Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [03]Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ"

  • [04] XAΡΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [05] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [06] ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΤΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [09] ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

  • [10] Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

  • [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο Ζ.ΖΕΛΕΦ

  • [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [13] ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2.000

  • [14] ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΑΕ

  • [15] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Κ.ΤΡΙΑΡΙΔΗ ΣΤΟ FORUM ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

  • [18] ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2.000 ΧΑΡΗ ΣΤΑ 6.000 ΈΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

  • [19] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Βελτίωση υπάρχει στην αναπνευστική λειτουργία του Ανδρέα Παπανδρέου. Το μεσημεριανό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Η γενική κατάσταση του Πρωθυπουργού παραμένει αμετάβλητη και κατά το περασμένο 24ωρο. Η αιμοκάθαρση με τον τεχνητό νεφρό συνεχίζεται και αποδίδει ικανοποιητικά. Η αναπνευστική λειτουργία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον αναπνευστήρα σε μικρότερο όμως βαθμό. Όπως είχε προαποφασιστεί, τοποθετήθηκε γαστρικός καθετήρας χθες το βράδυ για την πληρέστερη διατροφή του ασθενούς.

    [02] ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Για ανάγκη συλλογικής σοβαρότητας του ΠΑΣΟΚ και ατομικής των μελών του την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για τη ζωή του έκανε λόγο με απογευματινή του δήλωση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει τα φημολογούμενα σενάρια σχετικά με την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. ¨Ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει τη μάχη της ζωής που συγκινεί όλον τον ελληνικό λαό ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις¨ είπε ο κ.Βενιζέλος. ¨Και εμείς ταυτόχρονα πρέπει να δίνουμε τη μάχη της σοβαρότητάς μας, της ενότητάς μας και της πολιτικής μας επάρκειας. Και αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ συνολικά και τον καθένα μας ατομικά¨.

    [03]Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ"

    "Η κατάσταση του Πρωθυπουργού είναι σταθερή και αισιοδοξούμε", δήλωσε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το αν η σημερινή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δύσκολες ώρες που περνά ο Πρωθυπουργός, μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι αισιοδοξίας για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο υπουργός Παιδείας ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εργασίες του Οργανωτικού Συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση για το κατά πόσο η απουσία του Πρωθυπουργού επηρεάζει το Συνέδριο, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ήθελε πάρα πολύ να βρίσκεται στο συνέδριο διότι: "πάντα πίστευε στον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά και αισθάνεται μέρος της Διασποράς και τέκνο του Ελληνισμού της Διασποράς".

    [04] XAΡΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Χάρτης της Βαλκανικής ,που παρουσιάζει την Ελλάδα ώς "πύλη πρός τη βαλκανική ενδοχώρα" αλλά ταυτόχρονα jai τα Σκόπια ώς "Μακεδονία" κυκλοφόρησε χθές,με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,κατα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίων αποδήμων επιχειρηματιών,στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.

    Το έντυπο που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αγανάκτηση μεταξύ των αποδήμων,μοιράστηκε στους συνέδρους απο το στάντ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και έχει τίτλο "Επενδύοντας στην Ελλάδα" αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ελλάδα.Στρατηγική θέση: Πύλη στα βαλκανικά κράτη.Σκαλοπάτι πρός την κεντρική και ανατολική Ευρώπη,τη Μέση Ανατολή και την Αφρικανική ήπειρο."

    Στο χάρτη όμως,εμφανίζονται μόνον οι πόλεις της νότιας Ελλάδας Αθήνα,Πάτρα,Ρόδος ,Ηράκλειο,χωρίς να γίνεται καμμιά αναφορά στον βορειοελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη,όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρίες που έχουν διεισδύσει στις αγορές των βαλκανικών χωρών.

    Οι απόδημοι επενδυτές,που πήραν το έντυπο σχολίασαν αρνητικά την ύπαρξη και τη διανομή του χάρτη και τόνιζαν χαρακτηριστικά,ότι ενώ αυτοί στις χώρες τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντικρούσουν την όποια ανθελληνική προπαγάνδα που εκδηλώνεται ιδίως απο τη σκοπιανή πλευρά,το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κυκλοφορεί χάρτη,απο εγκληματική αμέλεια κάποιων "ανευθυνουπεύθυνων" που βαφτίζει τα Σκόπια "Μακεδονία" και ουσιαστικά τορπιλλίζει την εθνική προσπάθεια που γίνεται αυτή την ώρα απο την ελληνική κυβέρνηση.

    Βεβαίως,αναγνωρίζεται ότι δεν μπορεί να καταλογιστεί ευθύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου,αφού δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί να ασχολούνται και να ελέγχουν τα διάφορα έντυπα που εκδίδονται.Ομως,θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να καταλογιστούν οι ευθύνες,για να μην εμφανιστούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

    [05] ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Δηλώσεις για την Οικονομία και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, έκαναν προς τους δημοσιογράφους οι υπουργοί Εμπορίου κ. Νίκος Ακριτίδης, Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργιος Κατσιφάρας και Τουρισμού κ. Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ. Ακριτίδης είπε, ότι στα δύο τελευταία 24ωρα παρατηρήθηκαν θεαματικές αυξήσεις στους δείκτες του χρηματιστηρίου υπήρξε επαναπατρισμός κεφαλαίων και αποτυπώθηκε εικόνα ασφάλειας τις Εθνικής Οικονομίας. Για της εσωκομματικές κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ακριτίδης εκτιμά, ότι έχει ενισχυθεί, στο υψηλότερο βαθμό, η θέληση για διατήρηση της ενότητας.

    Ο κ. Κατσιφάρας επισήμανε, ότι η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού, δεν επηρεάζει τις εξελίξεις στους δείκτες της Οικονομίας. Πρόσθεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, ότι, “το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου η κατάσταση της υγείας βελτιώνεται, θα προχωρήσει ενωμένο σε μια παραγωγική δεύτερη διετία και θα ξανακερδίσει κι “άλλη τετραετία”

    Ο κ. Ν. Σηφουνάκης παρατήρησε ότι, ενώ κατά τις pq~ter ημέρες της ασθένειας του κ. Α.Παπανδρέου υπήρξε κάποια κάμψη στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, γρήγορα ξεπεράστηκε, ώστε να επανέλθει η Οικονομία στην σταθερότητα.

    Για τις εσωκομματικές κινήσεις, ο κ.Σηφουνάκης περιορίστηκε να δηλώνει, ότι “δεν είναι φρόνιμο να μιλάμε σήμερα για άλλα θέματα”.

    [06] ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Επαφή με τις γυναίκες της Βαλκανικής επιδιώκει η διακοματική επιτροπή γυναικών του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις για να εξασφαλιστούν και να εδραιωθούν συνθήκες ειρηνικής διαβίωσης δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Για την επίτευξη των στόχων τους οι γυναίκες της διακομματικής επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε στον Μάρτιο του 95 από γυναίκες ενεργά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Δημοκρατία, την Πολιτική Άνοιξη και τον Συνασπισμό, διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη σειρά εκδηλώσεων.

    Η πρώτη από τις εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα στην αίθουσα "Θεσσαλονίκη Παλλάς" και θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των γυναικών για τα αποτελέσματα της Δ΄Παγκόσμιας διάσκεψης γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

    Η διακοματική επιτροπή είναι ένα όργανο ανοιχτό και προσιτό σε όλους ενώ κύριος στόχος της είναι να εκπροσωπείται σε αυτή το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών. "Συνδετικός κρίκος και κοινή συνείδηση των μελών της είναι ότι "Όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν". Είμαστε πεπεισμένες ότι μέσω ενός καλόπιστου διαλόγου και σεβόμενες την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα της κάθε μιας από εμάς, μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Δεν διεκδικούμε προνόμια αλλά τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε ελεύθερα τις ικανότητες μας" επισημανεται σε ανακοίνωση της διακομματικής επιτροπής

    [07] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ

    Η γήρανση του δέρματος είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με ικανοποιητική επιτυχία χωρίς νυστέρι επισήμανε κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου ιατρικής αισθητικής ο αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ Ανδρέας Κατσάμπας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση ή και πλήρη αποκατάσταση των ρυτίδων χωρίς νυστέρι είναι η δερματοαπόξεση, βάσει προσθετικών ουσιών όπως το κολλαγόνο και το λίπος, χημικό πήλινγκ με διάφορες ουσίες, λέιζερ και ρετινοϊκό οξύ σε διάφορες πυκνότητες.

    Σύμφωνα με τον κ Κατσάμπα η γήρανση του δέρματος wyq_fetai σε γονιδιακή που είναι αναπόφευκτη και την περιβαλλοντική η οποία μπορεί να προληφτεί και να αντιμετωπιστεί. Ο σημαντικότερος παράγων του περιβάλλοντος που ενοχοποιείται για την γήρανση είναι η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία. Το δέρμα με την επίδραση του χρόνου και της υπεριώδους ακτινοβολίας υφίσταται τέτοιες ιστολογικές μεταβολές που καταλήγουν στα γνωστά κλινικά σημεία της γήρανσης δηλαδή στην εμφάνιση σκούρων και λευκών κηλίδων, ευρυαγγειών, ανελαστικότητας, ξηρότητας μείωσης της θερμοκρασίας και οριστικά στην εμφάνιση του χαρακτηριστικότερου σημείου της γήρανσης των ρυτίδων.

    Για την αντιμετώπιση των σημείων της γήρανσης χρειάζεται πρόληψη κυρίως αποφυγή της καταχρήσεως του ήλιου από την παιδική ηλικία και θεραπεία. Η θεραπεία των εκδηλώσεων της γήρανσης περιλαμβάνει: την αντιμετώπιση της ξηρότητας με τη χρήση κατάλληλων κρεμών, την αντιμετώπιση των σκούρων κηλίδων με τη χρήση λευκαντικών ουσιών, τη χρήση της χημικής δερματοαπόξεσης, τη χρήση λέιζερ, την αντιμετώπιση ευρυαγγειών με τη χρήση λέιζερ και διαθερμίας και την αντιμετώπιση των ρυτίδων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΤΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Τους κινδύνους που διατρέχουν τα ειρηνευτικά στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στη Βοσνία μετά την συμφωνία του Ντέϊτον, από την υπαρξη εκατομμυρίων ναρκών που είναι θαμμένες στην περιοχή, επισημαίνει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα "Usa Today".

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για την ύπαρξη έξι εκατομμυρίων ναρκών στην περιοχή και τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται απο ειδικούς με εξειδικευμένους ανιχνευτές για τον καθαρισμό της, εντούτοις, όπως αποφαίνεται, "δεν μπορεί να υπαρξει απόλυτη προστασία".

    Ιδιαίτερα δε επικίνδυνη περιοχή θεωρεί την Τούζλα, όπου θα εγκατασταθούν οι 20.000 Αμερικανοί και καταλήγοντας εκφράζει φόβους ότι τα αμερικανικά στρατεύματα "θα αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο που αντιμετώπισαν στο Βιετνάμ όπου ένα 60% Αμερικανων στρατιωτών πέθαναν ή τραυματίστηκαν από έκρηξη ναρκων".

    [09] ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Σαραπέντε χιλιάδες Αλβανοί πολιτες άλλαξαν την τελευταία πενταετία τα ονόματά τους σε ελληνικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδα "Ριλίντια".

    Κατά την ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κοχα Γιόνε" δύο είναι κυριως οι λόγοι που οδηγούν τους Αλβανούς να επιζητουν την αλλαγή του ονόματός τους: "Τα πλαστά ονόματα που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί που εργάζονται στην Ελλάδα και τα οποία χρησιμοποιούν για τις καταθέσεις τους στις Τράπεζες. Για να αποσύρουν όμως τα χρήματα πρέπει να αλλάξουν τα ονόματά τους, αφού πρέπει να είναι εκείνα που είχαν δηλώσει στις τραπεζες. Ακόμη πολλοί Αλβανοί βαφτίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε εκκλησίες της Αλβανίας ή της Ελλάδας και τώρα προτιμούν να έχουν και στο Ληξιαρχείο το όνομα που πήραν στη βάφτισή τους".

    Ενδεικτικός της επιθυμίας των Αλβανών για αλλαγή του ονόματός τους είναι ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν μεσα σε ένα μηνα. Οπως σημειώνει η "Ριλίντια" μόνο στα Τίρανα κατατέθηκαν 152 αιτήσεις ενώ σε όλη τη χώρα καταμετρηθηκαν 2000. Το τετραμηνο Ιουλιος-Οκτωβριος εγκρίθηκαν επτά χιλιάδες αιτήσεις για αλλαγή των αλβανικών ονομάτων σε ελληνικά.

    Η ίδια εφημεριδα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων, το 70% προέρχεται από κοπέλες ηλικίας 17-30 που εργάζονται στην Ελλαδα, την Ιταλία και τη Γερμανία, σημειώνει η "Ρεπούμπλικα".

    [10] Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

    Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μειώνει τους ρυθμούς θνησιμότητας όπως προκύπτει από μακροχρόνια έρευνα που διεξήγαγε ο Ελληνας καθηγητής στο Harvard School of Public Health κ.Δημήτρης Τριχόπουλος.

    Η έρευνα η οποία δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση "British Medical Journal", αναφέρεται στη διατροφή που ακολουθεί ο κόσμος σε αγροτικές περιοχές της Ελλαδας καταναλώνοντας λίγες ποσότητες κρέατος, γαλακτομικών προϊόντων, κορεσμενων λιπαρών και μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών.

    Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο κ.Τριχόπουλος με τους συνεργάτες του, παρακολουθήθηκε η διατροφή 182 ηλικιωμένων Ελλήνων αγροτών επί 6 χρονια και ανακαλύφθηκε ότι αυτοί που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, είχαν ρυθμό θνησιμότητας μικρότερο κατά το ήμισυ από εκείνους που ακολουθουσαν δίαιτα προσαρμοσμένη σε δυτικά πρότυπα.

    [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Την απόφαση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ιγκνιατς Γκόλοπ στον ομόλογό του σκοπιανό υπουργό Στέβο Τσερβένκοφσκι, κατά τη συναντησή τους στα Σκόπια.

    Ο κ.Γκόλοπ διευκρίνησε ωστόσο ότι η απόφαση της αναγνώρισης δεν σημαίνει και παραίτηση της διεκδίκησης της Σλοβενίας στη διανομή της περιουσίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκοπια ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας είχε ξεχωριστές συναντήσεις και με τους υπουργούς Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, Μπλάγκογιε Χατζίνσκι και Γιαννε Μίλιοφσκι αντίστοιχα.

    Στις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Αμυνας συζητήθηκε διεξοδικά η συμφωνία του Ντέϊτον ενω έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αρση του εμπαργκο των όπλων στις χωρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διεκδίκηση της περιουσίας της Γιουγκοσλαβίας ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο Σλοβένος υπουργος με τον ομόλογό του υπουργό Εθνικής Οικονομίας των Σκοπίων. Η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" γράφει ότι υπήρξε ταύτιση των απόψεών τους και όπως τονίστηκε η Σλοβενία θα ζητήσει από τις ξένες τράπεζες να παγώσουν τις καταθέσεις της Γιουγκοσλαβίας μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

    [12] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο Ζ.ΖΕΛΕΦ

    Διαδοχικές επισκέψεις στην Ιταλία, Βατικανό και την Αλβανία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ από τις 4 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

    Κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία ο κ.Ζέλεφ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Ιταλό πρόεδρο κ.Σκάλφαρο ενώ στο Βατικανό θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β'.

    Στην Αλβανία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, o κ.Ζέλεφ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που συνυπέγραψαν στη Νέα Υόρκη και οι πρόεδροι της Tουρκίας και της ΠΓΔΜ, για την κατασκευή του οδικού άξονα1 Δυρραχίου- Κωνσταντινουπολης.


    [Γ] ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Α.Ε.

    [13] ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2.000

    Στους αναπτυξιακούς στόχους του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην πορεία του προς το έτος 2.000, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού, ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ κ.Σπύρος Κουζινόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στους στόχους του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η φιλοδοξία να δυναμώσει και να αυξήσει την προσφορά του προς τα Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, τον απόδημο ελληνισμό γενικότερα.

    Οπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Κουζινόπουλος, το ΜΠΕ δημιουργήθηκε το 1991, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, αλλά με ένα φιλόδοξο στοχο: Να ακούγεται πιο δυνατή η φωνή του Μακεδονικού Ελληνισμού, η φωνή των ζωντανών δυνάμεων του βορειοελλαδικού χώρου. Και παράλληλα να προβάλλονται οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει το επιχειρηματικό, πνευματικό, επιστημονικό και πολιτισμικό δυναμικό της Μακεδονίας και της Θράκης. Για το μεγάλο άνοιγμα προς τα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τις Δημοκρατίες της παρευξείνιας ζώνης.

    Ενα από τα φιλόδοξα σχέδια του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, είναι να αποτελέσει "γέφυρα" με τον απόδημο Ελληνισμό, όπου κι αν βρίσκεται αυτός, σε κάθε σημείο της γης, συμβάλλοντας σε μια πιο ουσιαστική διασύνδεσή του με την πατρίδα και ιδίως στην ενημέρωσή του για τις επενδυτικές ευκαιρίες, την οικονομική ζωή και την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση στην Ελλαδα, τα Βαλκάνια, και τις χώρες της Παραευξείνιας ζώνης και της Μέσης Ανατολής. "Στόχος που για μας αποτελεί πρόκληση για το σήμερα και το αύριο, από την ώρα που σ'αυτή εδώ την πόλη, την έδρα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εγκαθίσταται και η έδρα του Συμβουλίου σήμερα και αύριο του Κοινοβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού", τόνισε.

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που εμφανίστηκε στο Internet στα πλαίσια της εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών στον τομέα της πληροφόρησης, καθώς από τις 22 Απριλίου, είχε αρχίσει να αποστέλλει καθημερινά, μέσω Internet, τα ειδησεογραφικά του δελτία στα αγγλικά και τα ελληνικά.

    Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του, το Lajedomij| Πρακτορείο Ειδήσεων προχωρησε σε μια αυτόνομη παρουσία στο Internet. Εδώ και δέκα ημέρες, άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά στις εγκαταστάσεις του Πρακτορείου, στη Θεσσαλονίκη, ένας νέος World Wide Web server, προκειμένου σε 24ωρη βάση να διοχετεύει στο διεθνές αυτό δίκτυο τις ειδήσεις και το υπόλοιπο πληροφοριακό υλικό του ΜΠΕ. Σε αυτόν τον Web Server μπορεί να δει κανείς τις καθημερινές ειδήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου στα ελληνικά και στα αγγλικά. Αν πάλι διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορεί ταυτόχρονα να ακούσει το σύντομο δελτίο ειδήσεων της ημέρας στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε ακόμη τέσσερις βαλκανικές γλώσσες: τα βουλγαρικά, τα τουρκικά, τα σερβικά και τα ρουμανικά. Σύντομα δε θα υπάρχουν και στις υπόλοιπες βαλκανικές γλώσσες.

    Τα κείμενα των ειδήσεων, αλλά και τα ηχογραφημένα σύντομα δελτία ειδήσεων μπορεί να μεταφέρει ο οποιοσδήποτε στον υπολογιστή του και να τα αναπαράγει. Κάτι φυσικά που θα δώσει τη δυνατότητα στους ομογενειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν αυτούσια τα σύντομα αυτά ηχογραφημένα δελτία ειδησεων, χωρίς την παρεμβολή δικών τους εκφωνητών. 'Η πάλι θα βοηθήσει ραδιοσταθμούς σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας να μεταδίδουν ειδήσεις εκτός από τα ελληνικά και σε κάποια άλλη βαλκανική γλώσσα. Και για παράδειγμα, οι σταθμοί της Ξάνθης και της Κομοτηνής θα μπορούν να παίζουν και το δελτίο ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα, προσελκύοντας ακροατήριο από το μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.

    Το ΜΠΕ τις τελευταίες ημέρες εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό "Διασπορά", στο πλαίσιο πάντα του στόχου του να αποτελεί "γέφυρα" με την ομογένεια. Ενώ η ευαισθησία που δείχνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στα εθνικά θέματα καθώς και σε εκείνα της ελληνικής ομογένειας, το οδήγησε στην πρωτοβουλία να δημιουργήσει στον δικό του server, μια web home page για το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμου (ΣΑΕ) και για την ομογένεια γενικότερα. Τέλος το ΜΠΕ έχει προχωρήσει σε συνεννοήσεις με δημόσιους οργανισμούς και σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας για να τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα εισόδου στο Παγκόσμιο Διαδίκτυο, που ονομάζεται Internet.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ αναφέρθηκε και στη δημιουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1996, μιας Βαλκανικής Τράπεζας Πληροφοριών. Με την υλοποίηση της Βαλκανικής Τράπεζας Πληροφοριών επιδιώκεται να πεσουν τα τείχη στον τομέα της πληροφόρησης, που υπάρχουν σήμερα στα Βαλκάνια. Κι ακόμη, να αναπτυχθεί ευρύτερα η αλληλοκατανόηση, η φιλία και η συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του κοινοτικού ιδεώδους στις χώρες των Βαλκανίων.

    Τέλος ο κ.Κουζινόπουλος σημείωσε ότι το ΜΠΕ, ακολουθεί με αλματώδη βήματα το αναπτυξιακό του πρόγραμμα που θα του επιτρέψει μέσα στην επόμενη διετία όχι μόνο να καταστεί αυτάρκης αλλά και κερδοφόρος οργανισμός. Και όσο πιο δυνατή θα γίνεται η φωνή του ΜΠΕ, τόσο και μεγαλύτερη, πιο αξιόπιστη και πιο ousiastij^ θα μπορεί να ειναι και η διοχέτευση πληροφόρησης προς τα Ομογενειακά ΜΜΕ.

    [14] ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΑΕ

    Δραστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος της εκπαίδευσης, αλλά και της παιδείας γενικότερα του Ελληνισμού της διασποράς εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, κατά την πρωινή ομιλία του στο οργανωτικό συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη για τέταρτη κατά σειρά ημέρα. Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία του Ελληνισμού της διασποράς, το οποίο έχει ήδη υπογράψει και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Βάση του προς καθιέρωση συστήματος εκπαίδευσης των αποδήμων θα αποτελεί, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η δική τους συμμετοχή και αξιοποίηση, και η αντιμετώπιση των αναγκών και ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, σε αντίθεση με το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο συγκεντρωτικό μοντέλο που είχε ως επίκεντρο του τις αποφάσεις της Αθήνας.

    Βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, αποτελούν η εξασφάλιση της δέσμευσης της ελληνικής πολιτείας για στήριξη των διαφόρων τύπων και μορφών οργάνωσης της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και προώθηση της ένταξης της ελληνικής γλώσσας στα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, η προώθηση των ελληνικών στα σχολεία των χωρών διαμονής των ομογενών, όχι μόνο για τους Ελληνόπαιδες, αλλά για όλους τους πολίτες των χωρών αυτών - οι προοπτικές για την οποία, ίοπως σημείωσε είναι διαίτερα ακλές για τις ευρωπαΐκές χώρες - ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα μέσα στήριξης της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό με τη συνέχιση της αποστολής εκπαιδευτικών απότην Ελλάδα, αλλά και με σύνταξη προγραμμάτων και βοηθημάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας υποδοχής των ομογενών από μικτές επιτροπές του εξωτερικού και του εσωτερικού.

    Επίσης βάσει του νέου νομοσχεδίου δημιουργείται ¨Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης¨, το οποίο θα έιναι επιτελικό όργανο και θα βοηθά μεταξύ άλλων στα προγράμματα παλιννοστούντων και στα προγράμματα ξένων μεταναστών, στη συγγραφή νέων βοηθημάτων, στην παραγωγή προγραμμάτων τηλεκπαίδευσης, και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των σχολείων του εξωτερικού.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το νέο νομοσχέδιο και στην ενίσχυση της ευρύτερης ακτινοβολίας του ελληνικού πολιτισμού και παιδείας στο εξωτερικό, βάσει της συνεργασίας των εκπαιδευτικών φορέων με το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, της βοήθειας σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών, της υλοποίησης προγραμμάτων ανταλλλαγών μαθητών και εκπαιδευτικών ομογενών και αλλογενών, και tgr υποστήριξης εκμάθησης ελληνικών από αλλοδαπούς. Στον τομέα αυτό σημαντικός θα είναι, όπως σημειώθηκε, ο ρόλος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την χορήγηση υποτροφιών και χρηματικών επαίνων σε ομογενείς και αλλογενείς γνώστες της ελληνικής, ενώ ήδη το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, εκπονεί την δημιουργία ¨Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας¨.

    Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία του ¨Διεθνούς Πανεπσιτημίου του Ελληνισμού¨, το οποίο σε συνέχεια του ¨Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου¨ - που καθιστά δυνατή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού - σε πρώτη φάση θα επιτρέπει την ανταλλαγή μαθητών και εκπαιδευτικών με πανεπιστήμια της Ελλάδας, ενώ θα αποτελεί τον πυρήνα σκέψης και έρευνας σε θέματα Ελληνισμού.

    Τέλος, ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι δυνατή η διασύνδεση των σχολείων της διασποράς με το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό δίκτυο ¨Τηλέμαχος¨.

    Ας σημειωθεί ότι στις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διδασκαλία της ιστορίας της Κύπρου στα σχολεία της Ελλάδας, ενώ ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε επίσης υπέρ της διδασκαλίας και της ιστορίας του Αποδήμου Ελληνισμού.

    Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, τόνισε ότι το κύριο ζητούμενο της επίσημης Κυπριακής πολιτείας είναι η ανάδειξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας με στόχο την στήριξη της ελληνικής εκπαίδευσης και της γενικότερης ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό.

    Στα σχέδια του κυπριακού υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε, είναι η δημιουργία Επιμορφωτικού Ινστιτούτου για την επιμόρφωση του επιτόπιου εκπαιδευτικού προσωπικού στην Αγγλία και την Αυστραλία, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία της κυπριακής διασποράς, και η ένταξη στη λειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, που ήδη λειτουργεί στην Κύπρο, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του εξωτερικού.

    Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε η κ.Αγγελίδου, έχει επίσης αποφασίσει την δημιουργία Θερινού Σχολείου για τα παιδιά των Αποδήμων, ενώ παράλληλα έχει εισηγηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη δημιουργία Τμήματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ώστε να καταστεί δυνατή η φοίτηση σε αυτό των παιδιών των αποδήμων.

    Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί το κυπριακό υπουργείο Παιδείας την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της τέως Σοβιετικής Ενωσης και στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασίσει την φιλοξενία από τις αρχές του 1996 δασκάλων από την Γεωργία, οι οποίοι θα επιμορφωθούν στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

    [15] ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν στις topohet^seir τους, στο θέμα “Εκπαίδευση και Γλώσσα”, οι σύνεδροι της Πρώτης Οργανωτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στις πρωινές εργασίες της σημερινής τέταρτης ημέρας, έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ.Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην αρχή, ο κ.Παπανδρέου διευκρίνισε, ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ήδη ένα ειδικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τους απόδημους επιστήμονες, στους οποίους θα δίνεται δυνατότητα να απασχοληθούν για κάποιο χρονικό διάστημα στο υπουργείο Παιδείας και να μπορούν να εισηγούνται βελτιώσεις.

    Για την νομική δυνατότητα επιχορήγησης των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών, ο κ.Παπανδρέου είπε, ότι, η συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών-Παιδείας και Πολιτισμού, θα παράσχει την δυνατότητα ενίσχυσης των εδρών αυτών, σε συνάρτηση με την αναγκαία χρηματοδότηση.

    Στο θέμα της τοποθέτησης εκπαιδευτικών για κάλυψη θέσεων σε σχολεία του εξωτερικού, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αλλά - πρόσθεσε- με το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρξουν κίνητρα τέτοια, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

    Αναφερόμενος ο κ.Παπανδρέου στον ρόλο που διαδραματίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι είναι συντονιστικός και πρόσθεσε, ότι το Φανάρι αποτελεί κέντρο αναφοράς της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις, αλλά με χαρακτήρα υπερεθνικό. Για την προσέγγιση της νέας γενιάς των αποδήμων Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο της πατρίδας, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε, ότι τα παιδιά αυτά “πρέπει να διαμορφώνουν εθνική προσωπικότητα και να μην αντιμετωπίζουν κάθε τι το ελληνικό ως ξένο”.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη αξιοποίησης κατασκηνωτικών προγραμμάτων, ώστε οι Ελληνοπαίδες της Διασποράς να έχουν μεγαλύτερη και πιο άμεση επαφή με την ελληνική γλώσσα.

    Ο υπουργός μίλησε και για καταγραφή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και καταλήγοντας στην ομιλία του υποσχέθηκε την αύξηση των χρηματικών κονδυλίων του υπουργείου Παιδείας, για την εκπαίδευση στο εξωτερικό.

    [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

    "Η Ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει το δίκτυο του οιμογενειακού τύπου, των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης καθώς και του ρόλου που παίζετε και μπορείτε να παίξετε ως διαμορφωτές όχι απλά και μόνο της κοινής γνώμης της τοπικής ομογένειας αλλά και ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης των κοινωνιών που σας φιλοξενούν που είναι οι κοινωνίες των χωρών υποδοχής" τόνισε ο υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών Ευάγγελος Βενιζέλος στο φόρουμ για τα ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΣΑΕ.

    Η βαθειά αίσθηση σεβασμού και μέριμνας του ομογενειακού τύπου έχει εκφραστεί είπε ο κ. Βενιζέλος με πολλούς τροπους όπως η προικοδότηση του υπουργείου T}pou με όλα τα αναγκαία κονδύλια τα οποία πρέπει να διατεθούν με σωφροσύνη και με κριτήριο την εμβέλεια και την αποδοτικότητα κάθε μέσου ενημέρωσης, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας με την ΕΡΤ η οποία μπορεί να αναπτύξει 3 δραστηριότητες. "Τα ραδιοφωνικά προγράμματα των βραχέων κυμάτων, που είναι η πιό συγκινητική μορφή επικοινωνίας του απόδημου Ελληνα με την επίσημη ελληνική φωνή. Κάνουμε μιά προσπάθεια βελτίωσης της τεχνικής υποδομής η οποία σε μεγάλο βαθμό διασταυρώνεται και με την διακρατική συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για το νομικό καθεστώς της Φωνής της Αμερικής και των συναφών ραδιοφωνικών δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την μεταφορά ενός μεγάλου μέρους του ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού της φωνής της Αμερικής στην Ελληνική ραδιοφωνία τηλεόραση" είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Αναφερόμενος στο δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι άδικο να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει ανταγωνιστικό προς τα ομογενειακά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ αφού το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ έχει ως σκοπό να ενημερώνει το απόδημο Ελληνα για το τί συμβαίνει στην Ελλάδα ενώ τα ομογενειακα ΜΜΕ είναι περισσότερα προσανατολισμένα στα γεγονότα, τις καταστάσεις και τις ανάγκες της τοπικής Ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον η ΕΡΤ, το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ και ο ΟΤΕ μέσα από την τεχνική του υποδομή μπορεί να διευκολύνει τα ηλεκτρονικά ομογενειακά ΜΜΕ στην ανάπτυξη της δικής τους δραστηριότητας τροφοδοτώντας με εικόνα και ήχο, με αρχειακά υλικά με ειδικές εκπομπές με ρεπορτάζ δίνοντας τους όλη την υποστήριξη που είναι αναγκαία τόσο από πλευράς τεχνικών προϋποθέσεων όσο και από πλευράς υλικού, δηλαδή προγράμματος.

    "Εχουμε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να αναπτύξουμε αυτές τις δραστηριότητες και όλα αυτά πρέπει να υπαχθούν σε ένα μεγάλο στρατηγικό στόχο που είναι η κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει τις κανονικές της διαστάσεις στο διεθνή χώρο δηλαδή τις διπλασιες από αυτές που έχει" τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επισήμανε ότι θα πρέπει να ομολογούμε τις εσφαλμένες επιλογές του παρελθόντος και εσφαλμένη επιλογή η οποία έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα είναι να θεωρούμε τα ομογενειακά ΜΜΕ ως λίγο γραφικά ή λιγότερα αξιόπιστα και σοβαρά απ΄ότι τα Ελλαδικά ΜΜΕ ή τα διεθνή ΜΜΕ. Η σχέση με τα ομογενειακά ΜΜΕ δεν είναι σχέση ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας είναι μιά σχέση ειλικρινούς υποστήριξης προσπαθειών που είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματικές αλλά και εθνικές.

    Τέλος ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ελληνες πολιτικοί ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση έχουν πολύ βαθεια την αίσθηση της βοήθειας που προσφέρει ο απόδημος Ελληνας στην προσπάθεια για την ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και βελτίωση της χώρας επισημαίνοντας ότι "θα ήταν λάθος οι απόδημοι Έλληνες να γίνουν πολύ συμπαθητικοί και ισχυροί φιλέλληνες. Οι απόδημοι Έλληνες, λοιπόν που πρέπει να καταπολεμήσουν το lijq|bio του φιλελληνισμού και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια της εθνικής μας ταυτότητας μοιράζονται μαζί μας την ίδια κοινή μοίρα του Ελληνισμού και αυτό πρέπει να το κάνουμε με πίστη, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια".

    "Δεν μπορεί να μένουμε διαρκώς στον αστερισμό της γκρίνιας και της μιζέριας, πρέπει να περάσουμε και στον αστερισμό της αυτάρκειας, την οποία πρέπει να την αναζητήσουμε φυσικά ακριβώς επειδή πρόκειται για αυτάρκεια στο δικό μας συλλογικό εαυτό" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Κ.ΤΡΙΑΡΙΔΗ ΣΤΟ FORUM ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Τριαρίδης, αναφερόμενος στους όρους με τους οποίους διαμορφώνεται σήμερα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στις εργασίες του Forum,Ομογενών δημοσιογράφων.“Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, προφανώς, είπε, ότι η χώρα μας σε όλα τα θέματα κινείται σε οριακό επίπεδο και ότι οι προδιαγραφές του παρελθόντος δεν απαντούν πλέον στις σημερινές ανάγκες”.

    Ερμηνεύοντας, ο κ. Τριαρίδης, τη σύγχυση που κυριαρχεί την απέδωσε τόσο στην οριακή λειτουργία του συστήματος , όσο και στην έκρηξη, όπως είπε συμμετοχής στα κοινά, όπου , με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όλοι έχουν λόγο για το κάθε τι, χωρίς όμως, αυτός ο συνδυασμός να οδηγεί στο “διά ταύτα”. Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το ρόλο των ταγών που πρέπει να είναι παιδαγωγικός και να αναδεικνύει τα στοιχεία εκείνα που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση κάθε φορά μιας συμφωνίας και ενός κοινού τόπου.

    “Δεν το κάνουν, πρόσθεσε, γιατί υπεισέρχεται ο υπολογισμός του όποιου κόστους και βλέπουμε να υπάρχει εκμετάλλευση από την πολιτική παλαιού τύπου και τη δημοσιογραφία σύγχρονου τύπου των φαινομένων ως αγαθών στον πολίτη που τροφοδοτεί πολυάριθμα προϊόντα πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου, τα οποία σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να απορρίπτουν”.

    Ως αναγκαίες συνθήκες, για να υπάρξει απάντηση στις προκλήσεις της εποχής, ο κ. Τριαρίδης πρότεινε να επιχειρηθεί να βρεθεί ένας ’’κοινός τόπος’’ επικοινωνίας και να επιλεγούν πρακτικές λύσεις με γνώμονα την λογική , αφού δεν υπάρχει η ενιαία γραμμή.

    “Η εμμονή των Μ.Μ.Ε, τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Τριαρίδης, στην ανάδειξη γνωστών και οριακών φαινομένων της Ελληνικής κοινωνίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την επίταση της σύγχυσης και την υιοθέτηση συντηρητικότερων επιλογών, όχι κατά ανάγκη σε πολιτικό επίπεδο , όπου την σκυτάλη θα πάρει ο αδίστακτος που ευνοείται από την σύγχυση, καθώς και ο ασκών με παραδοσιακό τρόπο πολιτική”.

    Καταλήγοντας ο κ. Τριαρίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολλοί σκεπτόμενοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο , με σκληρή δουλειά και σοβαρότητα, θα βρουν τελικά τον αναγκαίο κοινό τόπο και στα θέματα του Ap|dglou και σε άλλους τομείς και θα αξιοποιήσουν, ως το τέλος της δεκαετίας τις ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν.

    [18] ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2.000 ΧΑΡΗ ΣΤΑ 6.000 ΈΡΓΑ ΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

    Τη σιγουριά του ότι τα 6.000 έργα πνοής που πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια θα κάνουν την Ελλάδα πιο σύγχρονη και πιο αναπτυγμένη, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, στην ομιλία του στην οργανωτική συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

    Για να επιτευχθεί αυτό όμως, όπως είπε, χαρακτηριστικά τώρα πρέπει να σκεφτούμε, να αγωνιστούμε και να προωθήσουμε τις λύσεις και να απαντήσουμε έγκαιρα και θετικά στις προκλήσεις της εποχής μας, που είναι προκλήσεις κοσμογονικών αλλαγών και να προστατέψουμε το κοινό μας μέλλον και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον θα σέβεται τη φύση, τον Πολιτισμό και τον άνθρωπο. Τώρα αξίζει να αφυπνιστούμε και να δράσουμε όλοι μαζί, οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και οι Έλληνες της διασποράς.

    Αναφερόμενος στα δύο μεγάλα έργα που είναι ενταγμένα στα διευρωπαϊκά δίκτυα, δηλαδή στους οδικούς άξονες Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και της Εγνατίας Οδού, είπε πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρώτο έργο μάλιστα προϋπολογισμού 300 δις στις αρχές του 1996 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

    Αναφορικά με την Εγνατία Οδό, είπε πως κατασκευάζεται και είναι υπό δημοπράτηση το 60% των έργων του συνολικού προγράμματος που αντιστοιχεί σε 450 χιλιόμετρα και είναι προϋπολογισμού 450 δις δραχμών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μίλησε επίσης και για τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελλάδα η οποία με την Αλβανία είναι οι μόνες χώρες της Ευρώπης χωρίς Κτηματολόγιο.

    Η σύνταξή του όπως υπογράμμισε, έχει αρχίσει σε 160 δήμους και κοινότητες σε 34 νομούς της χώρας, περιλαμβάνει έκταση περίπου 4,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός για το 1995 και 1996 ανέρχεται στα 12 δις περίπου.

    Διευκρίνισε πάντως πως η σύνταξή του θα καλύψει όλους του δήμους και τις κοινότητες της χώρες, δηλαδή και τα 132 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, και θα απαιτηθούν για αυτό το έργο πόροι περίπου 300 δις δρχ.

    Η πρώτη φάση από το 1995 έως το 1999 θα καλύψει 1700 δήμους και κοινότητες που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων και χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους με πιστώσεις ύψους 80 δις.

    Τόνισε μάλιστα πως με τη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα κατοχυρωθούν και δε θα μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

    Τέλος, ο κ Λαλιώτης αναφέρθηκε στη δημιουργία ομογενειακών χωριών στην Ελλάδα που όπως είπε μετά τη dgliouqc_a του Αρκαδικού χωριού που αποτέλεσε την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγραμματος του υπουργείου σε συνεργασία με τους απόδημους έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από απόδημους Έλληνες για δημιουργία χωριών Αποδήμων στην Ηλία, Μαγνησία, Ξάνθη καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    [19] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    "Θεωρώ και εκτιμώ ότι η παρουσία, ο ρόλος και η συμβολή της εκκλησίας στη διατήρηση του Ελληνισμού μέσα στη διαχρονικότητα της πορείας του Ελληνισμού είναι πάρα πολύ μεγάλος. Και η σημασία της και ο ρόλος της θα είναι και για το μέλλον του Ελληνισμού θα είναι πάρα πολύ μεγάλος", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πήρε μέρος στις εργασίες του οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Ο κ.Πετσάλνικος χαρακτήρισε τη σύγκληση του ΣΑΕ ως ιδιαίτερα σημαντική, εκτιμώντας ότι η πρώτη αυτή συνεδρίαση έχει όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Saturday, 2 December 1995 - 18:11:32