Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση),


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ 9ΜΑΙΟΥ

  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ : ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ

  • [04] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] NEA ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

  • [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΟΛ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ

  • [07] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [08] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

  • [09] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [10] ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [11] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΤΣΟΥΑ ΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΙΛΕΡ - ΓΙΛΜΑΖ

  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ. ΝΤΕΚΤΑΣ

  • [15] ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

  • [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [17] ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

  • [18] ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [19] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [20] ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [21] ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΟΦΙΑΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ 9ΜΑΙΟΥ

    Τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις,το κυπριακό και την κατάσταση στα βαλκάνια θα συζητήσουν ο πρόεδρος της Dglojqat_ar Κωστής Στεφανόπουλος και ο Μπίλ Κλίντον στη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο, στις 9 Μαίου.

    Οπως μετέδωσε το Αθηναικό Πρακτορείο Αθηνών τη πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον απηύθυνε ο πρόεδρος Κλίντον στον κ. Στεφανόπουλο η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έγινε αποδεκτή.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η επίσκεψη παρέχει την ευκαιρία και στους ηγέτες να επαναβεβαιώσουν τις στενές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ Ελλάδας και τη θερμή φιλία και τους δεσμούς των δύο λαών .

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΟΜΑΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

    Ουδείς συμφωνεί με την ύπαρξη ομάδων με την έννοια των προσωποπαγών μηχανισμών κάτι με το οποίο είναι αντίθετος και ο πρωθυπουργός δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφορικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται ότι η κυβέρνηση συγκροτήθηκε με την λογική των ομάδων.

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε αντίθετος "μονοκαλλιέργεια" και τόνισε ότι καλό είναι να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις. Σε ερώτηση αν πρόκειται να διαλυθεί η "ομάδα των εφτά" της οποίας είναι μέλος ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία ομάδα "ούτε των επτά, ούτε των δεκαεπτά". Υπάρχουν πρωτοβουλίες ανθρώπων που πρέπει να γίνονται σεβαστές πρόσθεσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την δήλωση του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου για τον χρόνο συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό. Όπως είπε η συνομιλία του Κώστα Σημίτη με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο έγινε πριν την ανακοίνωση σχηματισμού κυβέρνησης και αφορούσε την πορεία του κυβερνητικού έργου, το ύφος, το ήθος και την προοπτική της. Υπενθυμίζεται ότι χθες με δήλωσή του ο κ. Χαραλαμπόπουλος υποστήριξε ότι συνομίλησε με τον κ. Σημίτη μετά την ανακοίνωση του σχηματισμού της κυβέρνησης. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι ο κ. Χαραλαμπόπουλος έχει την άποψή του αλλά είναι ένα στέλεχος "που τιμούμε και σεβόμαστε".

    Ερωτηθείς για την δήλωση Αρσένη ότι η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση Σημίτη απάντησε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέχει στην κυβέρνηση της οποίας Πρωθυπουργός είναι ο κ. Σημίτης. Σχετικά με την κίνηση του νέου υπουργού υγείας Αναστάσιου Πεπονή να ζητήσει την συγκατάθεση του Ανδρέα Παπανδρέου προκειμένου να δεχτεί την συμμετοχή του στην κυβέρνηση ο κ. Ρέππας ανάφερε ότι ήταν μία κίνηση αβροφροσύνης την οποία δεν σχολιάζει.

    Σε ερώτηση αν τα μέλη της κυβέρνησης μπορούν να διαφωνούν δημοσίως με την κυβερνητική πολιτική απάντησε ότι η συμφωνία των μελών της κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Σε άλλη ερώτηση για μη αξιοκρατική σύνθεση της κυβέρνησης ο κ. Ρέππας απάντησε ότι είναι μέλημα του πρωθυπουργού και η σημερινή κυβέρνηση εκφράζει την συνέχεια και την ανανέωση και είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με την κατάργηση του Υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασχολείται έντονα με τα θέματα των αποδήμων και ο κ. Πάγκαλος θα διαθέσει τις απαραίτητες δυνάμεις cia την υποστήριξη του Απόδημου Ελληνισμού.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ : ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ

    Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα των Σκοπίων είναι γνωστές και με αυτές η Ελλάδα προσήλθε στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Ρέππας απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα των Σκοπίων πρόκειται να μεταβληθεί λόγω του ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έχει εκφράσει διαφωνίες με την ακολουθούμενη πολιτική.

    Ο Υπουργός επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν ίδιες ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με τις θέσεις του κ, Πάγκαλου είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δεσμεύεται από την θέση της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί είτε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου είτε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

    Σε ερώτηση σχετικά με ανησυχίες που εκφράζονται στην Κύπρο για το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της κυβέρνησης στο ενιαίο αμυντικό δόγμα λόγω των διαφορετικών απόψεων του κ. Πάγκαλου ο κ. Ρέππας απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική και στον τομέα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται από ξένα πρακτορεία και διπλωμάτες για την τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου στο Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακούει με προσοχή τις διάφορες απόψεις αλλά πρόσθεσε ότι τόσο ως χώρα όσο και ως κόμμα "έχουμε μια αυτονομία και θα γίνεται αυτό που αποφασίζουμε".

    [04] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής "η κατάσταση της υγείας του προέδρου κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν παρουσίασε μεταβολές. Ο ασθενής παραμένει απύρετος και συνεχίζεται η περιοδική υποστήριξη της αναπνευστικής και νεφρικής του λειτουργίας".

    [05] NEA ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Νέα επίθεση κατα του πρωθυπουργού Κων.Σημίτη εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαράς. Ο προεδρος της Πολιτικής Ανοιξης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό "πρωθυπουργό του κομματικού σωλήνα,που δεν μπορεί να γυρίσει τη νέα σελίδα της πολιτικής μας ιστορίας". Στις δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς προέβη αμέσως μετα τη συνεδρίαση του συμβουλίου Πολιτικού Σχεδιασμού,στο οποίο sufgt^hgjam οι πολιτικές εξελίξεις,όπως διαμορφώθηκαν μετά την εκλογή του κ.Σημίτη και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι 'μπορεί η παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου να επισημοποίησε το τέλος μιας εποχής,όμως η εκλογή του νέου Πρωθυπουργού με κανένα τρόπο δε σημαίνει ότι μπαίνουμε σε καινούργια εποχή". "Η χώρα,υπογράμμισε,εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρευστή και μεταβατική περίοδο.Τη νέα σελίδα δεν μπορεί να τη γυρίσει ένας Πρωθυπουργός ,που δεν στηρίζεται στη λαϊκή εντολή ,αλλά αντίθετα στηρίζεται σε πρόσκαιρες εσωκομματικές ισορροπίες,σε υποσχέσεις υπουργοποιήσεων και ποικιλόμορφες επιρροές.τη νέα σελίδα της πολιτικής ιστορίας δεν μπορεί να τη γυρίσει ένας Πρωθυπουργός,κατέληξε ο κ.Σαμαράς, που αντί να έχει μπροστά του το φόβο του λαού έχει το φόβο του κομματικού συνεδρίου.Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα είναι προϊόντα ηγετών,που βγήκαν απο το λαό και όχι πρωθυπουργών του κομματικού σωλήνα."

    [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΟΛ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα πρός τον Πρωθυπουργό κ.Σημίτη απέστειλε ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ. Ο Καγκελάριος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα προωθήσει την ελληνογερμανική φιλία και τονίζει ότι ο κ.Σημίτης αναλαμβάνει την προεδρία της κυβέρνησης σε μια "αποφασιστική φάση για την μελλοντική εξέλιξη της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης". "Πρέπει, μέσα στα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζει στο τηλεγράφημά του ο κ.Κολ, να δημιουργήσουμε απο κοινού τις βάσεις,για την περαιτέρω οικοδόμηση του ευρωπαίκού οίκου."

    [07] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Με θετικά σχόλια έκαναν αποδεκτή τα αυστραλιανά ΜΜΕ την σύνθεση της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διατήρηση του οικονομικού επιτελείου και τη δημιουργία του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, υπό την κ.Βάσω Παπανδρέου.

    Ως "μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, που στόχο έχει την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη σύγκλισή της με τους Ευρωπαίους εταίρους της", χαρακτηρίζει την νέα κυβέρνηση η εφημερίδα "The Australian". Η ίδια εφημερίδα εκτιμά τη διατήρηση των κ.κ.Παπαντωνίου και Παπαδόπουλου στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αντίστοιχα ως πολύ θετική, σημειώνει, όμως, ότι η επιλογή του κ.Πάγκαλου για το υπουργείο Εξωτερικών, ενδέχεται να προκαλέσει δυσανασχέτηση σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

    "Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός βάζει την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής πραγματικότητας" εκτιμά με τη σειρά της η "The Age", η οποία επίσης χαρακτηρίζει θετική τη συγκρότηση του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης.

    Τέλος, η "Herald Sun" επικεντρώνει στην αντικατάσταση των υπουργών που αποτελούσαν προσωπική epikoc^ του πρώην πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία χαρακτηρίζει αναγκαία, ενώ εκτιμά ως θετική τη διατήρηση των κυρίων Τσοχατζόπουλου και Αρσένη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιοι για την πρωθυπουργία.

    [08] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Θετικός ήταν ο αντίκτυπος απο την εκλογή του Κ.Σημίτη και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης,στις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων η εκλογή Σημίτη είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών,ενω προστίθεται ότι "με το σχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη αρχίζει νέα περίοδος σταθερότητας για την ελληνική οικονομία".Στο ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι την περασμένη Παρασκευή,πρώτη μέρα μετά την εκλογή Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού,το Χρηματιστήριο αθηνών "έκλεισε" με άνοδο των εργασιών κατα 3,3% ,που αποτελεί την καλύτερη επίδοσή του στη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών. Παράλληλα,τα γαλλικά οικονομικά μέσα προβάλλουν το "εξαιρετικό δυναμικό αλλά και την προοπτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών".Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Les Echos ,σε αφιέρωμά της για τα "αναδυόμενα χρηματιστήρια αξιών" συμπεριλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών,μεταξύ των δυναμικά ανερχομένων χρηματιστηρίων,τόσο της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως. Τη δυναμική αυτή αναγνωρίζει και ο προεδρος της Ενωσης γαλλικών Εταιριών Διαχείρησης Κεφαλαίων (AFSGP) και αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παρισίων Constant Tranakidis,που είναι ελληνικής καταγωγής.Επεσήμανε τ6 έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει "κυρίως αγγλοσάξωνες επενδυτές" και τόνισε τη "θερμή υποδοχή' που επεφύλαξαν οι οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι στην εκλογή Σημίτη.Απηύθυνε τέλος,πρσοκληση στους Γάλλους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα,γιατί ,όπως τόνισε "το 1996 αναμένεται να είναι αρκετά κερδοφόρο σ΄αυτή την ευρωπαίκή αγορά.

    [09] ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Το Γιουγκοσλαβικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Τανγιούγκ σε τηλεγράφημά τους από Αθήνα αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Πάγκαλο και μεταξύ άλλων γράφει: "Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θεόδωρος Πάγκαλος, θεωρείται εξαιρετικά δυναμική προσωπικότητα και άνθρωπος δράσης.

    Γνωστός για την μεγάλη του ενέργεια ο κ.Πάγκαλος θεωρείται στην Ελλάδα ότι εκπροσώπησε με επιτυχία την Αθήνα στην Ε.Ε. στον πρώτο εξάμηνο του 1994. Τότε ο κ. Πάγκαλος διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση της Ε.Ε. όταν σε αυτή εντάχθηκαν η Αυστρία, Φιλανδία και Σουηδία.

    Ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι και ο τύπος εκτιμούν ότι οι ελληνική διπλωματία θα πρέπει τώρα να είναι πολύ δυναμική και πολύ πιο αποτελεσματική.

    Μεταξύ των πρώτων καθηκόντων του νέου υπουργού Εξωτερικών θα είναι η επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες, η προαγωγή της γενικής συνεργασίας στα Βαλκάνια και η προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην Ευρώπη.".

    Στο μεταξύ, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, κ.Α.Σερέκι έστειλε το ακόλουθο ευχετήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα ομόλογό του κ.Θεόδωρο Πάγκαλο: "Με την ευκαιρία του διορισμού σας ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, γείτονος και φίλης χώρας, έχω την ικανοποίηση να σας απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχές για επιτυχία στην εκπλήρωση του σημαντικού αυτού καθήκοντος. Επιτρέψτε μου, εξοχότατε, να σας επιβεβαιώσω την επιθυμία και την θέλησή μου για την συνέχιση του διαλόγου που ξεκινήσαμε για πιο καρποφόρα συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων μας και για την σύσφιγξη των παραδοσιακών Αλβανο-Ελληνικών σχέσεων προς όφελος των δύο λαών μας, που είναι οι αρχαιότεροι στα Βαλκάνια.".

    [10] ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

    Στη Θεσσαλονίκη οπου χίονισε το πρωί τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσίδες όσα κινούνται προς Πανόραμα ,Ζαγκλιβέρι, Σοχό και στον επαρχιακό δρόμο Εξοχή- Χορτιάτη. Με αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο του κεντρικού και βόρειου τμήματος της Χαλκιδικής. Στο νομό Σερρών αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο Σερρών -Προμαχώνα από το 35 χιλιόμετρο ,Σερρών- Λαιλιά από το 21 χιλιόμετρο και Σερρών- Ανω Βροντούς από το 17 χιλιόμετρο καθώς και στο επαρχιακό δίκτυο Αχλαδοχωρίου - Καρυδοχωρίου.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Κιλκίς, στο εθνικό δίκτυο Κατερίνης-Ελασσόνας, από το 30ο μέχρι το 40 χιλιόμετρο, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Ημαθίας, και στο εθνικό δίκτυο Βέροιας -Κοζάνης.Επίσης από το 1ο μέχρι το 70ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων από το 59 χιλιόμετρο του δρόμου Κοζάνης - Λάρισας καθώς και στο επαρχιακό δίκτυο της περιοχής Κοζάνης-Σερβίων - Σιάτιστας.

    Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο επαρχιακό δίκτυο Καστοριάς -Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς-Αμυνταίου και στην εθνική οδό Καστοριάς-Φλώρινας.

    Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα οπου το κρύο είναι τσουχτερό.

    [11] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΤΣΟΥΑ ΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

    Προϊστορικός οικισμός, προφανώς της ύστερης νεολιθικής εποχής , όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα επιφανειακά ευρήματα, εντοπίστηκε στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου Σερρών. Ενδείξεις κατοίκησης της νεολιθικής περιόδου διαπιστώθηκαν σε έναν χαμηλό τραπεζοειδή λόφο ανατολικά-νοτιοανατολικά του Αχλαδοχωρίου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την περιοχή που φέρει το όνομα Aktsoua Κούλα. Λαθρανασκαφή που προφανώς έγινε πρόσφατα έφερε στο φως τμήμα πρόχειρης τοιχοδομίας από οικία, που προφανώς στέγαζε κάποιο από τα υποτυπώδη νοικοκυριά του οικισμού ενώ κατάλοιπα των οικοτεχνικών δραστηριοτήτων των κατοίκων του όπως θραύσματα από άβαφα και χονδροειδή αγγεία, μελανόχρωμα ακόσμητα διακοσμημένα με γραπτή αυλακωτή ή εγχάρακτη διακόσμηση καθώς και λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν διασκορπισμένα έχουν περισυλλεγεί από κατοίκους της περιοχής.

    Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ Κωνσταντίνος Κωτσάκης και ο αρχαιολόγος κ Πέτρος Σαμσάρης ανταποκρίθηκαν την πρόταση του προέδρου της κοινότητας Αχλαδοχωρίου κ Πέτρου Παυλίδη και μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι πράγματι πρόκειται για οικισμό της νεολιθικής εποχής. Τα επιφανειακά ευρήματα αφού συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στην αρχαιολογική υπηρεσία ενώ η αρχαιολόγος του μουσείου Σερρών κ Μάγδα Βαλα που πήγε η ίδια στην περιοχή επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των κκ Κωτσάκη και Σαμσάρη.

    "Τα αναγνωρίσιμα επιφανειακά προϊστορικά λείψανα αν και φτωχά σε ποσότητα και ποιότητα αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της σπουδαιότητας αυτής της θέσης και επικουρούν τη χονδρική της τοποθέτηση" επισημαίνει ο κ Σαμσάρης σε πρόσφατο δημοσίευμα του.

    Ο πρόεδρος της κοινότητας που έχει υποβάλει αίτηση στην ΙΗ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων προκειμένου να διενεργηθούν ανασκαφές στην περιοχή τονίζει ότι επιβάλλεται για εθνικούς και ιστορικούς λόγους να γίνει κάτι στην περιοχή και να αποδειχτεί η ελληνικότητα της διότι απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

    "Ο οικισμός δεν είχε εντοπιστεί από μας. Τον εντόπισε ο πρόεδρος της κοινότητας πριν από μερικούς μήνες. Έγινε μία αυτοψία από εμένα. Πρόκειται πραγματικά για έναν προϊστορικό οικισμό. Από τα επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι είναι νεολιθικής εποχής και υπάρχουν ίχνη κατοίκησης ιστορικών χρόνων" επισημαίνει η κ Μάγδα Βαλα η οποία υπογραμμίζει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία θα ήθελε να κάνει κάποια σωστική ανασκαφή αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση του υπουργείου πολιτισμού. "Αν τελικώς έρθουν τα χρήματα που περιμένουμε από το υπουργείο μπορεί να γίνει κάτι φέτος" καταλήγει η κ Βαλα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος των ιστορικών χρόνων, ο ρωμαϊκός οικισμός στους πρόποδες του Αλί Μποτούς, που απέχει αρκετά από τον προϊστορικό οικισμό, καθώς και νεκροταφείο της ρωμαϊκής εποχής όπου επίσης δεν έχουν γίνει ανασκαφές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΙΛΕΡ - ΓΙΛΜΑΖ

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να συναντηθούν η εντολοδόχος Πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ με τον αρχηγό του Κόμματος tgr "Μητέρας Πατρίδας" Μεσούτ Γιλμάζ. Παρά το γεγονός,ότι τα δύο κόμματα πιέζονται απο επιχειρηματικούς παράγοντες, αλλά και το σύνολο του τουρκικού Τύπου, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού,ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας απο τους ισλαμιστές του Ερμπακάν,οι προσπάθειες φαίνεται να μην αποδίδουν εξαιτίας των μεγάλων προσωπικών διαφορών των ηγετών των δύο κομμάτων. Η Τσιλλέρ φέρεται αποφασισμένη να προτείνει συνεργασία στον Γιλμάζ,αλλά να κρατήσει για τον εαυτό της την Πρωθυπουργία,πράγμα που δεν δέχεται με κανένα τρόπο ο πολιτικός της αντίπαλος,που θέτει ως προγραμματικό όρο τη μη πρωθυπουργοποίηση της Τσιλέρ.Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός ,σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, επιδιώκει την προγραμματική συμφωνία με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και στη συνέχεια συζήτηση για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση,ενώ αντίθετα ο Γιλμάζ επιμένει,ότι πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στα πρόσωπα,γιατί,όπως υποστηρίζει,αυτό είναι το δύσκολο και όχι ο συγκερασμός των προγραμμάτων των δύο κομμάτων. Πάντως,ανεξάρτητα απο την προσωπική 'κοντρα" Γιλμάζ- Τσιλέρ,ακόμη και αν τα δύο κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας,θα χρειαστούν τη συνδρομή ενός ακόμη κόμματος,πιθανόν του Μπουλέντ Ετζεβίτ,για να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 550 εδρών.

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι αναφερόμενος στο Κυπριακό και στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον προεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη,έκανε την ακόλουθη δήλωση: " Ελπίζω να διατηρήσουμε το μομέντουμ των συνομιλιών.Εργάζομαι γι΄αυτό κι ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι." Ο κ.Γκάλι ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αφρική και στην Ευρώπη.

    [14] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ. ΝΤΕΚΤΑΣ

    Οι απευθείας συνομιλίες υψηλού επιπέδου όπως τις προτείνει ο Ραούφ Ντεκτάς δε θα είναι παραγωγικές για να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη , ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δέχεται συνομιλίες "ανευ όρων" με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τίποτα το καινούργιο δεν είπε ο Ραούφ Ντεκτάς και ότι επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θέλει συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη "ανευ όρων" αλλά τασυτόχρονα δηλώνει ότι η δική του πλευρά δεν έιναι διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Κληρίδης δεν θέτει όρους για να συναντήσει τον κ. Ντεκτάς.Οσον αφορά τη θέση του ότι πρέπει να παγώσουν οι εξοπλισμοί της εθνικής φρουράς για να δεχθεί αποχώρηση μέρους των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ο κ.Κασουλίδης είπε οτι τουρκοκύπριος εκπρόσωπος δεν μιλά για πάγωμα των enopkislym και ταυτόχρονη αποχώρηση του στρατού κατοχής.

    [15] ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Με επιφύλαξη δέχτηκε η Αγκυρα την απόφαση του Ιράκ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με την περιορισμένη πώληση πετρελαίου. Οπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" το Ιράκ είχε προβεί και κατά το παρελθόν σε παρόμοια ενέργεια αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω των απαιτήσεων της ιρακινής κυβέρνησης. Η "Χουριέτ" δημοσιεύει δηλώσεις αρμοδίων σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ περιμένει θετικά μεν αποτελεσματα αλλά όταν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλάζει στάση με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να οδηγούνται σε αδιέξοδονα

    [16] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών διεξάγονται στο Βελιγράδι σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Σκοπός των συνομιλιών αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είναι η συνέχιση των προκαταρκτικών συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Γιουγκοσλαβία.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση για τις συνομιλίες τις οποίες και οι δυο αντιπροσωπείες χαρακτήρισαν εποικοδομητικές.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων η ανακοίνωση για την πορεία των συνομιλιών αναμένονταν ως αργά χθες το βράδυ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    Διπλωματικοί κύκλοι στα Σκόπια αποδίδουν την μη έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης στο ότι οι συνομιλίες "ήταν δύσκολες" και στα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει και τα οποία φέρεται ότι είναι το όνομα με το οποίο η Γιουγκοσλαβία θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ αλλά και το θέμα της κληρονομιάς της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Όπως είναι γνωστό η Γιουγκοσλαβία θεωρεί ότι αυτή αποτελεί την μοναδική κληρονόμο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας υποστηρίζοντας ότι οι άλλες χώρες αποχώρησαν οικειοθελώς από την Ομοσπονδία ενώ τα Σκόπια και οι άλλες πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες διεκδικούν κατά το μέρος που αναλογεί σε κάθε μια το δικαίωμα να είναι κληρονόμοι της τότε Ο.Δ.Γ.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία του Γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών είχε επισκεφθεί τα Σκόπια όπου είχε συνομιλίες για τα ίδια θέματα.

    [17] ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία "για τη μεταφορά του πρώτου αζεριακού πετρελαίου από την επικράτεια της Ρωσίας". Αυτό πάντως δεν πρόκειται να k}sei τις διαφωνίες γύρω από το αποκαλούμενο "πρόγραμμα του αιώνα", αναφέρει η εφημερίδα "ΙΖΒΕΣΤΙΑ" της Μόσχας.

    Σύμφωνα με προγνωστικά εμπειρογνωμόνων, τα τελευταία 20 χρόνια θα εξορυχθούν 511 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και το καθαρό κέρδος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα ξεπερνά τα 50 δις δολάρια ΗΠΑ.

    Το πρώτο πετρέλαιο θα αρχίσει να διανέμεται από τα κοιτάσματα "Chirag 1" στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η απόφαση της Αζεριακής Διεθνούς Επιχειρηματικής Εταιρείας (ΑΜΟΚ) προβλέπει τη χρήση δύο αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.

    Ο ένας (Baku-Grozni-Novorossiisk-Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) έχει ήδη λάβει έγκριση για λειτουργία.

    Ο δεύτερος (Baku-Supsa) πρόκειται να λάβει την έγκριση σύντομα. Ο δεύτερος θα περνά από την επικράτεια της Γεωργίας. Από την αποτελεσματικότητα των δύο αυτών αγωγών θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση για τη διαδρομή του πετρελαίου της Κασπίας προς την Ευρώπη, που θα ληφθεί το καλοκαίρι του 1997. Μία υποτιθέμενη διαδρομή είναι μέσω του τουρκικού λιμένος Dzheikhran και μία άλλη μέσω της Ρωσίας. Η ρωσική εταιρεία LUKOIL έχει το 10% της εκμετάλλευσης στο πρόγραμμα.

    [18] ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ενδιαφέρον για την προώθηση κοινών συνεργασιών προς τα Βαλκάνια επέδειξαν ο επικεφαλής του εμπορικού και οικονομικού τμήματος της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα κ Mistuhiko Shigekura και ο γενικός διευθυντής του γραφείου Αθηνών του ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου JETRO κ Yuji Ioka που επισκέφθηκε τα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

    Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΕ κ Ιορδάνης Αδαμίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις δυνατότητες που παρουσιάζουν οι χώρες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα των Σκοπιών όπου εντός του Μαρτίου ο ΣΕΒΕ πρόκειται να διοργανώσει ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασιών. Παράλληλα τονίστηκε ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα ως "γέφυρα" για την αξιοποίηση των βαλκανικών αγορών γεγονός που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν Αμερικανοί επιχειρηματίες που επεκτείνουν την επιχειρησιακή τους δράση στις χώρες αυτές.

    Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να καταγραφεί το ενδιαφέρον επιχειρηματιών των δύο χωρών και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει τόσο η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Αθήνα όσο και το γραφείο της JETRO.

    Ο ΣΕΒΕ ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση για το πληροφοριακό υλικό που έχει στη διάθεση του ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή δίοδος επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών των δύο χωρών και την προώθηση κοινών στόχων

    [19] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Επιτροπής, στα τέλη του 1996, το 11,2% (περίπου 1.260.000) του πληθυσμού της Ρουμανίας θα μείνει χωρίς εργασία. Το ποσοστό του απασχολούμενου πληθυσμού θα μειωθεί από 44,1% που ήταν το 1995, στο 43,9% το 1996.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν το 1996 κατά 20%.

    Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση στη Ρουμανία δύο νέων δανείων, συνολικής αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρώτο δάνειο FESAL, αξίας 280 εκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζεται για την ισορρόπηση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, θα εξοφληθεί σε 20 χρόνια. Το δεύτερο, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των ρουμανικών σιδηροδρόμων.

    Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με άρθρο του Cristian Antonescu, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Adevarul", "η Ρουμανία έχει κατακλυστεί από 45-50.000 μικρούς αεριτζήδες, που κερδοσκοπούν σε βάρος της, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της χώρας, όπως η γραφειοκρατία, διαφθορά, μη ολοκληρωμένη νομοθεσία κ.λ.π.

    [20] ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Τμήμα, για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, λειτουργεί στο νομό Τούλτσεα της Ρουμανίας. Στο νομό αυτό, η εκπαίδευση διεξάγεται σε πέντε γλώσσες. Το φετινό σχολικό έτος, στο νομό Τούλτσεα, λειτουργούν 37 τάξεις, όπου η διδασκαλία γίνεται στις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην περιοχή και συγκεκριμένα 23 τάξεις για τη Ρωσική μειονότητα, 7 για την Ουκρανική, 6 για την Τουρκική και 1 για την Ελληνική.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [21] ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-ΣΟΦΙΑΣ

    Την ώρα που τα φλέγοντα προβλήματα στα Βαλκάνια βρίσκονται σε φάση ύφεσης, αρχίζουν να αναζωπυρώνονται άλλες εστίες έντασης στην περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα οι σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Γιουγκοσλαβία οξύνθηκαν απότομα. Το έναυσμα της αντιδικίας ήταν η κατάσταση της βουλγαρικής μειονότητας στη νότια Γιουγκοσλαβία.

    Στις 15 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης αντιπροσωπείας του σερβικού κοινοβουλίου στη Σόφια, αξιωματούχοι του βουλγαρικού υπουργείου εξωτερικών έθεσαν επί τάπητος το θέμα της κατάστασης των Βουλγάρων, που κατοικούν στις περιοχές Ντιμίτροφγκραντ και Τσάριμπροντ. Συγκεκριμένα η βουλγαρική αντιπροσωπεία ζήτησε να διδάσκονται στα σχολεία της βουλγαρικής μειονότητας τα μαθήματα στα βουλγαρικά με βιβλία που θα αποστέλλονται από τη Σόφια.

    Οι Σέρβοι βουλευτές αντιμετώπισαν αρχικά το βουλγαρικό αίτημα με επιφύλαξη, την επόμενη ημέρα όμως έθεσαν με τη σειρά τους ζήτημα σερβικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Boukc\qym. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών, "η Βουλγαρία αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη σερβικής μειονότητας στο έδαφός της και θεωρεί ότι το θέμα εγείρεται από τους Σέρβους προκειμένου να αποφύγουν να αναλάβουν δεσμεύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των Βουλγάρων στο έδαφός τους".

    Δυο ημέρες αργότερα, αντiπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας επισκέφθηκε, για πρώτη φορά μετά το 1918, το Μποσίλεφγκραντ με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων (η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί ακόμη το Ιουλιανό ημερολόγιο). Ο μητροπολίτης Γκέλασι έγινε δεκτός με επευφημίες από τους Βούλγαρους κατοίκους της περιοχής.

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές, που είχαν δώσει την άδεια για την επίσκεψη αρκετό καιρό πριν, παρακολούθησαν διακριτικά τις εκδηλώσεις, ενώ αντιδράσεις δεν υπήρξαν ούτε από τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής.

    Η κατάσταση εκτονώθηκε το Σαββατοκύριακο, αλλά το ζήτημα της βουλγαρικής μειονότητας στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις σχέσεις των δυο χωρών. Η περιοχή του Τσάριμπροντ και του Μποσίλεφγκραντ (πιο γνωστές στη Βουλγαρία ως Δυτικές Περιοχές) περιήλθε στη Γιουγκοσλαβία μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με τη συνθήκη του Νειγύ και έκτοτε αποτελεί ένα αγκάθι στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Το πρόβλημα της βουλγαρικής μειονότητας δεν είναι από μόνο του τόσο σημαντικό, αποτελεί όμως ένα ακόμη σημείο αντιδικίας. Η Σερβία και η Βουλγαρία από τότε που έγιναν ανεξάρτητα κράτη στα τέλη του 19ου αι. βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση, διότι και οι δυο επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στο κέντρο της Βαλκανικής. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που οδήγησε τις δυο χώρες σε διαφορετικά στρατόπεδα σε όλες τις μεγάλες πολεμικές αναμετρήσεις.

    Οι σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι δυο χώρες είναι οι μόνες που έχουν τις προυποθέσεις για να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλά και ως η μόνη χώρα που διατηρεί άριστες σχέσεις και με τα δυο κράτη, θα πρέπει να παρέμβει πυροσβεστικά προκειμένου να αποσοβηθεί η δημιουργία μιας ακόμη εστίας ανάφλεξης στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Tuesday, 23 January 1996 - 13:47:18