Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ.ΛΙΑΝΗ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] "ΚΕΝΟ ΕΥΘΥΝΗΣ" ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

  • [06] ΈΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

  • [07] ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

  • [08] ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΜΑ

  • [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [11] H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [12] ΣΥΝΤΟΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ΝΤ.ΜΠΑΪΚΑΛ: "ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε."

  • [15] ΑΓΚΥΡΑ:ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ 99 ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [16] ΓΟΛΓΟΘΑΣ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-ΜΑΡΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

  • [17] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΛΕΦ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΦΤΩΧΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  • [21] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 4% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [22] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΛΒΑΣΑΝ-ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΝΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

  • [23] ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΠΟΥ AMAVEQETAI ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β΄

  • [Γ] ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [25] ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [26] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [27] ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΕΝΣ

  • [28] "ΒΑΣΗ ΜΑΣ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"

  • [29] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [30] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΑΕ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [31] ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (του Π.Ταστσίδη)


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ.ΛΙΑΝΗ- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών για παρεμβάσεις της συζύγου και διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ.Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου στην σύνταξη των ιατρικών δελτίων και στη διαγνωστική και θεραπευτική προσπάθεια του ιατρικού συμβουλίου που παρακολουθεί τον πρωθυπουργό προέβη σήμερα ο πρόεδρος του συμβουλίου καθηγητής κ.Γρηγόριος Σκαλκέας.

    Η δήλωση του κ.Σκαλκέα προκλήθηκε με επιστολή της κ.Παπανδρέου η οποία ζήτησε από το ιατρικό συμβούλιο "να αποκαταστήσει την αλήθεια" μετά από δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων τα οποία την εμφάνιζαν να αναμειγνύεται "στο επιστημονικό έργο του συμβουλίου υποδεικνύοντας αποτρέποντας αποφάσεις σχετικές με την θεραπεία του πρωθυπουργού".

    Στην απάντηση του στην κ.Παπανδρέου η οποία στην επιστολή της είχε ευχαριστήσει δημοσίως το ιατρικό συμβούλιο για την ουσιαστική,όπως την χαρακτηρίζει, συμβολή του συμβουλίου στις προσπάθειες για πλήρη αποκατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, ο κ.Σκαλκέας κάνει λόγο για αποχώρηση από το συμβούλιο η οποία θα ήταν αυτονόητη σε περίπτωση οποιασδήποτε ανάμειξης.

    Όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, η Ένωση Συντακτών των Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με επιστολή της στον γενικό διευθυντή του Ωνασείου κ. Αντώνη Κονταράτο ζήτησε να αποκατασταθεί η ενημέρωση των δημοσιογράφων στο επίπεδο που ήταν μέχρι την αποχώρηση του καθηγητή Σκαλκέα και να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να εργάζονται εντός των χώρων του νοσοκομείου.

    Η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η λύση αυτή επιβάλλεται εξαιτίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ότι οι δημοσιογράφοι θα αποδεχθούν ορισμένους κανόνες ώστε η παρουσία τους εκεί να μην διαταράσσει τη λειτουργία του ιδρύματος.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλ.Χυτήρης εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει σε ένα 20ήμερο,λίγο μετά τα Χριστούγεννα να επιστρέψει στο σπίτι του στην Εκάλη.Ο κ.Χυτήρης έκανε τη δήλωση αυτή επικαλούμενος την ενημέρωση που του έγινε απο τους θεράποντες γιατρούς.

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ δήλωσε ότι η κυβερνητική λειτουργία συνεχίζεται αδιάκοπτα και ανακοίνωσε κυβερνητικές συσκέψεις για την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη,με θέματα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και τον προϋπολογισμό.Σχολίασε σκωπτικά τις απόψεις βουλευτών ,όπως του κ.Ροκόφυλλου,που κάνουν λόγο για κενό εξουσίας,λέγοντας ότι αυτή την περίοδο ακούγονται πολλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα ακουθήσει τους συνταγματικώς ιατρολογούντες και τους ιατρικώς συνταγματολογούντες".

    Απέρριψε ακόμη τις αιτιάσεις που έγιναν με αφορμή την τοποθέτηση πορτοκαλί τηλεφώνου στον πρώτο 'οροφο του Ωνάσειου,λέγοντας ότι δεν κατανοεί τον θόρυβο που γίνεται,επισημαίνοντας ότι η κ.Δήμητρα Παπανδρέου βρίσκεται 19 μέρες στο νοσοκομείο και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατ'ον να δίνει εντολές τηλεφωνικά σε υπουργούς. Απάντηση στον Μ.Εβερτ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ υποστηρίζοντας ότι "παλλινωδεί και ανευθυνολογεί συνεχώς σε κύρια θέματα όπως η οικονομία."

    "Ο κ.Εβερτ πότε μοιράζει λεφτά,πότε καταστροφολογεί και πότε μιλάει για δωδεκατημόρια.Ας ακόυσει,κατέληξε ο κ.Χυτήρης,κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μιλούν πιό σοβαρά."

    Οταν ρωτήθηκε σε ποιά στελέχη αναφέρεται έφερε ώς παράδειγμα τον κ.Γ.Σουφλιά.

    [03] "ΚΕΝΟ ΕΥΘΥΝΗΣ" ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την ύπαρξη "κενού ευθύνης" διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης,προβλέποντας παράλληλα,εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ,αν συνεχιστεί η σημερινή εκκρεμότητα,σχετικά με την υγεία του Πρωθυπουργού.

    Ο κ.Σημίτης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σύσκεψης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κενό εξουσίας τόνισε πώς οι κανόνες του Συντάγματος και οι άγραφοι κανόνες της δημοκρατίας,αποτελούν το δεσμευτικό πλαίσιο για τη δράση μας".

    "Η αυθαιρεσία,η αδιαφορία και η αλαζονεία για το τί λέει η κοινή γνώμη,συνέχισε,οδηγούν σε μια πορεία φθοράς,στην εκλογική αποτυχία.Δεν μπορεί να υπάρχει κενό ευθύνης.Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις βιώσιμες,αποτελεσματικές,οι οποίες να γεννούν το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας."

    Σε ερώτηση ποιοί είναι οι παραλήπτες της δήλωσής του,απάντησε ότι είναι όλοι όσοι συμμετέχουν στις εξελίξεις.Σε άλλη ερώτηση αν οι παραλήπτες βρίσκονται l]sa στο ΠΑΣΟΚ απάντησε καταφατικά.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Συνάντηση με εκπροσώπους των συνταξιούχων είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Εργασίας Στέφανος Τζουμάκας. Το ζήτημα των αυξήσεων στις συντάξεις ορίστηκε να συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων και οι οικονομικοί υπουργοί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων μετά τη συνάντηση δήλωσαν ότι "βρήκαν κατανόηση και καλό κλίμα" σημείωσαν όμως ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στα ποσοστά που έχει ανακοινώσει το μόνο που τους απομένει είναι η κλιμάκωση του αγώνα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί τελικά στη βάση της "κοινωνικής ευαισθησίας που πάντα επέδειξε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου". Πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν δίκαια αιτήματα μετά τις τρομακτικές απώλειες του 1993.

    Ο Υπουργός Εργασίας Στέφανος Τζουμάκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

    Κριτική κατά της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος με θέμα τη διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996.

    Ο κ. Σαμαράς κατέκρινε τις συσκέψεις εντός του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι αυτή συνεχίζει να πλέει στον ωκεανό της σύγχυσης.

    "Η Πολιτική Άνοιξη", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "θεωρεί ότι η άρση της πολιτικής ρευστότητας δεν μπορεί να στηριχτεί ούτε στη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε στη λογική των επιδιώξεων του κυβερνώντος κόμματος και των στελεχών του".

    "Είναι πρωτοφανής και περίεργη η αντίληψη εκείνων" κατέληξε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, "που ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ως ανίκανη και επικίνδυνη ταυτόχρονα την θεωρούν ως ικανή για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος".

    [06] ΈΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΝΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Ο έντονος προβληματισμός των εκπροσώπων του εμπορίου τόσο για την άνιση, τις περισσότερες φορές, συμμετοχή της εμπορικής δραστηριότητας στον διεξαγόμενο διάλογο, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλονται για να εδραιωθεί το εμπόριο ως ισότιμη dqastgqi|tgta αλλά και ως ισότιμος εταίρος απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής Εμπορίου και Διανομής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Παράλληλα τονίστηκε η ανησυχία των εκπροσώπων του εμπορίου για την αύξηση της βίας κατά των επιχειρήσεων τους, η αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων τόσο σε πανευρωπαϊκό , όσο και σε θεσμικό επίπεδο, η πάγια θέση του εμπορίου κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών και της χρησιμοποίησης τους στην παραγωγική διαδικασία, η αναγκαιότητα αλλαγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε να παύσουν οι νέοι να οδηγούνται στις βιομηχανικές εργασίες και τις δημόσιες υπηρεσίες και οι δυνατότητες που έχει το εμπόριο να επιβάλλει λύσεις στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας που κλονίζει συθέμελα το οικονομικό οικοδόμημα της Ευρώπης.

    Στην υποεπιτροπή "Διά Βίου Επαγγελματική Κατάρτιση" παρουσιάστηκε η εξέλιξη του προγράμματος "Leonardo" και τονίστηκε η αναγκαιότητα για συνεχή κατάρτιση τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, ώστε να αποκτούν τα απαραίτητα προσόντα που σήμερα είναι αναγκαία στις συνεχώς εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες και τα οποία συνεχώς διαφοροποιούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

    Από εκπρόσωπο της Επιτροπής παρουσιάστηκε η προετοιμασία του προγράμματος των εκδηλώσεων του 1996, το οποίο έχει οριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως "Ευρωπαϊκό Έτος της Διά Βίου Επαγγελματικής Κατάρτισης".

    [07] ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    "Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα, η ενιαία αγορά των 80 εκατομμυρίων καταναλωτών στα Βαλκάνια αποτελεί πλέον πραγματικότητα, μετά την άρση των κυρώσεων,αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα "ΤΡΟΥΝΤ" της Σόφιας.

    Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η εφημερίδα, ότι ερευνά τις δυνατότητες για την δημιουργία διασυνοριακών εμπορικών και βιομηχανικών ζωνών στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε περιοχές τρίτων χωρών.

    Τα σχέδια αυτά αποτελούν σκέλος της "νέας οικονομικής επίθεσης" στο Βαλκανικό χώρο ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα νέα έργα υποδομής στην περιοχή.

    Η δημιουργία ειδικής επιτροπής, αρμόδιας για τις διμερείς σχέσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση του έργου του αγωγού Μπουργάς - Αλεξανδρούπολης, αποτελούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά τα Βαλκάνια".

    [08] ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

    Πρότυπο για τη σερβική τέχνη αποτέλεσε το έργο των Θεσσαλονικέων ζωγράφων που είχαν διακοσμήσει μοναστήρια και εκκλησίες στη διάρκεια της βασιλείας του Μιλουτίν σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Λονδίνου κ Robert Browning. Ο κ Browning σε ανακοίνωση στο συνεδρίου με θέμα "Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα" που διοργανώνει το ΙΜΧΑ σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, επισημαίνει ότι μετά την προς νότο επέκταση των σερβικών συνόρων στις αρχές του 14ου αιώνα η Θεσσαλονίκη μετέδιδε στη Σερβία μεταξύ των άλλων και τη βυζαντινή πολιτική κουλτούρα.

    Όπως επισημαίνει ο κ Browning η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων εμπορικών δρόμων επιβεβαιώνει ότι η πόλη αποτελούσε από την ελληνιστική ακόμη περίοδο τον κρίκο που ένωνε τους λαούς της Μεσογείου με την Βαλκανική χερσόνησο ενώ η έλευση των Σλάβων τον 6ο και 7ο αιώνα την κατέστησε σημείο επαφής μεταξύ του Βυζαντίου και Σλάβων.

    Η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης στο Αγιο Όρος και η στενή επαφή της με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους επιβεβαιώνει, όπως τονίζει ο Browning ότι οι Σλάβοι καλόγεροι όταν επέστρεφαν στις χώρες τους μετέφεραν όχι μόνο στοιχεία του θρησκευτικού πολιτισμού αλλά και κάτι από την κοσμική κουλτούρα της πόλης. Σύμφωνα με τον κ Browning η ακμή του βουλγαρικού πολιτισμού τον 14ο αιώνα έχει τις ρίζες της στη Θεσσαλονίκη και στο Αγιο Όρος

    Εξάλλου κοινή προέλευση από τη Θεσσαλονίκη της εποχής της Δ Σταυροφορίας έχουν, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Βρετανικού Μουσείου κ David Buckton,η χρυσή εικόνα του Αγίου Δημητρίου από το θησαυρό των Guelph , που βρίσκεται σε μουσείο του Βερολίνου και οι λειψανοθήκες τους Αγίου Δημητρίου στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και στο Ντάμπαρτον Οουκς της Ουάσιγκτον.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη άρχισε να παίρνει τη μορφή της Βυζαντινής μεγαλούπολης την εποχή του πλήρους εκχριστιανισμού της από τον Θεοδόσιο Α΄. Αυτό προκύπτει από έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα σημαντικότερα οικοδομικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης , τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε στο συνέδριο ο καθηγητής της Βυζαντινής ιστορίας του ΑΠΘ κ Γεώργιος Βελένης. Στην ανακοίνωση του κ Βελένη με τίτλο "Η Θεσσαλονίκη του 4ουμΧ αιώνα μέσα από τα αρχαιολογικά δεδομένα" εξετάζεται η κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη από την περίοδο την μεγάλης ακμής των χρόνων της Τετραρχίας ως την εποχή του πλήρους εκχριστιανισμού της από τον Θεοδόσιο Α".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΜΑ

    Με ψήφους 250 υπέρ, 71 κατά και 6 αποχές εγκρίθηκε για πρώτη φορά έγκαιρα ο προυπολογισμός του 1996 στη Ρωσικη Δούμα. Περιλαμβάνει έσοδα 351.6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (76 δισεκατ. δολ) και εξοδα 440.3τρισεκατ. ρούβλια. Το έλλειμμα του προυπολογισμού είναι 88,5 tqisejat.ρούβλια η 3.85% του ακαθάριστου εσωτερικού προιόντος.

    Ο μηνιαίος πληθωρισμός στο νέο προυπολογισμό καθορίστηκε στο 1.9%,παρόλο που η κυβέρνηση προτείνει 1.2% και εξακολουθούν να αντιδρούν το φιλελεύθερο κόμμα "Γιαμπλοκο", οι κομμουνιστές και το αγροτικό κόμμα. Ο νέος προυπολογισμός πρέπει να εγκριθεί επίσης από το ομοσπονδιακό συμβούλιο που θα συνέλθει το Σαββατο και στη συνέχεια από τον πρόεδρο Γιέλτσιν.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από καιρό προειδοποιουσαν οτι ο προυπολογισμός του 1996 θα έπρεπε να εγκριθεί πτιν από τις βουλευτικες εθνικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου,διότι φοβούνται οτι η νέα Δούμα που θα προκέψει από τις εκλογές μπορεί να είχε προβήματα στην ψήφιση του.

    [10] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Η Τουρκία έθεσε υποψηφιότητα για να καταστεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,για τα έτη 2001-2002.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" επικαλούμενη τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή" απο τη Νέα Υόρκη,η Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1951 έθεσε υποψηφιότητα για το Σ.Α.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη,πρέσβης Τσελέμ,σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Νέα Υόρκη,ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της χώρας του και πρόσθεσε πώς ενημερώθηκαν ήδη οι 185 χώρες-μέλη του διεθνούς Οργανισμού.

    Η ψηφοφορία θα γίνει βέβαια,στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,το έτος 2000 ,αλλά ο πρέσβης της Τουρκίας υπογράμμισε πώς μέχρι τότε,η εικόνα της χώρας του "θα είναι πιό λαμπρή".

    [11] H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Την επόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα κληθεί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να αποφασίσει με την απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του, δηλαδή των 627 ευρωβουλευτών, για την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Η έγκριση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση απαιτεί 314 θετικές ψήφους στην ολομέλεια του σώματος το οποίο θα κληθεί να εξετάσει δύο σχετικές εισηγητικές εκθέσεις των αρμοδίων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η πρώτη θα εξετασθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την Δεύτερα 11 Δεκεμβρίου ενω μία ημέρα θα συνέλθει για να εξετάσει την δική της εισηγητική έκθεση η Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του σώματος.

    Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων γίνεται από τον Ισπανό ευρωβουλευτή του Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Καρνέρο Γκονζάλες, ο οποίος σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να d~sei την σύμφωνη γνώμη του για την τελωνειακή ένωση μόνο εάν έχει δείγματα ότι στο μεταξύ σημειώνεται ουσιαστική και βραχυπρόθεσμα εφικτή πρόοδος στους κύριους τομείς δηλαδή στην μεταρρύθμιση του συντάγματος, την αποφυλάκιση των τεσσάρων κουρδικής καταγωγής βουλευτών οι οποίοι με δικαστική απόφαση εξέπεσαν του αξιώματος τους, την αλλαγή του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου το οποίο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόοδο στα προβλήματα του Κουρδιστάν και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πηγές του κοινοβουλίου, η πλειοψηφία της επιτροπής συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του εισηγητή αλλά σημειώνουν ότι μια απόρριψη της συμφωνίας για τελωνειακή ένωση θα οδηγούσε στην αποξένωση των δυο πλευρών και θα είχε αρνητικές συνέπειες.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στις 22 Νοεμβρίου είχε απορρίψει πρόταση Ελλήνων και άλλων ευρωβουλευτών να μετατεθεί η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία σε άλλη ολομέλεια μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου ενώ 6 ημέρες αργότερα στην ίδια απόφαση είχε καταλήξει και η επιτροπή εξωτερικών οικονομικών σχέσεων.

    Εάν την Τετάρτη το κοινοβούλιο εγκρίνει την συμφωνίας, τότε αμέσως μετά θα συζητηθεί η έκθεση του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη κ.Σβάιγκερ για την εφαρμογή της ειδικής δράσης χρηματοδοτικής συνεργασίας υπέρ της Τουρκίας.

    Η έκθεση προτείνει την χορήγηση 475 εκ. ECU από τον τακτικό προϋπολογισμό την πενταετία 1996-2000, την χρηματοδότηση με 400 εκ. ECU από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έργων υποδομής στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργεια και των τηλεπικοινωνιών και την χρηματοδότηση της Τουρκία από το πρόγραμμα MEDA για την ενίσχυση των μεσογειακών χωρών ποσοστού μέχρι και 30% από ένα πρόγραμμα 4,3 δισεκατομμυρίων ECU.

    Παράλληλα προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης μακροοικονομικής βοήθειας ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων σε 2.8 δισ ECU.

    [12] ΣΥΝΤΟΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Στην επικαιρότητα επανέρχεται στην Άγκυρα η αμερικανική προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου.

    Σε άρθρο του ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος κ.Μεμέτ Αλί Μπιράντ σημειώνει ότι η φάση της επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου έχει αρχίσει ενώ τοποθετεί την τελική επίλυση το αργότερο το 1998-9 οπότε και τοποθετείται η στιγμή της; ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπιράντ αυτό θα είναι και το κύριο μέσο για να πεισθούν οι δυο κοινότητες στην Κύπρο να προχωρήσουν σε συμφωνία, "οι πλούσιοι Ελληνοκύπριοι επειδή θα τους καταστεί σαφές ότι δεν μπουν στην Ένωση χώρος τους Τουρκοκυπρίους" οι δε "Τουρκοκύπριοι επειδή εάν παραμείνουν μόνοι δεν θα έχουν άλλη διέξοδο εκτός από την ένωση με την Τουρκία".

    Ο συνήθως καλά ενημερωμένος Τούρκος αρθρογράφος κάνει λόγο για ένα σχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο την δημιουργία μιας ομοσπονδίας κατά το πρότυπο της Ελβετίας η οποία θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και η οποία όπως υπαινίσσεται ο κ.Μπιράντ θα γίνει εν άγνοια της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπιράντ, η πρωτοβουλία θα προέλθει από τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα κ.Ρίτσραντ Χόλμπρουκ ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα προσπαθήσει να φέρει κοντά τις δυο πλευρές.

    Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος προβλέπει ότι εάν μετά από την επίσκεψη υπάρξει προσέγγιση των δυο κυπριακών πλευρών θα ακολουθήσει ο συνήθης εγκλεισμός των αντιμαχόμενων σε ένα δωμάτιο πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία στον Λευκό Οίκο "κάτω από τα έκπληκτα μάτια των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας τους οποίους θα αγκαλιάζει ο Κλίντον".

    Ο κ.Μπιράντ αποδίδει στον πρόεδρο Κλίντον πρόθεση να εκμεταλλευθεί για την ανύψωση του δικού του κύρους μια χειραψία Κληρίδη - Ντενκτάς παρόμοια με αυτές Ράμπιν - Αραφάτ και Μιλόσεβιτς - Τούτζμαν - Ιζεντμπέκοβιτς.

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ αναζητούν λύση για το Kυπριακό. Η συμφωνία για τη Βοσνία ενθάρρυνε τους αμερικανούς μεσολαβητές, αναφέρει σε ρεπορταζ στην εφημερίδα "INFORMATION" της Κοπεγχαγης ο δημοσιογράφος Ηenrik Brun.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αμερικανοί ελπίζουν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μετά την επιτυχία του Ρ. Χόλπουργκ στη Βοσνία. Γι αυτό το λογο ο πρόεδρος Κλίντον έστειλε ένα απεσταλμένο του στην Κύπρο για να δώσει νέα πνοή στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.

    Ο αμερικανός απεσταλμένος συναντήθηκε με τον ελληνοκύπριο πρόεδρο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ραούφ Ντεκτάς, δεν έκανε όμως συγκεκριμένες dgk~seir για το περιεχόμενο των προτάσεων προς τους δύο πολιτικούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Αμερικανοί σκέπτονται μιά λύση σαν αυτή της βοσνίας οπου τα δύο μέρη παραμένουν αυτόνομα με το δικό τους κοινοβούλιο. Θα συνδέονται με μια κεντρικη ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται βασικά με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η Λευκωσία που οπως και το υπόλοιπο νησί είναι χωρισμένη στη μέση υα ξαναενωθεί σαν ομοσποβδιακή πρωτεύουσα.

    "Η Κύπρος αναφέρει το η ανταπόκριση διαμελίστηκε οταν η Τουρκία εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα καθοδηγούμενο από τους Ελληνες που έιχε ως σκοπό την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έκτοτε η Τουρκία έχει 35000 στρατιώτες στη Βόρειο Κύπρο για την "προστασία" της τουρκικής μειονότητας. Οι τουρκοκύπριοι εφτιαξαν το 1983 το δικο τους κράτος αλλά έχει αναγνωρισθεί μόνο από την Τουρκία. Ο ΟΗΕ και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ως την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου".

    Μεσολαβητική πρόταση από τον ΟΗΕ που μοιάζει με την αμερικανική ειχε μάλλον κακή τύχη τα τελευταία 21 χρ.ονια και ούτε οι τουρκοκύπριοι ούτε οι ελληνοκύπριοι είναι τον τελευταίο καιρό διατεθειμένοι να κάνουν συμβιβασμούς γράφει ο Brun.

    To δημοσίευμα καταλήγει ότι οι 550.000 ελληνοκύπριοι δεν θέλουν με κανένα τρόπο να δεχθούν μια de fakto αναγνώριση και οι 18000 τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να χάσουν την προστασία που τους προσφέρουν οι Τούρκοι στρατιώτες.

    [14] ΝΤ.ΜΠΑΪΚΑΛ: "ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε."

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ,που έδωσε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως "μέσα σε μια πενταετία η Τουρκία καλείται να υπογράψει συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους,στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν απο την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.".

    Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Σαμπάχ" στην οποία προστίθεται πώς ο Ντ.Μπαϊκάλ παραδέχθηκε πώς η επικείμενη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης φέρνει αντιμέτωπη την Τουρκία με την επίλυση του κυπριακού.

    "Αυτό είναι αλήθεια" απάντησε και τόνισε έμφαση:"Οι διαπραγματεύσεις στο θέμα της Κύπρου συνεχίζονται και τα 5 χρόνια είναι ένα μεγάλο διάστημα."

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός δέχθηκε την επίθεση του Μπουλάντ Ετζεβίτ,που τον κατηγόρησε ότι "η Κύπρος θυσιάστηκε πρός χάριν της τελωνειακής ένωσης".Ο Ντ.Μπαϊκάλ απάντησε στον αρχηγό του DSP λέγοντας πώς "δεν έχει νόημα η διατύπωση επικρίσεων σχετικά με την απόσταση που έχει διανυθεί στο θέμα της τελωνειακής ένωσης,απο αυτούς που apelp|kisam,εν καιρώ,την ευκαιρία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Στο μεταξύ όλες οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στην επίσκεψη του Ρίτσαρντ Μπίτι στην Κύπρο και στις επαφές που είχε με τον Προεδρο της Κύπρου Γλ.Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η "Ζαμάν" γράφει μάλιστα ότι στις επαφές αυτές του Μπίτι,έγινε σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει εμφαση στην ασφάλεια και στην αποστρατιωτικοποίηση της νήσου,ενω οι τουρκοκύπριοι ανησυχούν για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η "Τζουμχουριέτ" τονίζει ότι προωθείται για την επίλυση του κυπριακού "φόρμουλα Βοσνίας" με την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο.

    [15] ΑΓΚΥΡΑ:ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ 99 ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Σε αναβολή της δίκης των πρώτων 99 από τους συνολικά 1080 συνεκδότες της ανθολογίας κειμένων με τίτλο "ελευθερία σκέψης" οδήγησε την κυβέρνηση της Τουρκίας το ενδεχόμενο να συμπέσει η δίκη με την ψηφοφορία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

    Η αναβολή κρίθηκε σκόπιμη έτσι ώστε να εξετασθεί το αίτημα της υπεράσπισης η οποία ζήτησε να παραπεμφθεί η υπόθεση στο συνταγματικό δικαστήριο και να μην εκδικασθεί από το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας.

    Όπως είναι γνωστό ο σημαντικότερος όρος που είχε θέσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας ήταν η κατοχύρωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    [16] ΓΟΛΓΟΘΑΣ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-ΜΑΡΝΤΙΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    Πορεία προς τον Γολγοθά αποτελεί η διαδρομή από το Ντιγιαρμπακίρ, την πολιτιστική και πολιτική πρωτεύουσα των Κούρδων στην Τουρκία, ώς την πόλη Μάρντιν στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, το πεδίο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού και ορμητήριο των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κουρδικών βάσεων στο Βόρειο Ιράκ.

    Όπως επισημαίνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας DIARIO 16, Ρικάρδο Ανγκόσο, οι πολλαπλοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί έλεγχοι και η δυσανάλογη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος του δρόμου, παρά το γεγονός ότι τελευταία επικρατεί στη περιοχή σχετική ησυχία, καθιστούν τη διαδρομή Γολγοθά.

    Η πληροφόρηση στην Μάρντιν βρίσκεται σε καραντίνα ενώ είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποτίμηση της στρατιωτικής δράσης των ανταρτών στην περιοχή. "Η μοναδική εφημερίδα στα αγγλικά, Turkish Daily News, πληροφορεί για τις τελευταίες συλλήψεις στο Κουρδιστάν και τις απώλειες που υφίσταται η κουρδική πλευρά, αλλά ποτέ δεν ενημερώνει γι αυτές που υπέστη ο στρατός ή οι αστυνομικές δυνάμεις" σημειώνει ο ανταποκριτής.

    Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η κουρδική ταυτότητα ήταν αυστηρώς απαγορευμένη μέχρι πρόσφατα, em~ μέχρι το 1991 δεν ήταν κατοχυρωμένο το δικαίωμα των Κούρδων να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους γλώσσα ούτε η διάδοση γραπτών κειμένων στην κουρδική ακόμη και σήμερα είναι αδύνατο να βρει κανείς μία κουρδική εφημερίδα ή ένα κουρδικό βιβλίο στη περιοχή, ούτε υπάρχουν ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί στην κουρδική.

    "Το περιβάλλον που επικρατεί είναι κυριολεκτικά καταθλιπτικό. το εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης είναι η μοναδική οικονομική δραστηριότητα σε αυτή την απομονωμένη κρύα και διαρκώς κατεχόμενη από τον στρατό περιοχή. Και το βράδυ οι συστηματικές διακοπές ρεύματος μετατρέπουν την Μάρντιν σε μια πόλη φάντασμα. Η σιγή που βασιλεύει στην Μάρντιν είναι νεκρική" καταλήγει το δημοσίευμα της DIARIO 16.

    [17] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Εκτενές δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας DIE PRESSE παρουσιάζει τις δυνατότητες διακίνησης που προσφέρονται για τα πάσης φύσεως μεταφορικά μέσα με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα με βάση τις σχετικές οδηγίες της Αυστριακής Λέσχης Αυτοκινήτου (OAMTC).

    Σχετικά με τις οδικές μεταφορές προς Σερβία σημειώνεται ότι δυνατότητα υπάρχει μόνο μέσω Ουγγαρίας επειδή δεν είναι ακόμη δυνατή σιδηροδρομική μεταφορά οχημάτων καθώς επίσης δεν έχει ακόμη ανοίξει κι ο αυτοκινητόδρομος (Autoput) Ζάγκρεμπ - Βελιγραδίου. Η έκδοση βίζας και η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτικά.

    Ο ανεφοδιασμός σε υγρά καύσιμα δεν παρουσιάζει προβλήματα, με εξαίρεση την αμόλυβδη βενζίνη.Σε περίπτωση μη λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης, την πώληση αναλαμβάνουν ιδιώτες κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων έναντι 1 - 2 μάρκων ανά λίτρο.

    Οι έχοντες προορισμό την ΠΓΔΜ απαιτείται να έχουν ανανεωμένη ασφάλεια (1.200 σελίνια ανά όχημα για ένα μήνα). Αντ΄αυτής όμως καταβάλλεται κάποιο "τέλος απολύμανσης" ύψους μερικών μάρκων με αντάλλαγμα το βρέξιμο του αυτοκινήτου με κάποιο υγρό που συχνά είναι απλό νερό.

    Ο ανεφοδιασμός αμόλυβδης στα Σκόπια θεωρείται επαρκής, ενώ έχουν ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα, ώστε η διαδρομή οδικώς, πλην των ανωτέρω προβλημάτων, να μην χαρακτηρίζεται περιπετειώδης.

    Βεβαίως υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση της επιλογής του φέρυ - μπόουτ από Ιταλία. Η Αυστριακή Λέσχη Αυτοκινήτου δεν συνιστά πάντως στους ενδιαφερομένους να χρησιμοποιούν τη διαδρομή μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Τη διαδρομή αυτή αποφεύγουν και οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως οι διεθνείς μεταφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα φέρυ από Ιταλία προς Ελλάδα και αντιστρόφως.

    Προς Ελλάδα δεν υπάρχει κατευθείαν σιδηροδρομική σύνδεση από τη Βιέννη παρά μόνο μέσω Βουκουρεστίου - Βουδαπέστης.

    Σχετικά με τις αερομεταφορές, καταλήγει το dglos_eula, αναμένεται το άνοιγμα ολόκληρου του εναέριου χώρου των Βαλκανίων. Σήμερα χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Σερβίας περί τα 700 - 1000 αεροσκάφη ημερησίως.

    [18] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΛΕΦ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Το θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα Ανατολής- Δύσης, γνωστός στην Ελλάδα ως Παραεγνατία, καθώς και η συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Αλβανίας στη διαδικασία αποκατάστασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά τη λήξη του πολέμου, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Τίρανα του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ και του Αλβανού ομολόγου του Σάλι Μπερίσα.

    Οι δύο άνδρες εξέτασαν τις περαιτέρω δυνατότητες για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

    Τονίστηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης μιας μικτής βουλγαροαλβανικής τράπεζας που να ρυθμίζει τις οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ των δυο χωρών, ενώ η αλβανική πλευρά εξέφρασε ετοιμότητα να δώσει άδεια για τη λειτουργία στην Αλβανία παραρτημάτων βουλγαρικών τραπεζών.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας συναντήθηκε και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι, με τον οποίο εξέτασε θέματα που σχετίζονται με την οικονομική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας, καθώς και την πρόταση για την ίδρυση Βαλκανικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί βοήθεια.

    Ο κ.Ζέλεφ είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους της βουλγαρικής παροικίας στην Αλβανία, που σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία αριθμεί περίπου 40.000.

    [19] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στο Κοζλοντούι, η εταιρεία φυσικού αερίου ''Μπουλγκάργκας'', καθώς και η Εθνική Ηλεκτρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης για το 1996, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στη βουλγαρική βουλή.

    Στον κατάλογο των εταιρειών, η ιδιωτικοποίηση των οποίων απαγορεύεται ρητά έχουν συμπεριληφθεί συνολικά 39 εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι, τα Βουλγαρικά Ταχυδρομεία, η αεροπορική εταιρεία ''Μπαλκάν'', τα αεροδρόμια και τα μεγαλύτερα βουλγαρικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και στο Δούναβη.

    Σε ισχύ διατηρείται η απαγόρευση για συμμετοχή ιδιωτών στις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται όπλα και πυρομαχικά.

    Η έναρξη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης συνολικά 100 εταιρειών αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τη βουλγαρική κυβέρνηση.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα διυλιστήρια ''Νέφτοχιμ'' στο Μπουργκάς (Πύργος) και ''Πλάμα'' στην p|kg Πλέβεν, τα μεταλλουργικά συγκροτήματα ''Κρεμίκοβτσι'' και ''Στομάνα'', τη Βουλγαρική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών, καθώς και για 36 μεγάλες εταιρείες εξωτερικού εμπορίου.

    Η πώληση μετοχών στα μεγάλα φαρμακευτικά εργοστάσια της χώρας θα τεθεί υπό τον έλεγχο της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    Οι Βούλγαροι υπουργοί πρόκειται να αποφανθούν και σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων στη Βάρνα, στο Μπουργκάς και στο Ρούσε.

    [20] ΦΤΩΧΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Φτωχός είναι ο ένας στους 19 Βουλγαρους πολίτες, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα, έρευνα, που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 1996.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα της Βουλγαρίας διαθέτουν το 65% των μηνιαίων αποδοχών τους για τρόφιμα, έναντι του 40% που διαθέτουν οι πιο εύποροι πολίτες.

    Ο ένας στους δυο φτωχούς Βουλγαρους πολίτες είναι κάτοικος χωριού. Στα χωριά διαμένει το 33% του βουλγαρικού πληθυσμού.

    Επιβαρυμένη είναι η οικονομική κατάσταση των γυναικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πιο ευνοϊκή θέση έχουν οι τριμελείς οικογένειες με δυο εργαζόμενους γωνείς.

    Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στη Βουλγαρία μέσα στο 1996 αναμένεται να αυξηθούν δυο φορές κατά 10%, ενώ οι μισθοί των δασκάλων θα αυξηθούν δυο φορές κατά 13%, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Κωστοφ, ο οποίος σημείωσε πως η μέση σύνταξη στη χώρα θα αυξηθει κατά 13,8%.

    [21] ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 4% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας συμφώνησαν χθές να διατηρηθεί το εκλογικό ότιο του 4% που πρέπει να συγκεντρώσει κάθε κόμμα ,σε εθνικό επίπεδο,για να πετύχει την είσοδό του στη Βουλή.

    Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων με τον Προεδρο Μπερίσα.Η συνάντηση αυτή ήταν η πρώτη ,που έγινε μετά το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα,πρίν ένα περίπου χρόνο.

    Η αλβανική κρατική τηλεόραση αλλά και οι εφημερίδες σχολίασαν θετικά τη συνάντηση αυτή,ενω και κύκλοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτιμούν θετικά την πρωτοβουλία του Προέδρου Μπερίσα.Υπογραμμίζεται ακόμη,ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε ικανοποιημένη απο τη συνάντηση και την συμφωνία,ενω πραγματικά "ανακουφίστηκαν" τα μικρά κόμματα,που αγωνιούσαν για το άν αυξηθεί το ότιο εισδοχής στη Βουλή.

    [22] ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΛΒΑΣΑΝ-ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΝΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

    Νέα επεισόδια σε βάρος των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας προκάλεσαν οπαδοί του "ιερέα" Νικόλα Μάρκου.

    Οπως γράφουν οι εφημερίδες "Κοχα Γιόν" και "Γκαζέτα Σκιπτάρε" οι οπαδοί του φερόμενου ως ιερέα,που αυτοαποκαλείται "ορθόδοξος" και προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγφμα στην ενότητα της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,είχαν φράξει το δρόμο που οδηγεί στο ναό και δεν επέτρεψαν την είσοδο σ΄αυτό τόσο του νόμιμου ιερέα Γιέρζι Τρεμπίκα,όσο και των δεκάδων πιστών ,που έσπευσαν να εκκλησιαστούν.

    Οι εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης και δήλωση του "γραμματέα του διευθυντικού συμβουλίου της Εκκλησίας Ντίμιτερ Ταβανξί,σύμφωνα με την οποία "ο πατήρ Τρεμπίκα και οι ιερείς του θα γίνουν δεκτοί στο ναό,μόνον αν υπογράψουν δήλωση με την οποία θα αναγνωρίζουν την εκκλησία του Ελμπασάν ,ως αυτοκέφαλη".

    Ο ιερέας ,μετά την εξέλιξη αυτή,ζήτησε αμέσως ακρόαση απο τον Προεδρο Μπερίσα,στον οποίο επιθυμεί να εκθέσει την κατάσταση που δημιουργείται και να διαμαρτυρηθεί για τις βιαιότητες που γίνονται ,καθώς και για την καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

    [23] ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Κλυδωνίζεται η οικονoμία των Σκοπίων, όπως γράφει η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Νάσα Μπόρμπα". Εμφανίστηκαν οι πρώτες τάσεις αποστaθεροποίησης του ντενάρ του νομίσματος των Σκοπίων, κάτι που αποδίδεται στην αναστολή των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Γιουγκοσλαβία και στην απόσυρση των κεφαλαίων που είχαν στην ΠΓΔΜ οι Σερβικές εταιρείες.

    Στην εθνική τράπεζα της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν όμως ότι η αποσταθεροποίηση του ντενάρ δεν οφείλεται στην αναστολή των κυρώσεων αλλά καθαρά σε ψυχολογικούς λόγους.

    Η ΠΓΔΜ στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό έχει έλλειμμα 400 εκατομμύρια δολάρια.Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Ρίστο Ιβάνωφ στις σχέσεις με τους γείτονες εξετάζονται δύο ενδεχόμενα: οι γειτονικές χώρες με πιθανές νέες αγορές και οι πιθανοί ανταγωνιστές σε τρίτες αγορές. Μετά την αναστολή των κυρώσεων και την άρση του Ελληνικού εμπάργκο η οικονομία της ΠΓΔΜ όπως και η οικονομία της Σερβίας πρέπει να ασχοληθούν με την ανάπτυξή τους. Όμως η κατάσταση στα σύνορα ΠΓΔΜ και Σερβίας με τις ατέλειωτες ουρές των φορτηγών που περιμένουν τον εκτελωνισμό των προϊόντων κάθε άλλο παρά φυσιολογική μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα φορτηγά δεν περομένουν πλέον με τις ώρες αλλά με τις ημέρες κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ.

    Η εφημερίδα "Πολίτικα" σημειώνει, ότι αρμόδιοι παράγοντες από τα Σκόπια επισκέφτηκαν χθες το Βελιγράδι και είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Σερβίας καθώς και με εκπροσώπους του οικονομικού επιμελητηρίου.

    Ο Τζώρτζε Σιράντοβιτς ομοσ.υπουργός εμπορίου σχολιάζοντας τα νέα οικονομικά μέτρα δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είχε πρόθεση να ζημιώσει την ΠΓΔΜ αλλά πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η αποκατάσταση των εμπορικών συναλλαγών στα φυσιολογικά επίπεδα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Γιουγκοσλαβία αναγκάστηκε να επιβάλλει τα μέτρα αυτά στις εμπορικές συναλλαγές με την ΠΓΔΜ επειδή πιθυμεί να επιστρέψει στην GATT η οποία θέτει ένα βασικό όρο ,να μην υπάρχει με καμία χώρα καθεστώς διάκρισης. Οι μέχρι σήμερα συναλλαγές με την ΠΓΔΜ γινόταν με την καταβολή μόνο 1% για έξοδα εκτελωνισμού χωρίς την καταβολή δασμών. Το καθεστώς αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνον με την έγκριση του GATT.

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β΄

    Το νέο του βιβλίο με τίτλο "Μονογραφία του Φιλίππου Β΄ " παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου στα Σκόπια ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Βάσιλ Τοπουρκόφσκι.

    Πρόκειται για την τρίτη κατα σειρά έκδοση, καθώς έχουν προηγηθεί η "Ιστορία της Μακεδονίας μέχρι τον Αλέξανδρο" και "Η Μακεδονία την εποχή του Αλεξάνδρου", ενώ ετοιμάζεται και ο τέταρτος τόμος με τίτλο "Μονογραφία του Αλέξανδρου".

    Οι εν λόγω τόμοι κυκλοφορούν σε τριών ειδών εκδόσεις, μια πολυτελή, ένα βιβλίο τσέπης και μία ειδικά για παιδιά. Στην χθεσινή παρουσίαση ο κ. Τοπουρκόφσκι δήλωσε ότι στην παγκόσμια ιστοριογραφία υπάρχουν ελάχιστες μονογραφίες για τον Φίλιππο τον Β' και ότι η δική του προσπάθεια έγκειται στο να συμπληρωθούν τα κενά στις μελέτες γύρω απ΄αυτόν.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ρόλο του στην σταθεροποίηση του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, καθώς και στην στρατιωτική και κρατική του δραστηριότητα ως προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, όπως και στις γενικές πολιτιστικές ανακατατάξεις της εποχής εκείνης.

    Χαρακτήρισε τον Φίλιππο Β΄ ως διακεκριμένο διοικητή, αήττητο στις μάχες, συγκροτημένο κρατικό ηγέτη και αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η προοπτική και τύχη της Μακεδονίας χωρίς αυτόν.

    Επίσης ενημέρωσε ότι σύντομα θα εκδοθεί και από τις ίδιες εκδόσεις ("Τιτάν") ο "Άτλας της Αρχαίας Μακεδονίας", που θα είναι και η πρώτη, όπως υποστήριξε, τέτοιου είδους έκδοση στον κόσμο.

    Σήμερα θα παρουσιάσει το βιβλίο του στην Μπίτολα (Μοναστήρι) και την Δευτέρα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση στα Σκόπια. Πάντως η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων δεν αναφέρθηκε καθόλου στην παρουσίαση.


    [Γ] ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    [25] ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Σειρά επαφών για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων tou απανταχού της γης Ελληνισμού της Διασποράς αρχίζει από την Δευτέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό η νεοεκλεγμένη Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Όπως υπογραμμίστηκε μετά την σημερινή κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΑΕ και της οργανωτικής Επιτροπής του ιδρυτικού συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη σε κλίμα απόλυτης ενότητας, την Δευτέρα το Δ.Σ. θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Με την επιστροφή του,δε, στις ΗΠΑ ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ.Ανδρέας Αθενς, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής υποστήριξης των ΗΠΑ στα εκκρεμή εθνικά θέματα της Ελλάδας.

    Συνάντηση το συντομότερο δυνατόν επιδιώκει το Δ.Σ του ΣΑΕ και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, καθώς στις προτεραιότητες του Συμβουλίου, όπως τόνισε τόσο χθες όσο και σήμερα ο κ.Αθενς είναι η στενή συνεργασία με το Φανάρι, όπως και με την ελληνική πολιτεία.

    Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ.Αθενς, κατ'αρχάς πρόκειται να ζητηθεί συνάντηση με την Αυτού Αγιότητα, ώστε να παράσχει την ευλογία του στο νεοεκλεγέν προεδρείο και την ιστορική αποστολή του.

    Επίσης στις επιδιώξεις του ΣΑΕ, όπως σημειώθηκε, περιλαμβάνεται η σύναψη στενών σχέσεων με όλους τους ομογενειακούς φορείς, όπου γης, καθώς βασικό στόχος του Συμβουλίου, όπως είπε ο κ.Αθενς είναι η ενότητα των απανταχού Ελλήνων.

    Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, αναμένεται να έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη γραφεία που θα στεγάσουν προσωρινά την Γραμματεία του ΣΑΕ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ, όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί μόνιμα το Συμβούλιο.

    Μέσα στο Φεβρουάριο, δε, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΑΕ, προκειμένου να ληφθεί σειρά αποφάσεων σχετικά με την οργανωτική συγκρότηση του Συμβουλίου.

    Ας σημειωθεί, ότι όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής, κ.Δημήτρης Σωτηρλής, με την επιστροφή τους στην Αθήνα τα μέλη της επιτροπής πρόκειται να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση μόνιμης και διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα αποδήμου Ελληνισμού.

    [26] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    Πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ είναι ο κ.Ανδρέας Αθενς, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Jocjq]so, αναπληρωτής πρόεδρος ο κ.Κώστας Παπάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, ενώ οι τέσσερις αντιπρόεδροι και πρόεδροι αντίστοιχα των περιφερειακών ΣΑΕ που συγκροτήθηκαν ανά ηπείρους είναι οι κ.κ. Χρήστος Τομαράς από την Αμερική (Η.Π.Α.), Ηλίας Ράλης από την Αυστραλία, Αγαθάγγελος Ασλανίδης από την Ευρώπη και Στέφανος Ταμβάκης από την Αίγυπτο (πρόεδρος του περιφερειακού ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας).

    Τις θέσεις των τριών γραμματέων κατέλαβαν οι κ.κ.Πασχάλης Παπαχριστόπουλος από το Βέλγιο, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, από την Αυστραλία και η κ.Προτσένκο από την Ουκρανία.

    [27] ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΕΝΣ

    Τώρα ο σκοπός μας είναι μεγαλύτερος - Θα δουλέψουμε με την ελληνική κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Την αισιοδοξία του για την πορεία και το μέλλον του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΕ, Ανδρέας Αθενς.

    "Αυτό είναι ένα σπουδαίο έργο και γνωρίζω ότι θα δουλέψουμε από κοντά, με την Ελλάδα", είπε ο κ.Αθενς. "Δεν είναι η πρώτη φορά που δουλεύουμε μαζί. Τώρα όμως έχουμε ένα σκοπό μεγαλύτερο, να πάρουμε αυτή τη δύναμη, γιατί σήμερα την χρειαζόμαστε περισσότερο από πριν. Γιατί στον κόσμο υπάρχουν πολλά προβλήματα".

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ρόλο του προεδρείου του ΣΑΕ σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες της χώρας μας με την ΠΓΔΜ ο κ.Αθενς απάντησε ότι το ΣΑΕ θα δουλέψει μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση. "Εμείς δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις που ανήκουν στην Κυβέρνηση. Όταν, όμως, μας χρειασθεί η ελληνική κυβέρνηση θα είμαστε παρόντες. Πάντοτε θα το κάνουμε".

    Σε ερώτηση, δε, για τον ρόλο του ελληνικού λόμπι σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα της χώρας μας ο πρόεδρος του ΣΑΕ δήλωσε ότι όσα καλά πράγματα χουν γίνει οφείλονται στο ότι "έχουμε δουλέψει πολύ στενά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Τέλος, αναφορικά με τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ.Αθενς τονίζει ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να το κρατήσουμε. Εμείς στην Ουάσιγκτον με αυτό το λόμπι που έχουμε, κάνουμε πολλά πράγματα για το Πατριαρχείο. Πρέπει να το κάνουμε. Κάπου-κάπου ίσως υπάρχει και κάποια μικροδιαφορά. Αυτά όμως είναι μικρά και επουσιώδη. Αγαπάμε το Πατριαρχείο, πρέπει να δουλέψουμε για το Πατριαρχείο, και αν έχουμε διαφορές θα τις συζητήσουμε".

    [28] "ΒΑΣΗ ΜΑΣ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ"

    Την υπόσχεση, εξάλλου, ότι θα εργαστεί σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας για την προώθηση των θεμάτων εθνικών δικαίων, παιδείας, νεολαίας και θρησκείας έδωσε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε wher το απόγευμα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    "Πρόθεσή μας είναι να προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό με συντονισμένες ενέργειες ώστε το ελληνικό στοιχείο να αποτελεί υπολογίσιμο και αξιόλογο στοιχείο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τομαράς μιλώντας εκ μέρους του κ.Αθενς, υποσχόμενος παράλληλα συμπαράσταση στην ελληνική πολιτεία στην αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων.

    Στις προτεραιότητες της διοίκησης του ΣΑΕ, όπως σημειώθηκε, περιλαμβάνεται η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στον απανταχού Ελληνισμό και η διάδοσή της, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξει στήριξη των εδρών Ελληνικών Σπουδών και του έργου των Ελληνιστών.

    Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΣΑΕ, όπως επισημάνθηκε, προτίθεται να παράσχει κάθε απαραίτητη βοήθεια προς τους παλιννοστούντες στην Ελλάδα αποδήμους Έλληνες, ενώ στις προτεραιότη-τες του ΣΑΕ είναι η αξιοποίηση με κάθε δυνατό τρόπο του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της Ε.Ε. Έμφαση δόθηκε επίσης στο πλαίσιο της συνέντευξης και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ως γέφυρας των αποδήμων με την Ελλάδα.

    [29] ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά το τέλος των εργασιών της ιδρυτικής συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, εκφράζεται ικανοποίηση για το πρώτο αυτό αποφασιστικό βήμα δημιουργίας ενός οργανωτικού πλαισίου διαρκούς διαλόγου μεταξύ Αποδήμων και Μητρόπολης και διατρανώνεται η θέληση των εκπροσώπων της ελληνικής Ομογένειας να συμβάλλουν στη συσπείρωση του απανταχού ελληνισμού για την προάσπιση των μεγάλων θεμάτων του. Προάσπιση, που όπως υπογραμμίζεται "δεν εντάσσεται σε εθνικιστικά πλαίσια, αλλά αποτελεί διατράνωση των αρχών δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος σημειώνεται ότι το μητροπολιτικό κέντρο οφείλει να αναλά-βει επειγόντως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ελληνο-παίδων του εξωτερικού και χαιρετίζεται ιδιαίτερα η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στο ΣΑΕ. Τονίζεται δε ότι η συντονισμένη πολιτιστική προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στις χώρες διαβίωσης των αποδήμων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

    Ακόμη, χαιρετίζεται η επιλογή της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πύλη προς τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο ως έδρας του ΣΑΕ και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θα συμπαρασταθούν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική Πολιτεία, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων.

    Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, καταδικάζεται και καταγγέλλεται η προκλητικό-τητα της Τουρκίας με τις παράλογες αξιώσεις της έναντι της Ελλάδος, καταδικάζεται η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου και τονίζεται η ανάγκη πολιτικής καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Αλβανία, από την jub]qmgsg της οποίας διατυπώνεται η απαίτηση να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, η οποία πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Επίσης, καταδικάζεται η πλαστογράφηση της ιστορίας και ο σφετερισμός του ονόματος της Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων και παρέχεται η διαβεβαίωση για τη δικαίωση των αγώνων του ελληνισμού για τη μη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας ή παράγωγου αυτού.

    Τέλος, εξαίρεται ο ρόλος της Ελλάδος ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και καλούνται οι απανταχού της γης Έλληνες, όπως γίνουν πρεσβευτές της ακολουθούμενης πολιτικής της Ελλάδας για σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις χώρες της υφηλίου, επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [30] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΑΕ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    Σειρά επαφών, αρχίζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η νεοεκλεγμένη Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενω αρχίζει η υλοποίηση και του στόχου για το συντονισμό των δραστηριοτήτων του απανταχού της γης ελληνισμού της Διασποράς.

    Οπως υπογραμμίστηκε αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση του ΣΑΕ και της οργανωτικής Επιτροπής που διοργάνωσε το ιστορικής σημασίας συνέδριο των αποδήμων, την προσεχή Δευτέρα, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κωστή Στεφανόπουλο και την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Αθενς, κατά την επιστροφή του στην Αμερική, θα επιδιώξει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προκειμένου να τον πιέσει για μια μεγαλύτερη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα εκκρεμή εθνικά θέματα της Ελλάδος. Ενω ακόμη υπογράμμισε τη θέληση των μελών του ΣΑΕ, για μια όσο το δυνατόν συντομότερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα επιδιωχθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να εξευρεθούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, που θα στεγάσουν προσωρινά την Γραμματεία του ΣΑΕ, μέχρι να ετοιμασθούν οι εγκαταστάσεις της πρώην ΥΦΑΝΕΤ, όπου θα εγκατασταθεί μόνιμα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Ενω μέσα στο Φεβρουάριο, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα συνεδριάσουν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, προκειμενου να λάβουν σειρά αποφάσεων που θα αφορούν την οργανωτική συγκρότηση του ΣΑΕ. Τριαρίδης : "Ιστορικό το συνέδριο"

    Καλωσορίζοντας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα l]kg της νεοεκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο υπουργός κ. Κώστας Τριαρίδης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το συνέδριο του ΣΑΕ ήταν ιστορικό για την Ελλάδα, για τον απόδημο ελληνισμό, για τη Θεσσαλονίκη. "Το υπουργείο ακεδονίας- Θράκης θα είναι εδώ, δίπλα σας, για τη στήριξη όλης της δραστηριότητας του ΣΑΕ", κατέληξε ο κ. Τριαρίδης.

    Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γργόρης Νιώτης, εκτίμησε ότι με την εκλογή του ΣΑΕ, ο μεγάλος στόχος έχει επιτευχθεί. "Θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι όπως κάναμε μέχρι σήμερα", είπε ο κ. Νιώτης. Για να προσθέσει ότι θα απαιτηθεί απο εδω και στο εξής πολύ δουλειά, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ενω δηλωσε ακόμη ότι το ΣΑΕ θα είναι ένα με τη Θεσσαλονίκη, που ανακηρύχθηκε ως η Μητρόπολη του οικουμενικού ελληνισμού".

    Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Αθενς, ευχαριστώντας τα υπουργεία Εξωτερικών και Μακεδονίας- Θράκης καθως και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν για τη διοργάνωση του συνεδρίου, είπε : "Αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και ενθαρρυμένοι για το γεγονός ότι αποφασίσθηκε η τακτική επικοινωνία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής μεταξύ τους αλλα και με τα περιφερειακά ΣΑΕ, στις πέντε ηπείρους, καθώς και για το γεγονός ότι τον προσεχή Φεβρουάριο, θα ξανασυνεδριάσουν τα μέλη του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη". Για να προσθέσει ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, υλοποιώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συνέδριο και αναπτύσσοντας το δικό τους προβληματισμό, θα λάβουν αποφάσεις για την καλύτερη διασύνδεση και οργάνωση του ελληνισμού της διασποράς.

    "Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με τη μελλοντική εξέλιξη του ΣΑΕ, που πραγματικά αισθανόμαστε ότι θα υπάρχουν ευνοϊκά αποτελέσματα στη συνεργασία μας με την Ελληνική Πολιτεία", είπε ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΑΕ. Τονίζοντας ότι στους στόχους του νεοεκλεγμένου συμβουλίου είναι να αναπτύξει δραστηριότητες για την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων, κυρίως του σκοπιανού, του Κυπριακού, τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.α. Και ανακοινωσε ότι συντομα θα υπάρξει μια συνάντηση με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ριτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Νίκος Δημάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που θα έχει η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της μόνιμης έδρας του ΣΑΕ, σημείωσε ότι στο πρώτο κιόλας στάδιο λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα είναι η μέριμνα για τη δημιουργία του ληξιαρχείου του ελληνισμού της Διασποράς.

    [31] ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (του Π.Ταστσίδη)

    Βασισμένη σε μιά συμβιβαστική συμφωνία που ισχυρίζονται ότι έκανε η Ελλάδα δια μέσω του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 με την τότε dutijoceqlamij^ κυβέρνηση για κλείσιμο του θέματος η σημερινή Γερμανία επιχειρεί να αποθαρρύνει την Ελληνική κυβέρνηση από τις προσπάθειές της να επαναφέρει επισήμως αυτή τη φορά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στο τραπέζι.

    Απότομοι οι Γερμανοί διπλωμάτες έριξαν με αλαζονικό τρόπο την άρνησή τους στο τραπέζι για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το κλεισμένο -γι' αυτούς- θέμα. Με το επιχείρημα "ύστερα από 50 χρόνια το θυμηθήκατε;" και την παλιά επαρχιώτικη νοοτροπία του "δανεικά που ξεχάστηκαν δεν γυρίζονται", η Γερμανική κυβέρνηση επιδεικνύοντας και ένα προμελετημένο "ξάφνιασμα" υπενθυμίζει στους Ελληνες ιθύνοντες κάποιες παμπάλαιες επισκέψεις υπουργών τους στην Αθήνα, κατά τις οποίες επετεύχθη όπως υποστηρίζουν μυστική συμφωνία για συμβιβασμό και αποσιώπηση του θέματος, μιλώντας για το 1966 και ακόμη παλαιότερα για το 1958. Δεν συμφέρει σε καμιά περίπτωση στη Βόννη να παραδεχθεί ότι η Ελλάδα έχει φέρει επισήμως το ίδιο θέμα πολλές φορές στο παρελθόν, κατά τις οποίες είτε λόγω αδυναμίας των Ελληνικών κυβερνήσεων ή λόγω καθυστερήσεων δεν κατάφερε τίποτε. Ενισχυμένοι και με την άποψη ότι από τότε που ενώθηκε η Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη απέναντι σε κανένα, οι Γερμανοί διπλωμάτες ενεργούν ως να μην έδωσαν ποτέ αποζημιώσεις σε κράτος που είχε τελέσει υπό ναζιστική κατοχή. Τη στιγμή που όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν διάφορες μορφές αποζημιώσεων και που μόλις τελείωσαν οι αστρονομικές πληρωμές της Γερμανίας προς την πρώην Σοβιετική Ενωση για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο και μετά.

    Σε "νέα κόλπα του Παπανδρέου" και σε "τακτική της ανέκαθεν εχθρικής προς το Γερμανικό κατεστημένο Ελληνικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης" απέδωσαν τη νέα αυτή διπλωματική ενέργεια της Ελλάδας οι περισσότερες μεγάλες εφημερίδες της Γερμανίας, προσθέτοντας και τις συνηθισμένες επιθέσεις της για τη νότια αυτή χώρα και τον πρωθυπουργό της. Ο Γερμανικός τύπος που εκφράζει αυστηρά -όπως ακριβώς και στη Βρετανία- τα μεγάλα συμφέροντα αυτής της χώρας, αντικατοπτρίζει πολλές φορές το σκεπτικό των κυβερνώντων της, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ προτιμούν την Ελλάδα ένα μικρό, άβουλο, πειθήνιο κράτος που να μην τολμά ποτέ να αντιταχθεί στην κραταιά Γερμανία. Επειδή διαπιστώνουν το ακριβώς αντίθετο (σε αντίθεση με τις Πορτογαλία και Ισπανία), η μόνιμη γραμμή του Γερμανικού τύπου σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, που καθόλου τυχαία συμπλέει με την επίσημη γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών στο Ρήνο, είναι αρνητική στάση γενικά προς την Ελληνική κυβέρνηση και κατ' επέκταση προς την Ελλάδα και όσο γίνεται πιό αρνητική παρουσίαση γεγονότων που ξεκινούν από την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι τελείως διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση από Γερμανικά ΜΜΕ και κυβέρνηση εάν το ζήτημα αυτό έθετε η Τουρκία ή η Γαλλία, ή η Ισπανία. Διόλου συνηθισμένοι σε υπερηφάνεια μικρών λαών, οι Γερμανοί διπλωμάτες όπως και δημοσιογράφοι είναι "υποχρεωμένοι" να αντιμετωπίσουν αρνητικά -όσο είναι σε θέση- οποιεσδήποτε τολμηρές αποφάσεις της Ελλάδας, όπως ajqib~r αντιμετώπισαν και το Ελληνικό εμπάργκο κατά του (προστατευόμενου από τη Βόννη) κρατιδίου των Σκοπίων.

    Ενα σκέλος μιας πιθανής Ελληνικής επιτυχίας στο θέμα των αποζημιώσεων, που έχει περισσότερο συναισθηματικό χαρακτήρα από οικονομικό, είναι να δίνεται συνεχώς η σωστή απάντηση προς τη Γερμανία στο αιώνιο επιχείρημά της, ότι όσα ποσά έπρεπε να πάρει η Ελλάδα μετά τον πόλεμο τα έλαβε από την "Γερμανία" μέσω των κονδυλίων της ΕΟΚ και ΕΕ. Είναι στο χέρι της Ελληνικής διπλωματίας να απαντήσει με τόσα πολλά αντεπιχείρηματα στο τόσο προκλητικό αυτό επιχείρημα, όπως το ότι η τεράστια κατανάλωση γερμανικών προϊόντων και αυτοκινήτων στην Ελλάδα, σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν παρατηρείται και φυσικά άλλα.

    Μπορεί η Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει για την αποκατάσταση στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα πηγαίνοντας τη Γερμανία στα δικαστήρια, αλλά θα πρέπει να οργανωθεί εν όψει μιας γενικής σκληρής επίθεσης απ' όλα ανεξαιρέτως τα Γερμανικά ΜΜΕ και από τη Γερμανική διπλωματία σε όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουν ταυτόχρονα και οι δύο χώρες.

    Εάν δεν είναι έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την επερχόμενη "καταιγίδα" με πυγμή θα ήταν προτιμότερο να μην προχωρήσει και να ακολουθήσει το παράδειγμα πειθήνιων και άβουλων μικρών κρατών όπως η Πορτογαλία.

    Είναι όμως απαραίτητο και από τη Γερμανική πλευρά να αντιληφθεί τη συναισθηματική διάσταση του όλου θέματος για τις οικογένειες των θυμάτων. Ας σημειώσουμε ότι οι επιθέσεις των Γερμανικών ΜΜΕ έχουν ήδη μπει σε νέο κύκλο με την πραγματικά υπερβολική προβολή και καταδίκη (του Ελληνικού κράτους) των γεγονότων των φυλακών του Κορυδαλλού, σαν να μην συνέβη παρόμοιο γεγονός και στη Βόννη πριν 10 χρόνια! Επίσης γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι παρουσίασε σε ντοκιμαντέρ τη ζωή των δήθεν "μακεδόνων" των Σκοπίων αδελφών Μανάκη και την ταινία τους στις αρχές του αιώνα, παρουσιάζοντάς τους ως Σκοπιανούς κινηματογραφιστές και με τον τίτλο "η δημοκρατία της Μακεδονίας άρχισε τον κινηματογράφο στα Βαλκάνια"!

    Το επιχείρημα των Γερμανών που προβάλουν συνεχώς οτι"υστερα από 50 χρόνια θυμηθήκατε τις αποζημιώσεις " πεφτει πλέον στο κενό εφόσσον αποκαλύπτονται και άλλες προφορικές νότες διεκδίκησης που έγιναν από μέρους της επίσημης Ελλάδας. Συγκεκριμένα , στα αρχεία του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών εξακριβώθηκε ότι υπήρξε νότα προφορική στις 9-11-1966 από την τότε ελληνική κυβέρνηση, η οποία δόθηκε στην πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στη Αθήνα.

    Επίσης έγινε προφορική νότα του ίδιου περιεχομένου επισήμως περσι, στις 14-11-95 από τον Ελληνα πρέσβη στη Βόννη, Ιωάννη Μπουρλογιάννη- Τσαγγαρίδη στο γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, που φυσικά δεν ήταν η πρώτη.

    Η Γερμανία ισχυρίζεται εσφαλμένα προς συμφέρον της, οτι το έτος 1958, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα δάνειο από τη Δυτική Γερμανία, δέχθηκε να κλείσει το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και του jatowijo} δανείου.

    Απομένει στην Αθήνα και τη Βόννη τώρα να αποφασίσουν εάν στη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας ισχύουν οι προφορικές νότες για τόσο σοβαρά θέματα, ακόμα και ύστερα ααπό πάροδο πολλών ετών.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Sunday, 10 December 1995 - 12:37:40