Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-152967989-1304625429=:9376 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 330407565

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ(050611)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Μέσα σε συνθήκες κρίσης, είναι απαραίτητο να αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της οικονομίας μας. Σ' αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε στο μέγιστο και τις τουριστικές μας δυνατότητες.

Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, μας δίνει τεράστιες δυνατότητες διαρκούς και μάλιστα βιώσιμης ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε δυναμικά φέτος, αλλά και διαφορετικά:

- Ισχυροποιούμε τη διαδικτυακή παρουσία της χώρας, με μηδαμινό κόστος.

- Απευθυνόμαστε πλέον σε πολύ περισσότερους εν δυνάμει επισκέπτες.

- Απλοποιούμε τη διαδικασία της visa για συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τον τουρισμό μας.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στη χθεσινή του ομιλία, μειώνουμε το κόστος αλλά και τον χρόνο των νέων επενδύσεων στον τουρισμό. Αξιοποιούμε την τουριστική κατοικία, ενταγμένη σε τουριστικές μονάδες, για την αύξηση των επισκέψεων, αλλά και των επενδύσεων της χώρας σε τουριστικές περιοχές.

Τα έσοδα από την αξιοποίηση αυτών των κατοικιών θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων τουριστικών μονάδων υψηλής κατηγορίας, με θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Με αυτό το σχεδιασμό, αναδεικνύουμε τον αυξημένο ρόλο κάθε τοπικής κοινωνίας, κάθε Δήμου και κάθε Περιφέρειας. Ενισχύουμε σύγχρονες μορφές τουρισμού. Αξιοποιούμε εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Δίνουμε τα απαραίτητα όπλα στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κρίσιμο αυτό κλάδο του τουρισμού και της οικονομίας.

Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είναι εύκολο να καταφύγει κανείς σε γενικευτικές, όσο και πύρινες δήθεν εξηγήσεις, για τα προβλήματα της χώρας. Δεν προσφέρει, όμως, καμία υπηρεσία, ούτε στη χώρα, αλλά ούτε και στους στόχους της.

Οι δύσκολες αυτές συγκυρίες απαιτούν προσήλωση σε μία συγκεκριμένη προσπάθεια να βγούμε από την κρίση και ψυχραιμία σε κρίσεις και αποφάσεις από όλους μας. Κανένα από τα δύο δεν εξασφαλίζεται με τακτικές και με συζητήσεις που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αποτρέπουν τη νηφάλια αντιμετώπιση και δυσκολεύουν την αναγκαία συναίνεση την οποία, πολλές φορές, σταματούν και επίτηδες.

Η απαιτούμενη συναίνεση δεν είναι ένας στενός πολιτικός όρος, αλλά αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μία ευρύτερη δυνατή προσήλωση στους εθνικούς στόχους από όλους μας, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

΄Ολοι μας πρέπει να αναλογισθούμε αυτή την ευθύνη, για να έχουμε την απαραίτητη νηφαλιότητα, την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης, τη διασφάλιση της προσήλωσης στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Γιατί θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η προσπάθεια μας αφορά όλους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σ' αυτή τη σύσκεψη που υπήρξε για τον Αθλητισμό, τώρα, με τον κ. Πρωθυπουργό, έχετε να μας ανακοινώσετε κάτι; ΄Εχουν ληφθεί αποφάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σύσκεψη αφορούσε, σε γενικότερο επίπεδο, θέματα που αφορούν όλους τους τομείς του αθλητισμού. Αυτό που έχω να πω είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για τα επόμενα βήματα που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολές για τη διαδικασία εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης την επίσπευση των ερευνών από το ΣΔΟΕ για όλους τους φακέλους που υπάρχουν με τα στημένα παιχνίδια και έθεσε το πλαίσιο για τις συντονισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη βία, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Η θέση της ελληνικής Πολιτείας είναι: Το ελληνικό ποδόσφαιρο, επιτέλους, να σταματήσει να εκπροσωπείται, εντός και εκτός Ελλάδας, από ομάδες οι οποίες δεν πληρούν ευρωπαϊκά κριτήρια επαγγελματισμού. Και αυτή είναι βασική θέση και αρχή.

Αποφασίστηκε ότι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, θα γίνουν εντός του πλαισίου της UEFA, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Εάν αυτές δεν οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση άμεσα τον Ιούνιο και έτσι δεν θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος χωρίς άλλα κρούσματα βίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μεταφερθούν οι απαραίτητες εντολές, ώστε αν δεν μπορεί η αρμόδια Ομοσπονδία και η αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών, τότε να λαμβάνεται απόφαση αναβολής των αγώνων ή διεξαγωγής τους κεκλεισμένων των θυρών.

Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να απαλλαγεί από τις παθογένειές του πριν την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Γι' αυτό ετοιμάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για τον αθλητισμό, τη βία, την επέκταση και την αυστηροποίηση των ρητρών βίας σε όλο το φάσμα της κρατικής χρηματοδότησης προς το ποδόσφαιρο, καθώς και επιτάχυνση των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς, φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, που εκπορεύονται από τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά της, η ΕΠΟ οφείλει να υιοθετήσει άμεσα ένα απόλυτο και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο, ευθυγραμμιζόμενο απόλυτα με την ευρωπαϊκή θεσμική και διοικητική πρακτική, σχετικά με τα κρούσματα βίας στο ποδόσφαιρο.

Δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε τέτοια κρούσματα. Και επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα σταματήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης και υποστήριξης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, από τα χρήματα του ΄Ελληνα φορολογούμενου. Αν οι φορείς και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας για καθαρό ποδόσφαιρο, για καθαρούς αγώνες, το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί χωρίς δημόσια τηλεόραση, χωρίς δημόσια γήπεδα και χωρίς - κυρίως- δημόσια χρήματα. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ προς την ΕΠΟ θα διακοπεί και θα καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις της εταιρείας με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ η ΕΡΤ θα σταματήσει τη μετάδοση κάθε αγώνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εάν σε αυτόν παρατηρηθούν φαινόμενα βίας, αποσύροντας κάθε υποχρέωσή της απέναντι στην ομάδα.

Οι αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου, θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι τις 8 Ιουνίου και το υπουργείο θα εισηγηθεί τις περαιτέρω ενέργειες της Πολιτείας. Στις 15 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί ο πλήρης απολογισμός όλων των κινήσεων, οι οποίες ζητήθηκαν από τον Πρωθυπουργό, καθώς και οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη περίοδο.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι αν δεν σταματήσουν τα φαινόμενα βίας, θα σταματήσει η Πολιτεία να χρηματοδοτεί την ΕΠΟ και κατ` επέκταση τις ομάδες, μέσω του ΟΠΑΠ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.

ΠΑΠΠΑ: Παρεμφερείς δηλώσεις, όμως, είχαν γίνει και πριν από μερικούς μήνες, όταν είχαμε τον αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που έγιναν πάλι διάφορα επεισόδια. Τίποτα δεν έγινε, όμως. Δηλαδή, πόσες φορές η Πολιτεία θα προειδοποιεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μεγάλη διαφορά με αυτή την κίνηση την οποία κάναμε σήμερα, είναι ότι - επαναλαμβάνω- λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις, σε πολύ σύντομο, συγκεκριμένο, χρονικό διάστημα, με απόλυτο χρονοδιάγραμμα. Ακριβώς αυτά είπα προηγουμένως. Έθεσα τις χρονικές βάσεις, έτσι ώστε μέχρι τις 15 Ιουνίου να υπάρχουν τελικές προτάσεις, οι οποίες θα βασίζονται πάνω σε αυτά που είπα. Και αυτή είναι η διαφορά μας με το παρελθόν.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Παρά ταύτα, ακούμε πάλι ένα «θα» στο θέμα της χρηματοδότησης, σε μια εποχή που γίνεται πανικός, γενικότερα, στην ελληνική κοινωνία. Ακούμε «θα» στη χρηματοδότηση ανωνύμων εταιριών, που ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, ποιοι τις κινούν. Και την ώρα, που οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι μιλούν για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μήπως θα έπρεπε άμεσα να σταματήσει η χρηματοδότηση ανωνύμων εταιριών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο λειτουργεί μέχρι τώρα. Αυτό το νομικό πλαίσιο δημιουργεί και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, δεσμεύεται η κυβέρνηση, ότι - όπως δήλωσα προηγουμένως- θα φέρει ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει εξ αρχής όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι ποινές, εν πάση περιπτώσει η διακοπή της χρηματοδότησης, θα αφορά όλες τις ομάδες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή συγκεκριμένες ομάδες που δημιουργούν προβλήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ μένω στις αποφάσεις που έλαβε η σημερινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει και ενημερωτική συνάντηση με τα ΜΜΕ από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Γερουλάνο. Οπότε, για ό,τι επί μέρους υπάρχει θα σας ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΩΚΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σπύρος Πολλάλης είναι αυτός που θα αναλάβει την προεδρία της εταιρίας «Ελληνικό Α.Ε.», που θα τρέξει το έργο, την επένδυση στο Ελληνικό. Στο βιογραφικό του, ο κ. Πολλάλης αναφέρει ότι τρέχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα στο Χάρβαρντ όπου διδάσκει, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Δεν είναι ασυμβίβαστο να έχει και τις δύο ιδιότητες μαζί και του χρηματοδοτούμενου αλλά και αυτού που θα κάνει το έργο με το Ελληνικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπατε «σύμφωνα με πληροφορίες», άρα, δεν υπάρχει τέτοιος διορισμός. Από εκεί και πέρα, δήλωσα χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Σε ό,τι έχει να κάνει με το Ελληνικό και την εμπλοκή του Κατάρ στη μεγάλη επένδυση που ετοιμάζουμε να κάνουμε και σε ό,τι συμπεριλαμβάνεται μέσα σ` αυτό, θα τηρηθεί κάθε νομιμότητα -αυτό είναι ξεκάθαρο- με απόλυτο και μοναδικό άξονα, το δημόσιο συμφέρον, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη, η χρηματοδότηση του έργου, οι πολλές θέσεις εργασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Αττικής, αλλά και γενικότερα. Η δημιουργία ενός πρότυπου έργου, θα είναι μια ανάσα από κάθε άποψη για την περιοχή της Αττικής, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αρχές οι οποίες τίθενται και οι λεπτομέρειες θα ανακοινώνονται όταν υπάρχουν. Αυτές είναι: Σεβασμός σε κάθε νομιμότητα και απόλυτος σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον. Αυτά είναι ξεκάθαρα.

ΣΩΚΟΣ: Δηλαδή, διαψεύδετε ότι ο κ. Πολλάλης θα είναι ο Πρόεδρος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν διαψεύδω τίποτα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω και τίποτα, εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση.

ΣΩΚΟΣ: Ο κ. Παμπούκης είπε προχθές ότι είχε επιστολή πριν από 10 ημέρες από το Κατάρ, που ανανεώνεται το ενδιαφέρον για το έργο. Αυτή η επιστολή θα δοθεί στη δημοσιότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΣΩΚΟΣ: Θα την περιμένουμε σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Μπορείτε να μας πείτε κάποιες λεπτομέρειες για μια νέα σύσκεψη που έχει ο Πρωθυπουργός σήμερα για την οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σύσκεψη.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Εννοώ, περιλαμβάνεται στο γνωστό πλαίσιο για τις εξελίξεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφορά στις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Αφορά στον «οδικό χάρτη» για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπου θέτουμε μεγάλα ζητήματα διαρθρωτικών αλλαγών και τομών γενικότερα, που πρέπει να γίνουν.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να πάει ακόμη λίγο πιο πίσω η κατάθεση στη Βουλή του συγκεκριμένου «οδικού χάρτη»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα είναι περίπου στα μέσα Μαΐου και η ψήφιση θα γίνει μέσα σε τρεις εβδομάδες, ένα μήνα, όσο διαρκούν, δηλαδή, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ακολουθηθεί όλος ο κύκλος των γνωστών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δηλαδή, διαβουλεύσεις, επιτροπές...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... Κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιτροπές με πρώτη, δεύτερη ανάγνωση και Ολομέλεια.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση, αν θα ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο με απλή ή ενισχυμένη πλειοψηφία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συγκεκριμένος ο τρόπος ψήφισης. Σαφώς είναι με απλή πλειοψηφία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, σας είχα κάνει μια ερώτηση για τον κ. Ζώη που είχε πει ότι δεν θα ψηφιστεί το 40ωρο. Σήμερα, απ` ό,τι βλέπω επανήλθε ο κ. Ζώης και λέει ότι θα το ψηφίσει η Ν.Δ. και μάλιστα, επιτίθεται στον κ. Ραγκούση, ουσιαστικά λέγοντας ότι ο κ. Ραγκούσης κατά κάποιον τρόπο παραπλάνησε σε σχέση με την επίσημη θέση της Ν.Δ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και σ` αυτό το θέμα, για άλλη μια φορά, η Ν.Δ. δείχνει πόσο μπερδεμένη είναι. Πόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα στοιχεία της πολιτικής της και της αντιμετώπισης της σημερινής κατάστασης. Και φυσικά, πόσο μπλεγμένη είναι μέσα στις εσωτερικές της αντιφάσεις.

Χθες και προχθές, είχαμε από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. στην Επιτροπή, σαφή δήλωση ότι δεν θα ψηφίσουν την εξίσωση του ωραρίου εργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για 40 ώρες εργασίας, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες. Μέσα σ` αυτή την αντίφασή της και μέσα σε ένα κυκεώνα ανυπαρξίας πολιτικής σκέψης και άξονα πάνω σ` αυτό, το θέμα επανήλθε και σήμερα. Έχω εδώ και το κείμενο του κ. Ζώη, ο οποίος είπε ότι «εμείς, δεν τοποθετηθήκαμε δογματικά αντίθετα στην αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά σας καλέσαμε να τεκμηριώσετε τους ισχυρισμούς». Και μάλιστα, λέει «συζητήσαμε, ψηφίσαμε; Εσείς διαμορφώσατε τη θέση μας».

Εάν η Ν.Δ. δεν μπορεί να διαμορφώσει μια απλή, βασική και ξεκάθαρη θέση, για το πώς βλέπει τα πράγματα στο ελληνικό δημόσιο και τι σημαίνει η εξίσωση του ωραρίου εργασίας, σήμερα έρχεται να δείξει με μια διαφορετική άποψη -κάνοντας μια στροφή 180ο πάνω σ` αυτό το θέμα, εκτεθειμένη εδώ και δύο ημέρες- ότι ακόμη δεν έχει αντιληφθεί τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ακόμη εγκλωβισμένη στις λογικές της πελατειακής κατάστασης, την οποία υπηρέτησε κατά κόρον επί έξι χρόνια και ακόμη δεν μπορεί να βρει έναν ξεκάθαρο ρυθμό και βήματα μιας στοιχειώδους αντιμετώπισης σε ένα πολύ απλό θέμα. Είναι, πραγματικά, όχι να γελάει, αλλά να λυπάται κανείς, για ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο μπούσουλα, μια συγκεκριμένη θέση και άποψη, σε ένα πολύ-πολύ συγκεκριμένο θέμα.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Πορτογαλία υπέγραψε χθες ένα μνημόνιο με την τρόικα, με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από το δικό μας. Μήπως σκέπτεται η κυβέρνηση να ζητήσει, με δεδομένο αυτό, επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα και χθες σε μια παρόμοια ερώτηση. Πρώτα απ` όλα, θα πρέπει να δούμε τους όρους του μνημονίου που θα υπογράψει η Πορτογαλία. Αυτοί που επικαλούνται το «καλό μνημόνιο» που θα υπογράψει η Πορτογαλία, είναι αυτοί που θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι η μεγαλύτερη δαιμονοποίηση. Και μάλιστα, όταν προέρχεται ειδικά από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία μας έφερε στην κατάσταση να έχουμε ανάγκη μνημονίου. Τα δε κόμματα της αριστεράς, ταυτιζόμενα με μια στείρα και τυφλή αντιπολίτευση, έχουν κάνει το αντιμνημόνιο, ευαγγέλιο.

Εμείς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι - και το είπα και χθες- πως είναι θετικό ότι η Πορτογαλία βρίσκει το βηματισμό της στο να αντιμετωπίσει τη δανειακή της κρίση. Σημειώνουμε, ότι στην Πορτογαλία υπάρχει εθνική συναίνεση και εθνική συνεννόηση από το κόμμα της αντιπολίτευσης με τον σοσιαλιστή υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, κ. Σόκρατες. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που λείπει παντελώς από μας, όταν έχουμε σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση απέναντί μας, η οποία δαιμονοποιεί αυτό το μνημόνιο. Και φυσικά, θα πρέπει να παίρνουμε μαθήματα υπευθυνότητας από άλλες χώρες, αν και ήμασταν εμείς αυτοί που δημιουργήσαμε αυτόν τον τριμερή ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, του οποίου κάνει χρήση σήμερα και η Πορτογαλία.

Μα εμείς ήδη, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, από την υπογραφή του μνημονίου, καταφέραμε και βελτιώσαμε τους όρους του μνημονίου. Στις συνόδους της 11ης και 25ης Μαρτίου, πετύχαμε από τους δανειστές μας την επιμήκυνση, κατά 7 χρόνια, του χρόνου αποπληρωμής, την μείωση του επιτοκίου και δημιουργήσαμε μια σειρά από προϋποθέσεις, τέτοιες που κάποτε δεν τις φανταζόμασταν. Αυτό που έκανε, σήμερα, η Πορτογαλία εμείς το κάναμε πράξη, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τους όρους του μνημονίου. Και φυσικά, όσο πάμε καλύτερα - γι` αυτό λέμε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει εθνική συνεννόηση και συναίνεση- όσο προχωράει η χώρα μας καλύτερα, τόσο οπλιζόμαστε με περισσότερα επιχειρήματα, περισσότερα εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούμε να βελτιώνουμε τους όρους του δανεισμού μας. Και εκεί έγκειται και η μεγάλη ευθύνη όλων μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω αν και κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρονται σήμερα σε εφημερίδες για ενστάσεις της τρόικας σε δύο υπουργεία, χθες, στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Υποδομών και ειδικά στο υπουργείο Εργασίας, τι σημαίνει αυτό για τα Ταμεία από τα οποία περιμένει κανείς τη σύνταξή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε τα εισοδήματα του απλού ΄Ελληνα πολίτη. ΄Εχουμε πει ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντια μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, επειδή υπήρξε και ανάλογη ερώτηση συναδέλφου σας, δεν τέθηκε το θέμα των επιδομάτων ανεργίας, έτσι όπως ακούστηκε.

Από εκεί και πέρα, θα πάμε σε έναν εξορθολογισμό, εφ' όσον χρειάζεται, των επιδομάτων, που θα έχουν όμως σχέση με το εισόδημα του καθενός δικαιούχου. Και επιτέλους, εκεί θα πρέπει να μπει και ένα κριτήριο κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί δεν μπορούμε άκριτα, οριζόντια και ισοπεδωτικά να υπάρχουν επιδόματα και να τα παίρνουν άνθρωποι, ειδικά στις σημερινές εποχές, που όχι δεν τα δικαιούνται νομικά, αλλά δεν τα έχουν ανάγκη. Μπορούμε με εκείνα τα χρήματα που εξοικονομούμε να βελτιώνουμε, γενικώς, τους όρους ζωής του ΄Ελληνα πολίτη, βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια.

Είναι γνωστό ότι τα κριτήρια που θέτουμε είναι κριτήρια κοινωνικά, τα οποία δεν τα απεμπολούμε, είναι όμως επίσης γνωστό ότι χρειάζεται και απαιτείται απ' όλα τα υπουργεία να γίνει μια μεγαλύτερη εξοικονόμηση και περιστολή των δαπανών. Αλλά όπου υπάρχει σκληρός πυρήνας - και ο σκληρός πυρήνας είναι η προστασία του εισοδήματος, ενός βασικού εισοδήματος που είναι μέσα από τις συντάξεις και φυσικά από τους μισθούς του ΄Ελληνα πολίτη- εκεί είμαστε άτεγκτοι, τον οποίο προστατεύουμε και υπερασπιζόμαστε, γιατί ακριβώς παρουσιάζουμε και εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε να μην θίγεται περαιτέρω το εισόδημα του πολίτη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Εκπρόσωπε, εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Γιατί είδαμε κάποια δημοσιεύματα σήμερα για μια ρήξη με αφορμή τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, που δεν εγκρίνεται. Και το ρωτάω αυτό, γιατί ο κύριος Τατούλης ήταν επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, πέρυσι, για την Περιφέρεια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επιλογή υποστήριξης. Υποστηρίξαμε τον κ. Τατούλη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έγινε μία μεγάλη επανάσταση, η επανάσταση του «Καλλικράτη». Είναι τα πρώτα βήματα του «Καλλικράτη» μέσα στους μήνες που διανύουμε. Γνωρίζουμε, επίσης, πολύ καλά ότι υπάρχει μία οικονομική κρίση, την οποία γνωρίζουν οι πάντες. Ότι τα οικονομικά των Δήμων και των Περιφερειών, όντως, παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχθεί η αιρετή Περιφέρεια, να στηριχθούν οι Δήμοι. Είναι θέμα μίας συνεννόησης, η οποία πρέπει να γίνεται. Και φυσικά, εάν καθίσει και εξετάσει κανείς τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους και στις Περιφέρειες, θα διαπιστώσει ότι είναι πάρα πολλά. Οι δε Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι διεκδικούν την επίλυση αυτών των προβλημάτων, φυσικά αυτή είναι η δουλειά τους. Υπάρχει όμως και μία ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Και αυτή την ευθύνη, η ελληνική πολιτεία θα την ασκεί στο ακέραιο, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος του απλού ΄Ελληνα πολίτη.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει κυρώσεις στην εκπομπή «ΡΑΔΙΟ-ΑΡΒΥΛΑ» για σάτιρα. Σάτιρα -που νομίζω το θυμόμαστε όλοι ότι γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα- που αφορούσε την ατιμωρησία των σκανδάλων και τις παραγραφές και μάλιστα να επικαλείται το ίδιο όργανο ότι ενήργησε κατόπιν καταγγελίας βουλευτού της Ν.Δ., ο οποίος δημόσια στο Κοινοβούλιο το διαψεύδει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για μια απόφαση μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι το Ε.Σ.Ρ. Μέσα στην πολιτική κατάσταση που ζούμε, που είναι ρευστή, που είναι με πολλές εντάσεις πολλές φορές, που εξ αντικειμένου τα πράγματα δεν είναι καθόλου ήρεμα, και εμείς οι πολιτικοί γινόμαστε αντικείμενο σχολιασμού και σάτιρας. Πέραν αυτού, όμως, είναι σαφές ότι υφίσταται η έννοια του μέτρου και της σοβαρότητας, την οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουμε. ΄Αρα, το μέτρο είναι αυτό που ορίζει. Και πολλές φορές το μέτρο, όντας και υποκειμενικό, κάποιοι το εκλαμβάνουν με κριτήριο υπερβολικό και κάποιοι το ερμηνεύουν με κριτήριο χαμηλότερης έντασης.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω. Εγώ θα σας πω τη δική μου θέση, την οποία έχω εκφράσει κατ' επανάληψη: H σάτιρα είναι ωφέλιμη. ΄Αλλωστε, η σάτιρα προέρχεται από τους προγόνους μας, γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα. Σάτιρα, όμως, με σάτιρα έχει διαφορά, υπάρχουν διακυμάνσεις. Πολλές φορές η σάτιρα ξεφεύγει, αλλά ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ευρύτητα πνεύματος. Και εμείς που κατά μείζονα λόγο είμαστε δημόσια πρόσωπα, υφιστάμεθα ακόμη και τις υπερβολές κάποιων που σατιρίζουν ή δεν σατιρίζουν και κάνουν κάτι άλλο, αλλά και αυτό τελεί εν γνώσει μας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Αυτό έχει να κάνει, έχει σχέση και με τη σάτιρα του κ. Λαζόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σάτιρα είναι σάτιρα. Αν είναι του κ. Λαζόπουλου ή αν είναι κάποιας άλλης εκπομπής, νομίζω ότι το μέτρο είναι το ίδιο.

Όμως, αυτό που έχω να συμπληρώσω, επειδή προφανώς αναφέρεσθε στη γνωστή ιστορία με το βίντεο του κ. Στρος-Καν, δεν γνωρίζω αν ήταν όντως σάτιρα και ίσως δεν θα ήταν σκόπιμο να μπλέξουμε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης σ' αυτήν εδώ την αίθουσα. Πάντως, άλλο σάτιρα και άλλο το να προσπαθούμε να δώσουμε δείγματα ή να αποδείξουμε τα αναπόδεικτα. Φυσικά, η Τηλεόραση κάνει τη δουλειά της, όπως και οι διάφορες εκπομπές κάνουν τη δουλειά τους. Ως κυβέρνηση, δεν ασχολούμαστε με τις τηλεοπτικές εκπομπές. Ασχολούμαστε όμως με αυτούς που βρίσκουν πάτημα και εκμεταλλεύονται αυτά που προβάλλονται, πολλές φορές, από τηλεοπτικές εκπομπές. Εκεί, πραγματικά, βρήκε πάτημα κυρίως η Ν.Δ., αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσα εκφράστηκαν, τουλάχιστον, για να αμφισβητήσουν με έναν ξεδιάντροπο τρόπο τον πατριωτισμό του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Είναι αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υπόλογοι, είναι αυτοί οι οποίοι θα έπρεπε να ζητούν συγγνώμη και να απολογούνται στον ελληνικό λαό. Και πιάστηκαν από μία φράση του κ. Στρος-Καν, την οποία διαστρέβλωσαν, ανακαλύπτοντας την Αμερική. Όταν, χθες, σ' αυτή την αίθουσα έφερα συγκεκριμένα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις Τύπου του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, πολύ πριν ζητήσουμε την οικονομική βοήθεια από το Δ.Ν.Τ., όπου έλεγε μόνος του ότι «εγώ συζητώ και με τον Στρος-Καν, αλλά και με οποιονδήποτε άλλον», γιατί αυτή είναι υποχρέωση του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού. Ενός Πρωθυπουργού, ο οποίος, πραγματικά, έσωσε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας που μας παρέδωσε η Ν.Δ. και η οποία έρχεται σήμερα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα και προκαλεί και αναπαράγει, αν όχι παράγει σενάρια συνωμοσιολογίας, προσπαθώντας να αμφισβητήσει - επαναλαμβάνω με ξεδιάντροπο τρόπο- τον πατριωτισμό του Γιώργου Παπανδρέου.

Και πέρα απ' αυτό, είχαμε μάλιστα και δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ., όπως του κ. Καμμένου, χθες σε τηλεοπτικό κανάλι, ο οποίος με απαράδεκτες εκφράσεις - και θα τις αναφέρω αυτές τις εκφράσεις, γιατί όταν είμαστε εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου και καλυπτόμενοι πίσω απ' αυτή την ιδιότητα δεν μπορούμε να ασχημονούμε κατά τον τρόπο που έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ.- δήλωσε (τουλάχιστον αυτό έχω απομαγνητοφωνημένο στα χέρια μου) ότι «ο Παπανδρέου είναι έμμισθος μπρόκερ των διεθνών τοκογλύφων, οι υπόγειες συμφωνίες είναι εθνική προδοσία».

Μιλά για «εθνική προδοσία» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μας παρέδωσε πραγματικά στην καταστροφή. Ο κ. Καμμένος αμφισβητεί ευθέως την εντιμότητα του κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον «έμμισθο μπρόκερ των διεθνών τοκογλύφων».

Εγώ περιμένω από τη λαλίστατη και τόσο ευαισθητοποιημένη και τόσο έξυπνη Ν.Δ., που προσπαθεί εναγωνίως ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του κ. Στρος-Καν να το κάνει σημαία, να πάρει θέση για τον κ. Καμμένο, που με θρασύτατο τρόπο προέβη σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έτρεχε να σώσει τη χώρα, την οποία βούλιαξαν στην κυριολεξία οι κύριοι της Ν.Δ. Και αν κάλυψαν τον κ. Μεϊμαράκη για τα έξοχα «γαλλικά» του στον χώρο του Κοινοβουλίου με μία ενορχηστρωμένη καμπάνια στήριξης, εγώ θα ήθελα να απαντήσει ο ίδιος κ. Σαμαράς, εάν πράγματι υιοθετεί αυτές τις απόψεις του βουλευτή του με τους αισχρούς και αναίσχυντους χαρακτηρισμούς -περί «μπρόκερ των διεθνών τοκογλύφων» και περί «εθνικής προδοσίας με υπόγειες συμφωνίες»- τους οποίους εξεστόμισε.

Είναι κάτι που φυσικά δεν χρειάζεται λογική αντιμετώπιση, γιατί είναι τελείως παράλογη, σε πρώτο κιόλας βαθμό ανάγνωσης, αυτή η τακτική, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο και είναι επιβεβλημένο να μάθουμε ποια είναι η άποψη του κ. Σαμαρά για τον βουλευτή του και πώς ανέχεται τέτοιου είδους ύβρεις απέναντι στον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό. Αυτοί οι οποίοι πραγματικά θα έπρεπε να ντρέπονται, παράγουν και αναπαράγουν κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση το ψεύδος και την παραπληροφόρηση.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-152967989-1304625429=:9376--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 May 2011 - 19:56:39 UTC