Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ENHMERVTIKO DELTIO TOY MAKEDONIKOY PRAKTOREIOY EIDHSEVN

Θεσσαλονίκη 8 Ιανουαρίου 1996

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [1] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ

  • [2] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

  • [3] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [4] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΕΠΟΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • [5] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [6] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΕΣ

  • [7] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

  • [8] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  • [9] "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ":Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ


  • [Β] EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΚΎΠΡΟ

  • [11] Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗΣ ΛΥΣΗΣ

  • [12] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [13] ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Κ.ΚΙΝΚΕΛ

  • [14] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [16] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [17] ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [18] ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

  • [19] ΞΕΚΙΝHΣΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΜΑΖΙΚEΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ 1995 ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [21] 64000 ΔΡΑΧΜΕΣ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [22] 27000 ΝΕΑ ΖΑΣΤΑΒΑ ΤΟ 1996

  • [23] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βάσω Βεγίρη)

  • [24] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ" ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟ-ΤΗΣΗ ΑΠΟ Γ.Γ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΜΑΘ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [1] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟ

    Δύο πολιτικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν και ένας ανθυπολοχαγός τραυματίστηκε , από έκρηξη που σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί στην 698 αποθήκη πυρομαχικών, στις Κεχριές Κορίνθου.

    Νεκροί είναι ο Λάμπρος Σουλιώτης , 41 χρόνων , πυροτεχνουργός, και ο Βασιλης Δημητρούλας , 42 χρόνων , οδηγός μηχανήματος και τραυματίας ο ανθυπολοχαγός υλικού πολέμου , Νικόλαος Γιαννακόπουλος , 33 χρόνων , ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.

    Η έκρηξη σημειώθηκε από άγνωστη αιτία στο "εξεταστήριο δοκιμότητας" πυρομαχικών. Στο χώρο του ατυχήματος μετέβη ο διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης Αθηνών , ενώ διατάχθηκε ένορκη προανάκριση.

    [2] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Αναχωρεί αύριο Τρίτη για τα Σκόπια ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Σύμβουλος Αλέξανδρος Μάλλιος. Ολοκληρώνεται έτσι και ουσιαστικά η επάνδρωση των Ελληνικών Γραφείων Συνδέσμου στη γειτονική χώρα.

    Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε πριν λίγες μέρες η αποστολή και εγκατάσταση του πρώτου κλιμακίου, αποτελούμενο από το Σύμβουλο Θεόδωρο Λασσά και τη Γραμματέα Πρεσβείας Ναταλία Καραγιώργου.

    Σε ότι αφορά την επάνδρωση των Γραφείων Συνδέσμου στην Αθήνα των Σκοπιανών υπάρχει καθυστέρηση αφού δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι επικεφαλής.

    Στο μεταξύ, αρχίζουν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με μεσολαβητή τον Σάυρους Βανς οι Ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που θα αφορούν αποκλειστικά το όνομα των Σκοπίων και στην οποία θα συμμετέχουν ο Ελληνας πρέσβης στα Ηνωμενα Εθνη Χρήστος Ζαχαράκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ιβάν Τόσεφσκι.

    Στην Αθήνα υπάρχει σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κλίμα αισιοδοξίας και αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι τα Σκόπια δέχθηκαν για πρώτη φορά να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν το όνομα, αλλά και στο γεγονός ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες ένα καλό και παραγωγικό κλίμα.

    Παράλληλα -όπως επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους- υπάρχει έντονη επιθυμία των Αμερικανών να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Και αυτό όπως εξηγούν έχει να κάνει και με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν δείγμα καλής χειρονομίας προς την Ελληνική ομογένεια.

    [3] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του pqyhupouqco} κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο παραμένει αμετάβλητη. Υπεβλήθη σε αιμοκάθαρση ενώ η αναπνευστική λειτουργία περιοδικά υποστηρίζεται από αναπνευστήρα. Η κινησιοθεραπεία και φυσικοθεραπεία συνεχίζονται".

    [4] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΕΠΟΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Στις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου παρέπεμψε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμος ο πρωθυπουργός να μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Χυτήρης είπε ότι δεν έχει καμιά σημασία η δική του εκτίμηση, αφού, όπως είπε, είναι θέμα των γιατρών, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνεχής βελτίωση της υγείας του κ. Παπανδρέου, που φαίνεται και από τα ιατρικά ανακοινωθέντα, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι είναι ανθρώπινα σωστό και πολιτικά πρέπον να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις. Σε ερωτήσεις για τις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, αλλά και με άλλα στελέχη, ο κ. Χυτήρης παρέπεμψε στις δηλώσεις των στελεχών. Ειδικά για τον κ. Αρσένη είπε ότι ο υπουργός Αμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Βοσνία και ότι ο κ. Παπανδρέου έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην ενημέρωση που του έγινε για την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους. Ο κ. Χυτήρης ανακοίνωσε για το ίδιο θέμα ότι διάβημα της Ελληνικής πλευράς για παραβίαση του εναέριου χώρου απερρίφθη από την Τουρκία.

    [5] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Οξύτατη επίθεση κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ εξαπέλυσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης λέγοντας ότι η αντιπολίτευση που ασκεί χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και ανευθυνότητα και σημειώνοντας ότι κάνει καλά που καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για να πάρει την απάντηση στη Βουλή.

    Σημασία έχει, ανέφερε ο κ. Χυτήρης, ποια ευπιστία διαθέτει ο ίδιος και πρόσθεσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι μπορεί η συζήτηση να αρχίσει ακόμα και σήμερα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ. από κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ είπε ότι δεν γνωρίζει αν έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την υποβολή της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία.

    Τέλος ο κ. Χυτήρης απέδωσε σε παρεξήγηση το γεγονός ότι αρχικά το Σάββατο δεν επετράπη η είσοδος στη Βουλή των δημοσιογράφων και των συνεργείων των Μ.Μ.Ε. πριν την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    [6] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ TOUS ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΕΣ

    Τα αίτια που οδήγησαν τους κατοίκους του Νομού Κιλκίς στην μετανάστευση αλλά και στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης ερευνούν οι μαθητές του 2ου Γυμνάσιου Κιλκίς, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Καθηγητή αυτής της πρωτοβουλίας κ.Κώστα Κουκουλά.

    Εκατόν σαράντα μαθητές οι οποίοι έχουν χωριστεί σε ομάδες λαμβάνουν μέρος σε αυτή την έρευνα, με θέμα "Η εξωτερική μετανάστευση στο νομό Κιλκίς", στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές, στέλνουν ερωτηματολόγια στους μετανάστες και ζητούν απάντηση σε ερωτήματα όπως: οι λόγοι που τους οδήγησαν σε χώρες του εξωτερικού, εάν είναι ευχαριστημένοι από αυτή τους της επιλογή και αν θέλουν να επιστρέψουν στη πατρίδα". "Οι περισσότεροι Ελληνες έχουν μείνει στο εξωτερικό, όμως βοηθούν την χώρα μας με κάθε τρόπο" "Εχουν αποκατασταθεί οικονομικά πλέον οι συμπατριώτες μας, στις ξένες χώρες" δηλώνουν μαθητές του 2ου Γυμνασίου που ασχολούνται με την έρευνα.

    [7] ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Με φωτεινά γράμματα πέρασε σήμερα στην ιστορία μια ακόμη ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του γνησιότερου ελληνικού καρναβαλιού και συνεχιστή των αρχαίων χειμερινών Διονυσίων, των "Ραγκουτσαρίων" της Καστοριάς, που εδώ και τρεις ημέρες αποτελούν το σημείο αναφοράς στη ζωή της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό της φετινής μεγάλης επιτυχίας της διοργάνωσης το γεγονός ότι η συμμετοχή του κόσμου, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της πόλης, κ.Νίκος Μπαλής, ήταν κατά 50% αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

    Καταγόμενα από την αρχαιότητα, από την οποία μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Βυζαντίου συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας, τα "Ραγκουτσάρια" για μια ακόμη χρονιά αναβίωσαν τα αρχέγονα έθιμα, προσαρμοσμένα βέβαια στην Χριστιανική πίστη, προσελκύοντας και πάλι αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας. Ταυτισμένο, δε, με την ιστορία της πόλης, το καρναβάλι της Καστοριάς αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά θέματα μέριμνας του δήμου, που πρωτοστάτησε και φέτος στη διοργάνωσή του.

    Κύριο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού, που ανάγεται μάλιστα στις διονυσιακές του ρίζες, οι μεταμφιέσεις σε ζώα (αγελάδες, ελάφια, τράγους, καμήλες), που παρά την αρχική αντίδραση της εκκλησίας κατά τη Βυζαντινή περίοδο συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αν και σε ηπιότερες μορφές, καθώς και οι μεταμφιέσεις των ανδρών σε γυναίκες και το αντίστροφο. Καμία αλλαγή, όμως, δεν έχει επέλθει στην καθιερωμένη εξόρμηση των θιασωτών του καρναβαλιού, που περιπαίζοντας με κωμικό τρόπο τους πάντες και τα πάντα περιφέρονται στους δρόμους της πόλης δημιουργώντας κλίμα χαράς και πανηγυριού. Στο διάβα τους μάλιστα οι συμμετέχοντες επιδίδονται, σύμφωνα με το έθιμο, στη συλλογή δώρων από γνωστούς και φίλους.

    [8] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας που χιλιάδες Έλληνες πρόσφεραν, θα παραδώσει στα ορφανά παιδιά της Βοσνίας αντιπροσωπεία του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης που θα βρίσκεται στην περιοχή στις 15 Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για το πρόγραμμα ''οικονομικής υιοθεσίας'' που προωθεί το Ελληνικό Καραβάνι, με σκοπό, τόσο την οικονομική ενίσχυση οικογενειών που ο πατέρας έχει χαθεί στον πόλεμο, όσο και την καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Έλληνα δωρητή και της οικογένειας του ορφανού παιδιού.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, το ''Καραβάνι'' που θα φθάσει αεροπορικώς στην Ποντγκορίτσα, (πρώην Τίτογκραντ) της Νέας Γιουγκοσλαβίας και από εκεί θα εισέλθει στη Βοσνία και οδικά μέσω της Περιφέρειας Τρέμπινιε θα φθάσει στο Σεράγεβο, θα διανέμει στις χήρες-μάνες και στα παιδιά τους τη χρηματική βοήθεια, ενώ θα τους κάνει γνωστό από ποιόν συγκεκριμένο Έλληνα ή Ελληνική οικογένεια αυτή προέρχεται.

    [9] "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ":Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

    "Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συνέλευση της Θεσσαλονίκης, παρά τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ατέλειες, τα υποκρυπτόμενα πολιτικά και άλλα συμφέροντα και τις κρυφές ή φανερές παρεμβάσεις προσώπων άσχετων προς τον Απόδημο Ελληνισμό ή την ίδια τη συνέλευση, ήταν μια καλή αρχή". Τα παραπάνω τονίζει ο "Εθνικός Κήρυξ" της Νέας Υόρκης σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του σχετικά με το οργανωτικό συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που δημοσιεύει με τίτλο "ΣΑΕ: Το πρώτο, προβληματικό, βήμα".

    Οπως σημειώνει η ομογενειακή εφημερίδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, είναι άξιος συγχαρητηρίων "γιατί εργάστηκε σκληρά και αποτελεσματικά για να γίνει η αρχή της ίδρυσης του ΣΑΕ".

    Ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει η εφημερίδα στο πρόβλημα επικοινωνίας και ομοιογένειας των συνέδρων του Συμβουλίου, το οποίο, όπως τονίζει, είναι από τα βασικότερα οργανωτικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσει το ΣΑΕ. Για την επίλυση, μάλιστα του προβλήματος προτείνει την εκλογή από τοπικές, μικρότερες συνελεύσεις περιορισμένου αριθμού αντιπροσώπων (ανάλογα με τον ομογενειακό πληθυσμό) κάθε μιας από τις μεγάλες εστίες του Ελληνισμού: Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Δυτική Ευρώπη, πρώην ανατολικές χώρες, Κεντρική Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το Δ.Σ. και οι επιτροπές του ΣΑΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούν να εκλέ-γονται και να στελεχώνονται από αυτούς τους 50 ή 60 συνολικά αντιπροσώπους και η μείωση αυτή του αριθμού των συμμετεχόντων στη συνέλευση του ΣΑΕ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την εστίαση στα προγραματικά προβλήματα.

    Οποιαδήποτε λύση, όμως, και εάν υιοθετηθεί, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το δεύτερο μεγάλο οργανωτικό εμπόδιο της σύγκλησης του Απόδημου Ελληνισμού, που όπως σημειώνεται, δεν είναι άλλο από την οργανωτική πολυμορφία και ειδικότερα τα προβλήματα τριβής μεταξύ εκκλησιαστικών-κοινωνικών με άλλες εθνικοτοπικές, κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις.


    [Β] EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΚΎΠΡΟ

    Συνεδριάζουν σήμερα στη Λευκωσία τα προεδρεία της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωπαικού κοινοβουλίου και της ΕΔΕΚ με κύρια θέματα το κυπριακό και την πορεία ενταξης της μεγαλονήσου στη Ευρωπαική Ενωση.

    Ομιλητές θα είναι ο υπουργός εξωτερικών , Αλέκος Μιχαηλίδης και ο πρέσβης της Ευρωπαικής Ενωσης στη Κύπρο ,Ζιλ Ανούι . Στη συνεδρίαση θ' αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Θα συζητηθούν επίσης τρόποι κοινής δράσης των ευρωπαίων σοσιαλιστών στα διάφορα όργαvα της Ενωσης. Μετά το μεσημέρι η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Πωλίν Γκρην κaι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ , Βάσος Λυσσαρίδης, θα δωσουν συνέντευξη τύπου.

    Το προεδρείο της σοσιαλιστικής ομάδας θα γίνει δεκτό από απο το πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    [11] Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗΣ ΛΥΣΗΣ

    Τρια διαφορετικά σημεία εξόδου στο ελληνικό έδαφος του αγωγού που θα διέρχεται από το Μπουργκάς μεταφέροντας το πετρέλαιο της Κασπιας στη Μεσόγειο, αντί του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προτεινε ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ενιο Δημητρώφ.

    Σε συνεντευξή του στην βουλγαρική εφημερίδα "Κοντινεντ" η οποία διευκρινίζει ότι οι απόψεις του κ.Δημητρώφ δεν δεσμεύουν το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαριας, υποστηρίζει ότι τα καταλληλότερα σημεία για την έξοδο του πετρελαιαγωγού στην Ελλάδα απέχουν από 35 έως 50 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Κατά τον Δημητρωφ τα σημεία αυτά είναι η Μαρώνεια, η Μάκρη και το ακρωτήριο της Καρασου της Καβάλας, ισχυριζόμενος ότι η Αθήνα επιθυμεί την κατασκευή του πετρελαιαγωγού στην Αλεξανδρούπολη επειδή επιθυμεί να την μετατρέψει σε δεύτερο λιμάνι μετά τη Θεσσαλονίκη.

    Ωστόσο υπεραμύνθηκε του υπάρχοντος σχεδίου μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας μεσω της Βουλγαρίας (Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη) υποστηρίζοντας ότι υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε άλλου προτεινόμενου αγωγού μέσω Τουρκίας ή Ιράν.

    Σχετικά με τον καταμερισμό των ποσοστών ο Δημητρώφ τονισε ότι αν η Αθήνα επιμείνει στην αλλαγή των ποσοστών της Βουλγαρίας τότε "υπάρχουν και άλλες εταιρείες εκτός apo τις ελληνικές αλλά και άλλοι διάδρομοι για τη διέλευση του αγωγού".

    [12] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχεις ημέρες τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βοσνία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκου Οικου Μάϊκ Μακκάρυ.

    Για λόγους ασφαλείας, δεν έχει προσδιοριστεί ούτε η ακριβής ημερομηνία άφιξης του Κλιντον στη Βοσνία αλλά ούτε και οι σταθμοί επίσκεψης του αν και όπως γραφει η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" πιθανή ημερομηνία της επίσκεψης θεωρείται η 13η Ιανουαρίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Αμερικανικό στρατηγείο στην Τουζλα ενώ δεν έγινε γνωστό αν θα επισκεφθεί τους ηγέτες της Κροατίας, της Σερβίας και της Βοσνίας.

    [13] ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Κ.ΚΙΝΚΕΛ

    Στο Σεράγεβο αναμένεται να φτάσει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ ο οποίος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της ομοσπονδίας Κροατών Μουσουλμάνων η οποία αποτελεί την μια από τις δύο συνιστώσες στην πρώην αυτή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

    Στο πρόγραμμα του κ. Κίνκελ δεν προβλέπεται συνάντηση με τους ηγέτες της άλλης συνιστώσας, δηλαδή τους Σέρβους της χώρας, γεγονός το οποίο στο Βελιγράδι εκτιμάται ως συνέχιση της μονόπλευρης υποστήριξης της Δύση προς μουσουλμάνους και Κροάτες σε βάρος των Σέρβων.

    Κύριο θέμα των συνομιλιών που θα έχει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα είναι η επιστροφή των 320.000 μουσουλμάνων προσφύγων που βρίσκονται εγκαταστημένοι στο έδαφος της Γερμανίας καθώς και η δρομολόγηση των εργασιών για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

    Ο κ. Κίνκελ αναμένεται να συναντηθεί με τον ανώτατο διοικητή της δύναμης του ΝΑΤΟ ναύαρχο Λέϊτον Σμιθ και με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρποσπαθειες για την επίλυση της Γιουγκοσλαβικής κρίσης, πρωην πρωθυπουργό της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

    [14] Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να προσκληθεί στο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία,κατα τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας.Διευκρίνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να κληθεί στην καθ΄αυτή συνάντηση και όχι στη συνάντηση της ευρωπαϊκής τρόϊκας,που θα προηγηθεί του ευρωπαικού συμβουλίου. "Πιστεύουμε, είπε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ,ότι η συμμετοχή ,πολύ περισσότερο απο το να αποτελεί θέμα πρωτοκόλλου,απηχεί lia συγκεκριμένη αντίληψη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Για πρώτη φορά,απο την ημέρα των εκλογών,το Κόμμα Ευημερίας αντέδρασε στις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου ότι θα δεχθεί χωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο Τρίτη,αλλά και η δήλωσή του στα Άδανα,ότι θα ζητήσει εγγυήσεις για ψήφο εμπιστοσύνης,έχουν προκαλέσει αναταραχή στο ισλαμιστικό κόμμα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Ζαμάν",ο αρχηγός του κόμματος Νετσμεντίν Ερμπακάν και οι επιτελείς του εξέφρασαν τη γνώμη ότι "οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Ντεμιρέλ με τους αρχηγούς των κομμάτων ,στη φάση σχηματισμού κυβέρνησης,είναι αντίθετες πρός τα δημοκρατικά έθιμα". Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο κ.Ερμπακάν "μετά τις τελευταίες ενέργειες και δηλώσεις του κ.Ντεμιρέλ" εκμυστηρεύθηκε στο στενό του περιβάλλον ,ότι ενδέχεται να μην μεταβεί αύριο στο Προεδρικό μέγαρο,αλλά να στείλει τον βοηθό του Ρετζάι Κουτάν. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία συνεχίζονται, ενώ αναμένεται απο αύριο να αρχίσει η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κόμματος Ευημερίας και του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) του Μεσούτ Γιλμάζ.Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε και η εκ των αντιπροέδρων του ΑΝΑΡ Ιμρέν Αϋκούτ ,η οποία ισχυρίστηκε ότι η κ.Τσιλέρ προσπαθεί να καταστήσει αδύνατη τη συνεργασία των δύο κομμάτων. "Η μοναδική υπεύθυνος για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας του ΑΝΑΡ με το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) θα είναι η Τσιλέρ" τόνισε με έμφαση η αντιπρόεδρος του κόμματος του Γιλμάζ. Ακόμη,όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες,πολλοί βουλευτές του ΑΝΑΡ υποστηρίζουν ότι η βάση του κόμματος "βλέπει ένθερμα συνεργασία με το κόμμα του Ερμπακάν". Πάντως,ο Ν.Ερμπακάν κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σε ξένους ανταποκριτές,θέλοντας προφανώς,να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του στη Δύση,υποστήριξε ότι "κατα την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας απο μας,οι σχέσεις με τη Δύση θα αναπτυχθούν πολλαπλώς και θα εφαρμόσουμε πανομοιότυπα με τη Δύση,την κοσμική αντίληψη περί κράτους,ενω θα εξασφαλίσουμε τη διαβίωση του καθενός,σύμφωνα με τις επιταγές της πίστεώς του".

    [16] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έκανε ο πρόεδρος των Σκοπιων Κίρο Γκλιγκορωφ, μετά την τρίμηνη απουσία του από την δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

    Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ παρέστη στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγεννων στον Μητροπολιτικό ναό των Σκοπίων Αγίου Jkglemt_ou Οχριδαίου στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της αυτοανακηρυχθείσης αυτοκεφάλου Εκκλησίας των Σκοπίων κ.Μιχαήλ.

    Τον πρόεδρο των Σκοπίων υποδέχθηκε με επευφημίες πλήθος κόσμου, ο οποιος είχε συρρεύσει στην εκκλησία και στους γύρω χωρους, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Γκλιγκόρωφ θα παρίστατο στη Θεία Λειτουργία.

    [17] ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Αντιπροσωπεία της FYROM με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Μπλάγκογιε Χατζίνσκι βρίσκεται στις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση του Λευκου Οικου, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση για τα πενηντάχρονα του αμερικανικού σχεδίου "Μάρσαλ".

    Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ιλίνκα Μίτρεβα και ο διευθυντής της χημικής βιομηχανίας των Σκοπιων "ΟΧΙΣ" Γιόργκο Κούκια, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής της στις ΗΠΑ θα έχει επαφές με την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

    [18] ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

    Την επιθυμία της χώρας του για την επίσπευση της υπογραφής διμερούς συμφωνίας που αφορά στις ελεύθερες ανταλλαγές Τουρκίας-Ρουμανίας εξέφρασε ο Τουρκος πρέσβης στο Βουκουρέστι, ο οποίος διέβλεψε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές Τουρκίας-Ρουμανίας θα αναπτυχθουν και θα φθάσουν στο επίπεδο του ενός δις δολαρίων.

    Σε συνέντευξή του στη ρουμανική εφημερίδα "Romania Libera" ο Τουρκος πρέσβης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και σε ό,τι αφορά τις τουρκο-ρουμανικές σχέσεις.

    Ο Τουρκος πρέσβης προέβλεψε οτι η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρουμανίας και της χώρας του θα ανέλθει για το 1996 στο ποσό των 600 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να φθάσει στο προσεχές μέλλον στο ποσό του ενός δις δολαρίων.

    [19] ΞΕΚΙΝHΣΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΜΑΖΙΚEΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η επίσημη έναρξη της διαδικασίας των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων έγινε σήμερα στη Βουλγαρία, όπου άρχισαν να πωλούνται τα ειδικά βιβλιάρια, τα οποία δικαιούται κάθε ενήλικος πολίτης της γειτονικής χώρας. Τα βιβλιάρια περιέχουν μετοχές αξίας 25.000 λέβα και διανέμονται έναντι του ποσού των 500 λέβα (το 1 λεβα αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δρχ) σε 3.100 ταχυδρομεία της χώρας. Οι συνταξιούχοι και οι στρατιώτες μπορούν να προμηθεύονται το βιβλιάριο με τις μετοχές με έκπτωση, έναντι του ποσού των 100 λέβα.

    Οι δικαιούχοι των βιβλιαρίων αυτών, με εξαίρεση τους Βούλγαρους πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν το dija_yla και τη δυνατότητα να γίνουν μέτοχοι σε κάποια από τις 1063 εταιρείες, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.

    Στο μεταξύ, ιδρύθηκε ταμείο επενδύσεων ''Ροδόπη'', το οποίο θα φροντίζει για τη συμμετοχή των μειονοτήτων στη Βουλγαρία στη διαδικασία των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων.

    ''Το ταμείο αυτό είναι το πρώτο που ενώνει Βούλγαρους, Μουσουλμάνους και Ρομ για να συμμετάσχουν από κοινού στους πλειστηριασμούς ιδιωτικοποίησης'', είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια ο εκτελεστικός διευθυντής του ''Ροδόπη Ινβέστ'' κ.Αλμπαχάν.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, το ταμείο ''Ροδόπη Ινβέστ'' έχει περίπου 2.000 μετόχους και μέλος του μπορεί να γίνει κάθε Βούλγαρος πολίτης που θα αγοράσει βιβλιάριο μετοχών.

    [20] ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟ 1995 ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Δυο φορές φτωχότερος έγινε μέσα στο 1995 ο μέσος Βούλγαρος πολίτης, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικών Συνδικαλιστικών Ερευνών της Σόφιας.

    Κατά τον Δεκέμβριο του 1995 το αναγκαίο μηνιαίο ποσό για τη διαβίωση ενός ατόμου στη Βουλγαρία ήταν 8.805 λέβα, ενώ ο κατώτερος μισθός στη χώρα δεν ξεπέρασε τις 3.000 λεβα (το ένα λέβα αντιστοιχεί σε 3,5 δρχ).

    Ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα έφτασε στο τέλος του 1995 το 62%, παρουσιάζοντας πτώση περίπου 50% σε σχέση με το τέλος του 1994 όταν ήταν 122%.

    [21] 64000 ΔΡΑΧΜΕΣ Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Στα 1.280 δηνάρια, περίπου 64.000 δρχ, θα ανέρχεται απο σήμερα ο ανώτατος μηνιαίος μισθός για τα προσωπα που μισθοδοτούνται απο τον δημόσιο τομέα της Σερβίας.

    Σύμφωνα με το νέο νόμο τον ανώτατο μισθό των 1.280 δηναρίων θα έχουν ο πρόεδροι της Βουλής και της κυβέρνησης ενω όπως καθορίζεται με ειδικη διάταξη ο μισθός του Προέδρου της χώρας θα είναι δύο φορές μεγαλύτερος και θα ανερχεται 2.560 δηνάρια.

    [22] 27000 ΝΕΑ ΖΑΣΤΑΒΑ ΤΟ 1996

    Τα παραγωγικά σχέδια της μεγαλύτερης Γιουγκοσλαβικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ζάσταβα" για το 1996 ανέπτυξε ο Πρόεδρος της εταιρείας Σίρμπολιου Βάσοβιτς. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας θα είναι η αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα το 1996 ο στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή 27.000 αυτοκινήτων από τα οποία τα 15.200 θα διατεθούν στην εγχώρια αγορά και τα υπόλοιπα 11.800 θα εξαχθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η χώρα η οποία θα απορροφήσει τα περισσότερα από τα εξαγόμενα αυτοκίνητα της "Ζάσταβα" θα είναι η Κίνα.

    Ο κ. Βάσοβιτς ανέφερε επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η διοίκηση της "Ζάσταβα" θα αποφασίσει για τον eta_qo της σε τεχνολογικό εξοπλισμό με πιθανότερο υποψήφιο προμηθευτή φέρεται να είναι η Γαλλική "Ρενό" και σύντομα αναμένεται η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

    [23] ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

    Η πολυπόθητη Ρουμανο-Ουγγρική συμφωνία και τα έγγραφα που περιέχονται στην πρόταση του προέδρου Ιον Ιλιέσκου για τον ιστορικό συμβιβασμό των δύο χωρών είναι πολυ πιθανόν να υπογραφουν τον ερχόμενο Μαρτιο.

    Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η ρουμανική εφημεριδα "Journalul National" αναλύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις για το επίμαχο θέμα του Ρουμάνου πρέσβη στη Βουδαπέστη Ιοάν Ντογκαν.

    Εξάλλου για το ίδιο θέμα ο Ουγγρος υπουργός Εξωτερικών Λάζλο Κόβακς έχει δηλώσει ότι εντος του μηνός πρόκειται να επαναληφθούν οι ρουμανο-ουγγρικές διαπραγματεύσεις. Ο κ.Κόβακς εξέφρασε την ελπίδα ότι "η Ρουμανία θα κατανοήσει το γεγονός ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και ότι η προστασία των μειονοτήτων στη Ρουμανία και Ουγγαρία είναι προς όφελος και των δύο χωρών".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βάσω Βεγίρη)

    [24] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ" ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟ-ΤΗΣΗ ΑΠΟ Γ.Γ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΜΑΘ

    Την πλήρη στήριξη και χρηματοδότηση των ανασκαφών του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Παντερμαλή, στο αρχαίο Δίον για την ανάδειξη και αποκατάσταση του περίφημου αρχαίου σταδίου της Μακεδονίας, όπου στην αρχαιότητα τελούνταν τα "εν Δίω Ολύμπια", ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, σε συνέντευξη του στη Θεσσαλονίκη. Οικονομική στήριξη των ανασκαφών στο Δίον υποσχέθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης. Ταυτό-χρονα ο κ.Λιάνης ανακοίνωσε μια σειρά νέων αθλητικών έργων και παρεμβάσεων στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη, που όπως σημείωσε θα εξισορροπήσουν την ζυγαριά της αθλητικής υποδομής που μέχρι σήμερα έκλινε υπέρ της Αθήνας.

    Η αποκατάσταση του αρχαίου "Ολυμπιακού" σταδίου της Μακεδονίας, όπως σημειώθηκε, αποτελεί την απαρχή προγράμματος του υφυπουργείου Αθλητισμού για την αποκατάσταση των αρχαίων σταδίων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Παράλληλα ο κ.Λιάνης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση λευκώματος, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της αρχαιότητας και θα μοιραστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Από την πλευρά του ο κ.Τριαρίδης χαιρέτησε τη νέα φάση της συνεργασίας με το υφυπουργείο Αθλητισμού και τη δημιουργία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης Γραμματείας Αθλητισμού για στήριξη των αποφάσεων του υφυπουργείου Αθλητισμού, ενώ υποσχέθηκε ότι το ΥΜΑΘ θα στηρίξει με κάθε τρόπο, και χρηματικά, τις ανασκαφές στο Δίον.

    Χρηματοδότηση των ανασκαφών στο αρχαίο στάδιο του Δίου από το υφυπουργείο Αθλητισμού όπως τόνισε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, είχε υπάρξει σε πρώτη φάση και το 1995, με 25 εκατομμύρια δρχ., ώστε να αρχίσει η έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό των ορίων του σταδίου, ενώ κατά το 1996 θα δοθούν 40 εκατομμύρια δρχ. για τη συνέχιση των ανασκαφών. Το εν λόγω στάδιο, όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς για την ιστορία της Μακεδονίας, και σε αυτό είχαν καθιερωθεί από τον Αρχέλαο λαμπροί αγώνες προς τιμήν του Διός και των Μουσών, αντίστοιχοι με τους Ολυμπιακούς αγώνες που γίνονταν στη Νότιο Ελλάδα.

    Όπως μάλιστα σημείωσε, οι αποδείξεις που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη για διεξαγωγή στο στάδιο αγώνων προς τιμήν όχι μόνο του Διός αλλά και των Μουσών αντικρούει τους ισχυρισμούς ξένων μελετητών, που αμφισβητώντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι ο Αρχέλαος αντέγραψε τους Ολυμπιακούς αγώνες, από τη Νότια Ελλάδα, καθώς οι Μούσες σύμφωνα με την ελληνική παράδοση γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

    "Αυτό που περιμένουμε είναι να αποκαταστήσουμε τη μορφή του σταδίου στο βαθμό που είναι δυνατόν", προσθέτει ο κ.Παντερμαλής. "Τα στοιχεία που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Είναι ένα μεγάλο κτίσμα, που φτάνει τα 200 μέτρα μήκος, που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο θέατρο και κοντά στα ιερά και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία ok|jkgqgr της Μακεδονίας".

    Η παλαιότερη ένδειξη που υπάρχει για την ηλικία του έργου, όπως σημείωσε στη συνέχεια, είναι ένα χρυσό νόμισμα Φιλίππου, που βρέθηκε στο στάδιο, το οποίο βοηθά στην αναγωγή του σταδίου τουλάχιστον ως τα χρόνια του μεγάλου Μακεδόνα βασιλέα. Παράλληλα ο καθηγητής εξέφρασε αισιοδοξία ότι με τη λεπτομερή έρευνα που θα ακολουθήσει, "θα φτάσουμε ακόμη παλαιότερα". Την εποπτεία της ανασκαφής έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, κ.Καραβέδος, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ.Παντερμαλή η πλήρης αποκάλυψη του μοναδικής, όπως σημειώνει, αυτού σημασίας για τον Βορειοελλαδικό χώρο σταδίου θα έχει ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια. Στόχος μάλιστα των παρεμβάσεων, όπως διευκρινίστηκε, θα είναι η ομαλή συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων με τους κατοίκους της περιοχής, καθώς στις παρυφές του σταδίου έχουν ανεγερθεί κατοικίες.

    Παράλληλα, ο κ.Λιάνης εξήγγειλε σειρά αθλητικών παρεμβάσεων στη Βόρειο Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, που στόχο έχουν την εξισορρόπηση των αθλητικών έργων σε ολόκληρη τη χώρα και την απόδοση στην πόλη του πρωταγωνιστικού ρόλου που της αρμόζει στα αθλητικά δρώμενα.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ιδρύεται χωριστή Ομοσπονδία Γυμναστικής με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ στους Αμπελόκηπους πρόκειται να ανεγερθεί νέο κλειστό κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών, σε έκταση επτά στρεμμάτων, κόστους 1,5 δισ. δρχ. το οποίο αναμένεται να τεθεί σε χρήση το πρώτο εξάμηνο του 1998. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Ομοσπονδία Γυμναστικής ο υφυπουργός είπε ότι η δημιουργία της θα μνημονεύεται σε μίνι-νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις 20 Ιανουαρίου. Κονδύλιο 150 εκατομμυρίων δρχ. πρόκειται επίσης να δοθεί για την πλήρη ανακατασκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού του Εθνικού Κολυμβητηρίου, ενώ δραστικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο για την ανακατασκευή των αποδυτηρίων και των πλακοστρώσεων, και την αντικατάσταση της κάλυψης του κολυμβητηρίου. Υπενθυμίζεται ότι εντός των ημερών παραδίδεται και το κολυμβητήριο της Νεάπολης.

    Το γήπεδο ποδοσφαίρου του ΗΡΑΚΛΗ χρηματοδοτείται σε πρώτη φάση με 700 εκατομμύρια για την κατασκευή 5.000 κερκίδων. Σε ό,τι αφορά, δε, στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο υφυπουργός είπε ότι αναμένονται εξελίξεις στις επόμενες ημέρες. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ΛΙΓΚΑ σε ό,τι αφορά στα ελληνικά γήπεδα καλαθοσφαίρισης.

    Επίσης, όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια, για δεύτερη χρονιά η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας χρηματοδοτείται με 100 εκατομμύρια δρχ., ενώ το γήπεδο του Λιτοχώρου επιχορηγείται με 30 εκατομμύρια δρχ. για βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ο Σύλλογος Διασώσεων Ορειβατών του Ολύμπου με 5 εκατομμύρια δρχ., ο "Θερμαϊκός" με 25 εκατομμύρια δρχ., ο "Παύλος Μελάς" με 20 εκατομμύρια, και το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 25 εκατομμύρια δρχ. για ολοκλήρωση των κερκίδων από την οδό Χιλής.

    Σε ό,τι αφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες ο uvupouqc|r Αθλητισμού διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή από το συνολικό εθνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι στο εξής θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, αναφορικά με τη βράβευση του Νίκου Γκάλη ο κ.Λιάνης είπε ότι η πολιτεία θέλει να τον τιμήσει όσο τίποτε άλλο, πρέπει όμως και ο ίδιος να επιδείξει διάθεση συνεργασίας προκειμένου να οργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση. "Ο ίδιος, είτε γιατί είναι σεμνός, είτε για τί είναι υπεράνω τέτοιων εκδηλώσεων, δεν εμφανίζεται στις επανειλημμένες κλήσεις μου για να συνεννοηθούμε", διευκρίνισε. Όπως, όμως, είπε στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου προβλέπεται να ονομάζεται "Νίκοs Gkalhs"

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Monday, 8 January 1996 - 13:52:14