Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK(21/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Δεκεμβρίου 1995,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [03] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  • [05] ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [07] ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

  • [08] ΜΕ 76 ΔΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

  • [09] ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

  • [10] ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

  • [11] ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΕ CD-ROM !


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ Η Ε.Ε. ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ

  • [13] ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ Ο Κ. ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [15] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [17] ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

  • [18] ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθεροποιημένη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ενώ το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι αναφέρει τα εξής: "Από το βραδυνό δελτίο μέχρι σήμερα η κατάσταση του πρωθυπουργού είναι αμετάβλητη. Η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίζεται περιοδικά από τον αναπνευστήρα και η νεφρική λειτουργία από τεχνητό νεφρό. Ο ασθενής είναι απύρετος και συνεχίζεται η αντιμικροβιακή αγωγή".

    [02] ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας μεταβαίνει αύριο το πρωί στη Σόφια προκειμένου να υπογράψει με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Πιρίνσκι δύο νέες συμφωνίες.

    Η πρώτη αφορά τα ύδατα του Νέστου και η δευτερη το άνοιγμα τριών νέων μεθοριακών διοδίων.

    Να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες αυτές έρχονται σε συνέχεια των άλλων δύο συμφωνιών που υπογράφτηκαν στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου, σχετικά με την εποχική απασχόληση εργατικού δυναμικού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

    Η πρώτη συμφωνία παρέχει την δυνατότητα, ανάλογα πάντα με τις εποχικές ανάγκες της Ελλάδας, σε Βούλγαρους να εργαστούν στην χώρα μας-τουλάχιστον 3 μέχρι 6 μήνες- το ανώτερο.

    Με την δεύτερη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη χώρα τους Βούλγαρους λαθρομετανάστες.

    Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Μπίκας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στην Ελληνική και Γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία με το καθεστώς που θα επικρατήσει για την διακίνηση των Γιουγκοσλαβικών προϊόντων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Επίσης ο κ. Μπίκας αναφερόμενος στις εκλογές της Ρωσίας τόνισε ότι "η Ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών που ποιστοποιούνται από τις θετικές επισημάνσεις των παρατηρητών.

    [03] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του Κυπριακού elvam_stgje ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας μετά την πολύωρη ευρεία σύσκεψη που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Αλέκο Μιχαηλίδη και με την συμμετοχή Ελληνικής και Κυπριακής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε παράλληλα ότι "σήμερα οι οιωνοί είναι καλύτεροι για το Κυπριακό που είναι πρώτιστο εθνικό θέμα" και εστιάζοντας στο έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Κλίντον ο οποίος-όπως είπε-στην συνάντηση που είχε μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης των Παρισίων, τον διαβεβαίωσε για το Αμερικανικό ενδιαφέρον.

    Στην συνάντηση και στην ανταλλαγή απόψεων των δύο αντιπροσωπειών όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίστηκε ότι για άλλη μια φορά η σύμπνοια, η συστράτευση αλλά και η αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσουν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα καταλήξουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    "Μπροστά μας-πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας-ανοίγονται δρόμοι για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος όταν έχει ζήσει τόσα χρόνια αγώνα χωρίς να βρει την δικαίωση και την κατάληξη που θέλουμε".

    "Συναντήσεις όμως σαν την σημερινή-συνέχισε- σφυρηλατούν ακόμη περισσότερο την θέλησή μας να αγωνιστούμε γι' αυτήν την πολυπόθητη λύση".

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτή ήταν ουσιαστικού περιεχομένου.

    Χαρακτήρισε την σύνοδο της Μαδρίτης σημαντικό ορόσημο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση και τόνισε ότι έχει καταστεί συνείδηση πλέον των μελών της ότι η Κύπρος μπήκε στην πορεία για ένταξη.

    Αυτή η μεγάλη επιτυχία-είπε-ήταν αποτέλεσμα του συνεχούς συντονισμού που λειτουργεί μεταξύ των δύο υπουργείων.

    Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ακόμα ότι διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό κλίμα αλλά υπογράμμισε ότι "αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν πάρει την απόφαση να οδηγηθεί το πρόβλημα στην τελική λύση εμείς θα είμαστε αρωγοί σ' αυτή τη προσπάθεια.

    Σ' ότι αφορά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντεκτάς ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνολική προσέγγιση του θέματος αλλά και αναζήτηση κοινού εδάφους.

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Νίκολα Κόλιεβιτς συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβάνο στα γραφεία του Συνασπισμού.

    Συζήτησαν τις πολιτικές προοπτικές που διανοίγονται στην Βοσνία μετά την συνθήκη του Ντέιτον και τα προβλήματα της ανικοδόμησης της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Αλαβάνος με απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Upoh]seym του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλαβε εισηγητής στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα "Ανθρωπιστική βοήθεια στην πρώην Γιουγκοσλαβία: προοπτικές και προσανατολισμοί".

    Ο κ. Κόλιεβιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους Ευρωβουλευτές Αυγερινό, Λαμπρία, Λαβάνου για τις συμαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο "καραβάνι της αλληλεγγύης".

    [05] ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Τον αριθμό της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης. Τρία πλοία, 250 στρατιώτες και 3 ελικόπτερα θα αποτελούν τη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος που θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντεϊτον στη Βοσνία.

    [06] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    "Για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος σας ευχόμαστε Ειρήνη-Αγάπη-Υγεία-Φιλία και σας καλούμε στην Θεσσαλονίκη της Ευρώπης να κάνουμε μαζί τις ευχές μας πράξη". Είναι το χαιρετιστήριο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απευθύνει προς το λαό της ΠΓΔΜ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με την στήριξη του Εμπορικού-Βιομηχανικού, του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίων της πόλης.

    Το μήνυμα αυτό, όπως ανακοίνωσε ο α΄ αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, πρόκειται να μεταδοθεί τόσο από τον έντυπο, όσο και από τον ηλεκτρονικό τύπο της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, με στόχο να μετριάσει το υπάρχον "ψυχρό κλίμα" στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να επιταχύνει την ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημοσιευτεί στην ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, ενώ τις ίδιες ημέρες θα προβληθεί από την κρατική τηλεόραση στα απογευματινά δελτία ειδήσεων (7:30 και 9:30 μ. μ) και θα μεταδοθεί και από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων, στις 3:30 μ. μ.

    Όπως, δε, τόνισε ο κ. Δημητριάδης το εν λόγω μήνυμα αποτελεί προάγγελο ενός επόμενου βήματος του Εμπορικού Συλλόγου στην ίδια κατεύθυνση, το οποίο θα αφορά στην επίσημη εκπροσώπηση στο γειτονικό κρατίδιο και στην ανταλλαγή αποστολών. Στόχος ολόκληρου του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, όπως τόνισαν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι όλων των παραπάνω φορέων, είναι η ανάπτυξη της εφ' ίσοις όροις συνεργασίας των δύο χωρών.

    Στο μεταξύ, σε ότι αφορά στις εμπορικές σχέσεις της Βόρειας Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετά την άρση του εμπάργκο που απέβαλε η χώρα μας, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη, οι δυσμενείς προβλέψεις του Εμπορικού Συλλόγου επαληθεύονται, καθώς, όπως σημειώθηκε, δεν υπάρχει ακόμη αξιόλογη έλευση τουριστών-επισκεπτών από την ΠΓΔΜ στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. <pyr επισήμανε σχετικά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, το 1992 (πριν την επιβολή του εμπάργκο) βάσει στοιχείων του Συνδέσμου Εισαγωγέων Βορείου Ελλάδος τα Ελληνικά προϊόντα κάλυπταν το 60% των αναγκών της Σκοπιανής αγοράς, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 10%.

    Παρόλα αυτά, οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, κ. Παντελής Κωνσταντινίδης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, κ. Θεμιστοκλής Νικολαϊδης, και ο κ. Δημητριάδης εξέφρασαν αισιοδοξία ότι σε ένα εξάμηνο θα σημειωθεί ανάκαμψη, χάρη στην ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις τιμές των Ελληνικών προϊόντων, έναντι των Τουρκικών, που όπως τονίστηκε έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα Ελληνικά στην διάρκεια του εμπάργκο, καθώς και χάρη στην άμεση γειτνίαση Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Σημείο αιχμής αυτής της ανάκαμψης, όπως σημειώθηκε αναμένεται να αποτελέσουν οι κλάδοι των τροφίμων των γεωργικών και άλλων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, καθώς και οι κλάδοι του έτοιμου ενδύματος και των υποδημάτων.

    [07] ΜΕΓΑΛΗ ΟΥΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Χαώδης κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου υπάρχει ''ουρά'' δέκα χιλιομέτρων με ακινητοποιημένα φορτηγά, που αδυνατούν - για διάφορους λόγους - να περάσουν στο βουλγαρικό έδαφος.

    Τα περισσότερα αυτοκίνητα μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα για την αγορά της Βουλγαρίας και άλλων ανατολικών χωρών, αλλά κινδυνεύουν να μείνουν ''κολλημένα'' στα σύνορα, με αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση να καταστραφούν τα φορτία τους..

    Ο προϊστάμενος του τελωνείου Προμαχώνα, Δημήτρης Μπανιώρας, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως το πρόβλημα οφείλεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι Βούλγαροι στα διερχόμενα φορτηγά κι έτσι η κίνηση γίνεται σε αργό ρυθμό.

    ''Ελέγχουν εξονυχιστικά το κάθε φορτηγό, χωρίς στις περισσότερες φορές να υπάρχει λόγος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ουρά στη δική μας πλευρά'', τόνισε ο κ Μπανιώρας, προσθέτοντας ότι αν δεν αλλάξουν οι Βούλγαροι τακτική, τότε υπάρχει ενδεχόμενο φορτηγά που μπήκαν στην ουρά σήμερα να μην περάσουν τα σύνορα πριν από τα Χριστούγενα''.

    Ο κ Μπανιώρας σημείωσε ότι ''με δική μας πρωτοβουλία υπήρξαν επαφές με τους Βούλγαρους τελωνειακούς, προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμοί ελέγχου των διερχομένων οχημάτων, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα''.

    Οι Βούλγαροι δε δίνουν κάποια σαφή εξήγηση για την τακτική τους, και μεταξύ των άλλων υποστηρίζουν ότι ορισμένοι οδηγοί φορτηγών δεν είναι εφοδιασμένοι με το λεγόμενο ''καρνέ ΤΙR'', που αποτελεί διεθνή διαμετακομιστικό τίτλο, και είναι απαραίτητο στις εξαγωγές.

    Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι είναι υπαρκτό, αλλά αφορά λίγους οδηγούς, που δε φρόντισαν να προμηθευτούν το ''καρνέ ΤΙR'', για να γλιτώσουν 35.000 δραχμές, που είναι g αξία του.

    Πάντως η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Προμαχώνα έχει μεγάλες συνέπειες και στα ΙΧ και στα τουριστικά λεωφορεία, που λόγω των εορτών κατευθύνονται στις ανατολικές χώρες, μεταφέροντας εκατοντάδες εκδρομέων, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    [08] ΜΕ 76 ΔΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ

    Τη χρηματοδότηση δύο μεγάλων ελληνικών προγραμμάτων στις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία, με το συνολικό ποσό των 250,718 εκατομμυρίων ECU (περίπου 76 δισ. δρχ) αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για το πρόγραμμα ''Τηλεπικοινωνίες'', συνολικού ύψους 321,821 εκατ. ECU η Κοινότητα θα διαθέσει μέχρι το 1999, 172,243 εκατομμύρια ECU, ενώ για το πρόγραμμα ανάπτυξης των ταχυδρομείων, συνολικού κόστους 117,134 εκατ. ECU η Κοινότητα θα συμμετάσχει μέχρι το 1999 με το ποσό των 77,857 εκατ. ECU.

    Το πρώτο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ψηφιοποίηση του δικτύου, στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην τεχνική στήριξη.

    Το πρόγραμμα των Ταχυδρομείων αποσκοπεί στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Ταχυδρομείων, στην ανάπτυξη της πληροφορικής, στην αυτοματοποίηση, στις υποδομές, στην επαγγελματική κατάρτιση στην αναδιάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, και στην τεχνική στήριξη της εκτέλεσης του προγράμματος αυτού.

    [09] ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

    Όσο υπάρχει η Καστοριά, υπάρχουν "Ραγκουτσάρια". Αυτό τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιδήμαρχος της πόλης Τάσος Σφηναρολάκης για το παραδοσιακό έθιμο, το πιο γνήσιο ελληνικό καρναβάλι, που αναβιώνει και φέτος στην Καστοριά.

    Τα "Ραγκουτσάρια" διαρκούν τρεις μέρες αρχίζοντας από τα Θεοφάνεια, όπου ο Αι-Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά τον αγιασμό των υδάτων. Συνοδεύεται πάντα από τους χαρούμενους ρυθμούς της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου και προσφέρει καστοριανό κρασί στους μεγάλους.

    Στη γιορτή του Αι-Γιάννη όλη η πόλη χορεύει στους γνωστούς ξέφρενους ρυθμούς, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο. Ομάδες από μικρούς και μεγάλους επισκέπτονται φιλικά σπίτια που είναι έτοιμα για τις απρόσμενες επισκέψεις των μεταμφιεσμένων, πειράζουν και κερνιούνται από τους οικοδεσπότες.

    Η τρίτη και τελευταία μέρα αποτελεί την αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, με την πραγματοποίηση της μεγάλης παρέλασης των μεταμφιεσμένων στο κέντρο της Καστοριάς. Οι καλύτερες μεταμφιέσεις θα κερδίσουν χρηματικά έπαθλα.

    Ο Δήμος Καστοριάς υπόσχεται σε όλους τους κατοίκους του νομού αλλά και σε όσους θα παραβρίσκονται το eoqtastij| τριήμερο στη πόλη ένα ξέσπασμα χαράς, κεφιού και γλεντιού που θα εξασφαλίσει την ανανέωση των δυνάμεων ως τον επόμενο χρόνο.

    [10] ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

    Διεθνές ενδιαφέρον για παλαιοντολογική έρευνα στο σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών Λουτρακίου του νομού Πέλλας εκδηλώθηκε από πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Αυστρίας ενώ πρόσφατα ο Γάλλος παλαιοντολόγος J. P. Brugal επισκέφτηκε την περιοχή στα πλαίσιο των διακρατικών ανταλλαγών επιστημόνων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

    Ο Γάλλος επιστήμονας που εντυπωσιάστηκε από τα ευρήματα τόνισε ότι ο ίδιος επειδή ασχολείται με την ταφονομία θα μπορούσε να ερμηνεύσει με ποιο τρόπο έχουν συσσωρευτεί τα οστά, τον τρόπο ταφής τους μέσα στην σπηλιά και γενικότερα να δώσει γεωλογικές και παλαιοντολογικές ερμηνείες για τα διάφορα συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι προγραμματίζεται κοινή ανασκαφική έρευνα σε συνεργασία του γαλλικού πανεπιστημίου με το ελληνικό.

    Αναφερόμενος στο φυσιογραφικό μουσείο της περιοχής, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες και να αποτελέσει έναν μοναδικό πυρήνα που μέσα από αυτόν μπορεί να αναπτυχθεί η έρευνα και η ανάπτυξη της γύρω περιοχής, η οποία έχει την μοναδική δυνατότητα να εμπλουτίσει με περισσότερα ευρήματα το μουσείο.

    Όπως εξάλλου τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του φυσιογραφικού μουσείου της περιοχής κ Κώστας Ατακτίδης τον προσεχή Μάιο θα επισκεφτούν τα σπήλαια της περιοχής παλαιοντολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βιέννης ενώ παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνα και ο διάσημος Γάλλος παλαιοντολόγος Αντρέ ντε Λουμλιέ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι και η Unesco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καταγραφή των βραχογραφιών που βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών στο πλαίσιο ενός προγράμματος καταγραφής της βραχικής τέχνης.

    Στα 14 σπήλαια της περιοχής έχουν βρεθεί οστά της Ursus spelaeus, ενός είδους αρκούδας που ζούσε στις Άλπεις, ηλικίας 110 χιλιάδων χρόνων που όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα είχε ύψος 3 μέτρα και βάρος 2,5 τόνων. Όπως επισήμανε ο κ Ατακτίδης στο σπήλαιο, όπου έγινε ανασκαφή, βρέθηκαν οστά αρκούδας μασημένα από ανθρώπους γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σπήλαια κατοικήθηκαν και την νεολιθική πεοχή. Τα πέτρινα εργαλεία καθώς και τα πήλινα σκεύη αποδεικνύουν κατοίκηση από το 7000 πΧ ενώ συνεχίζεται έρευνα για το αν υπήρξε κατοίκηση και κατά την παλαιολιθική εποχή.

    [11] ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΕ CD-ROM !

    Έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό και πολύτιμο για την περιοχή της Θράκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας θησαυρό καταχωρούν εδώ και λίγες ημέρες οι επιστήμονες tou Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη μνήμη των υπολογιστών τους. Πρόκειται για το πρόγραμμα "Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός: Ιστορία και Πολιτισμός, Περιβάλλον, Τουρισμός", ύψους 245 εκατομμυρίων δρχ., που χρηματοδοτεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με ανάδοχο φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με τους Δήμους Ξάνθης, Φερών, Κομοτηνής και Καστοριάς, τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ), τα παραρτήματα Ξάνθης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ Α.Ε. και τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

    Σκοπός του προγράμματος, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου, κ.Χριστόδουλος Χαμζάς, είναι η δημιουργία μιας "βάσης θρακικών δεδομένων" σε θέματα ιστορίας, περιβάλλοντος, πολιτισμού και τουρισμού, η οποία θα κυκλοφορήσει και αξιοποιηθεί σε τρεις μορφές: μέσω του INTERNET (www), με ειδικά CD-ROM που θα διατεθούν στην αγορά σε δύο τουλάχιστον γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και μέσω ειδικών σταθμών πληροφόρησης, που θα δημιουργηθούν στα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, στους τέσσερις δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Οι σταθμοί αυτοί που θα προσφέρονται προς χρήση των επισκεπτών και τουριστών στην περιοχή, στους οποίους θα προτείνουν μεταξύ άλλων τουριστικές διαδρομές και ενημέρωση για τα πολιτιστικά δρώμενα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα, όπως επισημαίνει ο κ.Χαμζάς, και από επιστημονικής απόψεως, λόγω της ανάγκης εφαρμογής νέων και πρωτοποριακών μεθόδων για την απαραίτητη "συμπίεση δεδομένων", αλλά και του αυτόματου συστήματος κρατήσεων που πρόκειται να δημιουργήσει το ΑΠΘ, μέσω του οποίου θα προσφέρεται η δυνατότητα στους χρήστες των σταθμών πληροφόρησης να πραγματοποιούν κρατήσεις για πολιτιστικά γεγονότα, κ.ο.κ. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι για τη συλλογή των δεδομένων του προγράμματος, πρόκειται να διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό νέων ιστορικών και άλλων στοιχείων σε τουρκικά (Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα) και βουλγαρικά (Σόφια) αρχεία.

    Παράλληλα προβλέπεται προσπάθεια εξαγωγής της μεθοδολογίας που θα αναπτυχθεί στο Δημοκρίτειο τόσο από πλευράς συλλογής δεδομένων, όσο και από πλευράς οργανωτικών και τεχνολογικών επιλογών εκτός Θράκης με την εκτέλεση ενός πιλοτικού και παρόμοιου τύπου έργου στην Καστοριά.

    Σημειώνεται ότι στα αρχικά σχέδια περιλαμβανόταν και η δημιουργία δύο περιπτέρων στα τελωνεία του Προμαχώνα και των Κήπων, κατόπιν όμως της μείωσης της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 90 εκατομμύρια, αναζητείται για τη δημιουργία τους η χρηματική συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων οργανισμών και φορέων της περιοχής. Η χρηματοδότηση των ίδιων φορέων επιδιώκεται και για την προβολή του τουριστικού κομματιού και την ανανέωση των δεδομένων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Το πρόγραμμα προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 1998. Σε πρώτη φάση το 1996 παράλληλα με την επιστημονική έρευνα και την συλλογή δεδομένων και πληροφοριών θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τον τεχνικό εξοπλισμό και τις υποδομές του προγράμματος, την επόμενη χρονιά προβλέπεται η εισαγωγή των δεδομένων και το 1998 η ολοκλήρωση των εργασιών και η διάθεση των αποτελεσμάτων στο κοινό και την αγορά.

    Το εν λόγω πρόγραμμα, εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ.Χαμζάς, έχει λάβει τον υψηλότερο βαθμό (8,57) μεταξύ όλων των προγραμμάτων που υπεβλήθησαν προς έγκριση στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ Η Ε.Ε. ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ

    Η αναστολή της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία ως μέσο πίεσης προκειμένου αυτή να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμο, προτείνεται σε σχόλια των γερμανικων εφημερίδων "Neue Zuercher Zeitung" και "Frankfurter Rundschau", οι οποίες εκτιμούν ότι η επικύρωση της τελωνειακής ένωσης έγινε σε λάθος χρονική στιγμή.

    Σε σχολιό της η εφημερίδα "Neu Zuercher Zeitung" σημειώνοντας ότι η επικύρωση της τελωνειακής ένωσης αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο "έχασε το γόητρό του", υπογραμμίζει ότι η ανάκτησή του θα γίνει δυνατή μόνο εφόσον συνεχίζει να διατηρεί και να επαναδιατυπώνει σθεναρά την προτροπή του προς την Τουρκία για το σεβασμό των ελευθεριών του πολίτη. "Μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα, θα μπορούσαν να αποτελούσαν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια των Βρυξελλών υπό τον όρο: χρήματα μόνο έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Μόνο έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί σωστή η απόφαση για την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας". Το σχόλιο καταλήγει με την επισήμανση ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να θελει να μη θεωρείται απλά ως οικονομικός χώρος αλλά και ως Ενωση δημοκρατικών χωρών και κρατών δικαίου τότε θα πρέπει να εξηγήσει στην Τουρκία το τίμημα. Οτι δηλαδή "εκτος της φιλελευθεροποίσης της αγορας απαιτείται ταυτόχρονα και η φιλελευθεροποίηση της πολιτικής".

    Εξάλλου η εφημερίδα Frankfurter Rundschau" σε ανάλογο σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων, την κακή επιλογή του χρόνου για την επικύρωση, την οποία εκμεταλλεύεται η πρωθυπουργός Τσιλερ κατά την προεκλογική της εκστρατεία θεωρώντας την ως επιβράβευση της πολιτικής της.

    Υπογραμμίζοντας την ανεπάρκεια των μεταρρυθμίσεων οι οποιες δεν ήταν αμφισβητήσιμες από καμια πτέρυγα του κοινοβουλίου σημειωνει ότι οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά την απάντηση: "Ενα ναι, παρα τις επιφυλάξεις συμφέρει περισσότερο αφού δεν χάνονται όλα τα μέτρα πίεσης". Και το σχόλιο καταλήγει με την προτροπή: "Δεν μπορεί να ανασταλεί η υλοποίηση της τελωνειακής ενωσης, μπορεί όμως να ανασταλεί η οικονομική βοήθεια".

    [13] ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ Ο Κ. ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Υπέρ της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα τάχθηκε ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εναντίον του δολοφονική επίθεση στις 3 Οκτωβρίου στο κέντρο των Σκοπίων. Ο κ. Γκλιγκόρωφ που υπογράμμισε ότι το θέμα της ονομασίας δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξέφρασε την προθυμία για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων αλλά για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της "παράλογης φιλονικίας" στις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

    Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο αυριανό (Παρασκευή) φύλλο της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια" και αποσπάσματά της μετέδωσε απόψε το βράδυ ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    Αναφερόμενος στην ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ την χαρακτηρίζει "εξαιρετικά σημαντικό βήμα και για τις δύο χώρες αλλά και για την σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων" και επισημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει συνομιλίες σχετικά με το όνομα της "Δημοκρατίας Μακεδονίας". "Είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες αυτές και για την παρουσίαση των επιχειρημάτων μας. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη θέση μας ότι το όνομα μας είναι: "Δημοκρατία Μακεδονίας" επισημαίνει ο Κίρο Γκλιγκόρωφ και ισχυρίζεται ότι "αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για διατάραξη των σχέσεων με την Ελλάδα". Δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν κίνδυνος για εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας αλλά ούτε και για αποσταθεροποίηση της περιοχής".

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο που να αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού για αυτοδιάθεση, για έκφραση της εθνικής ταυτότητας επομένως και του ονόματός του.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μίλησε για τις σχέσεις της χώρας του με τις άλλες γειτονικές χώρες για τις οποίες όπως δήλωσε χαρακτηριστικά επιδιώκει την συνεργασία ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλεται η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Πρόσθεσε δε ότι η ΠΓΔΜ είναι ένας από τους έξι νόμιμους κληρονόμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Τέλος επανέλαβε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ και την εξωτερική πολιτική η οποία είναι πολιτική των ίσων αποστάσεων και χαρακτήρισε την συμφωνία του Ντέϊτον και την διάσκεψη του Παρισιού σαν ιστορική πράξη η οποία τερμάτισε ένα σκληρό πόλεμο

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Ο κρατικός προϋπολογισμός της Βουλγαρίας για το 1996 ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής με 121 ψήφους υπέρ και 88 κατά.

    Η αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τo επιχείρημα πως οδηγεί στην περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ενώ σημειώθηκε και το ανεπαρκές, όπως χαρακτηρίστηκε, ποσό, που προβλέπεται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη χώρα.

    Ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης ''Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων'' Ιβάν Κώστοφ εξαπέλυσε επίθεση κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Βίντενοφ, κατηγορώντας την ότι δημιουργεί προϋποθέσεις για την αύξηση της εγκληματικότατος και ότι αδιαφορεί για τις δραστηριότητες ''ύποπτων σχηματισμών''.

    Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε μη πραγματικό το αναμενόμενο για το 1996, ύψους 57 δισεκατομμυρίων έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, καθως και την πρόβλεψη ότι θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 1995, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός θα αυξήσει κατά πολύ περισσότερο το ποσοστό αυτό. Σημειώθηκε δε και η έλλειψη εθνικής νομοθεσίας για την φορολόγηση.

    [15] ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Στελέχη της Υπηρεσίας Απασχόλησης Εργατικου Δυναμικου της Βουλγαρίας διερευνούν τους πιθανούς τρόπους οι οποίοι θα εγγυώνται την επιστροφή στη χωρα μετά τη ληξη της παραμονής τους, των πολιτών που θα εργάζονται εποχιακά στην Ελλαδα.

    Η εφημερίδα "Στάνταρντ" αναφέρει ότι μια από τις εκδοχές που εξετάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των Βούλγαρων εποχιακών εργατών, είναι η υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων.

    Οι συμφωνίες για εποχιακή απασχόληση στην Ελλάδα θα υπογραφονται, όπως σημειώνει η εφημερίδα, από την ελληνική πρεσβεία και οι θεωρήσεις εισόδου θα θεωρούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [16] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Λευκορωσίας στον τομέα της άμυνας υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, Ντιμίταρ Παυλόφ και Λειονίντ Μάλτσεφ.

    Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που διεξάγονται στις ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας και της Λευκορωσίας.

    O Βούλγαρος υπουργός Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης των στρατιωτικών, καθώς και τη λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης κυανοκράνων στην πόλη Κάρλοβο κοντά στο Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Νότιας Βουλγαρίας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Λεονίντ Μάλτσεφ σημείωσε πως στο στρατό της χώρας του υπηρετούν 85.000 στρατιωτικοί, ενώ έχουν ήδη σχηματιστεί μονάδες όπου εκπαιδεύονται πάνω από 10.000 επαγγελματίες στρατιώτες.

    [17] ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Δάνειο για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας του Δούναβη προτίθεται να παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βουλγαρια.

    Η βουλγαρική εφημερίδα "24 Ωρες" επισημαίνει ότι για να χορηγηθεί το δανειο που είναι ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο του 1996 να αρχίσουν τα έργα για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας, ειδάλλως τα χρήματα του δανείου θα απορροφηθούν από κάποιο άλλο κοινοτικο προγραμμα.

    [18] ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Την παραίτηση του Πατριάρχη Παύλου ζητησαν δέκα επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από το Πατριαρχείο, αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Παύλος, είχε εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθεί εδω και ένα μήνα αλλά τον απέτρεψε η πλειοψηφία των επισκόπων. Εξάλλου, σύμφωνα παντα με την εφημεριδα, υπό παραίτηση τελεί και ο επίσκοπος Ζαχουμίου Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, ένας από τους σοβαρότερους επικριτές του Σερβου προέδρου Μιλόσεβιτς.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 22 December 1995 - 10:04:00