Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-85170316-1302639304=:30638 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 326302038

Έκδοση 1

BRIEFING(120411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12.4.2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο, αλλά αποδοτικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό κράτος, με αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών, αλλά και προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο ήταν απαραίτητο όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Φυσικά, έχουμε μπροστά μας ακόμη έναν δύσκολο δρόμο, πολλές φορές δύσβατο, αλλά η προσπάθειά μας συνεχίζεται και συνεχίζουμε να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση.

Έχουμε στόχους, γιατί έχουμε το πολιτικό σθένος και την ισχυρή βούληση να αποτυπώνουμε και να λέμε την αλήθεια, σε πολίτες και στους εταίρους μας. Θέτουμε τα προβλήματα. Από την αρχή ανοίξαμε όλα τα μεγάλα θέματα που είχαν να κάνουν με παθογένειες δεκαετιών και αφορούν την ελληνική πολιτική σκηνή, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία.

Δεν αφήνουμε τίποτα για αργότερα, όπως ήταν το αγαπημένο σλόγκαν της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. Το «άστο για αργότερα» είναι ακριβώς αυτό που αντικατοπτρίζει την άποψη, τη βούληση και την πρακτική της Ν.Δ. που εν πολλοίς ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής οριοθετούμε τα δημοσιονομικά μας θέματα, την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή, έτσι ώστε συντεταγμένα και με κοινωνική δικαιοσύνη να δώσουμε τη μάχη, όλοι μαζί, μέσα σε ένα ομολογουμένως δύσκολο τοπίο.

Προχωράμε συγκροτημένα, με σχέδιο και κατοχυρώνουμε όλες τις μέχρι τώρα κατακτήσεις μας. Παράλληλα, όμως, δημιουργούμε, την απαραίτητη προοπτική και ελπίδα για τη χώρα. Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ακόμη και αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι ελεγχόμενοι από εμάς.

Η κυβέρνηση αποτελεί δύναμη ευθύνης, δύναμη αποφασιστικότητας, που προωθεί τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Τη βγάζει από το τούνελ και την οδηγεί στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Υπουργέ, ποιοι είναι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση και τους αντιμετωπίζει πάραυτα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο, σε ένα ρευστό τοπίο. Δεν είναι υπεκφυγή και παρακαλώ να μην εκληφθεί έτσι, αλλά είναι μία πραγματικότητα και φυσικά, όσο πηγαίνουμε καλύτερα, τόσο περιορίζονται και οι αστάθμητοι παράγοντες, τόσο βελτιώνεται η ικανότητά μας να τους ελέγχουμε και φυσικά, να τους αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει ένα παγκόσμιο ρευστό τοπίο, ένα διεθνές ρευστό τοπίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει να βρει τον βηματισμό της μέσα σ' αυτή την κρίση που περνάμε. Πολύ περισσότερο η χώρα μας, η οποία μπήκε αθωράκιστη σε μία κρίση που αποδεδειγμένα και μαθηματικά ερχόταν, αλλά η Ν.Δ. την απέκρυπτε - εκεί κολλά και το «άστο για αργότερα» του κ. Καραμανλή - για να φθάσουμε σ' αυτή την κατάσταση. Όσο προχωράμε, όσο υλοποιούμε τους στόχους μας, όσο δυναμώνουμε εμείς ως χώρα, τόσο αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες που, ούτως ή άλλως, πάντα θα υπάρχουν, περιορίζουν την ισχύ τους και την επίδρασή τους στα ελληνικά πράγματα.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Ναι, αλλά ποιοι είναι αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στις εισαγωγικές σας παρατηρήσεις επισημαίνετε ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο και δύσβατο δρόμο. Εντάξει, όλες αυτές οι δυσκολίες υπάρχουν και ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και δύσβατος, το λέτε περίπου από την αρχή που αναλάβατε αυτή την κυβέρνηση. Πείτε μου, σας παρακαλώ, έχετε προσδιορίσει πότε ο δρόμος θα γίνει πιο ομαλός, πότε θα πάρει μια μεγάλη ανάσα ο κόσμος; Δηλαδή, με άλλα λόγια, πότε βλέπετε ένα στοιχειώδες φως στο τέλος αυτού του τούνελ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, ακόμη και σ' αυτό το «δαιμονοποιημένο» μνημόνιο, υπάρχει μια πορεία η οποία είναι χρονολογημένη, δρομολογημένη και κοστολογημένη. Υπάρχει μια ανάλυση για το πώς πάει η ανάπτυξη, πότε θα βγούμε από την ύφεση, πότε θα έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, πότε η οικονομία μας θα πάρει μπροστά. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι ότι εμείς τηρούμε τους στόχους μας απαρέγκλιτα και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Κάνουμε όλες τις κινήσεις, έτσι ώστε να μεγεθύνουμε και να αυξήσουμε την επίδραση αυτών των κινήσεων πάνω στα οικονομικά πράγματα της χώρας μας. Και φυσικά, ο μεγάλος στόχος, ο δανειακός μας στόχος τουλάχιστον, είναι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε τον προγραμματικό μας έργο πολύ καλύτερα.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που είπαμε ότι θα ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο - το οποίο εν πολλοίς περιγράφεται στο μνημόνιο συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προγραμματικών στόχων μας τους οποίους εντάξαμε σ' αυτό - ότι η ύφεση είναι αυτή που προγραμματιζόταν να είναι, δηλαδή μεγάλη.

Ωστόσο, γνωρίζουμε εξ ίσου πολύ καλά ότι με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, θα αρχίσουμε να έχουμε μία θετική πορεία ως χώρα, θετικότερη από αυτή που βρισκόμαστε σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στο 2012 θα μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, θα μπορούμε να μιλάμε για μείωση της ανεργίας, για αύξηση των θέσεων εργασίας, που συνδέονται φυσικά και με την ανάπτυξη. Εν κατακλείδι θα μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνική συνοχή, την οποία προσπαθούμε, μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, να κατοχυρώσουμε, δημιουργώντας τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ευχερέστερη πραγματοποίησή της.

Εξ άλλου, πέραν αυτών που σας είπα, θα ήθελα να τονίσω ότι εμείς δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε εις το διηνεκές παγίως προσηλωμένοι σ' ένα συγκεκριμένο σχέδιο δίκην πορείας με αυτόματο πιλότο, γι' αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκα στην εισαγωγή μου σε αστάθμητους παράγοντες. Είναι σαφές ότι με τον αυτόματο πιλότο δεν θα πηγαίναμε ποτέ μπροστά, έτσι όπως πάμε μέχρι τώρα, δεν θα βγαίναμε ποτέ από το τούνελ για να χρησιμοποιήσω τη λέξη-κλειδί της ερώτησής σας. Εμείς αντιθέτως παίρνουμε μεγάλες πρωτοβουλίες. Και μία εξ αυτών είναι η δημιουργία αυτού του πλαισίου αναφοράς, δηλαδή του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλαισίου, το οποίο εντάσσεται μέσα σ' έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό. Μάλιστα, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε τόσο δύσκολες συνθήκες προτάσσει την προοπτική για τη χώρα μας του σχεδίου το οποίο αυτή τη στιγμή υλοποιούμε.

Όταν λέμε ότι έχουμε σχέδιο μέχρι το 2015 με πολύ συγκεκριμένους στόχους - γι' αυτό ακριβώς ζητήσαμε και μία μεγαλύτερη εθνική συναίνεση απ' αυτήν που παρέχεται σήμερα, αν παρέχεται, από τις πολιτικές δυνάμεις - αυτό εξυπηρετεί πρωτίστως το συμφέρον και την προοπτική του Έλληνα πολίτη. Γνώμονάς μας, λοιπόν, είναι να προχωρούμε μπροστά, για να έχουμε μια ευδιάκριτη προοπτική που να προηγείται της απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων στόχων μας. Συνεπώς, το πότε και το πώς πηγαίνουμε μπροστά είναι δρομολογημένο και κατοχυρωμένο από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2012-2015, το οποίο θα αποτελέσει τον κατ' εξοχήν μοχλό πίεσης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους στόχους μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, χθες στη Βουλή μετά από ερώτηση, μιλήσατε για κάποιον έλεγχο που γίνεται στο ΑΠΕ, για διάφορες προσλήψεις και συμβάσεις. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Κεδίκογλου, σχετικά με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πραγματικά, η Ν.Δ. αντί να σιωπά και στο συγκεκριμένο ζήτημα, έρχεται για άλλη μια φορά, να παίξει ρόλο τιμητή όλων των ανομιών και παρανομιών που έγιναν στο παρελθόν. Έρχεται να το παίξει τιμητής των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΑΠΕ, οι οποίοι δεν χρειάζονται προστάτες. Δεν θα έπρεπε να μιλάνε, θα έπρεπε να σιωπούν. Η Ν.Δ. - και αυτή είναι η διαφορά μας - ήρθε και συγκέντρωσε όλα τα αιτήματα. Ό,τι φημολογία υπάρχει γύρω από το ΑΠΕ, την ενέταξε μέσα σε δεύτερη επίκαιρη ερώτηση, μη βάζοντας μυαλό από την πρώτη απάντηση, αλλά προφανώς θέλοντας να ακούσει και περισσότερα. Εγώ ως αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει το ΑΠΕ, ζήτησα από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, να ασκήσει έλεγχο, κατά τις αρμοδιότητές του, πάνω στο ΑΠΕ, για ένα πλήθος παρανομιών που γίνονταν επί Ν.Δ. Όταν ο κ. Κεδίκογλου μιλούσε για προσλήψεις, με συγκεκριμένα στοιχεία του έδειξα ότι επί Ν.Δ. έγιναν 141 προσλήψεις, ότι το μεγάλο πανηγύρι που γινόταν σε όλο το ελληνικό Δημόσιο γινόταν και στο ΑΠΕ. Δηλαδή μια κατασπατάληση, μια πελατειακή λογική σχέσεων, η οποία πραγματικά ήταν στο φόρτε επί Ν.Δ και στο ΑΠΕ. Γι` αυτό λέω ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν μιλάει.

Βάζουμε τάξη και εκεί. Είναι γνωστό και θεμιτό οι εργαζόμενοι να έχουν τις ανησυχίες τους, αλλά όπως είναι όλοι οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, έτσι είναι και οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ. Διακρίσεις - και μάλιστα ευνοϊκές- δεν πρόκειται να γίνουν από κανέναν. Δεν μπορούμε να λέμε ότι περιορίζουμε τους μισθούς του υπόλοιπου δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφήνουμε απ` έξω το ΑΠΕ. Και μάλιστα, όταν εκεί υπάρχει και μια διαφορετική κλάση μισθοδοσίας, που οφείλεται ακριβώς στις πελατειακές σχέσεις και στο τελείως ανεξέλεγκτο που επικρατούσε επί πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια, επί Ν.Δ. έφθασε στο φόρτε του. Εμείς προχωράμε, ακόμη και με αδυναμίες, ακόμη και με αστοχίες. Δήλωσα και χθες ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γενικότερες συζητήσεις, αλλά την ανομία και την παρανομία, τον παραγοντισμό κάποιων που νομίζουν ότι θα μπορούν να έχουν το πανηγύρι του παρελθόντος, δεν τα ανεχόμαστε πλέον. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η άποψή μας και αυτό κάνουμε.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε υπουργέ, από την εισαγωγή σας, διερωτώμαι μήπως, επειδή είπατε ότι λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά και στους εταίρους μας, μήπως με την ανακοίνωση αυτή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι πολίτες γίνουν κοινωνοί και νέων μέτρων, μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων. Έχουμε κουραστεί να το διαψεύδουμε. Υπήρχαν δύσκολες αποφάσεις, υπήρχαν επώδυνες αποφάσεις, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν από την κυβέρνηση, για να μπορούμε ακριβώς να σώσουμε τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας. Από εκεί και πέρα, τα μέτρα που λαμβάνουμε εμείς, τα οποία δυστυχώς έχουν μια αρνητική φόρτιση του όρου «μέτρα», είναι αποφάσεις για τις μεγάλες αλλαγές. Είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές, γιατί είναι η μόνη η λύση για να βγούμε από το τέλμα και από την κρίση. Μεγάλες αλλαγές, μπορεί να είναι η άρση πολλών περιορισμών στην ανταγωνιστικότητα, στην υγιή επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Εκεί εντάσσεται και ο μεγάλος αγώνας για τις αδειοδοτήσεις που κάνει η κυβέρνηση. Εκεί εντάσσεται και το one stop shop, όπως και πολλά άλλα ζητήματα ως προς τις αδειοδοτήσεις, που θα τις απλοποιήσουν. Τεράστια αλλαγή είναι το χτύπημα στη γραφειοκρατία που ο κρατικός μηχανισμός αγκυλωμένος και παθογενής επί πολλές δεκαετίες κρατάει ακόμη τις αντιστάσεις του. Εκεί, όμως, εμείς κάνουμε τις παρεμβάσεις. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Το υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή, κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη γραφειοκρατία και στη λειτουργία της δημόσιας μηχανής. Ακόμα, υπάρχουν πολλά περιθώρια, τα οποία είναι επιβεβλημένα και αυτό κάνουμε. Εάν μιλάμε για τις μεγάλες αυτές διαρθρωτικές αλλαγές και τις ονομάζουμε «μέτρα», είναι μέτρα. Δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές μισθών. Δεν μιλάμε για οριζόντιες αποφάσεις που θα πλήξουν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Ακριβώς, το αντίθετο. Λέμε ότι κάνουμε αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Πράγματα που είναι και μέσα στους προγραμματικούς μας στόχους. Γιατί, γνωρίζουμε πολύ καλά πού είναι τα μεγάλα ελλείμματα της ελληνικής πραγματικότητας. Εκεί είναι ο στόχος μας, εκεί είναι τα στοιχήματα που θέτουμε: Να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτούς τους στόχους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-85170316-1302639304=:30638--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 April 2011 - 20:14:36 UTC