Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (17/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- H MΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

  • [02] ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

  • [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΟΤΤΑΚΗ"

  • [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Η κυβέρνηση διέλυσε και γελοιοποίησε το κράτος"

  • [05] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΑΣΗ"

  • [06] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΈΚΘΕΣΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ"

  • [07] ΑΣΤΕΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [08] ΣΤΟ 885 μΧ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΗ

  • [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [11] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΙΤΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

  • [12] Ο ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [13] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

  • [14] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [15] ΣΚΟΠΙΑ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [16] ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ - ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ Η ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ

  • [17] EΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

  • [18] ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

  • [21] EΠΙΜΕΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [22] "Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙ-ΚΟΥ ΤΟ 1996 ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

  • [23] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑ-ΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

  • [24] ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ EKKGMIJGS ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [25] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ"

  • [26] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ"

  • [27] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [28] ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ.ΚΟΡΡΕ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [29] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- H MΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Η Ελληνική Βουλή τίμησε σήμερα την επέτειο του Πολυτεχνείου με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.Ο Προεδρος της Βουλής Απ.Κακλαμάνης και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αναφέρθηκαν στα γεγονότα του Νοεμβρίου του ΄73 και στη σημασία που έχει ο φοιτητικός ξεσηκωμός,που έδωσε το πρώτο μεγάλο "χτύπημα' στη χούντα των συνταγματαρχών.

    Ο κ.Κακλαμάνης είπε ότι τα μηνύματα της εποχής εκείνης είναι και σήμερα επίκαιρα.

    "Τα γεγονότα της εποχής εκείνης ,είπε, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της δικτατορίας και την εισαγωγή στην αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.Εχουμε χρέος να ενισχύσουμε αυτή την πορεία και να διορθώσουμε τα λάθη που έχουν γίνει.Το Κοινοβούλιο έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες,ακόμη κι αν φαίνεται ότι είναι κλειστές.Εχουμε χρέος να "πιάνουμε" το μήνυμα των προβληματισμών και των ανησυχιών του ελληνικού λαού και της νέας γενιάς."

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάν.Χαραλάμπους είπε πώς "οι πολιτικοί άνδρες πρέπει να δώσουμε στη νεολαία καινούργιες αξίες" ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γ.Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πώς "θα πρέπει να δούμε τους κινδύνους που διατρέχει η Δημοκρατία απο πολλές πλευρές και να προστατεύσουμε τον κοινοβουλευτισμό".

    Απο την Πολιτική Ανοιξη ο κ.Κων.Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι " η λάμψη του αγώνα του Πολυτεχνείου καλύπτεται απο τις λάμψεις των μολότοφ".Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ.Σκυλλάκος σημείωσε ότι "δεν έχουν δικαιωθεί οι αγώνες για ψωμί-παιδεία-εθνική ανεξαρτησία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλ.Χυτήρης με αφορμή τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου εξήρε με δήλωσή του τη συμβολή Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς,οι οποίοι,όπως είπε, καθ΄όλη την περίοδο της δικτατορίας ενημέρωναν συνεχώς τον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη,γεγονός,που συνέβαλε στην πτώση της δικτατορίας.

    Η πορεία πρός την αμερικανική πρεσβεία

    Σε λίγη ώρα ,στο μεταξύ αναμένεται να αρχίσει η μεγάλη πορεία πρός την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας,με την οποία θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις.

    Η αστυνομία έχει πάρει δρακόντεια μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων,ενώ ο πρυτανης του Πολυτεχνείου κ.Μαρκάτος κάλεσε τους μαθητές,τους σπουδαστές ,τους φοιτητές αλλά και μεγαλύτερους πολίτες να περιφρουρήσουν την τάξη αλλά και το ίδρυμα.

    Η μεγάλη πορεία αναμένεται να αρχίσει στις 5 με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας.

    Πορεία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα,με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο,στην παλιά παραλία.Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί,αφού μόλις χθές το βράδυ έληξε η κατάληψη του κτιρίου της Θεολογικής σχολής απο ομάδα 40 κουκουλοφόρων νεαρών.Οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών που προκλήθηκαν απο την τριήμερη κατάληψη κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 5.000.000 δραχμών περίπου.Βρέθηκαν κατεστραμμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές,χάθηκαν άλλοι τέσσερις,έσπασαν πόρτες γραφείων αλλά και θρανία.

    [02] ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Ομαδική απόπειρα απόδρασης μέσα από το Διοικητήριο των φυλακών Κορυδαλλού, την ώρα που συνομιλούσε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Ποττάκης, πραγματοποίησαν στις 12.:30 το μεσημέρι δεκάδες κρατούμενοι, οι οποίοι όμως αναχαιτίστηκαν από τους αστυνομικούς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ο κ.Ποττάκης τόνισε: "Ελέγχουμε την κατάσταση και προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τις φυλακές με μεταγωγές. Ήδη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (39 ανήλικοι) και σήμερα θα πραγματοποιηθεί άλλη μία".

    Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γινει μετεγωγή σε άλλες φυλακές, όλων των αλλοδαπών κρατουμενων. Όπως διευκρίνυσε ο κ.Ποττάκης πρόκειται για 100 άτομα, ενώ οι ανήλικοι που θα μεταφερθούν είναι 60.

    Επισήμανε επίσης ότι: "Οποιαδήποτε απόπειρα απόδρασης και να κάνουν οι κρατούμενοι με την οποιαδήποτε μορφή θα είναι απέλπιδα προσπάθεια. Οι δυνάμεις φύλαξης των φυλακών, σε συνεργασία με τις δυναμεις καταστολής έχουν λάβει τέτοιες θέσεις και τέτοιες εντολές που οποιαδήποτε προσπάθεια απόδρασης θα είναι απέλπιδα".

    Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι, οι οποιοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχηγούς "σκληρους" Έλληνες κακοποιούς, όπως οι : Δαναλάτος και Κοσμόπουλος, ξεκίνηαν την πορεία τους προς το Διοικητήριο, αφού έσπασαν τις πόρτες του χώρου, όπου γίνονται τα επισκεπτήρια, αλλα και του τυπογραφείου και κατευθύνθηκαν προς το μεγάλο προαύλιο και την έξοδο.

    Στο μεταξύ ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου \sjgse σήμερα για όλα τα διαπραχθέντα αδικήματα εντός των φυλακών, από την ημέρα που ξεκινησε η εξέγερση, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, Αλέξανδρος Μεταξάς.

    Την έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας Πειραιά, Αικατερίνη Στουραϊτου.

    [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΟΤΤΑΚΗ"

    Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είπε ότι από την πρώτη στιγμή ο κ.Ποττάκης ενημέρωνε συνεχώς τον Πρωθυπουργό και διύθυνε από το γραφείο του όλες τις επιχειρήσεις, ενώ χθες, όπως είπε ενημέρωσε και την επιτροπή Θεσμών.

    Ο κ.Χυτήρης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, γιατί όπως είπε σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Η εντολή, συνέχισε, προς τις αστυνομικές δυνάμεις, είναι να αποτρέψουν με την παρουσία τους τυχόν αποδράσεις, γιατί η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί χωρίς θύματα.

    Ο υπουργός ΜΜΕ άφησε ορισμένες αιχμές κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λέγοντας ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, γιατί η θέση τους είναι μέσα στη φυλακή και όχι έξω απ' αυτή, σχολιάζοντας την άρνησή τους να εισέλθουν στις φυλακές.

    Ο κ.Χυτήρης αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτή του κ.Πάγκαλου που ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Υπεραμύνθηκε επίσης της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του σωφρονιστικού συστήματος, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα, τα οποία και θα συνεχιστούν.

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι η αντιπολίτευση παίρνει τις θέσεις αυτές επειδή είναι αντιπολίτευση, κάτι που όπως ανέφερε συμβαίνει στη δημοκρατία, αλλά όπως τόνισε οφείλει να υπενθυμίσει ότι επί Νέας Δημοκρατίας είχε υπαρξει εξέγερση στον Κορυδαλλό που διήρκησε 30 ημέρες.

    [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: "Η κυβέρνηση διέλυσε και γελοιοποίησε το κράτος"

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι με ευθύνη της έχει διαλυθεί και γελοιοποιηθεί το κράτος εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μετά την έκτακτη σύσκεψη του κόμματος για τις τελευταίες εξελίξεις στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για απουσία κράτους και διάλυση της κοινωνίας. Εξέφρασε δε το ερώτημα πως μπορεί να αποκτήσει η χώρα μας μια αξιόπιστη πολιτική στο εξωτερικό και τί εικόνα δίνει η Ελλάδα στο εξωτερικό τις τελευταίες 25 μέρες "τη μία φορά με φωτογραφίες, όπως είπε, και την άλλη με τα γεγονότα στις φυλακές". Δηλώσεις Σαμαρά και Κωνσταντόπουλου

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα γεγονότα του Κορυδαλλού απέδωσαν ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για γελοιοποίηση της κρατικής εξουσίας και για τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται με την ανοχή της εντός των φυλακών ενώ ο κ.Κωνσταντόπουλος είπε ότι η ελληνική κοινωνία βλέπει από τη μία τη φρίκη των φυλακών και την άλλη την αφασία της κυβέρνησης.

    [05] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΑΣΗ"

    Την άποψη ότι το κυπριακό βρίσκεται σε δύσκολη φάση εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,που βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στο συνέδριο του ΑΚΕΛ.

    Η κ.Παπαρήγα τόνισε ότι "η μετάθεση του προβλήματος στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα οδηγήσει σε ντε φάκτο διχοτόμηση αντί σε λύση". Στις δηλώσεις αυτές προέβη μετά τη συναντησή της με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Αλέξη Γαλανό.Η κ.Παπαρήγα τόνισε πώς το ΚΚΕ ανανέωσε τη μαχητική του θέληση να συμπαρασταθεί στον κυπριακό λαό και αναφερόμενη στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου υπογράμμισε πώς "μεταξύ Ελλαδος και Κύπρου πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ,στενή αμυντική συνεργασία και βοήθεια".Υποστήριξε όμως,ότι το δόγμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες.Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, αυτό που θα έπρεπε να υφίσταται,είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε δύο φιλικά κράτη και όχι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου ,που θα επιτρέπει σε τρίτους να αμφισβητήσουν την ενιαία κυριαρχία της Κύπρου.

    Απο την πλευρά του ο κ.Γαλανός εξέφρασε τη διαφωνία του την προσωπική αλλά και της κυβέρνησης για τη θέση της κ.Παπαρήγα,αλλά όπως παρατήρησε,σε ένα δημοκρατικό χώρο ,όπως την Ελλάδα και την Κύπρο,μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις.

    [06] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Η ΈΚΘΕΣΗ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ"

    Συνεχίζεται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού η περιοδεία της αρχαιολογικής έκθεσης του υπουργείου Πολιτισμού "Μακεδόνες, οι Έλληνες του Βορρά και η εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου".

    Μετά από το Μόντρεαλ του Καναδά, το Ανόβερο της Γερμανίας, την Κοπεγχάγη της Δανίας και την Μασσαλία της Γαλλίας, στις 10 Δεκεμβρίου η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Palazzo Ruspoli της Ρώμης, όπου θα παραμείνει για έξι μήνες.

    Η έκθεση οργανώθηκε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας, την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων (ICOM) με την επιστημονική επιμέλεια της αείμνηστης Ιουλίας Βοκοτοπούλου.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 413 έργα (403 πρωτότυπα και 10 αντίγραφα) από τα μεγαλύτερα μουσεία και τις aqwaiokocij]r συλλογές της Μακεδονίας, που αποτελούν ευρήματα των συστηματικών ανασκαφών στη Βεργίνα, στην Πέλλα αλλά και αλλού που φώτισαν σκοτεινές μέχρι πριν από λίγο περιόδους της ιστορίας της Μακεδονίας.

    Στόχος της είναι να δώσει μέσα από τα ευρήματα την πορεία των Μακεδόνων από τη νομαδική ζωή της 3ης χιλιετίας π.Χ. στην εποχή του Μ.Αλεξάνδρου, που έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στις όχθες του Ινδού ποταμού.

    Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε ενότητες που έχουν στόχο να δείξουν στον επισκέπτη ότι το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι δημιούργημα μόνο μιας μεγάλης προσωπικότητας, αλλά αποτέλεσμα μιας μακραίωνης διεργασίας και εξέλιξης, παράλληλης με αυτή των άλλων Ελλήνων.

    Οι Ιταλοί έχουν κανονίσει να παρουσιάσουν στο ίδιο κτίριο την ίδια περίοδο την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος" που οργανώνεται από το Ίδρυμα Memmo με την επιμέλεια του διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγητή Antonino Di Vita και παρουσιάζει μέσα διάφορα αρχαία έργα από 32 μουσεία του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας, την προσωπικότητα του Αλεξάνδρου, την προσφορά του στην εποχή του, αλλά και την επιρροή του στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

    Το υπουργείο Πολιτισμού μετέχει σε αυτή την έκθεση με 28 σημαντικά έργα από επτά ελληνικά μουσεία. Σε ανταπόδοση το Ίδρυμα Memmo θα χρηματοδοτήσει την παρουσίαση στην Ελλάδα μέσα στο 1996, έκθεσης 60 πινάκων της ελληνικής Αναγέννησης από την συλλογή του Παλάτσο Βενέτσια της Ρώμης.

    [07] ΑΣΤΕΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Εκατόν είκοσι οκτώ οικογένειες παλιννοστούντων Ποντίων στην Ξάνθη και άλλες τόσες περίπου στην Κομοτηνή κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους τόκους των δανείων που πήραν για να αποκτήσουν τα σπίτια στα οποία κατοικούν. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες αυτές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πριν 10 περίπου χρόνια στα σπίτια που είχαν κτιστεί με την συγχρηματοδότηση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας και της Αγροτικής. Όπως τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ Γιώργος Ταβουλτζής η Εθνική Κτηματική Τράπεζα για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα της πήρε ομόλογα και έτσι την είσπραξη των δόσεων των δανείων έχει αναλάβει το δημόσιο το οποία αυτή τη στιγμή ζητά και τους τόκους.

    " Βέβαια αυτό είναι λίγο τραβηγμένο. Δύσκολα το δημόσιο κάνει εξώσεις αλλά υπάρχει ο κίνδυνος. Το θέμα είναι ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν και έμειναν δύο ή τρία χρόνια και μετά έφυγαν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη όπου βρήκαν δουλειά. Τώρα όσοι έχουν τη δυνατότητα πληρώνουν όσοι δεν έχουν δεν πληρώνουν . Είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς τους ανθρώπους να πληρώσουν αυτά τα ποσά τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας στη Θράκη είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη και φτάνει μέχρι 32%" υπογράμμισε ο κ Ταβουλτζής και sum]wise λέγοντας ότι: "Το ζήτημα είναι να βρεθεί τρόπος με κάποιο νόμο να παραγραφούν οι τόκοι και να μείνει μόνο το καθαρό ποσό της αποτίμησης των σπιτιών ή μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με το υπουργείο πολιτισμού και μια επιτροπή που θα συσταθεί αύριο, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα".

    Με στόχο την λύση αυτού του προβλήματος αλλά και των άλλων που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο γυμνάσιο της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ της Ξάνθης ημερίδας την οποία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με τη συμμετοχή των ποντιακών συλλόγων της Καβάλας και της Θράκης, των νομαρχών Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης και Καβάλας, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτών.

    [08] ΣΤΟ 885 μΧ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Πολιτικό ρόλο έπαιξε η ψηφιδωτή διακόσμηση του ναού της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, που εντυπωσίασε αυτόχθονες και ξένους προσθέτοντας αίγλη στην πόλη, της οποίας η σημασία στον εκχριστιανισμό των Σλάβων είναι γνωστή. Αυτά τονίζει η καθηγήτρια βυζαντινής τέχνης του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ κ Χρυσάνθη Τσιούμη σε εισήγησή της με θέμα "Η μνημειακή ζωγραφικής της Θεσσαλονίκης στην περίοδο εκχριστιανισμού των Σλάβων, ως ένδειξη της πολιτικής αντίληψης της εποχής" σε συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών στο πλαίσιο των "Δημητρίων".

    Η κ Τσιούμη επισημαίνει ότι η δημιουργία έργων τέχνης στους ναούς δεν άρχισε αμέσως μετά την εικονομαχία (869 μΧ) διότι λόγοι πολιτικής , που οφείλονταν στην ύπαρξη έντονων εικονομαχικών θυλάκων στο βυζαντινό κράτος, επέβαλαν σύνεση. Σύμφωνα με την καθηγήτρια το ζωγραφικό σύνολο της Αγίας Σοφίας που εικονίζει την Ανάληψη είναι ένα έργο που πρέπει να έγινε γύρω στο 885 μΧ ενώ χαρακτηριστικό του είναι ο συνδυασμός δέντρων και μορφών σε μία εναλλάξ τοποθέτηση κυκλικά στο κάτω μέρος της σύνθεσης το οποίο περιλαμβάνει τους αποστόλους την Παναγία και δύο αγγέλους δίπλα της.

    Η κ Τσιούμη επισημαίνει ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απεικόνιση τους ευαγγελιστή Λουκά κατά έναν ασυνήθιστο για εικονογράφηση ιερού χώρου τρόπο, φορώντας δηλαδή διαφανές ρούχο που τονίζει τις ανατομικές λεπτομέρειες του σώματος. "Η απόδοση αυτή ανάγεται σαφώς σε αρχαία ελληνικά πρότυπα. Το έργο εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πνεύμα της επιστροφής στην ελληνική αρχαιότητα που αποτελεί χαρακτηριστικό της εποχής της λεγόμενης Μακεδονικής Αναγέννησης. Η απεικόνιση του Λουκά δείχνει ότι και οι εκκλησιαστικοί κύκλοι και οι πιστοί πρέπει να ήταν εξοικειωμένοι με τα αρχαία ελληνικά πρότυπα..

    Η Ανάληψη απεικονίζεται επίσης και στην κόγχη του ιερού της Ροτόντας που έγινε γύρω στο 880, η οποία έχει φθαρεί σε μεγάλο βαθμό και φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της μεταεικονομαχικής περιόδου. Η κ Τσιούμη τονίζει ότι g επιλογή του θέματος για τη διακόσμηση της κόγχης σχετίζεται με παλαιοχριστιανικά πρότυπα και εντάσσεται μέσα στο μεταεικονομαχικό πνεύμα της απεικόνισης ευαγγελικών σκηνών.

    "Η τοιχογράφηση της Ροτόντας τ που συμπλήρωσε σε πολύ μεταγενέστερη εποχή τη ψηφιδωτή διακόσμηση τον 5ο αιώνα είναι περιορισμένης κλίμακας και δε βοηθά στην εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων. Όμως το καλλιτεχνικό επίπεδο της τοιχογράφησης και η δύναμη των εικονιζομένων μορφών , έστω και με την κατάσταση που σώζονται σήμερα, δείχνουν την τάση για παραγωγή εντυπωσιακών έργων που τόνιζαν το κύρος της πόλης" τονίζει η κ Τσιούμη και παράλληλα επισημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη από την παλαιοχριστιανική εποχή υπήρξε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο στο χώρο των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

    Αναφερόμενη στην ίδρυση και τοιχογράφηση του καθολικού της μονής της Περιστεράς επισημαίνει ότι αυτή έγινε μέσα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εκκλησίας και του μοναστικού βίου της εποχής της Μακεδονικής Δυναστείας και του πατριάρχη Φωτίου. "Η εικονογράφηση με έντονα παλαιοχριστιανικά στοιχεία αλλά και τη σαφή προβολή μιας δαιμονολογίας ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών αλλά και των αντιλήψεων των μοναχών και ίσως να ήταν αναγκαία για την περιοχή" καταλήγει η κΤσιούμη


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΗ

    Οι γονείς του 19χρονου εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη επισκέφθηκαν σήμερα το γιό τους στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου κρατείται παράνομα από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Κατά την επιστροφή τους λίγο μετά το μεσημέρι στις ελεύθερες περιοχές, οι γονείς του Γιώργου ανέφεραν ότι ο γιός τους είναι καλά και ότι τον συνάντησαν στο λεγόμενο "αστυνομικό σταθμό" Σεραγίου.

    Οι γονείς του Γιώργου εισήλθαν στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα τη Λήδρα Πάλας, συνοδευόμενοι από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί τους ήταν και ο δικηγόρος τους, Αντώνης Πασχαλίδης, στον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν να εισέλθει στα κατεχόμενα.

    Σε ερώτηση εάν ο Γιώργος τους εξήγησε τους λόγους που εισήλθε στα κατεχόμενα, οι γονείς του απάντησαν ότι ήταν δύσκολο να μιλά κανείς για λεπτομέρειες στο λεγόμενο "αστυνομικό σταθμό".

    Είπαν, επίσης, ότι δε φαίνεται να έχει κακοποιηθεί, ούτε ο ίδιος ο Γιώργος τους ανέφερε κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα τους διαβεβαίωσε ότι είναι καλά.

    [10] ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ένταση δημιουργήθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Σοπάζ στη Λευκωσία όταν άνδρας ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο τζιπ εισήλθε στη νεκρή ζώνη και κατευθύνθηκε προς τα κατεχόμενα. Σαράντα περίπου λεπτά μετά την είσοδό του στην κατεχόμενη περιοχή ακούστηκαν puqobokislo_. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Σπύρος Αρότης δήλωσε σήμερα ότι ο άγνωστος που μπήκε στα κατεχόμενα είναι ο Ιωάννης Αποστόλου 23 ετών από τον Καραβά. Πρόσθεσε ότι ο Αποστολίδης ήταν άοπλος και φαινόταν εκνευρισμένος όταν πλησίασε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Σοπάζ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του κυβερνητικού εκπροσώπου από τα Ηνωμένα Έθνη ο Αποστολίδης κρατείται στις φυλακές Σεραγίου ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ζητά την απελευθέρωση και επιστροφή του Αποστολίδη. Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Αποστολίδης εισήλθε στα κατεχόμενα, ο κ. Αρότης σημείωσε ότι "είναι εύκολο να περάσει κάποιος τη γραμμή αντιπαράταξης" και επεσήμανε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να φρουρείται ολόκληρη η γραμμή αντιπαράταξης έτσι ώστε να είναι αδύνατη η διείσδυση κάποιου".

    Στο σημείο του επεισοδίου έφτασε το βράδυ ο Υπουργός Άμυνας κ. Κ. Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ν. Βορβολάκος.

    [11] ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΙΤΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

    Το Δεκέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί στη Κύπρο, ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μπίτι, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Σπύρος Αρότης.

    "Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιθανόν εντός Δεκεμβρίου να έρθει για επαφές και με τη δική μας, αλλά και με την τουρκοκυπριακή πλευρά", ο κ.Αρότης. Σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του κ.Μπίτι.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. για την Κύπρο Τζο Κλαρκ, ο κ.Αρότης είπε ότι "δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση για το θέμα αυτό".

    Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αναζητείται ήδη Ευρωπαϊος αντικαταστάτης, αλλά υπάρχει αντίδραση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς.

    [12] Ο ΜΠΑΫΚΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Στο ζενιθ βρίσκεται η διπλωματική εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να πείσει τις δεκαπέντε χωρες-μελης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ασκήσουν πίεση για την κύρωση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο.

    Χθες ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ντενιζ Μπαϋκάλ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του Ερβε ντε Σαρέτ αλλά και με τον γενικό γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κομματος Λιονέλ Ζοσπέν.

    Πηγή προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κομμα ανέφερε ότι ο κ.Μπαϋκάλ προσπάθησε να αποσπάσει τη δέσμευση του κ.Ζοσπέν για επηρεασμό της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στόχος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών dglosiocqavij~m κύκλων επιτεύχθηκε. Ο κ.Ζοσπέν, που δέχθηκε τον κ.Μπαϋκάλ υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος CHP, τάχθηκε υπερ της κύρωσης της συμφωνίας και δεσμεύτηκε προσωπικά να δώσει "κατευθυντηριες γραμμές" προς τους Γάλλους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές και "θα μεσολαβήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου στο ευρωκοινοβούλιο".

    Εξάλλου το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης από το Ευρωκοινοβούλιο ήταν αυτό που απασχολησε τη συνάντηση του Τουρκου υπουργού με τον Γάλλο ομόλογό του υπουργό κ.Σαρετ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι "η Γαλλία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπερ της ένωσης και ελπίζει στην επικύρωση από το ευρωκοινοβούλιο μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πριν από την 1η Ιανουαρίου 1996 με σκοπό την πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρώπη"

    Εξηγώντας τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης που ειναι μια απόφαση των 15 και πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1996. "Η Γαλλία δεν άλλαξε καθόλου στάση, παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της και εκδηλώνει με πολύ δύναμη την προσήλωσή της για την ευμενή έκβαση στο ευρωκοινοβουλιο", τονισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

    [13] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

    Mε 298 ψήφους έναντι 297 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε να αναβάλλει για τον Ιανουάριο την τελετή για την παράδοση του βραβείου Ζαχάροφ στην φυλακισμένη σήμερα πρώην εκλεγμένη βουλευτή του τουρκικού κοινοβουλίου κ.Λεϋλά Ζάνα.

    Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Βέλγο επικεφαλής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και πρώην πρωθυπουργό κ.Μαρτενς ενώ η πρόταση για άμεση βράβευση της κ.Ζάνα υποστηρίχτηκε από τους Σοσιαλιστές, την Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά και του Πράσινους.

    Σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ.Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος είχε εισηγηθεί την βράβευση της κ.Ζάνα χαρακτήρισε την απόφαση του κοινοβουλίου "μια δεύτερη φυλάκιση της Λεϋλά Ζάνα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κoυρδων θα επικρατήσουν του πολιτικό κυνισμού και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αποκτήσει ένα υψηλό ηθικό ανάστημα στην συνείδηση των πολιτών της Ευρώπης.

    [14] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Την πρώτη επίσημη συνεργασία, μετά την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του στις 3 Οκτωβρίου είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Κίρο Γκλιγκόρωφ ο οποίος συναντήθηκε στην κατοικία του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Στόγιαν Αντοφ και τον πρωθυπουργό κ.Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου Γκλιγκόρωφ η οποία μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων τονίζεται ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα δύο ξεχωριστές συνεργασίες με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Στόγιαν Αντοφ ο ο οποίος τον ενημέρωσε για την επίκαιρη κατάσταση στη χώρα καθώς και για την διεθνή της δραστηριότητα ενώ αργότερα δεχθηκε και τον πρωθυπουργό κ.Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ο οποίος με την σειρά του τον ενημέρωσε για την δραστηριότητα της κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή έκθεση των θεραπόντων ιατρών του κ. Γκλιγκόρωφ ανέφερε ότι επιτρέπει την εν μέρει άσκηση των καθηκόντων του προέδρου και χαρακτήριζε ικανοποιητική την εξέλιξη της ανάρρωσης του και καλή την ψυχοσωματική κατάσταση.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες στα Σκόπια αναφέρουν ότι η επίσημη επιστροφή του Γκλιγκόρωφ στα καθήκοντά του θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου, οπότε και θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ουϊλλιαμ Πέρυ ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στα Σκόπια οι πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Γκλιγκόρωφ καθώς εκτιμάται ότι από τις δηλώσεις του θα αποσαφηνιστεί αν ο προτίθεται να εξαντλήσει την προεδρική του θητεία ή θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπηρξε ο στόχος δολοφονικής απόπειρας με άγνωστους ακόμη δράστες στις 3 Οκτωβρίου και η επανακαμψη του γινεται πολυ νωρίτερα απο τον αρχικα προβλεφθεντα χρονο, ο οποιος προσδιοριζοταν την επιστοφη του στο προεδρικο μέγαρο τελος του 1995.

    [15] ΣΚΟΠΙΑ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι παρέσχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ.Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ο οποίος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Υπουργού.

    Σύμφωνα με την δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ.Τσερβένκοφσκι αφού εξέτασε τους λόγους της παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών, χαρακτήρισε την υποβολή παραίτησης από την πλευρά του Υπουργού πράξη "δημοκρατική και ηθικά υψηλή, η οποία εκφράζει αίσθημα ευθύνης" και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του "λαμβάνοντας υπόψη την πολύπλοκη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου Γκλιγκόρωφ".

    Ο κ.Φρτσκόφσκι, καθηγητής του διεθνούς δίκαιου και υπεύθυνος για την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, e_we υποβάλει την παραίτηση του στις 26 Οκτωβρίου μετά από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε για την αδυναμία της αστυνομίας να προλάβει την απόπειρα κατά του προέδρου Γκλιγκόροφ.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είχε τονίσει οτι περίμενε πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα, μετά την δολοφονική απόπειρα κατα του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Ο κ.Φρτσκόφσκι, ειχε υπογράμμισει ότι "δεν αποποιείται των πολιτικών ευθυνών του για την απόπειρα" και εόιχε δωσει στοιχεία απο το προανακριτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας.

    Οπως τόνισε ο Υπουργός την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Γκλιγκόροφ οργάνωσε μια ομάδα με οικονομικά συμφέροντα, που έχει έδρα γειτονική χώρα την οποια ομως δεν κατονόμασε αλλα εκανε λόγο για "ξένος εκτελεστής έφυγε απο την ΠΓΔΜ την επόμενη μέρα της απόπειρας."

    [16] ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ - ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ Η ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ

    Eγκαινιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ.Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δρόμος 10 χιλιομέτρων ο οποίος αποτελεί τμήμα του διαδρόμου Ανατολής-Δύσης, που τα Σκόπια μαζί με τα Τίρανα, την Σόφια και την Άγκυρα θέλουν να φτιάξουν χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν εξασφαλίσει και διεθνή υποστήριξη.

    Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο πρωθυπουργός Τσερβένκοφσκι είπε ότι έως το τέλος του έτους θα δοθεί στην κυκλοφορία και ο δρόμος από Τέτοβο προς Γκόστιβαρ μήκους 25 χιλιομέτρων ο οποίος επίσης αποτελεί τμήμα του διαδρόμου Ανατολής-Δύσης.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει ένα μεγάλο της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τα Σκόπια με την Βουλγαρία.

    [17] EΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    "Ιστορική" χαρακτηρίζεται, απο μερίδα του γαλλικού Τύπου, η πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄στη Γαλλία.Στα δημοσιεύματα ,που συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τονίζεται ότι "το βασικό μήνυμα της επίσκεψής του,πέρα απο την εκκλησιαστική,οικουμενική και τη διπλωματική της διάσταση είναι η βούληση για ανανέωση".

    Ειδικότερα,ο αρθρογράφος της εφημερίδας LES ECHOS προβάλλει "τον υπερεθνικό,υπερτοπικό και συνοδικό τρόπο με τον οποίο ασκείται η πρωτοκαθεδρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας" ενώ αναφέρεται εγκωμιαστικά στην πρσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη.Τονίζει "την απεριόριστη πνευματική ακτινοβολία του,την οικουμενικότητα των μηνυμάτων που εμπεριέχει ο καθ΄όλα σύγχρονος και επίκαιρος λόγος του" και υπογραμμίζει ότι στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου Α΄ " η Ορθοδοξία,παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων ετών,επέστρεψε στο διεθνές προσκήνιο".

    Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη,ότι "τα emsaqjyl]ma απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη μηνύματα της Ορθοδοξίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη Γαλλία πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση και πρόταση ενός νέου σχεδίου εξωτερικής πολιτικής".

    [18] ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Στην ελληνική διεκδίκηση απο τη Γερμανία των πολεμικών αποζημιώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου αναφέρονται οι εφημερίδες του Καναδά.Επισημαίνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα "παραπονείται πώς αντίθετα με άλλες χώρες,που ήταν υπο κατοχή,ποτέ δεν έλαβε ικανοποιητική αποζημίωση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος της".

    Αναφέρεται ακόμη,στον καναδικό Τύπο,ότι 44.000 Ελληνες πολίτες έχουν υποβάλλει αγωγές στα ελληνικά δικαστήρια, διεκδικώντας απο τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις.

    Η εφημερίδα "Γκαζέτα" υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της κατοχής περίπου 130.000 Ελληνες αντιστασιακοί εκτελέστηκαν ,ενώ άλλα 300.000 άτομα πέθαναν απο πείνα.Σημειώνει ακόμη,ότι για "ηθικούς λόγους η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου επιθυμεί να καταβάλλει η γερμανία τις αποζημιώσεις.

    "Η Ελλάδα εκτιμά,αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι γερμανικές αρχές της οφείλουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ." Τονίζει την αρνητική απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι "οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν εναντίον της γερμανικής απόφασης,προσφέυγοντας ακόμη και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Μετά απο τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων η ρωσική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τις διεθνείς τράπεζες για την αναδιαπραγματευση μέρους των συνολικών της χρεών.

    Η συμφωνία που υπεγραψε στη Φρανκφούρτη εκ μερους της Ρωσίας ο αντιπρόεδρος της κυβερνσηης Πόλεκ Νταβίντωφ κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους εμπορικων τραπεζών, προβλέπει την αποπληρωμή 32 δις δολαρίων σε περίοδο 25 ετών.

    Από την υπογραφείσα συμφωνία, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από χθες ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας κ.Αλέξιος προσκεκλημενος των Euaccekij~m και Καθολικών.

    Ο Πατριάρχης κατά την παραμονή του θα συναντηθεί με ον Γερμανό καγκελάριο Κολ καθώς και με εκπροσώπους της Ευαγγελικής και Καθολικής Εκκλησίας.

    Οπως δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχειου Μητροπολίτης Κυριλλος, η επίσκεψη του Αλέξιου "είναι μια πολύ καλή αφορμή για να επισκεφθεί τους χριστιανούς της Γερμανία με τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας είχε στενές σχέσεις κατά τη διάρκεια όλης της μεταπολεμικής περιόδου".

    [21] EΠΙΜΕΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Η εμμονή της Ρωσίας να εφαρμόσει μερικώς μόνο τη συνθήκη που αφορά στη μειωση των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία ερμηνεύει την άρνηση αυτή ως προσπάθεια δημιουργίας ρωσικής σφαίρας επιρρροής στον Καυκασο.

    Η τουρκική εφημερίδα "Γενι Γιουσγίλ" επικαλούμενη πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τονίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιωντας διπλωματικές και στρατιωτικές οδούς, προσπαθεί να πείσει τις δυτικές χωρες να βοηθήσουν στο να πείσουν τη Ρωσία να παραιτηθεί από την ενέργεια αυτή. Στην περίπτωση που δεν κατορθωθεί αυτο, σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να θέσει θέμα αποχώρησής της από τη συμφωνία. Το Γενικό Επιτελείο, υπογραμμίζει η "Γιενί Γιουσγίλ" ανησυχεί από τις εξελίξεις και υποστηρίζει ότι η μη εφαρμογή της συνθήκης θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο εξοπλισμό στην περιοχή.

    Η συμφωνία που υπεγράφη από το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1990, γνωστή ως CFE, στοχεύει στη μείωση του οπλισμού που διαθέτουν οι συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Πριν από λίγες ημερες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσώφ έκανε γνωστο ότι η χωρα του δεν πρόκειται να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δυνάμεών της στα βορειοδυτικά της σύνορα και τον Καύκασο. Η Μοσχα θεωρεί ξεπερασμενους τους όρους της συνθήκης αφου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης διαμορφώθηκε νέα κατάσταση στην περιοχή.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [22] "Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙ-ΚΟΥ ΤΟ 1996 ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ

    "Η αναζήτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου", μουσικής επιμέλειας του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη, και υπουργού Πολιτισμού, Θάνου Μικρούτσικου, είναι το όνομα μίας από τις τέσσερις μουσικές παραγωγές που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του το καλλιτεχνικό σχολείο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ το 1996.

    Τη διεύθυνση των παραγωγών έχει ο Ελληνοαμερικανός Τζον Μέρτσερ, (Γιάννης Μερκούρης), και oi δύο πρώτες παραγωγές με θέμα την αμερικανική μουσική παράδοση από το 1920 μέχρι το 1960 θα δοθούν στο Steven Center από τις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου) μέχρι τις 9 Μαρτίου. Τον Ιούνιο του 1996 οι μουσικές αυτές παραγωγές θα επαναληφθούν μαζί με το μιούζικαλ "Η αναζήτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου", μια μουσική παράσταση σε μοντέρνους ρυθμούς, τη μουσική επένδυση της οποίας έχει επιμεληθεί ο Θάνος Μικρούτσικος.

    Όπως αναφέρει στο ΜΠΕ ο διευθυντής της σχολής, Τζον Μέρτσερ, η παραγωγή του έργου θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης των ευρημάτων της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα γίνει στο Διεθνές Μουσείο του Σαν Πήτερσμπουργκ της Φλόριδας το 1996. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα "St.Petersburg Times" αναφέρθηκε στην έκθεση σε δύο εκδόσεις της με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

    [23] ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑ-ΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

    Στο επόμενο δίμηνο αρχίζουν οι εργασίες εκσκαφής για τη δημιουργία του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των παρακείμενων εγκαταστάσεων με μουσείο, βιβλιοθήκη, αίθουσες συνεδρίων και διδασκαλίας, καθώς και εκθετήριους χώρους στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας, που αναγείρονται με πρωτοβουλία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά. Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας των έργων είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Δημήτριος Παντερμανλής, ο οποίος επιμελείται και της συγκέντρωσης του ιστορικού υλικού.

    Επίσης το καλοκαίρι του 1997 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνέδριο στο χώρο του μνημείου και των εγκαταστάσεων, με σημείο αναφοράς τη δράση του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη στην Αίγυπτο. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής καθώς και της θρησκευτικής πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, του αρχαίου Δίου, και η λεπτομερής σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος που έχει συστήσει για την δημιουργία του μνημείου κατά την τελευταία συνεδρίαση, το όλο έργο βρίσκεται στα τελικά σχέδια και μόλις δοθούν από τον αρχιτέκτονα τα τελικά σχέδια θα γίνει η δημοπράτηση. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ένταση του συντονισμού των ενεργειών προς εξεύρεση περισσότερων χρημάτων για την κάλυψη των εξόδων του έργου.

    [24] ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Οδηγό για άλλες δέκα τουλάχιστον ομογενειακές οργανώσεις σε ισάριθμες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ αποτελεί η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στα γυμνάσια της Lassawous]tgr, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής ομογένειας.

    Την εισαγωγή της ελληνικής στα γυμνάσια της πόλης πέτυχε η ομογενειακή κοινότητα βασιζόμενη σε νόμο της πολιτείας της Νέας Αγγλίας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, του 1993, που επέβαλλε σε όλους τους μαθητές την υποχρεωτική για την αποφοίτησή τους γνώση ξένης γλώσσας.

    Η Επιτροπή Παιδείας που έχει συστήσει η ομογενειακή κοινότητα της πόλης, έχει επιλέξει 10 πόλεις ως πρωταρχικές βάσεις με κριτήριο είτε τον αριθμητικά μεγάλο πληθυσμό τους, είτε ειδικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι κατά τόπους φορείς, ενώ η Επισκοπή Βοστώνης, το ελληνικό προξενείο στην ίδια πόλη και η Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας περιμένουν εθελοντές από όλες τις κοινότητες.

    Την εισαγωγή της διδασκαλίας στα γυμνάσια των αμερικανικών μεγαλουπόλεων συνοδεύουν σκέψεις για γενικότερη ενίσχυση της ελληνικής εκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης ελληνικών συλλόγων στα γυμνάσια και οργανωμένα ταξίδια και ανταλλαγές μαθητών με σχολεία στην Ελλάδα, καθώς και με την ίδρυση στο απώτερο μέλλον ανάλογων συλλόγων αποφοίτων.

    [25] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΗΠΑ- ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ"

    Τη δημιουργία Ελληνικών Εδρών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προωθεί το ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης, βάσει σχετική απόφασης που λήφθηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων εργασιών του δεύτερου Ακαδημαϊκού Εργαστηρίου, το οποίο οργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού.

    Στόχος του ιδρύματος είναι η ανάπτυξη ελληνικών εδρών στα αμερικανικά και καναδικά πανεπιστήμια και η δημιουργία δικτύου μεταξύ τους επικοινωνίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας των ελληνικών θεμάτων και του ελληνικού πολιτισμού.

    Το μακροχρόνιο πρόγραμμα του ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" επικεντρώνεται στην υποστήριξη Ελλήνων και γενικότερα Ελληνιστών φοιτητών με χρηματικές παροχές για την υλοποίηση προγραμμάτων που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό σε κάθε Πανεπιστήμιο, με την προϋπόθεση ότι το θέμα των υποψήφιων για χρηματοδότηση ερευνών ή διατριβών να περιστρέφεται γύρω από τα προβλήματα του Ελληνισμού.

    Επίσης υπάρχει η έντονη προδιάθεση για προσέγγιση ξένων φοιτητών και οργανισμών στα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και την ιστορικοπολιτιστικής της θέσης στο παγκόσμιο προσκήνιο.

    Το ίδρυμα προτίθεται παράλληλα να χρηματοδοτήσει πολιτικοοικονομικές έρευνες με θέμα την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στη Βαλκανική και γενικότερα τη Μεσόγειο, καθώς και να μεταφράσει ελληνικά βιβλία και να παράσχει οικονομική βοήθεια σε Ελληνοαμερικανούς ακαδημαϊκούς για την συγγραφή και κυκλοφορία διατριβών, δοκιμίων και λογοτεχνημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού.

    Το πρόγραμμα του ιδρύματος ολοκληρώνεται με συνταγματικές και μεθοδολογικές διατυπώσεις για την ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από έξι μέλη του Εργαστηρίου και θα αλλά;ζει με ψηφοφορία κάθε δύο για τα μισά και κάθε τέσσερα για τα άλλα μισά μέλη χρόνια.

    Πέρυσι το ίδρυμα επέδωσε 115 υποτροφίες σε μαθητές ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ κάθε χρόνο δέχεται 400-500 αιτήσεις.

    [26] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η "ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ"

    Πραγματικότητα για το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αποτελεί από χθες η "Βιβλιοθήκη Γιάννη Βαρδινογιάννη", η οποία δημιουργήθηκε στη μνήμη του Γιάννη Βαρδινογιάννη με πρωτοβουλία του γιου του, Βαρδή.

    Η δωρεά αυτή, ύψους 500.000 δολλαρίων, αποτελεί σημαντική ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο, όπου λειτουργεί επίσης το Ωνάσειο Κέντρο Σπουδών, το πρώτο ακαδημαϊκό κέντρο στην Αμερική, που προβάλλει αποκλειστικά την ελληνική ιστορία και πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    [27] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις Αυστραλίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς (ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό) επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλάυκος Κληρίδης, σε ομιλία του στο Σίδνεϊ, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής που πραγματοποιεί στην Αυτραλία από τις 14 του μήνα, συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Οπως είπε ο κ.Κληρίδης η Αυστραλία θα ανανεώσει την θητεία των αυστραλιανών ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή των Ηνωμένων Εθνών.

    [28] ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ.ΚΟΡΡΕ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

    Έκθεση σχεδίων του αρχιτέκτονα Μανόλη Κορρέ, που περιγράφουν τη δημιουργία της Ακρόπολης και των μεθόδων που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, φιλοξενεί το παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη από την 21η Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

    Με την πρωτότυπη αυτή εργασία ο Μανόλης Κορρές επιχειρεί να αναδείξει το χειρωνακτικό μέρος κατασκευής των μνημειακών αρχιτεκτονημάτων της Ακρόπολης, αναπαριστώντας τη λατομία και μεταφορά στην Ακρόπολη συγκεκριμένου δείγματος δωρικού κυανοκράνου και τις ιδιαίτερες περιπέτειες του, και παρουσιάζοντας τα στάδια ανάπτυξης των αρχαίων λατομείων, τις μεθόδους εξόρυξης και μεταφοράς, καθώς και αναπαράσταση του αρχικού φυσικού τοπίου.

    Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γλυπτοθήκη του Lom\wou το 1992, ενώ εμπλουτισμένη με πρόσθετα σχέδια και λιθουργικά εργαλεία παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης στην Αθήνα. Επίσης μετείχε στις εκδηλώσεις του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικού φιλμ στο Μπορντό της Γαλλίας και φέτος κατά την περιοδεία της σε ευρωπαϊκές χώρες σημείωσε μεγάλη επιτυχία.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [29] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Οι Αλβανοί αυξάνουν τις πιέσεις προς τη Διεθνή Κοινότητα ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού για να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο και ουδέτερο κράτος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συντονίζουν τις ενέργειές τους η Αλβανία, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και η Αλβανική Διασπορά. Ο αυτοεκλεγμένος πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έχει αναλάβει την ενημέρωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών, η Αλβανία θέτει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στους διεθνείς οργανισμούς και το αλβανικό λόμπυ στην Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη διαδηλώνει συνεχώς υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Η αλβανική κοινότητα στις ΗΠΑ και στον Καναδά διοργανώνει στις 20 Νοεμβρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ντέιτον του Οχάιο, μπροστά στην αεροπορική βάση που διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βοσνία για να συμπεριληφθεί στη διαδικασία και το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ημέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αλβανών στις Βρυξέλλες με το ίδιο αίτημα. Κοινό αίτημα των Αλβανών είναι η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία και η ανακήρυξή του ως ανεξάρτητο και ουδέτερο κράτος.

    Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που συνορεύει με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αποτελεί το μήλο της έριδας μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού έθνους. Ιστορικά ανήκει στη Σερβία, διότι υπήρξε το λίκνο της πολιτιστικής, εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης του σερβικού έθνους, αφού εκεί ξετυλίχθηκε όλη η δράση της μεσαιωνικής σερβικής αυτοκρατορίας. Μετά την οθωμανική κατάκτηση το Κοσσυφοπέδιο εποικίστηκε από Αλβανούς. Σήμερα ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου ανέρχεται σε 1.800.000 άτομα, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Σέρβοι.

    Το 1991 η αλβανική πλειοψηφία με σχετικό δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ο νεοεκλεγμένος Αλβανός πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, βλέποντας τη σερβική αντίδραση στην απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Από τις αρχές του 1995 ο Ρουγκόβα άρχισε να αναπτύσσει ιδιαίτερη κινητικότητα στον διπλωματικό τομέα. Συγκεκριμένα έχει συναντηθεί με διπλωμάτες όλων tym ξένων πρεσβειών στο Βελιγράδι και έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε ευρωπαικές χώρες. Σε όλες τις επαφές που είχε με εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας πρόβαλλε σταθερά την άποψη ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να παραμείνει άλλο κάτω από την κυριαρχία των Σέρβων και ότι η καλύτερη λύση είναι η αναγνώρισή του ως ανεξάρτητο κράτος.

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις του Ρουγκόβα και δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει την ιδέα της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και ουδέτερου Κοσσυφοπεδίου. Τον περασμένο Οκτώβριο ο Μπερίσα έθεσε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν το κύριο θέμα του λόγου που εκφώνησε από το βήμα του ΟΗΕ για τα πενήντα χρόνια του διεθνούς οργανισμού.

    Η Αλβανία μάλιστα συνδέει την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου με την άρση των μέτρων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο Μπερίσα στον πρόεδρο Κλίντον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ενώ ο πρέσβης της Αλβανίας στην Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ζεφ Μπρόσι, ζήτησε τη λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων κατά της Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου.

    Εκτός από τον Ρουγκόβα και τον Μπερίσα στον αγώνα για την ενημέρωση της Διεθνούς Κοινής Γνώμης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έχουν συστρατευθεί και οι Αλβανοί διανοούμενοι. Το Φόρουμ Αλβανών Διανουμένων του Κοσσυφοπεδίου, και η Ενωση Αλβανών Συγγραφέων της Αλβανίας με μνημόνια που αποστέλλουν στις κυβερνήσεις των ευρωπαικών κρατών και στους διεθνείς οργανισμούς ζητούν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία.

    Η Αλβανική Διασπορά έχει διοργανώσει μέσα στο 1995 πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής με ισχυρό αλβανικό στοιχείο και κυρίαρχο σύνθημα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Από τις 31 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάσκεψη για την πρώην Γιουγκοσλαβία στο Ντέιτον του Οχάιο οι αλβανικές κοινότητες της Βορείου Αμερικής διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα έξω από το κτίριο που διεξάγεται η διάσκεψη ζητώντας να συζητηθεί και το θέμα της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου.

    Ενδεχόμενη συζήτηση στη διάσκεψη του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου θα σημαίνει ότι δεν θεωρείται ως δεδομένη η σερβική κυριαρχία στην περιοχή αυτή, και ότι η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να προχωρήσει σε καθεστωτικές αλλαγές. Αυτό περιμένουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου για να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους, όπως είχαν κάνει πριν από αυτούς και οι άλλοι λαοί της Γιουγκοσλαβίας.

    Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης μέχρι στιγμής εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικές στο παναλβανικό αίτημα για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Εκτιμούν ότι ενδεχόμενη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία μπορεί να προκαλέσει αστάθεια πολύ lecak}teqgr κλίμακας από αυτή της Βοσνίας.

    Δεν αποκλείεται όμως οι συντονισμένες πιέσεις των Αλβανών να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου για διευθέτηση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, παρά την αδυναμία συνεννόησης που επιδεικνύουν οι συνομιλητές, ουσιαστικά έχει δρομολογηθεί η επίλυση του Βοσνιακού. Στο συμπέρασμα αυτό συντείνει και η πορεία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- ΠΓΔΜ, που κατέληξε χωρίς χρονοτριβές στην υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας. Τότε, η πρόκληση για τον πρόεδρο Κλίντον για μια συνολική διευθέτηση όλου του γιουγκοσλαβικού προβλήματος θα είναι μεγάλη, ενώ η παρουσία του Χόλμπρουκ θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών πριν από τις επόμενες εκλογές για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

    Πράγματι η αμερικανική διπλωματία έχει αποδείξει τον τελευταίο καιρό ότι μπορεί να φέρει στο τραπέζι των διπαραγματεύσεων αντιπάλους που τους χωρίζουν ποταμοί αίματος και να επιλύσει χρόνια και πολυσύνθετα προβλήματα.

    Αυτό γνωρίζουν οι Αλβανοί και γι' αυτό πιέζουν από τη μια για αρχίσει η συζήτηση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου και από την άλλη ζητούν την ανεξαρτησία του. Η δυσμενής εικόνα που έχουν όλοι οι δυτικοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί για τους Σέρβους δημιουργεί ελπίδες ότι ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία οι Αλβανοί Κοσσοβάροι θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 17 November 1995 - 13:50:31