Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [02] Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΝΔ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Μ ΕΒΕΡΤ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

  • [03] ΑΠΥΡΕΤΟΣ Ο ΑΝΔΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [04] "ΕΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ΤΟ 1996

  • [05] ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [07] ΣΟΦΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

  • [08] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [09] ΠΓΔΜ:ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

  • [10] ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [11] ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΕΣΤΙΛ-ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [13] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 1,7 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Από 41 μέλη αποτελείται το νέο υπουργικό σχήμα, τα μέλη του οποίου δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα 28 μέλη της προηγουμένης κυβέρνησης δεν συμμετέχουν στο νέο σχήμα στο οποίο υπάρχουν 17 νέα μέλη.

    Οι δυο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι κ.Ακης Τσοχατζοπουλος και Γεράσιμος Αρσενης διατηρούν τις θέσεις που είχαν στο προηγούμενο σχήμα δηλαδή των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (με υφυπουργούς τον κ.Γ.Μωραίτη και τον κ.Λάμπρο Παπαδήμα και Εθνικής Αμύνης (με υφυπουργό τον κ.Νίκο Κουρή.) αντίστοιχα.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο κ.Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση με αναπληρωτή τον κ.Γιώργο Ρωμαίο ο οποίος παραμένει στη θέση του και είναι ο μόνος αναπληρωτής Υπουργός στο νέο σχήμα (στο προηγούμενο υπήρχαν επτά).

    Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διατηρείται ο κ.Γιάννος Παπαντωνιου με υφυπουργούς τον κ.Μανόλη Μπετενιωτη που μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον κ.Χρήστο Παχτα ο οποίος ήταν υπό τον κ.Σημίτη υφυπουργός Biolgwam_ar στην πρώτη μετά τις εκλογές του 1993 κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

    Στο Υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο κ.Αλέκος Παπαδόπουλος με υφυπουργούς τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη ο οποίος στο προηγούμενο σχήμα ήταν Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και τον κ.Γιώργο Δρυ ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει σε κυβέρνηση.

    Ένα τρίτο οικονομικό υπουργείο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, δημιουργήθηκε από την σύμπτυξη των Υπουργείων Εμπορίου, Βιομηχανίας Έρευνας.Τεχνολογίας και Τουρισμού επικεφαλής στο οποίο αναλαμβάνει η κ.Βάσω Παπανδρεου, η οποία υπουργοποιείται για πρώτη φορά μετά από την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες όπου άσκησε επί πενταετία τα καθήκοντα του μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υφυπουργοί στο Υπουργείο ανάπτυξης θα είναι οι κ.Μιχάλης Χρυσοχοίδης, (ήταν στην ίδια θέση στο Υπουργείο Εμπορίου) και Φοίβος Ιωαννιδης ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση μετά από 4μηνη απουσία (ήταν υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων).

    Στο Υπουργείο Γεωργίας τοποθετείται ο κ.Τζουμάκας (από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων) με υφυπουργούς τον κ.Μπαλτά (ήταν υπό τον κ.Σημίτη υφυπουργός Εμπορίου μέχρι τον Ιούλιο 1994) και Απόστολος Φωτιάδης ο οποίος για πρώτη φορά μπαίνει στην κυβέρνηση.

    Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιστρέφει ο κ.Ευάγγελος Γιαννοπουλος με υφυπουργούς τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΣΕ κ.Λάμπρο Κανελοπουλο ο οποίος επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά σε κυβέρνηση και τον κ.Νίκο Φαρμακη (μέχρι τώρα Υφυπουργό Υγείας)

    Στο Υπουργείο Υγείας μετατίθεται ο κ.Πεπονής (από το Υπουργείο Βιομηχανίας) με υφυπουργούς τον κ.Κοτσωνη, και Παπαδέλη που υπουργοποιούνται για πρώτη φορά.

    Στο Υπουργείο Παιδείας παραμένει ο κ.Γιώργος Παπανδρεου με υφυπουργό τον κ. Γιώργο Πασχαλιδη που επίσης για πρώτη φορά συμμετέχει σε νέο σχήμα.

    Στο Υπουργείο Πολιτισμού αναβαθμίζεται ο κ.Σταύρος Μπένος (ήταν υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο) ενώ τα θέματα αθλητισμού θα χειρισθεί ως υφυπουργός ο κ.Ανδρέας Φούρας. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιστρέφει ως Υπουργός ο κ.Κώστας Γείτονας (είχε χρηματίσει υφυπουργός υπό τον κ.Παπαθεμελή μέχρι τον Ιούλιο 1994).

    Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων παραμένουν τόσο ο Υπουργός Κώστας Λαλιωτης και η Υφυπουργός κ.Ελισάβετ Παπαζώη ενώ τοποθετείται ως δεύτερος υφυπουργός ο κ.Μανόλης Λουκάκης ο οποίος υπουργοποιείται για πρώτη φορά.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μετατίθεται από το Υπουργείο μεταφορών στο οποίο πηγαίνει ο κ.Χάρης Καστανιδης (ήταν αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (με υφυπουργό τον κ.Γιώργο Δασκαλακη (ομόλογο του στο ίδιο υπουργείο στο προηγούμενο σχήμα)

    Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο κ.Κοσμάς Σφυρίου (ήταν υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων ενώ είχε χρηματίσει παλαιότερα Υπουργός Αιγαίου)

    Στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μετατίθεται ο μέχρι σήμερα υπουργός αναπληρωτής Παιδείας Φίλιππος Πετσαλνικος ενώ στο Υπουργείο Αιγαίου παραμένει ο κ.Αντώνης Κοτσακας και Υπουργός Τύπου θα είναι ο κ.Δημήτρης Ρεππας, που υπουργοποιείται για πρώτη φορά.

    Από το νέο σχήμα προκύπτει ότι καταργήθηκαν τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τα οποία συμπτύχθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τύπου.

    Κανένας από τους 19 Υπουργούς της νέας κυβέρνησης, μόνο ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρεππας, βουλευτής Αρκαδίας υπουργοποιείται για πρώτη φορά ενώ 9 βουλευτές γίνονται υφυπουργοί για πρώτη φορά.

    Είναι ο Γιώργος Πασχαλίδης (Πελλας - Παιδείας) ο Γιώργος Δρυς (Κέρκυρας - Εθνικής Οικονομίας), Λάμπρος Παπαδήμας (Φθιώτιδας - Εθνικής Οικονομίας) ο Απόστολος Φωτιαδης (Έβρου - Γεωργίας), Λάμπρος Κανελοπουλος (β Αθηνών - Εργασίας), Φραγκλινος Παπαδέλης (Λέσβου-Υγείας), Θόδωρος Κοτσώνης (Αχαίας-Υγείας), Φούρας (Αχαίας - αθλητισμού), και Μανόλης Λουκάκης (Ηρακλείου - ΠΕΧΩΔΕ).

    Στην κυβέρνηση επιστρέφουν ο κ.Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από 17 μήνες (ήταν υπουργός μεταφορών), Βάσω Παπανδρέου, που δεν είχε υπουργοποιηθεί μετά το 1993 ενώ είχε χρηματίσει Υπουργός Βιομηχανίας πριν καταλάβει τη θέση επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ.Ευάγγελος Γιαννόπουλος στο Υπουργείο Εργασίας από το οποίο είχε απομακρυνθεί τον Ιούλιο 1994.

    Παραμένουν στην κυβέρνηση μετακινούμενοι, ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος (Δικαιοσυνης από μεταφορών), Στέφανος Τζουμακας (Γεωργίας από Εργασίας) Πεπονης (Υγείας από Βιομηχανίας)

    Χωρίς αλλαγή θέσης παραμένουν στο νέο σχήμα, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζοπουλος, Εθνικής Αμύνης, Γερασιμος Αρσενης. Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνιου, Οικονομικών Αλέκος Παπαδοπουλος, Παιδείας Γιώργος Παπανδρεου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιωτης, Αιγαίου Αντώνης Κοτσακας.

    Αναβαθμισμένοι συμμετέχουν στο νέο σχήμα, ο Υπουργοί Πολιτισμού, Σταύρος Μπενος (ήταν υφυπουργός), Κώστας Γείτονας (Δημόσιας Τάξης από Αναπληρωτής ΠΕΧΩΔΕ) Κοσμάς Σφυρίου (Εμπορικής Ναυτιλίας από υφυπουργός Εργασίας) και Φίλιππος Πετσαλνικος (Μακεδονίας Θράκης από αναπληρωτής Παιδείας)

    Στο νέο σχήμα δεν συμμετέχουν οι μέχρι τώρα Υπουργοί Εξωτερικών Κάρολος Παπουλιας (όπως και ο Υφυπουργός Γρηγόρης Νιωτης), Γεωργίας Θόδωρος Στάθης, (όπως και οι υφυπουργοί Αλ.Ακριβάκης και Αλέξανδρος Δαμιανιδης), Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινος (όπως και ο Υφυπουργός Μανόλης Σκουλάκης), Δικαιοσύνης Γιάννης Ποττακης, Πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος (και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης), Τουρισμού Νίκος Σηφουνάκης, Δημόσιας Τάξης Σηφης Βαλυρακης, Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Κατσιφαρας, Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Τριαριδης, Τύπου Τηλέμαχος Χυτηρης (όπως και ο υφυπουργός Νίκος Αθανασακης), Εμπορίου Νίκος Ακριτιδης, Επικρατείας, Αντώνης Λιβάνης, ο Υπουργός Αναπληρωτής Μεταφορών Κιμων Κουλούρης (και οι υφυπουργοί Χρήστος Κοκκινοβασίλης και Δημητρης Σαρρης) και οι Υφυπουργοί Εθνικης Οικονομίας Γιάννης Ανθοπουλος, Οικονομικών Νίκος Κυριαζιδης (ήταν εξωκοινοβουλευτικός) και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Εργασίας Ν.Αδαμοπουλος, ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Τσακλιδης, Παιδείας Μαρία Αρσενη και Βιομηχανίας Ντινος Βρετός.

    [02] Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΝΔ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Μ ΕΒΕΡΤ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    Την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της ΝΔ απέναντι στον νέο πρωθυπουργό ,συζήτησε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ με στενούς του συνεργάτες.

    Εξετάστηκε επίσης η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή. Τα θέματα αυτά θα επανεξεταστούν σε νέα σύσκεψη του κ. Εβερτ με τους στενούς του συνεργάτες , ενώ αύριο θα συνεδριάσει και το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ.

    [03] ΑΠΥΡΕΤΟΣ Ο ΑΝΔΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΚΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ,ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρ.Παπανδρέου.Πληροφορίες απο το Ωνάσειο αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι απύρετος σήμερα,ενώ προσθέτουν ,ότι έχει αυξηθεί το βάρος του και αυτό,όπως υποστηρίζουν είναι ενδεικτικό της καλής του κατάστασης.Ο κ.Παπανδρέου έχει απο το πρωί καλή διάθεση,ενώ το μεσημέρι υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση.

    Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρει ότι "η κατάσταση της υγείας του προέδρου παραμένει σταθερή και ότι ο πυρετός υποχώρησε.Η αναπνευστική λειτουργία υποβοηθείται περιοδικά απο αναπνευστήρα και η τεχνητή απο τεχνητό νεφρό." Το πρωί επισκέφθηκαν τον κ.Παπανδρέου οι Αντ.Λιβάνης, Διον.Λιβανός, Γι.Λιάνης και ο Κ.Γείτονας.

    [04] "ΕΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ΤΟ 1996

    Μια νέα περίοδος στις δραστηριότητες των απανταχού Κρητών ξεκινά το 1996, όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη των Κρητικών Σωματείων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τον προγραμματισμό των δράσεων του 1996. Επίκεντρο των εκδηλώσεων της χρονιάς, όπως επεσήμανε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, κ.Νίκος Παπαδάκης, θα είναι η συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κυριότερη εκδήλωση μεγάλη έκθεση ντοκουμέντων γύρω από τη ζωή και το έργο του εθνάρχη, η οποία θα περιοδεύσει στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και πιθανόν και στην Κρήτη.

    Παράλληλα κατά τη διάρκεια του 1996 η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας προχωρά στην έκδοση βιβλίων Κρητών δημιουργών, - με πρώτη την "Κρήτη" του Μανώλη Γιαλουράκη, η επίσημη παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης - καθώς και στην οργάνωση σειράς εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα νομαρχιακά συμβούλια Κρήτης και τους Κρητικούς όλης της χώρας και της Διασποράς για την προετοιμασία της πρώτης Παγκόσμιας Συνάντησης Κρητών το 1997.

    Η έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στις ecjatast\seir της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει από τη Λάρισα μέχρι τον Έβρο, ενώ ενδιαφέρον να φιλοξενήσει την έκθεση έχει εκδηλώσει και ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης. Ανάλογη έκθεση είχε παρουσιαστεί με πρωτοβουλία της Αδελφότητας το 1987, την οποία είχε εγκαινιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, έκτοτε, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ.Παπαδάκης το αρχειακό υλικό έχει εμπλουτιστεί με πλήθος νέων ντοκουμέντων.

    Βάρος πρόκειται επίσης να δοθεί στη διάρκεια του 1996 στην έκδοση βιβλιογραφίας σχετικής με την Κρήτη, με στόχο την ευρύτερη διάδοση του έργου των Κρητών δημιουργών. Πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η έκδοση της περίφημης "Κρήτης" του αείμνηστου Μανώλη Γιαλουράκη, η επίσημη παρουσίαση της οποίας έγινε στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκδοση του έργου, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραχώρησης των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου από την σύζυγο του συγγραφέα, κ.Σοφία Γιαλουράκη.

    Υπενθυμίζεται ότι η "Κρήτη" τιμήθηκε το 1961 με το Α' Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας και όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο επιμελητής της έκδοσης, κ.Μανώλης Παπαδογιάννης, μαζί με τον "Ερωτόκριτο" του Κορνάρου, τον "Καπετάν Μιχάλη" του Καζαντζάκη και το "Χρονικό μιας πολιτείας" του Πρεβελάκη, αποτελούν την ιδανικότερη γνωστική τετραλογία του τετραλογία του κρητικού χώρου, αλλά και την πληρέστερη ιστορικοπνευματική μαρτυρία της Μεγαλονήσου.

    [05] ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Ψηφιακές θα είναι από το επόμενο μήνα όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις της πόλης της Καβάλας και το 60% του συνόλου των τηλεφωνικών συνδέσεων του νομού Καβάλας.

    Παράλληλα ένα δίκτυο οπτικών ινών που περνά από την περιοχή της Θράκης θα καταλήγει στη Βουλγαρική πόλη του Χάσκοβο και θα καλύπτει τη συνδέσεις σε όλη την περιοχή του Αίμου.

    Όπως μεταδίδει από την Καβάλα το Α.Π.Ε., το κέντρο αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Εμμένει η εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας κ.Τανσού Τσιλέρ στην συνεργασία του υπό την ηγεσία της κόμματος του Ορθού Δρόμου το οποίο με ποσοστό 19.2% εξέλεξε 135 βουλευτές στην πολιτική της συνεργασίας με το υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού κ.Μεσούτ Γιλμάζ κόμμα της "Μητέρας Πατρίδας".

    Την πρόθεση της αυτή επανέλαβε και σήμερα η κ.Τσιλέρ η οποία έχει πάρει την εντολή προχθές μετά από την ομολογία του κ.Νετσμεντίν Ερμπακάν ότι δεν βρίσκει εταίρο για να δημιουργήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από κοινού με τους 158 βουλευτές του υπό την ηγεσία του ισλαμικών αρχών κόμματος της "Ευημερίας".

    Ετσι τώρα το πολιτικό ενδιαφέρον μετατίθεται στην συνάντηση που η κ.Τσιλέρ θα έχει την Τρίτη με τον κ. Γιλμάζ ενώ σύμφωνα με το τουρικο πρακτορείο ειδήσεων "Αναντολού" η απερχόμενη πρωθυπουργός χαρακτήρισε σήμερα την Μητέρα Πατρίδα "αδελφό κόμμα".

    Αξίζει αν σημειωθεί ότι για τον σχηματισμό του συνασπισμού "Ορθού Δρόμου - Μητέρας Πατρίδας" υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, όπως ο προκαταρκτικός όρος που θέτει ο κ.Γιλμάζ, το κόμμα του οποίου με 19.6% έλαβε τρεις έδρες λιγότερες από αυτό του "Ορθού Δρόμου", να μην είναι πρωθυπουργός η κ.Τσιλέρ.

    Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν σχηματιστεί ο συνασπισμός αυτός ο οποίος αποτελεί επιθυμία των επιχειρηματικών οργανώσεων της Τουρκίας και δεν προσκρούει στις ιδεολογικές αρχές των δυο κομμάτων, που είναι συγγενείς, και πάλι δεν δημιουργείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς τα δυο κόμματα συγκεντρώνουν 267 έδρες, 9 λιγότερες από όσες απαιτούνται για την ύπαρξη κυβερνητικής πλειοψηφίας στην από 550 μέλη αποτελούμενη Τουρκική βουλή.

    Σε μια τέτοια περίπτωση είναι αναγκαία η σύμπραξη ενός από τα δυο κόμματα της κεντροαριστεράς αλλά και εκεί υπάρχει διχογνωμία καθώς ο κ.Γιλμάζ προτιμά ως εταίρο το υπό τον πρωθυπουργό της εισβολής στην Κύπρο "Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα" το οποίο με ποσοστό 14,5% εξέλεξε 76 βουλευτές ενώ η κ.Τσιλέρ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το οποίο υπό τον κ.Μπαϋκαλ με ποσοστό 10.8% έχει 49 έδρες στην βουλή.

    Ο κ.Μπαϋκάλ είναι υπουργός εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που υπό την κ.Τσιλέρ διαχειρίζεται την εξουσία στην Τουρκία μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ πάνω από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας επικρέμεται η απειλή του προέδρου Ντεμιρέλ ότι θα διαλύσει την βουλή και θα προκηρύξει νέες εκλογές εάν δεν γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

    [07] ΣΟΦΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Tις προτάσεις για την αντικατάσταση των δυο παραιτηθέντων υπουργών της Βουλγαρίας, του υπουργού Εμπορίου και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κύριλ Τσότσεφ και του υπουργού Γεωργίας Βασίλ Τσιτσίμπαμπα, ενέκρινε το εκτελεστικό γραφείο του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Οι δυο υποψήφιοι είναι ο Ατανάς Παπαρίζοφ ως υποψήφιος για το αξίωμα του υπουργού Εμπορίου και Σβετοσλάβ Σιβάροφ ως υπουργού Γεωργίας.

    Ο κ.Παπαρίζοφ είναι οικονομολόγος, μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και σουηδικά και είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ ο κ.Σιβάροφ, ο οποίος είναι απόφοιτος νομικής, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ένωσης ''Αλεξάντερ Σταμπολίισκι''.

    Υπενθυμίζεται πως η παραίτηση των υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε επίσημα στις 12 Ιανουαρίου και την ευθύνη για τη διευθέτηση των pqobkgl\tym που υπάρχουν στον τομέα του παραιτηθέντος υπουργού Εμπορίου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κύριλ Τσότσεφ, ο οποίος είχε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, του εμπορίου όπλων και του ελέγχου των τιμών, είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραιτήσεις έγιναν μετά από την πρόταση μομφής που υπέβαλε η αντιπολίτευση κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας λόγω της κρίσης σιτηρών που παρατηρείται στη γειτονική χώρα.

    Υπενθυμίζεται πως η δέκατη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Βίντενοφ απερρίψθη με 135 ψήφους κατά και 105 υπέρ.

    [08] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Το μόνο που μπορει να συζητηθεί ειναι ο βαθμος αυτονομίας του", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Διάσκεψης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αρμόδιος για θέματα εθνικών μειονοτήτων, Γκερντ Αρενς.

    Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα, ο κ.Αρενς προέτρεψε τους Αλβανους του Κοσσυφοπεδίου "να αρχίσουν να βλέπουν ρεαλιστικά την υπόθεσή τους"

    Εξάλλου, ο ειδικος απεσταλμένος για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, Καρλ Μπιλτ σε δηλώσεις του για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι "ειναι πολύ πρόωρο να συζητά κανείς για διάλογο Πρίστινας- Βελιγραδίου".

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπινων Δικαιωμάτων στο Κόσοβο, Αντεμ Ντεμάτσι, απο τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, μετά τις συνομιλίες που είχε με Γερμανούς διπλωμάτες δήλωσε ότι "οι Αλβανοι δεν επιθυμούν κανενός είδους αυτονομίας στα πλαίσια της Σερβίας".

    [09] ΠΓΔΜ:ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

    Πολιτική αναταραχή έχει δημιουργήσει στα Σκόπια ανακοίνωση του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Ευημερίας, PDP, σύμφωνα με την οποία ο κ.Βίκτωρ Κόμρας επικεφαλής του γραφείου σύνδεσης των ΗΠA στα Σκόπια "επικρότησε και προέτρεψε τη συνέχιση της πολιτικής που ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα Ευημερίας για τη διεκδίκηση ισότιμου καθεστώτος για τους Αλβανούς των Σκοπίων".

    Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια η οποία σε δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι "αρμόδιες να χαρακτηρίσουν τις επίσημες θέσεις των ΗΠΑ είναι μόνο οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες".

    Σε ερώτηση εάν η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια αποτελεί διάψευση ή επιβεβαίωση της ανακοίνωσης του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Ευημερίας ο κ.Κόμρας απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιος να σχολιάσει το θέμα αυτό τη στιγμή αυτή.

    Σε σχόλιό της η πρωινή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" καλεί τους αναγνώστες να εκτιμήσουν μόνοι τους εάν το Cqave_o Πληροφοριών του Γραφείου Σύνδεσης των ΗΠΑ στα Σκόπια διευκρινίζει ή διαψεύδει την ανακοίνωση του PDP.

    [10] ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Η χορήγηση τεχνικού εξοπλισμού στα τελωνεία της ΠΓΔΜ αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ο διευθυντής της Τελωνειακής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ Ίλια Ίλιοφσκι και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Κίστρουπ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια.

    Όπως μετέδωσε η Γραμματεία πληροφοριών της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες εκσυγχρονισμού των τελωνείων της ΠΓΔΜ και η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών της χώρας στις αρχές της Παγκόσμιας οργάνωσης εμπορίου.

    [11] ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αρχίζει αύριο στο Στρασβούργο η συνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλιου της Ευρώπης. Το βασικότερο θέμα των εργασιών της Συνόδου, που θα διαρκέσουν ως τις 26 Ιανουαρίου, θα αποτελέσει η αίτηση ένταξης της Ρωσίας στον Οργανισμό.

    Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Συμβουλιου της Ευρώπης τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ρωσιας, με εξαίρεση του χριστιανοδημοκράτες και τους ευρωπαίους δημοκρατες, όπου οι τοποθετήσεις εμφανίζονται μοιρασμενες, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου.

    Υπερ της ένταξης της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης τάχθηκε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη στις αρχές Ιανουαρίου. Το σχέδιο γνωμοδότησης είχε παρουσιάσει ο Ελβετός βουλευτής Ernst Muchlemann και που υιοθέτηκε από την Επιτροπή με μεγάλη πλειοψηφία, διευκρινιζε ότι "παρόλο που η Ρωσια δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των προδιαγραφών του Συμβουλίου της Ευρώπης εντουτοις η ένταξη είναι προτιμότερη από την απομόνωση".

    Η συζήτηση σχετικά με το σεβασμό των υποχρεώσεων της Τουρκιας, μετατέθηκε για τη σύνοδο του Απριλίου, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας και λογω μη σχηματισμου της κοινοβουλευτικής της ομάδας καθόσον δεν έχει δημιουργηθεί κυβέρνηση από τις προσφατες εκλογές στη χωρα.

    Κατά την έναρξη, η συνέλευση θα εκλέξει νέο πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Μιγκουελ Μαρτινεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της συνέλευσης από το Μάϊο του 1992.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΕΣΤΙΛ-ΜΠΕΡΙΣΑ

    Με τον πρόεδρο της Αυστρίας Τομας Κλεστιλ συναντήθηκε στη Βιέννη ο Αλβανός πρόεδρος Μπερίσα κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, όπου πραγματοποίησε επισημη επισκεψη.

    Ο κ.Μπερισα που έφθασε στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής συζήτησε με τον ομόλογό του Πρόεδρο της Αυστρίας την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία καθώς και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι καμια επισημη ανακοίνωση δεν ειχε γίνει προηγουμένως για τη συναντηση των δυο Προέδρων ενώ ούτε το επίσημο αυστριακο πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΑ) δεν είχε μεταδώσει τίποτε σχετικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μπερισα πρότεινε να συγκροτηθεί διεθνές φόρουμ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [13] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 1,7 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ

    Η Σερβική Δημοκρατία θα πάρει 1,7 δις δολάρια από τα 5,1 που θα χορηγήσει η διεθνής κοινότητα για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Μιοντραγκ Σκοκο.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) Ράϊκο Κάσαγκιτς, τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθει στη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της ΡS. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα προχωρήσουν με ταχεις ρυθμούς, είπε ο κ.Κάσαγκιτς.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Sunday, 21 January 1996 - 16:07:29