Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-675255333-1308693859=:31069 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 338941778

Έκδοση 1

BRIEFING (210611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα, το Κοινοβούλιο συζητά, για τρίτη ημέρα, τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, με τη γνωστή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέφτεται η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, οι οποίες ήταν σαφείς και είπαν ότι μέχρι τις 3 Ιουλίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, επειδή δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου, ο εφαρμοστικός νόμος να έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό το οποίο γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι θα έχουμε τις γνωστές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Για τον εφαρμοστικό νόμο και τις διαδικασίες ψηφοφορίας, θα κάνει ανακοινώσεις ο υπουργός των Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σήμερα στη Βουλή. Μου ζήτησε να σας ενημερώσω ότι θα κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή καταλαβαίνω ότι προφανώς, επειδή πιέζει ο χρόνος, θα γίνουν μικρότερες οι διαδικασίες. Δεν σας προβληματίζει η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ; Διότι, ένα από τα βασικά ζητήματα που είχαν βάλει πριν γίνει όλη αυτή η ιστορία, ήταν ότι δεν θέλουν να ψηφίσουν άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ενημερώνω και πάλι: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, καθώς επίσης και στην προηγούμενη τοποθέτηση που έκανα ότι θα υπάρχουν αναλυτικές δηλώσεις από τον υπουργό των Οικονομικών σήμερα στη Βουλή, για τη διαδικασία ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι νόημα είχε η συνάντηση χθες του κ. Πρωθυπουργού με τους κυρίους Ρομπάι και Μπαρόζο; Το μόνο που είδα να βγαίνει από αυτές είναι η πίεση στην Ελλάδα για συναίνεση. Πήγε και του ζήτησε να πιέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θεωρείτε ότι μόνο το περιεχόμενο των τελικών ανακοινωθέντων αντανακλά τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Βαν Ρομπάι και τον κ. Μπαρόζο; Προφανώς, όχι...

ΣΙΔΕΡΗΣ: ... όχι, αλλά δικαιούμαι να το εκλάβω έτσι.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε κύριε Σιδέρη να ολοκληρώσω την απάντησή μου, αν θέλετε και μετά, θα έχετε όσο χρόνο θέλετε να με ρωτήσετε πάλι. Σας
ευχαριστώ πολύ.

Οι συναντήσεις αυτές του Πρωθυπουργού με τον κ. Βαν Ρομπάι και τον κ. Μπαρόζο, εντάσσονται στα πλαίσια των επισκέψεων και των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και διεθνών Οργανισμών. Κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γίνονται αυτές οι συναντήσεις και πιστεύουμε ότι έτσι το αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός, όλοι οι έλληνες πολίτες, ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε και να συζητάμε με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς που δανείζουν την Ελληνική Δημοκρατία, με το να μένουμε στην Αθήνα. Επομένως, υπάρχουν κοινά ανακοινωθέντα. Πιθανώς αυτά εκφράζουν και επιθυμίες συναίνεσης από τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντάται ο κ. Πρωθυπουργός. Το σημαντικό για μας, όμως, είναι να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τα κοινά ανακοινωθέντα, όταν έχουν μία ενιαία άποψη, είναι και η αποκρυστάλλωση των συναντήσεων αυτών. Αν υπήρχε κάτι άλλο, θα είχε υπάρξει έστω και ως ένδειξη στα κοινά ανακοινωθέντα...

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Στα ανακοινωθέντα του κ. Μπαρόζο και του κ. Βαν Ρομπάι ήταν σαφές ότι αναγνωρίζεται η τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Αυτό είναι μία σαφής αναγνώριση και είναι μία κατ' επανάληψη αναγνώριση που γίνεται στα ανακοινωθέντα των τελευταίων εβδομάδων. Και αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτηση, όσον αφορά τους εφαρμοστικούς νόμους και να σας πω ότι στο τελευταίο διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας, είχε γίνει πολλή συζήτηση για τους εφαρμοστικούς νόμους και είχε παράσχει τότε τη διαβεβαίωση ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση σε σχέση με αυτούς και ότι εκεί, κατά κύριο λόγο, εστιάζονται οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις των βουλευτών. Τώρα, αυτό βλέπετε να αλλάζει με αυτά που μας λέτε ότι θα τα ανακοινώσει ο κ. Βενιζέλος;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Μα, σας είπα κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: Να περιμένουμε τον υπουργό των Οικονομικών, να ανακοινώσει τη διαδικασία. Μου λέτε τώρα να αντικαταστήσω την ανακοίνωση του υπουργού των Οικονομικών. Δεν θα ήθελα να το πράξω.

ΠΑΠΠΑ: Από την άλλη πλευρά, πιέζει ο χρόνος.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Προφανώς, αλλά σε λίγες ώρες, ο υπουργός των Οικονομικών θα κάνει πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων να κατέβει το ποσοστό της ΔΕΗ στο 34%. Παρ' όλα αυτά, για ορισμένους βουλευτές, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και επιμένουν να διαφοροποιούνται. Θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η θέση σας εν όψει της ψηφοφορίας ή θα την τροποποιήσετε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο ισχύει και είναι μέρος και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 17%.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στη Γαλλία και στη Γερμανία, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια κοινή διαφημιστική καταχώρηση, περίπου 35 μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες θα ζητούν από τους πολιτικούς της Ευρώπης να σταματήσουν τους λαϊκισμούς και να στηρίξουν τις χώρες του νότου, όπως είναι η Ελλάδα, γιατί δεν πρέπει να παίζει κανείς με τη μεγάλη κατάκτηση, όπως σημειώνουν, του ευρώ. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι` αυτή την πρωτοβουλία;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτές τις διεθνείς πρωτοβουλίες. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν θετικές διεθνείς πρωτοβουλίες, υπάρχουν και πολλές αρνητικές πρωτοβουλίες εναντίον της χώρας μας. Εμείς, επισημαίνουμε τα θετικά και ελπίζουμε να γίνουν πολύ περισσότερα. Όπως γνωρίζετε, θα αναλάβω και εγώ πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, με συχνές επισκέψεις και συζητήσεις με τα διεθνή ΜΜΕ. Οπότε, οτιδήποτε θετικό γίνεται, τόσο καλύτερα για την πατρίδα μας.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως αφού απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να παγιδεύσει τον ελληνικό λαό με όλες αυτές τις εκκλήσεις περί συναίνεσης, τώρα επιστρατεύει και τους αξιωματούχους της Ε.Ε.; Αναφέρομαι στις χθεσινές δηλώσεις Μπαρόζο και Ρομπάι που, αν μη τι άλλο, συνιστούν μια απροκάλυπτη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, με όλα αυτά που είπαν περί συναίνεσης.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό που θα ήθελα να σας πω εγώ, είναι ότι εμείς θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο. Αυτά είναι δική μας πολιτική. Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις ξένων υπουργών ή ξένων εφημερίδων που αναφέρονται στα θέματα συναίνεσης ή ακόμη και στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν σχολιάζουμε.

ΣΕΓΚΟΣ: Εσείς θεωρείτε φυσιολογικό, δηλαδή, να παρεμβαίνει ο ξένος παράγοντας, όπως είπατε και εσείς, στο εσωτερικό της χώρας; Πόσο μάλλον όταν έχουμε και μια άσχημη εμπειρία στο παρελθόν.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Γνωρίζετε πόσες φορές έχουν γραφτεί αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση, για υπουργούς ή την κυβερνητική πολιτική; Δεν θα πρέπει να δείχνουμε αυτές τις υπερβολικές ευαισθησίες, κάθε φορά που υπάρχει ένα αρνητικό σχόλιο. Αρνητικά σχόλια υπάρχουν και στον ελληνικό και στο διεθνή Τύπο. Προφανώς, εμείς δεν θα θέλαμε να υπάρχει κανένα αρνητικό σχόλιο και για την κυβέρνηση, αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Και δεν μας αρέσει, όταν υπάρχουν αρνητικά σχόλια, είτε είναι για την κυβέρνηση, είτε αυτά αφορούν την αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον κ. Σαμαρά, είτε αυτά τα σχόλια αφορούν αρχηγούς άλλων κομμάτων. Και εδώ είμαι κατηγορηματικός.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε σχέση με τη στάση των οίκων αξιολόγησης, γιατί μέχρι τώρα παίρνατε κάποια μέτρα και οι οίκοι έβγαιναν εκ των υστέρων και ουσιαστικά μας υποβάθμιζαν, τέλος πάντων κινούνταν εντελώς αρνητικά απέναντί μας. Τώρα, βλέπουμε ότι αυτό το κάνουν προκαταβολικά. Δηλαδή, αναφέρομαι στον οίκο Fitch, ο οποίος έχει βγει και έχει πει ότι ο ίδιος θα ερμηνεύσει ως χρεοκοπία την κίνηση μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων και εκ των πραγμάτων θα υποβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Θέλω να ρωτήσω, πώς θα αντιδράσετε σ` αυτό; Και το λέω με την έννοια ότι στο παρελθόν έχουμε φθάσει δύο φορές, πολύ κοντά, στο να κινηθεί το ελληνικό δημόσιο και νομικά εναντίον των οίκων αξιολόγησης. Θα το πράξετε αυτό;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία στις Βρυξέλλες. Όπως γνωρίζετε, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά τη ρύθμιση των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Αυτό, όμως, υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Ε.Ε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα διεθνές θεσμικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης. Δεν τίθεται θέμα νομικής διαδικασίας αυτή τη στιγμή. Αυτό, όμως, το οποίο τίθεται ως θέμα είναι να προχωρήσει η διαδικασία -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- της συζήτησης, για το πώς θα ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, πέρα από την 5η δόση του δανείου που αναμένουμε μετά τις ψηφοφορίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Αυτό είναι το σημαντικό. Όπως γνωρίζετε, έχει ανοίξει μια συζήτηση από το Eurogroup επί των αρχών και θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Επειδή, όμως, δεν έχουμε καταλήξει, οι υποτιθέμενες υποβαθμίσεις γίνονται επί συζητήσεων που είναι εν εξελίξει. Δεν μας αρέσει, προφανώς, ότι το διεθνές θεσμικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης είναι τόσο χαλαρό και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες. Αυτοί οι οίκοι είναι ανεξέλεγκτοι και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι διαμορφωμένη η κατάσταση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τον τέως υπουργό Οικονομικών να απειλεί τον ελληνικό λαό με στάση πληρωμών, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Χθες, ο κ. Ρομπάι είπε ότι αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά δεν παίρνει η Ελλάδα την 5η δόση. Πόσο καιρό θα συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. να εκβιάζει τον ελληνικό λαό για να υποταχθεί στα σκληρά μέτρα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Δεν έχω ακούσει, μέχρι στιγμής, καμία άλλη πρόταση για το πώς μπορούμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις τους επόμενους μήνες. Αυτό το οποίο έχω ακούσει, είναι ότι θα μπορούσε ως μία λύση να ήταν η στάση πληρωμών. Εμείς δεν υιοθετούμε αυτές τις απόψεις. Θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδοτική ροή στην ελληνική οικονομία και αυτό, ακριβώς, θα διασφαλίσουμε. Θα διασφαλίσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις και τις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα χρόνια.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αλλά από τα δάνεια δεν πάνε χρήματα στους μισθούς και στις συντάξεις.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Από τα δάνεια πάνε χρήματα και στους μισθούς και στις συντάξεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαχινίδης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην αποπληρωμή τόκων και κεφαλαίων... .

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Αν δείτε τον προϋπολογισμό του ελληνικού δημοσίου και αν δείτε τα ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου, είχαμε ένα έλλειμμα τη χρονιά που μας πέρασε, του ύψους του 10,5%. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 24 δις ευρώ. Από αυτά, τα 10 δις ευρώ είναι πλεονάζουσα δαπάνη. Δηλαδή, δαπανούμε περισσότερα, απ` ό,τι εισπράττουμε. Είναι πάρα πολύ σαφής η κατάσταση. Τα υπόλοιπα είναι τόκοι. Ακόμη και αν δεν πληρώναμε τους τόκους, που δεν μπορούμε να το κάνουμε, θα έπρεπε να υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και διεργασίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, θα χρειαζόμασταν πάλι 10 δις ευρώ μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις οικονομικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας, για το 2011.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Βενιζέλος έχει πει ότι το μεσοπρόθεσμο χρειάζεται 180 ψήφους για να περάσει. Η κυβέρνηση, μέρες τώρα, λέει ότι αρκεί η απλή πλειοψηφία. Το ερώτημα είναι το εξής: Μιλάτε για την απλή πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ή μιλάτε επί την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που αν απουσιάσουν από ένα έως και όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, αυτό σημαίνει έγκριση του μεσοπρόθεσμου με 75 έως 128 ψήφους;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Σας διακόπτω γιατί δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και καμία τέτοια περίπτωση.

ΜΠΕΚΑ: Αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω, παρακαλώ: Θα δεσμεύσετε το μέλλον της Ελλάδας με τέτοιες μεθοδεύσεις; Σας ρωτάω γιατί ήδη το ΛΑΟΣ έχει πει ότι δεν θα πάρει μέρος σ` αυτή τη διαδικασία.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Το μεσοπρόθεσμο θα εγκριθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία έχει δηλώσει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ότι θα το ψηφίσει. Εμείς ευχόμαστε και άλλα κόμματα να δείξουν το απαραίτητο θάρρος και να συναινέσουν σ` αυτή τη διαδικασία. Θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά από ευρεία συζήτηση και αφού η κυβέρνηση πάρει υπόψη της τις απόψεις τους. Έτσι όπως, εξάλλου, κάνουμε. Στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακούμε τους βουλευτές μας και κάνουμε τις συνθέσεις και τις βελτιώσεις που χρειάζονται. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να υπάρχει ψήφιση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος με τις διαδικασίες τις οποίες υποδείξατε από 70 ή 80 βουλευτές.

ΜΠΕΚΑ: Άρα δεν υιοθετείτε και τη στάση Βενιζέλου.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Όχι, αυτό που θέσατε είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Στο τέλος θέσατε ένα ερώτημα, αν 70 ή 80 βουλευτές θα ψηφίσουν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Εάν συνέβαινε αυτό, θα ήταν εκτροπή. Και δηλώνω κατηγορηματικά, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

ΜΠΕΚΑ: Ναι, μιλάμε για την περίπτωση που απουσιάζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σε περίπτωση που απουσιάσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι στην κοινοβουλευτική διαδικασία οι 155 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτοί συνιστούν την πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Και επαναλαμβάνω, ακούμε τους βουλευτές μας, ακούμε τις απόψεις τους, συνθέτουμε αυτές τις απόψεις και έχουμε και βελτιώσεις κιόλας, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τις οποίες θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά την αρχική τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, περί της διαδικασίας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση 180 ψήφων, αυτή η θέση μας προϋπήρχε της πρότασής μας προς τη Ν.Δ., για να υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή απερρίφθη από τη Ν.Δ. Δυστυχώς, δεν έγινε δεκτή. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε εμείς, είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ένα συναινετικό κλίμα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτούμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει αίτημα από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να συνεχιστεί η επιχορήγηση στο συνδικάτο;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα, θα υπάρχει στις ανακοινώσεις που έκαναν. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δεν τίθεται και για το 2011;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν τίθεται θέμα επιπλέον επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων της ΔΕΗ, πέραν από τις υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο. Καμία επιπλέον επιχορήγηση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαπιστώνει η κυβέρνηση μια υποκίνηση από την πλευρά της Ν.Δ., απόστρατων αξιωματικών, προκειμένου να την αντικρούσει, αν χρειαστεί; Και τι, ακριβώς, σημαίνει το ρήμα «αντικρούω» την κυβέρνηση;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Έκανε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης. Σας παραπέμπω σ` αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες ήταν εξαιρετικά σαφείς. Χρειάζεται ψυχραιμία αυτή την περίοδο. Αυτό μόνο μπορώ να πω και αυτό είπε και ο κ. Μπεγλίτης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω δύο ερωτήσεις, αν μου επιτρέπετε. H πρώτη ερώτηση: ΄Εχω εδώ μαζέψει μερικά δημοσιεύματα, όπου σχεδόν πάρα πολλές εφημερίδες και ειδικά οι γερμανικές εφημερίδες τα έχουν βάλει με τον κ. Σαμαρά. Βλέπω εδώ, σε μία γερμανική εφημερίδα του Μονάχου «ο κερδοσκόπος της κατάρρευσης», τον αποκαλεί. Βλέπω στη γερμανική έκδοση των  FINANCIAL TIMES «ο αρνητής». Μήπως τελικά υπάρχει κανένας μακρύς δάκτυλος της κυβέρνησης πίσω από όλη αυτή την ιστορία;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση, το δηλώνω κατηγορηματικά. Και επίσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν επικροτούμε αυτά τα δημοσιεύματα. Δεν επικροτούμε δημοσιεύματα εναντίον Ελλήνων πολιτικών, όποιες κι αν είναι οι απόψεις τους και ιδιαίτερα δημοσιεύματα εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ: Υπάρχει μία αφίσα της ΔΑΚΕ που κυκλοφορεί και μάλιστα έχει ένα σύνθημα που το έλεγε ο μακαρίτης ο Ανδρέας ο Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους ΄Ελληνες». ΄Εχετε κάποιο σχόλιο γι' αυτό;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Κάλιο αργά, παρά ποτέ, αυτό λέω στη ΔΑΚΕ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες και σήμερα έχετε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη φράση «αυτό θέλει ο ελληνικός λαός». Τι είναι εκείνο που σας καθιστά και με ποιο εργαλείο καθίστασθε αυθεντικός ερμηνευτής της θέλησης του ελληνικού λαού;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν είμαι αυθεντικός ερμηνευτής της θέλησης του ελληνικού λαού, κύριε Σιδέρη, για όλα τα θέματα. Αναφέρομαι στα οικονομικά ζητήματα. Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει οικονομική σταθερότητα; Στην οικονομική σταθερότητα αναφέρομαι, όχι στην έγκριση του συνολικού εύρους της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, στα Σκόπια, βάζουν στην κεντρική τους πλατεία ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεχίζοντας την προκλητική τακτική που έχουν ακολουθήσει. Ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΄Εχει βγάλει ανακοίνωση το υπουργείο των Εξωτερικών και σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών γι' αυτό το θέμα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για το θέμα της ΓΕΝΟΠ σε ό,τι αφορά τις απεργίες, προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι; Γιατί υπάρχουν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι οι οποίοι πλήττονται.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με βάση την εξέλιξη αυτής της απεργίας. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσο ωραίο είναι και ως εικόνα και ως διαδικασία να υποχρεώνετε τώρα τους συνταξιούχους μέσα στο καλοκαίρι να πηγαίνουν στις Τράπεζες για να παίρνουν τη σύνταξή τους και να δηλώνουν ουσιαστικά ότι είναι εν ζωή, επειδή το κράτος είναι ανίκανο να πιστοποιήσει σε ποιους δίνει λεφτά και συντάξεις.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΄Ηταν η μόνη λύση που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τώρα, καθ' ότι, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι που δεν είναι εν ζωή και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα - ο κ. Κουτρουμάνης έχει δώσει αυτά τα στοιχεία με πολύ αναλυτικό τρόπο και σας παραπέμπω στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να πάρετε αυτά τα στοιχεία- έπαιρναν αυτές τις συντάξεις κάποιοι μη δικαιούχοι και όχι οι συνταξιούχοι. Σύντομα, όμως, θα δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σύστημα συντάξεων και πληρωμών για τις συντάξεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή η ταλαιπωρία. Πρέπει όμως όλοι να κατανοήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφυγή ποσών στον τομέα αυτό. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Δεν θα έπρεπε να βρούμε μία λύση και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και θα έπρεπε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε συντάξεις σε συνταξιούχους που δεν υπάρχουν; Βρήκαμε αυτή τη λύση. Είναι προσωρινό το μέτρο, το τονίζω αυτό. Θα δοθούν οριστικές λύσεις πάρα πολύ σύντομα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επί της διαδικασίας: Υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε τα Προεδρικά Διατάγματα που θα δώσουν αρμοδιότητες στους υπουργούς, των οποίων τα υπουργεία δεν έχουν ακόμη συσταθεί;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πολύ σύντομα. Αναμένουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να έχουν βγει τα Προεδρικά Διατάγματα. Δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες σας έγινε μία ερώτηση σχετικά με τις φωνές των αγανακτισμένων στην πλατεία και κατά πόσον τις ακούτε. Θα επανέλθω σ' αυτή την ερώτηση και θα σας πω: Κατά πόσον λαμβάνετε σοβαρά τη φωνή των αγανακτισμένων που λένε «όχι» στο μεσοπρόθεσμο; Λαμβάνετε σοβαρά την τελευταία δημοσκόπηση που έκανε ο ραδιοφωνικός σταθμός  REAL FM , επιβεβαιώνοντας ότι είστε μία ισχνή πλειοψηφία με ποσοστό κάτω του 20% ;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θέλω να σας πω ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τάσεις. Και σ' αυτή τη φάση αποτυπώνουν μία τάση όπου η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κρίσιμη στροφή, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία κρίσιμη στροφή. Είμαστε στα μέσα μιας διαδικασίας υλοποίησης του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος και της μεγαλύτερης οικονομικής ανασυγκρότησης που έγινε ποτέ στην Ελληνική Δημοκρατία. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Προφανώς και ακούμε τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και προφανώς τα λαμβάνουμε υπ' όψιν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

ΜΠΕΚΑ: Δεν έμεινα ικανοποιημένη από το πρώτο σκέλος της ερώτησης, κατά πόσον ακούτε σοβαρά τη φωνή των αγανακτισμένων. Δείχνετε ότι έχετε μία συγκεκριμένη πολιτική την οποία ακολουθείτε, χωρίς να παρακάμπτετε τις αρχές σας. Όμως, ο λαός και ο κόσμος για να κατεβαίνει στις πλατείες, σημαίνει ότι θέλει άλλα πράγματα. Αυτή είναι η ερώτησή μου και πάλι: Κατά πόσον ακούτε σοβαρά τη φωνή των αγανακτισμένων; Βλέπουμε τους Σπαρτιάτες να έρχονται από τη Σπάρτη, 225 χιλιόμετρα, με τα πόδια. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι, ας πούμε αυτή η θυσία τους σημαίνει κάποια αντίδραση προς την πολιτική που ακολουθείτε.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θα ήθελα να σας πω πάρα πολύ κατηγορηματικά ότι εάν δεν διασφαλίσουμε την 5η δόση του δανείου, την οικονομική σταθερότητα στη χώρα μας, το οποίο σημαίνει επέκταση των αναγκών που έχει το ελληνικό δημόσιο -είναι γνωστό ότι θα χρειαστούμε περαιτέρω χρήματα, όχι μόνο την 5η δόση του δανείου, καθ' ότι δεν είναι δυνατόν να βγούμε στις αγορές μέχρι το 2012, αυτό έχει αναγνωριστεί και από τους δανειστές μας- εάν δεν κάνουμε λοιπόν τα απαραίτητα για να βρούμε ένα συνολικό πλαίσιο επίλυσης του ελληνικού χρέους, τότε δεν θα υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες στην ελληνική οικονομία. Και η στάση ευθύνης είναι πρώτα να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα, να διασφαλίσουμε τις ανάγκες της μέσης ελληνικής οικογένειας και παράλληλα να ακούμε τα αιτήματα και τα παράπονα των Ελλήνων πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη διαδικασία συζήτησης για δημοψήφισμα με μία ευρύτητα θεμάτων, τα οποία θα τεθούν σε ανοικτή διαβούλευση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να υποβάλω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι το δημοψήφισμα. Να αρχίσω όμως με την απάντηση που δώσατε προηγουμένως: Την οικονομική σταθερότητα την εξασφαλίζετε κόβοντας μισθούς και συντάξεις, επιβάλλοντας καινούργιους φόρους εναντίον του ελληνικού λαού; ΄Ετσι θα εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτό το οποίο ήταν εναντίον του ελληνικού λαού και θα ήθελα να το τονίσω αυτό, ήταν το τεράστιο χρέος του 130% του ΑΕΠ και το τεράστιο έλλειμμα του 15,5% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν ατομική βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και της οικονομικής ζωής του τόπου. Αν μπορεί κανείς να μου εξηγήσει το πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ εισπράττουμε πολύ λιγότερα απ' αυτά που πληρώνουμε, αν κάποιος μπορούσε να λύσει αυτό το δυσεπίλυτο οικονομικό πρόβλημα, τότε κι εμείς θα αλλάζαμε οικονομική πολιτική. Είναι αυτονόητο αυτό το πράγμα. Κανείς, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει λύση στα τεράστια προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, πέρα απ' αυτές τις προσεγγίσεις και λύσεις που με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος επιδιώκει αυτή η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι φαντασιακές σχέσεις με την κοινωνία, φαντασιακές σχέσεις με την πολιτική. Δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτό τον πλανήτη. Είμαστε εξαρτώμενοι σ' ένα διεθνές οικονομικό σύστημα. Και καλώς ή κακώς, η ελληνική οικονομία δεν παράγει αυτή τη στιγμή. ΄Εχουμε 15 δις περίπου εξαγωγές και 45 δις εισαγωγές. Επαναλαμβάνω: ΄Εχουμε ένα τεράστιο χρέος και ένα τεράστιο έλλειμμα και αυτή είναι η πραγματικότητα. ΄Οσοι δεν θέλουν να τη βλέπουν αυτή την πραγματικότητα, μπορούν να φτιάχνουν φαντασιακές σχέσεις και με την οικονομία και με την πολιτική και με τις προτάσεις τους.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, με την πολιτική σας και η ανάπτυξη μειώνεται και το χρέος μεγεθύνεται.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Το χρέος - και θα σας απαντήσω πάλι σ' αυτό- είναι πάρα πολύ απλό: Όταν το έλλειμμα είναι 15,5% και πέφτει στο 10,5%, αυτό είναι μία τεράστια επιτυχία, αλλά παραμένει 10,5% το έλλειμμα, συνεχίζει να είναι μεγάλο. Το 10,5% του ελλείμματος που παραμένει, προστίθεται στο χρέος. Και γι' αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη για την ελληνική κυβέρνηση να μηδενίσει αυτό το έλλειμμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα επόμενα 3-4 χρόνια, γιατί το εναπομείναν έλλειμμα θα προστίθεται πάνω στο χρέος. Αυτά είναι απλά μαθηματικά.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πριν είπατε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές. ΄Ηθελα να ρωτήσω τελικά, ποιος φταίει για το γεγονός αυτό; Η τρόικα με τη συνταγή της; Το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο ή συνολικά η κυβέρνηση που δεν ακολούθησε πιστά την εφαρμογή αυτής της συνταγής; Τελικά έχουμε κάποιο συμπέρασμα και κάποια αυτοκριτική για ποιο λόγο δεν πετύχαμε τον στόχο και άρα δεν βγαίνουμε στις αγορές το 2012;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Για την έξοδο στις αγορές το 2012, ήταν οι εκτιμήσεις των δανειστών μας ότι θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές το 2012. Το είπε και ο Πρωθυπουργός στην πρωτομιλία του στη Βουλή και ήταν εξαιρετικά σαφής. Δεν ήταν εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά υπήρχαν στις ανακοινώσεις που έκαναν ότι θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές το 2012.

Όπως εξήγησα όμως προηγουμένως, μέσα σ' ένα διεθνές σύστημα αγορών, πολλές φορές, το τι κάνουν οι αγορές επηρεάζεται - έγινε σχετική ερώτηση πριν- από τους διεθνείς αυτούς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι προφανώς δεν βλέπουν ως θετικό γεγονός ακόμα και αυτή την τεράστια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 5%. Δεν έχει μειωθεί πουθενά αλλού μέσα σ' ένα χρόνο το έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ. Και παρά ταύτα, οι ανεξέλεγκτοι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να έχουν μία αρνητική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ελλείψει θεσμικού πλαισίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι δική μας ευθύνη. Δεν είναι ο δικός μας ρόλος. Κανονικά, μετά από μία τέτοια μεγάλη επιτυχία, θα έπρεπε να είχαν ανοίξει οι αγορές.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή αναφέρατε το παράδειγμα των προβλέψεων της τρόικας, τέλος πάντων, και επειδή η ελληνική κυβέρνηση, πολύ συχνά, αναφέρεται σ' αυτή τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες πέρυσι, φέτος έχετε εικόνα για τον Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει πέσει έξω; Προφανώς οι οίκοι την έχουν.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΄Εχουμε πολύ μεγάλη εικόνα για τον Προϋπολογισμό, ο οποίος υπολείπεται μέχρι στιγμής το πρώτο πεντάμηνο -και είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς, δεν πρόκειται να κρύψω τα στοιχεία- κατά 0,4% του ΑΕΠ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δύο δις περίπου.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: 0,4% του ΑΕΠ, είναι η εκτίμηση που κάνει το υπουργείο των Οικονομικών και θα κάνει και σχετικές ανακοινώσεις σήμερα στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Σαχινίδης.

Επιτρέψτε μου, όμως, να θέσω το θέμα λίγο ευρύτερα και θα σας δώσω κάποια στοιχεία, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πλαίσιο της συζήτησης, την οποία διεξάγουμε. Θα πρέπει να μας κρίνετε, σε σχέση με τη διαχρονική αξιοπιστία των Προϋπολογισμών, γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε τα συγκριτικά στοιχεία και μάλιστα τη διαχρονική αξιοπιστία των Προϋπολογισμών μέσα σε συνθήκες, όπου δεν υπήρχε η δημοσιονομική κρίση, από την οποία διέρχεται τώρα η χώρα. Γιατί μεταξύ του 2005 και του 2009 δεν είχαμε αυτά τα φαινόμενα της τεράστιας ύφεσης, της δημοσιονομικής κρίσης και της συμπίεσης των τεράστιων ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία.

Λοιπόν, εμείς πέσαμε έξω μέχρι στιγμής το πρώτο πεντάμηνο κατά 0,4%. Ποια ήταν η υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Να κρύψει αυτό το έλλειμμα, όπως γινόταν στο παρελθόν ή να το πιστοποιήσει και να πάρει μέτρα αντιμετώπισής του; Εμείς το πιστοποιήσαμε, παίρνουμε μέτρα αντιμετώπισής του, τα οποία περιλαμβάνονται όλα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είναι και τα 6,4 δις επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώσαμε. Θα θέλαμε να το κάνουμε; Προφανώς και δεν θέλαμε να το κάνουμε. Περιμέναμε να είναι οι υφεσιακές τάσεις στην Ελλάδα τόσο μεγάλες; Ούτε αυτό το περιμέναμε, αλλά το αναγνωρίζουμε και παίρνουμε επιπρόσθετα μέτρα. Δεν το αφήνουμε να κυλίσει χωρίς να το αντιμετωπίζουμε.

Τώρα (σ.σ. έχουν διανεμηθεί τα στοιχεία στους δημοσιογράφους) κοιτάξτε τα στοιχεία τα οποία σας έχω δώσει: - Το 2005 που οι οικονομικές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές, η απόκλιση του Προϋπολογισμού ήταν 4,7 δις. - Το 2006 ήταν 6,6 δις. - Το 2007 ήταν 9,1 δις. - Το 2008 ήταν 19,4 δις και - Το 2009 που ήταν ο πλήρης εκτροχιασμός της χώρας, 31 δις.

Σας καλώ να συγκρίνετε αυτά τα στοιχεία με την εκτέλεση του δυσκολότερου Προϋπολογισμού, στις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα.

Συνεπώς, είμαστε ειλικρινείς και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουμε τα σωστά μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συχνά αναφέρεσθε στο περίφημο έλλειμμα 5% που μειώσατε. Εγώ οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά άκουσα την κα Παπανδρέου προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να λέει «δεν υπάρχει αυτή η μείωση, γιατί το κράτος έχει κάνει στάση πληρωμών γύρω στα 8 με 10 δις, αν είχε πληρώσει τις εταιρείες, τους οφειλέτες του, αυτά τα χρήματα, δεν θα είχε μειωθεί καθόλου το έλλειμμα». Το θεώρησε εικονικό.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αυτή την άποψη δεν τη γνωρίζω, θα μου επιτρέψετε να μην τη γνωρίζω. Αυτό το οποίο όμως γνωρίζω, είναι οι πιστοποιήσεις που έχουν κάνει όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί και κυρίως η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Εάν αμφισβητείτε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, μπορείτε να τα αμφισβητείτε. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν τα αμφισβητεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η βουλευτής σας το ανέφερε, όχι εγώ.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Αναφέρομαι στη Στατιστική Υπηρεσία των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφέρεστε στην μεγάλη απόκλιση του προϋπολογισμού το 2008 και το 2009 και τα δις που υπολείπονται, προφανώς ξεχνάτε ότι δώσατε 28 δις στις τράπεζες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ... .

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ... Εγγυήσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δώσατε εγγυήσεις και ρευστό και που συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Ήταν εγγυήσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και ρευστό.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Εγγυήσεις.

ΜΠΕΚΑ: Θέλω να σχολιάσετε αυτά που ελέχθησαν χθες στη Βουλή από τον κ. Σηφουνάκη, ο οποίος απευθυνόμενος στα ένα από το πέντε δημοκρατικά κόμματα, μιλάμε για το ΣΥΡΙΖΑ , μίλησε για καρφίτσα, για Χίτλερ και για βρώμικο 1989. Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν χάσει λίγο την ψυχραιμία τους έναντι των «Αγανακτισμένων»;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Θεωρείτε κατ αρχήν ότι ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «Αγανακτισμένους»;

ΜΠΕΚΑ: Όχι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σηφουνάκη.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί εμείς δεν ταυτίζουμε το ΣΥΡΙΖΑ με τους «Αγανακτισμένους» . Θεωρούμε ότι οι «Αγανακτισμένοι» δεν υποκινούνται από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα ή δεν ταυτίζονται με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Αυτή είναι η δική μας θέση. Δεν ταυτίζουμε τους «Αγανακτισμένους» με συγκριμένες πολιτικές απόψεις. Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις απόψεις τους. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται και αυτό που θα ήθελα να δηλώσω - και δεν αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη και σ` αυτό είμαι σαφής και κατηγορηματικός- ότι καταδικάζουμε γενικότερα τη βία. Η βία δεν δημιουργεί πεδία συνεννόησης και έκφρασης όλων των δημοκρατικών απόψεων. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι γνωστές οι απόψεις μου γενικότερα για το πώς αντιπαρατίθεται ο πολιτικός κόσμος. Θα πρέπει να γίνεται με μετριοπάθεια και ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως με το δημοψήφισμα που λέτε ότι θα διεξάγετε, επιχειρείτε να απορροφήσετε τις λαϊκές αντιδράσεις και να αποφύγετε την καταδίκη της οικονομικής πολιτικής σας;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Απορρόφηση είναι το να ανοίγεις μια ευρύτατη συζήτηση με τον ελληνικό λαό; Αυτό είναι βαθύτατη δημοκρατική διαδικασία και αυτό ακριβώς κάνουμε, ανταποκρινόμενοι και στα αιτήματα των πολιτών να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τις τρεις εξουσίες - όχι μόνο την Εκτελεστική εξουσία, αλλά τη Νομοθετική και τη Δικαστική Εξουσία- αλλά και συνολικότερα για το ρόλο του κράτους. Αυτό ζητούν καθημερινά οι πολίτες. Θέλουν ένα καλύτερο κράτος. Θέλουν ένα λειτουργικότερο και αποτελεσματικότερο πολιτικό σύστημα, με μια σαφή διάκριση εξουσιών. Εμείς ανταποκρινόμαστε στα γνήσια αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Γι` αυτό το λόγο οι πολίτες έχουν ψηφίσει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πρέπει να το κάνει.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Όπως γνωρίζετε, μέρος της συζήτησης και όχι όλη η συζήτηση προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς τι κάνουμε αυτή τη στιγμή; Διευρύνουμε τη συζήτηση εν` όψει πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης και καλούμε τους Έλληνες πολίτες να συμβάλουν με τις απόψεις τους, με μια βαθύτατη γνήσια δημοκρατική διαδικασία, στη διαμόρφωση των πολιτικών προοπτικών αυτής της χώρας. Είναι μια βαθύτατα δημοκρατική πράξη και διαδικασία και εγώ θα περίμενα να την αγκαλιάσει το σύνολο του πολιτικού φάσματος και των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι μια κλειστή διαδικασία. Δεν είναι μια διαδικασία που την κατευθύνουμε εμείς. Εμείς ανοίγουμε τη συζήτηση.

ΣΕΓΚΟΣ: Αφού είναι μια βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία και ενδιαφέρεστε για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού γιατί τότε περιορίζετε τη συζήτηση μόνο στο πολιτικό σύστημα και δεν βάζετε στο δημοψήφισμα και την οικονομική πολιτική που ακολουθείτε;

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Περιμένετε να ανοίξει αυτή η διαδικασία. Θα κατατεθούν προτάσεις από παντού και εμείς θα τις ακούσουμε. Εμείς ανοίξαμε τη διαδικασία με βάση το πολιτικό σύστημα. Αν ακουστούν διαφορετικές προτάσεις, προφανώς και θα τις ακούσουμε.

Σας ευχαριστώ. --1427249692-675255333-1308693859=:31069--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 June 2011 - 22:03:44 UTC