Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 1995,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΒΑΛΛΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [02] ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.

  • [03] ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [05] ΔΩΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Η ΟΝΝΕΔ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

  • [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 400 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [08] ZEΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ 50 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

  • [10] ΣΤΙΣ 22 Η 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

  • [11] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΧΑΝΕΥΤΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [13] ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [14] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΕΠ΄ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΣΝΙΩΝ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

  • [16] Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "TIMES MIRROR Co"

  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [17] ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ

  • [18] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [19] ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΠΡΩΪΝΗ" ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ - ΚΑΙ ΣΤΟ INTERNET

  • [20] ΕΔΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΡΑΟΥΝ

  • [21] ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΖΑΚ ΡΙΝΤ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου),

  • [22] Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΒΑΛΛΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Η λοίμωξη η οποία προσέβαλλε τον πρωθυπουργό ελέγχεται σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο εκδόθηκε στις 20:10 σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η αναπνευστική λειτουργία του πρωθυπουργού υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα ενώ η καρδιακή λειτουργία χαρακτηρίζεται ανεπηρέαστη και αμετάβλητη. Ο εκπρόσωπος του ιατρικού συμβουλίου χαρακτήρισε καλύτερη την κλινική εικόνα του πρωθυπουργού για τον οποίο είπε ότι είναι απύρετος και προσέθεσε ότι η κατάσταση του κυκλοφοριακού του κ.Παπανδρέου είναι αμετάβλητη.

    [02] ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε μήνυμά του προς τους απόδημους Έλληνες, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, υπογράμμισε την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και επεσήμανε ως σημαντικό γεγονός τη συγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Οι απόδημοι, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οργανωμένοι σε κοινοτικούς οργανισμούς και ζώντας υπό το φως της Ορθοδοξίας, γίνονται με την σπουδή και την χρήση της Ελληνικής γλώσσας, φορείς της Ελλάδος, της πατρίδος μας. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας με τη βοήθεια και του Ελληνικού κράτους, πρέπει να ενταθεί, προπαντός για τις νεότερες γενεές των αποδήμων Ελλήνων.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι "στο χρόνο που πέρασε σημειώθηκαν στην περιοχή μας εξελίξεις και μεταβολές. Τα προβλήματα όμως που μας αφορούν εξακολουθούν να μας απασχολούν σοβαρά. Χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, πιστεύω ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία", συμπλήρωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος.

    [03] ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας προκάλεσαν καταλογοι που εξεδωσε το υπουργείο Παιδειας της πολης της Νέας Υορκης (Βoard of Education of the City of New York), και στους οποίους αναφερόταν με την ονομασία "Μακεδονία" η χωρα καταγωγής μαθητών από τα Σκόπια και αντίστοιχα η σκοπιανή διάλεκτος ως "μακεδονικη" γλώσσα. Το συμβάν προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά η οποία ετοιμάζει την κινητοποιηση και διαμαρτυρια των μελών της ομογένειας προς όλους τους αρμόδιους φορεις.

    Το θεμα εφερε στην επιφανεια η ομογενειακή εφημερίδα "Πρωϊνη" της Νέας Υόρκης μετά τις καταγγελιες ομογενους εκπαιδευτικού η οποία εχει στην τάξη της παιδια των οποίων η γενετειρα είναι τα Σκοπια και μόλις πληροφορήθηκε το περιεχομενο των καταλόγων διαμαρτυρηθηκε εγγραφως προς τις αρμόδιες υπηρεσιες.

    Συγκεκριμένα, η επιτροπη πληροφοριων του υπουργείου Παιδείας της Νέας Υορκης εξέδωσε δυο καταλόγους που περιλαμβάνουν την καταγραφη των χωρών που προέρχονται οι μαθητες των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης. Στους καταλόγους αυτους η χωρα καταγωγής των μαθητών από τα Σκόπια αναφέρεται ως "Μακεδονια" ενώ η μητρική τους γλώσσα αναφερεται ως "μακεδονική".

    Η Παμμακεδονική Ενωση μολις πληροφορήθηκε το γεγονός τόνισε ότι θα γίνει συντονισμένη ενέργεια διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης και αλλους αρμοδίους φορείς που ασχολούνται με θέματα εθνοτήτων ενώ παράλληλα θα έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους που συνέταξαν τους καταλογους προκειμένου να υπαρξει πλήρη ενημέρωση για το θεμα.

    Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά κ.Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος τόνισε ότι "είναι λυπηρο να γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες από ένα φορέα όπως το υπουργείο Παιδείας". Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Παιδείας, επικυρώνει την αγνοια και τη μη ενημερωση του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αποδοχή του ονόματος FYROM, υπογράμμισε ο κ.Βουλγαρόπουλος και εξέφρασε τις ανησυχίες της Παμμακεδονικής Ενωσης "διότι παραβλέπεται το νομιμο όνομα των Σκοπίων και από το εκπαιδευτικό συστημα της πόλη μας".

    Καταλήγοντας ο κ.Βουλγαρόπουλος επισήμανε οτι το γεγονος λειτούργησε και ως υπόδειξη για την Παμμακεδονική προκειμενου να αρχίσει μια εκστρατεία πληροφόρησης για το σκοπιανό. "Μας υποδεικνύει ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμη και θα πρέπει να γινει μια συντονισμενη και οργανωμενη πληροφόρηση όλων των αρμόδιων φορέων της Νεας Υορκης αλλά και των άλλων Πολιτειών", τονισε ο προεδρος της Παμμακεδονικής.

    Εξάλλου και ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ.Φώτης Γερασόπουλος υπογραμμισε ότι η Ενωση θα έρθει σε επαφή με εκπαιδευτικούς και θα τους πληροφορήσει για το συμβάν και όλοι μαζί θα προβουν σε διαμαρτυρία προς το υπουργείο Παιδειας.

    Οι ομογενειακές οργανώσεις καταγγέλουν τους αρμόδιους φορείς που συνέλεξαν τις πληροφορίες για την καταγραφή αυτών των καταλόγων και αυτούς που έδωσαν από άγνοια ή από λανθασμενες πληροφορίες και οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες αποδοχες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να aναφέρονται τα Σκόπια ως FYROM .

    Καταγγέλοντας δε την πράξη αυτή του υπουργείου Παιδείας ως "ανεύθυνη" υπογραμμίζουν ότι ήρθε σε μια στιγμη που οι δύο πλευρές θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με την ευκαιρία των εορτών, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, επίσκεψη σε ορεινές κοινότητες της Ροδόπης (Πομακοχώρια), καθώς και σε στρατιωτικά φυλάκια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Τριαρίδη, θα μεταβεί αρχικά στην έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, όπου θα τον υποδεχθεί και θα τον ενημερώσει σχετικά ο διοικήτής του Σώματος.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το χωριό Σμύνθη και ακολούθως, θα μεταβεί στο φυλάκιο "Γλαύκη", όπου μαζί με τις ευχές του θα προσφέρει και συμβολικά δώρα στους στρατιώτες της φρουράς.

    Αμέσως μετά, θα περιηγηθεί τα χωριά Πάχνη και Σταυρούπολη, με επόμενο σταθμό το φυλάκιο "Φαντάρος", όπου, επίσης, θα ευχηθεί και θα προσφέρει δώρα στους στρατιώτες του φυλακίου.

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί με περιήγηση στο χωριό Οργάνη, όπου και θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του.

    [05] ΔΩΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ Η ΟΝΝΕΔ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Η ΟΝΝΕΔ δεν ξεχνά τα παιδάκια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς στο Αίγιο, στα Γρεβενά και την Κοζάνη. Για το λόγο αυτό η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας θα τοποθετήσει Χριστουγιαννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους, σήμερα, αύριο και την Κυριακή καλώντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αφήσουν ένα δωράκι (ένα παιχνίδι , ένα βιβλίο ,ένα παραμύθι) για παιδιά κάτω των 14 χρόνων.

    Τα δωράκια θα παραδωθουν την Πρωτοχρονιά στους μικρούς από μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

    Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα ορφανά του πολέμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στις 11 γύρω από την Φάτνη της πλατείας Ελευθερίας στο Κορδελιό. Όλοι οι συμμετέχοντες θα ψάλλουν τα κάλαντα με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του πνευματικού κέντρου και ύστερα ο Αι Βασίλης θα τους μοιράσει τα δώρα.

    Σε ένα άλλο σημείο της πλατείας θα υπάρχει μια τεράστια χριστουγεννιάτικη κάρτα την οποία ο καθένας θα γράψει τις ευχές του για τα παιδιά του πολέμου. αμέσως μετά η φιλαρμονική θα ψάλλει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμου του δήμου και όσα χρήματα συγκεντρωθούν μαζί με τις ευχές των δημοτών θα σταλούν στα ορφανά παιδιά του πολέμου της Βοσνίας

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ 400 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Εορταστική εκδήλωση για 400 παιδιά από τη Βοσνία που vikonemo}mtai στην αδελφότητα (Λυδία) στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ η διοικούσα επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράσταση καραγκιόζη, κάλαντα από χορωδιακά συγκροτήματα της πόλης και προσφορά δώρων στους μικρούς πρόσφυγες από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του κόμματος θα επισκεφθεί το στρατιωτικό φυλάκιο του Προμαχώνα και θα προσφέρει δώρα στους ακρίτες των συνόρων.

    [08] ZEΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ 50 ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΙΕΡΙΑ

    Μέρες Χριστουγέννων η Ελλάδα σαν μια δεύτερη μάνα, μια δεύτερη πατρίδα αγκαλιάζει και φέτος τα ορφανά της πολέμου. Πενήντα παιδάκια το 40% των οποίων ορφανά από πατέρα, από το Σβόρνικ της Βοσνίας, την πόλη που έζησε ίσως τις τραγικότερες στιγμές του τετράχρονου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έφτασαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του δήμου Καλαμαριάς, προκειμένου να φιλοξενηθούν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου σε οικογένειες της Ξάνθης και του Κολινδρού, ενώ άλλα 50 αναμένονται στην πόλη μας μετά το τέλος των γιορτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 παιδιά από την Κράινα και τη Σερβία φιλοξενούνται ήδη από οικογένειες της Καλαμαριάς και θα μείνουν στην Ελλάδα για επτά μήνες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

    Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαβουλεύσεων για τις ειρηνευτικές αποστολές, ήταν το αντικειμενο της συζήτησης της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλειας.

    Ειδικότερα, στο Συμβούλιο συζητήθηκαν οι προτάσεις που υπέβαλε ο αντιπρόσωπος της Αργεντινής και τις οποιες συνυπέγραφαν 32 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλαδα και αφορούσαν στην εισαγωγή τυπικότερου και θεσμοθετημένου μηχανισμού διαβουλεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και των χωρών που συμμετέχουν με στρατο στις αποστολές των κυανοκράνων.

    Στην παρέμβασή του ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης κ.Χρίστος Ζαχαράκης, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις θέσεις της Αργεντινής και τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει "στη βελτίωση της ροής των πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου και των χωρών που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές που αναλαμβάνει το Συμβούλιο".

    Η Ελλάδα πάντα υποστηριζε, υπογράμμισε ο κ.Ζαχαράκης το δικαίωμα των χωρών-μελών να λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η βελτίωση των διαβουλευτικων διαδικασιών και η μεγαλύτερη διαφάνεια. "Διαδικασίες επιθυμητές και αναπόφευκτες που οδηγουν σε υψηλότερα ep_peda την πολιτική υποστήριξη των χωρών-μελών προς τις ειρηνευτικες δραστηριότητες και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες διασφαλίζουν τη συνεχή συμμετοχή με στρατό στις αποστολές του ΟΗΕ", τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη.

    [10] ΣΤΙΣ 22 Η 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Ο ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα επισκεφτεί στις 22 ή 23 Ιανουαρίου 1996, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο Ραούφ Ντεκτάς.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Χόλπρουκ θα έρθει στην Κύπρο μαζί με τον Προεδρικά Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Μπίτι και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα. Δεν αποκλείεται να έχει επαφές και σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Κυπριακό.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση για τον χρόνο της επίσκεψης Χόλμπρουκ.

    [11] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΧΑΝΕΥΤΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    "Η κυβέρνηση επιφυλάσσει τα δικαιώματά της αν η Τουρκία μηχανευτεί με τους τρόπους με τους οποίους να παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τελωνειακή ένωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία παραβιάσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία.

    "Οποιουσδήποτε τρόπους και αν μηχανευτεί η Τουρκία για να παραβιάσει τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου ή τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., είπε ο κ.Κασουλίδης, οι νομικοί σύμβουλοι της Ελληνοκυπριακής πλευράς θα μελετήσουν όλο το θέμα".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Οικονομικά ερείπια θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχεται αυτή επισημαίνουν οι έγκυρες αγγλικές εφημερίδες "Financial Times" και "The Guardian". Σύμφωνα με προεκλογικές εκτιμήσεις των δύο εφημερίδων προηγείται το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας ενώ ακολουθεί το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ ενώ τέταρτο στη σειρά είναι το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ.

    Οι "Financial Times" επισημαίνουν ότι το κόμμα που θα αναλάβει την εξουσία μετά τις εκλογές θα πρέπει να λάβει ατσάλινα μέτρα για την οικονομία, η κατάσταση της οποίας επιδεινώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Παράλληλα παρουσιάζει και τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων την δημοσίευση των οποίων έχει απαγορεύσει το Ανώτατο Ejkocij| Συμβούλιο της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο λαός δεν συγχώρεσε την Τανσού Τσιλλέρ για την πολιτική της, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργία και την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης.

    Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Τουρκία ξεπέρασε κατά 40% το ποσό των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλεπόταν, ενώ τον Νοέμβριο η κυβέρνηση κατόρθωσε να μειώσει τον πληθωρισμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο παγώνοντας τις τιμές των προϊόντων των Δημόσιων Οικονομικών Επιχειρήσεων. Αυτό έγινε και η αιτία για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους "Financial Times" οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους δεν παρουσίασαν στον λαό με τρόπο κατανοητό αυτή την τραγική εικόνα της τουρκικής οικονομίας ούτε και μίλησαν για τα μέτρα που θα λάβουν μετά τις εκλογές.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από τις εκλογές της Κυριακής νικητής θα βγει το Κόμμα Ευημερίας και υπογραμμίζει ότι σήμερα η Τουρκία ταλαντεύεται ανάμεσα στην ισλαμιστική ανατολή και την κοσμική δύση.

    [13] ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ασχημη είναι η εικόνα της τουρκικής οικονομίας λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθωρισμού, της μεγάλης φορολογίας και της μαύρης αγοράς σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς ιδρύματος ερευνών The Heritage Foundation.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Τουρκία από το 1950 που πέρασε στο πολυκομματικό πολιτικό σύστημα πήρε μεγάλα ποσά αμερικανικής βοήθειας η οποία όμως ελάχιστα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και χρησιμοποιήθηκε για την αναβολή των απαραίτητων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Παράλληλα αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ λόγω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ελεύθερη αγορά παρατηρήθηκε ανάπτυξη αλλά μετά την επιβολή του εμπάργκο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και του αντικουρδικού αγώνα η τουρκική οικονομία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. Σύμφωνα με την έκθεση σήμερα η Τουρκία έχει μεγάλο χρέος, πληθωρισμό που αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και γιγαντιαίο ποσοστό ανεργίας.

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προβλέπεται ότι το 1996 ή τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,9% ενώ το 1997 κατά 4,5%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η Τουρκία το 1995 ήταν η πρώτη ανάμεσα σε 18 χώρες με ρυθμό ανάπτυξης 6,8%.

    Όσον αφορά την πληθωρισμό η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει ότι από 90% που ήταν το 1995 το 1996 θα μειωθεί στο 55% και το 1997 στο 50%

    [14] ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΕΠ΄ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Διέκοψαν επ΄ αόριστον την χορήγηση βίζας οι αμερικανικές αντιπροσωπείες στην Τουρκία. Σύμφωνα με dglos_eula της εφημερίδας "Χουρριέτ" οι αρμόδιοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσαν ότι κατόπιν διαταγής της Στέιτ Ντηπάρτμεντ χορηγήθηκε άδεια άνευ αποδοχών στους υπαλλήλους που απασχολούνται με τις εν λόγω διαδικασίες καθώς και ότι η μη χορήγηση βίζας δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά όλο τον κόσμο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο λόγος της μη χορήγησης βίζας είναι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του πρόεδρο Κλίντον και του Κογκρέσου στο θέμα του προϋπολογισμού.

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΣΝΙΩΝ-ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

    Η Τουρκία θα αναλάβει ενεργο ρόλο στην εκπαίδευση του στρατου της μουσουλμανικής κυβέρνησης της Βοσνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση του στρατού της που εχουν αναλαβει οι ΗΠΑ και προς το σκοπό αυτό έχει ήδη αναθέσει σε ανώτερο αξιωματουχο του Πενταγώνου το συντονισμό αυτής της προσπάθειας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" η ενέργεια για την αναβάθμιση του μουσουλμανικού στρατού έγινε μετά την πίεση που άσκησε η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανους. Η Γερουσία προκειμένου να εγκρινει την αποστολή των αμερικανικών στρατευματων στη Βοσνία έθεσε ως προϋπόθεση να γίνουν προσπάθειες για την ταυτόχρονη αναβάθμιση του μουσουλμανικού στρατου ώστε να φθάσει στο επιπεδο των Σερβοβόσνιων.

    Η πρώτη χωρα που ανταποκριθηκε στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης, γραφει μεταξυ άλλων η "Ουάσιγκτον Ποστ" ήταν η Τουρκία λόγω των ιστορικών της δεσμών με τους μουσουλμάνους της Βοσνίας.

    Η προσπάθεια του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης των μουσουλμάνων της βοσνίας ήταν ένα απο τα θέματα που συζητηθηκαν στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, μεταξυ Τουρκων και Αμερικανων ανώτερων στρατιωτικων. Και όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι "η Τουρκία θα παίξει ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό".

    Αμερικανοί επίσημοι εξέφρασαν ανησυχία θεωρώντας ότι η διαδικασία αυτή άρχισε πολύ νωρίς. Η συμφωνία του Ντέϊτον θέτει εμπαργκο 90 ημερων για τον εφοδιασμό όπλων στα εμπλεκομενα μέρη στη Βοσνία και 180 ημερών για τον εφοδιασμό των βαρέων όπλων. Επιπροσθετα η κυβερνηση Κλίντον ανησυχεί ότι η ενέργεια αυτή θέτει σε κίνδυνο την αμεροληψία των ειρηνευτικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, την ευθύνη για το συντονισμό του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης, τονιζει η εφημερίδα, ανέλαβε το Στέητ Ντιπαρτμεντ και όχι το Πενταγωνο. "Ο όποιος αδέξιος χειρισμος στην προσπάθεια αυτη θα μπορουσε να πυροδοτήσει ένα νέο πόλεμο μετά την αποχωρηση των δυναμεων του ΝΑΤΟ", σημειώνει η "Oυάσιγκτον Ποστ".

    [16] Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "TIMES MIRROR Co"

    Ο όμιλος εταιρειων του ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τζωρτζ Σόρος ελέγχει κατά το 72,28% το αμερικανικό εκδοτικό συγκρότημα "Times Mirror Co" που ejdidei τις μεγαλης κυκλοφορίας εφημεριδες "Los Angeles Times" και "Newsday", σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal".

    Ο χρηματιστης Τζωρτζ Σόρος, γραφει η εφημερίδα, αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών του εκδοτικού οίκου τους τελευταίους δύο μήνες.

    Αναλυτές του χρηματιστηρίου, σημειωνει η εφημερίδα, αναμένουν σημαντικές συγχωνεύσεις στο χωρο του τύπου, το πληροφοριακό περιεχόμενο του οποίου μπορεί να μετατραπεί σε "ηλεκτρονικά προϊόντα" που θα διατίθενται δηλαδή ως πληροφορίες προς πώληση και μέσω του διεθνούς δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών INTERNET.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [17] ΕΥΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ

    Την αισιοδοξία του για την πορεία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού εκφράζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απευθύνει προς τους Έλληνες της Διασποράς. Στο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με τις ευχές που απευθύνει προς τον απανταχού Ελληνισμό διερμηνεύει τα συναισθήματα του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης, που αναγνωρίζοντας τον δυναμισμό των Ελλήνων της διασποράς και συναισθανόμενη το βάρος των υποχρεώσεων της απέναντί τους, προχώρησε στην υλοποίηση της παλαιάς απόφασης για τη θεσμοθέτηση του διαλόγου μεταξύ των Αποδήμων και της μητέρας-πατρίδας. Επίσης χαρακτηρίζει το οργανωτικό συνέδριο του ΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως "επιβεβαίωση ζωής" για εκατοντάδες χιλιάδες αποδήμους και τονίζει ότι εκφράζει αισιοδοξία ότι παρά τις δυσκολίες οι απανταχού Έλληνες ενωμένοι, συνεργαζόμενοι και πάνω από όλα αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία που τους διακρίνουν δεν μπορεί παρά να πετύχουν. "Από πλευράς της η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει καταλήγοντας ο υφυπουργός, έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για να στεριώσει ο θεσμός του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και να καρποφορήσει η πρωτοβουλία αυτή που κατατείνει στην ενότητα και πρόοδο του Ελληνισμού".

    [18] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Ελληνικά και αγγλικά κάλαντα ερμηνευμένα από τη χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.Ιακώβου, δεσπόζουν στο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, το οποίο άρχισε να μεταδίδεται από καλωδιακά όσο και από τοπικά κανάλια χθες. Συγκεκριμένα, το εθνικό καλωδιακό κανάλι "Faith & Values" μετέδωσε την εκπομπή χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί, ενώ το ίδιο πρόγραμμα πρόκειται να μεταδοθεί σε τοπικό επίπεδο από 30 και πλέον ελληνικά προγράμματα στις ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και στην Νέα Υόρκη από το πρόγραμμα του ΑΝΤ1 στο κανάλι 25 την παραμονή των Χριστουγέννων.

    [19] ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΠΡΩΪΝΗ" ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ - ΚΑΙ ΣΤΟ INTERNET

    Ριζικά ανανεωμένη κυκλοφορεί από αύριο η ομογενειακή εφημερίδα "ΠΡΩΪΝΗ" της Νέας Υόρκης, η διεύθυνση της οποίας υπόσχεται τόσο φιλοσοφική όσο και δημοσιογραφική ανακαίνιση και εκ βάθρων αλλαγή αντίληψης. Παράλληλα, από αύριο η εφημερίδα αποκτά και την ηλεκτρονική της διεύθυνση στο INTERNET, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσής της από χιλιάδες Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [20] ΕΔΡΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΡΑΟΥΝ

    Έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών πρόκειται να αποκτήσει το τμήμα Κλασικών Σπουδών του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπράουν, χάρη σε κληροδότημα ομογενούς καθηγήτριας Νεοελληνικών. Συγκεκριμένα πρόκειται για την καθηγήτρια Νεοελληνικών, κ.Εθελ Γκόλτσου. Η διοίκηση του τμήματος έχει καλέσει για την πλήρωση της έδρας την καθηγήτρια Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δρ.Μαρία Στασινοπούλου. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έρευνα το τμήμα Κλασικών Σπουδών του Μπράουν αναδείχθηκε ως το έκτο καλύτερο των ΗΠΑ.

    [21] ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΖΑΚ ΡΙΝΤ

    Την υποστήριξή του στα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και τη διατήρηση καλών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα εξέφρασε ο βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος, Τζακ Ριντ, ο οποίος έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Ριντ στο θέμα της πώλησης των πυραύλων ATACMS στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι "η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα, ούτως ώστε να αιτιολογείται η ανάγκη τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι δεν έχουν πωληθεί μέχρις στιγμής σε άλλη χώρα". Ο κ.Ριντ ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν και πρόβαλαν για ψήφο την νομοθετική πρόταση για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, η οποία εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών από την Επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων της Γερουσίας.

    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [22] Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Γρίφο για τους πολιτικούς αναλυτές, αποτελούν οι εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη γειτονική Τουρκία μεθαύριο Κυριακή. Και δεδομένου ότι κανένα απο τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του εκλογικού σώματος δεν πρόκειται να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το ζητούμενο απο τώρα είναι τι είδους συμμαχίες θα υπάρξουν την επομένη των εκλογών, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Αγκυρα. Βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά, απο το γεγονός ότι οι Ισλαμιστές του "Κόμματος Ευημερίας" του Ερμπακάν, αναμένεται ότι θα έλθουν πρώτοι, λαμβάνοντας περίπου το 21-23% απο τις ψήφους των τριάντα οκτώ εκατομμυρίων εκλογέων. Ενω απο τα υπόλοιπα πέντε μεγάλα τουρκικά κόμματα, που μετέχουν των εκλογών, θεωρείται απίθανο ότι δυο απο αυτά, θα μπορέσουν να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών που θα τους επέτρεπε το σχηματισμό κυβέρνησης.

    Το μεγάλο ερωτηματικό, είναι το ποσοστό των ψήφων που ha συγκεντρώσει το "Κόμμα του Ορθού Δρόμου" της σημερινής πρωθυπουργού. Κι εκείνο που όλοι περιμένουν να δουν, είναι εαν η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα δώσει εκλογικά κέρδη στο κόμμα της κ. Τανσού Τσιλλέρ, το οποίο εμφανίζεται να σημειώνει μέχρι τώρα εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις, με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%. Γιαυτό και η κ. Τσιλλέρ, διολισθαίνει τις τελευταίες ημέρες σε έναν ανθελληνικό κατήφορο, προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να συσχετίσει τη χώρα μας με τους Κουρδους αντάρτες του ΡΚΚ, προκειμένου να χτυπήσει το σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, επειδή αυτός αντιτάχθηκε, όπως η Ελλάδα και οι Κούρδοι, στην τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γεγονός είναι ότι όταν κόπασαν οι πανηγυρισμοί των πρώτων ωρών, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επικυρώσει την τελωνειακή σύνδεση της Ε.Ε. με την Τουρκία, άρχισε να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το κατα πόσο αυτή η σύνδεση θα είναι επωφελής για την τουρκική οικονομία. Η οποία, προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό κλυδωνισμό, απο την ώρα που καταργείται ο προστατευτισμός για τα εγχώρια προϊόντα. Ενω ο ανταγωνισμός που θα έχουν απο εδω και πέρα να αντιμετωπίσουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, θα είναι σαρωτικός.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κορυφαία ονόματα του τουρκικού επιχειρηματικού κατεστημένου, όπως ο μεγαλοβιομήχανος και μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κοτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γειτονική μας χώρα, αντιτάχθηκαν έντονα στην τελωνειακή σύνδεση. Θεωρώντας την καταστροφική για την τουρκική αγορά, η οποία αναμένεται ότι θα κατακλυσθεί πλέον απο ευρωπαϊκα προϊόντα, τα οποία θα εκτοπίσουν τα αντίστοιχα τουρκικά.

    Ενα πρώτο συντριπτικό πλήγμα, αναμένεται ότι θα δεχθούν οι μικρομεσαίες ειχειρήσεις, χιλιάδες απο τις οποίες πρόκειται να κλείσουν τους πρώτους κιόλας μήνες εφαρμογής της σύνδεσης. Και ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο, είναι αυτοί της τουρκικής κλωστοϋφαντουργίας και υποδηματοποιίας, που προβλέπεται ότι θα σαρωθούν στην κυριολεξία απο τον ανταγωνισμό με τα οπωσδήποτε καλύτερης ποιότητας αντίστοιχα προϊόντα που θα εισάγονται απο τις χώρες της Ε.Ε. "Η Τουρκία θα γίνει η υπηρέτρια της Ευρώπης", σχολίασε ο αρχηγός του αριστερού τουρκικού "Εργατικού Κόμματος" Πιριντσέκ, μιλώντας στη Σμύρνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η τελωνειακή σύνδεση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πιριντσέκ, σημείωσε επίοσης ότι στην Τουρκία, το ένα εκατομμύριο απο τα δέκα εκατομμύρια παιδιά ζει στους δρόμους, πάνω απο μισό εκατομμύριο γυναίκες εκπιορνεύονται και ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια.

    Είναι κρίσιμες λοιπόν οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Και πιστεύουμε ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων. Ακόμη και απο εκείνους που με ζήλο μεγάλο έσπευσαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην Τελωνειακή Σύνδεση με την Τουρκία, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το επίπεδο στο οποίο εξακολουθεί δυστυχώς ακόμη να βρίσκεται η Δημοκρατία στη ceitomij^ χώρα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 22 December 1995 - 19:04:39