Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Flash 9.61 Interactive: News in Greek, 99-02-25

Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article

From: Flash 9.61 Interactive <http://www.flash.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πτήση προς την Αθήνα οι εγκλωβισμένοι του Ναϊρόμπι
  • [02] Κάλπες ζήτησε ο Καραμανλής
  • [03] "Mήνυμα" Ακη για το συνέδριο
  • [04] Εκκλήσεις για δίκαιη δίκη
  • [05] Η Αγκυρα συνεχίζει την προπαγάνδα
  • [06] Ο Θ. Πάγκαλος στον εισαγγελέα
  • [07] Ο Γ. Παπανδρέου στον Flash

  • [01] Σε πτήση προς την Αθήνα οι εγκλωβισμένοι του Ναϊρόμπι

    25/2/1999 4:10:33 μμ

    Πετούν προς την Αθήνα οι σύντροφοι του Οτσαλάν και ο Ελληνας ταγματάρχης της ΕΥΠ

    Οι τέσσερις έγκλειστοι της ελληνικής πρεσβείας - οι τρεις συντρόφισες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης - και μαζί τους ο πρέσβης Γιώργος Κωστούλας, πετούν προς την Αθήνα έτοιμοι να διαβούν την πύλη του διπλωματικού ασύλου .

    Τον συντονισμό της επιχείρησης απεγκλωβισμού έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος μετέβη χθες το βράδυ στην Κένυα με γαλλικό Φάλκον που, θα φέρει εδώ και τους τέσσερις ομήρους και κύριους μάρτυρες των όσων δραματικών έγιναν στο Ναϊρόμπι πριν από δέκα ημέρες.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, οι ελληνικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τις αρχές της Κένυας, εξασφάλισαν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, αλλά και την παρουσία ευρωπαίων διπλωματών. Το κονβόϊ ξεκίνησε από την ελληνική πρεσβεία και με μεγάλη ταχύτητα έφτασε σε λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της επιχείρησης.

    [02] Κάλπες ζήτησε ο Καραμανλής

    25/2/1999 2:17:21 μμ

    Με την επιχείρηση ασφαλούς επιστροφής των τεσσάρων απο την Κένυα, σε εξέλιξη, η πολιτική σκηνή, εξακολουθεί να βρίσκεται στη βαρειά σκιά που έχει ρίξει η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Σε κυβερνητικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με αντικείμενο την Ατζέντα 2000, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για τη Βόννη για να συμμετάσχει αύριο στο συμβούλιο κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης.

    Οι ελληνικές πιέσεις προς την ευρωπαϊκή ένωση εντείνονται και με επιστολή που απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός προς τους ευρωπαίους ομολόγους του, ζητεί να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, για μια δίκαιη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Απο την πλευρά της αντιπολίτευσης συνεχίσθηκε και σήμερα η επίθεση κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, ενω για πρώτη φορά ο Προεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής εκανε σαφή αναφορά σε «προσφυγή στις κάλπες».

    Έκκληση να μην μετατραπεί ένα εθνικό ατύχημα σε εθνική καταστροφή, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημητρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι οι άθλιες κατηγορίες της Αγκυρας δεν έχουν αποδέκτη.

    Οσον αφορά τη τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας για την υπόθεση Οτσαλάν, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε σήμερα στον Flash ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος κινείται στο μήκος κύματος υπευθυνότητας που πρέπει να επιδείξουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σ΄αυτή τη δύσκολη καμπή.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επανήλθε σήμερα στο θέμα, με την ευκαιρία της παραλαβής νέου αρματαγωγού στον Σκαραμαγκά. Απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις για υπόθαλψη τρομοκρατικών ενεργειών απο την Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «η Αγκυρα είναι εκείνη που κρίνεται σ΄αυτην την υπόθεση και δεν μπορεί να κρίνει άλλους».

    [03] "Mήνυμα" Ακη για το συνέδριο

    25/2/1999 11:09:04 πμ

    "Ενα συνέδριο αποκλεισμών θα οδηγούσε σε περιπέτειες. Απαιτείται νέα σύνθεση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Εθνικό και πολιτικό πλήγμα η περιπέτεια Οτσαλάν"

    Στο μέτωπο των εσωτερικών εξελίξεων το σημαντικό νέο στοιχείο είναι η πρώτη παρέμβαση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Με δύο βασικούς άξονες: την ανησυχία για τις προθέσεις και τις πιθανές κινήσεις της Αγκυρας το επόμενο διάστημα αφενός και τη στάση του στο συνέδριο αφετέρου. Με την προειδοποίηση ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμη συγκυρία και ένα συνέδριο αποκλεισμών θα οδηγούσε σε περιπέτειες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζητεί νέα σύνθεση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή προσώπων από όλες τις τάσεις και χωρίς αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

    Κατά τον Ακη Τσοχατζόπουλο η υπόθεση Οτσαλάν αποτελεί εθνικό και πολιτικό πλήγμα ανεξάρτητα από την πρόθεση που είχε η κυβέρνηση. Εχουν προκύψει βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα, το φρόνημα του λαού, αλλά και για την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός λαός έχει συγκλονιστεί, λυπάται ντρέπεται και οργίζεται.

    Ολοι διαισθάνονται τη διεθνή αποδυνάμωση της χώρας καθώς και τους αυξημένους κινδύνους.

    Ηδη το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δίνη της υπόθεσης Οτσαλάν, που μοιάζει να άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Και ο Γιώργος Παπανδρέου για την ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως θεσμικές αλλαγές στο κόμμα και να αποτραπούν ομαδοποιήσεις - σε ασυνήθιστα σκληρή μάλιστα για τον ίδιο γλώσσα.

    Πάντως μετά την κυβερνητική και κομματική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ο Δημήτρης Ρέππας είπε πως τίποτα δεν αλλάζει στον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ και ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να γίνει ρυθμιστής των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

    [04] Εκκλήσεις για δίκαιη δίκη

    25/2/1999 11:08:44 πμ

    Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι είναι ελεύθεροι να επισκεφτούν τον Οτσαλάν, ενώ συνεχίζονται οι εκκλήσεις για δίκαιη δίκη του Κούρδου ηγέτη

    Κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Άγκυρα για την διεξαγωγή μιας έντιμης δίκης του Αμπντουλάχ Οσταλάν . Μάλιστα η κυβέρνηση-Ετσεβίτ διέψευσε ότι παρεμποδίστηκαν οι τούρκοι δικηγόροι να επισκεφτούν προχθές τον κούρδο ηγέτη στις φυλακές του Ιμραλί.

    Εκπρόσωπος Τύπου της Άγκυρας δήλωσε ότι οι δικηγόροι, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους, είναι ελεύθεροι να επισκεφτούν τον Οσταλάν. Βάση της δικαστικής διαδικασίας ο Οτσαλάν τέθηκε χθες υπό προσωρινή κράτηση για μια περίοδο που μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες με πιθανή παράταση τεσσάρων μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη της δίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάκριση και την σύνταξη του κατηγορητηρίου η διαδικασία περνάει στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας το οποίο μπορεί να εμποδίσει τους δικηγόρους του Οσταλάν να μελετήσουν στοιχεία της υπόθεσης με το επιχείρημα ότι αυτά συνδέονται με την ασφάλεια του τουρκικού κράτους.

    Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την διεθνοποίηση του κουρδικού προβλήματος και της επικείμενης δίκης του Οσταλάν χαρακτήρισε ο υπουργός αναπληρωτής εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης τη κίνηση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έδωσε ολιγοήμερη διορία στην Αγκυρα για να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και σύλληψης του Οσταλάν αλλά και να επιτρέψει στους προσωπικούς δικηγόρους του να μεταβούν στο Ιμραλί.

    Στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται σήμερα η έγκριση του ψηφίσματος που κατέθεσε η σοσιαλιστική ομάδα ζητώντας μεταξύ άλλων πολιτική επίλυση του κουρδικού και δίκη με παρουσία διεθνών παρατηρητών.

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λόρδος Ράσελ Τζόνσον δήλωσε ότι προτίθεται να μεταβεί εντός της εβδομάδας στην Τουρκία προκειμένου να έλθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για την υπόθεση.

    Έκκληση στην Αγκυρα για έντιμη δίκη απηύθυναν ο ΟΑΣΕ και η Διεθνής Αμνηστία.

    Στην Ιταλία τουλάχιστον 20 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην χθεσινή πορεία υποστήριξης προς τον Οτσαλάν, στη Ρώμη, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε την εφαρμογή εμπάργκο κατά της Τουρκίας σε ο, τι αφορά τις πωλήσεις όπλων

    [05] Η Αγκυρα συνεχίζει την προπαγάνδα

    25/2/1999 11:05:38 πμ

    Κλιμακώνονται οι προκλήσεις, κάνουν λόγο και για καταπίεση της μειονότητας στη Θράκη. Προσφορά αμνηστίας στα μέλη του ΡΚΚ...

    Στην Αγκυρα παντως συνεχίζεται η προπαγάνδα σε όλα τα επίπεδα. Ο Σουλειμάν Ντεμιρέλ κάλεσε του κουρδους του ΡΚΚ να παραδοθούν με αντάλλαγμα μερική αμνηστία. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να κατεβάσουμε από τα βουνά τα παιδιά μας που παρασύρθηκαν στην τρομοκρατία». Μάλιστα η εφημερίδα Ραντικάλ δημοσίευσε και φωτογραφία δύο νεαρών γυναικών που παραδόθηκαν όμως σύμφωνα με πληροφορίες εκτελέστηκαν αμέσως μετά.

    Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει στη Δυτική Θράκη πολιτική καταπίεσης σε βάρος - όπως αναφέρει - της τουρκικής μειονότητας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να καταδικάσει την τρομοκρατία του PKK Επίσης, η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ φιλοξενεί δήθεν αποκαλυπτικές δηλώσεις από την ομολογία του κούρδου ηγέτη, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι το PKK έχει δύο στρατόπεδα και 400 άνδρες στην Ελλάδα, ενώ

    Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα αρνείται να ακολουθήσει την τακτική των άνευ περιεχομένου κατηγοριών που χρησιμοποιεί εναντίον της η Τουρκία

    [06] Ο Θ. Πάγκαλος στον εισαγγελέα

    24/2/1999 2:24:59 μμ

    Με απόλυτη μυστικότητα ο πρώην υπουργός κατέθεσε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του για την εξέλιξη της περιπέτειας Οτσαλάν

    Στην Αθήνα πρωταγωνιστές, κομπάρσοι, φανερά και σκοτεινά πρόσωπα της τραγωδίας Οτσαλάν, περνούν επί ώρες από το γραφείο του εισαγγελέα Πλιώτα, ο οποίος αναζητεί την άκρη του νήματος στο λαβύρινθο των ευθυνών και των παραλείψεων.

    Υπό άκρα μυστικότητα, αργά χθες το βράδυ στο ίδιο γραφείο βρέθηκε και κατέθεσε στους τρεις εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Επίσης με την ίδια μυστικότητα, καταθέτουν από το πρωί ως μάρτυρες και αρκετοί υπάλληλοι της ΕΥΠ - μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν έχει ήδη παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα και ο αποπεμφθείς διοικητής της Υπηρεσίας Μπάμπης Σταυρακάκης, καθώς οι δημοσιογράφοι είναι αποκλεισμένοι από το εισαγγελικό γραφείο και τους απαγορεύεται η είσοδος σε ολόκληρο τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

    Επίσης κατέθεσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ανατολικού αερολιμένα Στέφανος Ευαγγελάτος - ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να ανοίξει η αίθουσα VIP για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    [07] Ο Γ. Παπανδρέου στον Flash

    24/2/1999 1:26:46 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στον Flash για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας

    «Προβληματίζεται τώρα η Ευρώπη για τη δίκη Οτσαλάν και το Κουρδικό» επισήμανε το πρωί στον Flash ο υπουργός εξωτερικών, ο οποίος καλεί γιά ενημέρωση τους πολιτικούς αρχηγούς. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, βασικός άξονας της ελληνικής πολιτικής επί του θέματος θα είναι η λήψη μέτρων από την πλευρά της κοινότητας σε περίπτωση που η Τουρκία θα κινηθεί επιθετικά. Κύρια προτεραιότητα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί η διασφάλιση των συνόρων και το κυπριακό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως δεν θα προχωρήσει η χώρα μας σε καμία κίνηση για τις τρεις γυναίκες και τον ταγματάρχη στο Ναϊρόμπι πριν διασφαλιστεί πλήρως η επιστροφή τους. Πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Κένυας.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε και παρέμβαση για τα εσωκομματικά, λέγοντας πως χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στο κόμμα και συνέδριο διαφάνειας μακριά από γραφειοκρατίες, ομάδες και κλίκες. Παραδέχθηκε, πάντως, πως υπάρχει αγωνία δυσφορία, έντονος προβληματισμός.

    Aναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: Σχεδιάζετε μετά και με δεδομένη τη δήλωση των 15 κάποιες νέες πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του κουρδικού;

    "Η δήλωση των 15 είναι μια καλή βάση, πάνω στην οποία θα πρέπει να εξελιχθεί η ευρωπαϊκή πολιτική. Ήδη πιστεύω ότι υπάρχει ένας προβληματισμός μέσα στην Ε.Ε. για τις συγκεκριμένες πια κινήσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς της, ώστε να εισακουστούν αυτά τα οποία έχει τονίσει, θέματα δηλαδή που έχουν σχέση με τη δίκη, όπως βεβαίως και με το πολιτικό πρόβλημα του κουρδικού, δηλαδή ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά, εφ όσον βεβαίως θα υπήρχε η πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας, πραγματικά να προωθήσει τη συμφιλίωση και τελικά να αναδείξει και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των κούρδων στην Τουρκία. Αυτό νομίζω είναι ένα από τα βασικά ζητήματα, οι επόμενες κινήσεις αν θέλετε, γι αυτό θα έχει μεγάλη σημασία και η ανταπόκριση της Τουρκίας, που δυστυχώς όπως βλέπουμε σήμερα δεν υπάρχει. Παράλληλα υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σημαντική εξέλιξη στο συμβούλιο της Ευρώπης, σε ότι αφορά τη δίκη Οτσαλάν. Ο ίδιος έχει απευθυνθεί προς το συμβούλιο της Ευρώπης, στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπάρχει ήδη μια πρώτη θετική ανταπόκριση, όπου ζητούν από την Τουρκία σε λίγες μέρες να δώσουν στοιχεία και για την κατάσταση του, αλλά και για την αδυναμία τους ή για την έλλειψη βούλησης τους να του επιτρέψουν να έχει δικούς του δικηγόρους. Αν οι απαντήσεις της Τουρκίας είναι αρνητικές, τότε οπωσδήποτε και εκεί θα έχουμε εξελίξεις, σε ότι αφορά την Τουρκία."

    Και η Ελλάδα θα κινήσει τη διαδικασία ενδεχομένως για αποπομπή της Τουρκίας από το συμβούλιο της Ευρώπης στο ένα επίπεδο και για διακοπή της χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η δήλωση των 15, στο άλλο;

    "Η χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προς την Τουρκία, σε ότι αφορά τις νοτιοανατολικές περιοχές. Υπάρχει απλώς η προτροπή και βεβαίως η πρόταση ότι αν πράγματι κινηθούν, ένα θετικό κίνητρο δηλαδή, μια προτροπή, ότι αν κινηθεί η Τουρκία, βεβαίως θα είναι έτοιμη η Ε.Ε. να εξετάσει ένα πακέτο μέτρων , το οποίο θα χρηματοδοτήσει. Ουσιαστικά αυτό που θεωρεί η Ελλάδα ότι είναι χρήσιμο είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα κίνητρα ή και αντικίνητρα που θα συμβάλλουν στο να αλλάξει συστηματικά η πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε σειρά ζητημάτων, προς όφελος εμείς θεωρούμε της Τουρκίας, πρώτα απ όλα στο κουρδικό, το λέω πρώτα απ όλα γιατί είναι επίκαιρο, δεν θα έλεγα ότι είναι για την Ελλάδα η πρώτη μας εθνική προτεραιότητα, δυστυχώς έχουμε εμπλακεί έμμεσα και άμεσα στο κουρδικό λόγω της όλης πρόσφατης υπόθεσης, αλλά η πρώτη μας προτεραιότητα βεβαίως είναι η Κύπρος, η ενταξική της πορεία, η επίλυση του κυπριακού, η διασφάλιση των συνόρων μας και βεβαίως αυτά έχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεθεί."

    Υπάρχει πάντως μια εκκρεμότητα και είναι σοβαρή και περίπλοκη διπλωματική εκκρεμότητα που έχετε ν αντιμετωπίσετε και αφορά βεβαίως την παραμονή στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι των 3 κούρδων και του έλληνα ταγματάρχη. Υπάρχει κάποια κίνηση σε αυτό το επίπεδο που θα κάνετε;

    "Ήδη έχω επαφή συνεχώς με την κυβέρνηση της Κένυας. Μπορώ να πω ότι, παρά τις δύσκολες πρόσφατες εξελίξεις που δημιούργησαν μια ψυχρότητα μεταξύ των 2 χωρών, έχουμε μια καλή συνεργασία. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν θα κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή, ως ότου διασφαλίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όλες τις συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα σε μια ομαλή εξέλιξη στη διαδικασία αναχώρησης τους από την Κένυα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ασφάλεια της ελληνικής επικράτειας στην Κένυα, δηλαδή στην πρεσβεία μας και αυτό μπορούμε να το διατηρήσουμε για ένα χρονικό διάστημα, ως ότου δούμε ότι πραγματικά οι συνθήκες είναι ώριμες."

    Λένε πολλοί ότι αυτές οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν θα επηρεάσουν σοβαρά το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να ρωτήσω τη δική σας θέση)

    "Οπωσδήποτε υπάρχει μια αγωνία, υπάρχει μια δυσφορία για τις όλες εξελίξεις, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός. Πιστεύω ότι αν νηφάλια δούμε όλη αυτή την υπόθεση θα δούμε ότι αυτό που χρειάζεται στο χώρο μας είναι να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές μέσα στο κόμμα, που θα αναδείξουν τη διαδικασία της διαφάνειας, δημοκρατικής λειτουργίας, αξιοκρατικής λειτουργίας, έτσι ώστε ενωμένοι όλοι με τις απόψεις μας, ο καθένας τις πιθανώς διαφορετικές, να μπορέσουμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες να τις συνθέσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από το συνέδριο."

    Δεν βλέπετε συνέδριο ηφαίστειο δηλαδή, όπως ο κ. Σκανδαλίδης;

    "Το να υπάρχουν αντιπαραθέσεις είναι πάρα πολύ λογικό και πάρα πολύ σωστό. Το ερώτημα είναι σε ένα κόμμα σύγχρονο αν μπορεί να συνθέσει τις απόψεις, αλλά για να τις συνθέσει χρειάζονται πραγματικά ανοιχτές, δημοκρατικές, αξιόπιστες διαδικασίες, μακριά από ομάδες, ομαδούλες, κλίκες, γραφειοκρατίες κτλ. Αυτό είναι κάτι που το έχω τονίσει χρόνια. είναι κάτι που πιστεύω ότι σε αυτό το συνέδριο πρέπει να το επιδιώξουμε, να αλλάξουμε τη δομή του κόμματος μας, να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα όργανα του κόμματος μέσα από πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες και πολιτικές διαδικασίες συζήτησης. Βεβαίως θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, αλλά αυτό είναι ένα μέρος της δημοκρατίας. Το θέμα είναι αυτές οι αντιπαραθέσεις να βρούνε, να μην αισθανθεί το μέλος, να μην αισθανθεί το στέλεχος, η μια πλευρά ή η άλλη πλευρά σε κάποιο ζήτημα ότι αποκλείεται, ότι τους αποκλείουμε, αλλά ότι πραγματικά συμμετέχουν και διαμορφώνουν και επηρεάζουν και τελικά συνθέτουμε από κοινού μια κοινή πολιτική. Αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο για τα κόμματα στη σύγχρονη εποχή στη χώρα μας, να υπάρχει η αίσθηση και του πολίτη ότι μπορεί να ακούγεται η γνώμη του και αν αυτό δεν το καταφέρουμε ως ΠΑΣΟΚ ή αν δεν το καταφέρουν γενικότερα τα κόμματα βεβαίως θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη, όπως υπάρχει σήμερα, απόρριψη των κομματικών σχηματισμών και ανάδειξη άλλων προσώπων."


    Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rador2html v2.02 run on Thursday, 25 February 1999 - 14:41:41 UTC