Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (21/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [02] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [04] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ

  • [05] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

  • [06] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • [07] ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΤΟ ΣΑΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

  • [11] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

  • [12] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Η ΕΡΤ-3

  • [13] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ

  • [14] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [18] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [19] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [21] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [22] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [24] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ HABITAT ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

  • [25] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [26] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [27] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [28] ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΟΥΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

  • [29] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [30] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

  • [31] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [32] ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ -ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στη Βουλγαρία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ μετά από τη συνάντησή του με τον κ.Στεφανόπουλο στη Σόφια.

    Ο κ.Βίντενοφ υπογράμμισε πως οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις δίνουν προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον στα Βαλκάνια και για ενεργή συμμετοχή των δυο χωρών στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε πως στις συνομιλίες που είχαν οι δυο αντιπροσωπείες επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς και η ανάγκη διεύρυνσής της. Κατά τον κ.Στεφανόπουλο όλες οι πολιτικές δυνάμεις και των δυο χωρών θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων, καθώς και οι δυο χώρες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό - η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βουλγαρία ως χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον οργανισμό αυτό.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, είχε επισκεφτεί την πόλη Πλόβντιφ (Φιλιππούπολη) της Νότιας Βουλγαρίας. Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, καθώς και η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος στη Φιλιππούπολη, Πολυξένη Στεφανίδου.

    Ο κ.Στεφανόπουλος συναντήθηκε επίσης με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και με εκπροσώπους των Ελλήνων φοιτητών στη Φιλιππούπολη.

    Αύριο ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρικής βουλής Μπλαγκοβέστ Σέντοφ και με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμο.

    [02] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του πρωθυπουργού κ.Ανδρέα Παπανδρέου στο ιατρικό ανακοινωθέν, το τέταρτο κατά σειρά, το οποίο εκδόθηκε σήμερα στις οκτώ το βράδυ από την ομάδα των θεραπόντων iatq~m του κ.Παπανδρέου ο οποίος νοσηλεύεται στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο με μορφή πνευμονίας από χθες το μεσημέρι.

    Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν στον κ.Παπανδρέου συνεχίζεται η παροχή της θεραπευτικής αγωγής ενω εκπρόσωπος της ομάδας των θεραπόντων ιατρών ανακοίνωσε ότι το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί αύριο το μεσημέρι.

    [03] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Την διαβεβαίωση ότι η υγεία του πρωθυπουργού "είναι σταθερή στην βελτίωση της" έδωσε αργά το βράδυ ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Τηλέμαχος Χυτήρης λίγη ώρα μετά από την έκδοση του δεύτερου σημερινού ιατρικού ανακοινωθέντος.

    Ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της υγείας του κ.Παπανδρέου.

    Ο κ.Χυτήρης είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το βράδυ ο ίδιος δεν θα είναι στο νοσοκομείο αλλά θα κοιμάται στο σπίτι του και επανέλαβε την έκκληση του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους γιατρούς να αποδείξουν τον σεβασμό τους προς την ενημέρωση του ελληνικού λαού.

    Ο Υπουργός κατήγγειλε όσους, όπως είπε χαρακτηριστικά είναι μελλοντολόγοι και ενσπείρουν ανησυχία στον ελληνικό λαό καθώς όπως τόνισε η η υγεία του πρωθυπουργού παίζει μεγάλο ρόλο για τη σταθερότητα της οικονομίας της χώρας, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχισθεί η μετάδοση ειδήσεων οι ποιείς είναι αβάσιμες θα προβεί σε ονομαστική καταγγελία είτε των δημοσιογράφων είτε των μέσων για τα οποία δουλεύουν.

    Ο κ.Χυτήρης διέψευσε όλες τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει πρόβλημα στους νεφρούς του και τόνισε ότι τις περισσότερες ώρες ο κ.Παπανδρέου έχει επαφή με το περιβάλλον εκτός από τις στιγμές οπότε απαιτείται να υποβληθεί σε νάρκωση, αναγκαία για την διαδικασία της διασωλήνωσης, ενώ υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του αναπνευστήρα δεν αποτελεί επιβάρυνση του οργανισμού.

    Ο Υπουργός Τύπου απηύθυνε έκκληση στους δημοσιογράφος να παραμένουν σε αυτά που λένε οι θεράποντες ιατροί και διαβεβαίωσε ότι ότι δήλωση γίνεται στο Ωνάσειο είναι αληθής ενώ παράλληλα κάλεσε και τους γιατρούς που σχολιάζουν μακρόθεν την κατάσταση του κ.Παπανδρέου να μην λελές την γνώμη τους για γεγονότα τα οποία δεν γνωρίζουν.

    Ο κ.Χυτήρης απέδωσε την εντύπωση για έλλειψη ενημέρωσης στην κατάσταση που δημιουργείται από την πληθώρα τέτοιων αβάσιμων πληροφοριών οι οποίες έχουν ως πηγές κατά τον Υπουργό όχι μόνο γιατρούς αλλά και "άλλους" τους οποίους δεν διευκρίνισε αλλά σημείωσε ότι θα καταγγείλει δημόσια, εάν συνεχίσουν ενώ αναφερόμενος στον θεράποντα ιατρό του πρωθυπουργού και Υπουργό Υγείας κ. Κρεμαστινό είπε ότι "δεν κάνει δηλώσεις αλλά oi απόψεις του επιβεβαιώνονται".

    Ο Υπουργός τύπου σημείωσε το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για την υγεία του κ.Παπανδρέου ιδιαίτερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Χρήστο Σαρτζετάκη αλλά και την συνεχή επαφή που διατηρούν με το Ωνάσειο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κάρολος Παπούλιας από την Σόφια όπου πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη.

    [04] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ

    Ελεγχόμενη είναι κατά τον υπουργό τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ο οποίος πέρασε μια ηρεμη νύχτα στο δωμάτιο της εντατικής στο πρώτο όροφο του Ωνάσειου κέντρου όπου νοσηλεύεται από χθες το μσημέρι με ήπια μορφή πνευμονίας.

    Τόσο ο κ.Κρεμαστινός όσο και οι άλλοι καρδιολόγοι που τον παρακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, είναι συγκρατημένοι αισιόδοξοι. Στις 10.30 βγήκαν ορισμένα από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ ο διερευνητικός έλεγχος για να εντοπιστεί το μικρόβιο που προκάλεσε την πνευμονία, θα συνεχιστεί όλη την μέρα.

    Ο πρωθυπουργός θα υποβληθεί σε νέα σειρά εξετάσεων, πριν το μεσημέρι, όπως αποφασίσθη σε άτυπο ιατρικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Επίσημη ενημέρωση από τους γιατρούς θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στις 12 με 1 το μεσημέρι και στις 8 το βράδυ όπως είπε ο διευθυντής του Ωνάσειου Καερδιοχειρουργικού κέντρου Α. Κονταράτος. Πάντως διευκρίνισε ότι εαν προκύψει κάτι έκτατο οι υπεύθυνοι του κέντρου θα προβούν σε άμεσες ανακοινώσεις.

    Από το πρωί έχουν έρθει στο κέντρο κυβερνητικά στελέχη, και επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο κ Χυτήρης θα κάνει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 2.30 το μεσημέρι στην αίθουσα τύπου του υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    [05] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού".

    "Δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει παύσει να είναι πρωθυπουργός της χώρας. Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι σε θέματα που απαιτείται η φυσική παρουσία του πρωθυπουργού αυτός θα αναπληρώνεται, σύμφωνα με το νόμο, από τον πρώτο τη τάξει υπουργό, τον κ.Τσοχατζόπουλο. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία αναπλήρωσης διευκρίνισε ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Αναφερόμενος στην πορεία της υγείας του κ.Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή βελτιώνεται και εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τις αποδοκιμασίες προς κομματικά jai κυβερνητικά στελέχη από τους συγκεντρωμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στο Ωνάσειο, ο κ. Χυτήρης απέδωσε τις εκδηλώσεις αυτές στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την υγεία του πρωθυπουργού και στην υπάρχουσα συναισθηματική φόρτιση. Πρόσθεσε πάντως, ότι ούτε οι επιδοκιμασίες, ούτε οι αποδοκιμασίες προσφέρουν σε μια τέτοια περίπτωση κάτι.

    Σχολιάζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο από την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι η πορεία της οικονομίας είναι σταθερή και πρόσθεσε ότι τα οικονομικά δεδομένα κινούνται μέσα στα απολύτως αναμενόμενα πλαίσια. Διαβεβαίωσε ότι τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα στην αγορά ελέγχονται πλήρως και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια διαφόρων κύκλων να εκμεταλλευτούν οικονομικά το θέμα της υγείας του πρωθυπουργού θα αποτύχουν και πάλι.

    [06] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Την χαρά του για τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Ακη Τσοχατζόπουλου ότι η υγεία του Πρωθυπουργού εξελίσσεται ικανοποιητικά εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα κοινωνικών υποθέσεων, κ. Παρντρέϊκ Φλιν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο στην Αθήνα.

    Όπως δήλωσε μετά από την συνάντηση ο Υπουργός, ο κ.Φλιν ενδιαφέρθηκε για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, που ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του '96, οπότε και προβλέπεται η απορρόφηση των πόρων από το πρόγραμμα "Κλεισθένης", που θα αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας με τον κ.Φλιν και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας.

    Από την πλευρά του ο Ιρλανδός επίτροπος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το κλίμα της συζήτησης και για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το νέο χρόνο στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και διαβεβαίωσε ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα τεχνικά και με τον καλύτερο και αμεσότερο τρόπο στη μεταφορά χρημάτων.

    [07] ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

    Την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη θα επισκεφτεί από την προσεχή Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Νεας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, συμμετέχοντας στις ''Eκδηλώσεις Eθνικού Περιεχομένου για τη Θράκη''.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μιλήσει την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, το Σάββατο στις 4 μμ στο Ιδρυμα ''Παπανικολάου'' της Κομοτηνής και στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Pmeulatij| Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

    Στο πλαίσιο των παραλληλων εκδηλώσεων θα λειτουργήσει έκθεση χαρτών και χαρακτικών της ελληνικής ιστορίας που θα αναφέρεται στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, έκθεση φωτογραφίας από την απελευθέρωση της Θράκης κατά την περίοδο 1919-1920, ενώ θα πραγματοποιθούν και ομιλίες καθηγητών, πανεπιστημίων, διπλωματών, οικονομολόγων και τοποθετήσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων.

    [08] ΤΟ ΣΑΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που η ιδρυτική του συνέλευση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή 260 εκλεγμένων εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες ομογενειακές οργανώσεις του Εξωτερικού αναμένεται να έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για την συσπείρωση του Ελληνισμού, την ενεργοποίησή του και την ουσιαστική του συνεργασία με την Ελλάδα.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, δίνοντας την δυναμική του νέου θεσμού του ΣΑΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού κ.Γρηγόρης Νιώτης και στην οποία μετείχαν και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Κωνσταντίνος Τριαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ.Νίκος Δημάδης και ο πρόεδρος της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Δ. Σωτηρλής.

    Ο κ.Νιώτης τόνισε ότι η ιδρυτική Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι και η μόνιμη έδρα του, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν ένα απλό Συνέδριο των Αποδήμων αλλά να δοθεί απ' όλες τις πλευρές η προσοχή και η βαρύτητα που αρμόζει σε μιά ιδρυτική συνέλευση ενός Εθνικού Θεσμού.

    Όπως ανέφερε ο κ.Νιώτης στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν όλες οι τριτοβάθμιες ομογενειακές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από ένα σύνολο 3.000 περίπου Ελληνικών κοινοτήτων, κληρικολαϊκών συνελεύσεων, εθνικοτοπικών οργανώσεων και "οργανώσεων στρατηγικής σημασίας" που περιλαμβάνουν τα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, με 260 εκπροσώπους.

    Ο κ. Νιώτης υπογράμμισε πως για πρώτη φορά οι Έλληνες ενώνουν τις Δυνάμεις τους ενεργοποιώντας τη δυναμική του Απόδημου Ελληνισμού, κατοχυρώνοντας έτσι την ενότητα και την παγκόσμια συνεργασία όλων των απόδημων της "Άλλης Ελλάδας" όπως αυτοαποκαλούνται οι Έλληνες του εξωτερικού υπογραμμίζοντας τις ελληνικές του ρίζες.

    Ο Υφυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά οτι σχηματοποιείται η "Ελλάδα του κόσμου" όπου οι απόδημοι ενώνονται και συνυπάρχουν σε παράλληλες πορείες με τις ρίζες τους και την πατρογονική τους γη.

    Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Νίκος Δημάδης τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της διασποράς είναι να βοηθηθεί o Ελληνισμός της Διασποράς να αναπτύξει τις οργανώσεις του, να συγκροτήσει δίκτυα συνεργασίας σε όλους τους τομείς, να διατηρήσει την Ελληνική πολιτιστική του ταυτότητα χωρίς όμως να απομονωθεί από τους λαούς και τους πολιτισμούς με τους οποίους συμβιώνει, να γίνει έτσι γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους λαούς αυτούς.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Σωτηρλής τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής για θέματα Ελλήνων της Διασποράς σε συνεργασία με το ΣΑΕ θα επεξεργαστεί και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση των μόνιμων στόχων της Ελληνικής Πολιτείας όπως είναι η προστασία και προώθηση των εκπαιδευτικών, οικονομικών, εργασιών, πολιτιστικών και λοιπών δικαιωμάτων των Απόδημων Ελλήνων τόσο στις χώρες διαμονής όσο και στην Ελλάδα.

    [09] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θετικής υποδοχής έτυχε τόσο από τον γενικό γραμματέα απόδημου ελληνισμού κ Νίκο Δημάδη όσο και από τους άλλους αρμόδιους φορείς η πρόταση για την συμμετοχή του σχολείου παλιννοστούντων Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης στην επιτροπή εκπαιδευτικών θεμάτων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προκειμένου να την ενημερώσουν για την πορεία του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ελληνισμού που θα ιδρυθεί στις Συκιές.

    Σημειώνεται ότι το σχολείο παλιννοστούντων θα εκπροσωπήσει στο ΣΑΕ επιτροπή αποτελούμενη από τον διευθυντή του σχολείου κ Αβραμίδη, τον πρόεδρο της νομαρχιακής επιτροπής παιδείας κ Νικολάκαρο, καθηγητές της αρχιτεκτονικής και του παιδαγωγικού του ΑΠΘ και πιθανόν τον δήμαρχο Συκεών κ Δανιηλίδη.

    "Με πρόταση του κ Δημάδη θα συμμετάσχει το σχολείο μας στην επιτροπή για τα εκπαιδευτικά θέματα του ΣΑΕ, όπου μολονότι δεν μετέχουν καθόλου Ελλαδίτες, εμείς θα είμαστε εκεί. Θα γνωριστούμε και θα τους ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που πήραμε και για το που βρίσκεται η υπόθεση του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ελληνισμού" τονίζει ο διευθυντής του σχολείου παλιννοστούντων κ Αβραμίδης.

    Υπενθυμίζεται ότι το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ελληνισμού πρόκειται να κτιστεί σε οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Συκεών με την χρηματοδότηση της νομαρχίας που ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δραχμές. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ελληνισμού θα αποτελέσει τη νέα μορφή του σχολείου παλιννοστούντων και στόχος του είναι να ακολουθηθεί μία τέτοια εκπαιδευτική και πολιτιστική στρατηγική ώστε να μη χαθεί ο απόδημος ελληνισμός ενώ παράλληλα θα παρέχεται η δυνατότητα σε ομογενείς καθηγητές να παίρνουν μία σαφή εικόνα για θέματα παιδείας και πολιτισμού.

    [10] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ

    Σεμινάριο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο παλιννοστούντων της Ξηροκρήνης με τη συμμετοχή δασκάλων των τάξεων υποδοχής. Όπως τόνισε ο διευθυντής του σχολείου κ Αβραμίδης σήμερα σε όλη τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πενήντα τάξεις υποδοχής. "Είναι τάξεις που βοηθούν τα παιδιά που έρχονται από έξω το πρώτο δίωρο ή τρίωρο και ταυτόχρονα είναι ενταγμένα στην κανονική τάξη ώστε να μη νιώθουν αποξενωμένα. Αλλά επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν βιβλία και ειδικές μέθοδοι εμείς έχουμε αναλάβει ουσιαστικά με καθηγητές πανεπιστημίου και σχολικούς συμβούλους να επιμορφώνουμε τους δασκάλους για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Γιατί είναι πολύ δύσκολη η διδασκαλία της ελληνικής σαν ξένη γλώσσα" λέει.

    Σημειώνεται ότι αυτού του είδους τα σεμινάρια καθιερώθηκαν εδώ και δύο χρόνια και επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στα σχολεία παλιννοστούντων είναι η μή ύπαρξη μόνιμων δασκάλων αποκλειστικά γι αυτόν τον σκοπό

    [11] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αφιέρωμα στο ελληνικό χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, πλαισιωμένο από ελληνική μουσική, τραγούδια και χορούς από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της 20ης Αυγούστου, τα οποία συνέθεταν μια αξιόλογη εικόνα της ελληνικής παροικίας πρόβαλε η κρατική ουγγρικη τηλεόραση.

    Στο αφιέρωμα προβλήθηκαν οι δηλωσεις του Μητροπολίτη Αυστρίας Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η σημασία του χωριού Μπελογιάννης είναι μεγάλη για τον Ελληνισμό". Ο ίδιος επισήμανε τη σπουδαιτότητα της ύπαρξης του χωριού για τους Ελληνες της Ουγγαρίας "αφού πολλοι από αυτούς, όπως είπε, το θεωρούν ως δεύτερη πατρίδα τους".

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαριας κ.Θεόδωρος Σκεύης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κτίσιμο του μικρού ελληνικού χωριού το 1952, "οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική βοήθεια του ουγγρικού λαού, ο οποίος συνέβαλε και στη διαμόρφωση καλών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στην ελληνική παροικία".

    [12] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Η ΕΡΤ-3

    Μέσα στο 1996 θα ολοκληρωθεί το δίκτυο πομπών και αναμεταδοτών της ΕΡΤ-3 που θα την καταστήσουν τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας ενώ το έργο της θα κορυφωθεί το 1997 όταν η Ελλάδα και ο διασπαρμένος στον κόσμο ελληνισμός θα γιορτάζει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας ως την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

    Ο ορισμός της Θεσσαλονίκης ώς μόνιμης έδρας του Παγκόσμιου Ελληνισμού και η ανακήρυξη της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997 σε συνδυασμό με τις ιστορικές αλλαγές στα Βαλκάνια και τους νέους θεσμούς διοικητικής αποκέντρωσης της χώρας αποτελούν τα pqyte}omta σημεία αναφοράς που ορίζουν το σύστημα των συντεταγμένων μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ΕΡΤ-3 τόνισε ο πρόεδρος της καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του χειμερινού προγράμματος του καναλιού.

    Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3 κ Μιχάλης Αλεξανδρίδης επεσήμανε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα αρχίσουν δοκιμαστικές εκπομπές του προγράμματος στο νέο format 16:9 και υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν οι ώρες του καθημερινού προγράμματος που σήμερα ξεπερνούν τις 14 ενώ σύντομα θα φτάσουν τις 16.

    Η διοίκηση της ΕΡΤ-3 πιστεύει ότι στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας της έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη αξιοσημείωτο έργο που οφείλεται πρώτιστα στη βούληση της πολιτείας να υποστηρίξει τον αποκεντρωμένο δημόσιο τηλεοπτικό τομέα, την εμπιστοσύνη και τη συμπαράσταση του κοινού καθώς και την υποστήριξη και συμπάθεια της ΕΡΤ ΑΕ

    Οι πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3 τίμησαν τον υπουργό μεταφορών κ Ευάγγελο Βενιζέλο με πλακέτα που του προσέφεραν ως αναγνώριση της συμβολής του στην δημιουργία της νέας βορειοελλαδικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

    [13] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ

    Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, είχε σήμερα ο εκπρόσωπος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά, και αντιπρόεδρος του διεθνούς ιδρύματος και πολιτιστικού κέντρου Μέγας Αλέξανδρος, κ.Δάμις Γιαγκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμάσει την επίσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μακεδονικών Ενώσεων από όλον τον κόσμο, που θα θέσουν στην πολιτική ηγεσία της χώρας τις θέσεις και τις απόψεις των αποδήμων για τον χειρισμό του Σκοπιανού ζητήματος.

    Ο κ.Γιαγκόπουλος πρόκειται επίσης να έχει επαφές με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, Στέλιο Παπαθεμελή και Κυριάκο Σπυριούνη του ΠΑΣΟΚ, και Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο και Κώστα Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή των Μακεδονικών Οργανώσεων θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, κ.Απόστολο Κακλαμάνη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ επίσης θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για το Σκοπιανό στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    [14] Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

    Η Ελλάδα υπέγραψε την ευρωπαϊκή σύμβαση για τις πολυμερείς κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Τη σύμβαση που προβλέπει σειρά κανόνων που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατων στο θέμα των συμπαραγωγών κινηματογραφικών έργων, υπέγραψε στο Στρασβούργο, paqous_a του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλαδας στον οργανισμό πρέσβυς Αντώνιος Εξαρχος.

    Η σύμβαση έχει ισχύ για συμπαραγωγές που αναλαμβανουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη, ενώ με τα κριτήρια που θέτει καθορίζει την έννοια της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής εργασίας.

    Ηδη η σύμβαση έχει τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λεττονία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Ελβετία, Μ.Βρετανία και Ρωσία, ενώ έχει υπογραφεί και θα εφαρμοστεί από τη Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ισπανία, και το Βατικανό.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στη Βουλγαρία, δίνει ο σημερινός βουλγαρικός τύπος.

    Η εφημερίδα ''Ντούμα'' της Σόφιας, όργανο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, αναφέρεται στις δηλώσεις του κ.Στεφανόπουλου ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις αποτελούν παράδειγμα για τα Βαλκάνια και ότι όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σόφια αποσκοπούν στη βελτίωση της συνεργασίας.

    Σύμφωνα με τον κ.Ζέλεφ κατά την επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου στη Σόφια εξετάζονται τα θέματα που αφορούν την εποχιακή απασχόληση Βουλγάρων πολιτών στην Ελλάδα, την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και την οικονομική και εμπορική συνεργασία.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον κ.Ζέλεφ η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τη διάνοιξη νέων διόδων, αλλά συνδέει το θέμα αυτό με τα νερά του Νέστου.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, κατά τη συνάντηση των Προέδρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας εξετάστηκαν τα προβλήματα γύρω από τη συμμετοχή των δυο χωρών στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας από κοινού με μεγάλες δυτικές εταιρείες και τονίζεται πως η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει τη Βουλγαρία στην πορεία της για ένταξη στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές.

    Η εφημερίδα ''Κοντινέντ'' μεταξύ άλλων αναφέρει πως ''σύμφωνα με πηγές από την πόλη Μπλαγκόεβγκράντ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της πόλης Γκότσε Ντέλτσεφ με ανοικτή επιστολή τους προς το γραφείο της Προεδρίας της κυβέρνησης και της βουλής της Βουλγαρίας ζήτησαν συμφωνία Προέδρων για τη διάνοιξη της διόδου Γκότσε Ντέλτσεφ- Δράμα''.

    ''Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλος δεν αποκλείεται να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Αντρέα Παπανδρέου'', αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ''Τρουντ'', στο οποίο σημειώνεται ότι ο κ.Στεφανόπουλος είχε συνεχή επικοινωνία με σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος τον ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του κ.Παπανδρέου.

    Σύμφωνα και με την ''Τρουντ'' στις συνομιλίες στη Σόφια το θέμα της διάνοιξης νέων διόδων συνδέθηκε με τα νερά του Νέστου.

    Η εφημερίδα ''24 Ωρες'' σημειώνει πως μετά από τη συνάντησή του με τον κ.Ζέλεφ ο κ.Στεφανόπουλος αρκέστηκε μόνο στη δήλωση ότι υπάρχει πολιτική βούληση για τη λύση των προβλημάτων, διευκρινίζοντας πως οι δυσκολίες έχουν μόνο τεχνικό χαρακτήρα. Από την πλευρά του ο κ.Ζέλεφ δήλωσε ότι η υπογραφή των συμφωνιών για την εποχιακή απασχόληση Βουλγάρων πολιτών στην Ελλάδα και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών.

    [16] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ

    Μεικτές βουλγαροκυπριακές εταιρείες θα υποβάλουν υποψηφιότητα για συμμετοχή στο σχέδιο για την οικονομική αποκατάσταση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά από τη διευθέτηση της βοσνιακής κρίσης, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής βουλής Ντόντσο Κονακτσίεφ, ο οποίος επισκέφτηκε την Κύπρο.

    Η Βουλγαρία και η Κύπρος επεξεργάζονται πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο θα εξεταστεί σε ειδικό σεμινάριο επιχειρηματιών που θα οργανωθεί στην αρχή του 1996 στη Σόφια.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται η βουλγαρική εταιρεία ''Γκλαβμπουλγκaρστρόι'' να αναλάβει την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

    [17] ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Θετική είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας,όπως αναφέρει πολυσέλιδη έκθεση του Economist Intelligence Unit,που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.Η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδος,αλλά επιχειρεί και αναφορά στην πολιτική κατάσταση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη μείωση των ελλειμμάτων,του πληθωρισμού αλλά και των επιτοκίων χορηγήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί και το 1996.Τονίζει όμως,ότι "είναι πιθανόν η πολιτική αυτή να διακοπεί το 1997,που είναι χρονια εκλογών".

    Θα σημειωθεί,τονίζεται στην έκθεση,σταδιακή ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος απο 1,7% το 1995 σε 2,3% το 1997.

    "Τα έσοδα του προϋπολογισμού,τονίζεται,έχουν ξεπεράσει τους στόχους, αλλά, ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί υπέρογκα και οι δαπάνες.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού,όμως,θα μειωθεί ,λόγω της "ανακάλυψης" εσόδων που δεν είχαν προϋπολογισθεί.Τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 8,4% το Σεπτέμβριο."

    Η έκθεση επισημαίνει ότι "το χρηματιστήριο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας αγωνίζεται να επιβιώσει".

    Οσον αφορά στην πολιτική κατάσταση ,η έκθεση αναφέρει ότι κυριαρχεί το ερώτημα "ποιός θα διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζεται, πιέζεται όλο και περισσότερο να παραιτηθεί για λόγους υγείας,για να επιτρέψει μια ομαλή διαδοχή ,καθώς η εσωτερική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ εντείνεται".

    [18] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    O Yπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ.Γουίλιαμ Πέρι θα είναι o πρώτος ξένος αξιωματούχος κατά την συνάντηση με τον οποίο την Πεμπτη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Κιρο Γκλιγκόροφ θα επισημοποιήσει την επιστροφή του στην πολιτική ζωή της χώρας 51 ημέρες μετά από την σε βάρος του δολοφονική απόπειρα της 3ης Οκτωβρίου.

    Η επιστροφή του κ.Γκλιγκόροφ στην άσκηση των καθηκόντων του λαμβάνει χώρα, σε χρόνο συντομότερο του αναμενόμενου χρόνου όπως άλλωστε επιβεβαίωσε σήμερα στα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιουνέρ Ισμαήλι ο οποίος τόνισε ότι κατά την επίσημη επίσκεψη του στα Σκόπια στις 23 Νοεμβρίου ο κ. Πέρι θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ με τον οποίο και θα συζητήσει θέματα που αφορούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη" καθώς και ζητήματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

    Ο κ. Ισμαήλι διέψευσε ως κακόβουλες τις διαδόσεις ότι την έρευνα της δολοφονικής απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου Γκλιγκόρωφ την έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και όχι εισαγγελέας.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το εξωκοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Κόμμα είχε καταγγείλει ότι το υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά είχαν αναλάβει την έρευνα της απόπειρας έχοντας παραγκωνίσει τον εισαγγελέα και τις δικαστικές αρχές της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γκλιγκόροφ, 78 ετών σήμερα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στην εναντίον του απόπειρα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, είχε αντικατασταθεί μετά από την ιατρική διαπιστωση της αδυναμίας του να κυβερνήσει από τον πρόεδρο της βουλής κ.Στόγιαν Αντοφ ο οποίος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ασκεί καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας.

    [19] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σταθερή παραμένει η κίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία ένα μήνα μετά την άρση του Ελληνικού εμπάργκο, γράφει η εφημερίδα ''Νόβα Μακεντόνια''.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, ο συνοριακός σταθμός Ντέβε Μπάιρ, ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία, εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τη συχνότητα διέλευσης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του τελωνείου του συνοριακού σταθμού κ.Κοκορομάνοφσκι, παρά των άνοιγμα των Ελληνικών συνόρων, η Ντέβε Μπάιρ θα συνεχίσει να είναι η πιό οικονομική λύση για την διεκπεραίωση των εμπορικών συναλλαγών της ΠΓΔΜ με τις αγορές της Ευρώπης, της Εγγύς Ανατολής και άλλων χωρών.

    Σύμφωνα με τον κ.Κοκορομάνοφσκι, μετά την άρση του εμπάργκο, μείωση παρουσιάζει μόνο η μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών από την Βουλγαρία προς τα Σκόπια, καθώς τα σκοπιανά διυλιστήρια προμηθεύονται τις απαραίτητες ποσότητες μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    [20] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σκοπιανοί εμπορικοί αντιπρόσωποι θα επισκεφτούν για πρώτη φορά ελληνική έκθεση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της γειτονικής χώρας.

    Πρόκειται για το 8ο Μακεδονικό Σαλόνι Δέρματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στα περίπτερα 4 και 5 της HELEXPO, και θα συμμετάσχουν 102 Ελληνες εκθέτες και αντιπρόσωποι εταιρειών από την Σερβία, τη Ρουμανία τη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Το Μακεδονικό Σαλόνι Δέρματος, δεν αποτελεί πλέον την κορυφαία εκθεσιακή εκδήλωση του κλάδου στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη τη βαλκανική, φέρνοντας σε επαφή το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδος με το βαλκανικό και γενικότερα τον Ευρωπαικό χώρο.

    Σημειώνεται ότι στο 8ο Μακεδονικό Σαλόνι Δέρματος θα υπάρχει ειδικό περίπτερο του ελληνικού κέντρου δέρματος, του οποίου η σχολή από τη μέρα της δημιουργίας της το Σεπτέμβριο του 1990, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση του κλάδου, καλύπτοντας ένα κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά εξαιτίας της έλλειψης πλήρως καταρτισμένων ατόμων, στη τέχνη του δέρματος.

    [21] ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Στις 4 το απόγευμα αρχίζει στα Τίρανα, χωρίς όμως την αναμενόμενη συμμετοχή Ελλήνων κοινοβουλευτικών - λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων - το διήμερο σεμινάριο που διοργανώνει η Αλβανική Επιτροπή της Συνέλευσης Πολιτών του Ελσίνκι (Albanian Comittee of Helsinki Citizens Asembly) με θέμα "Αλβανία και Ελλάδα στην προοπτική των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Το σεμινάριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αλβανίας, κ.Πασκάλ Μίλο, και αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27 και 28 Ιουλίου ανάμεσα σε βουλευτές και αντιπροσώπους των Εθνικών Επιτροπών της Helsinki Citizens Assembly των δύο χωρών.

    Στόχος του σεμιναρίου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη σύσφιγξη των Αλβανοελληνικών σχέσεων, προς όφελος των λαών και των δύο χωρών, της ειρήνης, της ασφάλειας και της αλληλοκατανόησης στα Βαλκάνια.

    Στη διάρκεια των εργασιών πρόκειται να αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τον ενδοκοινοβουλευτικό διάλογο και το ρόλο του στο μέλλον των σχέσεων Αλβανίας-Ελλάδας, τα πανεπιστήμια και τις προοπτικές πνευματικής και επιστημονικής συνεργασίας, τη συνεισφορά των ΜΜΕ στην αλληλοκατανόηση των δύο λαών, και στις νέες δυνατότητες αλληλεπίδρασης μέσω των μη κυβερνητικών οργανισμών.

    [22] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Ηλεκτρονικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό, αξίας σαράντα χιλιάδων δολαρίων, χορήγησε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς το πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

    Η βοήθεια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του συντονιστή του προγράμματος, κ.Σαραντίβη, που δημοσιεύει η ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κοχα Γιόνε", "συντομα θα αποσταλούν και εργαστηριακά οργανα για το τμήμα Φυσικής του ιδίου πανεπιστημίου".

    Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγραμματος συνεργασίας των δυο πανεπιστημίων, σημειώνει η εφημερίδα, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί τμήμα αλβανικής γλώσσας, το οποίο παρακολουθούν δύο φορές την εβδομάδα 20 Ελληνες φοιτητες.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Δύο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης υπέγραψαν χθες στη Βόννη οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας και της Αλβανίας. Οι συμφωνίες προβλέπουν την εκπαίδευση αξιωματικών του αλβανικού στρατού στις στρατιωτικές Ακαδημίες της Γερμανίας.

    Οι συμφωνίες προβλέπουν την ανάληψη υποχρέωσης της Γερμανίας να εκπαιδεύει τέσσερις Αλβανούς αξιωματικούς το χρόνο, στη Σχολή Στελεχων Στρατού στο Αμβουργο και στη Σχολή Υπαξιωματικών στο Χάμελμπεργκ. Ακόμη, προβλέπεται η παρακολούθηση ασκήσεων του γερμανικού και αλβανικού στρατού από Γερμανούς και Αλβανούς αξιωματικους.

    Κατά την παραμονή του στη Γερμανία ο Αλβανός υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί κεντρα εκπαιδευσης αξιωματικών.

    Το επίπεδο αμυντικής συνεργασίας Γερμανίας- Αλβανίας με την υπογραφή των δύο συμφωνιών ειναι στο επίπεδο της συνεργασίας της Βόννης με τη Λιθουανία, τη Λεττονία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.

    [24] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ HABITAT ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

    Προσπάθειες καταβάλλονται στην Τουρκία ώστε οι εθνικής και διεθνούς σημασίας αποφάσεις, που θα ληφτούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Habitat, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, να μη μείνουν μόνο λόγια. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη μία επιτροπή παρατηρητών για το σφαιρικό σχέδιο δράσης που θα συζητηθεί στη διάρκεια της Habitat, σε περίπτωση που αυτό θα γίνει αποδεκτό στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο . Κύριος στόχος της διάσκεψης, που έχει σκοπό την εξασφάλιση επαρκούς στέγης σε όλους, είναι η παρατήρηση της υλοποίησης των αποφάσεων ακολουθώντας ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο του Helsinki Watch.

    Στο σχήμα που προτείνει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διάσκεψης Γιγίτ Γκιούλοκσουζ προβλέπεται ένα σύστημα βάσει του οποίου θα παρατηρούνται οι αποφάσεις. Όταν δημιουργηθεί η επιτροπή θα μπορεί να emgleq~metai η διεθνής κοινή γνώμη σε τακτικά διαστήματα.

    [25] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η κυβερνητική κρίση που απειλήθηκε, με την προχθεσινή σφοδρή αντίδραση του αρχηγού του "Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος" (CHP) Μπαϋκάλ στο φλερτ του "Κόμματος Ορθού Δρόμου" (DYP) - Κόμματος Ευημερίας, μετά από επικοινωνία Τσιλέρ-Μπαϋκάλ και την αφαίρεση από την πρόταση νόμου του DYP -σχετικά με μεταβολές στον εκλογικό νόμο- των διατάξεων που δεν ευνοούσαν το CHP και την τροποποίησή της σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

    Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χθες από την κοινοβουλευτική συνταγματική επιτροπή η πρόταση του DYP για παράταση της υποβολή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο των καταλόγων των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Νιχάτ Γιαβούζ, είπε ότι το συμβούλιο θα μετατοπίσει την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, συμμορφούμενο με την απόφαση της Βουλής. Η μετατόπιση, όμως, αυτή -είπε- δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου, αν δεν παρουσιαστεί στο μεταξύ κανένα κώλυμα.

    Τέλος ο κ.Γιαβούζ είπε ότι μετά τη δημοσίευση σήμερα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, θα αρχίσουν αμέσως οι εργασίες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

    Σε δηλώσεις του υπουργού Προεδρίας, υπεύθυνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αντναν Εκμέν, τόνισε ότι επιβάλλεται γενική αμνηστία για την εξασφάλιση της εσωτερικής ειρήνης, την επανόρθωση δικαστικών πλανών και την αποφυγή ανέγερσης νέων φυλακών.

    Σημειωτέον ότι πρόταση νόμου για ειδική παραχώρηση αμνηστίας στον έγκλειστο διεθνή ποδοσφαιριστή Τανζού Τσολάκ, έχει περάσει από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

    [26] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Η πρωθυπουργός Τσιλλέρ πρόκειται να μεταβεί απόψε στο Λονδίνο στα πλαίσια της αναζήτησης υποστήριξης πριν από τη ψηφοφορία για την ένταξη της Τουρκίας στην Τελωνειακή Ένωση.

    Η κ.Τσιλλέρ θα συναντηθεί αύριο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέϊτζορ, με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τονι Μπλαιρ και πρόκειται να μιλήσει στην Ένωση επιχειρηματιών του Ηνωμένου Βασιλείου (CBI) και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου. Η κ.Τσιλλέρ θα δώσει συνέντευξη και στο τηλεοπτικό δίκτυο "CNN". Τέλος, η πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Τουρκία την Πέμπτη.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Lpa{j\k, πρόκειται να μεταβεί απόψε στη Γερμανία, για να λάβει μέρος στην "6μερη Σύνοδο", που πραγματοποιείται εκεί αύριο. Με 5 χώρες-μέλη της ΕΕ, παράλληλα με την Τουρκία, λαμβάνουν μέρος το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι επισκέψεις που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο κ.Μπαϋκάλ στη Σουηδία και Φιλανδία, μετά τη Γερμανία, ακυρώθηκαν λόγω των εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική.

    [27] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν το θέμα της Δημόσιας Ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο "η ρήτρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες".

    Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπινων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία.

    Ακόμη, έγινε αναφορά στη σημασία του κράτους δικαίου και τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποτελέσει στόχο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης έγινε αναφορά στην κοινωνική ρήτρα που συμπεριλαμβάνεται στις εμπορικές συμφωνίες της Κοινότητας με τρίτες χώρες.

    Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Βουλγαρίας κ. Νίκος Παπακυριαζής επισήμανε τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρατηρούνται σε μιά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα όπως η Τουρκία. Ακόμη, σημείωσε την ύπαρξη ειδικής ρήτρας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες σύνδεσης που έχουν συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση οι έξι υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Σλοβενία και οι χώρες της Βαλτικής.

    [28] ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΟΥΝ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΕΛΜΟΥΤ ΚΟΛ

    Επίτιμοι διδάκτορες του καθολικού ολλανδόφωνου Πανεπιστημίου της Λουβάϊν θα ανακηρυχτούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

    Η ανακήρυξή τους θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου 1996 σε ειδική τελετή του πανεπιστημίου της Leuven.

    Ο τιμητικός τίτλος αποδίδεται στον κ.Βαρθολομαίο, όπως σημειώνει η εφημερίδα "De Standard", ως αναγνώριση για το ρόλο του στην προσέγγιση των Εκκλησιών και ειδικότερα της Ορθόδοξης με την Καθολική Εκκλησία.

    [29] ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η προενταξιακή πορεία της Κύπρου εξελίσσεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση που προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου στις Βρυξέλλες, που ήταν η πρώτη στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβιέρ Σολάνα όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλανδός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, υποστήριξαν ότι η προσαρμογή της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

    Ενδεικτικό άλλωστε της ιδιαίτερα θετικής εικόνας που έχει σχηματιστεί για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είναι και το γεγονός ότι η ισπανική προεδρία προσκαλεί επίσημα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης (15-16 Δεκεμβρίου).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για το δομημένο διάλογο προβλέπει τη συμμετοχή του Προέδρου της Κύπρου τουλάχιστον σε μια Σύνοδο Κορυφής ετησίως. Το 1995, όμως, η Κύπρος θα συμμετάσχει τελικά και στις δύο Συνόδους, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί οι Κάννες τον περασμένο Ιούνιο.

    Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, η σημερινή πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Συμβουλίου είχε διπλή σημασία, αφ' ενός αφορούσε την εξέταση μιας σειράς θεμάτων ουσίας αναφορικά με την προενταξιακή πορεία της Κύπρου και αφ' ετέρου άρχισε να εμπεδώνει στα κράτη-μέλη την ιδέα ότι η Κύπρος θα είναι το επόμενο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [30] ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    Tην εφαρμογή του άρθρου της συνθήκης του Μάαστριχτ που αφορά στην προξενική προστασία των πολιτών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Κοινότητας. Η εφαρμογή του σχετικου άρθρου θα συμβάλει στην προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκης ιθαγένειας.

    Με την απόφαση, ο υπήκοος ενός κρατους-μέλους το οποίο δεν διαθέτει διπλωματική ή προξενική αρχή σε ένα τρίτο, εκτός κοινότητας κρατος, δικαιούται να προσφεύγει υπό ορισμένες προϋποθέσεις στις διπλωματικές και προξενικές αρχές άλλου κρατους μελους και να τυγχάνει της ίδιας προστασίας όπως οι πολίτες αυτού του κράτους μέλους.

    Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα επειδή πολλοί Ελληνες ζουν σε τριτες χωρες όπου δεν υπάρχουν ελληνικές προξενικές αρχές.

    [31] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Η οργάνωση "Human Rights Watch" υπέδειξε χθές ώς paq\comter που συνέβαλαν ουσιαστικά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των τουρκικών στρατευμάτων ,κατα τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων.

    Στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης,που δόθηκε το πρωί στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το ΝΑΤΟ "διεδραμάτισαν κεντρικό ρόλο", αφού σε 29 καταγεγραμμένα απο την οργάνωση πολεμικά επεισόδια ,στο χρονικό διάστημα 1992-1995,οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στις επιχειρήσεις τους εναντίον των κουρδικών αγροτικών κοινοτήτων αμερικανικής κατασκευής βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά αεροσκάφη.

    Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη,ότι "αμερικανικά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη ενός ευρέως φάσματος καταχρηστικών εφαρμογών, περιλαμβάνομένης της καταστροφής χωριών για αντίποινα, συνοπτικές εκτελέσεις,βασανιστήρια και πυρπολήσεις χωριών,άνευ διάκρισης".

    Η οργάνωση τονίζει ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους βρετανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα,γερμανικά τυφέκια και πολυβόλα,βελγικής κατασκευής οπλοβομβίδες και γερμανικής προέλευσης τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Υπολογίζει ακόμη,ότι την τελευταία δεκαετία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει στρατιωτική βοήθεια πρός την Τουρκία,ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Παράλληλα,όμως,η διεθνής οργάνωση βάλλει και κατα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) όπως το αναφέρει χαρακτηριστικά,για παραβίαση "των κανόνων πολέμου,καθώς καταφεύγει σε συνοπτικές εκτελέσεις,πυρπολισμούς χωρίς διάκριση και σκόπιμη στόχευση εναντίον αόπλων πολιτών".

    Η οργάνωση "Human Rights Watch" καλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ να "παγώσουν" την παροχή στρατιωτικής βοήθειας πρός την Τουρκίαψ και παράλληλα ζήτησε απο την κυβέρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει στους διεθνείς παρατηρητές να μεταβούν ,χωρίς προβλήματα,στις περιοχές διεξαγωγής των επιχειρήσεων και στα στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου,πράγμα που τους είχε απαγορευθεί στο παρελθόν.

    [32] ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ -ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις 38 χώρες-μέλη να συμμετάσχουν στην υπο ίδρυση Τράπεζα Μέσης Ανατολής,που έχει στόχο την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της περιοχής.

    Οι βουλευτές κάλεσαν τις κυβερνήσεις των χωρών να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη της περιοχής της Μέσης Ανατολής,κατα τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχαν εκτός των Ευρωπαίων βουλευτών,εκπρόσωποι Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, εκρόωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μή κυβερνητικοί οργανισμοί.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Tuesday, 21 November 1995 - 14:47:04