Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-654525682-1306352318=:19196 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 334113536

Έκδοση 1

BRIEFING(250511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο μία τεράστια προσπάθεια πάλης, με την κρίση του χρέους αλλά και του δικού μας κακού εαυτού, όσον αφορά στα ζητήματα της χώρας μας. Πάλη, με συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών, στρεβλώσεις και αδυναμίες του κράτους, της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, καταφέραμε να συζητάμε για το μέλλον της χώρας μας, στεκόμαστε στα πόδια μας, συνεχίζουμε να υπάρχουμε, κάτι που μόνο αυτονόητο δεν ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Αυτό, χάρη στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για αλλαγές, αλλά και στην επιμονή και τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες πιάνουν τόπο.

Είναι πολλοί αυτοί που εύκολα, λαϊκιστικά και μηδενιστικά θεωρούν ότι αποτύχαμε. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι οι Έλληνες δεν θα τα καταφέρουν. Είναι οι ίδιοι που και πέρυσι μας είχαν συνολικά ξεγραμμένους και επένδυαν μάλιστα πολύ σ' αυτό.

Αυτούς διαψεύδουμε καθημερινά με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε. Αυτούς θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε και στο μέλλον. Γιατί ακριβώς όλοι καταβάλλουμε τιτάνια προσπάθεια και πρέπει να την καταβάλλουμε όλοι, γιατί οι θυσίες των πολιτών μας αξιοποιούνται, γιατί θέλουμε να αλλάξουμε και αλλάζουμε.

Όσοι σήμερα μιλούν για αποτυχία, είναι αυτοί που φοβούνται τις μεγάλες αλλαγές. Με αυτό αναμετριόμαστε. Είναι αυτοί που επί χρόνια τρέφονταν από την κατάσταση που επικρατούσε. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν έβλεπαν τι γινόταν στο παρελθόν.

Θέλω να θυμίσω, επειδή βγαίνουν πολλοί σήμερα και λένε για τον δημόσιο τομέα, επί Ν.Δ., μόνο το 2009 αποχώρησαν 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι και προσελήφθησαν 29.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή ήταν τότε η λογική!

Αυτήν την άρρωστη κατάσταση προσπαθούμε να ανατρέψουμε καθημερινά εδώ και ενάμιση χρόνο. Και γι' αυτό επιμένουμε να ζητάμε τη μεγαλύτερη εθνική συνεννόηση, ειδικά σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, με τα κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας. Με τις παραγωγικές δυνάμεις, που μέχρι τώρα ήταν εγκλωβισμένες σ' έναν φαύλο κύκλο αναξιοκρατίας και συντεχνιών, με τους ίδιους τους πολίτες. Έχουμε τονίσει πως είμαστε ανοιχτοί σε ρεαλιστικές και καινοτόμες προτάσεις απ' όπου και αν προέρχονται, που μπορούν αποδεδειγμένα να συμβάλουν στην πορεία της αλλαγής της χώρας μας.

Αποδεικνύουμε έτσι πως η συνεννόηση σε στιγμές κρίσης δεν είναι για μας πυροτέχνημα. Είναι πάγια και διαρκής πρόσκληση που επιβάλλεται από την εξυπηρέτηση ενός υπέρτατου στόχου του κράτους, που είναι η ίδια η επιβίωσή του σαν κράτος.

Θα ολοκληρώσω την εισαγωγή μου, λέγοντας και πάλι αυτά που δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο:

Ότι η Ελλάδα μπορεί. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν πιάσει τόπο και συνεχίζουν να πιάνουν. Πιάσαμε δυνατούς στόχους, τους οποίους πρέπει να συνεχίζουμε να πιάνουμε από δω και πέρα. Είναι μία μεγάλη πρόσκληση, μία μεγάλη πρόκληση. Ο μηδενισμός δεν οδηγεί πουθενά. Το αντίθετο. Η μεγάλη προσπάθεια που επιβάλλεται να κάνουμε όλοι μαζί, είναι αυτή που μας διασφαλίζει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού που έχουν πιάσει τόπο μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν από δω και πέρα να αποδίδουν, έτσι ώστε να βγούμε οριστικά πλέον από την κρίση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τις χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια. Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Εμείς επιμένουμε σ' αυτό. Και μάλιστα, μιλάμε για μία συνεννόηση, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του στον ΣΕΒ έθεσε και συγκεκριμένα ζητήματα, όπου μπορεί να υπάρχουν κοινοί άξονες - και ήδη από μία απλή συζήτηση που έγινε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς, μπορούμε να μετρήσουμε αρκετούς- έτσι ώστε σε συγκεκριμένα θέματα να υπάρχουν εθνικές συναινέσεις, έτσι ώστε να υπάρχει εθνική συνεννόηση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι. Ανεξάρτητα από το τι λέμε προς τα έξω, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι περιθώρια υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο του να μην κατανοήσουμε επιτέλους σε πόσο κρίσιμη κατάσταση είναι η χώρα και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων. Εκεί πραγματικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο. Ελπίζουμε ότι αυτή η κατανόηση υπάρχει. Και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόσκληση που απευθύνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, αλλά ιδιαιτέρως αυτή την εποχή προς τις πολιτικές δυνάμεις, θα γίνει δεκτή, έτσι ώστε όλοι να συναισθανθούν τον ρόλο που έχει καθένας και την τεράστια ευθύνη που έχουμε απέναντι σε μία χώρα, απέναντι σε έναν λαό, στον ελληνικό λαό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα μιας πρωτοφανούς κρίσης, όλο το τελευταίο διάστημα.

ΜΠΕΚΑ: Γιατί ο Πρωθυπουργός, τώρα που φθάσαμε στο αδιέξοδο, ζητά συναίνεση και δεν ζητούσε πέρυσι τη συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν υπογράψει το μνημόνιο, όπως έγινε πρόσφατα και με τους Πορτογάλους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, οι Πορτογάλοι, βρίσκονται σε μια προεκλογική κατάσταση. Υπάρχει μια μεταβατική κυβέρνηση και μακάρι την ευθύνη και την υπευθυνότητα που δείχνουν οι πολιτικές τους δυνάμεις να την δείχναμε κι εμείς, για να κατανοήσουμε και το πού βρισκόμαστε και πόσο υπεύθυνοι είμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς, την πρόσκληση για συναίνεση την απευθύναμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας, όταν δεν είχε ξεδιπλωθεί το μέγεθος της κρίσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όταν υπήρχε και μία μετεκλογική ευφορία που θα μπορούσαμε να δείξουμε μία συμπεριφορά, η οποία κάθε άλλο παρά συμπεριφορά συναίνεσης θα μπορούσε να ήταν. Παρ' όλα αυτά, εμείς, από την πρώτη στιγμή απευθύνουμε έκκληση για συναίνεση. Γιατί ακριβώς αυτή είναι η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η προσωπική αντίληψη του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά αν κάποτε ήταν απλώς μία θεωρητική αντίληψη, τώρα, το τελευταίο διάστημα, είναι εντονότατα απαιτούμενο να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Για να δώσουμε μία εικόνα, όχι μόνο στους εταίρους μας, αλλά και στους πολίτες, τους οποίους καλούμε να επωμισθούν συγκεκριμένες θυσίες, ότι οι πολιτικές δυνάμεις σύσσωμες, αντιλαμβάνονται το πού βρισκόμαστε. Όσοι αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι αντιλαμβάνονται, αυτό είναι θετικό για όλους μας. Όσοι όμως αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας, με τον ρόλο που έχει καθένας απέναντι στον ελληνικό λαό, ε, τότε θα πρέπει να απολογηθούν απέναντι στον ελληνικό λαό με τον τρόπο που οι ίδιοι πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνουν. Εμείς, όμως, την εθνική συνεννόηση την θεωρούμε ως επιβεβλημένη, ακόμη και σήμερα. Και μάλιστα, όταν δίνουμε και τους άξονες ότι πραγματικά υπάρχουν πολύ μεγάλα πεδία εθνικής συνεννόησης, πολύ-πολύ συγκεκριμένα.

ΜΠΕΚΑ: Το κάνετε μόνο για την εικόνα σας αυτό ή το κάνετε γιατί βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή δεν σας βγαίνει το σχέδιο δράσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Εμείς δηλώνουμε ότι πολλοί από τους στόχους μας είναι πετυχημένοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν μας ενδιαφέρει η εικόνα μας. Μας ενδιαφέρει να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της ευθύνης τους. Και όταν το αντιληφθούν, τότε πραγματικά θα διασφαλίζουμε και το μέλλον της χώρας μας. Μας ενδιαφέρει η σιγουριά του Έλληνα πολίτη και αυτό για μας είναι το μεγάλο ζητούμενο.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης να θέσει το μεσοπρόθεσμο στην κρίση του ελληνικού λαού, με τη μορφή δημοψηφίσματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μεσοπρόθεσμο ακολουθεί τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής ψήφισης και σε ένα μεγάλο μέρος του και σ' ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, έχει ήδη υπάρξει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εμείς ακολουθούμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και θα ψηφιστεί έτσι όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Αλλά, όσον αφορά στο δημοψήφισμα, επειδή γίνεται και πολλή κουβέντα αυτές τις μέρες, να υπενθυμίσω ότι είναι πάγια και γνωστή από παλιά η θέση του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, για τα δημοψηφίσματα και τελευταία φορά αυτή εκφράσθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν σημαίνει όμως, ότι υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα. Εμάς, επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση των διεργασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που είναι το άμεσο βήμα το οποίο κάνουμε προς την έξοδο από την κρίση, η εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη και κυρίως η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, την οποία έχουμε υποχρέωση όλοι μας να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι υπέρ της διαβούλευσης και των δημοψηφισμάτων. Προφανώς, είναι για θέματα δευτερευούσης σημασίας, ενώ για θέματα στα οποία ζητεί τη συναίνεση των πολιτών, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσω ενός δημοψηφίσματος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποια εννοείτε ότι δεν δίνει τη δυνατότητα; Εγώ σας είπα προηγουμένως και επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μια πάγια θέση του Πρωθυπουργού και φυσικά δεν υπάρχει σχεδιασμός για δημοψήφισμα. Εσείς, δεν κατάλαβα, τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εννοώ ότι είναι μείζον θέμα. Και σ' αυτό δεν θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιό;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για το μνημόνιο, για τη συνέχιση του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο είναι μία δανειακή σύμβαση που έγινε υπό έκτακτες συνθήκες. Φυσικά είχαμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε μία διαδικασία στενή, γρήγορη και την πιο ασφαλή ως προς την αποτελεσματικότητά της, με μία διαπραγμάτευση που εξάντλησε όλα τα όρια που είχαμε ως χώρα να το κάνουμε. Και φυσικά, αυτό επαναλαμβάνω και αυτή τη στιγμή, επειδή λέγεται πολύ εύκολα ότι το μνημόνιο απέτυχε: Μα, το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, να μιλάμε για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, με όλους τους κινδύνους η οποία ενέχει, εάν δεν ήταν το μνημόνιο, επαναλαμβάνω, δεν θα βρισκόμασταν εδώ να μιλάμε για τη συνέχιση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε. Και υπάρχει μία σχετική ασφάλεια, το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε μία υπόθεση εργασίας, εάν πάμε σε άλλο μνημόνιο, επειδή θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα ήταν επιβεβλημένο να γίνει ένα δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο λαός εάν θέλει να τα υποστεί ή να έχει μία διαφορετική έκφραση και πορεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πολιτικά, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο. Και φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθέσεις εργασίας. Εμείς κάνουμε πράξεις. Και επαναλαμβάνω, το κύριο μέλημά μας είναι να προχωρήσει αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, να διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη και τη σιγουριά του Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι η πρόκλησή μας και αυτό είναι το μεγάλο καθήκον μας σήμερα.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: ...για τα δημοψηφίσματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα, ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί πάγια, στο πλαίσιο μιας μεγάλης διαβούλευσης, ότι όπου χρειάζονται ευρύτερες και πιο άμεσες συναινέσεις από τον ελληνικό λαό, τότε μπορούμε να προσφεύγουμε σε δημοψηφίσματα. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια άποψη. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει - εννοείται - ότι υπάρχει σχέδιο, σκέψη και απόφαση για κάποιο δημοψήφισμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ υπάρχει μια αντίφαση και θα σας παρακαλούσα, αν έχετε την καλοσύνη, διευκρινίστε το, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Από τη μια μας λέτε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να κάνουμε δημοψήφισμα. Από την άλλη μας λέτε ότι είναι γνωστές οι απόψεις του Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δημιουργεί μια σύγχυση, διότι αν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ποιος ο λόγος να μας υπομνήσετε τη θέση του Πρωθυπουργού. Εάν θέλετε να μας υπομνήσετε τη θέση του Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος, τότε πώς δεν υπάρχει σκέψη; Δεν εξηγούνται λογικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη για συγκεκριμένο δημοψήφισμα και φυσικά δεν υπάρχει και απόφαση. Οι θέσεις του Πρωθυπουργού παραμένουν, είναι πάγιες, αλλά το να μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο δημοψήφισμα χρειάζεται πολλές διαδικασίες, χρειάζεται επεξεργασία. Φυσικά, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι άμεσο και πολύ εύκολα αποφασισμένο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή εμπλέκεται και αυτός στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, έγινε σχετική συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δηλώσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού ήταν δημόσιες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει -επειδή ξέρω πώς θα ερμηνευθεί- ότι λέω πως έγινε κάτι τέτοιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Από χθες, μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και με δεδομένες τις θέσεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, έχει ενισχυθεί ένα σενάριο το οποίο τροφοδοτείται και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, ότι ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, κοινώς να κάνει εκλογές...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για άλλη μια φορά. Εγώ αυτό το σενάριο το ακούω πέντε φορές την ημέρα περισσότερο από ένα χρόνο τουλάχιστον.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ, λοιπόν, λέω, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, με αυτό το πρόγραμμα που αντιμετωπίζει και κοινωνική αντίδραση και την έλλειψη συμφωνίας από τις κοινωνικές δυνάμεις. Είναι στους σχεδιασμούς σας η προσφυγή στις κάλπες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Πέρα από το εύκολο μικροπολιτικό παιχνίδι που παίζουν κάποιοι, μας ενδιαφέρει και είμαστε επιφορτισμένοι με το βαρύτατο καθήκον να διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας. Άρα, τα «παιχνίδια» και τα «παιχνιδάκια» αφορούν άλλους. Επαναλαμβάνω ότι διαβάζουμε και ακούμε αυτό το σενάριο πάρα πολλές φορές την ημέρα, από εγχώριους και ξένους «παρατηρητές», νομίζω ότι αυτός ο όρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Είναι ένα σενάριο που το απορρίπτουμε. Ως κυβέρνηση έχουμε μάθει εδώ και 18 μήνες να πολιτευόμαστε με πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Εννοείται ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη συνταγή της Ν.Δ., να λιποτακτήσουμε όταν το μέλλον της χώρας επιβάλλει να μείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στους στόχους μας.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Απ`όλα τα ραντεβού χθες με τον Πρωθυπουργό, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν κατά των φορολογικών μέτρων. Ακόμα και σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπονόησε ότι δεν πρέπει οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποστούν και άλλα βάρη από τα φορολογικά μέτρα. Υπάρχει κάποια σκέψη να τα πάρετε πίσω; Και τελικά, δεν είναι στη σκέψη σας το δημοψήφισμα, επειδή τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν όλη την κοινωνία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μήπως αισθάνεστε ότι μέσα από ένα δημοψήφισμα θα υπάρξει ράπισμα της πολιτικής σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως χώρα, να μειώσουμε το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα που έχουμε. Και γι` αυτό, ακριβώς, λαμβάνουμε όλες αυτές τις αποφάσεις, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο μεσοπρόθεσμο και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που βέβαια προς τα έξω πολλές απ` αυτές διογκώνονται. Σήμερα, για παράδειγμα, όπως και χθες, παρόλο ότι υπήρξε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, έβλεπα υπολογισμούς από συγκεκριμένα κανάλια για το πόσο θα επιβαρυνθεί το καλάθι της νοικοκυράς, όταν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει ανακοίνωση, ότι όλα αυτά που λέγονται και γράφονται είναι σενάρια. Φυσικά, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει οι γενικές κατευθύνσεις, αλλά το να λέμε ότι όλα θα πάνε στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, είναι και παρακινδυνευμένο και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Συνεπώς, ας μείνουμε μέχρι το σημείο που μιλάει η κυβέρνηση και μιλάει τεκμηριωμένα. Φυσικά, το ότι δεν πρέπει να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση είναι ένα ζήτημα πολύ γενικό, πολύ θεωρητικό και πολλές φορές ευχάριστο να ακούγεται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι γι` αυτό ακριβώς εμείς φροντίζουμε και παράλληλα ζητάμε εναλλακτικές προτάσεις ισοδύναμων μέτρων που τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το να κατακρίνουν απλώς τα φορολογικά μέτρα, θα πρέπει να σταθούν υπεύθυνα και να προτείνουν συγκεκριμένες εναλλακτικές και ισοδύναμες προτάσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ως προς τα φορολογικά. Όμως εμείς συνεχίζουμε να τις περιμένουμε. Και φυσικά, ως προς τους αδύναμους πολίτες που πολύ σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε και το ξαναθυμίζω ότι από το φάσμα της χρεοκοπίας που θα μπορούσε να επέλθει εάν ακριβώς δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί, οι πρώτοι που θα πλήττονταν είναι ακριβώς οι αδύναμοι συμπολίτες μας. Και αυτό, νομίζω, είναι κατανοητό, γιατί εάν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας, οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα, σίγουρα, είναι αυτοί που θα πληγούν λιγότερο, ενώ οι αδύναμοι πολίτες είναι αυτοί που θα πληγούν από κάτι τέτοιο. Και το φάσμα της χρεοκοπίας το φέρνει πιο κοντά η αδράνεια και η αδυναμία προτάσεων, όπως έκαναν παλαιότερα άλλες κυβερνήσεις. Όσο μπορούμε και είμαστε αποφασιστικοί, τολμηροί και τεκμηριωμένοι ως προς τις προτάσεις μας. Και το μέτρο της κοινωνικής δικαιοσύνης το μετράμε πάρα πολύ, παρόλο που πολλές αποφάσεις, πολλές φορές είναι επώδυνες- τότε οι ίδιοι οι αδύναμοι συμπολίτες μας δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο: Ο υπουργός Οικονομικών, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, είπε ότι αν δεν πάρουμε την πέμπτη δόση, θα υπάρξει χρεοκοπία και θα κατεβάσουμε ρολά. Ενώ παλαιότερα ακούγαμε δηλώσεις ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία πέρυσι με την υπογραφή του μνημονίου, τώρα ξαναέρχεται στο προσκήνιο το χαρτί της χρεοκοπίας, ως μέσο φόβου των πολιτών, κατά τη δική μου αίσθηση. Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί ξανά αρχίζουμε και μιλάμε για χρεοκοπία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, κανείς δεν είχε πει ότι περάσαμε την κρίση. Όσες δηλώσεις και αν γίνονταν, ακόμη και πιο αισιόδοξες απ` ό,τι ίσως θα επέτρεπαν οι συνθήκες, κανείς δεν είπε ότι ξεπεράσαμε την κρίση. Αλλά, αυτό που λέγαμε συνέχεια, είναι ότι βρισκόμασταν μεσοπέλαγα, ότι έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μπροστά μας και πολύ μεγάλες αποφάσεις να πάρουμε, έτσι ώστε η χώρα να βγει από την κρίση. Εξάλλου και μέσα στο μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε, ο χρόνος που αρχίζει να περνά η κρίση είναι το 2012. Φυσικά, από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Ας θυμηθούμε ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ρευστό οικονομικό και πολιτικό πεδίο, δεν υπάρχει ασφάλεια και σιγουριά σε τίποτα. Η μόνη ασφάλεια και σιγουριά είναι να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε όλο και πιο αποφασιστικοί και να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις μας. Αυτή είναι η μόνη συνταγή για να ξεπεράσουμε, πραγματικά, την κρίση. Η κρίση, σαφώς και δεν έχει περάσει. Το να λέμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν είναι κινδυνολογία. Απλώς, ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε μια πραγματικότητα, ότι εάν δεν πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, εάν δεν σχεδιάζαμε και δεν υλοποιήσουμε αυτό το μεσοπρόθεσμο, τότε πραγματικά θα οδηγούμασταν στη χρεοκοπία. Επειδή, όμως, εμείς και παρεμβάσεις και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές σχεδιάζουμε, και την πέμπτη δόση του δανείου έχουμε επιχειρήματα και προσπαθούμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα την πάρουμε, γιατί ακριβώς έχουμε να δείξουμε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά, τότε όσο τα κάνουμε αυτά, τόσο απομακρύνεται το φάσμα της χρεοκοπίας, μιας και ζούμε σε μια πολύ ρευστή περίοδο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει με τίποτα - και φυσικά δεν είπε κάτι τέτοιο ο υπουργός Οικονομικών - ότι έχει αποτύχει αυτό το μνημόνιο και αυτό το πρόγραμμα στο οποίο προχωράμε. Και όπως είπα στην εισαγωγή μου, επειδή πολλοί αρέσκονται να λένε πως «απέτυχε το μνημόνιο» και «είναι μια αποτυχημένη πολιτική», όλοι αυτοί ξεχνούν τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο. Θα σταματούσαμε, πέρυσι το Μάιο, να έχουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό δεν είναι τρομοκράτηση και φυσικά, δεν είναι κινδυνολογία. Είναι μια πραγματικότητα. Η κρίση είναι ακόμα μπροστά μας. Οι προκλήσεις και η αδήριτη ανάγκη να παίρνουμε τολμηρές και γενναίες αποφάσεις και να τις υλοποιούμε, είναι ακόμα μπροστά μας, υπάρχει μέλλον. Όμως, δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Και πράγματι την κρίση με όλα αυτά, θα την ξεπεράσουμε. Φυσικά, προϋπόθεση είναι να κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Αυτό είπε και ο υπουργός Οικονομικών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, ακούμε, θα έλεγε κανείς, μια ακατάσχετη μετρολογία, σχετικά με διάφορα χαράτσια που θα πέσουν πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού. Και ενθυμούμαι ότι είχατε πει πως δεν θα υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Όμως, όλα αυτά που διαβάζουμε και ακούμε γύρω από τα νέα φορολογικά μέτρα, πλήττουν, εκ των πραγμάτων, μισθωτούς και συνταξιούχους. Τι γίνεται ακριβώς; Τελικά, ποια ισχύουν και ποια όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είχαμε πει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και αυτό πραγματικά το κάνουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό θα εφαρμόσουμε με το μεσοπρόθεσμο. Από εκεί και πέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε και αποφασίστηκε ένα Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο και δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εξειδίκευση των φορολογικών μέτρων που εμπεριέχονται σ` αυτό θα γίνει. Δεν έχουν αποφασισθεί όλα αυτά τα οποία ακούμε και διαβάζουμε όλες αυτές τις μέρες. Θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος για να βγάλουμε και τα συμπεράσματά μας. Αλλά, καλό θα είναι, μέχρι τότε, να σταματήσουμε πραγματικά να βομβαρδίζουμε τον κόσμο με λέξεις όπως «φοροκαταιγίδα», «φοροσόκ», «σοκ και δέος» και όλα τα συναφή. Και αν πραγματικά ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες και επώδυνες, πολλές φορές, αποφάσεις - και αυτή είναι μια πραγματικότητα που ούτε κρύβεται, ούτε μπορούμε να την κρύψουμε, γιατί εμείς είμαστε ρεαλιστές και αποτυπώνουμε την αλήθεια - θα πρέπει όλα όσα λέμε να βγαίνουν πραγματικά σε πρώτο πλάνο και όχι μόνο οι «φόροι», οι «μειώσεις» κλπ, πολλά από τα οποία, πολλές φορές, είναι ανυπόστατα. Κανείς, για παράδειγμα, δεν βγήκε να πει τι σημαίνει η εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενός γενναίου προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που πέρα από τα πολύ μεγάλα έσοδα που θα αποφέρει, από τη μια θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση του χρέους και από την άλλη θα αποβεί μια μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, με θέσεις εργασίας, με θετικό πρόσημο ανάπτυξης στις αρχές του 2012, με τις εξαγωγές μας να αυξάνονται, με τον τουρισμό να έχει πρωτοφανή, για τα τελευταία χρόνια, στοιχεία βελτίωσης. Όλα αυτά θα πρέπει να τα βγάζουμε προς τα έξω, να μην τα αποκρύπτουμε εσκεμμένα και να σταματήσουμε να βομβαρδίζουμε τον κόσμο με μια απέραντη τρομοκρατία, χωρίς φυσικά να ισχυριζόμαστε ότι πολλές από τις αποφάσεις που παίρνουμε δεν είναι επώδυνες ή δεν είναι πραγματικά κοστοβόρες για τον Έλληνα πολίτη. Επομένως, τα όσα λέγονται και γράφονται, στην πλειονότητά τους, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, όπως παρουσιάζονται. Και εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε να δούμε εξειδικευμένα τα μέτρα για τις αποφάσεις και ας κρίνουμε τότε, όπως είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε, τι πραγματικά θα υποστεί και τι θα κερδίσει ο Έλληνας πολίτης.

ΜΙΧΑΗΛ: Επ` αυτού: Όσα δημοσιεύουν εφημερίδες και όσα λένε τηλεοπτικοί σταθμοί, θεωρείτε ότι είναι πρόσχημα για κριτική εναντίον της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συνωμοσιολογία δεν είναι χαρακτηριστικό μας, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά και ρεαλιστικά προβλήματα. Μίλησα για τις υπερβολές που βγαίνουν προς τα έξω πολλές φορές και οι οποίες αδικούν, όχι μόνο την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει από οποιαδήποτε πλευρά, εντός ή εκτός της χώρας, αν τίθεται ως επιλογή η έξοδος της χώρας από το ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει την απόφαση, αν θα είναι μια κυβέρνηση, πολλά κόμματα ή ο λαός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη; Αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο χτύπημα για το μέλλον της χώρας μας. Εμείς λέμε ότι δίνουμε τον αγώνα μας, ακριβώς γι` αυτό: Για να μην κινδυνεύσει η χώρα μας, για να μην κυριαρχήσουν άλλα σενάρια, τα οποία είναι σενάρια υποβάθμισης της ζωής του Έλληνα πολίτη. Και σενάρια, τα οποία θα παραμείνουν σενάρια, γιατί ακριβώς - και εκεί ευελπιστούμε - υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει αποφάσεις και ένας ελληνικός λαός που είναι πολύ ώριμος και μπορεί πραγματικά να κάνει τις επιλογές του σε τέτοιο σημείο και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλειά του και το μέλλον του.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Συγνώμη, αλλά αυτό ακριβώς ρώτησα, εάν υπάρχει περίπτωση να κληθεί ο λαός να επιλέξει εάν θέλει να μείνει στο ευρώ ή όχι, παρότι είναι ώριμος για να αποφασίσει το σωστό, αν όλοι συμφωνούμε εδώ μέσα, ποιο είναι το σωστό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από μας δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και τέτοια πιθανότητα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα ήθελα να επανέλθω στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να σας ρωτήσω και πάλι, εάν ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος, έστω και θεωρητικά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και κατά τη γνώμη σας, πώς να ερμηνεύσουμε τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού ότι τις αποφάσεις που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, θέλει να τις εξασφαλίσει με τη συναίνεση και βεβαίως του ελληνικού λαού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε δημοσίως τις θέσεις του που σας είναι γνωστές και συγχρόνως τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό είναι το περιεχόμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΑΠΠΑ: Θέμα δημοψηφίσματος υπάρχει για την κυβέρνηση; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει κάτι για δημοψήφισμα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως. Αυτό που έχω πει για το δημοψήφισμα, είναι ότι υπάρχει μια πάγια και διαρκής θέση από παλιά εκφρασμένη από τον Πρωθυπουργό για τα δημοψηφίσματα. Μια θέση, η οποία, φυσικά, παραμένει ως θέση και με πιο πρόσφατη την αναφορά που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει συγκεκριμένη σκέψη και συγκεκριμένη απόφαση για κάποιο δημοψήφισμα. Επαναλαμβάνω ότι δικό μας κύριο και μοναδικό, αυτή τη στιγμή, μέλημα είναι να προχωρήσει η χώρα στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο δίνει πολλές διεξόδους σ` αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, να συνεχιστεί η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μέσα στην ευρωζώνη και να υπάρχει ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη, που είναι το πολύ μεγάλο και το τελικό ζητούμενο για όλους μας.

ΜΠΕΚΑ: Πώς κρίνετε την πρόταση που έγινε χθες από τον κ. Δασκαλόπουλο στον ΣΕΒ, σχετικά με το δημοψήφισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε μία άποψη. Εγώ σας είπα την άποψη του Πρωθυπουργού, η οποία είναι πάγια και εκφρασμένη. Οι απόψεις που εκφράζονται από παραγωγικούς φορείς, είναι πολύ ενδιαφέρουσες, τις συζητάμε και τις εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας όταν πρέπει. Πιστεύουμε ότι είναι κοντά και με τη φιλοσοφία μας, αλλά και με την τελική μας στόχευση. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν υπήρχε κάποια απορριπτική σκέψη σε αυτό που πρότεινε ο κ. Δασκαλόπουλος. Η άποψή μας, όμως, είναι αυτοτελής και εκφρασμένη.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Χθες, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο Πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή του για συνευθύνη. Αυτό να μας προϊδεάζει ότι υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση και για κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά και με την άλλη πρόθυμη την κα Μπακογιάννη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυρία Μπακογιάννη το είπε αυτό;

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Όχι, ο κ. Καρατζαφέρης. Αλλά και η κυρία Μπακογιάννη δεν φαίνεται να μην είναι πρόθυμη...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μετά από έναν γύρο σοβαρών συζητήσεων, δεν θα μπορούσα να σχολιάσω τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Μιλάμε για εθνική συνεννόηση και φυσικά όχι για κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρές βουλήσεις, που αποδεικνύει καθημερινά. Βούλησή μας είναι να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση. Το θέμα της συναίνεσης και της συνεννόησης το έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές. Σαφώς και δεν μιλάμε για κυβερνητική συνεργασία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά ούτε καν εξαντλούμε σε μια ψηφοφορία την συναίνεση και τη συνεννόηση. Δεν μιλάμε για συναίνεση σε μία ψηφοφορία στη Βουλή. Η συναίνεση και η συνεννόηση θα πρέπει να εκφράζονται καθημερινά με συγκεκριμένες πράξεις. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις εννοούν αυτή την υπεύθυνη στάση της συνεννόησης, μπορούν από μόνες τους να βρουν τρόπο να το δείχνουν και να το αποδεικνύουν καθημερινά.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα του δημοψηφίσματος. Από την τελευταία σας απάντηση σε σχέση με την πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου, αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε είναι ότι υπό άλλες συνθήκες, εάν ήταν ώριμες, ο Πρωθυπουργός θα προέκρινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά απλώς αυτή τη στιγμή είναι τέτοια η συγκυρία, που το καθιστούν απαγορευτικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Δεν υπάρχει προηγούμενο. Στην μέχρι τώρα πολιτική μας ζωή, δεν έχουμε κουλτούρα δημοψηφισμάτων. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, θέλει πολύ μεγάλη επεξεργασία και σκέψη και φυσικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Αυτό είναι αυτοτελές και δεν έχει σχέση με τον κ. Δασκαλόπουλο. Το λέω αυτό γιατί ο κ. Δασκαλόπουλος έχει μια συγκεκριμένη πρόταση. Εγώ επανέλαβα ότι δεν την απορρίψαμε, διότι ακριβώς υπάρχει μια πρόταση, υπάρχει μία πάγια θέση του Πρωθυπουργού ως προς τα δημοψηφίσματα και φυσικά εξαρτάται από το πώς εννοεί καθένας το δημοψήφισμα, με τι ερωτήματα, με ποιο στόχο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν κάτι τέτοιο. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια συζήτηση.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Επειδή απορρίπτετε την αποτυχία του μνημονίου, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Μήπως απέτυχε η εφαρμογή του μνημονίου; Δηλαδή θέλω να πω ότι όταν υπεγράφη πριν ένα χρόνο το μνημόνιο δεν προβλέπονταν εκ νέου μέτρα όπως θα περιλαμβάνει, όπως διαβάζουμε τουλάχιστον, το μεσοπρόθεσμο ούτε θα ετίθετο αν θα πάρουμε την 5η δόση. Δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου το να βγαίνει να λέει ότι η χώρα κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά, σημαίνει ότι τίθεται θέμα αν θα πάρουμε την 5η δόση ή όχι. Γιατί τίθεται αυτό το θέμα, αν όλα έχουν πάει καλά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν είπε ότι όλα έχουν πάει καλά. Έχω πει ότι είναι πολύ ρευστό το περιβάλλον που πολιτευόμαστε. Οι οικονομικές επιτεύξεις των στόχων δεν έχουν να κάνουν μόνο με το τι κάνουμε εμείς, αλλά γενικώς με το τι περιβάλλον υπάρχει στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει εξηγήσει γιατί κάποιοι στόχοι δεν πήγαν καλά και υπάρχει απόκλιση. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι λόγω της ύφεσης η οποία δεν ήταν η αναμενόμενη, κάποια οικονομικά στοιχεία δεν λειτούργησαν όπως περιμέναμε να λειτουργήσουν. Από εκεί και πέρα όμως, είναι γνωστό ότι κάθε φορά πριν την καταβολή της δόσης περνάμε έναν έλεγχο από τους δανειστές μας, από την τρόικα, οι οποίοι ελέγχουν την μέχρι τώρα πορεία μας. Επ' ευκαιρία του ελέγχου αντιμετωπίζουμε κάθε φορά και την δική μας κρίση απέναντι στον εαυτό μας, για το πόσο πετυχαίνουν οι στόχοι που θέσαμε και εάν κάποιοι στόχοι έχουν αποκλίνει είτε πολύ, είτε λίγο, αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε συνολικά το μνημόνιο. Ας μην ξεχνάμε ότι έως τώρα έχουμε πάρει 4 μεγάλες δόσεις από το δάνειο που συνάψαμε πράγμα που σημαίνει ότι η τρόικα αξιολόγησε θετικά τις μέχρι τώρα προσπάθειες μας και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις μας. Και αν τώρα γίνεται αυτή η προσπάθεια για να πάρουμε την 5η δόση, το ίδιο θα γίνεται και για την 6η και για τις υπόλοιπες δόσεις. Το ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα αυτή την φορά και μια αμφιβολία για την καταβολή της 5ης δόσης, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο. Είναι μεγέθη που προσπαθούμε να πετύχουμε. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο και αυτή η μάχη γίνεται κάθε φορά που αξιολογούμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Αλλά το συμπλήρωμα των αποφάσεων θεωρήθηκε επιβεβλημένο για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν λέμε ότι δεν υπήρχαν αστοχίες και παραλείψεις, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι το περιβάλλον ήταν σταθερό και άρα κάτι δεν κάναμε καλά εμείς.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Για τις παραλείψεις και τις αστοχίες, θα αναζητηθούν κάποιες ευθύνες. Δηλαδή, απ' ό,τι ξέρουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε θέμα και αυτοκριτικής από συγκεκριμένα μέλη του. Θα κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Θα αποδώσει κάποιες ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την αυτοκριτική την κάνουμε ούτως ή άλλως, αλλά δεχόμαστε και την κρίση των Ελλήνων πολιτών κάθε μέρα, έτσι ώστε να βλέπουμε κι εμείς την πορεία μας και τον δρόμο που έχουμε πάρει. Το να αποδοθούν ευθύνες για κάποιες αστοχίες ή κάποιες καθυστερήσεις, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Γιατί θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί ότι όλοι αυτοί οι υπουργοί που έχουν κυρίως το βάρος και την ευθύνη του να «τρέχουν» τα προγράμματα είτε είναι οικονομικά είτε αναπτυξιακά - και δεν είναι θέμα ενός μόνον υπουργείου, γιατί η ανάπτυξη γίνεται σε πολλά υπουργεία - θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα, υπό πολύ σκληρές συνθήκες και πρωτοφανείς για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Άρα, το να είμαστε μονοδιάστατοι και να μιλάμε μόνον για ευθύνες, σίγουρα αδικεί την προσπάθεια όλων όσοι δουλεύουν αυτό το διάστημα για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε με ασφάλεια για το πώς έχουμε φθάσει μέχρι εδώ, αλλά και να μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της χώρας μας.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Πάλι θα επανέλθω σε κάτι που ήδη έχει ειπωθεί, αλλά μήπως θα πρέπει να μας τρομάζει αυτό που επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στον στενό πυρήνα της ευρωζώνης; Έχει ανοίξει τέτοια συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, δεν έχει ανοίξει και αλίμονο εάν άνοιγε. Εμείς, βλέπουμε το μέλλον της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να μπούμε στην ΟΝΕ. Κάναμε θυσίες για να μείνουμε στην ΟΝΕ, όταν μας ευτέλιζαν, λόγω της τεράστιας αναξιοπιστίας που ζήσαμε εξ αιτίας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Το μέλλον μας, φυσικά, βρίσκεται εκεί. Αλλά επειδή ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα είναι ρευστά και υπό κρίση και κυρίως η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, προφανώς ανοίγουν διάφορες συζητήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση όμως με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση: Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον της χώρας μας έξω από την ευρωζώνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-654525682-1306352318=:19196--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 May 2011 - 19:38:06 UTC