Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 9 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΩΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

  • [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ

  • [04] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [05] "ΧΥΛΟΠΙΤΑ" ΠΡΟΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • [06] ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

  • [07] ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  • [08] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ

  • [09] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ

  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [11] ΔΥΟ ΟΜΙΛΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ

  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

  • [13] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ Υ.Π.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

  • [15] ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • [16] ΚΥΚΛΩΜΑ ΒΟΗΘΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΩΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ

    Την εκτίμηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης έχει την επιθυμία να εξασφαλίσει από τη Σύνοδο Κορυφής του Τορίνο την αναγνώριση των συνόρων της Ελλάδας ως εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εκφράζει με δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα "LES ECHOS".

    Στο δημοσίευμα με τίτλο "Ελληνική Παγίδα για την Ευρώπη", σημειώνεται επίσης ότι "δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποια οπισθοχώρηση την 15, τη στιγμή μάλιστα που μόλις ολοκλήρωσαν τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, που αποτελεί -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- προμήνυμα της φυσιολογικής ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [02] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να προβεί σε δήλωση σχετικά με την κρίση στο Αιγαίο, εγγράφοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί από 13 μέχρι 15 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο. Η παρέμβαση του προεδρείου έγινε μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ.

    Με τη διαδικασία αυτή -αναφέρεται σε ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ- δίνεται η ευκαιρία ουσιαστικής συζήτησης για το θέμα και υποχρεώνεται το συμβούλιο να εκφράσει τη θέση του σχετικά με την κρίση στο Αιγαίο, πράγμα που δεν έχει πράξει μέχρι τώρα.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ

    Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και της Κυβερνητικής Επιτροπής η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρηγα δήλωσε ότι η απόφαση για τον ναύαρχο Χρήστο Λυμπερη έχει πολύ παρασκήνιο το οποίο -όπως υπογράμμισε- δεν γνωρίζουμε σε βάθος.

    "Είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα" πρόσθεσε η κ.Παπαρηγα και επισήμανε ότι από το 1974 και μετά για πρώτη φορά έχει εμφανιστεί ζήτημα σχέσης κυβέρνησης και ενόπλων δυνάμεων,

    "Το πρόβλημα της κρίσης του Αιγαίου είναι κατ εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Εάν υπάρχουν ευθύνες στη στρατιωτική ηγεσία με διαφορετικό τρόπο και μέσα σε άλλο κλίμα πρέπει να αντιμετωπιστούν" κατέληξε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

    [04] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων,στον οποίο κατέθεσε το συμβολικό ποσό των 850.000 δρχ.,άνοιξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Ιγνατιαδης, για εκδήλωση της συμμέτοχης μας, προκειμένου μα τονωθεί το φρόνημα εκείνων που διαφυλάττουν την ακεραιότητα και την τιμή μας. "Η ενέργεια αυτή -πρόσθεσε- αποτελεί τη συνέχεια του "παρών", κοινωνικού και εθνικού, που δίνουμε οι δικηγόροι". Ο αριθμός λογαριασμού της ΕΘΝΙΚΗΣ τράπεζας είναι 265/296014- 16.

    [05] "ΧΥΛΟΠΙΤΑ" ΠΡΟΣ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    "Χυλόπιτα" προς τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαρακτηρίζει η Γερμανική εφημερίδα "Meinehop" την απόφαση της Αθήνας να αναβάλει την επίσκεψη Χολμπρουκ στην Ελλάδα μετά την Ελληνοτουρκική κρίση.

    Στο δημοσίευμα με τίτλο: "Η χυλόπιτα του υπερόπτη

    Χολμπρουκ" επισημαίνεται ότι: "Κυρίως στην Αθήνα, αλλά σε μικρότερο βαθμό και στην Αγκυρα επικρατεί τώρα χαιρεκακία για την χυλόπιτα που έφαγε παρ' όλες τις ικανότητες του ο υπεροπτικός Χολμπρουκ, ο "σπεσιαλίστας" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ευρωπαϊκά θέματα.

    "Μετά την ύφεση στα Βαλκάνια, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, και τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία απειλούν τώρα την ειρήνη μαύρα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Tgm στιγμή που ο προϊστάμενος του Χολμπρουκ υπουργός Εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις του ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Δαμασκό, ο Σύρος δικτάτορας στέλνει ένα μέρος των στρατευμάτων από το Γκολάν στα τουρκικά σύνορα και εκεί υπάρχει μια υποβόσκουσα εστία κρίσης, το τουρκικό φράγμα του Ευφράτη".

    [06] ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ;

    Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας "Νeue Ruhr Zeitung", άρθρο και σχόλιο του δημοσιογράφου Richard Kiessler, αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουϊλλιαμ Πέρυ βολιδοσκοπεί εμπιστευτικά Γερμανούς πολιτικούς, προκειμένου η Γερμανία μετά τις επικείμενες εκλογές της 16.10.1994 να αναλάβει διεθνώς σε στρατιωτικό επίπεδο μεγαλύτερη ευθύνη δεδομένου ότι θεωρείται ότι έχει λήξει η "περίοδος χάριτος" για τη χώρα αυτή. Ο κ.Πέρυ, σύμφωνα παντα με την ίδια πηγή, έχει κατά νου τη συμμετοχή γερμανικών στρατιωτικών τμημάτων στις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην ΠΓΔΜ.

    Η Γερμανία απορρίπτει μέχρι σήμερα κατηγορηματικά την αποστολή Γερμανών στρατιωτών σε περιοχές όπου κατά την περίοδο του Β'παγκοσμίου πολέμου οι γερμανικές δυνάμεις αποτελούσαν στρατό κατοχής. Για τον λόγο αυτό η αμερικανική ιδέα για αποστολή Γερμανών στρατιωτών στα Βαλκάνια δημιουργεί προβλήματα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση της Βοννης,, όσο και στη σημερινή αντιπολίτευση SPD. Συγκεκριμένα αιτήματα για αποστολή Γερμανών κυανοκράνων δεν έχουν υποβληθεί, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικούς κυκλους της Βόννης. Ο κ.Kissler διερωτάται κατά πόσον μια τέτοια ενέργεια θα ήταν ορθή, δεδομένου ότι αναγκαστικά θα εδημιουργείτο διένεξη με την Ελλάδα, η οποία είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

    Με δορυφόρους παρακολουθούν οι Τούρκοι τις κινήσεις του Ελληνικού ναυτικού στην περιοχή του Αιγαίου αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα "Γενι Γκιουναϊντιν" η οποία μάλιστα παραθέτει δήλωση εκπροσώπου ιδιωτικής εταιρείας από την οποία η τουρκική αεροπορία -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- προμηθεύεται τις φωτογραφίες.

    Κατά την ίδια εφημερίδα η παρακολούθηση γίνεται από το Αρχηγείο της Αεροπορίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΜΙΑ

    Το επίσημο τουρκικό όνομα των βραχονησίδων Ιμια έγινε σήμερα γνωστό από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο κάλεσε τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποκαλούν τις βραχονησίδες με το όνομα Ικιζτσέ, όπως φέρεται να είναι καταγραμμένες στα αρχεία του και όχι πλέον ως Καρντάκ.

    Ανεπίσημες πηγές στην Αγκυρα έλεγαν ότι μόλις χθες το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακάλυψε το επίσημο όνομα του συμπλέγματος των βραχονησίδων αποδίδοντας την καθυστέρηση στο γεγονός ότι οι εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα ήταν ραγδαίες με αποτέλεσμα να μην εύκολη η άμεση αναφορά στο σύμπλεγμα με το επίσημο τουρκικό όνομα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές πηγές, ο όρος Καρντάκ, τον οποίο είχαν χρησιμοποιήσει και οι Βρετανοί στους χάρτες τους, χρησιμοποιείται απλώς από τους κατοίκους των μικρασιατικών παραλίων του Αιγαίου αλλά δεν υιοθετείται από την Αγκυρα.

    Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας αλλα και του τύπου αναφέρθηκε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες με το όνομα Καρντάκ.

    Πάντως η Τουρκία αποφάσισε να εντατικοποιήσει τις επαφές της le τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την αποδοχή των ελληνικών θέσεων στις περισσότερες πρωτεύουσες των χωρών αυτών. Όπως μεταδίδει από την Αγκυρα το τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή" ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία φέρεται να έχει πει ότι οι πρεσβευτές της Τουρκίας στις δυτικές χώρες είναι σε διαρκή επαφή με τα Υπουργεία εξωτερικών των χωρών στις οποίες είναι διαπιστευμένοι ενώ η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους πρεσβευτές αυτών των χωρών στην Αγκυρα.

    Προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιδράσεις από την αποδοχή των ελληνικών θέσεων από την διεθνή κοινότητα, ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι καμιά από τις χώρες αυτές δεν είπε ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα.

    [09] ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται στην περιοχή της Σεβαστειας σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριετ" η οποία αναφέρει επίσης ότι εκκενώνονται χωριά Αλεβιτων.

    Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη σύλληψη 80 κοινοταρχών και 500 περίπου κατοίκων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφάλειας κατά του ΡΚΚ συμπληρώνει η τούρκικη εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι στην περιοχή ο κ.Ετζεβιτ έστειλε τρεις βουλευτές του κόμματος του. Στο μεταξύ ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ Μαχιρ Καυνακ σε άρθρο του στο περιοδικό Ακτουελ αναφέρεται στη δράση των Τούρκων που κατάγονται από την περιοχή του Καυκάσου και με αφορμή την κατάληψη του πλοίου "ΑΒΡΑΖΙΑ" υπογραμμίζει ότι "βγήκε στην επιφάνεια το εθνικιστικό πρόσωπο των συμπολιτών μας που κατάγονται από τις περιοχές αυτές". Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα "Τουρκιέ" αναδημοσιεύει άρθρο της γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro" που φέρει τον τίτλο: "Αφυπνίζονται οι Καυκάσιοι της Τουρκίας" σύμφωνα με το οποίο ξύπνησαν οι ελπίδες των Τούρκων που κατάγονται από τις περιοχές του Καυκάσου για "ανεξάρτητη Καυκασια".

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Επίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών κ.κ. Αράμ Α', ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 10 έως 17 του μηνός πραγματοποιώντας ποιμαντορική επίσκεψη στην Αρμενική Παροικία της χώρας.

    Κατά την επίσκεψη του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον Ορθόδοξο Αρμενικό Ναό, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα δώσει προς τιμήν του η Αρμενική Παροικία της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, tom πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    [11] ΔΥΟ ΟΜΙΛΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ

    Δυο αμερικανικές και μια ιταλική εταιρεία διεκδικούν το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού ο όποιος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν στο τουρκικό λιμάνι του Τσευχάν.

    Oι αμερικανικές εταιρείες είναι η Brown & Root και η Bechtel, δύο από τις πιο γνώστες παγκόσμια αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες ανώτατα στελέχη των οποίων έχουν χρηματίσει σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης ακόμη και ως επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, οπως ο Τζέημς Μπέηκερ της Brοwn & Root και ο Τζωρτζ Σουλτς της Μπέχτελ.

    Ο πιο γνωστός εταίρος της Μπέχτελ στη Τουρκία είναι ο όμιλος ΕΝΚΑ ο οποίος ανήκει σε έναν από τους πιο γνωστούς Τούρκους επιχειρηματίες τον Σαρίκ Ταρά.

    Ο ιταλικός όμιλος που διεκδικεί την ανάληψη του έργου είναι ο όμιλος Σάιπεμ. Ο τουρκικός τύπος γράφει ότι και οι τρεις εταιρείες κάνουν προσπάθειες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο για να αναλάβουν το έργο.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

    Τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα επισκεφθεί την επομένη εβδομάδα ο υπεύθυνος του Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.

    Ο Σκοπιανός διπλωμάτης θα παραδώσει την επίσημη επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Στέβο Τσερβενκόφσκι με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου Συνδέσμου των Σκοπίων.

    [13] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ Υ.Π.Α. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών πτήσεως μεταξύ Ekk\dar και Σκοπίων σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας και των αεροδρομίων υπέγραψαν σήμερα το πρωί αντιπροσωπείες των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Ελλάδας και Σκοπίων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, σημειώνει ότι έχουν προηγηθεί και άλλες συναντήσεις που αφορούν στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εναέρια κυκλοφορία των δύο χωρών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, από το Νοέμβριο του 1994 που ο ICAO αναγνώρισε το FIR Σκοπίων.

    Επίσης, τονίζει ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Υπηρεσίας Πολιτικών Υπηρεσιών της Ελλάδας και των Σκοπίων, δεν είχε ως αντικείμενο την ονομασία προσέγγισης για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ούτε και για την ονομασία προσέγγισης για το αεροδρόμιο των Σκοπίων", καθώς η ονομασία προσέγγισης των δύο αεροδρομίων, "Μακεδονία" για το αεροδρόμιο της Hessakom_jgr, και "Σκόπια" για το αντίστοιχο των Σκοπίων, είναι κατοχυρωμένη ήδη προ τριετίας από τον ICAO, και δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ:ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ

    Την ικανοποίηση τους για την κατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Βουλγαρίας το 1995 εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σοφια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη βουλγαρική πρωτεύουσα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας στο τέλος του 1995 ανέρχονταν σε 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια αν και στις πρώτες ημέρες του 1996 έπεσαν σε πόσα που μόλις υπερέβαιναν το 1 δισ. δολάρια εξαιτίας των πληρωμών που υποχρεώθηκε να κάνει η Σόφια για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων της. Η συνολική αύξηση των αποθεμάτων το 1995 έφθασε τα 383 εκ. δολάρια παρά το γεγονός ότι προς το τέλος του χρόνου η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας υποχρεώθηκε να κάνει μαζικές πωλήσεις για να στηρίξει το βουλγαρικό λέβα.

    Πάντως ανώτατοι αξιωματούχοι της Βουλγαρικής κυβέρνησης έλεγαν ότι η συμπεριφορά των ισοτιμιών των ξένων νομισμάτων επηρέασε περισσότερο αρνητικά παρά θετικά τις βουλγαρικές εξαγωγές.

    [15] ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Επίσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες ο Α' Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας κ. Παυλίσεβιτς και ο Διευθυντής του παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη κ. Μάρκοβιτς, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΒΕΘ κ. Αθανάσιο Κουλούσιο.

    Ο κ. Κουλούσιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Touqj_ar να δημιουργήσει αναστάτωση στα Βαλκάνια υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση απ' όλες τις Βαλκανικές χώρες. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στο χώρο της Βαλκανικής ώστε να μην δίνονται λαβές στην Τουρκία να προκαλεί.

    Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην οικονομία της Σερβίας και συγκεκριμένα στις υπεργολαβίες, τα μεγάλα έργα, τις υπερκατασκευές και άλλα έργα που μπορούν να αναπτύξουν σε συνεργασία οι δύο χώρες.

    Αναφορά έγινε επίσης το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο του οποίου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Πρόεδρος του ΒΕΘ και στη συνάντηση που θα γίνει σύντομα στη Θεσσαλονίκη με Αραβες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί για κοινές κατασκευαστικές δραστηριότητες ενώ όλο το πρόγραμμα θα ενταχθεί στη Βαλκανική δραστηριότητα.

    Επίσης συζητήθηκε η ενθάρρυνση που θα πρέπει να δοθεί σε Ελληνικές Τράπεζες να ανοίξουν υποκαταστήματα στη Σερβία, όπως επίσης Ελληνικά εστιατόρια και σούπερ μάρκετ με Ελληνικά προϊόντα.

    Τέλος στη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη για συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού η ανάπτυξη του οποίου θα βοηθήσει κατά πολύ και τις δύο χώρες.

    [16] ΚΥΚΛΩΜΑ ΒΟΗΘΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Την ύπαρξη κυκλώματος που βοηθά Βούλγαρους να μεταβούν στην Τουρκία μέσω των κατεχόμενων, έναντι αμοιβής, επιβεβαιώνει με δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα ''24 Ωρες''.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα ''δεκάδες άνδρες Βούλγαροι, οι οποίοι πρόσφατα παρέλαβαν διαβατήρια της μη αναγνωρισμένης ''Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου'', πρέπει υποχρεωτικά να καταταγούν για τριήμερη στρατιωτική εκπαίδευση'', ώστε να εξασφαλίσουν παράνομο διαβατήριο του κατοχικού καθεστώτος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι την πληροφορία την πήρε από άτομο που πήγε στα κατεχόμενα, το οποίο είχε πάρει σχετικό διάταγμα, που εκδόθηκε από το κατοχικό Γενικό Επιτελείο στη Λευκωσία και με το οποίο δεν του επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη απασχόληση.

    Οι συμπατριώτες μας, προσθέτει η εφημερίδα, εξασφαλίζουν ''διαβατήρια'' του ψευδοκράτους για να εισέρχονται χωρίς βίζα στην Τουρκία.

    Εξάλλου, σε άλλο δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα ''24 Ωρες'' γράφει ότι η παράνομη αστυνομία του κατοχικού καθεστώτος αποκάλυψε ''κανάλι'' μεταναστών από τη Βουλγαρία προς την Τουρκία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 9 February 1996 - 15:48:56