Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 11 δΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 1995,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ ΠΑΛΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ: ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

  • [03] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

  • [04] ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΑΕ - Τ.Α.

  • [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

  • [06] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ" ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

  • [07] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

  • [08] ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

  • [09] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

  • [10] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • [13] ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ Ο ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [15] "AΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ" ΤΣΙΛΕΡ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [16] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΙΚΑΛ ΓΙΑ "ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [18] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [19] ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


  • [01] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ ΠΑΛΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Επιδεινώθηκε πάλι η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού όπως προκύπτει από το βραδινό ιατρικό ανακοινωθέν που διάβασε ο ιατρός του ''Ωνασείου'' κ Βλαχάκης. Το ανακοινωθέν ανέφερε πως ο κ Παπανδρέου παρουσίασε πυρετό που είναι ενδεικτικό στοιχείο νέας λοιμώξεως. Αμέσως μετά την εμφάνιση του πυρετού topohet^hgje και πάλι αναπνευστήρας που υποβοηθά την αναπνοή του.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν μάλιστα, η εμφάνιση του πυρετού οφείλεται σε νέα λοίμωξη που πρόσβαλε τον Πρωθυπουργό, και γιαυτό εργαστηριακά ερευνάται η εστία της, ενώ για τη θεραπεία της παρέχονται αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Η νεφρική λειτουργία υποστηρίζεται από τεχνητό νεφρό, ενώ ο κ Παπανδρέου δεν παρουσίασε κανένα καρδιακό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας, ο κ Βλαχάκης επισήμανε πως οι καλλιέργειες χρειάζονται δύο μέρες για να δώσουν πλήρη αποτελέσματα, αλλά από αύριο όπως είπε, θα μπορούν να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα.

    Τέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η αναπνοή του Πρωθυπουργού υποβοηθείται και πάλι από αναπνευστήρα, σημείωσε πως η κατάσταση ενός ανθρώπου σ' αυτήν την κατάσταση που έχει πυρετό και μπήκε πάλι στον αναπνευστήρα, είναι άσχημη.

    [02] ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ: ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

    Την εκτίμηση ότι σε 20 μέρες,λίγο πρίν ή λίγο μετά τις γιορτές,ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στο σπίτι του στην Εκάλη,επανέλαβε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλ.Χυτήρης,στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.Οταν ρωτήθηκε όμως,αν ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει τότε να αναλάβει τα καθήκοντά του,ο κ.Χυτήρης είπε ότι μένει μόνο σ΄αυτό ,που είπε κατα την έξοδό του απο το νοσοκομείο. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις,ο κ.Χυτήρης είπε ότι ο Πρωθυπουργός απ΄όσων ο ίδιος γνωρίζει ,δεν έχει ζητήσει πολιτική ενημέρωση,διευκρίνισε ότι χθές δεν τον είδε,ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι υπουργοί,παρά μόνο η σύζυγός του Δήμητρα και η κόρη του Σοφία και ώς εκ τούτου,είπε,δεν γνωρίζει αν στις συναντήσεις αυτές έγιναν και πολιτικές συζητήσεις. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας σήμερα,αφού,όπως είπε,δεν έχει αμφισβητηθεί απο κανένα ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναπληρώνεται απο τον πρώτο τη τάξει υπουργό,ενώ διευκρίνισε ότι παρα τις ερμηνείες που υπάρχουν ,σημασία έχει ότι εφαρμόζεται το Σύνταγμα και οι νόμοι,κατα γράμμα και κατ΄ουσία."Πρός τούτο,διεκρίνισε,ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει διάταγμα για την αναπλήρωση του Πρωθυπουργού απο τον κ.Τσοχατζόπουλο,αφού κάτι τέτοιο προκύπτει εκ του νόμου." Ο κ.Χυτήρης δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο κ.Δημοσθενόπουλος και άλλοι κεντρογενείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,προτίθενται να συλλέξουν υπογραφές,ώστε να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. "Αφήστε να γίνει πρώτα και μετά το σχολιάζουμε "είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Ανακοίνωσε τέλος, ότι αυριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για να συζητήσει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.,που θα γίνει στη Μαδρίτη.

    [03] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

    Για την Νέα Υόρκη αναχώρησε το μεσημέρι ο Αρχιεπίκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Ελληνικού μιλώντας στους δημοσιογράφους επησήμανε ότι φεύγει από την Ελλάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις,καθώς αισθάνεται ικανοποιημένος για τη βελτίωση της υγείας του πρωθυπουργού.

    Αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Σκοπιανό τόνισε ότι αύριο που θα φθάσει στη Νέα Υόρκη, θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα μεσολαβήσει,όπου χρειάζεται προκειμένου να διευθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά μας θέματα.

    [04] ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΑΕ - Τ.Α.

    Την εκπόνηση ενός κοινού με το ΣΑΕ προγράμματος που θα έχει στόχο να φέρει πιο κοντά τον ομογενειακό ελληνισμό με τους τόπους καταγωγής (αδελφοποιήσεις) ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού κογκρέσο, Ανδρέα Αθενς.

    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ο κ.Αβραμόπουλος, θα στηρίξει κάθε προσπάθεια και κάθε στόχο του ΣΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ θα υπάρχει στο εξής ιδιαίτερη θέση για τον εκπρόσωπο του ΣΑΕ.

    Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ως εξέλιξη ιστορικής σημασίας που ανοίγει μία νέα εποχή για ολόκληρο τον Ελληνισμό, και ο κ.Αθενς ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δύο γραφεία του ΣΑΕ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών του Συμβουλίου και της ομογένειας ευρύτερα.

    [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

    Συμφωνία στον τομέα του περιβάλλοντος υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Γεωργίας Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης και η υφυπουργός περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων της Ελλάδας, Ελισάβετ Παπαζώη.

    Η συμφωνία που αναφέρεται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, περιλαμβάνει την ενήμέρωση και ανταλαγή εμπειριών, την συστηματική ανταλλαγή επιστημονικών τεχνικών και νομικών πληροφοριών, την προετοιμασία και εφαρμογή κοινών προγραμμάτων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και ειδικών και τη διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων σε περιβαλλοντικά θέματα.

    Τα θέματα αυτά καλύπτουν δίαφορους τομείς, οπως η εναρμόνιση της κυπριακής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας με αυτή της Ευρωπαικής Ενωσης, η προστασία του θαλάσσΤονίστηκε σε διημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Ck~ssar στη Θεσ/νίκη

    [06] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ" ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    Η ανάγκη εφαρμογής της "επικοινωνιακής προσέγγισης", - της χρήσης δηλαδή της γλώσσας για διαπροσωπική επικοινωνία με έμφαση στην μάθηση και όχι στην τυπική διαδικασία της διδασκαλίας, - στην διδασκαλία των ξένων γλωσσών, και ιδιαίτερα στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένη γλώσσα τονίστηκε σε διημερίδα με θέμα "Μέθοδοι Διδασκαλίας και αξιολόγηση εγχειριδίων της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με την οικονομική βοήθεια του προγράμματος "Σωκράτης" του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κύρια απόρροια της εφαρμογής της επικοινωνιακής προσέγγισης, όπως σημειώθηκε, αποτελεί η αυτονόμηση του μαθητή και η αλλαγή νοοτροπίας και ρόλων τόσο των διδασκόμενων, με ενθάρρυνση της αυτενέργειας, και αύξηση της ενεργητικότητας τους συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ελευθερίας στην τάξη, όσο και των δασκάλων, που από "πηγή γνώσης" πρέπει να μετασχηματιστούν σε άτομα που απλά και χωρίς έπαρση θα διευκολύνουν την απόκτηση της γνώσης και των σχετικών γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

    Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση ώστε ο δάσκαλος να αλλάξει νοοτροπία και να επιδιώκει να υποβάλλει μάλλον αντί να επιβάλλει όσα έχει να προσφέρει, όπως τόνισε στην σχετική εισήγησή του ο καθηγητής του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Στάθης Ευσταθιάδης, είναι η κατάλληλη προετοιμασία του, αλλά και η εξασφάλιση ρεαλιστικότερων και πιο ανθρώπινων συνθηκών και μέσων εργασίας. Εξίσου σημαντική είναι και η κατάλληλη υποκίνηση ώστε να εμπλακεί συναισθηματικά με το έργο του και να το επιτελέσει με ενθουσιασμό και εφευρετικότητα.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, λόγω της αυστηρής και περίπλοκης δομής της, απαραίτητη χαρακτηρίστηκε η ένταξη στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσέγγισης της διδασκαλίας της γραμματικής. Η διδασκαλία όμως της γραμματικής, όπως ανέφερε στην ομιλία της η καθηγήτρια κ.Ανδρομάχη Σαπιρίδου πρέπει να βασίζεται σε ένα μοντέλο που θα παρουσιάζει τις δομές βάσει επικοινωνιακών κειμένων, θα βασίζεται σε κανόνες, προσπαθώντας όμως να τους απλοποιήσει και να τους περιορίσει, θα δέχεται μηχανικές ασκήσεις εφαρμογής και αυτοματοποίησης που εξουδετερώνουν το εσωτερικό σύστημα ελέγχου των μαθητών, και θα περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις που περιορίζουν μεν το γλωσσικό υλικό ως προς τις δομές, ενδιαφέρονται όμως κυρίως για το περιεχόμενο και όχι για τη δομή, δείχνουν τη θέληση για επικοινωνία και κινούνται σε πραγματικές επικοινωνιακές καταστάσεις.

    [07] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα και φάρμακα αναχώρησε σήμερα στις 9:10 το πρωί από το stqatiytij| αεροδρόμιο της Μίκρας με προορισμό την Αρμενία.

    Η αποστολή έγινε με αεροπλάνο τύπου C-130 το οποίο παραχωρήθηκε μετά από ειδική άδεια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και μεταφέρει επίσης και γεννήτριες για τον εξοπλισμό νοσοκομείου σε ακριτική περιοχή της χώρας που από την εποχή της ανεξαρτητοποίησης της από την Σοβιετική Ένωση βρίσκεται στην δίνη ενός πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν και υφίσταται οικονομικό αποκλεισμό από την Τουρκία.

    Το υλικό της αποστολής ευλογήθηκε το οποίο συγκεντρώθηκε από συνεισφορές οργανώσεων και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων αλλά και ιδιωτών από την Βόρεια Ελλάδα χθες από ιερέα της αρμενικής εκκλησίας της Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην εκκλησία.

    Στην αποστολή περιλαμβάνονται επίσης αυτοκινούμενοι μύλοι δημητριακών και τρακτέρ που λειτουργούν και ως εκχιονιστικά μηχανήματα τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στο να διατηρηθούν ανοιχτοί οι οδοί επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά που κατοικούνται από ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας.

    [08] ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η προώθηση των διαπεριφερειακών σχέσεων και το πλαίσιο μεσα στο οποίο θα δρουν οι επιχειρήσεις στην πορεία προς την Ευρώπη των περιφερειών, της Τεχνολογίας, των Πληροφοριών, και της Επικοινωνίας αποτελούν τα θέματα των Εργαστηρίων με τα οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη η διήμερη συνάντηση με θέμα ''Ευρώπη των Περιφερειών Παρόν και Μέλλον''.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Σπύρος Μπαρούτας τόνισε πως '' η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης,έχοντας καθορισμένο στόχο και στρατηγική που αφορά στο νέο της ρόλο της Ευρωπαϊκής διάστασης. Χρειάζεται η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και της νοοτροπίας και η καλή σχέση με την κεντρική εξουσία'' και επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της από αυτήν και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    [09] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

    Στη συνεχιζόμενη επί τέσσερα χρόνια βοήθεια και συμπαράσταση που προσφέρει ο ελληνικός λαός στο δοκιμαζόμενο ομόδοξο σερβικό λαό αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει το δεκαπενθήμερο περιοδικό "Ντουγκα" του Βελιγραδίου. Στο ρεπορτάζ υπογραμμιζονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα φιλοξενίας και υποδοχής ορφανών και τραυματιών από τις εμπόλεμες περιοχές που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ γινεται ιδιαίτερη μνεία στο μεγαλύτερο κέντρο περίθαλψης pou λειτουργεί στο Μοναστήρι της "Λυδίας" στην Ασπροβάλτα, "Μετά τη διάλυση της χώρας μας, οι νότιοι γείτονες μας περιθαλπουν και πάλι τους Σερβους τραυματίες και βοηθούν ομόθρησκους αδελφούς", γράφει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει: "Την περίοδο των μεγάλων παιχνιδιών στη Βοσνία ο Κάρατζιτς δήλωσε: Μονο ο Θεός και οι Ελληνες είναι μαζί μας. Αυτη είναι η καλύτερη απόδοση της θέσης στην οποία βρέθηκε το σερβικό έθνος μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    [10] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας θα ανακηρυχθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάστασιος Γιαννουλάτος.

    Τον κ. Αναστάσιο θα προσφωνήσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Αντώνης Μάντης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής Ν. Ματσούκας και ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας Ι.Πέτρου.

    Ο τιμώμενος ιεράρχης θα μιλήσει μς θέμα: "Μια εκκλησία σε μακροχρόνιο πολύτροπο διωγμό". Την προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας θα παρουσιάσει ο καθηγητής κ. Ζιάκας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Γενεύης τον κ.Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου και Μητροπολίτης Ελβετίας κ.Δαμασκηνός, ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ.Μακάριος και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβουλιο Εκκλησιών ενώ εκ μέρους του Διπλωματικού Σωματος ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλαδας στον ΟΗΕ πρέσβης κ.Χέλμης, ο Τουρκος μόνιμος αντιπρόσωπος κ.Ουλουτσβικ Τουγκαϊ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κ.Μακρής και άλλοι επίσημοι. Στη δοξολογία που επακολούθησε στον Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο Πατριαρχικό Κέντρο, αμέσως μετά την άφιξή του, ο Μητροπολίτης Ελβετίας κΔαμασκηνός καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στην Ελβετία ως "ιστορικό γεγονός το οποίο σηματοδοτεί μια ελπιδοφόρο προοπτική για τη Μητροπολη της Ελβετίας, η οποία είναι και μια εκ των νεοτέρων θυγατέρων της Μητρός Εκκλησίας". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν αμφιβάλλει πως ο ορθόδοξος λαός της Ελβετίας θα εξακολουθήσει την ανοδική του κοινωνική και πνευματική πορεία προς έπαινο του ελληνοορθόδοξου ονόματος και δόξα Θεού". Ο κ.Βαρθολομαίος έγινε δεκτος από τον πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας κ.Kaspar Vilinger ενώ στο πρόγραμμα του περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον πρόεδρο του jamtom_ou της Γενεύης. Ακόμη ο κ.Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Παγκόσμιο Συμβουλιο Εκκλησιών, το Ορθόδοξο Πατριαρχικό Κέντρο στο Σαμπεζύ της Γενεύης της Μητροπόλεως Ελβετίας καθώς και το νεοσύστατο Πολιτιστικό Κεντρο Αγιος Δημήτριος Ζυρίχης και ενορίες της γερμανόφωνης Ελβετίας. Εξάλλου στη Λωζάννη ο κ.Βαρθολομαίος θα έχει συναντηση και με τον πρόεδρο της Διεθνους Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και εκπροσώπους άλλων πολιτιστικών φορέων. Τον κ.Βαρθολομαίο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Γέροντας Εφέσου κΧρυσόστομος, Περγάμου κ.Ιωάννης, Φιλαδελφείας κ.Μελίτων. Κατά τη διάρκεια της παρομονής του στην Ελβετία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Λιχτεστάϊν όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρίγκηπα Hans-Adam II.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Μια μοναδική στα χρονικά πρωτοβουλία, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι Παμμακεδονικές Ενώσεις όλου του κόσμου, μετά απο πρόταση της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά : Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου συνεδρίου που θα πραγματοποιήσουν στην πόλη μας το 1997, που η Θεσσαλονίκη θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να προσκαλέσουν σ΄αυτό τους δημάρχους όλων των πόλεων, απο τις οπόίες πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, στην εκστρατεία του προς την ανατολή !

    Θα πρόκειται ασφαλώς για μια εκπληκτική εκδήλωση, δεδομένου ότι στη διάρκεια αυτού του Παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας δεκάδες δήμαρχοι γνωστών και άγνωστων πόλεων, που είτε προϋπήρχαν, είτε τις ίδρυσε ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηλάτης στη διάρκεια της μεγάλης προς ανατολάς πορείας του, κατά την οποία μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου. Ηδη, η απόφαση των Παμμακεδονικών Ενώσεων για τη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου και την πρόσκληση προς τους δημάρχους της διαδρομής απο όπου πέρασε η εκστρατεία του Μεγ. Αλεξάνδρου, ανακοινώθηκε απο τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά κ. Αθανάσιο Βουλγαρόπουλο στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Κων. Τριαρίδη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κων. Κοσμόπουλο, οι οποίοι και εξέφρασαν την απόφασή τους να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια. Ενω τις προσεχείς ημέρες το θέμα πρόκειται να τεθεί και στο διοικητικό συμβούλιο του "Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας-Θεσσαλονίκη 1997", προκειμενου ένα μεγάλο μέρος των εξόδων διοργάνωσης του συνεδρίου και της φιλοξενείας δεκάδων δημάρχων που στο διάβα της ιστορίας συνδέθηκαν με τον Μεγ. Αλέξανδρο, να καλυφθεί απο τις πιστώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Επίσης, για την καλύτερη προετοιμασία του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, πρόκειται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη μόνιμη Οργανωτική Επιτροπή, με επικεφαλής το μέλος του προεδρείου της Παμμακεδονικής GPA-Καναδά κ. Αντώνη Οικονόμου. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της εκπληκτικής για τα χρονικά της εποχής εκστρατείας του σε τρεις ηπείρους, που άρχισε το 334 π.Χ. και τελείωσε μετά απο 11 χρόνια, το 323 π.Χ., με τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είχαν δημιουργηθεί απο τους στρατιώτες του Μακεδόνα στρατηλάτη πάνω απο 10 πόλεις με το όνομα του Αλέξανδρου. Πιο γνωστή, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που διατηρεί 2.300 χρόνια το όνομα του Μεγαλέξανδρου. Ενω ακόμη, υπήρξαν, με άλλα ονόματα σήμερα, η "Αλεξάνδρεια η εσχάτη", που βρίσκονταν κοντά στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, η "Αλεξάνδρεια η Μαργιανή" κοντά στο σημερινό Τεντζέμ του Τουρκμενιστάν, η "Αλεξάνδρεια υπο τον Καύκασο", η σημερινή πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, η "Αλεξάνδρεια η Ωπιανή" και η "Αλεξάνδρεια η Σόγδων" στην Ινδία, στις όχθες του Ινδού ποταμού, η "Αλεξάνδρεια εν Αραχωτοις" (σημερινό Κανταμπάρ) και η "Αλεξάνδρεια Ραμβακία" στο Πακιστάν, η "Αλεξάνδρεια εν Αρίοις" και η "Αλεξάνδρεια Σαλμούς" στο Ιράν, η "Αλεξάνδρεια" στον Περσικό κόλπο, κοντά στο Κουβέϊτ, η "Αλεξάνδρεια" στο Ιράκ κ.α. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του παγκόσμιου συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων,που αποτελούν τις δευτεροβάθμιες ενώσεις των απανταχού της γης διάσπαρτων Μακεδόνων, θα συζητηθεί και η δυνατότητα δημιουργίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενός δηλαδή τριτοβάθμιου οργάνου. Οπως είναι γνωστό, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, αρχαιότερη των οποίων είναι η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ- Καναδά, η οποία φέτος συμπληρώνει 48 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δράσης, πρωταγωνιστεί στον αγώνα τον οποίο διεξάγουν οι απόδημοι σε όλο τον κόσμο Μακεδόνες, προκειμένου να διατηρήσουν άσβεστη την φλόγα του ελληνισμού στα παιδιά και τα εγγόνια των ξενιτεμένων Μακεδόνων, αλλα και να αποκρούσουν την σκοπιανή προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να καπηλευθεί το όνομα και την ιστορία του Μακεδονικού ελληνισμού.

    [13] ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Κοινούς στόχους έχει η Κύπρος και η Ρωσία όσον αφορά την προώθηση της λυσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών Σεργκέι Κριλόφ, μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον υπουργό εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Σε ερώτηση τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ρωσική διπλωματία ήταν και παραμένει "αρκετά ενεργή και αποτελεσματική " και ανέφερε ότι η Ρωσία τώρα έχει "επιπρόσθετες δυνατότητες" μέσω του συμβουλίου ασφαλείας και θα προσπαθήσει να κάνει ότι μπορεί.

    [14] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ Ο ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Έντονα αντέδρασε η πρωθυπουργός της Τουρκίας κ.Τανσού Τσιλέρ στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο cia την τελωνειακή ένωση θα συζητηθεί σχέδιο πρόσκλησης της Άγκυρας να παρακαθήσει σε τράπεζα διαπραγματεύσεων με το κουρδικό εργατικό κόμμα ΡΚΚ, το οποίο φέρεται να αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος των Κούρδων.

    Σε δήλωση της κ. Τσιλέρ στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" η οποία με πρωτοσέλιδο και ολοσέλιδο τίτλο χαρακτηρίζει την πληροφορία αυτή "Σοκ της τελευταίας στιγμής", τονίζει ότι "αυτό το ακούω πρώτη φορά, εάν επικυρώσουν την τελωνειακή ένωση με αυτούς τους όρους, τότε θα ήταν καλύτερα να μην το κάνουν. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτό τον όρο. Η Τουρκία αποκλείεται να παρακαθήσει σε συνομιλίες με μιά τρομοκρατική οργάνωση".

    Η κ. Τσιλέρ, σύμφωνα με εφημερίδα αναμένεται να θέσει σήμερα το θέμα τηλεφωνικά στο Γερμανό καγκελάριο κ.Χέλμουτ Κολ και τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Τζον Μέητζορ και θα καταβάλει προσπάθειες για την ακύρωση του σχεδίου.

    Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι οι σοσιαλιστές και οι χριστιανοδημοκράτες που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμφώνησαν να φέρουν στην ημερήσια διάταξη, αμέσως μετά την ψηφοφορία για την τελωνειακή ένωση, το σχέδιο που αποδέχεται το ΡΚΚ ως εκπρόσωπο των Κούρδων.

    Με το σχέδιο, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτό από το Ευρωκοινοβούλιο με την υποστήριξη και των άλλων πολιτικών ομάδων, όπως οι "Πράσινοι", ζητείται ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κουρδιστάν ενώ προτείνεται ακόμα και η άσκηση πίεσης της Άγκυρας για το Κυπριακό.

    [15] "AΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ" ΤΣΙΛΕΡ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    "Ανοιχτή επιστολή" πρός τις κυβερνήσεις των χωρών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε η Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ,ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη,στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,για την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης. Στην επιστολή της η Τανσού Τσιλέρ,υποστηρίζει ότι "η Τουρκία διαθέτει σταθερή και αναπτυσσόμενη δυτική Δημοκρατία",ενω προσθέτει ότι η Τουρκία "ήταν ανέκαθεν καταφύγιο όσως υπέστησαν θρησκευτικές διώξεις στη Δύση". Τονίζει ακόμη,υπάρχει σήμερα στην Τουρκία "ανοιχτό πολιτικό σύστημα και υπογραμμίζει "το ευρύτατο πολιτικό φάσμα που καλύπτουν τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές". Η Τανσού Τσιλέρ κάνει ιστορική αναδρομή στην "προσφορά της χώρας της πρός τη Δυτική Ευρώπη" υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία "επι 40 χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Δύσης κατα του κομμουνισμού". "Είμασταν μαζί σας στην Κορέα,στον Περσικό και στη Βοσνία.Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στην ενίσχυση της κατανόησης και της ανεκτικότητας στην Ευρώπη,όπως ακριβώς υπήρξαμε γέφυρα ειρήνης για τη δύσκολη και ασταθή περιοχή μας." Σε άλλο σημείο της "ανοιχτής επιστολής" η Τσιλέρ επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία "αποτελεί τη μοναδική περίπτωση κοσμικού κράτους μεταξύ των 53 μουσουλμανικών ehm~m.Ενα διαφορετικό πρότυπο για τον ισλαμικό κόσμο,όπως διαφορετική θα είναι και η πολιτιστική προοπτική που θα συνεισφέρουμε στην Ευρώπη".

    [16] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΙΚΑΛ ΓΙΑ "ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σαφείς κατηγορίες κατα της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και του υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ ,για "παραχωρήσεις" στο Κυπριακό,με αντάλλαγμα την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,διατυπώνουν οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων.Στις κατηγορίες αυτές ήρθε να προστεθεί και δημοσίευμα της εφημερίδα 'Χουρριέτ",που επικαλούμενη σχόλιο των Τάιμς,αναφέρεται στις "υποχωρήσεις της Τσιλέρ" στο κυπριακό,κατα την συνάντησή της με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τόνι Μπλαίρ. Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ,με την οποία προσπαθεί να ανασκευάσει τις κατηγορίες. "Δεν υπήρξε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό" τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η Πρωθυπουργός τόνισε σαφώς στον ηγέτη των Βρετανών Εργατικών ότι "η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση,πρίν υπάρξει κατάληξη σε τελική και οριστική λύση στο πρόβλημα της Κύπρου". Η ίδια η Τανσού Τσιλέρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα,τα χαρακτήρισε "ψευδή" και τόνισε με έμφαση: "Καμμιά συναλλαγή δεν έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το Κυπριακό.Στις συνομιλίες μου με όλους τους Ευρωπαϊους ηγέτες διαχώρισα τελείως την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας στην Ε.Ε. απο το Κυπριακό,τονίζοντας ότι αυτό,όπως και τα άλλα πολλά προβλήματα που έχει η Τουρκία με την Ελλάδα,αποτελούν ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά.Το Κυπριακό είναι κρατική και εθνική υπόθεση.Κανείς δεν μπορεί ούτε να πωλήσει την Κύπρο ούτε να τη θίξει.Αυτό θα πρέπει να καταστεί γνωστό." Απο την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ τόνισε ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την Κύπρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι αν απαιτηθεί,μπορεί να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης της πρωθυπουργού με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τόνι Μπλαίρ.

    [17] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δ'ηλωσε στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" ότι το κυπριακό δεν πρόκειται να οδηγηθεί πουθενά "αν οι Αμερικανοί κλείσουν τον Προεδρο Κληρίδη και τον ίδιο σε ένα δωμάτιο για να συνομιλήσουν για δεκαπέντε μέρες". Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο "το μόνο που θα επιτύχουν είναι μια τεχνητή συμφωνία,που θα προκαλέσει ,κατα την έκφρασή του ζημιά στην ειρήνη".Κάλεσε ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες,τη Βρετανία και τη Ρωσία να αφήσουν την επίλυση του προβλήματος στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απαντώντας σε ερώτηση ,κατα πόσον η Τουρκία θα συγκατατεθεί σε μια πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο,δήλωσε ότι δεν πιστεύει πώς η Τουρκία θα δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο.

    [18] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ UNPREDEP ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η διαδικασία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον αλλά και το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, καθιστούν αναγκαία την παράταση της θητείας ειρηνευτικών δυνάμεων της UNPREDEP στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων Μπλάγκογιε Χατζίνσκι σε συνέντευξή του στην ημιεπίσημη εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια". Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ύπαρξη σημαντικών ριζοσπαστικών αλλά και εθνικιστικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων επιτάσσουν και δικαιολογούν την παραμονή των ειρηνευτικών δυνάμεων της UNPREDEP στα Σκόπια. Ο Χατζίνσκι υπογραμμίζοντας ότι η συφωνία του Ντέιτον "ουσιαστικά αίρει το εμπαργκο όπλων στην ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία", ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουϊλλιαμ Πέρι κατά την επίσκεψή του στα Σκοπια αλλά και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Βίκτωρ Κόμρας. Οπως δε ανέφερε, τα Σκόπια ζήτησαν να σχολιαστεί το μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που αφορά στο θεμα αυτό, αλλά όπως είπε, μέχρι σήμερα "δεν έλαβαν απάντηση". Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι από το έδαφος των Σκοπίων θα διέλθουν με προορισμό τη Βοσνία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ντέϊτον, μόνο Αμερικανοί στρατιωτες. Οσον αφορά τις δυνατότητες παροχής στρατιωτικής βοήθεια προς την ΠΓΔΜ ο Χατζίνσκι δήλωσε ότι τα Σκόπια θα λάβουν από τη λεγόμενη "πρωτοβουλία της Βαρσοβίας" ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση των στρατιωτικών αλλά και την υλοποιηση του προγράμματος "Γέφυρας προς την Ευρώπη". Ακόμη, αναμένεται, όπως είπε ο Χατζίνσκι, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Ευρώπη να προσφέρουν ένα μέρος του εξοπλισμού τους και κυρίως μεταφορικά μέσα στον στρατό της ΠΓΔΜ.

    [19] ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Με πλήρη ισχύ λειτουργούν οι τέσσερις από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ο οποίος κατά τους πρώτους 11 μήνες του 1995 έχει παράγει ηλεκτροενέργεια ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων κιλοβατωρών.

    Συγκεκριμένα, με ισχύ 440 Μεγαβάτ λειτουργούν ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιδραστήρaς, ενώ με ισχύ 1000 Μεγαβάτ λειτουργεί ο έκτος αντιδραστήρας. Ο πέμπτος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, ισχύος 1000 Μεγαβάτ, υπολειτουργεί, αλλά η συμμετοχή του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

    Εκτός λειτουργίας για έλεγχο και επισκευή έχει τεθεί ο τέταρτος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι ισχύος 440 Lecab\t.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Monday, 11 December 1995 - 14:29:17