Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Τις αμέσως προσεχείς ημέρες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

  • [03] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [05] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

  • [08] "ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • [09] ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΈΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΄97

  • [10] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [12] ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [13] EΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

  • [14] Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΔΑΝΕΙΑ 10 ΕΚΑΤ. ΜΑΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ 30 ΕΚΑΤ. ΜΑΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

  • [16] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [17] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

  • [18] H ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [19] 170.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ) ΣΤΟ ΛΑΤΡΟΜΠ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΞ

  • [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΥΠΟΥ-ΜΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [21] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ "ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ" ΤΗΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [22] ΝΕΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [23] ΙΔΡΥΜΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

  • [24] ΙΔΡΥΣΗ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ-ΚΑΝΑΔΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος νοσηλεύεται για 53η ημέρα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το σημερινό μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο παραμένει αμετάβλητη. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζεται περιοδικά από το τεχνητό νεφρό και τον αναπνευστήρα. Είναι απύρετος. Η κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία συνεχίζονται".

    [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Τις αμέσως προσεχείς ημέρες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

    Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης. Την επιθυμία του αυτή ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες στη σύζυγό του η οποία ενημέρωσε τον Αντώνη Λιβάνη και τον Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάσταση μεταξύ της απόφασης που θα λάβει ο πρωθυπουργός και της θέσης που έχει εκφράσει το Εκτελεστικό Γραφείο για εκλογή νέου πρωθυπουργού μέσα στον Ιανουάριο.

    Ερωτηθείς δε για την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει να οριστούν αντιπρόεδροι στην κυβέρνηση τη χαρακτήρισε "τραβηγμένη".

    [03] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Απορρίφθηκε με 168 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκαν οι 107 βουλευτές της Ν.Δ. και οι 11 βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης ενώ παρών ψήφισαν οι εννέα βουλευτές του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέδειξε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελλάδας.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μαγγίνας δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος έφερε το θέμα στο κυρίαρχο θεσμικό όργανο.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η πρόταση της ΝΔ έδωσε παράταση στην πολιτική ανωμαλία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα ο λαός θα καταλάβει την αξία της πρότασης της ΠΟΛ.Α.

    [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα στην έδρα των Ηνωμενων Εθνων συναντηση υπο την αιγίδα των Σάϊρους Βανς των Χρήστο Ζαχαρακη και Ιβαν Τοσεφσκι και η οποια θα σήμαινε την έναρξη των απευθείας ελληνοσκοπιανών συνομιλιών για τη διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων.

    Αιτία της αναβολής ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και μια εβδομάδα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν επέτρεψαν τον εκπρόσωπο της σκοπιανής πλευράς Ιβαν Τόσεφσκι να φθάσει στη Νεα Υόρκη.

    Στην Αθηνα εκφράζεται συγκρατημενη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συνομιλιών καθώς και οι δύο πλευρες πηγαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις γνωστές τους θέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικων Κάρολος Παπουλιας έχει επαναλάβει κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα πηγαίνει στις συνομιλίες με τη γνωστή θέση της και σε καμια περιπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί το όνομα "Νέα Μακεδονία".

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη εκφράζουν επίσης και αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπαρτεμεντ επισημαίνοντας όμως ότι το γεγονός και μόνο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματευσεων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για εξεύρεση θετικής και για τις δύο πλευρές λύσης στο υπάρχον πρόβλημα.

    [05] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ελεύθερη είναι από τις 11π.μ. περίπου η είσοδος των Ελλήνων πολιτών στη γειτονική Αλβανία από τους μεθοριακούς σταθμούς της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με την αλβανική ραδιοτηλεόραση, διέταξε τροποποίηση του διατάγματος περί εκδόσεως διαβατηρίων και θεωρήσεων εισόδου στη χώρα, ώστε από σήμερα να καταργηθούν οι θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για τους Ελληνες πολίτες που θα εισέρχονται στην επικράτεια της Αλβανικής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσαν στο ΜΠΕ ο τελώνης Κακαβιάς, κ.Ματζίλας, και ο αναπληρωτής τελώνης Κρυσταλλοπηγής, κ.Σαμαρτζίδης, στις 11 το πρωί οι διευθυντές των αλβανικών αστυνομικών τμημάτων τους έδωσαν την προφορική διαβεβαίωση ότι παρά το ότι στα αλβανικά τελωνεία δεν έχει φτάσει ακόμη το σχετικό επίσημο ]ccqavo από τα Τίρανα, η είσοδος στην Αλβανία για τους Ελληνες είναι ελεύθερη, γεγονός που οι ελληνικές τελωνειακές αρχές επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και στην πράξη.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση της αλβανικης κυβέρνησης να καταργήσει το μέτρο των θεωρήσεων εισόδου για τους Ελληνες υπηκόους που είχε ισχύσει από το Σεπτέμβριο του 1994, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.

    "Η απόφαση αυτή αίρει πλέον μια διακρατική μεταχείρηση, διευκολύνει τις επαφές και ειδικότερα την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών και συνιστά ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν ουσιαστική προώθηση των διμερών σχέσεων στις οποίες η Ελλαδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία", αναφέρεται στην ανακοινωση.

    [07] ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το αρχείο μεταναστών από την Μακεδονία κατά τα έτη 1950- 1974, που άρχισε να δημιουργεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από το 1993. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει καρτέλες με τα στοιχεία, τον τόπο αναχώρησης και τον τόπο προορισμού ενός εκτεταμένου δείγματος μεταπολεμικών μεταναστών αποκλειστικά από την Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένα από την Μακεδονία, και ο όγκος του αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τους 60.000 μετανάστες. Ωστόσο το αρχείο δεν θα τεθεί αμέσως στη διάθεση του κοινού

    Η δημιουργία του βασίστηκε σε υπηρεσιακό αρχειακό υλικό του Διεθνούς Οργανισμού μεταναστεύσεως, περισσότερο γνωστού ως Διακυβερνητική Επιτροπή Μεταναστεύσεως εξ Ευρώπης (ΔΕΜΕ) που είχε αναλάβει την αποστολή μεταναστών σε υπερπόντιες χώρες κυρίως προς την Αυστραλία αλλά και προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Βραζιλία τη Νότια Αφρική και άλλες

    Η δημιουργία, η μελέτη και η ανάλυση των στοιχείων αυτής της ηλεκτρονικής βάσης αποτελεί μέρος ερευνητικής εργασίας του κ Χρήστου Μανδατζή επιστημονικού συνεργάτη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του με θέμα "Μεσοπολεμική μετανάστευση από τη Μακεδονία κοινωνικές δημογραφικές και οικονομικές συνιστώσες"

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Έρευνας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΑ) αντιμετωπίζοντας το πάγιο πρόβλημα της έλλειψης αρχειακού υλικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε κατά την πενταετία 1988- 93 σειρές φωτογραφημένων εγγράφων προερχόμενες από τα ιστορικά αρχεία υπουργείων εξωτερικών διαφόρων χωρών και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές των Αθηνών. Το υλικό αυτό διατίθεται στη διάθεση των ερευνητών κατόπιν αιτήσεως. Αυτή την περίοδο το ΚΕΜΑ diah]tei στους ενδιαφερόμενους τις σειρές: ΓΕΣ/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού το αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, από το ιστορικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη το αρχείο του στρατηγού Π. Δαγκλή, από τα γενικά αρχεία του κράτους το αρχείο Γεωργίου Τσόντου (Βάρδα) και η αλληλογραφία του αμερικανικού προξενείου της περιόδου 1870-1912 από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ καθώς επίσης και η προξενική αλληλογραφία από: τμήμα του αρχείου του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, από το δημόσιο αρχείο της Μεγάλης Βρετανίας και από το αρχείο του αυστροουγγρικού υπουργείου εξωτερικών.

    Παράλληλα έχει συγκροτηθεί μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την τοπική ιστορία της Μακεδονίας με σκοπό να καλυφθεί η έλλειψη συγκροτημένων τοπικών ιστοριών για τις κοινότητες της Μακεδονίας. Η βάση περιλαμβάνει σύντομη χρονολογική παρουσίαση της ιστορικής ταυτότητας 2.500 κοινοτήτων της Μακεδονίας με βάση το αρχειακό υλικό και τη βιβλιογραφία, δημογραφικά στοιχεία για την περίοδο 1900-1981 και εκλογικά στοιχεία για την περίοδο 1928-1985. Τα στοιχεία όμως αυτά δεν είναι ακόμη προσιτά, για τεχνικούς λόγους, στο ευρύτερο κοινό.

    Εξάλλου στο ΚΕΜΑ λειτουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων βιβλιογραφίας για τη νεότερη Μακεδονία η οποία περιλαμβάνει 5000 τίτλους μελετών. Σκοπός της βάσης , η οποία ενημερώνεται διαρκώς είναι να διευκολύνει τους μελετητές προσφέροντας έτοιμες λεπτομερείς βιβλιογραφίες. Εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έχει συνδεθεί με το Internet πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία καταλογραφημένου αρχείου ειδησεογραφικών πληροφοριών.

    [08] "ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Εξακόσια βιβλία που αναφέρονται ή έχουν σχεδιαστεί από 100 περίπου καλλιτέχνες, που εκδόθηκαν στη Γερμανία από το 1960 ως πρόσφατα, περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο "Τα βιβλία των καλλιτεχνών" που εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Helexpo-ΔΕΘ. Η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία που έχουν οπωσδήποτε κυρίαρχη την αισθητική άποψη αλλά και βιβλία που είναι τα ίδια αντικείμενα τέχνης και έχουν εκδοθεί από καλλιτέχνες, εκδοτικούς οίκους, πινακοθήκες ή ιδρύματα. Οι καλλιτέχνες που τα έχουν δημιουργήσει και χρησιμοποιήσει σαν αυτόνομο μέσο με σκοπό να διευρύνουν, να αναπροσδιορίσουν και να συμπληρώσουν τις καλλιτεχνικές τους ιδέες και την ειδική και προσωπική τους έκφραση.Από τα βιβλία αυτά άλλα αντιμετωπίζονται ως εκθέματα και αλλά μπορεί να τα ξεφυλλίσει ο επισκέπτης.

    Η έκθεση αυτή ομαδοποιείται στις ενότητες: Fluxus και χάπενινγκ, ερευνητές και συλλέκτες, συγγραφείς και θεωρητικοί, ζωγράφοι και σχεδιαστές, τεκμηριωτές και φωτοαντιγραφικοί καλλιτέχνες. Κατά τα αυριανά εγκαίνια θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ινστιτούτου εξωτερικών σχέσεων καθηγητής κ Κλάους Ντάβεκε και ο κ Lp]qmti Μπούροκ από το ινστιτούτο εξωτερικών σχέσεων του Βερολίνου.

    Την έκθεση συνοδεύει μια επιλογή χαρακτικών Γερμανών καλλιτεχνών της δωρεάς Franz Geierhaas από την μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

    [09] ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΈΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΄97

    Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του 1997 αλλά και ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα μας θα αποτελέσει η έκθεση κειμηλίων του Αγίου Όρους που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 μετά από απόφαση της έκτακτης διπλής σύναξης του Αγίου Όρους. Η ιστορική αυτή απόφαση δίνει τη δυνατότητα της παρουσίασης της ιστορικοθρησκευτικής μας βυζαντινής παράδοσης.

    Προάγγελο της μεγάλης έκθεσης κειμηλιακών θησαυρών του Αγίου Όρους αποτελεί ή έκδοση του λευκώματος-ημερολογίου 1996 με τίτλο "Πρωτάτο Κυρ Μανουήλ Πανσέληνος" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το οποίο περιέχει φωτογραφημένες τις νωπογραφίες του ναού του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, έργα του επιφανέστερου ζωγράφου της "Μακεδονικής Σχολής" Μανουήλ Πανσέληνου.

    Η έκδοση του λευκώματος-ημερολογίου που περιέχει τμήμα μόνο των νωπογραφιών του ναού Πρωτάτου, επιτεύχθηκε χάρη στη δυνατότητα φωτογράφισης και αποτύπωσης που παραχώρησε η ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει ένα μικρό μέρος των πολύτιμων αγιορείτικών κειμηλιακών θησαυρών, ως προοίμιο της έκδοσης όλου του έργου που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια. Εκπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Όρους επισημαίνουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συντήρησης του μνημείου και των τοιχογραφιών του και τονίζουν πως η διάσωση η συντήρηση και η ανάδειξη του αγιορείτικου αυτού πλούτου αποτελεί υπέρτατη υποχρέωση όλων.

    [10] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΑΡΓΟΛΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ

    Στρατιωτικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος, Α-7 "Κορσέρ" κατέπεσε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή "Καράβια", νότια του Αργολικού κόλπου. Μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη του χειριστή, Υποσμηναγού Μπαρούση.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στο πλαίσιο εκπαίδευσης σε πεδίο βολής. Για άγνωστους λόγους έχασε ύψος και έπεσε στη θάλασσα.

    Από τις βάσεις της Ανδραβίδας και του Άραξου, απογειώθηκαν αμέσως πολεμικά αεροσκάφη, C-130 και ελικόπτερα αλλά και του πολεμικού ναυτικού ερευνούν την περιοχή που έπεσε το "Κορσέρ", προκειμένου να εντοπίσουν τον χειριστή του.

    Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο υποσμηναγός Μπαρούσης χρησιμοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Το Α-7 απογειώθηκε νωρίτερα μαζί με άλλο ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου από την αεροπορική βάση της Σούδας και εκτελούσαν εικονικές βολές κατά ρυμουλκού στην περιοχή του πεδίου βολής Καράβια.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Η Ελλάδα περιμένει πολλές και θετικές εξελίξεις από την Ιταλική προεδρία".

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ιταλίδα αμόλογο του Σουζάνα Ανιέλι, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις ευρωπαικές πρωτέυουσες με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαικής Ενωσης από τη χώρα της.

    Ο ορισμός αντιπροσώπου της Ε.Ε. για το Κυπριακό, οι προτεραιότητες της Ιταλικής προεδρίας και τα προβλήματα της κοινότητας- ειδικότερα αυτά που αφορούν την περιοχή της Μεσογείου- καθώς και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών ήταν τα θέματα που συζήτησε η κυρία Ανιέλι τόσο με τον κ.Παπούλια όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο, με τον οποίο είχε συνάντηση νωρίτερα μαζί του και στη συνέχεια συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο.

    Σε ότι αφορά τον ορισμό εκπροσώπου της Ε.Ε. για το κυπριακό, ο κ.Παπούλιας τόνισε ότι "είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που ενισχύει τις ευρωπαικές προοπτικές της Κύπρου".

    Σε ερώτηση αν κατέληξαν κάπου για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι "είναι στα χέρια της Ιταλίδας υπουργού" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί το καλύτερο.

    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο είναι αυτός που έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει το ρόλο αυτό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Ανιέλι θα προτιμούσε να προέρχεται από το διπλωματικό σώμα. Οταν δε ρωτήθηκε αν θα είναι Ιταλός, δεν το απέκλεισε. Η ελληνική πλευρά όμως θα προτιμούσε μια προσωπικότητα από τον πολιτικό χώρο.

    Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμα ότι η μεσολάβηση της Ε.Ε. για το Κυπριακό σε συνεργασία με τον αμερικανό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αποσκοπεί στην επίλυση του.

    Να σημειωθεί πάντως ότι οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου που θα αναλάβει αυτό το ρόλο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, όπως επεσήμαναν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

    Τόσο ο κ.Παπούλιας όσο και η κυρία Ανιέλι, τόνισαν ακόμα ότι συζήτησαν τα μεσογειακά θέματα τα οποία- όπως είπαν- η Ιταλική προεδρία προτίθεται να τα προωθήσει άμεσα.

    Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της Αλβανίας σε σχέση με τους λαθρομετανάστες αφού- όπως τονίστηκε και από τους δύο υπουργούς- "το πρόβλημα είναι κοινό", καθώς και το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την Ευρώπη.

    Τέλος συζητήθηκε και το θέμα της διακυβερνητικής συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τέλος Μαρτίου στο Τορίνο.

    [12] ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Την δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες που καταγγέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέχει η Τουρκία. Σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί 600 καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από αυτές ήδη εξετάζονται οι 392 ενώ οι άλλες 208 είναι σε εκκρεμότητα.. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που καταγγέλλονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η Ιταλία με 688 καταγγελίες εις βάρος της και αμέσως μετά ακολουθεί η Τουρκία.

    Βάσει στατιστικών στοιχείων της Συμβουλίου της Ευρώπης για τα έτη 1994 και 1995 για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ενώ οι καταγγελίες που έγιναν εις βάρος της ανέρχονται στις 214. Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hans Christian Kruger επισημαίνει ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας όπου πολλοί έχουν χάσει δικούς τους και αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

    Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα της "Χουρριέτ" 25 χιλιάδες Τούρκοι ζήτησαν πέρσι πολιτικό άσυλο στην Γερμανία το 1995 παρουσιάζοντας αύξηση 33,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι κατέχουν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο αυτών που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Γερμανία ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται πρόσφυγες από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [13] EΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΣΤΑΡ

    Επιδεινώνεται η κατάσταση στο Μόσταρ μετά τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που είχαν τις τελευταίες μέρες Μουσουλμάνοι και Κροάτες. Ο Έπαρχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μόσταρ Χανς Κόστνιγκ σε τηλεφωνική του συνέντευξη χθες στην αυστριακή τηλεόραση δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά να παραιτηθεί από το αξίωμα του αν δεν σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις και ζήτησε από τους Προέδρους Ιζετμπέκοβιτς και Τούτσμαν να επέμβουν προσωπικά για να πείσουν τις δύο κοινότητες του Μόσταρ για το τέλος των εχθροπραξιών.

    Ο κ.Κόστνιγκ δήλωσε ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη πόλη αυτή θα είναι πλέον χωρίς σημασία αν οι Κροάτες δεν επιθυμούν άλλο το Μόσταρ να παραμείνει ως ενιαία πόλη. Οι Κροάτες είχανε ζητήσει το διαχωρισμό του Μόσταρ, ενώ για τις τελευταίες συγκρούσεις σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ενέχεται η Κροατική πλευρά.

    Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Μόσταρ τις ημέρες αυτές ανησυχεί έντονα τη Διεθνή Κοινότητα και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ειρήνη στη Βοσνία εξαρτάται κατά πολύ από τις σχέσεις Μουσουλμάνων και Κροατών στο Μόσταρ.

    [14] Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Την άποψη ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν στις σχέσεις Σκοπίων-Ελλάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ υπογραμμίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση "η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης "αποτελεί εγγύηση για την αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων".

    Ο πρόεδρος των Σκοπίων στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας δεξίωσης που έδωσε προς τα μέλη των διπλωματικών αντιπροσωπειών που είναι εγκατεστημένες στα Σκόπια, χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 1995 την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και την κατάπαυση των εχθροπραξιών που ακολούθησε στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τονισε ότι η άρση των κυρώσεων των Ηνωμενων Εθνων κατά της Γιογκοσλαβίας θα συμβάλει στην εξομάλυνση και την προαγωγή των σχέσεων των δύο χωρών.

    Σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο Γκλιγκόρωφ υπογραμμισε ότι το 1995 η χώρα του γνώρισε τη διεθνή προβολή και παράλληλα πέτυχε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Συνεταιρισμός για την ειρήνη". Οσον αφορά την ενδιάμεση συμφωνία ο σκοπιανός πρόεδρος ανέφερε ότι "η συμφωνία της Νέας Υόρκης βρίσκεται σε εξελιξη".

    [15] ΔΑΝΕΙΑ 10 ΕΚΑΤ. ΜΑΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΚΑΙ 30 ΕΚΑΤ. ΜΑΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

    Δάνειο ύψους 10 εκατ. μάρκων για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ θα χορηγήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας στις αρχές του Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο της γειτονικής χώρας, οι συνθήκες της χορήγησης του δανείου είναι πολύ ευνοϊκές, καθώς η περίοδος χάριτος ορίζεται στους 18 μήνες και η περίοδος επιστροφής στα 3- 5 χρόνια, με επιτόκιο 9%.

    Προτεραιότητα για την χρήση του δανείου θα έχουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ οι οποίοι επαναπατρίστηκαν στην χώρα μετά το 1991. Επίσης, προϋπόθεση για την χορήγηση τμήματος του δανείου στους ενδιαφερόμενους είναι η αγορά μετοχών μικρομεσαίας επιχείρησης και υποβολή υποθήκης σε ακίνητα, γη ή δασικές εκτάσεις.

    Εξάλλου, στις αρχές Μαρτίου η ΠΓΔΜ θα λάβει 30 εκατ. γερμανικά μάρκα ως πρώτο τμήμα του δανείου της Ευρωπαϊκής τράπεζας ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Το συνολικό δάνειο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή τράπεζα ανέρχεται στα 40 εκατ. γερμανικά μάρκα, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. μάρκα θα χορηγηθούν στα Σκόπια το 1997.

    Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ, το δάνειο της Ευρωπαϊκής τράπεζας προορίζεται επίσης για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Προτεραιότητα για την χρήση του δανείου θα έχουν οι μικρές βιομηχανίες, οι μεταφορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την επεξεργασία ceyqcij~m προϊόντων.

    [16] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Την ίδρυση επιτροπής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας για τη διάνοιξη των νέων μεθοριακών σταθμών και την κατασκευή οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ανακοίνωσαν βουλευτές και δήμαρχοι των πόλεων Γκότσε Ντέλτσεφ, Χατζί Ντίμοβο, Ραζλόγκ και Μπάνσκο της Νότιας Βουλγαρίας, καθώς και εμπειρογνώμονες του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Bουλγαρίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''24 Ωρες'' της Σόφιας η κατασκευή του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα που θα συνδέσει τη βουλγαρική πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ με τη Δράμα θα αρχίσει τον προσεχή Μάρτιο.

    Πρόκειται για την οδική αρτηρία από το χωριό Κοπρίβλεν έως τα ελληνικά σύνορα, έργο για το οποίο η βουλγαρική κυβέρνηση έχει εγκρίνει 10 εκατομμύρια λέβα (35 εκατομμύρια δραχμές).

    Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη διάνοιξη νέων συνοριακών διόδων υπεγράφη στις 22 Δεκεμβρίου του 1995 στη Σόφια από τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ.

    Όπως προβλέπει η συμφωνία, το αργότερο μέχρι το τέλος του 1998 θα πρέπει να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία νέες συνοριακές δίοδοι και οδικές αρτηρίες που θα συνδέσουν το Κάτω Νευροκόπι, τη Δράμα και την Καβάλα με το Γκότσε Ντέλτσεφ, την Ξάνθη με τις πόλεις Φιλιππούπολη- Σμόλιαν και Ρουντοζέμ- Ζλατογκράντ, καθώς και την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη με τις πόλεις Χάσκοβο και Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας.

    [17] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Ανακοπή της πορείας των Βουλγάρων πολιτών προς την εξαθλίωση και την αύξηση των αποδοχών τους μέσα στο 1996, υποσχέθηκε στην ετήσια αναφορά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλγαρίας Μίντσο Κοράλσκι.

    Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος για την εισοδηματική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο κ.Κοράλσκι επισήμανε πως η αύξηση των αποδοχών θα είναι τέτοια ώστε να καλύψει κατά 3-4% των ετήσιο πληθωρισμό.

    Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζει κατά προτεραιότητα η βουλγαρική κυβέρνηση είναι η υλοποίηση του προγράμματος για τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες άρχισαν επίσημα στις 8 Ιανουαρίου με την έναρξη της πώλησης των βιβλιαρίων με μετοχές αξίας 25.000 λεβα.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά τις πρώτες ήμερες από την έναρξης της διαδικασίας των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, η προσέλευση των πολιτών στα 3.100 προκαθορισμένα ταχυδρομεία σε όλη τη χώρα για την αγορά tym βιβλιαρίων με τις μετοχές έναντι του ποσού των 500 λεβα, δεν ήταν και πολύ μεγάλη. Στις 8 Ιανουαρίου πωλήθηκαν 10.000 βιβλιάρια σε όλη τη χώρα.

    Η πρώτοι που έσπευσαν να τα αγοράσουν ήταν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όπως και οι στρατιώτες απολαμβάνουν εκπτώσεως και αγοράζουν το βιβλιάριο έναντι του ποσού των 100 λεβα (το ένα λέβα αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δραχμές). Οι στρατιώτες δικαιούνται ειδικής άδειας για να ταξιδεύσουν στις γενέτειρές τους ώστε να αγοράσουν τα βιβλιάρια με τις μετοχές.

    [18] H ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Η Γιουγκοσλαβία ενώνεται με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ το μεγαλύτερο πληροφοριακό δίκτυο στον κόσμο το οποίο ενώνει 50.000.000. κατόχους υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι κάτοχοι των υπολογιστών στην Γιουγκοσλαβία θα μπορούν να ενταχθούν στο δίκτυο μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν από τη πλευρά της Γιουγκοσλαβίας η Εταιρία Μπράτσα Κάριτς σε συνεργασία με τη Βελιγράδιώτικη Εταιρία Μικροηλεκτρονικής Μ.R.SYSTEM.

    Οι δύο αυτές Γιουγκοσλαβικές εταιρίες υπέγραψαν την σχετική σύμβαση με το Ευρωπαικό πληροφοριακό δίκτυο EURONET το οποίο έχει έδρα το Αμστερνταμ με έτος ίδρυσης το 1982 και το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη διακλάδωση του ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

    Το νέο πληροφοριακό δίκτυο για τη Γιουγκοσλαβία θα ονομάζεται EURONET GIOYGKOSLAVIA και διαμέσου αυτού του δικτύου οι κάτοχοι των υπολογιστών συνδεδεμένοι με το δίκτυο θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. To EURONET GIOYGKOSLAVIA θα είναι συνδεδεμένο εκτός από το Βελιγράδι και με τη Ποτγκόριτσα πρώην Τίτογκρατ πρωτέουσα του Μαυροβουνίου καθώς και με τις υπόλοιπες τρείς μεγαλύτερες Σερβικές πόλεις Νις, Πρίστ και Νοβισάντ.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [19] 170.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ) ΣΤΟ ΛΑΤΡΟΜΠ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΞ

    Το ποσό των 170.000 δολλαρίων θα παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα στη διεύθυνση του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λατρόμπ της Μελβούρνης εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εξωτερικών ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ.Γεώργιος Βέης. Το εν λόγω κονδύλιο παραχωρείται από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής ενίσχυσης των Νεοελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό.

    Στο μεταξύ, τα Ελληνόπουλα διακρίθηκαν για μια ακόμη χρονιά στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πολιτεία της Βικτώρια. Παρά το γεγονός ότι δεν κατέλαβαν πρώτες θέσεις στις Πανεπιστημιακές Σχολές, ωστόσο κατέλαβαν την πρώτη θέση σε σχέση με τους μαθητές αλλων εθνικών κοινοτήτων της πολιτείας.

    [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΥΠΟΥ-ΜΜΕ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ "ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    "Οι Ελληνες της Διασποράς έχουν ανάγκη από ενημέρωση γιατί διαφορετικά αποκόπτωνται από τον εθνικό κορμό, αποπροσανατολίζονται, δεν προοδεύουν και μένουν πίσω στον πολιτισμό", τόνισε ο Γενικός Γραμματεάς Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Πανταζής, ο οποίος παραβρέθηκεε χθες στα εγκαίνια της "Εκθεσης Ομογενειακού Εντύπου", στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση, η οποία έχει παρουσιαστεί πρώτα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία, διοργανώνει το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κα το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Δολιανίτη.

    Ο κ.Πανταζής χαρακτήρισε επίσης τα σύγχρονα ομογενειακά έντυπα ως αδιάσειστους μάρτυρες της προόδου της ελληνικής διασποράς, οι οποίοι, όπως σημείωσε, διαδραματίζουν βασικό και αναντικατάστατο ρόλο στην εγρήγορση και την κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του Ελληνισμού της Διασποράς. Στα εγκαίνια της Εκθεσης σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να παραστούν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν τελικά να παραβρεθούν στα εγκαίνια, λόγω της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει τη Δευτέρα η Ν.Δ.

    [21] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ "ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ" ΤΗΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Εντονη αντίδραση έχει προκαλέσει τόσο στην Παμμακεδονική Ενωση Αυστραλίας, όσο και στους κύκλους της Αρχιεπισκοπής ο αυτοαποκαλούμενος "Ποιμενάρχης" της αυτοανακηρυχθείσης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, στον οποίο οι Σκοπιανοί ομογενείς επεφύλαξαν υποδοχή με την σημαία της Βεργίνας. Από την πλευρά του ο Επίσκοπος κ.Ιεζεκιήλ τόνισε ότι ο ίδιος είναι ο μόνος Επίσκοπος στην Αυστραλία και ότι δεν ασχολείται με τον ψευδό Επίσκοπο της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

    [22] ΝΕΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Τουρκική επιτομή 368 σελίδων με τίτλο "Θάνατος και Εξορία". Ο εθνικός αφανισμός των Οθωμανών μουσουλμάνων 1821-1922", η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς ειδήμονες αποτελεί μια πολύ προσεγμένη προπαγανδιστική "έρευνα" για τον αφανισμό μουσουλμάνων οθωμανών, κυκλοφόρησε η εταιρεία "Darwin Press" στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουρκικών Μελετών.

    Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στην Ανατολική Ανατολία κα τον Κάυκασο, στη Βουλγαρία, την Ανατολή από το 1878 έως το 1914, στους Βαλκανικούς Πολέμους και τους πολέμους σε Ανατολή και Δύση που σηματοδότησαν την jat\qqeusg της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τοο Ινστιτούτο Τουρκικών Μελετών τελεί υπό την άμεση εποπτεία της τουρκικής πρεσβείας της Ουάσιγκτον και λειτουργεί με τους τόκους κεφαλαίου 3 εκατομμυρίων δολλάρίων της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόσφατα έχει απασχολήσει την αρμενική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για κατασκευασμένες "μελέτες" για τη σφαγή των Αρμενίων στα 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

    [23] ΙΔΡΥΜΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Η ανέγερση ιδρύματος με την επωνυμία "Παναγία Σουμελά", η δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων και η ανέγερση κτιρίων προς χρήση των Ποντιακών Σωματείων και της ευρύτερης ελληνικής παροικίας είναι ο στόχος δύο ομογενών επιχειρηματιών, των κ.κ.Γοροζίδη και Τσαπριλίδη.

    Οι δύο ομογενείς επιχειρηματίες αγόρασαν έκταση 1500 περίπου στρεμμάτων κοντά στη Μελβούρνη, την οποία θα αξιοποιήσουν με τον παραπάνω τρόπο προς όφελος των Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας.

    [24] ΙΔΡΥΣΗ ΛΑΚΩΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.Υ-ΚΑΝΑΔΑ

    Η ίδρυση Λακωνικού Πνευματικού Κέντρου, στόχος του οποίου θα είναι η διατήρηση της ελληνικότητας στις επόμενες γενιές των αποδήμων Λακώνων αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ομοπσονδίας Λακωνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και Καναδά.

    Ο χαρακτήρας του κέντρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ.Τιμολέοντα Κάκουρο, θα είναι εθνικός, δυναμικός και μαχητικός. Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική ενίσχυσης των δεσμών της λακωνικής ομογένειας με τη γενέτειρά τους.

    Στο μεταξύ, η φετινή χοροεσπερίδα της Ομοσπονδίας καταγράφηκε στα χρονικά ως η πιο επιτυχημένη, καθώς παραβρέθηκαν περισσότερα από 750 άτομα και ο πρώτος αιρετός νομάρχης Λακωνίας, Γρηγόρης Αποστολάκος.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον πρόεδρο της Ομοπσονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ.Βασίλης Σταθάκος, ως ο πρώτος Λάκωνας που εξελέγη σε αυτή τη θέση μετά από πολλά χρονια, και το ζεύγος Καλοειδή για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους για την απόσβεση του χρέου της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού του Μπρούκλιν, ενώ ο κ.Σταθάκος εξήρε τις δραστηριότητεσ του νομάρχη Λακωνίας για την σύσφιξη των σχέσεων των αποδήμων Λακώνων με τη γενέτειρά τους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Thursday, 11 January 1996 - 13:06:58