Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (1/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Επισκεφθείτε τον νέο Web server του Μακεδονικού Πρακτορείου

Ειδήσεων

(http://www.mpa.gr)

Θεσσαλονίκη 1 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ "ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ" ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΘΕΑΤΡΟ

  • [03] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

  • [04] Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΧΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [05] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΣΤΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [06] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ Β.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [07] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

  • [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 4ο ΩΣ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ

  • [10] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  • [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ

  • [12] 70 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ

  • [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [16] ΘΕΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΉ ΤΗΣ

  • [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

  • [18] ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

  • [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΣΑΕ

  • [20] ΚΟΥΒΕΛΑΣ:ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • [21] Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΏΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ

  • [22] Ι.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ-ΤΙΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • [23] ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

  • [24] ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΕΣΣΔ ΑΠΛΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [25] ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (Σ.Α.Ε.)


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01]ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν της ημέρας το οποίο εκδόθηκε στις 8 το βράδυ.

    Στο ανακοινωθέν γίνεται γνωστό ότι ο οργανισμός του κ.Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο από τις 20 Νοεμβρίου "ανέχθηκε ικανοποιητικά" την νέα διαδικασία αιμοκάθαρσης στην οποία υποβλήθηκε σήμερα ενώ επαναλαμβάνεται ότι η αναπνοή του συνεχίζει να υποστηρίζεται μηχανικά.

    Αμέσως μετά από την ανάγνωση του ανακοινωθέντος, έγινε γνωστό ότι το Ωνάσειο επέβαλλε περιορισμούς στην παρουσία των δημοσιογράφων μέσα στο νοσοκομείο.

    [02] ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ "ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ" ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΘΕΑΤΡΟ

    Μουσουλμάνες και χριστιανές από την Κομοτηνή σπάνε για πρώτη φορά τη σιωπή τους ανεβάζοντας μαζί σε μια κοινή πρωτοποριακή θεατρική παράσταση τα "Ρήμγματα σιωπής" αύριο και μεθαύριο στο Βαφοπούλειο ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου θα παρουσιάσουν το έργο στη Νέα Υόρκη όπου έχουν προσκληθεί από το ίδρυμα νεοελληνικών σπουδών "Αλέξανδρος Ωνάσης".

    Στο έργο δεν υπάρχει σενάριο. Τα τριαντατρία κείμενα του έργου είναι γραμμένα από 35 γυναίκες και παίζουν 15 από αυτές που τα έγραψαν. Οι πρωταγωνίστριες του έργου, όπως λέει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η σκηνοθέτης κ Χριστιάνα Λαμπρινίδη δεν είχαν καμία εμπειρία ούτε με το γράψιμο ούτε με το θέατρο. "Οι γυναίκες αυτές έχουν άλλη μια ουσιαστική πλευρά αυτής της δουλειάς. Είναι από πάρα πολύ διαφορετικά background. Είναι αγρότισσες, είναι εργάτριες, είναι νοικοκυρές, είναι δασκάλες, είναι και μία γυναίκα, που δεν παίζει στο έργο αλλά έγραψε κείμενο, που καθαρίζει σκάλες" τονίζει.

    Οι γυναίκες αυτές μπορεί να μιλάνε για τα πόδια τους ή για την κοιλιά τους και από κει να βγαίνει μια ολόκληρη αφήγηση ζωής.Τα κείμενα δεν είναι σταθερά αλλά αλλάζουν ανάλογα με την διαδικασία αυτογνωσίας της j\he γυναίκας. Δηλαδή ένα κείμενο που γράφτηκε το Νοέμβρη του 93 τότε που ξεκίνησε το έργο τον Δεκέμβριο του 95 έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με την κ Λαμπρινίδη τα κείμενα είναι εν εξελίξει και αυτό είναι μία από τις ιδιαιτερότητες του έργου.

    Η παράσταση ξεκίνησε από ένα πιλοτικό πρόγραμμα της κας Λαμπρινίδη για την ενδυνάμωση των γυναικών στα σύνορα στην Κομοτηνή χωρίς καμία χρηματοδότηση και μόνο με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης Κομοτηνής. Η κ Λαμπρινίδη τονίζει πως μερικά από τα καλύτερα κείμενα του έργου τα έγραψε μια νεαρή Τσιγγάνα η Χανιφέ Αλί, που είναι αναλφάβητη και δεν παίζει στο έργο γιατί δεν της το επέτρεψαν από την οικογένεια της. "Είναι καταπληκτική η Χανιφέ. Αν της το επέτρεπεο άντρας της θα ερχόταν σίγουρα. Την θαυμάζω απεριόριστα" καταλήγει Μια μουσουλμάνα μιλά για το έργο

    Μία από τις ερμηνεύτριες του έργου η μουσουλμάνα Σουκράν Ραήφ, μια νέα νοικοκυρά με καλλιτεχνικές ανησυχίες (γράφει ποιήματα), μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο για το έργο λέει πως έχει αλλάξει η ζωή της από τον περασμένο Φεβρουάριο που άρχισαν οι πρόβες του έργου. "Άλλαξε η ροή της ζωής μου προς άλλες κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι διαφορετικά ορισμένα πράγματα. Πιστεύω ότι με τις πολιτιστικές δραστηριότητες τα μηνύματα των ανθρώπων μεταδίδονται πιο εύκολα. Ύστερα κατάλαβα ότι έγινε αποδεκτό το ότι είμαι διαφορετική. Δηλαδή θέλω να πω ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε μια δουλειά με τους χριστιανούς ή με διαφορετικούς ανθρώπους δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τους μοιάσουμε ούτε και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να μοιάσουν σε μας. Έζησα από κοντά το ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι μαζί παρά τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες τους" υπογραμμίζει.

    Σε ερώτηση για το πως αντιμετώπισε η μειονότητα αυτή τη πρωτοβουλία η Σουκράν Ραήφ επισημαίνει πως δεν υπάρχει θέατρο στην μειονότητα εδώ και πολλά χρόνια και πολύ περισσότερο ένα θέατρο μεικτό μαζί με χριστιανές. "Ήταν πολύ μικρή η συμμετοχή μελών της μειονότητας στις παραστάσεις που δώσαμε στην Κομοτηνή, αλλά τα σχόλια ήταν θετικά. Είπαν ότι θα έπρεπε η μειονότητα να προβεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες πολύ νωρίτερα και ότι πρέπει να μετέχει σε πολιτιστικές δραστηριότητες . Ιδίως μετά την επιτυχία της Αθήνας, όταν επεστρεψα στην Κομοτηνή ήρθαν άνθρωποι από θρησκευτικούς κύκλους να με συγχαρούν. Ύστερα οι γυναίκες άρχισαν να το βλέπουν πιό ζεστά" υπογραμμίζει.

    Η κ Ραήφ χαρακτηρίζει το έργο πρωτοποριακό γιατί όλα από τη σκηνοθεσία μέχρι τα κείμενα, τη μουσική και τη χορογραφία, τα σκηνικά τα κουστούμια και την ερμηνεία όλα είναι δημιουργημένα από γυναίκες. "Ένα μήνυμα που βγαίνει από το έργο είναι ότι οι άνθρωποι παρά τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες τους μπορούν να κάνουν κοινές δημιουργίες. Για παράδειγμα όταν εγώ άρχισα να δουλεύω μέσα στην ομάδα ήταν μία χριστιανή που ήταν προκατειλημμένη σχετικά με τις μουσουλμάνες. Τώρα το έχει ξεπεράσει. Αυτό δεν είναι κέρδος; Δηλαδή είναι ένα όφελος και για την κοινωνία γιατί όσο οι άνθρωποι ξεπερνούν τις προκαταλήψεις τους και τον qatsisl| τους τόσο ωφελείται η κοινωνία. Πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε εκεί ειρηνικά παρά τις διαφορές μας παρά τη διαφορετική θρησκεία και γλώσσα μας. Και δεν μιλώ μόνο για τις διαφορές που πηγάζουν από το ότι είμαστε χριστιανοί ή μουσουλμάνοι. Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν ο ένας από τον άλλο, είναι από τη φύση τους είναι διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο" καταλήγει.

    [03] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Στη θέση του Αντιπροέδρου και του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης εκλέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης, ύστερα από την συνεδρίαση της ολομέλειας του CCRE, που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο.

    Οι τριάντα πέντε εθνικές αντιπροσωπείες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ψήφισαν ομόφωνα την υποψηφιότητα του κ.Λαζαρίδη, τόσο στην θέση του Αντιπροέδρου, όσο και την εκλογή του στο 9μελές Εκτελεστικό Γραφείο του Οργάνου.

    Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης είναι το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Ευρωπαϊκό χώρο και σε αυτό εκπροσωπούνται περισσότερες από 4.000 Δήμοι και Κοινότητες. Συνέρχεται δε κατά τακτά χρονικά διαστήματα εξετάζοντας τα προβλήματα που αφορούν τον Α' Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην γηραιά ήπειρο και με τις αποφάσεις του διαμορφώνει το πλαίσιο και το κλίμα για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    [04] Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΧΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό βιομηχανίας κ. Χρήστο Πάχτα δέχτηκε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκικής βουλής κ.Ισμέτ Σεγκίν. Ο κ. Πάχτας βρέθηκε στην Άγκυρα ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας σε σύνοδο οργάνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου πόντου.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" οι δυο άνδρες είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μπροστά στους δημοσιογράφους και εξέφρασαν την ευχή οι κυβερνήσεις των δυο χωρών να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους την ελληνοτουρκική φιλία.

    [05] ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΣΤΟ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Την μεταφορά νερού από τον Δούναβη στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα πρότεινε ομάδα Βουλγάρων πολιτικών μηχανικών στο πλαίσιο του ελληνοβουλγαρικού συνεδρίου με θέμα τον Στρυμόνα και την λίμνη Κερκίνη που πραγματοποιείται στις Σέρρες. Η μεταφορά καθαρού νερού από το Δούναβη θα συμβάλει στην οικολογική jahaqi|tgta του Στρυμόνα, υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Μ.Μλαντένοφ, ένας εκ τους πέντε πολιτικούς μηχανικούς που πριν από ένα χρόνο άρχισαν την επεξεργασία αυτού του σχεδίου.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου μεταφοράς νερού από τον Δούναβη στο Στρυμόνα προτείνεται η κατασκευή ενός θαλάσσιου λιμανιού με ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, είτε στο ελληνικό, είτε στο βουλγαρικό τμήμα του ποταμού. Το λιμάνι θα είναι ''θαλάσσιο'' καθώς θα συνδέεται μέσω διώρυγας με το Αιγαίο, π.χ. από το χωριό Μαρικόστινοβο, που απέχει μόλις 2,5 χλμ από το Κουλατα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και κοντά στην πόλη Πέτριτς (Πετρίτσι) μέχρι το Αιγαίο.

    Από το θαλάσσιο λιμάνι τα πλοία θα φορτώνονται με φορτηγά βαγόνια και θα ξεφορτώνονται στο λιμάνι Λομ του Δούναβη για να συνεχίσουν μέσω του ποταμού προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Όπως τόνισε ο κ.Μλαντενοφ η διαδρομή αυτή θα σημαίνει για την Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και τις υπόλοιπες βαλκανικές και μη χώρες τεράστια οικονομία χρόνου, καυσίμων, χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα των μεταφερόμενων προϊόντων.

    Ο κ.Μλαντένοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταφοράς μολυσμένου νερού από τον Δούναβη, καθώς το νερό θα αντλείται σε απόσταση 150-250 μέτρων του ρου του ποταμού, περνώντας με αυτόν τον τρόπο από ένα ''φίλτρο'' άμμου. Το νερό θα αντλείται από την παραποτάμια περιοχή του Δούναβη και με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το επίπεδο των υδάτων του.

    Για τη μεταφορά του νερού προβλέπεται η διόρυξη υπόγειων στοών στην παραποτάμια περιοχή του Δούναβη, κατόπιν το νερό θα διοχετεύεται μέσω αντλιοστασίων και υπέργειων υδραγωγών, φτάνοντας μέχρι τη συνοικία Νόβι Ισκαρ της Σόφιας που απέχει 180 χλμ από το αρχικό σημείο που θα είναι κοντά΄στην παραδουνάβια πόλη Λομ και αρκετά μακριά από τον πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι.

    [06] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ Β.ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Ένα από τα δέκα προϊόντα με ανοδική πορεία στην αγορά της Βόρειας Αμερικής είναι το ελληνικό ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ.Απ.Κυριτσάκη, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση που διοργάνωσαν φορείς της ομογένειας του Καναδά στα Μόντρεαλ υπό την αιγίδα του Διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.

    Στη συνάντηση αυτή ο κ.Κυριτσάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιολάδου ενώπιον ενός κοινού στο οποίο μετείχαν δημοσιογράφοι από μέσα μαζικής ενημέρωσης του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, διανομείς, αντιπρόσωποι και άλλοι φορείς του εμπορίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου είναι ένας οργανισμός, στον οποίο μετέχουν όλες οι ελαιοπαραγωγοί χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση ελαιολάδου και τρίτη σε pacj|slio επίπεδο σε παραγωγή.

    [07] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

    Αρχίζουν αύριο στο περίπτερο 13 της Διεθνούς Εκθεσης ,Θεσσαλονικης οι εργασίες του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου ιατρικής αισθητικής που διοργανώνει το τμήμα αισθητικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    Γενικό θέμα του συνεδρίου είναι "Νεώτερες απόψεις στην αισθητική" και θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίων απο Θεσσαλονικη, Αθήνα και Θράκη. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση μηχανημάτων αισθητικής.

    Το πανελληνιο συνέδριο ιατρικής αισθητικής αποτελεί κοινή πρωτοβουλία των τμημάτων αισθητικής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Αθηνών και θα διοργανώνεται εναλλάξ κατ' έτος στις δύο πόλεις. Στόχος ειναι να ενημερώνονται οι ασχαλούμενοι καθ' οιοδήποτε τρόπο με την αισθητική για τις σύγχρονες απόψεις που επικρατούν στο χώρο και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ανακύπτουν.

    [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Αρχίζει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη των Εξαγωγών, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Η διερεύνηση των δεδομένων της εξαγωγικής δράσης, οι ευκαιρίες που διανοίγονται σε παγκόσμιο επίπεδο για τα ελληνικά προϊόντα, καθώς και η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών συνιστούν τον προβληματισμό που αναμένεται να αναπτυχθεί στη διάρκεια των διημέρων εργασιών του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 8 της HELEXPO-ΔΕΘ (παλιό συνεδριακό κέντρο).

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 4ο ΩΣ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ

    Συνέδριο με θέμα:"Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη από τον 4ο ως τον 15ο αιώνα" οργανώνει το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, σε συνεργασία με το Βρετανικό συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 1995 στη Θεσσαλονίκη.

    Το συνέδριο έχει ως στόχο αφενός να ρίξει φως σε άγνωστες η σκοτεινές πτυχές της υπερχιλιόχρονης αυτής περιόδου της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να αποκτήσει μια πιό ολοκληρωμένη γνώση ορισμένων γεγονότων που την σημάδεψαν. Θα συμμετάσχουν 20 Ελληνες και Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητές (ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης).

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αιμου. Την έναρξη θα κηρύξει ο υπουργός Μακαδονίας- Θράκης ΚωνσταντίνοςΤριαρίδης.

    [10] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Παρουσία του προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αναστασόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους ευρωβουλευτές κ. Παρασκευά Αυγερινό από το ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέκο Αλαβάνο από τον Συνασπισμό και κ. Τατούλη στη θέση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Λαμπρία.

    Στόχος της συνέντευξης τύπου, είπαν οι κ. Αυγερινός και Αλαβάνος είναι η αφύπνιση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά εξασφαλίζοντας τροφή, φάρμακα, εκπαιδευτικό υλικό και ελπίδα σε κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες άστεγα και ορφανά παιδιά με το ποσό των 5.000 μηνιαίως, ελάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα αλλά σημαντικής αξίας για τα Βαλκάνια.

    Με πρωτοβουλία των τριών προαναφερθέντων Ελλήνων Ευρωβουλευτών ιδρύθηκε το "Καραβάνι Αλληλεγγύης" το 1993 με σκοπό να προσφέρει ουσιαστική υλική και ηθική ανθρωπιστική βοήθεια στις εμπόλεμες πλευρές της Βαλκανικής ενώ πραγματοποίησε ήδη δύο ανθρωπιστικές αποστολές το 1993 και το 1994 που βοήθησαν σημαντικά στην κάλυψη ζωτικών αναγκών επιβίωσης του αμάχου πληθυσμού στη Βοσνία, Τσετσενία στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθώς και στη ζώνη των επιχειρήσεων του Σεράγεβο (τρόφιμα, φάρμακα και εκπαιδευτικό υλικό).

    Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης, Πρόεδρος της βουλής υποσχέθηκε να θέσει θέμα συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με το Καραβάνι Αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν βοηθά μόνο τα θύματα της Βοσνίας αλλά κάνει έκκληση ανθρωπιάς στην ελληνική κοινωνία και βοηθά όλους να θυμηθούν ότι είναι γονείς και άνθρωποι.

    Ο κ.Ανασταστόπουλος, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου συνεχάρη τους ιδρυτές του "Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης" γι' αυτήν τους την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να αποδώσει, όπως και στο παρελθόν, καλά αποτελέσματα.

    Ο αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα είναι 159/480203-99 ενώ πληροφορίες δίδονται στο τηλέφωνο 3314334.

    [11] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ

    Διεθνή συνάντηση μεταξύ ομόλογων ευρωπαϊκών προγραμμάτων διοργανώνει το πρόγραμμα ΑΡΚΤΟΣ για την "Προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων της καφέ αρκούδας" 4-6 Δεκεμβρίου στο Νυμφαίο. Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της 11ης διεύθυνσης της Euqypazj^r Επιτροπής και θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν στη Δευτέρα με χαιρετισμού του γενικού γραμματέα δασών κ Ι Σμπώκου, του προέδρου της κοινότητας Νυμφαίου κ Ν. Μέρτζου και εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια αντιπροσωπείες από πέντε χώρες μέλη της ΕΕ θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για την πορεία των προγραμμάτων στις χώρες τους και θα συζητήσουν τις προοπτικές και τους τρόπους συνεργασίας.

    Τη δεύτερη ημέρα θα παρουσιαστεί το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Αρκούδας της περιοχής και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την υπό εξαφάνιση καφέ αρκούδα. Η τρίτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν την κατάσταση των πληθυσμών και βιοτόπων της καφέ αρκούδας στα Βαλκάνια και τις ανάγκες διασυνοριακής συνεργασία. Θα συμμετέχουν και ειδικού από την Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία και ΠΓΔΜ.

    [12] 70 ΤΟΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Εβδομήντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον σερβικό λαό θα στείλει ο Δήμος Νεάπολης σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, στις 5 Δεκεμβρίου. Τελικός προορισμός θα είναι το Πρίγιεντορ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και θα περιλαμβάνει λάδι, αλεύρι, παιδικές τροφές και φάρμακα.

    Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Δήμαρχος Νεάπολης και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, νομού Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Χατζησάββας. Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Σωματείου Εργαζομένων ΟΥΘ και δημοσιογράφοι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Επταήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λονδινο πραγματοποιεί από αύριο μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ο Oικουμενικός [Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον αρχιγραμματευοντα της Άγιας και Ιεράς Συνόδου κ.Μελίτωνα και τους μητροπολίτες Εφέσου, κ.Χρυσόστομο και Περγάμου κ.Ιωάννη.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του ο κ.Βαρθολομαιος καιν η συνοδεία του θα φιλοξενηθούν στο Καντερμπέρυ από τον πριμάτο της Αγγλικανικής εκκλησίας dr Τζωρτζ Κάρευ ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο πατριαρχείο.

    Στην Βρετανία ο ο κ.Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί και θα πρωτοστατήσει σε θρησκευτικές τελετές σε πολλές εκκλησίες του νησιού ενώ στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει δεκτός στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από την βασίλισσα Ελισάβετ

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΚΙΡΤΖΑΛΙ

    Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην πόλη Κίρτζαλι της Νότιας Βουλγαρίας, μεγάλο μέρος των κατοίκων της οποίας ανήκουν στην τουρκική μειονότητα στη γειτονική χώρα.

    Στις 14 Οκτωβρίου το συμβούλιο πόλης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε καταγγείλει νόθευση των τοπικών εκλογών και είχε επιμείνει η εκλογή δημάρχου του Κίρτζαλι να μην θεωρείται τετελεσμένο γεγονός.

    Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ με τους ηγέτες του μουσουλμανικού Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

    Αυτή τη στιγμή το Κιρτζαλι δεν έχει δήμαρχο, διοικείται από τον πρώην αντιδήμαρχο Ιαμάρ Σαμπάν τον οποίο διόρισε με προφορική διαταγή ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο Αγγελ Νάιντενοφ. Ο νέος δήμαρχος του Κίρτζαλη Ρασίμ Μουσά, η νομιμότητα της εκλογής του οποίου αμφισβητείται, δεν έχει διοριστεί ακόμη.

    Απάντηση στο στο ζήτημα της νομιμότητας των εκλογικών αποτελεσμάτων αναμένεται να δώσει το δικαστήριο της πόλης Χάσκοβο, στην περιοχή της οποίας υπάγεται και η πόλη Κίρτζαλι.

    Ο ''υπο αμφισβήτηση δήμαρχος'' Ρασίμ Μουσά, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, κατηγόρησε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για ''κρυφές προθέσεις'' και επισήμανε τον κίνδυνο μετατροπής του ''κοινωνικού προβλήματος σε εθνικου''.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''168 Ωρες'' ο κ.Μουσά απορρίπτει τις κατηγορίες για προσπάθειες οικονομικής αυτονόμησης της περιοχής του Κιρτζαλι και σημειώνει πως δεν επαληθεύοντα οι επιφυλάξεις του βουλγαρικού πληθυσμού πως με εκπροσώπους της leiom|tgtar στην κορυφή της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει κίνδυνος εισροής τουρκικών κεφαλαίων στην περιοχή.

    ''Ο χρόνος απέδειξε πως τέτοιες επενδύσεις δεν υφίστανται, καθώς μετά από τέσσερα χρόνια διοίκησής μας η περιοχή δεν μετατράπηκε σε τουρκική αποικία'' ισχυρίζεται ο κ.Μουσά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας έσπευσε σήμερα να εξετάσει το θέμα και με τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ.

    ''Είμαι βεβαίως πως ο κ.Βίντενοφ θα πάρει τη σωστή απόφαση, σημείωσε ο κ.Ζελεφ μετά από τη συνάντηση, ενώ από την πλευρά του ο κ.Βίντενοφ παρέπεμψε την τελική επίλυση του προβλήματος στο δικαστήριο.

    Υπενθυμίζεται πως ο ηγέτης του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμετ Ντογκάν σε συνέντευξη τύπου στο Κιρτζαλι είχε πει πως η ματαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Κίρτζαλι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Βίντενοφ.

    [15] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Σχεδόν ομόφωνα η βουλγαρική βουλή ενέκρινε την υποβολή της επίσημης αίτησης για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα οι 213 από τους 240 εγγεγραμμένους βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

    Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή, καθώς και την ελπίδα τους ότι τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσουν σχετικά.

    Να σημειωθεί πως, η μοναδική αρνητική ψήφος ήταν του βουλευτή της κεντροδεξιάς ''Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων'' Βασίλ Μιχάιλοφ.

    Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ επισήμανε την ύπαρξη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης στο θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η επίσημη αίτηση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ στη Μαδρίτη στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

    [16] ΘΕΜΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΉ ΤΗΣ

    Θέμα διανομής της περιουσίας της Γιουγκοσλαβίας θέτουν οι νεοσύστατες Δημοκρατίες που προήλθαν από τη διάλυσή της, μιας περιουσίας που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Οικονομικών των Σκοπίων ανέρχεται στα 3,5 δις δολάρια.

    Το ζήτημα ήλθε στην επικαιρότητα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον και την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Γιουγκοσλαβιας. Οι κυβερνήσεις των νέων Δημοκρατιών ζητούν ποσοστά των αποθεματικών συναλλαγματικών της Γιουγκοσλαβίας που είναι δεσμευμένα σε τράπεζες του εξωτερικου ενώ διεκδικουν και ποσοστά της ακίνητης περιουσίας της Cioucjoskab_ar στο βαθμό που είχαν συμμετοχή στη δημιουργία της.

    Αυτό ήταν και το θέμα των συνομιλιών που είχε την προηγούμενη εβδομαδα στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας ο υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων Γιάννε Μίλιοφσκι με ομολόγους του της Σλοβενίας, Κροατίας και της Βοσνίας.

    Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο υπουργός Μιλιοφσκι είπε ότι στη Λουμπλιάνα συζητήθηκαν τα κριτήρια διανομής της περιουσίας αλλά και τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων. Οπως είπε ο κ.Μίλιοφσκι, στις συνομιλίες δεν υπήρξε συμφωνία για το χειρισμο του θέματος καθώς κάθε χώρα προβάλλει διαφορετικά κριτήρια στη συμμετοχή της διανομής της "κληρονομιάς". Αυτό που τελικά επιτεύχθηκε στη Λουμπλιάνα, είπε ο Μίλιοφσκι, είναι να ζητηθεί να συνεχίσει η δέσμευση των καταθέσεων στις ξένες τράπεζες μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

    Σύμφωνα με τα κριτήρια κάθε πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει να συμμετάσχει στη διανομή λαμβανομένου υποψη του ΑΕΠ της, του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της και του αριθμού των κατοίκων της. Αν εφαρμοστούν αυτά τα κριτήρια η Σλοβενία θα πάρει το 16,4%, η Κροατία το 28,5%, η Βοσνία το 13%, η ΠΓΔΜ το 6% και η Σερβία με το Μαυροβούνιο το 36,5%. Ωστόσο, η Σλοβενία και η Κροατία διαφωνουν με το πληθυσμιακό κριτήριο και θεωρούν ότι πρέπει να συνυπολογιστεί η συνεισφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.


    [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Την προτροπή προς τον απανταχού της γης Ελληνισμό να διαφυλάξει και να παραδώσει στις νεότερες γενιές την Ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα, απευθύνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριαρχης Βαρθολομαίος, σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό του μήνυμα, που θα παρουσιασθεί την Κυριακή προς τους συνέδρους του Συνεδρίου του ΣΑΕ και θα μεταδοθεί δορυφορικά από την ΕΡΤ.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ", στο πατριαρχικό αυτό μήνυμα γίνεται αναφορά στην αξία και στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού, καθώς και η υπενθύμιση ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι "η πνευματική μήτηρ του Γένους των Ελλήνων".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνει προτροπή προς όλους τους απόδημους Ελληνες "να παραμείνουν ενωμένοι, ως μέχρι σήμερον, συσπειρωμένοι ως παντοτε περί την Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους υπ'αυτό κανονικους ποιμενάρχας αυτών, διότι όπως αποδεικνύει η ιστορία και η σύγχρονος πραγματικότης μόνο η εκκλησιαστική οργανωσις εγγυάται την ενότητα και διατήρησιν του αποδήμου Ελληνισμού".

    Σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο Πατριάρχης pqotq]pei τους παντας να διαφυλάξουν και να παραδώσουν στις νεότερες γενιές την Ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα. "Κρίνομεν ότι οι νεώτεραι γενεαί του αποδήμου Ελληνισμού, έχουν ανάγκη της Ορθοδόξου πίστεως και της ελληνικής γλώσσης δια να επιβιώσουν δημιουργικώς εντος του περιβάλλοντος χάους λαών και πολιτισμών και θρησκειών. Το Οικουμενικο Πατριαρχείο αγωνίζεται δια να βοηθεί διαρκώς τους αποδήμους εις τούτο. Απαιτείται όμως η συνεργασία όλων πέραν κομματικών ή άλλων παροδικών συμφερόντων ή επιδιώξεων", τονίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιότατος στο βαρυσήμαντο μήνυμά του.

    [18] ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ"

    Η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοδυναμία και αυτοπροσδιορισμός της ομογένειας, είναι ο κύριος στόχος του τρόπου οργάνωσης και θέσπισης από την ελληνική πολιτεία, όχι μόνο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά και της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού, όπως τόνισε σε σημερινή εισήγησή του στο οργανωτικό συνέδριο του ΣΑΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης.

    Η Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, όπως επεσήμανε ο κ.Νιώτης παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της δομής της, όπως αυτές προτείνονται από ομάδα ειδικών συνταγματολόγων, πρόκειται να είναι ένας θεσμός συμβουλευτικού χαρακτήρα, που θα αντιπροσωπεύει τον Ελληνισμό σε παγκόσμια κλίμακα, και όχι μόνο τον οργανωμένο Ελληνισμό, όπως το ΣΑΕ, ενώ θα ασχολείται με τα θέματα υψίστης στρατηγικής σημασίας του Ελληνισμού.

    Πρόκειται να αποτελείται από 400 μέλη, τα 100 από τα οποία θα εκλέγονται από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Άλλα 200 μέλη θα είναι αριστείδην προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες θα προτείνονται προς την αρμόδια διακομματική επιτροπή από το ΣΑΕ και τους Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και από του "Iδρύματος του Ελληνισμού", του Ν.Π.Ι.Δ. δηλαδή που προβλέπεται να ιδρυθεί για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης. Τα υπόλοιπα 100 μέλη θα είναι αριστείδην προσωπικότητες από την Ελλάδα, τις οποίες θα προτείνουν και πάλι στην αρμόδια διακομματική επιτροπή η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, η Ακαδημία Αθηνών και οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων της χώρας.

    Στα 300 αριστείδην μέλη, όπως σημείωσε ο κ.Νιώτης, πρόκειται επίσης να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά 30 προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό κλάδο, την εκκλησία, τα γράμματα και τις τέχνες, τις παραγωγικές τάξεις (κυρίως επιχειρηματίες) τη νεολαία και από "λοιπές προσωπικότητες αυξημένου κύρους και κοινωνικής εμβέλειας".

    Η Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, τόνισε εν κατακλείδι ο υφυπουργός, θα είναι ένας θεσμός που θα απευθύνεται και στα 17 εκατομμύρια των απανταχού Ελλήνων.

    [19] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΣΑΕ

    "Eίναι λογικό όταν αναλαμβάνει κάποιος τέτοιες μεγάλες και πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες να υπάρχουν οργανωτικές αμφισβητήσεις και γκρίνιες αλλά πρέπει να τα βλέπουμε όλα μακροπρόθεσμα και γενναία όπως αξίζει στο Ελληνικό έθνος" δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει διαμαρτυρίες που εκφράζονται από ορισμένους ομογενείς για την διοργάνωση του Α΄ Ιδρυτικό συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Το ΣΑΕ είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ένα μεγάλος γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία που αφορά κάθε Έλληνα όπου γης και η άποψη της κυβέρνησης είναι γνωστή.

    [20] ΚΟΥΒΕΛΑΣ:ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Την ανάγκη εκτόνωσης των εντάσεων που έχουν ανακύψει αναφορικά με την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού επεσήμανε σε δηλωσεις του απο την Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και πρώην υπουργός κ.Σωτήρης Κούβελας.

    "Εάν δεν βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί η διάσταση, η προσπάθεια θα αποτύχει και δεν θα συγκροτηθεί όργανο που να αντιπροσωπεύει τους αποδήμους κατά τον πρέποντα και επιθυμητό τρόπο", τόνισε ο κ.Κούβελας, εξαίροντας στη συνέχεια το ρόλο της εκκλησίας στη συνέχιση του αποδήμου ελληνισμού.

    Ο κ.Κούβελας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενημερώσει το ΣΑΕ για το πρόβλημα που υπάρχει, το οποίο, όπως είπε, "είναι μέγα" και ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος με ειλικρίνεια και ρεαλισμό και όχι συγκάλυψή του.

    [21] Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΏΣΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ

    Ο απόδημος ελληνισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλει ώστε η χώρα μας να περάσει στον 21ο αιώνα ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που υπερέχει στην περιοχή της για τον πολιτισμό της, την οικονομική της ευρωστία, τη δημοκρατική της κουλτούρα και την φιλειρηνική της διάθεση. Αυτά τονίζονται σε ανακοίνωση του συνασπισμού με την ευκαιρία του πρώτου οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η χώρα μας περνάει κρίσιμες στιγμές και βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας νέα εποχής μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις ανέτοιμη να τις αντιμετωπίσει. "Η Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και η περιοχή μας ειρήνη και σταθερότητα. Ο απόδημος ελληνισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλει" γράφει η ανακοίνωση

    Το μήνυμα του Συνασπισμού είναι ότι ο ελληνισμός διατηρεί τις εθνικές του παραδόσεις και την πολιτισμική του ταυτότητα, συμβάλει ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος, εργάζεται και προοδεύει, όπου και άν βρεθεί , και θέλει την ιδιαίτερη πατρίδα του μια σύγχρονη, δημοκρατική ειρηνική χώρα ώς σημείο αναφοράς του απανταχού ελληνισμού.

    [22] Ι.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ-ΤΙΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Αρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του συνεδρίου των ομογενών επενδυτών στα πλαίσια του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Παρόντες σε αυτό το συνέδριο από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ανθόπουλος, ο υπουργός Εργασίας, Στέφανος Τζουμάκας, και ο υπουργός Γεωργίας, Θεόδωρος Στάθης. Στο συνέδριο συμμετέχουν 250 σύνεδροι μεταξύ των οποίων και 110 ομογενείς επενδυτές.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ιωάννης Ανθόπουλος, επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον των ομογενών για την πατρίδα χαρακτηρίζοντας τους ¨αμεταναόητους Ελληνες¨. Ο κ.Ανθόπουλος τόνισε πως αυτό το ενδιαφέρον και ιδιαίτερα το επενδυτικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, καθώς επίσης και με τη διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων.

    Από την πλευρά του στο σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας για την συγκρότηση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού. Απευθυνόμενος στους συνέδρους εξέφρασε επίσης την ευχή να υπάρξει μια παγκόσμια οργάνωση ομογενών επιχειρηματιών που θα εντάσσεται στα θεσμικά δίκτυα του Ελληνισμού.

    Τέλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης, αναφέρθηκε στις σημαντικές καθυστερήσεις σχετικά με το άνοιγμα στις νέες αγορές, ενώ τόνισε τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στον δημόσιο τομέα. Ο κ.Τριαρίδης ανέπτυξε επίσης τις δραστηριότητες του υπουργείου του σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την εξυπηρέτηση και στήριξη των επενδυτών που επεκτείνονται στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Ευρώπη.

    [23] ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

    Η αφομοίωση τους από τις χώρες υποδοχής τους και η έλλειψη ελληνικής εκπαίδευσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προβληματίζει την πλειοψηφία των εκπροσώπων των απανταχού ομογενειακών οργανώσεων, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις τους στο πρώτο οργανωτικό συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Μεγάλο, δε, μέρος τους διαμαρτύρεται για έλλειψη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής.

    Από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας αντιμετωπίζει, όπως σημειώθηκε, ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, τόσο λόγω της έλλειψης amam]ysgr των Ελλήνων μεταναστών, όσο και λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος της αυστραλιανής οικονομίας και κοινωνίας προς τις χώρες της Ασίας. Όπως σημείωσε στην εισήγησή της η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού, κ.Δήμητρα Ηγκαν, στη δεύτερη γενιά των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας σημειώνεται μείωση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας της τάξης του 8%, ενώ στην τρίτη γενιά το ποσοστό αυξάνεται στο 20%.

    Σημαντικό πρόβλημα αφομοίωσης αντιμετωπίζουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας, κ.Ανδρέας Τσαπής, και οι Έλληνες της Γαλλίας.

    Την ανάγκη χάραξης ενιαίας εξωτερικής πολιτικής επεσήμαναν από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ, κ.Κωνσταντίνος Γεωργούλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικής Κοινότητας μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλης Σταθάκος, και ο πρόεδρος της ελληνικής μητροπολιτικής κοινότητας του Τορόντο, κ.Θανάσης Φούσιας, ο οποίος ζήτησε επίσης την δημιουργία υπουργείου Αποδήμων, στο οποίο να αναφέρεται το ΣΑΕ.

    [24] ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΕΣΣΔ ΑΠΛΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    Την υιοθεσία από ελληνικές οικογένειες του Καναδά ορφανών Ελληνοπαίδων από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και παιδιών πολύτεκνων, άπορων και αναξιοπαθούντων από τις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή οικογενειών, ανακοίνωσε στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, κ.Βασίλης Κατσαμπάνης.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο, σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ελληνικών κοινοτήτων του Μόντρεαλ, του Τορόντο, του Βανκούβερ και άλλων περιοχών του Καναδά, η οποία, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Κατσαμπάνης, σε θεωρητικό επίπεδο περιλαμβανόταν στα σχέδια του Κογκρέσο εδώ και αρκετό καιρό. Την αφορμή όμως για την υλοποίησή του αποτέλεσε η παρουσίαση στο πλαίσιο του οργανωτικού συνεδρίου του ΣΑΕ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στις εν λόγω περιοχές.

    Αποδέκτες των ορφανών και άπορων παιδιών από την τέως ΕΣΣΔ και τον Καύκασο θα είναι άκληρες ελληνικές οικογένειες του Καναδά, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσο εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος.

    Το προεδρείο του Κογκρέσο στοχεύει μάλιστα στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΑΕ. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του συνεδρίου πρόκειται να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να διευκολύνει τις ήδη υπάρχουσες επαφές του με τις αντιπροσωπείες των δημοκρατιών της τέως ΕΣΣΔ και τις διαδικασίες θέσπισης αδιαμφισβήτητου κύρους κριτηρίων για την επιλογή των παιδιών.

    Στο μεταξύ, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς των δημοκρατιών αυτών, όπως τονίστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου, επικεντρώνονται στα θέματα της ανάκαμψης του ρεύματος παλιννόστησης προς την Ελλάδα, καθώς και στην έλλειψη δυνατοτήτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού.

    Χαρακτηριστικό στο παραπάνω πλαίσιο είναι το αίτημα που υπέβαλλε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Ουκρανίας, κ.Αλεξάνδρα Πρατσένκο, για αρωγή από την Ελλάδα για τη δημιουργία ελληνικής διανόησης που θα στελεχώσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα συντελέσει στην αναβίωση του ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας των δύο χωρών. "Εμείς, ως κοινωνικοί λειτουργοί, θέλουμε να δημιουργήσουμε στην περί την Αζοφική περιοχή μια μικρή Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά. Ας σημειωθεί ότι η Ουκρανία διαθέτει την μεγαλύτερη αριθμητικά ελληνική διασπορά ανάμεσα στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, με 300.000 ομογενείς.

    Σε ό,τι αφορά στην αυξανόμενη τάση για παλιννόστηση, εντονότερο, όπως σημειώθηκε, είναι το πρόβλημα στο Καζακστάν και την Κιργιζία, τη Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, και τη Ρωσία.

    [25] ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ (Σ.Α.Ε.)

    Ήταν πολύ μεγάλη η χθεσινή ημέρα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 1995, για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα και τον απανταχού της γης διάσπαρτο οικουμενικό ελληνισμό. Καθώς με την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, άνοιξε επιτέλους, με καθυστέρηση δεκαετιών, ο δρόμος που θα οδηγήσει στο συντονισμό των δυνάμεων της ομογένειας και στη συνένωση των προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο του ελληνισμού τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διασπορά.

    Υπάρχουν σίγουρα πολλά άλυτα προβλήματα. Προέκυψαν στη διοργάνωση του συνεδρίου σοβαρές και αδικαιολόγητες οργανωτικές ατέλειες και προχειρότητες. Ίσως πάλι να μην έγινε όσο καλύτερα μπορούσε η επιλογή των αντιπροσώπων και δικαιολογημένα να ακούγονται παράπονα για τη μη εκπροσώπηση σημαντικών όσο και πολυπληθών ομογενειακών οργανώσεων. Όμως, το σημαντικό επιτεύχθηκε. Έγινε επιτέλους το πρώτο βήμα. Και όπως είναι γνωστό, καλύτερα να κάνει κανείς μικρά βήματα, από το να παραμένει ακίνητος και παράλυτος.

    Ήταν πολύ εύστοχη η παρατήρηση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Τριαρίδη, όταν στο χαιρετισμό του προ τους εκπροσώπους της Ομογένειας και αναφερόμενος στο ξεκίνημα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε με έμφαση ότι το βήμα αυτό "δίνει την εικόνα μας χώρας που λες και ξεκίνησε από ένα λήθαργο".

    Και πραγματικά, ο ελληνισμός με το ιστορικής αυτής σημασίας συνέδριο, δείχνει να ξυπνά επιτέλους, να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές του και να ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα που μπορεί να επιχειρήσει προς το l]kkom, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες του τις δυνάμεις : Πνευματικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, επιχειρηματικές.

    Όταν ακούς τον αντιπρόσωπο της Ελληνικής κοινότητας του Τορόντο να υπενθυμίζει ότι " με ευχολόγια δεν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό έργο" και τον εκπρόσωπο του Παγκύπριου πολιτιστικού συλλόγου να καλεί για τη δημιουργία του ελληνισμού των πέντε ηπείρων "στόχος που μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από την ενότητα", τότε καταλαμβάνεσαι από αισιοδοξία ότι οι στόχοι που βάζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, μπορούν να επιτευχθούν. Αισιοδοξία η οποία γίνεται πεποίθηση, παρακολουθώντας ομιλίες, όπως του προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης Πασχάλη Παπαχριστόπουλου, που τόνισε με έμφαση : "Ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε και όχι για να λύσουμε διαφορές μεταξύ μας, τις οποίες μπορούμε να ξεπεράσουμε, δουλεύοντας συλλογικά και οικοδομώντας το ΣΑΕ, που αποτελεί κατάκτηση όλων μας".

    Βέβαια, δεν είναι τα πράγματα και τόσο ρόδινα, ούτε επιχειρούμε να ωραιοποιήσουμε και να εξωραίσουμε μια άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες χώρες υποδοχής, δεδομένου ότι υπάρχουν ιστορικές παθογένειες στην Ομογένεια και μεγάλες διαφορές, κυρίως λόγω προσωπικών ή άλλων αντιθέσεων. Αντιθέσεις όμως οι οποίες ούτε αγεφύρωτες είναι ούτε και δυσεπίλυτες. Αρκεί να πρυτανεύσει ο γνώμονας του κοινού συμφέροντος. Του συμφέροντος της ομογένειας και του ελληνισμού.

    Δεν το κρύβουμε ότι μας συγκίνησε όταν ακούγοντας τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής-Καναδά Θανάση Βουλγαρόπουλο, να αναφέρεται κι αυτός στην "κατάρα" της φυλής μας, τη διχόνοια, τον ακούσαμε να κλείνει την ομιλία του με την επισήμανση ότι ο ελληνισμός, όπως βρέθηκε ενωμένος στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, έτσι μπορεί να παραμείνει ενωμένος και στα θέματα της διατήρησης της κουλτούρας και της κληρονομιάς μας, που αποτελούν τα βασικότερα όπλα για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

    Ίσως ήταν λίγο υπερβολικό αυτό που είπε κηρύσσοντας το συνέδριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ότι το ενδεχόμενο να γνωρίσει σήμερα ο ελληνισμός μια νέα Μικρασιατική καταστροφή δεν προέρχεται από το ενδεχόμενο ενός πολέμου, αλλά από την αφομοίωση, από τις χώρες διαμονής, των επτά εκατομμυρίων Ελλήνων της διασποράς. Όμως, έχει μεγάλο δίκιο όταν διατυπώνει παρόμοιους φόβους. Γιατί από εκεί ακριβώς προέρχεται ο μεγάλος κίνδυνος : Μήπως τα παιδιά και τα εγγόνια των αποδήμων μας, ζώντας σε ένα περιβάλλον με διαφορετική γλώσσα και διαφορετικά ήθη και έθιμα από αυτά των γονιών τους, ξεχάσουν τη μητρική τους γλώσσα και αφομοιωθούν τελικά μέσα στην κοινωνία της χώρας διαμονής, χάνοντας τελικά και την εθνική τους ταυτότητα. Κίνδυνος που υφίσταται κυρίως για τους ομογενείς της τρίτης και τέταρτης γενιάς.

    Κι εκεί ακριβώς χρειάζεται να δοθεί και δίδεται η μεγάλη μάχη από τις οργανώσεις των αποδήμων μας, στον τομέα αυτό απαιτείται να ρίξει ακόμη μεγαλύτερο βάρος το ελληνικό κράτος.

    Υπό το πρίσμα όλων αυτών αλλά και με γνώμονα το γεγονός ότι πάνω και πέρα από τις όποιες πολιτικές, προσωπικές ή άλλες διαφορές, πρέπει να πρυτανεύει πάντοτε το εθνικό συμφέρον και η συσπείρωση όλων των πατριωτικών δυνάμεων, όπου κι αν βρίσκονται αυτές, πιστεύουμε ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα του συνεδρίου του ΣΑΕ, ο ελληνισμός της διασποράς έδειξε ότι θα κατακτήσει και θα διαφυλάξει την ενότητά του, οικοδομώντας παράλληλα το θεσμικό του όργανο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.

    Χαμηλούς τόνους, προσπάθησαν να κρατήσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στο θέμα που δημιουργήθηκε από τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έναντι του διοργανωμένου στη Θεσσαλονίκη ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Τόσο ο αρμόδιος για τα θέματα της Ομογένειας υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, όσο και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Τριαρίδης, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν ευθέως στις επικρίσεις του Πατριαρχείου, επικρίσεις που κυρίως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ξεκίνησαν από τη στάση έναντι του ΣΑΕ του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.Στυλιανού.

    Όπως έγινε γνωστό, σε επιστολή που ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του πατριαρχείου, Μητροπολίτης Φιλαδελφίας κ. Μελίτων, σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΑΕ, χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ως θεσμό "αμφιβόλου χαρακτήρας και διαρκείας υπηρεσίας εις τους αποδήμους".

    Η αντίδραση του Πατριαρχείου, προκλήθηκε, όπως διαφαίνεται στην επιστολή προς τον κ. Νιώτη, από τη συμμετοχή στο συνέδριο διοικήσεων κοινοτήτων, κυρίως από το χώρο της Αυστραλίας, που χαρακτηρίζοντας ως " αποσχιστικές" από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό.

    Αναφερόμενες στις επικρίσεις αυτές, ο κ. Νιώτης παρατήρησε ότι "ο Οικουμενικός Θρόνος του Πατριαρχείου δικαιούται να διατυπώνει παρατηρήσεις, προτάσεις και επιφυλάξεις για οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ομογένεια". Πρόσθεσε δε ότι "είναι δεδομένο ότι η εκκλησία της διασποράς, δεν καλύπτει μόνο θρησκευτικά τους απόδημους, αλλά πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών θεμάτων που είναι καθοριστικά για τη συνοχή και την πρόοδο των αποδήμων.

    Πάντως, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σε όλες τις εργασίες του ΣΑΕ θα είναι παρών και θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός, ενώ τόσο στην έναρξη των εργασιών όσο και στην επίσημη τελετή της Κυριακής, παρίσταται ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμων.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 1 December 1995 - 14:00:20