Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/01/1996) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

  • [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

  • [03] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [04] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΕΒΕΡΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [05] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

  • [06] ΊΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΒΟΜΑΙΣΚΑΓΙΑ

  • [09] ΤΟ "ΑΒΡΑΣΙΑ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ

  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΩΣ ΔΩΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ CD ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

  • [11] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΑΣ"

  • [12] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ -ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΖΑΝΑ

  • [13] ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [14] ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [15] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [16] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [17] ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [18] AΛΒΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [19] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Άρχισε στις 11.30 το πρωί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώ η συζήτηση αρχικά περιεστράφη γύρω από διαδικαστικά θέματα. Οι εργασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας άρχισαν με την ομιλία του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Dgl^tqg Μπέη ο οποίος ανέγνωσε σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, τη γνωστή επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική ομάδα.

    Ο κ. Μπέης τόνισε ότι τα όργανα του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει το κυρίαρχο μήνυμα για ενότητα και προχωρούν με απόλυτη δημοκρατική τάξη στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού που θα αναλάβει να σηκώσει το μεγάλο φορτίο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στην ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας των συζητήσεων επί των διαδικαστικών θεμάτων, θα λάβουν μέρος 167 βουλευτές καθώς ο Γιάννης Θωμόπουλος ο οποίος θα καταλάβει την έδρα του εκλιπόντος βουλευτή Αργολίδος δεν έχει ορκιστεί ενώ ο Κυριάκος Σπυριούνης βρίσκεται εκτός οργάνου.

    Λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του πρωθυπουργού έδωσαν τα μέλη του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Γιάννης Γλαβίνας και Θεόδωρος Κοτσώνης μετά από ψηφοφορία των μελών του οργάνου.

    Στην ψηφοφορία 87 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δύο γύρων με φανερή ψηφοφορία ενώ 45 υπέρ πολλαπλών γύρων μυστικής ψηφοφορίας και οι υπόλοιποι απείχαν. Πρωθυπουργός θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει 84 ψήφους (οι μισοί και ένας) από την πρώτη ψηφοφορία, πράγμα που δεν θεωρείται πιθανόν καθώς οι υποψήφιοι είναι τέσσερις.

    Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, στην δεύτερη θα προχωρήσουν ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ του 2ου και του 3ου υποψηφίου θα επαναληφθεί η ψηφοφορία ενώ αν πάλι ο 2ος και ο 3ος ισοψηφίσουν, εκείνος ο υποψήφιος που θα περάσει στην τελική ψηφοφορία θα προκύψει από κλήρωση.

    Μετά την εκφώνηση των δεκαπεντάλεπτων ομιλιών των υποψηφίων στην αίθουσα της γερουσίας της βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

    Υπέρ της στενής συνεργασίας όλων των υποψηφίων για την πρωθυπουργική θέση με τη νέα κυβέρνηση τάχθηκαν με δηλώσεις τους λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού οι δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων, κύριοι Τσοχατζόπουλος και Αρσένης, ενώ οι κύριοι Σημίτης και Χαραλαμπόπουλος δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστα Λαλιώτη, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, ως αίνιγμα, το αποτέλεσμα του οποίου πρέπει να περιμένουμε. Αντίθετα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κίμων Κουλούρης, προέβλεψε ότι ο κ.Σημίτης θα περάσει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο υπουργός Εργασίας, St]vamor Τζουμάκας τάχθηκε υπέρ των "πολιτικών" και κατά των "συναισθηματικών" ψήφων.

    "Μετά από αυτές τις εκλογές θα δείτε μια περίοδο συνεργασίας και υπευθυνότητας απ'όλους" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αρσένης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την εκλογή του, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά συνυποψήφιοι. "Και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, από αυτές τις διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο δυνατό και θα σχηματίσει κυβέρνηση νίκης", πρόσθεσε.

    "Ένα είναι βέβαιο: όπως και στο παρελθόν, ο αγώνας που στοχεύουμε με την προοπτική και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι μακροχρόνιος" δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Τσοχατζόπουλος. Απαντώντας, δε, στο αν πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής της σημερινής διαδικασίας, είπε ότι εκείνο το οποίο πιστεύει είναι "ότι την ευθύνη την έχει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι συνάδελφοι θα κρίνουν, θα αποφασίσουν και μαζί μετά θα παλέψουν".

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αν θα δεχθεί κυβερνητική θέση σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρωθυπουργός, δεδομένου ότι έχει ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ό,τι και αν συμβεί, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το μέλλον.

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. "Από Δευτέρα ενωμένοι υπό τον νέο πρωθυπουργό θα προχωρήσουμε όλοι για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας", είπε, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν πολιτικοί άνδρες που παίρνουν τολμηρές αποφάσεις, και όταν συγκρούονται με συμφέροντα και όταν συγκρούονται με τις φιλοδοξίες". Ανάλογο μήνυμα, εξάλλου, όπως είπε, θα απηύθυνε και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου: "να προχωρήσουμε ενωμένοι και να δικαιώσουμε τις ελπίδες και του ίδιου και του ελληνικού λαού που μας ακολουθεί 21 ολόκληρα χρόνια".

    Υπέρ της συμμετοχής των υποψηφίων στο νέο κυβερνητικό σχήμα ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα του κυβερνώντος κόμματος, τάχθηκε ο υπουργός ΠΕ,ΧΩ.Δ.Ε., Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε υποχρέωση όλων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, να βοηθήσουν, ώστε ο νέος πρωθυπουργός να πετύχει στο έργο του. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο κ.Παπανδρέου έχει εκφράσει την επιθυμία να ψηφίσει, είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. "Απλώς θα ήθελα να πω ότι σήμερα είναι μια ημέρα σημαδιακή για το ΠΑΣΟΚ, γιατί συνδέεται με τη χειραφέτησή του, διότι μέχρι τώρα λειτουργούσε κάτω από τις φτερούγες ενός μεγάλου και χαρισματικού ηγέτη", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ευτυχή τη συγκυρία "ότι επιλέγουμε πρωθυπουργό με τη δυνατότητα ή την προσμονή να επιστρέψει ο Ανδρέας Παπανδρέου και να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ".

    Όπως, όμως, πρόσθεσε, η εποχή των χαρισματικών ηγετών έχει παρέλθει και θα ήταν τραγικό λάθος για τον οποιονδήποτε να νομίζει ότι είναι Ανδρέας στη θέση του Ανδρέα". Ο κ.Λαλιώτης, δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα ανακοινώσει ποιόν ψήφισε, τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι "ο καθένας πρέπει να πει με ειλικρίνεια τι ψήφισε και ανάμεσα μας να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας και τόνισε ότι στη l]wqi σήμερα δραστηριότητά του για την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ, "δεν σημάδεψε και δεν μοίρασε σημαδεμένα χαρτιά".

    Ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά και την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κίμων Κουλούρης, ο οποίος προέβλεψε παράλληλα ότι ο κ.Κώστας Σημίτης θα είναι εκ των υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο, σημειώνοντας ότι ο κ.Σημίτης "περπάτησε πάνω στις γραμμές που χάραξε ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέφανος Τζουμάκας, εξέφρασε την άποψη ότι "πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ψήφος σε έναν άξονα παραδοσιακό και σύγχρονο για το ΠΑΣΟΚ", και τάχθηκε κατά των ψήφων συναισθηματισμού, αλληλεγγύης, και προσδοκιών για αξιώματα. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το αν έχουν ήδη μοιραστεί υπουργεία, είπε ότι αν αληθεύει κάτι τέτοιο, "είμαστε πάρα πολύ ανόητοι πια", ενώ σε ό,τι αφορά στο αν ο ίδιος θα είναι υπουργός της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως αυτό θα κριθεί από τον νέο πρωθυπουργό.

    [03] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως αναφέρει το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν "συνεχίζεται η συστηματική εφαρμογή της κλασικής μεθόδου της πλευροδεσίας με τετρακυκλίνη, διά την παρεμπόδιση αναπαραγωγής εξιδρωματικού πλευριτικού υγρού. Η αναπνευστική και νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται αντίστοιχα από αναπνευστήρα και τεχνητό νεφρό".

    Τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμενόταν να γίνει νέα αξονική τομογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει επανασυγκεντρωθεί υγρό στο θώρακα.

    [04] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΕΒΕΡΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στις 21 Φεβρουαρίου θα πάει τελικά στη Λευκωσία η αντιπροσωπεία της ΝΔ και όχι στις 20 Ιανουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί. Η νέα ημερομηνία κλείστηκε μετά από συνεννόηση του Μιλτιάδη Εβερτ και του Προέδρου του Δημοκρατικού συναγερμού Γιαννάκη Μάτση. Ο λόγος της αναβολής όπως ειπώθηκε είναι οι τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα.

    [05] ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Μέλος του νεοσύστατου δικτύου Δημοτικών Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών είναι πλέον η Κοζάνη μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης της συμμετοχής της, από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο και το δήμαρχο Κοζάνης, Πάρι Κουκουλόπουλο. Στόχος του συγκεκριμένου δικτύου είναι η συνεργασία των πόλεων που συμμετέχουν σ' αυτό καθώς και η ανάδειξη και ενίσχυση καλλιτεχνών που ασχολούνται με εικαστικά. Στο δίκτυο sullet]woum ακόμη 12 πόλεις, από διάφορες περιοχές της χώρας.

    [06] ΊΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Το θέμα της ίδρυσης εθνικού συμβουλίου για την διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών της Γερμανίας θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καθώς και εκπροσώπων φορέων και ενδιαφερόμενων πολιτών.

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ Αθανάσιος Κουλούσιος το εθνικό συμβούλιο για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων θα αποτελείται από έγκριτους νομομαθείς και εκπροσώπους των κοινωνικών τάξεων για την παρακολούθηση του θέματος αυτού. Σημειώνεται ότι το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο άρχισε να αναπτύσσει δραστηριότητα σχετικά με το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων εδώ και ένα χρόνο περίπου με αφορμή σχετική ομιλία του Μανόλη Γλέζου στη Θεσσαλονίκη.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Εξακολουθούν να παραμένουν σε ολόκληρη τη χώρα τα προβλήματα στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έχει απαγορευτεί. Λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στο νοτιοδυτικό Αιγαίο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά επέτρεψε το πρωί τον απόπλου επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων προς τα Χανιά, το Ρέθυμνο και την άγονη γραμμή της Πελοποννήσου. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου, στην Ημαθία στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Καστανιάς, στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας - Λάρισας και σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου στους νομούς Φθιώτιδας και Κορινθίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΒΟΜΑΙΣΚΑΓΙΑ

    Είκοσι περίπου ένοπλοι τσετσένοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο χωριό Σοβιετσκογιε κοντά στο χωριό Περβομαϊσκαγια. Ορισμένοι όμηροι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν ή διεσώθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του χωριού Περβομαϊσκαγια, βάλλοντας με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού εναντίον των θέσεων των Τσετσένων ανταρτών.

    [09] ΤΟ "ΑΒΡΑΣΙΑ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ

    Το ταξίδι του προς την Κωνσταντινούπολη συνεχίζει το οχηματαγωγό πλοίο "Αβράσια" στη Μαύρη Θάλασσα το opo_o κατέλαβαν χθες οκτώ Καυκάσιοι. Το οχηματαγωγό που μεταφέρει περισσότερα από 200 άτομα έπλεε γύρω στις 9.30, ώρα Ελλάδος, ανοικτά των ακτών της Αμάσρα 200 χιλιόμετρα δυτικά της Σινώπης. Ο επικεφαλής των φιλο- τσετσένων ανταρτών σε επικοινωνία που είχε το πρωί μέσω ασυρμάτου με τους τουρκικές αρχές κατέστησε σαφές ότι το πλοίο θα καταπλεύσει στα στενά του Βοσπόρου.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΩΣ ΔΩΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ CD ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ - ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Σάλο έχει προκαλέσει στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν" ότι η τουρκική κυβέρνηση προσέφερε,ώς δώρα, στους Ευρωβουλευτές δωρεάν ταξίδια στην Τουρκία και δίσκους CD,για να υπερψηφιστεί η επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.Την είδηση μετέδωσε και το BBC,που πρόσθεσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χέντς ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας,προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δώρα πρός τους ευρωβουλευτές ξεπερνούν το όριο σε ρευστό ή σε είδος,που επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιέχουν ασάφειες,ώς πρός το ανώτατο όριο του χρηματικού ποσού ή της συνολικής αξίας των δώρων που μπορεί να δεχθεί ένα μέλος του.Προσθέτει ότι ,πρίν κάν αρχίσει η έρευνα ,πολλοί ευρωβουλευτές κυρίως απο τα συντηρητικά κόμματα και τους Χριστιανοδημοκράτες αντέδρασαν σε πρόταση που θέσπιζε ώς ανώτατο όριο αποδοχής δώρων τα 300 δολάρια.Η αντίδραση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την αναπομπή της πρότασης και πάλι στην προπαρασκευαστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου,αλλά και την άμεση αντίδραση των βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος και των Βρετανών ευρωβουλευτών του Εργατικού κόμματος.

    Οι βουλευτές αυτοί έκαναν λόγο για "πλήγμα στην αξιοπρέπεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ενισχύσουν τα επιχειρήματα των λεγόμενων "ευρωσκεπτικιστών".

    Ο Προεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι "είναι ανεπίτρεπτο να δέχονται ευχαριστήρια δώρα τα μέλη της Ευρωβουλής,επειδή ψήφισαν υπέρ κάποιας πρότασης" πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει την δύναμη ούτε την αρμοδιότητα να εμποδίσει την προσφορά δώρων ή την αποδοχή τους.

    Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Εργατικών Κλίν Φόρντ είπε ,ότι τις παραμονές της ψηφοφορίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας,η τουρκική κυβέρνηση πρόσφερε δωρεάν ταξίδια σε ευρωβουλευτές,ενώ τα CD προσφέρθηκαν ως δώρο μετά την ψηφοφορία.

    [11] "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΔΩΡΟ ΣΑΣ"

    "Επειδή είμαι αδιάφθορος, σας επιστρέφω συνημμένα το δώρο σας". Με αυτή την παρατήρηση αντέδρασε ο Ceqlam|r Ευρωβουλευτής Ντήτερ Σαμλαντ (PSE) όταν διαπίστωσε ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πρόσφερε σαν δώρο μια συλλογή από εννέα CD κλασικής μουσικής (που ερμηνεύονται από Τούρκους μουσικούς).

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμλαντ ο λόγος της προσφοράς αυτού του δώρου ήταν να ευχαριστήσει τα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας που ψήφισαν το Δεκέμβρη υπέρ της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας (κατά τον κ. Σαμλαντ μόνο οι συνάδελφοί του της Σοσιαλιστικής Ομάδας που τάχθηκαν υπέρ της τελωνειακής ένωσης έλαβαν το ίδιο δώρο). Σύμφωνα με το δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Agence Europe, για τον Τούρκο πρεσβευτή, αντίθετα, δεν επρόκειτο παρά για "μία κίνηση της τουρκικής φιλοξενίας".

    [12] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ" ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ -ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗ ΖΑΝΑ

    Απονεμήθηκε ,στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,το βραβείο Ζαχάρωφ στην Λεϊλά Ζάνα.Στην τελετή παρέστη και η κ.Ντανιέλ Μιττεράν,που είχε εκφράσει την υποστήριξή της στην,κουρδικής καταγωγής,βουλευτή,που βρίσκεται έγκλειστη στις τουρκικές φυλακές. Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χέντς ανακοίνωσε ότι το βραβείο της κ.Ζάνα το παρέλαβε ο σύζυγός της Μεχντί Ζάνα ,αφού η τουρκική κυβέρνηση δεν της επέτρεψε να μεταβεί στο Στρασβούργο.

    Η Λείλά Ζάνα,που μέχρι το 1994 ήταν μέλος της τουρκικής Βουλής και μέλος της οργάνωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των Κούρδων συνελήφθη με άλλους συναδέλφους της και καταδικάστηκε με βάση τον αντιτρομοκρατικό τουρκικό νόμο.Εκτίει ποινή κάθειρξης 15 χρόνων,για "αποσχιστική προπαγάνδα".

    Η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πωλίν Γκρήν ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή με την επωνυμία "Turkey Watch" η οποία θα εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Η κ.Πωλίν Γκρήν ανακοινώνοντας την σύσταση της επιτροπής,κατα την τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ στη Λεϊλά Ζάνα, είπε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί κατα πόσον η 'Αγκυρα εφαρμόζει τις υποσχέσεις που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Παράλληλα,η κ.Γκρήν εξέφρασε τη λύπη της επειδή η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεψε στην ,κουρδικής καταγωγής,Λεϊλά Ζάνα,που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές,να μεταβεί στο Στρασβούργο και να παραλάβει το βραβείο.

    Η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας είπε ,κατα την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,ότι ανησυχεί κατ΄αρχήν για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία ,αλλά και για την αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να ελέγξει τις δραστηριότητες του στρατού και της αστυνομίας.

    Η κ.Πωλίν Γκρήν αναφέρθηκε και στο κυπριακό πρόβλημα και εξήρε τις προσπάθειες της ιταλικής pqoedq_ar για τον ορισμό κοινοτικού μεσολαβητή.Υπογράμμισε ότι δεν συνδέθηκε ποτέ,απο την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου,η επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ένταξη της Κύπρου και επανέλαβε ότι "επιβάλλεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση,μετά την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας".

    [13] ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Ευθύνες στην διεύθυνση Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης για τη δολοφονια, στις 9 Ιανουaρίου, του 25χρονου δημοσιογράφου Μετιν Γκιοκτεπετης φιλοκουρδουκικήςε εφημερίδας "Εβρενσέλ", , επέρριψε ο υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αντναν Εκμεν.

    "Η προκαταρκτική έκθεση αποφαίνεται ότι ο Γκιοκτεπε δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, δήλωσε ο Τουρκος υπουργός, καταρρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι δηλαδή το θυμα "είχε απελευθευρωθεί πριν δολοφονηθεί".

    Ο κ.Εκμεν επισήμανε την απουσία δημοσιας τάξης από την Κωνσταντινουπολη υπογραμμίζοντας: "Αν η αστυνομία θέλει να απαλλαγεί απο τις υποψίες που τη βαρύνουν πρέπει να βρει τους υπεύθυνους".

    Ο 25χρονος δημοσιογραφος Γιοκτεπε είχε συλληφθεί μαζι με άλλα άτομα κατά τη διάρκεια παραλαβής απο το νεκροτομείο των θυμάτων της εξέγερσης πολιτικών κρατουμένων που σημειώθηκε στις φυλακές της Ουμπράνιε της Κωνσταντινούπολης.

    Ο Τουρκος υπουργός αναφερόμενος στα τελευταία επεισόδια που σημειώθηκαν σε τουρκικές φυλακές, τονισε ότι προσέλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις. "Ξεπέρασαν τις φυλακές και επηρεάζουν σοβαρά τη δημοσια τάξη", τόνισε ο κ.Εκμεν ο οποιος επισήμανε ότι σε καμια περιπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποείται βία για την αποτροπή τους. "Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι ένοπλες επεμβάσεις προσδίδουν χειρότερες διαστάσεις στις εξελίξεις. Πρέπει να επιδειχθεί ενδιαφέρον στους συγγενεις των κρατουμενων και καταδίκων και να ικανοποιηθούν τα δημοκρατικά τους, όπως είπε αιτήματα", κατέληξε.

    [14] ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Νεο πολιτικό φορέα επιχειρούν να ιδρύσουν πολιτικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου στον οποίο θα συμμετάσχουν δυνάμεις που βρισκονται εκτός του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου" (LDK).

    Το γεγονος ότι ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και προεδρος του "LDK", Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, απουσίαζε από την διήμερη συναντηση που είχαν στην Πρίστινα κορυφαίοι Αλβανοί διανοουμενοι και πολιτικοί και στην οποία εξετάστηκαν λεπτομερώς τα προβλήματα των Αλβανών της περιοχής, αυξανει τις πιθανότητες σχηματισμού νέου πολιτικού φορέα, εκτιμά η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Νάσα Μπόρμπα".

    Επικεφαλής του νέου πολιτικου φορέα, φέρεται ο pq|edqor και ιδρυτής της επιτροπής ανθρωπινων δικαιωμάτων του Κόσοβο, Αντεμ Ντεμάτσι, ο οποίος όπως σημειώνει η εφημερίδα, "υπήρξε για πολλά χρόνια πολιτικός κρατούμενος στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

    [15] ΟΙ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Την ανέγερση στρατιωτικου μνημείου το οποίο θα περιλαμβάνει και χωριστό μνημειο αφιερωμένο στην Ελλαδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά της στο δοκιμαζόμενο σερβικό λαό, αποφάσισαν οι σερβοβοσνιακές αρχές, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο VIP του Βελιγραδιου.

    Το VIP επικαλούμενο πληφοροφορίες από το Παλε, αναφέρει ότι το μνημείο που θα ανεγερθεί στους πρόποδες του ορους Γιοχορίνα, θα ανακοινώσει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εντος της εβδομάδας. Το μνημειό θα περιλάβει τα οστά εκείνων των Σέρβων στρατιωτών των οποίων οι οικογένειές του επέλεξαν να εγκαταλείψουν το Σερβικό Σεράγεβο.

    Οσον αφορά το αφιερωμένο στην Ελλάδα μνημειο θα συγκεκριμενοποιηθεί με επισημη κυβερνητική προταση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνει το VIP.

    [16] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Στρατιωτική βουλγαρική αντιπροσωπεια με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Ντιμιτρι Παβλοφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρουμανία ύστερα από πρόσκληση του Ρουμανου ομολόγου του Γκεόργκε Τίνκα.

    Οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στρατών των δυο χωρών καθώς και προβλήματα που αφορουν στην γεωπολιτική και στρατηγικη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντεϊτον.

    [17] ΑΛΒΑΝΟΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Να "πουλήσει" τρία 12χρονα παιδιά από τα Τίρανα σε νησιά της Ελλάδας ήταν ο στόχος Αλβανού κακοποιού που συνελήφθη από την αλβανική αστυνομία στην πόλη Φίερι. Ο κακοποιός σύμφωνα με την εφημερίδα "Ριλίντια" έχει καταφέρει να πουλήσει παιδιά στην Ελλάδα και στο παρελθόν.

    [18] AΛΒΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Αντιπροσωπεία αλβανόφωνων βουλευτών από τα Σκοπια επισκέφθηκε τα Τίρανα, οπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλεξαντερ Μέξι και τον πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Πιέταρ Αρμπνόρι.

    Οι βουλευτές ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκοπια καθώς και για την κατάσταση των δικαιωμάτων των Αλβανών των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με την κρατική αλβανική τηλεόραση, οι βουλευτές ενημέρωσαν τον κ.Μέξι και Αρμπνόρι για τους περιορισμούς που υφισταται, όπως είπαν, το αλβανικό stoiwe_o στο θέμα της εκπαίδευσης. Επισήμαναν την ανάγκη να θεσμοτηθούν το αλβανικό πανεπιστημιο στο Τέτοβο και το δικαίωμα χρησιμοποίησης της αλβανικής γλώσσας στην σκοπιανή βουλή και επανέλαβαν το αίτημά τους για αναγνώριση της αλβανικής μειονότητας ως συστατικό στοιχείο της ΠΓΔΜ.

    [19] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ

    Κοινή δηλωση με την οποία επαναβεβαιώνουν τη θέληση των χωρών τους για προώθηση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και την πρόθεσή τους να καταστούν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στις ευρύτερες περιοχές τους, υπέγραψαν οι Πρόεδροι της Αλβανίας και της Κίνας.

    Η τριήμερη επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα στην Κίνα, αποσκοπουσε, όπως γράφει ο αλβανικός τύπος, στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Η επίσκεψη επισφραγίστηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Κίνα. Η πρώτη αφορά στον επιστημονικο-τεχνολογικο τομέα και η δεύτερη στη συνεργασία μεταξύ της αλβανικής και κινεζικής ραδιοτηλεόρασης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Thursday, 18 January 1996 - 13:32:39