Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (07/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΪΚΑΛ ΚΑΙ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [04] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [05] ΣΕ 3 ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [06] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

  • [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  • [09] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡ.ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΕΛ.ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

  • [11] ΣΤΗΝ ΡΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

  • [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟ ΄97

  • [13] Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

  • [14] ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [15] 26 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ 3 ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ N.Υ.TIMES

  • [17] ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ Ε.Ε. ΖΗΤΑ Η ΠΓΔΜ

  • [18] ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [19] ΟΜΑΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [20] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [21] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΖΑΜΙ

  • [22] ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ

  • [23] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

  • [24] Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις της 83ης επετείου της απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό, στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα του πολιούχου της Καστοριάς, Αγίου Μηνά.

    Ο κ.Στεφανόπουλος αναμένεται στον αερολιμένα της Καστοριάς στις 10 π.μ. και μισή ώρα αργότερα θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον ιερό μητροπολιτικό ναό της πόλης, ενώ στις 12.15 θα παραβρεθεί στο επίσημο γεύμα που δίνει προς τιμήν του ο Δήμαρχος Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης.

    [02] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ"

    Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική για το Σκοπιανό στο πλαίσιο της πολιτικής της την οποία γνωρίζετε προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως αποδείχτηκε ότι μπορεί να κάνει". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Αθανασάκης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια όπως τονίστηκε χθες και από τον πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών να διαμορφωθεί συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε μία πολιτική για την οποία η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει η συναίνεση του ελληνικού λαού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Αθανασάκης πρόσθεσε ότι ίσως αυτή η συζήτηση να μην έπρεπε να γίνει, γιατί όπως είπε, στο χώρο της αντιπολίτευσης δεν υπήρχε ψυχραιμία και έτσι οι συγκρούσεις που έγιναν δεν ωφέλησαν την εθνική υπόθεση. Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να το απαντήσει η ΝΔ λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι το αν υπάρχει συναίνεση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά.

    Αναφερόμενος στην δημοσίευση των πρακτικών της σύσκεψης υπό τον κ. Καραμανλή ο κ. Αθανασάκης είπε ότι η άποψη της κυβέρνησης για το θέμα αυτό είναι ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί. "Κάποιοι επιμένουν να αντιμετωπίζουν το θέμα με όρους εσωκομματικής πολιτικής" είπε ο κ. Αθανασάκης καταλήγοντας ότι "δεν μπορούν να δοθούν τα πρακτικά στη δημοσιότητα ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σοβαρό αυτό εθνικό θέμα".

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πόσο κόστισε η διαφημιστική καμπάνια της ΕΡΤ για τη συνέντευξη της κ. Παπανδρέου η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ στις 10.30 απάντησε: "μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια την ΕΡΤ. Εκεί υπάρχουν οι οικονομικές υπηρεσίες και έχουν όλα τα stoiwe_a και επομένως μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις".

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΪΚΑΛ ΚΑΙ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Επανάληψη των γνωστών τουρκικών προκλήσεων χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Αθανασάκης τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ ο οποίος είπε ότι ο Αγκυρα θεωρεί εθνική υπόθεση το Κυπριακό και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους τουρκοκύπριους κάτω από πίεση. "Οι δηλώσεις αυτές περιγράφουν την πολιτική των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο υφυπουργός Τύπου δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί το πρόβλημα αυτό κλειδί για την εξομάλυνση και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επανέλαβε δε ότι το μόνο θέμα διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών είναι η επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, κάτι που, όπως είπε, η Τουρκία αρνείται συστηματικά επί σειρά ετών.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε το σημείο στο οποίο η κ. Τσιλλέρ παραδέχεται ότι η Τουρκία παρεμπόδιζε τη διαδικασία που προωθούσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. "Για την Ελλάδα πέρα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης υπάρχει και η ουσία του Κυπριακού προβλήματος και η ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης" είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Υπάρχουν διαδοχικές και αντικρουόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. υπογράμμισε ο υφυπουργός τύπου καταλήγοντας ότι στην Τουρκία λόγω της προεκλογικής περιόδου οι δηλώσεις αυτές κινούνται πάντα στο ίδιο κλίμα.

    [04] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί και σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στη Φλώρινα οπου το θερμόμετρο κατέβηκε στους 7 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στη Κοζάνη η θερμοκρασία κατέβηκε στους -4 βαθμους και στη Καστοριά τους -3.

    Στη Θεσσαλονίκη το πρωί η θερμοκρασια ηταν δυο βαθμοί οπως και στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα και στην Καβάλα.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία στο 66ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Εδεσσας , στη διασταυρωση Νάουσας- Κοπανού, στο δρόμο Βέροιας - Εδεσσας και στο ορεινό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία - Πέντε Πηγάδια.

    Στο νομό Φλώρινας χρειάζονται αλυσίδες από το 12 εως το 25 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βίγλας , από το 17 εως το 30 χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βιτσίου jai στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού.

    [05] ΣΕ 3 ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Σε τρία σημεία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από χτες η πόλη της Θεσσαλονίκης ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί αγροτικά συλλαλητήρια και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδος χωρίς όμως γεωργικά μηχανήματα.

    Η Θεσσαλονίκη είναι αποκλεισμένη στη θέση Πράσινα Φανάρια στο δρόμο προς το αεροδρόμιο στην αερογέφυρα της Θέρμης καθώς και στον παλιό εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος του Αγίου Αθανασίου.

    Ακινητοποιημένα τρακτέρ υπάρχουν επίσης σε πολλά σημεία της Ημαθίας καθώς και στην περιοχή της Πέλλας αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά.

    [06] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Ολοκληρώνεται αύριο η επίσημη επισκεψη στην Ουγγαρία που πραγματοποιεί από τις 5 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού κ.Θάνος Μικρουτσικος.

    Ο κ.Μικρουτσικος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βουδαπέστη είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του Ουγγρο υπουργό και τον υπουργό Παιδείας. Στο πρόγραμμα των επισκέψεών του περιλαμβάνονται και επισκέψεις στο ελληνικό χωριό Ν.Μπελογιάννης, στην έδρα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Εotvow Lorant, στον Ουγγρικό ορθόδοξο ναο της Βουδαπέστης καθως και στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της πόλης Kecskemet.

    Εξάλλου, στην Ουγγαρία βρίσκεται από χθες και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης μετά από πρόσκληση του ομολόγου του στρατηγού Janow Deak.

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    "Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί την παγκόσμια νεολαία σε μια Ολυμπιάδα Συναδέλφωσης, Πολιτισμού και Ειρήνης, συμβάλλοντας μέσα από μια νέα δημιουργική αφετηρία στην Αναγέννηση των Ολυμπιακών ιδεωδων", τόνισε στην ομιλία του στην 50η Γενική Συνέλευση ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλαδας στον ΟΗΕ κ.Βασίλης Κασκαρέλης.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση που είχε θέμα "Χτίζοντας έαν ειρηνικό και καλύτερο κόμα μέσω του αθλητισμου και του Ολυμπιώδους", ο κ.Κασκαρέλης υπενθύμισε ότι "για την Ελλάδα παραμένει μέγα γεγονός ότι η Ολυμπιακή ιδέα σκεπάζει το χωρο του λαού μας πάνω απο 30 αιώνες. "Η Ολυμπιακή ιδέα μπορεί να θεωρηθεί εξέλιξη του πνεύματος της νεότητας, λουλούδι της λεβεντιάς, καρπός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", τόνισε ο κ.Κασκαρέλης. Το μήνυμα του Ολυμπισμού μέσα από τους αιώνες της μακραίωνης πορείας του στην κοινωνία των εθνών είναι, pqoshese, η οικοδόμηση ενός κοσμου ευνομίας, δικαιοσύνης και ειρήνης. "Από μια άποψη οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι αγώνες του ΟΗΕ έχουν καποια κοινά απαράβατα στοιχεία. Με άξονα τον ανθρωπο αναζητούν την ειρήνη", υπογράμμισε ο κ.Κασκαρέλης.

    Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία το 776 π.Χ. καθώς και στις προσπαθειες αναβιωσής τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στάθηκε ιδιαίτερα στην Εκεχειρία, το σταμάτημα των εντάσεων και των πολέμων, "που οι αρχαίοι πρόγονοί μας ειχαν καταφέρει να υλοποιήσουν και που, όπως είπε, επανέρχεται με την απόφαση του ΟΗΕ για εφαρμογη στις χειμερινές και θερινές Ολυμπιάδες αποτελεί ένα σημαντικό και αποτελεσματικό βήμα στην παγκόσμια ειρήνη".

    Αναφέροντας ότι στη διαχρονική του πορεία το Αθλητικό Κίνημα πέρασε πολλά στάδια, σταθμους και κρίσεις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο αθλητισμός εκφράζει μια πανίσχυρη και παγκόσμια πραγματικότητα με καταλυτικές επιρροές στον ευρύτερο κοινωνικό χωρο υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η ανάγκη για άθληση παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρολο στην καθημερινή μας ζωή".

    "Σήμερα υπάρχει ένα καθολικό ανθρώπινο χρέος που για την Ελλαδα ειναι απόλυτα δεσμευτικό, επαναπροσδιορισμού του μεγάλου Ολυμπιακού Κινήματος και της κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας στην Οικουμένη" υπογραμμισε ο κ.Κασκαρέλης ο οποίος αναρωτήθηκε αν ειναι λογικο οι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνοντας για 27 αιώνες μόνο στην Ελλάδα, "στον 20ο αιώνα να μην έγιναν στη χωρα που τους γέννησε και τους αναβίωσε στη σύγχρονη εποχή ουτε μια φορά".

    Ευχόμενος εκ μέρους του ελληνικου λαού να φιλοξενήσει η Ατλαντα με επιτυχία τους Ολυμπιακους Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι, υπογράμμισε ότι πρέπει να "σαλπίσει παντου το κυρυγμα ενός ανεξόφλητου ηθικού χρέους προς το Ολυμπιακό ιδεώδες και την Ελλαδα". Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα και την ιστορία των αιώνων με το μέρος της, να της ανατεθεί διοργανωση των Ολυμπιακών Αγώνων στις αρχες του νέου αιώνα, κατεληξε ο κ.Κασκαρέλης.

    Η Γενική Συνέλευση αργά το απόγευμα ενέκρινε ψήφισμα, που ως πρόταση αρχικά είχε υποστηριχθεί από 102 κράτη-μελη του ΟΗΕ, και το οποίο προβλέπει την επαναφορά του θεσμου της ελληνικης παραδοσιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια τέλεσης των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αταλάντα που θα διεξαχθούν από τις 19.7 μέχρι τις 4.8 του 1996.

    [08] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Η πρώτη επίσημη έναρξη της διαδικασίας για τη διαβαλκανική συνεργασία στο χώρο του κινηματογράφου ώστε να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα σε φόρουμ Βαλκάνιων σκηνοθετών στο πλαίσιο του 36ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Hessakom_jgr.

    Κατά τη διάρκεια του φόρουμ τέθηκαν τα προβλήματα της διανομής των ταινιών καθώς και της εναρμόνισης των νομοθεσιών των Βαλκανικών χωρών στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα μιας στενότερης προσέγγισης και συνεργασίας των Βαλκανικών χωρών για τη διάδοση του κινηματογράφου αλλά και για την καλύτερη γνωριμία της κουλτούρας των λαών μέσω του κινηματογράφου.

    Στο φόρουμ μετείχαν επαγγελματίες κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες και παραγωγοί από όλες τις βαλκανικές χώρες ενώ για πρώτη φορά σε διεθνές φόρουμ, Σκοπιανοί δέχτηκαν να αναφέρονται με το όνομα FYROM χωρίς να προσπαθούν να περάσουν το όνομα "Μακεδονία".

    Τον συντονισμό του φόρουμ είχαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών.

    [09] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στα τέλη του Μαρτίου του 1996 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Χρηματιστηριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσίμας, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί για το θέμα με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΒΕΘ, Παντελή Κωνσταντινίδη, και εκπροσώπων της διοίκησης της Τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη δημιουργία του Κέντρου με 700 εκατομμύρια δρχ. μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ η λειτουργία του Χρηματιστηριακού Κέντρου αναμένεται, όπως τονίστηκε, να αρχίσει στα τέλη του Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ.Ευθυμιάδη, να ανατεθεί και η μελέτη για τη διαβαλκανική συνεργασία σε θέματα κεφαλαιαγοράς μέσω του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

    Όπως άλλωστε τονίστηκε, οι γειτονικές χώρες, και ιδιαίτερα τα Σκόπια και η Νέα Γιουγκοσλαβία, έχουν ήδη εκδηλώσει άμεσο και έντονο ενδιαφέρον για τη το θέμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, καθώς "θεωρούν ότι μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για ορισμένες εταιρείες τους που προβλέπουν στην άντληση δραχμών από ένα φιλικό Χρηματιστήριο, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης".

    Σε ό,τι αφορά, δε, στη διαδικασία που θα καλούνται να ακολουθήσουν οι βαλκανικές επιχειρήσεις (είτε αμιγώς βαλκανικές, είτε κοινές επιχειρήσεις "joint ventures" για να ενταχθούν στο Χρηματιστηριακό Κέντρο, αυτή θα sum_statai, όπως διευκρινίστηκε, σε μια εγγυητική επιστολή από τοπική τράπεζα, κατά προτίμηση ελληνική ή δυτική, η οποία θα υποβάλλεται στο Κέντρο, το οποίο και "θα αποτελεί τη μόνη είσοδο στην ελληνική αγορά τέτοιων επιχειρήσεων".

    [10] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡ.ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΕΛ.ΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ

    "Τα μικρά ελληνικά νησιά δεν περιλαμβάνονται πλέον στους ταξιδιωτικούς καταλόγους", γράφει η εφημερίδα "Rhein Zeitung" σε ανταπόκριση από την Μαγιόρκα όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της ετήσιας συνέλευσης της Ένωσης Γερμανικών Γραφείων Ταξιδίων (DRV).

    Η ανταπόκριση με τίτλο "Τεράστιες ελλείψεις στα ελληνικά αεροδρόμια", καταγράφει δηλώσεις του κ.Klaus Scheyer, μέλους του προεδρείου της Ένωσης ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι οι Γερμανοί οργανωτές ταξιδιών δεν θα συμπεριλάβουν το ερχόμενο καλοκαίρι στους ταξιδιωτικούς τους καταλόγους μερικά νησιά του Αιγαίου, λόγω της επικινδυνότητας των ελληνικών αεροδρομίων.

    Ο κ.Scheyer υποστηρίζει ότι η τεχνική υποδομή των ελληνικών αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των επιβατών είναι πεπαλαιωμένη, ότι οι επιβάτες περιμένουν πολλή ώρα για να παραλάβουν τις αποσκευές τους, ότι οι αίθουσες αναμονής είναι μικρές και οι χώροι υγιεινής έχουν σοβαρές ελλείψεις.

    Ο Γερμανός τουριστικός πράκτορας επικαλείται ακόμη δηλώσεις Ελλήνων πιλότων οι οποίοι σημειώνεται ότι αναφέρονται συχνά σε παρ' ολίγον συγκρούσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, σε προβλήματα συνεννόησης με τους πύργους ελέγχου και στις επικίνδυνες πίστες, που πολλές φορές δεν διαθέτουν ούτε ραντάρ.

    Πάντως ο κ.Scheyer δηλώνει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν διαφήμιση για ποιοτικό τουρισμό αλλά εκφράζει την απορία του για τους λόγους είσπραξης του φόρου αεροδρομίου.

    Ο Γερμανός τουριστικός πράκτορας χαρακτήρισε την αφαίρεση των νησιών από τους καταλόγους "πρώτο μέτρο" το οποίο όπως λέει, λαμβάνεται "τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για ποιοτικούς λόγους".

    [11] ΣΤΗΝ ΡΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

    Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1914 στην κοινότητα ΡεντίναΣ του νομού Καρδίτσας λειτουργεί το μοναδικό αναγνωρισμένο από το υπουργείο πολιτισμού μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στο κτίριο αυτό τα χρόνια της κατοχής λειτουργούσε η σχολή εφέδρων αξιωματικών τους ΕΛΑΣ από την οποία αποφοίτησαν 1260, ενώ σήμερα μαζί με το μουσείο στεγάζεται και το σχολείο του χωριού.

    "Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό", ο τίτλος του τραγουδιού των αντιστασιακών, γραμμένος κάτω από το πλακάτ που απεικονίζει την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, φωτογραφικό υλικό για τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης τόσο του ΕΛΑΣ όσο και του ΕΔΕΣ και κειμήλια όπως όπλα και sva_qer γεμίζουν το μουσείο.

    "Η Ρεντίνα είχε ιστορία στην εθνική αντίσταση" τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου κ Λάμπρος Τσίρας, στέλεχος της ΕΠΟΝ στην διάρκεια της κατοχής. "Το μουσείο ιδρύθηκε για να προβληθεί η ιστορία του χωριού στην εθνική αντίσταση. Το αρχηγείο Αγράφων που ήταν στελεχωμένο με 35 αξιωματικούς βρισκόταν έξω από το χωριό μας και εκεί που σήμερα είναι το μουσείο λειτουργούσε η σχολή εφέδρων αξιωματικών του ΕΛΑΣ" επισήμανε.

    Σημειώνεται πως το μουσείο ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1991 από ΕΑΜμογενείς οργανώσεις τον σύλλογο των απανταχού Ρεντινιωτών και τον σύλλογο των Αγραφιωτών.

    [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟ ΄97

    Με τη διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου αφιερωμένου σε θέματα που αφορούν τους δημοτικούς χορούς και τις φορεσιές θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97 το ελληνικό τμήμα του διεθνούς συμβουλίου των οργανώσεων φεστιβάλ φολκλόρ και παραδοσιακών τεχνών C.I.O.F.F.

    Παράλληλα με το συνεδρίο θα πραγματοποιηθούν και εκλαϊκευμένα σεμινάρια διδασκαλίας δημοτικών χορών.

    "Σήμερα στην Ελλάδα οι δημοτικοί χοροί αλλά και οι λαϊκές φορεσιές κατορθώνουν να διασώζονται και να διατηρούνται χάρη στους πολιτιστικούς-λαογραφικούς συλλόγους οι οποίοι ουσιαστικά επιτελούν ένα εθνικό έργο" τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ελληνικού τμήμaτος του C.I.O.F.F κ Απόστολος Γατζόγιας. Σύμφωνα με τον κ Γατζόγια η Ελλάδα είναι μία χώρα πλούσια σε παραδοσιακούς χορούς και φορεσιές που δυστυχώς όμως καθημερινά υφίστανται αλλοίωση. Στόχος της C.I.O.F.F. που λειτουργεί σύμφωνα με το statut Β της UNESCO δεν είναι απλά και μόνο η διοργάνωση διεθνών φολκλορικών φεστιβάλ αλλά και η διάσωση του λαϊκού πολιτισμού καθώς και η προβολή της φιλίας των λαών του κόσμου μέσω των παραδοσιακών τεχνών και των διεθνών ανταλλαγών.

    Στο ελληνικό τμήμα της διεθνούς αυτής οργάνωσης μετέχουν 35 χορευτικά συγκροτήματα, ενώ στόχος του είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ των λαών όλου του κόσμου με την οργάνωση φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσική. Μέχρι σήμερα έχει οργανώσει διεθνή φεστιβάλ στα Ιωάννινα την Κατερίνη τη Νάουσα και τη Νέα Καρβάλη Καβάλας ενώ υπό οργάνωση είναι φεστιβάλ στην Αριδαία.

    Εξάλλου κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ελληνικού τμήματος της C.I.O.F.F. στις 18 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η προετοιμασία για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997 καθώς και η διοργάνωση εκτός από το συνέδριο και φεστιβάλ χορού.

    [13] Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Η καρδιά του 36ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος δεν χτυπά μόνο στην πρωτεύουσα του Βορρά. Τετρακόσιοι Kιλκισιώτες παρακολούθησαν χτές βράδυ στη μοναδική αίθουσα κινηματογράφου που έχει απομείνει στην πόλη τους τα εγκαίνια της πρώτης περιφερειακής εκδήλωσης του Φεστιβάλ και την πρώτη προβολή που ήταν αφιερωμένη στον Μιχάλη Κακογιάννη.

    Την έναρξη των εκδηλώσεων κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης, ο οποίος εξήγγειλε την ίδρυση και στέγαση στο Κιλκίς πινακοθήκης καθώς και την ανέγερση αίθουσας πολλαπλών θεαμάτων. Ο σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργείου πολιτισμού Γιάννης Μπακογιαννόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου για την αξιοποίηση από την τοπική αυτοδιοίκηση των κινηματογραφικών αιθουσών που έχουν απομείνει στην περιφέρεια.

    Στις αποκεντρωμένες περιφερειακές εκδηλώσεις το 1997 τόσο στο Κιλκίς όσο και σε άλλες πόλεις της Μακεδόνιας και της Θράκης αναφέρθηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 'Θεσσαλονίκη ΄97" Γιάννης Βακαρέλης. Τον ενθουσιασμό τους για την διοργάνωση εκδηλώσεων του Φεστιβάλ εξέφρασαν ο νομάρχης Γιώργος Φλωρίδης και ο δήμαρχος Τάσος Αμανατίδης.

    Την ταινία "Ηλέκτρα" του Κακογιάννη προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιάννης Πετρόπουλος.

    Παράλληλα εκδηλώθηκε σημαντική πρωτοβουλία από στελέχη της πρώην κινηματογραφικής λέσχης Κιλκίς για την επανασύσταση της.

    [14] ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Λαμπρές εκδηλώσεις θα γίνουν το 1997 στη Μελβούρνη για να γιορταστούν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της αρχαιότερης και μαζικότερης ομογενειακής οργάνωσης της Αυστραλίας, τόνισε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Γιώργος Φουντάς, στην ομιλία του κατά τον ετήσιο χορό του οργανισμού, τον οποίο τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

    Ο κ. Φουντάς, μιλώντας σε εκατοντάδες ομογενείς , αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που αντιμετώπισαν οι πρωτοπόροι ομογενείς οι οποίοι κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και ρατσισμό ίδρυσαν την κοινότητα και την πρώτη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μίλησε για την πλούσια δράση της ιστορικής οργάνωσης και σημείωσε οτι ίσως να είχε αφανιστεί πρόσφατα λόγω χρεών, αν δεν τη βοηθούσε η Ελλάδα με την χορήγηση ενός δανείου, ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ομοσπονδιακός υπουργός μετανάστευσης γερουσιαστής Νίκος Μπόλκας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ. Κίτιγκ, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας πέτυχαν πολλά σε όλους τους τομείς. "Σήμερα τόνισε το 50%των νέων ελληνικής καταγωγής, είναι πτυχιούχοι".

    Ο κ. Μπόλκας διάβασε και μήνυμα του πρωθυπουργού, Pyk Κίτιγκ, ο οπο[ιος ανέφερε οτι οι Ελληνες μεταναστεύουν στην Αυτσραλία εδώ και 160 χρονια και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ υπήρχαν πρωτοπόροι στους αγώνες για να αποκτησουν οι μετανάστες ίσα δικαιώματα.

    Τον αρχηγό της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης, Τζόν Χάουαρντ, εκπροσώπησε ο φιλελεύθερος βουλευτής Π. Νιουτζεντ, ο οποίος μίλησε για τα 98 χρόνια "εκπληκτικής προσφορας της ελληνικής κοινότητας".

    [15] 26 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ 3 ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

    Οκτώ νεαροί φίλαθλοι συνελήφθησαν για να οδηγηθούν στον εισαγγελέα σχετικά με τα χτεσινοβραδινά επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας στη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα επεισόδια αυτά τραυματίστηκαν 26 αστυνομικοί και τρεις φίλαθλοι, εκ των οποίων κανείς δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ N.Υ.TIMES

    Προσχέδιο του ειρηνευτικού σχεδίου που επεξεργάστηκε η αμερικανική πλευρά και το οποίο έχει δοθεί στους επικεφαλής της Γιουγκοσλαβίας, Κροατίας και Βοσνίας ως βάση των συνομιλιών που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο Οχάιο αποκαλύπτεται σε σημερινό δημοσίευμα των "New York Times"

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το προσχέδιο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο αποτελείται από 11 δακτυλογραφημένες σελίδες, αποτελείται από δύο μέρη.

    Στο πρώτο μέρος αναφέρεται ότι οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο έχει κατηγορηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές του μελλοντικού βοσνιακού κράτους, ενώ οι νέες αρμόδιες βοσνιακές αρχές που θα αναδειχτούν από τις εκλογές, είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν και να εκδώσουν τα πρόσωπα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Όπως είναι γνωστό για εγκλήματα πολέμου έχουν κατηγορηθεί από το Δικαστήριο της Χάγης οι ηγέτες των Σερβοβόσνιων, Κάραζιτς και Μλάντιτς.

    Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στον τρόπο σύνθεσης του νέου προεδρείου και του νέου συνταγματικού δικαστηρίου, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των "New York Times", το βοσνιακό κράτος θα αποτελείται από δύο μέρη, την μουσουλμανικοκροατική ομοσπονδία και την σερβική δημοκρατία.Κάθε ενα από τα δύο αυτά μέρη θα έχει τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Την ενότητα του νέου κράτους θα εξασφαλίσει το νέο προεδρείο, το οποίο θα αποτελείται από εννέα μέλη. Έξι από την μουσουλμανικοκροατική πλευρά και τρία από την σερβική πλευρά.

    Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι σε ουδεμία περίπτωση οι δυνάμεις οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές δεν έχει το δικαίωμα να εισχωρήσει ή να μείνει στα εδάφη της άλλης πλευράς χωρίς την άδεια του προεδρείου.

    Το νέο προεδρείο θα έχει τετράχρονη θητεία, και στην ηγεσία του προεδρείου θα εναλλάσσονται τα εννέα μέλη του προεδρείου κάθε πεντέμισι περίπου μήνες. Μετά το τέλος των τεσσάρων ετών θα εκλέγεται νέο προεδρείο.

    Να σημειωθεί ότι τέτοιο σύστημα λειτουργίας είχε εφαρμοστεί μετά το θάνατο του Τίτο στην τότε Γιουγκοσλαβία.Το συνταγματικό δικαστήριο, στις αρμοδιότητες του οποίου θα είναι και να αποφασίζει κατά πόσο μπορεί να είναι νόμιμο το δικαίωμα κάποιας πλευράς, σερβικής ή κροατικής, να αναπτύξει συνομοσπονδιακούς δεσμούς με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας ή με την Κροατία, θα αποτελείται επίσης από εννέα μέλη. Τέσσερα μέλη θα εκλέγει η μουσουλμανικοκροατική ομοσπονδία, δύο η σερβική πλευρά, ενώ τρία μέλη θα καθορίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από συνεννόηση με το προεδρείο.

    Αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Νίκολας Μπερντ, ανακοίνωσε πως πράγματι κάποιο pqosw]dio έφτασε στα χέρια δημοσιογράφων των "New York Times", αλλά ανέφερε πως υπάρχουν περισσότερα του ενός προσχέδια, ενώ χαρακτήρισε ως αβάσιμη την πληροφορία ότι στο προσχέδιο προβλέπεται η αφαίρεση δικαιωμάτων του Κάραζιτς να πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές.

    [17] ΕΙΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ Ε.Ε. ΖΗΤΑ Η ΠΓΔΜ

    Ειδική ασφάλιση για τα αυτοκίνητα προερχόμενα από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμόζεται από σήμερα, 7 Νοεμβρίου, στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

    Χθες, ο διευθυντής του Εθνικού γραφείου πράσινης κάρτας της ΠΓΔΜ Νίκολα Τσαούσεφσκι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ανακοίνωσε ότι η επιβολή του νέου μέτρου οφείλεται στο ότι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η Μ.Βρετανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, δεν έχουν αναγνωρίσει την πράσινη κάρτα της ΠΓΔΜ. Ο κ.Τσοαυσέφσκι είπε χαρακτηριστικά, οτι η εφαρμογή του μέτρου έγινε παρα την αντίθετη βούληση της κυβέρνησης του.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, αναμένεται παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Γραφείου Πράσινης Κάρτας, με σκοπό την αναγνώριση της πράσινης κάρτας της ΠΓΔΜ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

    [18] ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Πολυμελής επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων Ντρουσαν Πέτροφσκι πραγματοποιεί επισκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της προώθησης της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι σαράντα περιπου σκοπιανοί επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή, θα έχουν συναντήσεις με οικονομικους παράγοντες της Τουρκίας με τους οποίους θα συζητήσουν τις δυνατότητες για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών τους καθως και τις δυνατότητες επένδυσης στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια" έχει ήδη συσταθεί μεικτο Οικονομικό- Εμπορικό Συμβουλιο, που στοχεύει στην παροχή πληροφόρησης για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, στην προαγωγή της εμπορικής συνεργασίας και την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων στην παγκόσμια αγορά. Πρόεδροι του μεικτου αυτού βοηθητικου οργάνου είναι για μεν την σκοπιανή πλευρά ο διευθυντής της Χημικής Βιομηχανίας των Σκοπίων Γιοργκο Τσουκα και ο δρ.Τσελικ Κουρντογλου για την τουρκική πλευρά.

    Η δημιουργία του Οικονομικου-Εμπορικού Συμβουλίου κρίθηκε απαραίτητη καθώς παρά τις ικανοποιητικές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις οι εμπορικες συναλλαγές της ΠΓΔΜ με την Τουρκία βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο περιορισμός των συναλλαγών, |pyr υποστηρίζει η τουρκική πλευρά, οφείλεται στο ότι οι Τουρκοι επιχειρηματίες δεν έχουν την κατάλληλη ενημερωση για την οικονομική κατασταση της ΠΓΔΜ και για τις δυνατότητες για επένδυση στην αγορά της.

    Συμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπιων κατά τη διάρκεια του 1994 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε αύξηση κατά 30% και σήμερα φθάνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια.

    [19] ΟΜΑΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου Κίρου Γκλιγκόρωφ δεν ανέκοψε την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος της ΠΓΔΜ. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε το Συμβουλιο Κρατικής Ασφαλείας των Σκοπίων το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του εκτελούντα χρέη προέδρου της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντωφ.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Προεδρικό Γραφείο, στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε θετικά η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας της χωρας, "παρά την πολυπλοκότητα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της δολοφονικής απόπειρας κατά του προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ". Επισημάνθηκε ότι τόσο οι θεσμοί όσο και τα θεσμοθετημένα όργανα λειτουργούν ομαλά ενώ εκτιμήθηκε ότι "η πολιτική της ανάπτυξης των καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες συνεχίζεται".

    Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο εκτίμησε ως θετική την μέχρι τώρα υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων.

    [20] ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στα Σκόπια Γερμανική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

    Σκοπός της επίσκεψης αυτής που θα διαρκέσει έως και τις 9 Νοεμβρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας που θα προβλέπει την προστασία και προαγωγή των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [21] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΖΑΜΙ

    Την μοναδική όπως την χαρακτηρίζει περίπτωση του χωριού Καμενίτσα κοντά στην Κορυτσά παρουσιάζει σήμερα η ανεξάρτητη εφημερίδα των Τιράνων "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους "μουσουλμάνοι το θρήσκευμα", έκτισαν εκκλησία και όχι τζαμί.

    Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλαξαν τα ονόματά τους σε χριστιανικά και αναφέρεται η περίπτωση ενός ο οποίος έγινε ιερέας.

    Η "ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ" χαρακτηρίζει το τελευταίο φαινόμενο συχνό και καταγράφει την περίπτωση της πόλης Τσερίκ στην κεντρική Αλβανίας όπου, όπως σημειώνει, έχουν jatatehe_ στο Δημαρχείο τουλάχιστον 150 αιτήσεις ατόμων που ζητούν να αλλάξουν το όνομά τους σε ελληνικό.

    [22] ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ:ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος, τόνισε σήμερα ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ.Παναγιώτης Σγουρίδης σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του που είχε στην Λευκωσία με την υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Κλαίρη Αγγελίδου.

    Ο κ.Σγουρίδης είπε ότι θεωρεί ότι μετά από το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που καλύπτει τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο, το μεγαλύτερο βήμα που θα μπορούσε να γίνει είναι το Ενιαίο Πολιτιστικό Δόγμα "με το οποίο, όπως σημείωσε, οι περιοχές θα συνδεθούν και θα ανταλλάξουν τους πολιτισμούς και τις εμπειρίες τους".

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό" οι δύο χώρες να προχωρήσουν στη δημιουργία τέτοιου πολιτιστικού δόγματος προσθέτοντας ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων στο θέμα αυτό.

    Από πλευράς της, η κ.Αγγελίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες επαφές, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία του υπουργείου της με τη Βουλή των Ελλήνων θα συνεχιστεί το Φεβρουάριο όταν στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί κυπριακή έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει αρχαιολογικά αντικείμενα, βυζαντινές εικόνες και έργα της λαϊκής μας παράδοσης.

    [23] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

    Μείωση του αριθμού των τουριστών με υψηλό εισόδημα διαπιστώνει μετά την παρέλευση της υψηλής τουριστικής περιόδου ο πρόεδρος του "Συνδέσμου Επαγγελματικών Διευθυντών Ξενοδοχείων" της Τουρκίας κ. Γιουσούφ Χατζησουλεϋμάν.

    Η μείωση που προέρχεται κυρίως από πολίτες ευρωπαϊκών χωρών αποδίδεται από τον κ.Χατζησουλεϋμάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Η συνεχής αναφορά της φράσης ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με την Τουρκία, δημιούργησε ανησυχίες στον Δυτικοευρωπαίο τουρίστα, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου και καταλήγει επισημαίνοντας ότι δεν διορθώθηκε ακόμα η πολιτική εικόνα της Τουρκίας.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζησουλεϋμάν σημειώνει επίσης ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των Γερμανών και των Ρώσων τουριστών.

    [24] Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από αύριο πολυμελές κλιμάκιο της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου tgr Σερβικής Δημοκρατίας γίνεται γνωστό ότι η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες με μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης, την Εκκλησία της Ελλάδας και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Tuesday, 7 November 1995 - 17:44:41