Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (20/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [04] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [05] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [06] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Δεν υπάρχει συνταγματικό ούτε πολιτειακό πρόβλημα".

  • [07] "ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ" ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΙΔΡΥΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

  • [08] ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

  • [09] ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] 41 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΦΙΛΗ ΤΟΥ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

  • [12] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • [13] ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [14] ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [15] ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [16] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [18] ΝΕΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [19] ΚΑΤΑ 56,7% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 7ΜΗΝΟ ΤΟΥ 95

  • [20] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 85.000 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [21] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [22] Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΖΗΤΩ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου όπως προκύπτει από το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 2 το μεσημέρι και έχει ως εξής "Κατά τις τελευταίες 12 ώρες η κατάσταση του πρωθυπουργού παρουσίασε επιδείνωση. Η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίζεται συνεχώς από αναπνευστήρα και η νεφρική λειτουργία από τεχνητό νεφρό. Παρ΄ότι δεν υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση υπάρχουν κλινικές υπόνοιες λοιμώξεως. Η αντιμικροβιακη αγωγή συνεχίζεται".

    [02] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με την αρμόζουσα σοβαρότητα και συνέπεια την τρέχουσα κατάσταση ενώ όλοι στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση γνωρίζουν τις ευθύνες τους.

    Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης, με αφορμή όπως είπε, μιά νευρικότητα που παρατηρείται σε διάφορες πλευρές, σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης, τη θέση του πρωθυπουργού, την αναπλήρωσή του και άλλα.

    Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι όλα τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν με σεβασμό την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού και είναι στο πλευρό του σ' αυτή τη μεγάλη μάχη που δίνει για τη ζωή του. Ο υπουργός Τύπου τόνισε επίσης ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει νευρικότητα και πρόσθεσε ότι στη Βουλή υπάρχει ένα κορυφαίο νομοσχέδιο, ο προϋπολογισμός, το οποίο συζητείται και θα ψηφιστεί την Παρασκευή.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με δηλώσεις της κ. Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου στις οποίες ανέφερε ότι θα στηρίξει κάθε απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι όσα είπε η κ. Παπανδρέου προήλθαν από αντίδραση σε δηλώσεις άλλων που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, η ίδια εφέρετο προτιθέμενη να απαιτήσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου να μην παραιτηθεί. Ο κ. Χυτήρης επέκρινε εξάλλου, όσους προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν αυτό το θέμα ενώ διέψευσε ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ της κ. Παπανδρέου και των παιδιών του.

    Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εκφράσει πρόθεση να παραιτηθεί, ενώ δήλωσε ότι όποια έγγραφα είναι απαραίτητα να υπογραφούν, υπογράφονται από τον κ. Τσοχατζόπουλο, και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει να έχει γράψει ο πρωθυπουργός οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ανέφερε, επίσης ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει πολιτική διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία βρίσκεται στα χέρια της συζύγου του.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για λύση tou Κυπριακού προβλήματος ενόψει και της νέας Αμερικανικής πρωτοβουλίας που έχει εκδηλωθεί, θα συζητήσουν αύριο στην Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου, Κάρολος Παπούλιας και Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Στόχος τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής πλευράς είναι να υπάρξει συνολική διευθέτηση του προβλήματος και όχι αντιμετώπιση ορισμένων πλευρών του θέματος.

    Διπλωματικοί κύκλοι πάντως εκτιμούν ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ που έχουν εκδηλώσει τις τελευταίες μέρες έντονο ενδιαφέρον να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή προς την Τουρκία που εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

    Η μορφή που θα έχει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν έχει γίνει ακόμη σαφής αλλά γίνεται λόγος για απευθείας συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου Ραούφ Ντεκτάς.

    Το όλο εγχείρημα προετοιμάζουν ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι και ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζέημς Ουίλιαμς οι οποίοι αναμένονται στη Λευκωσία στα μέσα Ιανουαρίου.

    [04] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εχουν αναφερθεί και στο παρελθόν οι καλές προθέσεις του κ. Χόλμπρουκ και της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, σχετικά με τη λεγόμενη πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σε αυτή τη βάση θα ήταν καλοδεχούμενη μιά πρωτοβουλία Χολμπρουκ, ο κ. Χυτήρης απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της και υπενθύμισε ότι το Κυπριακό, παρ' όλα όσα έχουν λεχθεί τα τελευταία 20 χρόνια, παραμένει στάσιμο. Επανέλαβε δε ότι για την Ελλάδα αποτελεί το πρώτο εθνικό θέμα και πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ απαντώντας σε ερώτηση για το αν πράγματι η πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε δήλωση για προσάρτηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία, δήλωσε ότι η κ. Τσιλέρ πράγματι φέρεται να ανέφερε τη λέξη προσάρτηση σε μιά μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή προεκλογικού χαρακτήρα στην οποία πήρε μέρος και ο Μεσούτ Γκιλμάζ.

    Ο κ. Χυτήρης, ανέφερε, όμως ότι παραμένει αδιευκρίνιστο από τη μετάφραση αν με τη λέξη προσάρτηση η κ.Τσιλέρ εννοούσε οικονομική συνεργασία με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ή προσάρτηση εδαφών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ο κ. Χυτήρης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μιχαηλίδης αντέδρασε με επιστολή προς τους αρχηγούς των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία από πλευράς Ν.Δ. ότι στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης δεν υπάρχει αναφορά για την Κύπρο, αλλά στο κεφάλαιο Κυπριακό, ο κ. Wut^qgr δήλωσε ότι σημασία έχει ότι η αναφορά υπάρχει στα συμπεράσματα.

    [05] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Τη δημιουργία νέου κόμματος, υπο την επωνυμία "Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα" (ΔΗΚΚΙ), εξήγγειλε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτικών του φίλων στο ξενοδοχείο "Μακεδονία-Παλας" της Θεσσαλονίκης.

    "Το κίνημά μας- επισήμανε- αποτελεί ένα μεγάλο όχι στο συμβιβασμό, στην άποψη ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει και ότι αυτά που ζούμε αποτελούν δήθεν μονόδρομο". Τονίζοντας ότι "ο εκσυγχρονισμός τον οποίο επαγγέλεται το κόμμα του και ο οπόίος χρειάζεται η πατρίδα μας, θα πρέπει να εδράζετραι σε δυο στέρεα βάθρα. Την εθνικη αυτοπεποίθηση και την εθνική ομοψυχία, αδιάρρηκτα συνδεδεμένες".

    Ο κ. Τσοβόλας, που κατα βάση στάθηκε στην επανάληψη των στόχων οι οποίοι είχαν τεθεί με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου κατά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το Κίνημα που δημιουργεί "θα αλλάξει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, γιατί θα στηρίζεται στο λαό και μόνο στο λαό". Κάλεσε δε σε αγώνα προκειμένου να ξεπεραστεί η πολύπλευρη παρακμή, που όπως είπε επικρατεί στη χώρα.

    Ο κ. Τσοβόλας, που μίλησε για σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, είπε ότι το μέλλον του έθνους και του λαού δεν μπορεί να ανατίθεται στην ιδιωτική οικονομία, αλλα είναι αρμοδιότητα της συντεταγμένης πολιτείας. Διευκρινίζοντας ότι "οι στρατηγικοί τομείς, συνεπώς της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν ιδιωτικοποιούνται. Δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το κίνημά του στηρίζει την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος υγείας και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Σχετικά τέλος με την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλωσε ότι "δεν πρόκειται να παραιτηθούμε απο τα εθνικά μας συμφέροντα στο όνομα της οποιασδήποτε κοινής εξωτερικής πολιτικής", παρατηρώντας ότι το υπο ίδρυση κόμμα θα λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό και καλώντας σε αγώνα "για μια Ελλάδα που να ανήκει στους Ελληνες και όχι στους ξένους".

    [06] Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Δεν υπάρχει συνταγματικό ούτε πολιτειακό πρόβλημα".

    "Δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, δεν υπάρχει πολιτειακό πρόβλημα και κυρίως δεν υπάρχει κάποιος επιτακτικός ορίζοντας λίγων ημερών όπως πολλοί θέλουν να εννοήσουν και να επιβάλλουν" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής κατάστασης που δημιουργείται από την παρατεταμένη νοσηλεία του πρωθυπουργού.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει μεν πολιτικό πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την φόρτιση λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Για το ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Iy\mmgr Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι το σύνταγμα δεν επιδέχεται ευρείες ερμηνείες υπογράμμισε όμως ότι "ο εύλογος χρόνος έχει τερματιστεί".

    [07] "ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ" ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΙΔΡΥΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

    Πόλο ανάδειξης της προσφοράς και του έργου του Αποστόλου Παύλου στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο αλλά και έλξης συνεδριακού και θρησκευτικού τουρισμού καθιστά την Ανατολική Μακεδονία η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου να προχωρήσει στην ανέγερση "Κέντρου Ιστορικών Μελετών και Συνεδρίων" στους Φιλίππους στον νομό Καβάλας, το οποίο προγραμματίζεται να θεμελιώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ.Βαρθολομαίος κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη άνοιξη.

    Στόχος του έργου, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.Προκόπιος, είναι "η προβολή των ιστορικών και θρησκευτικών δεδομένων και αληθειών του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων", καθώς και της "θρησκευτικής και εθνικής σημασίας της πρώτης παρουσίας του Αποστόλου Παύλου σε ελληνικό έδαφος και της βαπτίσεως της πρώτης επώνυμης Χριστιανής στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο, της Λυδίας ". Σημειώνεται ότι ήδη με χρηματοδότηση του ΕΟΤ έχει ανεγερθεί και λειτουργεί στην περιοχή το "Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας".

    Παράλληλα το Κέντρο αποσκοπεί στην προβολή των παλαιοχριστιανικών μνημείων του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η δράση του στην συγκέντρωση, καταγραφή και διατήρηση των κατασπαρμένων σπουδαίων γραπτών μαρτυριών για την ιστορία του τόπου και στην αξιοποίηση με τη μελέτη και δημοσίευσή τους.

    Το Κέντρο, που θα ανεγερθεί στον ευρύτερο χώρο του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας πρόκειται να περιλαμβάνει αίθουσα συνεδρίων και πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 450 ατόμων, τρεις υποβοηθητικές αίθουσες, βιβλιοστάσιο, χώρους μελέτης και όλους τους απαραίτητους χώρους μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, ειδική πτέρυγα της οποίας θα περιλαμβάνει όλο το υπάρχον γραπτό υλικό για τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου.

    Η ανέγερση του Κέντρου, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων δρχ., αναμένεται σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο να αρχίσει τον Φεβρουάριο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες του έργου, την επιμέλεια των οποίων έχει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ.Χρήστος Αθανασόπουλος.

    Σε πρώτη φάση πρόκειται να χτιστεί ο σκελετός του κτιρίου, βάσει χρηματοδότησης 75 εκατομμυρίων δρχ. από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπόσχεση να χρηματοδοτήσει το έργο έχει δώσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (από το 2ο Κ.Π.Σ.) και αναζητούνται κονδύλια από τον ΕΟΤ, ενδιαφερόμενους ιδιώτες, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Μακεδονίας- Hq\jgr.

    Την επίσημη θεμελίωση του "Κέντρου Ιστορικών Μελετών και Συνεδρίων" προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο, να τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψής του στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάϊο.

    [08] ΚΟΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Κοινή βούληση για την ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών Ελλάδας-Σκοπίων στα προ εμπάργκο επίπεδα διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη, τη Δευτέρα 18-12-95, στη γειτονική χώρα της 13μελούς αποστολής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Απόστολο Γενίτσαρη.

    Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας των Σκοπίων έγιναν σε κλίμα εγκάρδιο, φιλικό και δηλωτικό των προθέσεων των δύο μερών για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνουν τις διαφαινόμενες συνεργασίες.

    Την 13μελή αποστολή του ΣΕΒΕ αποτελούσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη διάρκεια της επίσκεψης πρσγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Λιούπτσκο Αρσόφκι, τον αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Βλαντιμίρ Σιμεόνοφ, τον προϊστάμενο του Τμήματος Ξένων Επενδύσεων, Γιώργο Τούφα, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ντούσαν Πετρέφσκι Μόλαν Χρόβατ, καθώς και στελέχη του εκθεσιακού φορέα "Skopje-Fair" και επιχειρηματίες.

    Κατά τις συνομιλίες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους κοινή θέση ήταν ότι διά της "οικονομικής διπλωματίας" και της συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών θα εδραιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης, που θα συμβάλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος με την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Και τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή των δύο memoranda (υπομνημάτων) για τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο κ. Σιμεόνοφ παρουσίασε στην αποστολή του ΣΕΒΕ τους νόμους για τις ξένες επενδύσεις και το Διεθνές εμπόριο, ο πρώτος των οποίων αποτελείται από 27 άρθρα, και όπως τόνισε είναι προσαρμοσμένος στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και προβλέπει φορολογικές απαλλαγές κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επένδυσης. Ωστόσο, η Ελληνική πλευρά επισήμανε το πρόβλημα αδυναμίας αγοράς γης στην ΠΓΔΜ από ξένους επενδυτές.

    Με τους εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που έχει 80.000 μέλη, συμφωνήθηκε να υπάρχει συστηματική και συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών, για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών. Ακόμη, οι δύο φορείς θα αναλάβουν το 1996 τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα συζητήσει συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις συνεργασιών με επιχειρηματίες των Σκοπίων.

    Με τους εκπροσώπους της "Skopje-Fair" συζητήθηκε ep_sgr η προοπτική διοργάνωσης στο άμεσο μέλλον έκθεσης Ελληνικών προϊόντων στα Σκόπια.

    [09] ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ομαλά και εύρυθμα, με τιμές ανάλογες των περσινών και χωρίς μέχρις στιγμής να έχουν σημειωθεί ανησυχητικά κρούσματα αισχροκέρδειας διεξάγεται η κίνηση στην χριστουγεννιάτικη αγορά τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την διεύθυνση Εμπορίου, τα αρμόδια τμήματα αγορανομίας και τη διεύθυνση της Κεντρικής Λαχαναγοράς της πόλης. Η κίνηση, όμως, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι υποτονικά επίπεδα, ενώ μεγάλη κρίση διέρχεται, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, η αγορά ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων.

    Σε ό,τι αφορά στην αγορά οπωροκηπευτικών κύριο χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου, κ.Μαρία Ζαμβρακίδου, αποτελεί η σταθεροποίηση των τιμών, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, η οποία αποδίδεται στην υπερεπάρκεια αγαθών, την ομαλή τροφοδοσία και τις ομαλές για την εποχή καιρικές συνθήκες. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, σύμφωνα με την Διεύθυνση Εμπορίου, και τον διευθυντή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, κ.Δημοσθένη Κουγιουμτζή, οι τιμές είναι οι ίδιες με τις περσινές και αυξήσεις υπάρχουν μόνο στα μη εποχικά προϊόντα, χωρίς όμως αυτές να ξεπερνούν το 6,5-7%.

    Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κυμαίνεται και η τιμή της νωπής γαλοπούλας, η οποία "εμφανίστηκε" από χθες στην αγορά και κυμαίνεται από 1400-1450 δρχ. και μέχρις στιγμής σύμφωνα με την κ.Ζαμβρακίδου δεν υπάρχουν σημάδια που να προοιωνίζουν έξαρση των τιμών. Επίσης, στα ίδια με πέρυσι χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται σύμφωνα με την ίδια πηγή και τον κ.Κουγιουμτζή και η κίνηση στην αγορά τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης, την τελική, όμως, εικόνα, όπως επισημαίνεται, θα δώσουν οι δύο επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένεται η καθιερωμένη κορύφωση των αγορών από το ευρύ καταναλωτικό κοινό τις τελευταίες ημέρες.

    Αντίθετα, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν αναμένεται να σημειωθεί, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ.Δημήτρη Δημητριάδη, στην αγορά ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ πολύ μικρή εκτιμά ο Εμπορικός Σύλλογος την αύξηση τις τελευταίες ημέρες στην αγορά παιδικών παιχνιδιών και δώρων. Στο σύνολό της η κίνηση, σύμφωνα με τον κ.Δημητριάδη είναι "υποτονική" και χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.

    Τέλος, την χριστουγεννιάτικη αγορά της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει στο σύνολό της και η έλλειψη μέχρις στιγμής ανησυχητικών κρουσμάτων αισχροκέρδειας ή πώλησης ακατάλληλων προϊόντων, όπως επισημαίνουν τόσο η διεύθυνση Εμπορίου, όσο ο Εμπορικός Σύλλογος και τα αρμόδια τμήματα αγορανομίας. Υπενθυμίζεται ότι φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται κοινοί και εντεταμένοι αγορανομικοί-υγειονομικοί έλεγχοι από συνεργεία αποτελούμενα από υπαλλήλους του τμήματος αγορανομίας της Διεύθυνσης Εμπορίου, της διεύθυνσης υγιεινής της Jtgmiatqij^r Υπηρεσίας και των τμημάτων αγορανομίας της αστυνομίας.

    Από την πλευρά της, πάντως, η διεύθυνση Εμπορίου συνιστά στο καταναλωτικό κοινό τις αγορές των ευαλλοίωτων προϊόντων μόνο από χώρους που ελέγχονται υγειονομικά, δηλαδή τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ-μάρκετ.

    [10] 41 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΦΙΛΗ ΤΟΥ

    Νεαρός Τουρκος και η Γαλλίδα φίλη του συνελήφθησαν μια τα ξημερώματα στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων Εβρου ενώ μετέφεραν με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο τύπου "Ρενώ" 41 κιλά ηρωϊνης.

    Πρόκειται για μια απο τις μεγαλύτερες στα χρονικά ποσότητες ναρκωτικών, και συγκεκριμένα ηρωίνης, που κατάσχονται από Ελληνες τελωνειακούς στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

    Οι δράστες Μεχμέντ Χουντι, 22 χρονων και Καρίνε Λουτιέρ 21 χρονων, που μένουν μόνιμα στη Ναντ της Γαλλίας, πέρασαν από την Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου κατευθυνόμενοι μέσω Πάτρας και Κηπων για την Τουρκία. Σήμερα τα ξημερώματα επέστρεφαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη γαλλική πόλη και μετέφεραν, όπως αποδείχθηκε, τη μεγάλη αυτή ποσότητα ηρωϊνης.

    Η ηρωϊνη ήταν συσκευασμένη σε 81 πλάκες, που βρέθηκαν στα πλαϊνά τοιχώματα και κάτω από την ταπετσαρία του αυτοκινήτου. Οι ίδιοι αρνούνται ότι γνώριζαν την ύπαρξη της ηρωϊνης στο αυτοκίνητό τους και δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ποιός την τοποθέτησε και για ποιόν προορίζονταν.

    Οι τελωνειακοί τους ανακρίνουν μέχρι αυτή την ώρα και το μεσημέρι προκειται να προσαχθούν στον εισαγγελέα προκειμένουν να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί απο το αξίωμά του γνωστοποίησε στον πρόεδρο Μπιλ Κλιντον ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ".

    Ο κ.Χόλμπρουκ που πληροφόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την παραίτησή του στο προεδρικό αεροπλανο, επιστρέφοντας από τη Γαλλία, επικαλέσθηκε οικογενειακούς λόγους, λέγοντας ότι "δεν έχει καθόλου χρόνο για την οικογένειά του εξαιτίας των καθηκοντων του", γραφει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Ωστοσο, ο κ.Χόλμπρουκ αναμένεται να συνεχίσει να παίζει συμβουλευτικό ρόλο στη Βοσνία και πιθανόν θα αναλάβει διπλωματικές αποστολές στην περιοχή και μετά την παραίτησή του.

    Ο ίδιος ο κ.Χόλμπρουκ, σημειώνει η "Ουάσιγκτον Ποστ" ανέφερε ότι στο τέλος του Ιανουαρίου προγραμματίζει μια νέα διπλωματική αποστολή, αυτή τη φορά όμως στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προώθηση μιας συνολικής eiqgmeutij^r συμφωνίας για την Κύπρο, Βοσνιακού τύπου, "Σκοπεύουμε να κάνουμε το 1996 έτος της μεγάλης προσπάθειας για την Κύπρο" είπε ο Χόλμπρουκ.

    Η παραίτηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, εκτιμάται από αξιωματούχους του Στέητ Ντιπαρτμεντ στα μέσα Φεβρουαρίου 1996, ενώ ως πιθανός αντικαταστάτης του φέρεται ο John Komblum, σημερινός αναπληρωτής υφυπουργός για ευρωπαϊκές και καναδικές υποθέσεις.

    [12] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του 29% των υδάτων του Νέστου ετησίως, μετά την υπογραφή της σχετικής ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια την Παρασκευή στη Σόφια.

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα στη βουλγαρική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Στέφαν Στάικοφ, ο οποίος σημείωσε πως το ποσοστό αυτό θα αναθεωρηθεί μετά από τη λήξη των τριών ετών από την υπογραφή της συμφωνίας και έπειτα θα επανεξετάζεται ανά επτά έτη.

    Η δεύτερη ελληνοβουλγαρική συμφωνία, που επρόκειτο να υπογραφεί στη Σόφια, αφορά στη διάνοιξη νέων μεθοριακών σταθμών στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας, τα σημεία κατασκευής των οποίων επρόκειτο να διευκρινιστούν εντός έξι μηνών.

    Όπως σημείωσε ο κ.Στάικοφ η προθεσμία ολοκλήρωσης της κατασκευής του οδικού άξονα από τις πόλεις Χάσκοβο και Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας μέχρι την Koμοτηνή λήγει στο τέλος το 1998, ενώ ο οδικός άξονας από τις πόλεις Σμόλιαν και Ρουντοζέμ της Βουλγαρίας μέχρι την Ξάνθη θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το 1999. Στο ίδιο χρονικό πλαισιο θα κατασκευαστει και ο τρίτος οδικός άξονας που θα συνδεσει τη βουλγαρικη πόλη Νευροκόπι με τη Δράμα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Σταντάρτ'' της Σόφιας, με την υπογραφή της συμφωνίας για τα ύδατα του Νέστου, η Βουλγαρία εγγυάται την παροχή στην Ελλάδα 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως για τα επόμενα 35 χρόνια.

    Κατά τη ''Στανταρτ'' το ελληνικό αίτημα ήταν η συμφωνία να έχει ισχύ για τα επόμενα 50 χρόνια, αλλά η βουλγαρική νομοθεσία δεν επιτρέπει την υπογραφή συμβάσεων, η ισχύ των οποίων θα υπερβαίνει τα 35 χρόνια.

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντόντσο Κονακτσίεφ, σημειώνει πως το νερό του Νέστου θα παράσχετε στην Ελλάδα δωρεάν.

    [13] ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Η πυρηνική ενέργεια θα αποτελεσει αναπόσπαστο μέρος του 21ου αιωνα λογω του γεγονοτος ότι οι υπόγειες πηγές ενέργειας δημιουργουν όλο και περισσοτερα προβλήματα στο περιβάλλον, όπως τόνισε κατά τη διαρκεια της επισκεψής του στη Σόφια ο γενικος διευθυντής της Διεθνους Επιτροπής Ατομικης Ενέργειας Χανς Μπρουκς που επισκέφθηκε τη Boukcaq_a. Ο κ.Μπρουκς σημείωσε ακομη ότι βασική προϋποθεση για την αποδοχή της ατομικής ενεργειας ως βασικο αποθεμα στην παραγωγή ηλεκτρικης ενέργειας είναι η ασφαλής χρήση της.

    Μετά απο την επισκεψή του στο πυρηνικο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας στο Κοζλοντούι ο κ.Μπρουκς έγινε δεκτός απο τον Προεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ και τον πρωθυπουργό Λιουμπεν Μπερωφ.

    [14] ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σχέδιο κατασκευής αποθηκών, χωρητικότητας 2.000 κοντέινερ, για την προσωρινή φύλαξη υγρών ραδιενεργών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, εξετάζουν Βούλγαροι εμπειρογνώμονες.

    Μετά από την πρώτη επεξεργασία, που πραγματοποιείται στο Κοζλοντούι, το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Βουλγαρίας.

    [15] ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Το ουγγρικό κοινοβούλιο απέρριψε αίτημα του Εργατικου Κόμματος Ουγγαρίας για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη του 1996 σχετικά με την ένταξη της χώρας του ΝΑΤΟ.

    Στη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο επικράτησε η άποψη ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ ειναι χρονικά άκαιρη, εφόσον η Αμυντική Συμμαχία δεν έχει κάνει ακόμα γνωστους τους όρους ένταξης.

    Το Εργατικό Κόμμα, πρώην κομμουνιστικό, είχε παραδώσει στο προεδρείο της βουλής τον περασμένο Οκτωβριο "πακέτο" με 179 χιλιάδες υπογραφές πολιτών, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος του Κόμματος Gyula Thurmer σε παλαιότερες δηλώσεις του, είχε υπογραμμίσει ότι "για το ΝΑΤΟ δεν έχουν αξία οι ουγγρικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά η στρατηγική σημασία της Ουγγαρίας σε περίπτωση πολέμου κατά των Βαλκανίων ή της Ρωσίας".

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Matyas Eorsi δήλωσε μετά την απόρριψη του αιτήματος του Εργατικου Κομματος, ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υπογραφή συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι αυτή "δεν θα συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση ατομικών όπλων στη χωρα ενώ ξένα στρατεύματα μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα της χώρας".

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κομματος από την πλευρά του χαρακτήρισε σε δηλωσεις του στην κρατική τηλεόραση, την απόρριψη του αιτήματος αντιδημοκρατική, και όπως είπε, το κομμα του θα καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    [16] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Δεν πρόκειται να δεχθούμε λύση στο Κυπριακό η οποία ha αφήνει Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ούτε λύση η οποία θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να επανέλθουν στις πατρογονικές τους εστίες", τόνισε χθες ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης.

    "Θα δεχθούμε, όμως", πρόσθεσε, "λύση, η οποία θα μας δίνει ένα λειτουργίσιμο Σύνταγμα, η οποία θα επιτρέψει την συμβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα διασφαλίζει την λειτουργικότητα και ενότητα του Κυπριακού κράτους".

    Μιλώντας σε εκδήλωση για τα σαραντάχρονα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε μια στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, συναντίληψη με τον Απόδημο Ελληνισμό και την σκέπη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος γιατί βλέπει ότι δεν είναι μόνος του στην αντιμετώπιση των επεκτατικών διαθέσεων και της βουλιμίας της Τουρκίας. Έχει δίπλα του, είπε, την Μητέρα Πατρίδα, Ελλάδα.

    [17] ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Καμία εγγύηση δεν παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την πλήρη ένταξη της μετά την επικύρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Ζακ Σαντέρ σε συνέντευξη που έδωσε στο Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ και η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή με τίτλο "32η ημέρα" ιδιωτικού τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο Ζακ Σαντέρ, που θα υπογράφει και θα υποβάλει κάθε χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο την ειδική έκθεση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, επισήμανε πως αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους και τις υποσχέσεις της, το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να παγώσει την συμφωνία. "Με όποια χώρα και αν κάνουμε συμφωνία θέτουμε πάντα τους όρους της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι αν τα πράγματα στην Τουρκία εξελιχτούν χειρότερα από ότι προσδοκούμε τότε το Ευρωκοινοβούλιο έχει αρμοδιότητα να σταματήσει τη συμφωνία" είπε ο κ Σαντέρ

    Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος ο κ Σαντέρ απάντησε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τελωνειακή ένωση. "Πρέπει να κάνουμε τους μηχανισμούς να λειτουργήσουν, να λύσουμε τα προβλήματα, να ωριμάσει η τελωνειακή ένωση και τότε μπορούμε να συζητήσουμε το πλαίσιο της πλήρους ένταξης. Αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται καμία εγγύηση για την πλήρη ένταξη" συνέχισε ο κ Σαντέρ ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διερευνήσει προηγουμένως αν μπορεί να διευρυνθεί η όχι, πράγμα που μπορεί να γίνει μέχρι το 2000.

    "Αυτά πρέπει να γίνουν σταδιακά, βήμα βήμα. Γι αυτό δεν μπορεί κανείς να σας δώσει οριστική απάντηση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για σας, ισχύει για τις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού, για την Κύπρο και την Μάλτα. Αρχίσαμε τον διάλογο αλλά η θέση αυτών των χωρών δεν είναι καθορισμένη. Αυτό θα καθοριστεί μετά από ρυθμίσεις εντός της ΕΕ. Πρέπει να είμαστε τίμιοι και απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στον τουρκικό λαό. Δεν είναι θέμα πολιτικής επικαιρότητας η πλήρης ένταξη της Τουρκίας" συνέχισε ο κ Σαντέρ .

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία μπορεί να ζητήσει επανεξέταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ο κ Σαντέρ απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι παράδοση κάθε δημοκρατικής χώρας είναι η ύπαρξη συνέχειας στο κράτος. "Οι διεθνείς σχέσεις έχουν μία συνέχεια. Υπάρχει ένα κείμενο συμφωνίας που επιτεύχθηκε και επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο και αυτό το κείμενο δεν μπορεί να επανεξεταστεί" τόνισε

    Τέλος ο Ισπανός ευρωβουλευτής κ Καρνέρο, ο οποίος είναι ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι Τούρκοι είναι Ευρωπαίοι δήλωσε: "Πείτε μου κατά πόσο η Τουρκία πιστεύει στη δημοκρατία να σας πως κατά πόσο είστε Ευρωπαίοι"

    [18] ΝΕΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ IAMOUAQIO ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην δημιουργία ενός νέου νόμιμου κόμματος της αριστεράς στην Τουρκία θα προχωρήσουν μέσα στον Ιανουάριο ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Ντέβ Γκέντσς Βουλέντ Ουλoύερ και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Ερτουγρούλ Κιουρκτζού.

    Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Show στόχος αυτού του κόμματος είναι να συνενώσει την τουρκική αριστερά που είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένη. Όπως άλλωστε τόνισε ο Βουλέντ Ουλουέρ αυτή τη στιγμή επιχειρείται η σύνθεση ενός παζλ τα κομμάτια του οποίου αποτελούν οι δυνάμεις της αριστεράς. Ο Ερτουγρούλ Κιουρκτζού από την πλευρά του τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής στο παρελθόν και ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσουν μάθημα για το μέλλον.

    Ο τρίτος από τους ηγέτες της αριστεράς που μετείχε στην εκπομπή ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Ντογού Περιντσέκ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο κόμμα και κατηγόρησε τους δύο ηγέτες ότι θα στηρίξουν το κόμμα τους στον κουρδικό εθνικισμό.

    [19] ΚΑΤΑ 56,7% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 7ΜΗΝΟ ΤΟΥ 95

    Κατά 56,7% αυξήθηκαν οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ρωσία τους πρώτους επτά μήνες του 1995 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά φτάνοντας τα 523,2 εκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία το πρώτο πεντάμηνο του 1995 αποτελούσαν το 4,25 του συνόλου των εξαγωγών της Τουρκίας. Τα προϊόντα που εξήγαγε η Τουρκία προς την Ρωσία ήταν ρούχα πλεκτά και μη πλεκτά, ζάχαρη και παράγωγα της καθώς και ηλεκτρικά μηχανήματα.

    Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο του 1994 28 τουρκικές επιχειρήσεις παρακολουθούν στη Ρωσία την πορεία 196 έργων αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου οικονομικών ο αριθμός των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ρωσία ανέρχεται στις 105 ενώ ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές είναι και δύο τράπεζες Οι τουρκικές εργοληπτικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν δραστηριότητα κυρίως στους τομείς οικοδόμησης κατοικιών, εμπορικών κέντρων, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ξενοδοχείων και πολιτιστικών κέντρων

    [20] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 85.000 ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στις 85.583 ανήλθαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ στα τέλη του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Νόβα Μακεντόνια'', το οποίο επικαλείται επίσημα στοιχεία του Γραφείου στατιστικής, ο αριθμός των επιχειρήσεων που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέa αυξήθηκε σε σχέση με την περυσινή χρονία κατά 20%, ενώ μόνο κατά τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 674 νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Από το σύνολο των επιχειρήσεων, το 95,7% χρηματοδοτείται από εγχώριο κεφάλαιο και οι υπόλοιπες από jev\kaia σκοπιανών που ζουν στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 62% των ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην ΠΓΔΜ ασχολούνται με εμπορικές δραστηριότητες.

    [21] ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η Ελλάδα είναι η χωρα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Σερβων επιθυμούν εμπορική συνεργασία και προς αυτη την κατεύθυνση θα πρεπει να της δοθούν οι ευνοϊκότεροι των όρων για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας "IMPRES" που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Βετσερνι Νοβόστι". Αντίθετα τάσσονται κατά των εμπορικών διευκολύνσεων έναντι της Κροατίας και της Σλοβενίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που εγινε τηλεφωνικά με δείγμα 1000 περίπου πολιτών της Σερβίας, στο Βελιγραδι, το Νόβι Σαντ, Κραγκουγιεβατς, τη Νις, το Κρουσεβατς, το Λέσκοβατς, τη Σουμποτιτσα και άλλες πόλεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 72,88%, θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα οι καλύτεροι όροι για την ανάπτυξη των εμπορικων σχέσεων και οι μεγαλύτερες διευκολύνσεις.

    Κατά των εμπορικών διευκολύνσεων στην Κροατία τάχθηκε το 78,10% ενώ στη Σλοβενία 65,69%.

    Οσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ οι απόψεις των ερωτηθέντων είναι διχασμένες. Κατά των εμπορικών διευκολύνσεων τάχθηκε το 49,35% ενώ το 41,50% θεωρεί οτι πρέπει η ΠΓΔΜ πρέπει να τύχει προνομιακής μεταχείρησης από τις υπόλοιπες πρώην γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [22] Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΖΗΤΩ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

    Η υπογραφή των συμφωνιών στο Ντέιτον και στο Παρίσι και η αποστολή των νατοικών στρατευμάτων στη Βοσνία ουσιαστικά θέτουν ένα τέλος στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Ευρωπαική Ενωση, οι ΗΠΑ, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαική Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης ετοιμάζουν προγράμματα για την οικονομική και οικοδομική ανασυγκρότηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Τα ποσά που πρόκειται να δοθούν υπολογίζονται σε 6 δισεκατομμύρια δολλάρια. Αν και οι ΗΠΑ, η Ευρωπαική Ενωση και η Ιαπωνία δεν έχουν συμφωνήσει στην κατανομή των υποχρεώσεων, ωστόσο τα ποσά αυτά έχουν προσελκύσει την προσοχή των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

    Οι αμερικανικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την διπλωματική ισχύ των ΗΠΑ, που ανάγκασαν τους εμπόλεμους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να υπογράψουν το σχέδιο ειρήνευσης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1992 με την λήξη της "Καταιγίδας της Ερήμου". Τότε οι αμερικανικές εταιρείες είχαν πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα συμβόλαια amoijod|lgsgr του Κουβέιτ.

    Ομως στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας μερίδιο διεκδικούν όλα τα βαλκανικά κράτη και η Ρωσία. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν προχωρήσει σε προκαταρτικές επαφές προκειμένου να δημιουργηθούν κοινά μέτωπα στον αγώνα για την εξασφάλιση συμβολαίων.

    Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν οι πρώτες χώρες που δήλωσαν ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν τόσο στην ανοικοδόμηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όσο και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των χωρών αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες προκειμένου να ενεργοποιήσουν εκ νέου τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει τα κράτη τους με την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Η Ρωσία λόγω των δεσμών που διατηρεί από παλιά με τα βαλκανικά κράτη, αλλά και λόγω της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία έχει αρχίσει τις πρώτες επαφές με την κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να αποκαταστήσουν αρχικά τις οικονομικές τους σχέσεις και μετά να καθορίσουν κοινά σχέδια για την ανοικοδόμηση κυρίως των περιοχών της Βοσνίας που θα παραμείνουν σε σερβικά χέρια.

    Αλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι κατά τη διάρκεια των διαμεσολαβητικών προσπαθειών του Χόλμπρουκ, ο πρόεδρος Γιέλτσιν απειλούσε να άρει μονομερώς τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού του ΟΗΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ενώ μια μέρα μετά την άρση των μέτρων του ΟΗΕ, άρχισε να τροφοδοτεί με υγρά καύσιμα και με φυσικό αέριο τη Γιουγκοσλαβία.

    Η Σλοβενία και η ΠΓΔΜ είναι τα πιο μικρά κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι μόνα τους δεν θα είχαν καμμιά ελπίδα για να εξασφαλίσουν κάποιο σημαντικό ποσοστό στην ανοικοδόμησης της Βοσνίας. Ετσι στις 12 Δεκεμβρίου οι αρμόδιοι υπουργοί των δυο χωρών συναντήθηκαν στη Λιουμπλιάνα και υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας των κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών τους στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Ακόμη και η Τουρκία, που βρίσκεται σε παρατεταμένη πολιτική κρίση και ασχολούνταν με την επίτευξη της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαική Ενωση προσπαθεί να βάλλει πόδι στη Βοσνία. Στις 28 Νοεμβρίου η Τανσού Τσιλέρ επισκέφθηκε το Σεράγεβο. Ηταν η πρώτη πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το Σεράγεβο μετά την έκρηξη του πολέμου το 1992. Αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαικάλ δήλωνε στις 7 Δεκεμβρίου ότι η Τουρκία θα μετάσχει σε όλες τις επιτροπές που θα ασχοληθούν με τα τεκταινόμενα στη Βοσνία, είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των προσφύγων, είτε για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

    Η Ελλάδα δεν είχει προβεί επίσημα σε κάποιες ενέργειες που να αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι απών από την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας και της Βοσνίας. Ελληνες και Σέρβοι επιχειρηματίες τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να αναθερμάνουν τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών και να υπογράψουν οικονομικές συμφωνίες. Οι επικεφαλείς των lec\kym ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών αναζητούν συνεργάτες στο Βελιγράδι για να συστήσουν κοινοπραξίες προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής.

    Η ελληνική κυβέρνηση, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες αυτές των Ελλήνων κατασκευαστών. Ηδη από τις 4 Δεκεμβρίου αναγνώρισε διπλωματικά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποστείλλει πρεσβευτή στο Σεράγεβο, ενώ στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επισκέφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα το Βελιγράδι κομίζοντας πιστώσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολλαρίων.

    Οι Μουσουλμάνοι, οι Κροάτες και οι Σέρβοι της Βοσνίας που μέχρι χθες εθεωρούνταν σχεδόν αποδιοπομπαίοι τράγοι από την Ευρώπη, τώρα αναδεικνύονται σε περιζήτητους συνεργάτες για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας. Οι πιέσεις που δέχονται από όλες τις πλευρές είναι ισχυρές έως αφόρητες και κανείς δεν ξέρει με ποιά κριτήρια θα αποφασίσουν να μοιράσουν τα περιζήτητα συμβόλαια ανοικοδόμησης της τόσο βασανισμένης αυτής χώρας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Wednesday, 20 December 1995 - 15:28:00