Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 22 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [1] ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [2] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ"

  • [3] ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ... ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

  • [4] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [5] ΕΠΤΑ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [6] ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

  • [7] Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΜΒΟΛΙΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ

  • [8] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΚΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [9] ΕΞΑΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  • [10] ΔΕ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [11] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΛΤΕΜΠΕΡΓΚ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [12] Ρ. ΝΤΕΚΤΑΣ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

  • [13] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ".

  • [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

  • [15] ΟΥΤΕ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 1995

  • [16] Θετικά σχόλια για εκλογή Σημίτη,αρνητικά για το διορισμό Πάγκαλου ως ΥΠΕΞ

  • [17] ΧΩΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο.Π.Ε. Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [18] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [19] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙ-ΚΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [22] ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΝΓΚΑ (ΚΑΜΠΕΡΑ- tou Χρήστου Νιάρου)

  • [23] Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΗΣ "ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [24] ΚΥΡΙΑΡΧΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ "AUSTRALIAN OPEN"


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [25] ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [1] ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝ.ΣΗΜΙΤΗ

    Ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας οι 40 υπουργοί και υφυπουργοί της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε ο Κων. Σημίτης.Πρώτος ορκιστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ο νέος πρωθυπουργός.Ο κ. Στεφανόπουλος αμέσως μετά συνεχάρη τον κ. Σημίτη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία .Τη ορκωμοσία παρακολούθησαν η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Αρκαδίου -Σημίτη η κόρη του και ο αδελφός του

    Μετά την ορκωμοσία συνεδρίασε για πρώτη φορα΄το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά οι νέοι υπουργοί μετέβησαν στα υπουργεία και παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκια τους.

    [2] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ"

    Πολλή δουλειά και διάλογο με τον απλό πολίτη και τους κοινωνικούς φορείς,για να επιλυθούν τα προβλήματα του τόπου γιατί "η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει" ζήτησε απο τα μέλη της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης,κατα την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις και μεταξύ άλλων τόνισε: "Συνήλθε σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Πρώτο υπουργικό συμβούλιο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αισθάνομαι γι΄αυτό καθήκον και υποχρέωση να τονίσω και να υπενθυμίσω την καθοριστική συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, την καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιτυχή πορεία του ΠΑΣΟΚ τα χρόναι αυτά." Ο κ.Σημίτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργεί αποτελεσματικά και ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε 15νθήμερο,ενω κάθε Παρασκευή θα συνέρχεται για να συζητούνται τα θέματα που την απασχολούν.Ανακοίνωσε ακόμη ότι την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης,πρίν απο τη συζήτηση στη Βουλή,για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας,της οποίας,όπως είπε,επιζητεί την amab\hlisg και την στενή της συνεργασία με την κυβέρνηση για την καλύτερη απόδοση αλλα και προβολή του κυβερνητικού έργου. "Σε συνεργασία με το προεδρείο θα συνέλθει σύντομα η κοινοβουλευτική ομάδα και η πρότασή μας είναι να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή στις 6 Φεβρουαρίου.Σ΄αυτήν θα συζητηθούν οι τρόποι αναβάθμισης του έργου της κοινοβουλευτικής ομάδος και θα συζητηθούν τρόποι μεγαλύτερης ενεργοποίησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ,ώστε να προβληθεί το κυβερνητικό έργο." Ο κ.Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σύνθεση της κυβέρνησής του επισημαίνοντας "ότι υπάρχουν πολλά και άξια στελέχη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ,αλλά ο περιορισμός του αριθμού των υπουργών και των υφυπουργών ήταν αναγκαίος για να δημιουργηθεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα." Τόνισε ακόμη ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανάγκη της περιφερειακής εκπροσώπησης για να υπάρχουν στην κυβέρνηση, μέλη από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και σε συνεργάτες όπως τον Χρήστο Ροκόφυλλο, τον Ευάγγελο Μαλέσιο που από μόνοι τους,όπως είπε, προθυμοποιήθηκαν να μην συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα για να διευκολύνουν το σχηματισμό της κυβέρνησης. Επεσήμανε ακόμη,ότι "ξεκινάει μια νέα περίδος και η κυβέρνηση πρέπει να τη σφραγίσει με ύφος και ήθος".

    [3] ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ... ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

    Με ηρεμία αλλά και χιούμορ,σε αρκετές περιπτώσεις,έγινε η τελετή παραλαβής και παράδοσης των υπουργείων μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Ο κ.Α.Τσοχατζόπουλος που παρέμεινε ώς υπουργός Εσωτερικών,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση άν υπήρξαν αποκλεισμοί απο την κυβέρνηση,είπε πάντως ότι η οικονομική πολιτική συνεχίζεται,αφού όπως είπε, η κυβέρνηση είναι του ΠΑΣΟΚ. Ιδια στάση είχε και ο κ.Γεράσιμος Αρσένης, που σημείωσε πάντως με νόημα ότι η συγκρότηση της κυβέρνησης είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού και όπως είπε, αυτή είναι κυβέρνηση Σημίτη και θα κριθεί απο το αποτέλεσμα. Η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι η οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί,αφού το οικονομικό επιτελείο έχει παράγει καλό έργο,αλλά θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Στον ίδιο τόνο μίλησε και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε λόγο για ανάκαμψη των επενδύσεων. Στο υπουργείο Τύπου ο κ.Χυτήρης παραδίδοντας το υπουργείο στον κ.Δημήτρη Ρέππα είπε χαριτολογώντας ότι "αποχωρεί η προεδρική φρουρά και δίνει τη θέση της σε ένα λοχαγό" εννοώντας ότι ο νέος υπουργός προέρχεται απο τη λεγόμενη ομάδα των λοχαγών. Στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε σε εγκάρδιο κλίμα η τελετή ανάμεσα στο νέο υπουργό Θ. Πάγκαλο και τον αποχωρούντα Κ. Παπούλια.Ο τελευταίος είπε χαριτολογώντας ότι "έρχεται στο υπουργείο ένας αμπελουργός και αποχωρεί ένας τσέλιγκας". Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευαγ.Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του που έφυγε απο ένα παραγωγικό υπουργείο πρίν ολοκληρώσει to έργο του,αλλά σημείωσε ότι πηγαίνει σε ένα υπουργείο που με το αντικείμενό του έχει ασχοληθεί απο παλιά,όπως τόνισε.

    [4] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το χαρακτηρισμό του νεότερου μεσημβρινού ιατρικού ανακοινωθέντος.

    Το ιατρικό δελτίο αναφέρει "η κατάσταση της υγείας του προέδρου παραμένει σταθεροποιημένη. Σήμερα έγινε βρογχοσκόπηση η οποία δεν έδειξε ενδοβρογχική βλάβη. Ο Πρόεδρος είναι απύρετος και δεν εμφανίζει στοιχεία λοιμώξεως. Η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία του υποστηρίζονται περιοδικά".

    [5] ΕΠΤΑ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Την επαναφορά της ώρας του Πρωθυπουργού και την ψήφιση νόμου περί ευθύνης υπουργών προτίθεται να προτείνει η Νέα Δημοκρατία, μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Μαγγίνας, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε δε πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δε θα αφήσει στη νέα κυβέρνηση κανένα περιθώριο για βλάβες στην οικονομία και τα εθνικά θέματα.

    Επίσης όπως επισήμανε, η Νέα Δημοκρατία, θα κάνει πέντε ακόμη θεσμικές προτάσεις και συγκεκριμένα την ψήφιση νόμων, για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών (Πόθεν Έσχες), για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, για τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, για την προώθηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και για τη σύσταση εθνικών συμβουλίων στην εξωτερική πολιτική και την Παιδεία.

    Ο κ Μαγγίνας σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια του αποτυχημένου, κυβερνητικού σχήματος που αύξησε, την ανεργία, οδήγησε σε κλείσιμο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποβάθμισε την Παιδεία, μείωσε το αγροτικό εισόδημα και οδήγησε τα εθνικά θέματα σε μεγάλα αδιέξοδα.

    Τόνισε μάλιστα πως τα προβλήματα της χώρας χρειάζονται βαθιές τομές προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός και ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη.

    Δίνοντας δε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής είπε ότι ''η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει και θα εντείνει την πολιτική της υπευθυνότητας και των προτάσεων''.

    [6] ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ

    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξαν οι συνομιλίες μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για το θέμα της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πρότειναν αυξήσεις 3+3% ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες αυξήσεις 3.5 + 3.5%. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την εφαρμογή των 35 ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

    [7] Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΜΒΟΛΙΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ

    Θετική υπήρξε η ανταπόκριση του υπουργείου εξωτερικών στη πρόταση του νομάρχη Πέλλας κ Γιώργου Τάνου για τη δημιουργία ενός εμβόλιμου τμήματος στον εθνικό συγκοινωνιακό κορμό της Εγνατίας με κατεύθυνση από Πέλλα- Φλώρινα προς το Δυρράχιο. Το υπουργείο εξωτερικών μετά τη θετική ανταπόκριση και συστράτευση στον αγώνα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ήρθε να επιστεγάσει τις προσπάθειες προωθώντας την κατασκευή των δύο επαρχιακών αξόνων Βέροιας-Σκύδρας-Αριδαίας-Αρχαγγέλου-Λαγκαδιάς-Κιλκίς συνόρων και Ημαθίας-Γιαννιτσών-Γουμένισσας-Κιλκίς συνόρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία της 6ης καθέτου της Εγνατίας οδού με την ένταξη του οδικού τμήματος Θεσσαλονίκης -Πέλλας -Φλώρινας

    Η δημιουργία δύο καθέτων οδών στην 6η κάθετο της Εγνατίας, η υλοποίηση της οποίας θα αποφασιστεί σύντομα, θα συμβάλει αποφασιστικά, όπως εκτιμάται από το υπουργείο εξωτερικών, στην περάτωση της Εγνατίας Οδού ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες ακύρωσης των προσπαθειών προώθησης σχεδίων για την κατασκευή της "Παραεγνατίας" στο μέλλον.

    Σύμφωνα με το κ Τάνο η δημιουργία εμβόλιμου τμήματος στην Εγνατία αποτελεί τη συντομότερη οδό διασύνδεσης της Δυτικής με την Ανατολική Μακεδονία και των περιοχών αυτών με την Κεντρική Ευρώπη με μείωση κατά 50% καθυστερήσεων της μεταφοράς ενώ παράλληλα αποτελεί και αντίποδα στην πρόταση της Αλβανίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την Παραεγνατία δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξοπλίσει πρώτη το δικό της δίκτυο. Εξάλλου σύμφωνα με τον κ Τάνο με τη δημιουργία του αντίποδα θα προαχθούν οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις με την Αλβανία και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης της Κεντρικής Μακεδονίας και της υποβάθμισης του ρόλου της στην Βαλκανική

    [8] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΚΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

    Eνας σκιέρ, ο 36χρονος Δημητρης Παπαδόπουλος, χρυσοχόος από τη Σκύδρα, εξακολουθεί να αγνοείται στην περιοχή του χιονοδρομικου κέντρου του Καϊμακτσαλάν, όπου από την Κυριακή δεκάδες χιονοδρόμοι από διαφορες περιοχές της χωρας έχασαν τον προσανατολισμό τους και χαθηκαν στο βουνό λόγω της πυκνής ομιχλης.

    Οι τελευταίοι 19 αγνοουμενοι, ανάμεσά τους και παιδιά, εντοπιστηκαν αργά το βράδυ στην περιοχή της Μελιτης Φλώρινας και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

    Για τον αγνοούμενο Παπαδόπουλο, έγινε γνωστό ότι χάθηκε στα χιόνια στην προσπάθειά του να εντοπισει τα δύο paidi\ του που όμως βρέθηκαν αργότερα από τα συνεργεία διάσωσης χωρίς ο ίδιος να δώσει σημεία ζωής.

    [9] ΕΞΑΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Εξασέλιδο αφιέρωμα στον ελληνικο τουρισμό δημοσιεύει η αγγλική εφημερίδα "Daily Telgraf", στο οποιο επισημαίνονται οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελλαδα για τουρισμο υψηλής ποιότητας.

    Παρά την περυσινη πτώση του τουριστικου ρεύματος στην Ελλαδα, σημειώνεται στο εισαγωγικο άρθρο του αφιερώματος, εντούτοις η Ελλαδα εξακολουθεί να προσφερει πολλές ευκαιρίες για τουρισμό υψηλής ποιότητας. Οι χαμηλότερες τιμές των ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών σε πεντε αεροδρόμια της χωρας, προσφέρουν στους ταξιδιώτες τις προϋποθέσεις για τουρισμό υψηλής ποιότητας, σημειώνει η "Daily Telegraf".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΔΕ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δε συζητείται το ενιαίο και αδιαίρετο της κυριαρχίας της κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο Πολιτικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζον Πολ Κάβανα, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης φαίνεται έτοιμος να παραχωρήσει κυριαρχία έναντι εδαφικών ανταλαγών.

    Τις δηλώσεις του κ Κάβανα μετέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, εξηγώντας ότι έγιναν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνέδριου του Προεδρείου των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομματων, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

    Ο κ Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρουσίασε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αντίγραφο επιστολής του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αμέσως μετά τις άτυπες συνομιλίες του Οκτώβρη του 1994 στην οποία περέθετε ακριβώς τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, διαψεύδοντας με τον τρόπο αυτόν οποιονδήποτε ισχυρισμό για υποβολή προτάσεων από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [11] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΛΤΕΜΠΕΡΓΚ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το θέμα του ορισμου παρατηρητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση των Πολιτικών Διευθυντών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρωμη.

    Οι πολιτικοί διευθυντές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλλουν εισήγηση στο Συμβουλιο Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί την επομενη εβδομαδα.

    Στο μεταξύ, δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακου τυπου έφεραν τον πρώην υπουργο Εξωτερικών της Νορβηγίας Θόρβαντ Στόλτεμπεργκ να αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικου αντιπροσώπου του Γενικου Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών σε αντικατάσταση του Τζο Κλαρκ η θητεία του οποίου έχει k^nei απο καιρό. Η εφημερίδα "Χαραυγή" σημείωνε μάλιστα ότι ο Στόλτεμπεργκ θα αναλάβει και το ρόλο διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό.

    Το όνομα του Θόρβαντ Στόλτεμπεργκ ως ειδικού αντιπροσώπου του Μπουτρος Γκάλι ανέφερε και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αnadolu". Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γ.Κασουλίδης δήλωσε άγνοια παρόμοιων πληροφοριών που διοχετεύονται στον τύπο.

    [12] Ρ. ΝΤΕΚΤΑΣ:Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΥΡΙΧΗΣ

    Η πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση στη Κυπρο στοχεύει στην κατάργηση των εγγυήσεων της Ζυρίχης, δλωσε ο Ραούφ Ντεκτάς.

    Σε συνέντευξη σε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο κ. Ντεκτάς ισχυρίζεται επίσης οτι υπάρχει το κοινό έδαφος για επανάληψη των διακοινωτικών συνομιλιών και ζητεί πραγματοποίση τους χωρίς όρους.

    Ωστόσο, ο τουρκοκύπριος εκπρόσωπος προβάλλει τους δικούς του όρους λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε ομοσπονδία η συνομοσπονδία , στην οποία να καταχυρώνονται η κυριαρχία και η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων και τότε να συζητηθεί το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση.

    Σε άλλες δηλώσεις , ο κ. Ντεκτάς είπε ότι με την ένταξη οι ελληνοκύπριοι θέλουν να καταργήσουν τις εγγυήσεις και την διζωνικότητα ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους.

    [13] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ".

    Το Κυπριακό είναι εθνικο πρόβλημα της Τουρκίας ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε συνέντευξη τύπου για τα πεπραγμένα του 1995, αλλά και για τις προοπτικές του 1996.Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ακόμη τη χώρα μας ότι μαζί με τη Συρία "υποστηρίζουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο τρομοκρατικές δραστηριότητες,με σκοπό την παρενόχληση της Τουρκίας". Ο Ντεμιρέλ τόνισε ότι το κυπριακό είναι ένα απο τα σημαντικότερα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο όσο και για οποιοδήποτε άλλο τμήμα της επικρατείας της".

    [14] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Η Τουρκία εξέφρασε την επιθυμία να ιδρύσει προξενείο στην Πρίστινα, υποστηρίζει η αλβανόγλωσση εφημερίδα "Μπούϊκου" της Πρίστινα, επικαλουμενη πηγές στην Αγκυρα.

    Στο σχετικό δημοσίευμα, δεν διευκρινιζεται αν η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα απο τις αρχές του Βελιγραδίου την ίδρυση προξενείου στο Κοσοβο, υπογραμμιζεται όμως ότι η εγκατάσταση διπλωματικής αντιπροσωπείας της Αγκυρας στην Πρίστινα θα συνέβαλε στην jak}teqg επικοινωνία των επιχειρηματιών καθως και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας με την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους Αλβανους του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσουν διάλογο με τις αρχές του Βελιγραδίου, παρουσία όμως τρίτου μέρους, που θα είναι και εγγυητής των συμφωνιών.

    Ρόλο εγγυητου μπορεί να αναλάβουν κατά τον Μπερίσα, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Εθνη ή κάποιος άλλος διεθνής οργανισμός.

    [15] ΟΥΤΕ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 1995

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία δεν έπεσε κατά το 1995 ούτε και τέθηκε υπό έλεγχο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ". Στο τέλος της περασμένης χρονιάς ο πληθωρισμός σε τιμές χονδρικής ανερχόταν στο 64,9% και σε τιμές καταναλωτή σε 78,9%.

    Στο μεταξύ η διεύθυνση του τουρκικού Θησαυροφυλακίου ανακοίνωσε ότι εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ομόλογα ύψους 500 εκατομμυρίων μάρκων που αποτελούν το πρώτο εξωτερικό χρέος της χώρας αυτόν τον χρόνο. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία άρχισε να εξάγει ομόλογα 500 εκατομμυρίων μάρκων πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 7,5%

    Παράλληλα επισημαίνεται ότι δεν δόθηκε τέλος στην τρομοκρατία. "Η Τουρκία αν εξαιρέσει κανείς την τρομοκρατία, είναι μια ήσυχη χώρα από την άποψη της κυριαρχίας του νόμου και της τάξης" τονίζεται στο δημοσίευμα . Σύμφωνα με την "Χουρριέτ" η τρομοκρατία έχει μεν μειωθεί αλλά δεν έχει τελειώσει ούτε και έχουν εξαφανιστεί οι εστίες της

    [16] ΜΙΛΛΙΕΤ:ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Γνωστό για τις σκληρές αντιτουρκικές του απόψεις χαρακτηρίζουν τον νέο Υπουργό Εξωτερικών κ.Θεόδωρο Πάγκαλο οι τουρκικές εφημερίδες σε ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.

    Η εφημερίδα "Μιλλιετ" σε ανταπόκριση της από την ελληνική πρωτεύουσα, υποστηρίζει ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην Αθήνα ενώ σε σχόλιο που υπογράφει ο κ.Αλί Σιρμέν υποστηρίζει ότι η εκλογή Σημίτη είναι θετική εξέλιξη διότι "κατά την περίοδο Παπανδρέου ο οποίος είναι αθεράπευτος εχθρός των Τούρκων, ήταν αδύνατο να σημειωθεί θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον Α. Παπανδρέου εθνικοσοσιαλιστή και να τον κατηγορήσει ανασύροντας στην επιφάνεια την υπόθεση "ασπίδα", ότι είχε συμπράξει με πραξικοπηματίες αξιωματικούς για να ανέλθει στην εξουσία ενώ παράλληλα κάνει λόγο για μία αλυσίδα σφαλμάτων στην σοβινιστική πολιτική Παπανδρέου"

    Στην ίδια εφημερίδα αποδίδεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ.Κωνσταντίνο Σημίτη η απόφαση για την έναρξη δημιουργίας έργων υποδομής σε ακατοίκητες νησίδες των Αιγαίου και χαρακτηρίζεται η όλη υπόθεση "εποικισμός".

    [17] ΧΩΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο.Π.Ε. Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρηματική αποστολή του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών στην Αλβανία, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος των δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

    Η Αλβανία, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ.Ιωάννης Τζεν, αποτελεί χώρα άμεσης προτεραιότητας για τον ΟΠΕ, δεδομένου ότι οι Ελληνες επενδυτές κατέχουν τη δεύτερη θέση στην αλβανική αγορά, και την πρώτη θέση όσον αφορά στο μέγεθος του επιχειρηματικού ρίσκου που αναλαμβάνουν. Γεγονός, που σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, αποδεικνύει ότι η ελληνική πλευρά επενδύει μακρόπνοα.

    Κύριοι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Αλβανία, όπως προέκυψε από διερευνητικό ταξίδι που πραγματοποίησε στη γειτονική χώρα αντιπροσωπεία του ΟΠΕ τον Νοέμβριο, είναι οι τομείς των επενδύσεως εντάσεως εργασίας (για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) και των προϊόντων ανελαστικής ζήτησης (τρόφιμα, ποτά, ενδύματα και υποδήματα). Στην αποστολή πρόκειται να συμμετάσχουν 33 συνολικά ελληνικές επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων, ποτών, φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων-σπόρων, μεταλλευμάτων, μεταλικών συσκευασιών, θερμοκηπίων και εξοπλισμών, υλικών συσκευασίας, ενδυμάτων, κλωστοϋφαντουργίας, πλαστικών και μηχανικών κατασκευών.

    Επιχειρηματικές αποστολές πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει ο ΟΠΕ κατά τη διάρκεια του 1996 και στο Αζερμπαϊτζάν, τη Σερβία και τη Σλοβενία. Παράλληλα, πρόκειται να συνεχιστεί το πρόγραμμα σεμιναρίων για οικονομικούς διπλωμάτες και στελέχη διεθνούς εμπορίου, που φέτος προβλέπεται να διεξαχθούν για πρώτη φορά στην Αρμενία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, και τη Σλοβενία και να επαναληφθούν στη Ρωσία, την Ουκρανία, και τη Σερβία. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα σεμινάρια διεξήχθησαν κατά το 1995 (εκτός από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Σερβία) στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία.

    Στο πρόγραμμα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών για το 1996 περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία εμπορικών συνδέσμων στην Σταυρούπολη της Ρωσίας και τη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

    [18] ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων της Γιουγκοσλαβιας με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε επίπεδο πρεσβευτών, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ, ο γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Ράντογιε Κοντιτς.

    Στην επιστολή του ο κ.Κόντιτς ζητά η αποκατασταση των διπλωματικών σχέσεων να γίνει βάσει της συμφωνίας του 1980 που είχαν υπογράψει Γιουγκοσλαβία και Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, epijako}lemo διπλωματικές πληροφορίες, μετέδωσε ότι η Γαλλία έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας με την Ευρωπαϊκη Ενωση την οποία υποστηρίζουν η Βρετανία και η Ελλαδα.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [19] ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

    Τη δέσμευση ότι θα υπάρξει συνέχεια του έργου του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος σε ό,τι αφορά στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού έλαβε ο νέος πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του αμέσως μετά την σημερινή ορκομωσία της νέας κυβέρνησης. "Η μείωση του αριθμού των υπουργών και των υφυπουργών δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι ορισμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, οι οποίες υπάρχουν, π.χ. σε σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια σε αυτήν την κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι αποστολή και αυτού του κυβερνητικού σχήματος είναι η συνέχιση του έργου του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος και ότι θα υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα για τομείς, οι οποίοι είναι σημαντικοί, όπως ο Απόδημος Ελληνισμός", είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, παραλαμβάνοντας την ηγεσία του υπουργείου από τον κ.Παπούλια έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο του κ.Γρηγόρη Νιώτη από τη θέση του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, σημειώνοντας ότι "ο κ. Νιώτης κατάλαβε το πρόβλημα των Αποδήμων και το μετουσίωσε σε πολιτική πράξη με αποκορύφωση την ιδιαίτερα συγκινητική σύγκληση του παγκοσμίου ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη". Πρόσθεσε, δε, ότι θα αποτίσει και ο ίδιος το δικό του φόρο τιμής στους αποδήμους και θα εκπληρώσει το δικό του χρέος ως μακροχρόνιος μετανάστης. "Δεν θα υποτιμηθεί ο Απόδημος. Μέσα στις νέες δομές του υπουργείου θα συνεχίσουμε αυτό το έργο και θα προσπαθήσουμε να το πάμε παραπέρα", τόνισε.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

    Αισιοδοξία ότι "οι διασυνδέσεις του νέου πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, θα είναι πάρα πολύ χρήσιμες στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" εκφράζει σε συνέντευξή του στο ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, κ.Ανδρέας Κομοδρόμος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που πραγμα-τοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το Κυπριακό. Εξίσου αισιόδοξος δηλώνει ο κ.Κομοδρόμος και για στήριξη της Κύπρου στον αγώνα της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σχολιάζοντας μάλιστα τις συχνές επισκέψεις μελών της Ε.Ε. στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας τις αποδίδει τόσο στη σωστή προώθηση από την Κυπριακή πολιτεία, όσο όμως και στην αντίδραση της Ευρώπης στην pqytobouk_a των ΗΠΑ για επίλυση του προβλήματος, λόγω της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην κοινότητα. Γεγονός, που όπως σημειώνει ο κ.Κομοδρόμος, "δεν κάνει την Ευρώπη να αισθάνεται περηφάνεια, που έρχεται να δώσει λύση η Αμερική σε μια δική της υπόθεση". Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ.Χόλμπρουκ, ο κ.Κομοδρόμος εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι δεν συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του Αμερικανικού σχεδίου, οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένες απόψεις για οριστική λύση του προβλήματος, τις οποίες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν και προς τις δύο πλευρές, με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Χόλμπρουκ στο πλαίσιο της συνάντησης δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προσωπικά για το θέμα αυτό μέχρι την ώρα που θα αποχωρήσει από το υπουργείο.

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙ-ΚΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Υγεία, δύναμη και καλό κουράγιο εύχεται στον νέο πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης-Βικτώριας με σημερινό συγχαρητήριο τηλεγράφημά του. "Οι δύσκολοι καιροί για τα εθνικά μας και όχι μόνο θέματα, σημειώνεται στο τηλεγράφημα, απαιτούν ενότητα, ομόνοια και συσπείρωση του ανά την υφήλιο Ελληνισμού" και στο πλαίσιο αυτό η Παμμακεδονική Μελβούρνης-Βικτώρια δηλώνει ότι θα είναι στο πλευρό του κ.Σημίτη.

    [22] ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΝΓΚΑ (ΚΑΜΠΕΡΑ- του Χρήστου Νιάρου)

    Διαπιστευτήρια στα νησιά Τόνγκα του νότιου Ειρηνικού επέδωσε ο Ελληνας πρέσβης στην Καμπέρα, κ.Κωνσταντής. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι στα μικρά αυτά νησιά δεν διαβιούν Ελληνες ομογενείς, εντούτοις επικρατεί έντονο φιλελληνικό κλίμα, με επίκεντρο το τοπικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί έδρα ελληνικής φιλολογίας. Στο επιστημονικό προσωπικό του εν λόγω Πανεπιστημίου ανήκει και ο καθηγητής HELU, που αυτήν την εποχή ολοκληρώνει την πραγματεία του για τον Ηράκλειτο τον Εφέσιο. Ο κ.Κωνσταντής είναι διαπιστευμένος και στη Νέα Ζηλανδία, την Τόνγκα, την Παπούα, τη Νέα Γουϊνέα, τα νησιά Φίτζι, την Δυτική Σαμόα, τα νησιά Σολομώντα και ττο Ναουρού.

    [23] Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΤΗΣ "ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" ΣΤΟ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Στεφανόπουλος, πατέρας του Τζορτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, είναι ο κύριος ομιλητής της "Γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων" που διοργανώνουν στις 26 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον η Ελληνική Αδελφότητα "Προμηθέας", το "Diaspora Newsletter" και το "Κosmos Hellenic Club" του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Ο κ.Στεφανόπουλος είναι Πρωτοπρεσβύτερος στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος και αναπληρωτής καθηγητής στην έδρα tgr "Ανατολικής Χριστιανικής Σκέψης" στο Πανεπιστήμιο του St. John της Νέας Υόρκης

    [24] ΚΥΡΙΑΡΧΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΕΝΙΣ "AUSTRALIAN OPEN"

    Το έντονο ελληνικό χρώμα δίνει το στίγμα του φετινού τουρνουά τέννις Australian Open, που διεξάγεται στη Μελβούρνη. Αντιμέτωποι στον τρίτο γύρο βρέθηκαν δύο παίκτες ελληνικής καταγωγής: το νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, Ελληνοαμερικανός Π.Σάμπρας, και ο ανερχόμενος Ελληνοαυστραλός τενίστας Μάρκος Φιλιππούσης, γνωστός στον αυστραλιανό τύπο ως "Ο Έλληνας θεός". Κυρίαρχος του παιχνιδιού αναδείχθηκε τελικά ο Μάρκος Φιλιππούσης με τριάντα άσσους (!) και τρία στη σειρά νικηφόρα σετ (6-4, 7-6, 7-6). Η νίκη του 19χρονου τενίστα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό, στο οποίο η ελληνική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη, όπως και σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [25] ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ

    Την ελπίδα του ότι οι σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων θα γίνουν ισχυρότερες με την νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο καθηγητής Τοπουρκόφσκι, μέλος του τελευταίου συλλογικού προεδρείου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας ως εκπρόσωπος της τότε Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, όπου, όπως είπε, ήλθε για "ιδιωτική επίσκεψη".

    Ο κ.Τοπουρκόφσκι, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα και , εξέφρασε την "βαθιά του εκτίμηση στις πολιτικές ικανότητες του Θεόδωρου Πάγκαλου για τον οποίο είπε ότι έχει ευρωπαϊκή σκέψη" και προσέθεσε ότι περιμένει να δει τι θα κάνει για την σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ.Τοπουρκόφσκι είπε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε λεπτή φάση και υποστήριξε η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ανοιχτούς δρόμους χωρίς να έχει να σκεφθεί τα προβλήματα του παρελθόντος ενώ προσέθεσε ότι θα "ήταν φανταστικό να είμαστε έξυπνοι και ρεαλιστές στο μέλλον να εγκαταστήσουμε πλέον φυσιολογικές σχέσεις".

    Ο κ.Τοπουρκόφσκι υποστήριξε ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να έλθει σε δεύτερη μοίρα σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει εάν θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση τον επόμενο μήνα και υπογραμμίζοντας ότι ο λαός της χώρας του ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα συμπεριλαμβανόμενου και αυτού του ονόματος.

    Ο καθηγητής Τοπουρκόφσκι χαρακτήρισε πολύ καλό φίλο του τον απερχόμενο υπουργό εξωτερικών κ.Κ.Παπούλια για τον οποίο είπε ότι έδειξε υπευθυνότητα στα θέματα της διαβαλκανικής συνεργασίας, πολιτική που όπως είπε ασπάζονται και πολλοί στην χώρα του ενω τόνισε οτι ότι υπάρχει αλληλεκτίμηση ανάμεσα στους δύο λαούς και σημείωσε ότι οι συμπολίτες έχουν εκτίμηση στον ελληνικό πολιτισμό και.

    Ο κ.Τοπουρκόφσκι ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στις ισχυρές υποψηφιότητες για την διαδοχή του προέδρου Γκλιγκόροφ όταν προκύψει σχετικό θέμα τόνισε ότι ο κ.Γκλιγκόροφ είναι καλά και επιτελεί θαυμάσια τα καθήκοντα του, έχοντας τέσσερα χρόνια θητεία ακόμη.

    Ο κ.Τοπουρκόφσκι προεξόφλησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα Γιουγκοσλαβία αλλά χαρακτήρισε αναγκαίες τις σχέσεις με το Βελιγράδι για τις οποίες είπε ότι πρέπει να καταλήξουν σε ομαλοποίηση

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Monday, 22 January 1996 - 14:38:12