Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (16/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ.Φραγκόπουλου)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Τιμούμε σήμερα τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου κατά της Δικτατορίας, τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία"

  • [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επιτυχημένη"

  • [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [04] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ 45 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

  • [06] ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΦΟΥ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 4 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [07] ΑΠΩΛΕΙΑ 18 ΔΙΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  • [08] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΟΚΤΩ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

  • [09] ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

  • [11] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΚΑΡΟΤΣΑΚΗ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ

  • [12] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΚΛΟΠΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [13] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

  • [14] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [15] ΤΟ 27ο ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ''ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ'' ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΠΓΔΜ

  • [16] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ KAI TAΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • [17] ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] EΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ.Φραγκόπουλου)

  • [21] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: "ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:"Τιμούμε σήμερα τους αγώνες της cemi\r του Πολυτεχνείου κατά της Δικτατορίας, τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία"

    Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο πρωθυπουργός σε σημερινό μήνυμά του τονίζει ότι: "τιμούμε σήμερα τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου κατά της Δικτατορίας, τον αγώνα για την δημοκρατία και την ελευθερία, που οδήγησε στην πτώση της Χούντας και έβαλε τα θεμέλια για τη δημοκρατική πορεία της χώρας μας. το Πολυτεχνείο παραμένει ένα ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία μας και απαιτεί πάντα, και πρέπει να έχει πάντα το σεβασμό όλων για να σηματοδοτεί την ενότητα του λαού μας".

    Στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών και των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν το μεσημέρι στεφάνια στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αντώνης Μάντης, απηύθυνε μήνυμα προς τα άτομα που έχουν καταλάβει την Θεολογική Σχολή, ότι: "οι αγώνες που θα φέρουν την βελτίωση σε αυτά που επιδιώκουν δεν δικαιώνονται μέσα από αυτές τις ενέργειες".

    Για την 22η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης οργανώνει αύριο στις 12 το μεσημέρι εκδήλωση για τους υπαλλήλους του. Κεντρικός ομιλητής με θέμα "Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου", θα είναι ο Γεώργιος Πρίντζας, σύμβουλος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

    Στην Αθήνα από το πρωί πολίτες επισκέπτονται το μνημείο στο χώρο του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου στην Αθήνα ενώ στεφάνι κατέθεσε και ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι το νόημα της επετείου διατηρείται ακόμα στις μέρες μας ζωντανό, ενώ ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που ηγείτο αντιπροσωπείας της βουλής επισήμανε ότι η νέα γενιά ενστερνίζεται τα ίδια ιδανικά με αυτά της γενιάς του Πολυτεχνείου.

    Ο Υπουργός Παιδείας καταδίκασε εξάλλου τα χθεσινοβραδινά επεισόδια ενώ ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα μέτρα περιφρούρησης του Πολυτεχνείου και για το λόγο αυτό οι πύλες του θα κλείσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα.

    [02] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επιτυχημένη"

    "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι επιτυχημένη και έχει αναγνωριστεί και αναγνωρίζεται από όλους και για τη δραστική πτώση των επιτοκίων και για τον πληθωρισμό ο οποίος έχει φτάσει 8% και για τη σταθερή τήρηση του προϋπολογισμού τα δύο τελευταία χρόνια". Αυτά δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης εξαπολύοντας επίθεση κατά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Ο κ. Χυτήρης απέδωσε στον κ. Εβερτ ελαφρότητα και άγνοια, όπως είπε, για τις χθεσινές του δηλώσεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να υλοποιήσει τμήμα του pqo{pokocislo} του 1996.

    [03] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές ακόμη και αν αυτές γίνουν αύριο.Τα όσα συμβαίνουν στον κυβερνητικό χώρο δεν αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο" είπε ο βουλευτής Δημ.Σιούφας,κατα την παρουσίαση των διαδικασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας,που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή.

    Πρόκειται για την 5η κατα σειρά εθνική συνδιάσκεψη ,η οποία χαρακτηρίζεται απο τη Νέα Δημοκρατία ως "ορόσημο και σταθμός που θα σφραγίσει τη νικηφόρο πορεία του κόμματος πρός την εξουσία".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ,αποδίδει ιδιαίτερη σημασία γιατί όπως είπε σε στενούς συνεργάτες "θα είναι η τελευταία πρίν απο τις εκλογές,οι οποίες αναμένονται σύντομα".

    Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ο χαρακτήρας της εθνικής συνδιάσκεψης είναι ενημερωτικός και διεξάγεται μέσα σε μια ημέρα,αλλά μετά απο εισήγηση του προέδρου του κόμματος,οι εργασίες της φετεινής συνδιάσκεψης θα είναι φέτος διήμερες.

    Θα συμμετάσχουν σ΄αυτήν 1197 στελέχη ,τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις θέσεις και τις προτάσεις τους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

    [04] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ 45 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη γεωργία προτείνουν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,με επιστολή τους πρός τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και την οποία κοινοποιούν στον Προεδρο της Βουλής.

    Στην επιστολή τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι "επικρατεί αναβρασμός στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας,εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο σύνολό του,ο τομέας της αγροτικής οικονομίας" και σημειώνουν ότι πρέπει να διαμορφωθούν στο Κοινοβούλιο "κοινές αντιλήσεις" για τις αιτίες της κρίσης,που πλήττει την αγροτική οικονομία και ενδεχομένως κοινές προτάσεις για την αντιμετώπισή της.Για τους λόγους αυτούς,οι 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής,που θα μελετήσει το πρόβλημα και θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

    [05] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

    Μεθαύριο Σάββατο θα δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι τέσσερις νεαροί που συνελήφθησαν για τα επεισόδια της περασμένης Τρίτης στη Θεολογική Σχολή. Οι Γιάννης Κ. Αναγνώστου 23 ετών, φοιτητής, Πάρης Ε. Σοφός 22 ετών επίσης φοιτητής, Ηλίας Σ. Χατζηλιάδης 24 ετών, ιδιοκτήτης Πανσιόν και l_a 17χρονη μαθήτρια λυκείου προσήχθησαν το μεσημέρι στο Αυτόφωρο, αλλά ζήτησαν την αναβολή της δίκης ενώ ταυτόχρονα το δικαστήριο διέταξε να διατηρηθεί η κράτησή τους.

    Και οι τέσσερις παραπέμπονται για "στάση" και "αντίσταση κατά συναυτουργία" ενώ οι τρεις από αυτούς, πλην του Αναγνώστου, διώκονται και για "εξύβριση". Στο μεταξύ, μετά τον Γ. Αναγνώστου, χθες υπέβαλε μήνυση εναντίον αστυνομικών και ο Π. Σοφός καταγγέλλοντας ότι τον ξυλοκόπησαν κατά τη σύλληψή του. Ως προς τις δύο αυτές μηνύσεις σε βάρος αστυνομικών ο εισαγγελέας υπηρεσίας κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

    [06] ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΦΟΥ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 4 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τη σύσταση συνδέσμου -φορέα- με την επωνυμία "Δίκτυο Πάφου-Αδελφοποιημένων πόλεων της Ελλάδος" υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Πάφου, Καλαμαριάς, Λαμίας, Μυτιλήνης και Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της Ιδρυτικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή πόλη, η οποία ορίστηκε και έδρα του δικτύου.

    Οι έξι Δήμαρχοι, προχώρησαν στη δημιουργία του δικτύου αυτού, θεωρώντας τη σύσφιγξη και διεύρυνση των μακραίωνων δεσμών ανάμεσα στον Ελλαδικό μητροπολιτικό και το Κυπριακό χώρο, έργο μεγίστης σημασίας και μετά τη διαπίστωση της ανάγκης ενεργότερης ευαισθητοποίησης των δημοτών σε σχέση με τα μείζονα εθνικά ζητήματα, με ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της Κύπρου.

    Οι προεργασίες της σύστασης του συνεδρίου, άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο στη Λαμία από τους Αντιδημάρχους των δήμων-μελών του δικτύου και συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβρη στη Μυτιλήνη, όπου έγινε η τελική επεξεργασία του κειμένου της Ιδρυτικής Διακήρυξης. Το Δήμο Καλαμαριάς στις προεργασίες εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ.Δημήτρης Τελίδης.

    [07] ΑΠΩΛΕΙΑ 18 ΔΙΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Την πρόβλεψη ότι οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί θα έχουν απώλειες περίπου 18 δισ δραχμών εξαιτίας της θέσης της Ευρωπαϊκής επιτροπής να επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας από την στιγμή που γίνεται η υπέρβαση της ορισμένης για την Ελλάδα ποσόστωσης και όχι σε περίπτωση υπέρβασης της κοινοτικής ποσόστωσης κάνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ερμηνεύοντας σχετική απάντηση του επιτρόπου για την Γεωργία κ.Φίσλερ σε ερώτηση που του υπέβαλε, ο κ.Αλαβάνος καταγγέλλει ότι η τιμή επιδότησης θα είναι για τους Έλληνες παραγωγούς 29,21 ECU ανά 100 χιλιόγραμμα, επιδότηση που υστερεί κατά 10,79 ECU από αυτήν που ανέμεναν.

    Ο ευρωβουλευτής καταλογίζει ευθύνες για την εξέλιξη στις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως καταγγέλλει απέστειλαν στις υπηρεσίες της επιτροπής διαφορετικές αντιφατικές εκτιμήσεις για το }xor της προσδοκώμενης ελληνικής παραγωγής και ζητά από τον Υπουργό Γεωργίας να προωθήσει το αίτημα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για αύξηση της ποσόστωσης της Ένωσης σε 1,4 εκ. τόνους με παράλληλη αύξηση του οικονομικού ορίου που σήμερα είναι 770 εκ. ECU.

    Επίσης ο κ.Αλαβάνος καλεί τον Υπουργό να ζητήσει η συνυπευθυνότητα να υπολογίζεται επί της κοινοτικής ποσόστωσης και να συντομευθεί η εκκαθάριση της επιδότησης κατά δυο τουλάχιστον μήνες.

    [08] ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΟΚΤΩ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΜΕΙΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

    Οκτώ άτομα, από τα οποία δυο είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ένας εκτελωνιστής και πέντε διευθυντικά στελέχη εταιρειών πετρελαίου παραπέμπονται με βούλευμα να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνοι για την πρόσμειξη πετρελαίου θέρμανσης με βενζίνη σούπερ η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1994.

    Ο δυο κρατικοί λειτουργοί, ο ελεγκτής της Δ χημικής υπηρεσίας Στέλιος Σιδεράς και η υπάλληλος του ΣΤ τελωνείου Δέσποινα Στοϊμένου κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση ενώ ο εκτελωνιστής Αργύρης Καμπάς για συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα.

    Tα στελέχη των εταιρειών τα οποία κατηγορούνται για αγορανομικές παραβάσεις είναι οι τοπικοί διευθυντές Kώστας Νικολάου και Νίκος Μαμιδάκης της JET Oil, Παναγιώτης Αλούπης της SHELL και Αναστάσιος Τριφινόπουλος της AVIN όπως και ο τεχνικός της JET Oil Γιάννης Τσιτσεκλής.

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι η πρόσμειξη του πετρελαίου θέρμανσης με βενζίνη σούπερ ανερχόταν σε 7%, και εάν η προσμεμειγμένη ποσότητα δεν εντοπιζόταν εγκαίρως θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ατυχήματα από εκρήξεις και ανάφλεξη.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Απριλίου 1994 οι εταιρείες SHELL και AVIN είχαν διακινήσει ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης τις οποίες είχαν αγοράσει νωρίτερα από την JET OIL και οι οποίες ήταν μέρος των 200000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που η εταιρεία είχε παραλάβει από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΔΑ αφού προηγουμένως ο κ. Καμπάς, εκ μέρους της εταιρείας, είχε ζητήσει και λάβει από τους δύο υπάλληλους βεβαίωση ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είχε ελεγχθεί.

    [09] ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΛΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

    Το ιεραποστολικό έργο των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον κόσμο των Σλάβων υπήρξε τεράστιο και μοναδικό σε όγκο, σε οργάνωση, σε δυναμισμό και επιτυχία. Εξίσου σημαντική όμως υπήρξε η ελληνική παρουσία και επιρροή στους σλαβικούς λαούς και στη συνέχεια, χάρη στην διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου τόσο μέσω της εκκλησίας, όσο και μέσω της διάδοσης της βυζαντινής σκέψης και πολιτισμού.

    Τα παραπάνω πρόκειται να τονιστούν κατά τις εργασίες του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου που dioqcam~mei η Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών στο πλαίσιο των λ' Δημητρίων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων ζωής και δράσης της.

    Θέμα του συνεδρίου είναι οι "Έλληνες συνεχιστές του θρησκευτικού και πολιτιστικού έργου των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον κόσμο των Σλάβων", και στόχος του, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών, κ.Ιωάννης Ταρνανίδης, είναι η ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής των Ελλήνων και του Ελληνισμού στην πολιτιστική ανέλιξη του Σλαβικού κόσμου.

    "Ο συγκεκριμένος τίτλος επελέγη γιατί δεν είναι γνωστό στο πλατύ κοινό, αλλά δεν είναι ξεκαθαρισμένο και στην επιστήμη ότι το έργο του φωτισμού των Σλάβων που ξεκίνησαν οι αδερφοί Κύριλλος και Μεθόδιος δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί στα λίγα χρόνια που έζησαν οι δύο Ισαπόστολοι" επισημαίνει ο κ.Ταρνανίδης, ο οποίος στην εισαγωγική ομιλία του συνεδρίου σήμερα το απόγευμα θα αναφερθεί διεξοδικά στο "ιεραποστολικό και πολιτιστικό έργο στον κόσμο των Σλάβων μετά τον Κύριλλο και Μεθόδιο".

    Το έργο των δύο μεταλαμπαδευτών της Ορθοδοξίας και του ελληνικού πολιτισμού στον σλαβικό κόσμο πολλαπλασιαζόταν από μόνο του, τονίζει στη συνέχεια ο εισηγητής, αλλά η ελληνική πλευρά ήταν πάντοτε παρούσα μέσα στον σλαβικό κόσμο, τόσο μέσω της εκκλησίας και της επαγρύπνησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποφυγή εκτροπών στις νεόδμητες σλαβικές εκκλησίες, όσο και μέσω της διάδοσης του βυζαντινού πολιτισμού.

    Η πολιτιστική παραγωγή μάλιστα του Βυζαντίου, όπως θα τονίσει ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών στην ομιλία του δεν ήταν στατική ούτε στιγμιαία αλλά διαχρονική και διαρκείας, και από την άλλη οι Σλάβοι ήταν καλοί δέκτες και προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν και να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες.

    Τα μνημεία, δε, της κυριλλομεθοδικής περιόδου, όπως τονίζεται στη συνέχεια της ομιλίας, ανεξάρτητα από την όποια συγκεκριμένη παράδοση απέπνεε και ανεξάρτητα από την εκκλησιαστική διαίρεση του χριστιανικού κόσμου και των στρατοπέδων στα οποία βρέθηκαν τα διάφορα τμήματα του σλαβικού στοιχείου, είναι εξίσου ιερά και σεβαστά σε όλη την έκταση του σλαβικού κόσμου. Την αντοχή εξάλλου του έργου των δύο Ισαποστόλων αναδεικνύει και η επίθεση που αυτό δέχτηκε από τους φανατικούς κύκλους της Βενετίας και της ευρύτερης κεντροευρωπαϊκής περιοχής, στην οποία εκτεινόταν η τότε σλαβική χώρα της Μοραβίας και της Παννονίας, όπου εργάστηκαν οι δύο Άγιοι. Κι αυτό γιατί ενώ τότε χάθηκαν όλα για την Μοραβία οι μαθητές των δύο Ισαποστόλων μετέφεραν την παράδοσή τους στον βαλκανικό καθαρά χώρο.

    Η κυριλλομεθοδιανή παράδοση αναβιώνει και διογκώνεται γύρω από την Αχρίδα, αντανακλώντας το θρησκευτικό και πολιτιστικό της περιεχόμενο τόσο στη γύρω περιοχή, όσο και προς τη Βουλγαρία και τη Σερβία, καθώς και μέχρι τη μακρινή για τα δεδομένα της εποχής Qys_a.

    Η τάση, δε, για τελειοποίηση και κατάκτηση των καθημερινών πνευματικών επιτευγμάτων της βυζαντινής διανόησης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνεδρίου, υπήρξε μια μόνιμη κατάσταση στον σλαβικό κόσμο, και καθ'όλη τη μετά ταύτα συμβίωση και παράλληλη πορεία των δύο στοιχείων, του ελληνικού και σλαβικού.

    Η χώρα που κατά κύριο λόγο κληρονόμησε τα υπολείμματα του κυριλλομεθοδιανού ιεραποστολικού έργου και παράδοσης υπήρξε η Βουλγαρία, με επίκεντρο την νοτιοσλαβική κοινωνία γύρω από την πόλη Αχρίδα, η οποία υπαγόταν στη Βουλγαρία, γειτνίαζε με τη Σερβία, ενώ παράλληλα δεν βρισκόταν μακριά από τη Θεσσαλονίκη, όπου πάντα ανθούσαν τα βυζαντινά γράμματα και κυριαρχούσε η ανατολική εκκλησιαστική παράδοση, κατ' αντανάκλαση και του Αγίου Όρους.

    Άμεσο αντίκτυπο είχε το ιεραποστολικό έργο των Κυρίλλου και Μεθοδίου και στη Σερβία, όπως καταδεικνύεται από μνημεία τόσο του πρώιμου, όσο και του μεταγενέστερου σλαβικού χριστιανικού βίου, κατά τον 12 και 13ο αιώνα οπότε η χώρα εξελίσσεται σε ισχυρό βασίλειο, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια.

    Τέλος, ζωντανό διατηρήθηκε το έργο της κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής, όπως θα τονιστεί στο συνέδριο, και στο χώρο της Ρωσικής εκκλησίας και της ρωσικής κοινωνίας, τόσο στον μεσαίωνα, όσο και στις μεταγενέστερες περιόδους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Ο Ρούντολφ Σάρπινγκ έπεσε! Νέος αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών είναι ο Όσκαρ Λαφοντέην, πρωθυπουργός της νότιας πολιτείας Ζάαρλαντ και πρώην υποψήφιος καγκελάριος (αμέσως μετά τη γερμανική ενοποίηση) το 1990.

    Μόλις τελείωσε η ψηφοφορία της SPD στο Μανχάημ και έλαβαν ο Λαφοντέην 321 ψήφους και ο Σάρπινγκ μόνο 190. Γυρίζουμε πάλι στον γραφικό και λαϊκιστή -κατά τους συντηρητικούς- Όσκαρ! Θα πρέπει όμως να λάβει μέρος και σε άλλη ψηφοφορία στο μέλλον για να κριθεί εάν θα είναι και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών το 1997. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η αιφνίδια υποψηφιότητα Λαφοντέην ο οποίος μέχρι χθες θεωρείτο ο στενότερος συνεργάτης του ήπιου "κολεγιόπαιδου" Σάρπινγκ. "Ο Λαφοντέην είναι η καρδιά και ο συναισθηματισμός της SPD, ενώ ο Σάρπινγκ το μυαλό του κόμματος", όπως το έθεσε πολύ σωστά κάποιος βουλευτής στο συνέδριο. Αλήθεια είναι ότι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο ο γαλλομαθής Λαφοντέην ξέρει να ξεσηκώνει τα πλήθη και να πλησιάζει προς τον όρο "χαρισματικός", ούτε σύγκριση βέβαια με τον Βίλλυ Μπραντ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που περνά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην ιστορία του, μετά και τον καταποντισμό στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, κινδυνεύοντας να πάει τρίτο μετά τους πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας (PDS) και το φέης- λιφτ στην κορυφή ήταν απαραίτητο όπως τονιζόταν. Σαφής ήταν η αδυναμία του καλοκάγαθου κεντροδεξιού Σάρπινγκ για να αντισταθεί στον πανίσχυρο, τραχύ καγκελάριο Κολ, τόσο σε εθνικό όσο και ακόμη περισσότερο σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης είχε μέχρι σήμερα τον πλέον αδύναμο και άχρωμο Σοσιαλδημοκράτη αρχηγό αντιπολίτευσης.

    Τέλος, στον ουδέτερο προς τα ελληνικά θέματα Λαφοντέην να μας αποδείξει εάν θα ξεκινήσει μία νέα αρχή στις σχέσεις (πρώην ταραγμένες) των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με την Ελλάδα.

    [11] ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΚΑΡΟΤΣΑΚΗ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ

    Το κατοχικό καθεστώς πληροφόρησε την ΟΥΝΦΙΣΥΠ ότι η επίσκεψη των γονέων του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη δε θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, δήλωσε στο ΚΥ.Π.Ε. ο εκπρόσωπος Τύπου Τσιάρλς Γκόλκιν.

    Οι κατοχικές αρχές δεν έδωσαν οποιαδήποτε δικαιολογία για την απόφασή τους, είπε ο Γκόλκιν.

    "Τώρα έχουμε πληροφορηθεί ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη δεν θα γίνει σήμερα. Ελπίζουμε οι γονείς του εθνοφρουρού να μπορέσουν να επισκεφθούν το γιό τους αύριο", είπε.

    Ο κ.Γκόλκιν χαρακτήρισε την αναβολή της επίσκεψης "ατυχή".

    Για την απόφαση του ψευδοκράτους ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ενημέρωσε τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά θέματα Λέανδρο Ζαχαριάδη.

    Ο εθνοφρουρός Γιώργος Καροτσάκης κρατείται παράνομα από τις κατοχικές αρχές από τις 3 Νοεμβρίου.

    [12] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΚΛΟΠΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Καθημερινό φαινόμενο πλέον είναι η κλοπή αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας από τις Ορθόδοξες εκκλησιες της Αλβανίας, γεγονός που ανησυχεί την ορθόδοξη κοινοτητα της χώρας, επισημαίνει η ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κοχα Γιόνε".

    Τις κλοπές επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ.Δημήτρης Μπεντούλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, γράφει η εφημερίδα, οι ιερόσυλοι κατόρθωσαν να κλέψουν ακόμα και τις σκαλιστές θύρες του Μοναστηριού του Βιθκουκ και τα περίφημα εικονοστάσια της Μοσχόπολης.

    Οι μεγαλύτερες κλοπές έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Κορυτσάς όπου αφαιρέθηκαν οι καμπάνες από τις εκκλησίες των χωριών Ζέκιστ, Πρόγκερ, Ρεμπετς, Μπαρμας, Σβιρνις και Βιθκούκ ενώ τα κλεμμένα αντικείμενα συνηθως πωλούνται στην Ελλαδα και τελευταία στην Ιταλία, σημειώνει η εφημερίδα.

    Η εφημερίδα επικρίνει το Ινστιτούτο Λαϊκου Πολιτισμού, στο οποίο βρίσκονται τεσσερις χιλιάδες εικόνες, που σώθηκαν από την "αντιθρησκευτική θύελλα του 1967" επειδή δεν τις έχει επιστρέψει ακόμη στην Ορθόδοξη Εκκλησία. "Το Ινστιτούτο δεν δίνει καμια πληροφορία στον τύπο για την κατάσταση των εικόνων διευκολύνοντας έτσι την δυνατότητα αθόρυβης κλοπής τους", υπογραμμίζει η "Κοχα Γιόνε".

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο θεμα των Μοναστηριών, τονίζει ότι ο Μπερίσα δεν εκπλήρωσε την υπόσχεση του περί επιστροφής τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στη συνάντηση που είχε παλαιότερα με αντιπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. "Το περίφημο Μοναστήρι της Αρδενίτσα έχει μετατραπεί σε ταβέρνα και τουριστικό χώρο ενώ το Μοναστήρι του Ζβερνέτσι στην Αυλώνα αναμένεται να μετατραπεί και αυτό σε τουριστικό χωρο. Ακόμη, δέκα Ορθόδοξα Μοναστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του αλβανικου στρατού", καταλήγει η εφημερίδα.

    [13] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αιτήσεων στα ληξιαρχεία της Αλβανίας με τις οποίες οι Αλβανοί ζητουν την αλλαγή του ονόματος σε ελληνικά.

    Κατά την ανεξάρτητη αλβανική εφημερίδα "Κοχα Γιόνε" δύο είναι κυριως οι λόγοι που οδηγούν τους Αλβανούς να επιζητουν την αλλαγή του ονόματός τους: "Τα πλαστά ονόματα που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί που εργάζονται στην Ελλάδα και τα οποία χρησιμοποιούν για tir καταθέσεις τους στις Τράπεζες. Για να αποσύρουν όμως τα χρήματα πρέπει να αλλάξουν τα ονόματά τους, αφού πρέπει να είναι εκείνα που είχαν δηλώσει στις τραπεζες. Ακόμη πολλοί Αλβανοί βαφτίστηκαν τα τελευταία χρόνια σε εκκλησίες της Αλβανίας ή της Ελλάδας και τώρα προτιμούν να έχουν και στο Ληξιαρχείο το όνομα που πήραν στη βάφτισή τους".

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβουλιο Αργυροκάστρου στη διάρκεια του 1995 ενέκρινε την αλλαγή μόνο 12 ονομάτων, που ανήκαν σε παιδιά Ελλήνων μειονοτικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Αργυροκάστρου Μπασκιμ Φινο το δημοτικό συμβουλιο, μεταξύ των οποίων και οι αντιπρόσωποι του "Κόμματος Ανθρωπινων Δικαιωμάτων", καταψήφισαν τα αιτήματα Αλβανών για αλλαγή των ονομάτων τους.

    [14] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Στην ενεργό πολιτική επιστρέφει σύντομα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ ενώ ήδη, ένα μέρος των καθηκόντων του ασκεί από το σπίτι του όπου αναρρώνει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρικού του γραφείου.

    Την εν μέρει άσκηση των καθηκόντων του επιτρέπει, όπως αναφέρεται στην έκθεση των θεραπόντων ιατρών η ικανοποιητική εξέλιξη της ανάρρωσης του Σκοπιανού προέδρου και η καλή ψυχοσωματική του κατάσταση.

    Στα Σκόπια, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρώτες δηλώσεις του Γκλιγκόρωφ στην πολιτική σκηνή καθώς θα αποσαφηνιστεί από τις δηλώσεις του αν ο πρόεδρος εξαντλήσει την προεδρική του θητεία ή θα προχωρήσει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η επιστροφή του Γκλιγκόρωφ στα καθήκοντά του θα γίνει στις 23 Νοεμβρίου, οπότε και θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ουϊλλιαμ Πέρυ.

    Στο μεταξύ, το "Δημοκρατικό Κόμμα" σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Σκόπια, κατήγγειλε ζήτησε την ανάθεση των ερευνών για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Γκλιγκόρωφ σε κρατική επιτροπή, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία ανακριτικού οργάνου που στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκαθιστά, όπως λέχτηκε, ο Υπουργός Εσωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι. Ο εκπρόσωπος του "Δημοκρατικού Κόμματος" χαρακτήρισε τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη χώρα μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου ως απαράδεκτη και εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβει σύντομα τα καθήκοντά του ο Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    [15] ΤΟ 27ο ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ''ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ'' ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΠΓΔΜ

    Tο 27ο μέλος της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ ''Σύμπραξη για την ειρήνη'' είναι από χθες η ΠΓΔΜ. Την ένταξη της γειτονικής χώρας στον οργανισμό υπέγραψαν στις Βρυξέλλες ο σκοπιανός πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ιταλός πρέσβης Σέρτζιο Μπαλαντσίνο. Η ένταξη των Sjop_ym στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ έγινε με την ονομασία FYROM.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη της τελετής ένταξης της ΠΓΔΜ στη ''Σύμπραξη για την ειρήνη'', ο πρωθυπουργός Μ.Τσερβενκόφσκι, σε αποκλειστική του δήλωση στην κρατική τηλεόραση της χώρας, ανέφερε ότι ''η ένταξη της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'' στον οργανισμό επήλθε με καθυστέρηση λόγω του βέτο που προέβαλε ο νότιος γείτονάς μας''. Τόνισε, ωστόσο, ότι με την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, επισπεύτηκαν οι διαδικασίες για την ένταξη των Σκοπίων σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

    [16] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ KAI TAΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Συνυφασμένο με την Ευρώπη θεωρούν το μέλλον της χώρας τους οι πολίτες των Σκοπίων, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό έδειξε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων DATA PRESS για λογαριασμό της ημιεπίσημης εφημερίδας "Νόβα Μακεντονια".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 49,83% θεωρούν ότι τα Σκόπια βρίσκονται πιο κοντά στην Δυτική Ευρωπη ενώ το 20,07% θεωρεί ότι προσεγγίζουν την Ανατολική Ευρώπη.

    Το 42,83% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το μέλλον των Σκοπίων είναι στην Ευρώπη ενώ το 15,33% βλέπει το μέλλον των Σκοπιων συνδεδεμένο με τα Βαλκανικά κράτη. Μόνο το 4,17% εκτιμά ότι το μέλλον των Σκοπίων θα είναι με τις Ενώσεις σλαβικών λαών, ενώ το 8,67% θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε συμμαχίες μουσουλμανικών κρατών. Αυτόνομη, ανεξάρτητη πορεία θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσουν τα Σκόπια το 21,33%.

    Ανεξάρτητη πολιτική εκτιμά ότι ασκεί η σκοπιανή κυβέρνηση το 28,33% ενω φιλοαμερικανική τη θεωρεί το 25,67% και Ευρωπαϊκή το 13,33%. Το 8,67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ασκείται βαλκανική πολιτική.

    Υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 60%, ενώ το 23,5% είναι εναντίον της ένταξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερωτηση αυτή, απάντησε θετικά το 68,29% των Αλβανόφωνων που ερωτήθηκαν, ενώ το 66,67% των ερωτηθέντων Τουρκων τάσσονται κατά της ένταξης. Από τους σλάβους το 58,54% θέλουν την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ενώ το 27,33% τάσσεται εναντίον.

    Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1200 ατόμων από τις πόλεις των Σκοπίων, Μπιτόλια, Γκόστιβαρ, Κουμάνοβο, Στρουμνιτσα, Στιπ, Τέτοβο, Τιτοβ Βέλες και Οχρίδα, ενώ τα ποσοστά εκπροσώπησης των εθνοτήτων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν: Σλάβοι 73,17%, Αλβανοι 20,50%, Τουρκοι και Βλάχοι 0,50% αμφότεροι, Σέρβοι 3%, Ρωμ 0,83% και άλλες εθνότητες 1,50%.

    [17] ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Δεκτή θα είναι από αύριο, 17 Νοεμβρίου, η πράσινη j\qta των επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων της ΠΓΔΜ στα σύνορα όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε την υπογραφή συμφωνιών για την αναγνώριση της πράσινης κάρτας από όλες της χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    [18] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σε 80 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία κατά την περίοδο 1990-1994 και αποτελούν το 1/10 του συνολικού ύφους των ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή τη χρονική περίοδο στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ξένων Επενδύσεων της Βουλγαρίας.

    Όπως διευκρινίζουν οι εμπειρογνώμονες, το ποσοστό των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία στην πραγματικότητα είναι υψηλότερο, καθώς πολλές ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στη Βουλγαρία είναι καταχωρημένες στα αρχεία της Κύπρου ή του Λουξεμβούργου.

    Αυτή τη στιγμή στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται πάνω από 800 ελληνικές ή με ελληνική συμμετοχή εταιρείες.

    Το γεγονός ότι η Βουλγαρία αποτελεί πόλο έλξης για τις ελληνικές εταιρείες αποδίδεται στη μεγάλη πρόσβαση που διαθέτει στις αγορές της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και στις ανεπτυγμένες συγκοινωνιακές σχέσεις διά της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

    [19] EΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καλατζή, διοικητή της δεκατης μεραρχίας πεζικού Σερρών, πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ της Νότιας Βουλγαρίας.

    Οι Έλληνες αξιωματικοί θα επισκεφτούν στρατιωτικές μονάδες, καθώς και τα αξιοθέατα της περιοχής του Μλαγκόεβγκραντ.

    Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις διμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ανωτάτων αξιωματικών.

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Την προθυμία της Ρωσίας να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, καθώς και στην προμήθεια με πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, εξέφρασε ο υπουργός Πυρηνικής Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτορ Μιχάιλοφ, κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης Κύριλ Τσότσεφ στη Μόσχα.

    Η Ρωσία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στη θέση της βουλγαρικής πλευράς για την επαναλειτουργία tou πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού του Κοζλοντούι, ενώ το ίδιο θέμα είχε προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

    Σε συνάντηση που θα γίνει στη Σόφια εντός των επόμενων εβδομάδων Ρώσοι και Βούλγαροι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν τις δυνατότητες χρησιμοποίησης σύγχρονων ρωσικών αντιδραστήρων ισχύος 630 και 660 Μεγαβάτ σε περίπτωση που η βουλγαρική κυβέρνηση αποφασίσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ.Φραγκόπουλου)

    [21] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: "ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"

    Το πιθανό αίσιο τέλος των συνομιλιών στο Οχάιο (παρά τα προβλήματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες ) θα μπορούσε με τη σειρά του να σηματοδοτήσει σημαντικά τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία/

    Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διεθνής Κοινότητας εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το επόμενο βήμα σεις εξελίξεις θα ήταν η μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη απέναντι στην Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας τα τελευταία τρία χρόνια.Η άρση των κυρώσεων αναμένεται εδώ στο Βελιγράδι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο καθώς η οικονομία της χώρας έχει φθάσει σε οριακά πλέον σημεία και δεν μπορεί να αντέξει άλλο το δυσβάσταχτο βάρος των συνεπειών του οικονομικού αποκλεισμού.

    Η πιθανή όμως συμφωνία ειρήνης στην περιοχή καθώς και η παύση του εμπάργκο, αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά και στην πολιτική σκηνή του Βελιγραδίου.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα ακολουθούσε η διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.Το ίδιο (ανεπίσημα όμως) ισχυρίζονται και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ασφαλώς το πρώτο που θα επιδιώξουν όλα τα κόμματα μετά τη συμφωνία ειρήνης, θα είναι να απαλλαχτούν από τις προτάσεις που προσφέρουν μέχρι τώρα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγεται η πολιτικής της Γιουγκοσλαβίας κάτω από συνθήκες πολέμου στην περιοχή και κάτω από το βάρος του οικονομικού αποκλεισμού.Πολλά από τα κόμματα θα αναγκαστούν επίσης να απαλλαχτούν από τις εθνικιστικές τους τοποθετήσεις και από την ιδέα της δημιουργίας της "Μεγάλης Σερβίας" και να προτείνουν πλέον λύσεις και προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της γιουγκοσλαβικής κοινωνίας.

    Ήδη τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονος πυρετός στα εσωτερικά των κομμάτων, καθώς θα πρέπει να εμφανιστούν απολύτως έτοιμα την ώρα των εκλογών (και η οποία απ' ότι φαίνεται δεν θα αργήσει) εάν θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ψήφο του εκλογικού s~lator.

    Το σοσιαλιστικό κόμμα (SPS) του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα ήταν το πρώτο που θα ζητούσε την διενέργεια των εκλογών, εφ' όσον οι συνομιλίες στο Οχάιο έχουν αίσιο τέλος, καθ' ότι θα ήθελε να "εκμεταλλευτεί"την επιτυχία των συνομιλιών και να εμφανιστεί ως το κόμμα που επανέφερε τη χώρα στην πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών.

    Το SPS αποτελεί τον κύριο εκφραστή της αριστεράς στην πολιτική σκηνή της Γιουγκοσλαβίας. Ο άλλος εκπρόσωπος της αριστεράς, είναι το JUL(Γιουγκοσλαβική Αριστερά), επικεφαλής του οποίου και ένας από τους ιδρυτές του είναι η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, Μίρκα Μάρκοβτς καθηγήτρια μαρξισμού στη σχολή της κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Τα σενάρια αναφέρουν μια πιθανή συνεργασία μετεκλογικά μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων, καθ' ότι μάλιστα οι θέσεις τους δεν διαφέρουν και πολύ. Πολλοί μάλιστα θεωρούν την δημιουργία του JUL ως ένα τέχνασμα του Μιλόσεβιτς , για να προσελκύσει σε συγγενικό κόμμα, τους δυσαρεστημένους με την πολιτική του, αριστερούς και πρώην κομμουνιστές. Ο προσαρμοστικός, ανάλογα με τις περιστάσεις Μιλόσεβιτς έμμεσα απομάκρυνε τον τελευταίο καιρό από το πολιτικό προσκήνιο τους θεωρητικούς του κόμματος του, ακαδημαϊκούς Μιχαίλο Μάρκοβιτς και Ντόμπρισα Τσόσιτς (πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας μετά το διαμελισμό της) καθ' ότι οι εθνικιστικές του απόψεις δεν ταυτίζονται πλέον με το νέο πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει το κόμμα του Μιλόσεβιτς. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν . Ζητείται πλέον η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει. Τώρα πλέον δεν θα ήταν φρόνιμα να εμφανίζεται προς τα έξω πως όλος ο δυτικός κόσμος είναι εναντίον των Σέρβων, και πως οι τελευταίοι αγωνίζονται για να διασφαλίσουν τα εθνικά και κυριαρχικά τους δικαιώματα, έχοντας να αντιμετωπίσουν την "εχθρική" απέναντι τους Δύση.

    Στο χώρο του κέντρου επικρατεί το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βουκ Ντράσγκοβιτς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του κινήματος αυτού φαίνεται πως έχει πλέον ξεπεράσει τις "παιδικές αρρώστιες όταν ζητούσε στην αρχή, κατά το 1991 και 1992, την πτώση των σοσιαλιστών με κάθε τρόπο και καλούσε τον κόσμο στο δρόμο για να ρίξουν το Μιλόσεβιτς με κάθε τρόπο. Ο Ντράσκοβιτς επίσης φαίνεται πως απέβαλε από το κόμμα του και τις βασιλικές "φιλοφρονήσεις"για την επιστροφή του βασιλιά Αλεξάντερ Καρατζόρτζεβιτς.Φαίνεται πιό ήπιος, διαλλακτικός, ζητάει τον άμεσο εκδημοκρατισμό της χώρας, και είναι από τους πρώτους που πίστεψαν και πιστεύουν πως η διέξοδος από την όλη κρίση θα μπορούσε να βρεθεί μόνο διά μέσου ειρηνευτικών συνομιλιών, και πως αυτός του "παραλόγου" θα έπρεπε να έχει σταματήσει από πολύ νωρίτερα, ακόμη και αν έπρεπε να θυσιαστούν αρκετά από τα συμφέροντα των Σέρβων, καθ' ότι η χώρα ήταν αδύνατον να αντέξει να ζεί απομονωμένη επί πολύ καιρό. Στην πρόβλεψη του αυτή δικαιώθηκε απόλυτα, τα αναμενόμενα νέα δεδομένα τον ευνοούν και αναμένεται να παίξει sglamtij| ρόλο στο προσεχές πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Ο χώρος της κεντροδεξιάς καλύπτεται από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Ζόραν Τζιντζίτς, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος πριν από δύο χρόνια, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του κόμματος Ντραγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, ο οποίος (Μιτσούνοβιτς) τον τελευταίο καιρό έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη κάποιας μορφής συνεργασίας του DS με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις της σημερινής ηγεσίας του κόμματος που αρνείται να υποστηρίξει μια τέτοια συνεργασία. Αποτέλεσμα της "κόντρας" αυτής ήταν η παραπομπή του Μιτσούνοβιτς στην πειθαρχική επιτροπή του κόμματος πριν από μερικές ημέρες και η οποία θα συνεδριάσει εντός των ημερών για να εξετάσει την περίπτωση διαγραφής από το κόμμα του ιδρυτή της.

    Οι Δημοκράτες του Τζιντζιτς ζητούν άμεση αποκρατικοποίηση (πώληση των περισσοτέρων κρατικών επιχειρήσεων) και την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και του εμπορίου. Το DS είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (μετά το SPO του Ντράσκοβιτς) αλλά οι ελπίδες για κάτι καλύτερο στις επόμενες εκλογές φαίνεται να μην έχουν τύχη, καθώς τέτοιου είδους απόψεις και εφαρμογές δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

    Ο Συγγενής του DS είναι το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόϊσλαβ Κουστουνίτσα, ένα μικρό σχετικά κόμμα στο χώρο της Κεντροδεξιάς, το οποίο πριν από μερικές ημέρες απέρριψε την πρόταση του Τζίντζιτς για την ενοποίηση των δύο κομμάτων.

    Στην άλλη μεριά της όχθης, βρίσκεται το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας (SRS) του εθνικιστή Βοϊσλαβ Σέσελι, ο οποίος επιμένει στην ιδέα δημιουργίας της "Μεγάλης Σερβίας" και κατηγορεί τον Μιλόσεβιτς ότι πρόδωσε τον σερβικό λαό με το να μείνει ουδέτερος στην πτώση της Κράϊνα, αρνούμενος να εμπλακεί σε πόλεμο με τους Κροάτες, οι οποίοι μέσα σε μια μόλις ημέρα κατέλαβαν την Κράϊνα τον περασμένο Αύγουστο. Ο Σέσελι επιμένει πως η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με την συνέχιση του πολέμου έως ότου οι Σέρβοι δεν καταλάβουν τα εδάφη που τους ανήκουν, τόσο στο Βοσνιακό όσο και στο κροατικό έδαφος. Οι απόψεις αυτές όμως μπορούν να έχουν απήχηση μόνο σε καιρούς πολέμου και απομόνωσης και γι' αυτό το λόγο αναμένεται πως το κόμμα του δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στις επόμενες εκλογές, εφ' όσον τελικά επέλθει συμφωνία μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων.

    Ασφαλώς το προσεχές διάστημα θα είναι καθοριστικό τόσο για την πορεία των Σερβικών κομμάτων, όσο και για τη νέα τάξη πραγμάτων που αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία ειρήνης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 16 November 1995 - 14:20:55