Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Flash 9.61 Interactive: News in Greek, 99-02-19

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: Flash 9.61 Interactive <http://www.flash.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική πρωτοβουλία για Οτσαλάν και κουρδικό
  • [02] "Ξηλώνεται" η ΕΥΠ
  • [03] Βουβή ορκωμοσία και παράδοση υπουργείων
  • [04] Ανασχηματισμός περιορισμένης ευθύνης
  • [05] Αδηλο το μέλλον των εγκλωβισμένων στην πρεσβεία

  • [01] Ελληνική πρωτοβουλία για Οτσαλάν και κουρδικό

    19/2/1999 3:03:05 μμ

    Με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση αντιδρά στην ένταση που προκαλεί η τραγική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν. Νέα επίθεση Σημίτη κατά "ανόητων υπερπατριωτών"

    Εχοντας στο πλευρό του τα κορυφαία μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για την τραγική κατάληξη της υπόθεσης Οτσαλάν και ανακοίνωσε την ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη δίκη του Κούρδου ηγέτη. Παράλληλα επανέλαβε την επίθεση κατά των «ανόητων, δήθεν υπερπατριωτών» που έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα.

    Σε ανάλογη πρωτοβουλία προέβη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ζητεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία να παρέμβουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική μεταχείριση του Οτσαλάν και η δίκη του με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σημείωσε τα εξής:

    «Εχουμε πλήρη συνείδηση και συμμεριζόμαστε την πικρία του ελληνικού λαού. Η προσοχή είναι στραμμένη στο αστυνομικό μέρος και η τελική εξέλιξη αδικεί κατάφωρα την εικόνα της χώρας και τα γεγονότα. Η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο το ηθικό της χρέος ως χώρα που σέβεται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επραξε το καθήκον της αν και σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρε έχει ζωτικό πρόβλημα ασφάλειας λόγω της τουρκικής απειλής. Δυστυχώς, όμως, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε οι διεθνείς παράγοντες έλαβαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υπόθεσης εδώ και πολλούς μήνες. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αντιληπτό ούτε από τους Κουρδους και τον Οτσαλάν που έπρεπε να καταλάβουν ότι η εμπλοκή της Ελλάδας δεν βοηθάει κανέναν. Αυτό δεν έγινε αντιληπτό και από ανεύθυνους και από ανόητους υπερπατριώτες που παίζουν με τα εθνικά συμφέροντα. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού ήταν δεδομένη και δεν χρειαζόταν καμιά απόδειξη. Σε σχέση με την τύχη του Οτσαλάν ήμασταν σαφείς: δεν χορηγούμε άσυλο γιατί θα ήταν στρατηγικό σφάλμα σε σχέση με τη στρατηγική της χώρας. Είχαμε την υποχρέωση να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τετελεσμένα γεγονότα και τώρα διεξάγεται έρευνα σε βάθος. Ο Οτσαλάν βρέθηκε παράνομα στην Ελλάδα με κίνδυνο να υπάρξει τεράστια τουρκική εκστρατεία για σχέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ. Πρώτιστο καθήκον για μας ήταν να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Εγιναν σφάλματα στους χειρισμούς και γι αυτό αναλάβαμε την ευθύνη. Αλλά δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στον τόπο όσοι υιοθετούν κάθε εκδοχή και αγνοούν την επίσημη και καθαρή θέση της κυβέρνησης. Κατανοώ τις αντιδράσεις με κίνητρο την αξιοπρέπεια της χώρας, αλλά δεν δέχομαι αντιδράσεις που έχουν στόχο την πορεία του τόπου. Για την Ελλάδα είναι τώρα η ώρα των πρωτοβουλιών. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι συνθήκες κράτησης και οι εγγυήσεις για τη ζωή του αποτελούν θέμα προτεραιότητας.»

    [02] "Ξηλώνεται" η ΕΥΠ

    19/2/1999 3:02:55 μμ

    Η Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε πως η υπόθεση Οτσαλάν ήταν το κύκνειο άσμα για τους μηχανισμούς της υπηρεσίας

    Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως κύρια προτεραιότητα του έργου της στο υπουργείο θα είναι η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

    Η κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί πως οι αλλαγές αφορούν και τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους νευραλγικούς τομείς της υπηρεσίας, η οποία και υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Οπως είπε χαρακτηριστικά, "η υπόθεση Οτσαλάν ήταν το κύκνειο άσμα ενός μηχανισμού. Η υπηρεσία αυτή θα αναδιοργνωθεί εκ βάθρων με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

    Αποτελεί κοινή συνείδηση και δική μου πολιτική επιλογί πως στην ΕΥΠ πρέπει να αλλάξουν πολλά και σε επίπεδο προσώπων και δομών."

    [03] Βουβή ορκωμοσία και παράδοση υπουργείων

    19/2/1999 3:02:38 μμ

    Χωρίς δηλώσεις και πανηγυρικό τόνο ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

    Με μια βουβή ορκωμοσία, μ ένα χλωμό, νέο υπουργικό συμβούλιο κι έναν εμφανώς κουρασμένο πρωθυπουργό, ξεκίνησε η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης στην αβέβαιη, επώδυνη μετά Οτσαλάν εποχή...

    Κανένας από όσους βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο δεν είχε διάθεση για δηλώσεις και, σίγουρα, ο τόνος δεν ήταν πανηγυρικός.

    Παράλληλα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν πως ο ανασχηματισμός ήταν περιορισμένου εύρους και δεν αντιστρέφει το κλίμα κατά της κυβέρνησης.

    «Κατώτερος των περιστάσεων ο ανασχηματισμός», όπως αναγνώρισε ευθέως μέσω του Flash και ο κ. Στέφανος Μανίκας, δίνει πεδίο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, ενώ δεν φαίνεται να αίρει - σύμφωνα με τις πληροφορίες - ούτε την εσωκομματική δυσφορία.

    Αλλά και στην παράδοση των υπουργείων, οι νέοι υπουργοί και οι προκάτοχοι τους απέφυγαν να αναφερθούν στην υπόθεση Οτσαλάν. Μόνο η Βάσω Παπανδρέου επανέλαβε τις θέσεις του πρωθυπουργού για ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης, ενώ ο Φ. Πετσάλνικος είπε πως φεύγει χωρίς να έχει την αίσθηση πως δεν έπραξε κάτι σωστό.

    Στο υπουργείο Εξωτερικών τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Θ. Πάγκαλος απέφυγαν να αναφερθούν στις εξελίξεις, ενώ ο νέος υπουργός επαίνεσε τον προκάτοχο του αν και πριν από δύο μέρες είχε ζητήσει την παραίτηση του...

    [04] Ανασχηματισμός περιορισμένης ευθύνης

    19/2/1999 2:35:42 μμ

    Η Β.Παπανδρέου στο υπουργείο Εσωτερικών, υπουργός Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Ευ.Βενιζέλος, Δημόσιας Τάξης ο Μ. Χρυσοχοϊδης. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    Η μετακίνηση της Βάσως Παπανδρέου στο υπουργείο Εσωτερικών, η αναβάθμιση του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και η προώθηση του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Ανάπτυξης αποτελούν την αιχμή του ανασχηματισμού στον οποίο προέβη ο πρωθυπουργός.

    Ο νέος ανασχηματισμός εισάγει δύο νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, τους κ. Νιώτη, και Τζανή, αλλά δεν ήταν, τελικά, ευρύτατος, όπως τουλάχιστον προέβλεπαν νωρίτερα οι πολιτικοί αναλυτές.

    Οι αλλαγές στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός είναι οι εξής: Η κ. Βάσω Παπανδρέου μετακινείται από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου. Υφυπουργοί, οι Γιώργος Φλωρίδης και Λεωνίδας Τζανής.

    Στο υπουργείο Εξωτερικών αναβαθμίζεται σε υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ενώ ο Γρηγόρης Νιώτης αναλαμβάνει υφυπουργός με αρμοδιότητα στα θέματα απόδημου ελληνισμού.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει υπουργός Ανάπτυξης με υφυπουργό το Γιάννη Χαραλάμπους.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετακινήθηκε από το υφυπουργείο Ανάπτυξης και αναλαμβάνει υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Στο υπουργείο Αιγαίου τοποθετήθηκε ο Σταύρος Μπένος, στη θέση της Ελισάβετ Παπαζώη που αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
    Υπουργός στον Πρωθυπουργό: Κων/νος Γείτονας
    Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό: Γεώργιος Πασχαλίδης

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
    Υπουργός: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Υφυπουργοί: Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΑΝΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
    Υπουργός: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
    Υφυπουργός: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    Υπουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Αναπληρωτής Υπουργός: ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
    Υφυπουργός: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    Υπουργός: ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
    Υφυπουργοί: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    Υπουργός: ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
    Υφυπουργοί: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    Υπουργός: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
    Υφυπουργός: ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    Υπουργός: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
    Υφυπουργοί: ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
    Υπουργός: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
    Υφυπουργοί: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
    Υπουργός: Γεώργιος Ανωμερίτης
    Υφυπουργοί: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
    Υπουργός: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
    Υφυπουργοί: ΦΟΙΒΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
    Υπουργός: ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
    Υφυπουργοί: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
    Υπουργός: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    Υπουργός: ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ
    Υφυπουργός: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
    Υπουργός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
    Υπουργός: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
    Υπουργός: Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
    Υπουργός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
    Υπουργός: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ
    Υφυπουργός: Ν. ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
    Υπουργός: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

    [05] Αδηλο το μέλλον των εγκλωβισμένων στην πρεσβεία

    19/2/1999 2:35:27 μμ

    Τα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν που βρίσκονται στην Αθήνα, μεταφέρουν το κλίμα φόβου που επικρατεί στην πολιορκούμενη ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι

    Aδηλο παραμένει το μέλλον των τριών συνεργατριών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που βρίσκονται εγκλωβισμένες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί κάποια ελληνική πρωτοβουλία απεγκλωβισμού τους.

    Τα μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν που βρίσκονται στην Αθήνα, μεταφέρουν το κλίμα φόβου που επικρατεί στην πολιορκούμενη ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, καθώς οι εγκλωβισμένες συνεργάτριες του Οτσαλαν δεν αποκλείουν μια επιχείρηση επέμβασης των κενυατικών - και όχι μόνο- αρχών για τη σύλληψή τους.

    Πάντως ο Ελληνας πρέσβης στην Κένυα επιμένει πως οι τρεις γυναίκες είναι ασφαλείες, παρά τις ανησυχίες των συμπατριωτών τους στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο βουλευτών αναμένει την έγκριση του προέδρου της Βουλής προκειμένου να μεταβούν στην Κένυα και να "εποπτεύσουν" την ασφαλή μεταφορά των γυναικών εκτός της πρεσβείας.


    Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rador2html v2.02 run on Friday, 19 February 1999 - 16:03:46 UTC