Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-325073141-1302036056=:19969 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 325243738

Έκδοση 1

BRIEFING(050411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Λειτουργεί από χθες η Υπηρεσία «Μιας Στάσης» για τη σύσταση επιχειρήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί σε 59 καταστήματα Εμπορικών Επιμελητηρίων, σε 3.200 συμβολαιογραφεία σε όλη τη χώρα και σε λίγο καιρό και σε 52 επιλεγμένα Κέντρα Ενημέρωσης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Πρόκειται για μια πραγματική και ουσιαστική καινοτομία που δείχνει πώς εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη στην πράξη και όχι σαν άσκηση επί χάρτου και σε επίπεδο ευχολογίου όπως την εννοούν πολλοί άλλοι.

Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τον πολίτη. Αλλά φυσικά και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, μιας και γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της μη ανάπτυξης εδώ και χρόνια, καθότι οι επενδυτές δεν ελκύονται από ένα γραφειοκρατικό σύστημα, προκειμένου να κάνουν τις όποιες επενδύσεις.

Πρόκειται φυσικά για ένα έργο που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. Δείχνει όμως και τις κατευθύνσεις που έχει το ελληνικό Δημόσιο. Φυσικά, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε οι κατευθύνσεις αυτές υλοποιούνται. Είναι ένα όχημα καινοτομίας και προόδου. Έτσι μειώνουμε τους ανασταλτικούς παράγοντες και τα εμπόδια κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας, κάτι το οποίο ήταν σύνηθες στο παρελθόν. Και φυσικά, σήμερα, το αντιμετωπίζουμε και με αυτό τον τρόπο.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό τα οφέλη είναι πολλαπλά. Μειώνονται ουσιαστικά η γραφειοκρατία και οι διοικητικές επιβαρύνσεις. Εξοικονομείται χρόνος και εργατικό δυναμικό που μπορεί να απασχοληθεί πλέον σε άλλες εργασίες. Δημιουργείται ανάπτυξη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, όντας πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας έχουν ιδρυθεί εννέα ατομικές επιχειρήσεις, μία ετερόρρυθμη, δέκα ομόρρυθμες και τέσσερις ανώνυμες εταιρείες.

Ο κρίσιμος τομέας της ανάπτυξης που για πολλούς είναι φιλολογία ή παραφιλολογία και ευχολόγια, απαιτεί σχέδιο, προγραμματισμό, πραγματική καινοτομία και ουσιαστικές κινήσεις συμπαράστασης της πολιτείας προς τους πολίτες που θέλουν να επιχειρήσουν.

Η κυβέρνηση έχει τη βούληση και πραγματώνει την ουσιαστική, υγιή και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, μέσα από έναν σημαντικότατο σχεδιασμό ο οποίος υπάρχει -φυσικά, είναι πολλά τα σχετικά προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας- αλλά και με την ουσιαστική απορρόφηση και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που πολύ καλά γνωρίζουμε πώς χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο τιμητικό είναι για την κυβέρνηση να υποδέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά των αγορών, κυριολεκτικά και αναφέρομαι στον κ. Σόρος με τον οποίο συναντήθηκε και ο οποίος έχει παίξει στο παρελθόν αρκετά κερδοσκοπικά παιχνίδια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σ' ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν παράμετροι και παράγοντες που είναι απροσδιόριστοι. Φυσικά δεν σημαίνει ότι κάθε συνάντηση του Πρωθυπουργού, με οποιονδήποτε απ' αυτούς τους παράγοντες ή κάθε συνομιλία θα πρέπει να ενοχοποιείται και να ποινικοποιείται. Δεν μας ενδιαφέρει η άποψη, η πράξη και η πρακτική του καθενός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συζητάμε, να εξηγούμε προς όλους τους παράγοντες τι ακριβώς κάνουμε, ποιες είναι οι θέσεις μας, πώς βγαίνει αυτό το πρόγραμμα που υλοποιούμε. Και φυσικά, σε κάθε ευκαιρία να δίνουμε προς τα έξω την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί και με τον κ. Ρουμπινί, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν απόψεις με τις οποίες ήμασταν κάθετα αντίθετοι και για τις οποίες αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι δεν ευσταθούν. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι πραγματικές επιλογές και οι πραγματικές κατευθύνσεις που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι συνομιλίες δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται. Θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι και ανοικτοί στο να συζητάμε. Και επ' ουδενί, φυσικά, μία συνάντηση και μία συζήτηση σημαίνει και αποδοχή των απόψεων του συνομιλητή. Ο κ. Σόρος βρισκόταν εδώ, όπως γνωρίζουμε, για ένα συνέδριο. Ήταν ομιλητής σε μία διάλεξη. Φυσικά, η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από το διεθνές γίγνεσθαι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τίποτα, ότι είναι ανοικτός, ότι λέει τις απόψεις του σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και περιστάσεις, ακόμη και με δύσκολους συνομιλητές. Με αυτό τον τρόπο λειτούργησε και στην προκειμένη περίπτωση. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε είναι ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμείς δεν γινόμαστε έρμαια κανενός που έχει διαφορετική αντίληψη για την ελληνική οικονομία, αλλά έχει και άλλες βλέψεις στο μυαλό του. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει καθένας. Μας ενδιαφέρει ότι θα πρέπει να συνομιλούμε με παράγοντες τις διεθνούς οικονομικής ζωής, κρατώντας τις θέσεις μας, προβάλλοντας τις θέσεις μας και ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την πολιτική μας βούληση και κυρίως αυτό να φαίνεται προς τα έξω. Ότι, δηλαδή, εμείς έχουμε έναν σχεδιασμό, τον οποίο υλοποιούμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι πάγια θέση του κ. Σόρος και την έχει εκφράσει πολλές φορές, ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, γενικότερα. Εσείς διαψεύδετε ότι χθες ο κ. Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Σόρος το θέμα της αναδιάρθρωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα συζήτησης. Πρώτα απ' όλα, ο κ. Σόρος εξέφρασε και άλλες απόψεις, που ήταν πιο ευνοϊκές για μας, στη διάλεξη που έκανε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε συγκεκριμένη άποψη. Έχουμε πει και έχουμε εξηγήσει προς τα έξω ότι όχι απλώς η αναδιάρθρωση δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια για την ελληνική οικονομία. Η ζημία αυτή θα μετατοπισθεί και θα μετακυλιστεί στις πλάτες του Έλληνα πολίτη, αλλά και η αναδιάρθρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης θα είναι βλαπτική. Έχουμε ξεκάθαρη θέση. Ο Πρωθυπουργός την έχει αναφέρει, την έχει τονίσει πολλές φορές, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών την έχει αναλύσει πολύ πρόσφατα. Αυτή είναι η δημόσια άποψή μας και η θέση μας και μάλιστα γίνεται με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει περιθώριο για καμία συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και άλλο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητήθηκε η αναδιάρθρωση.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να συζητήθηκε κάποιο ενδιαφέρον του κ. Σόρος για επενδύσεις; Γιατί η ιδιότητά του βασικά είναι να είναι επενδυτής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Το τι συζητήθηκε και το ποια θέματα θίχτηκαν, έχουν ανακοινωθεί. Ήταν σε επίπεδο μιας αλληλοενημέρωσης για τη διεθνή κατάσταση και φυσικά και για την κατάσταση της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε κάτι πιο συγκεκριμένο. Και επαναλαμβάνω, ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο του ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομιλεί και εξηγεί προς όλους τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και τις κατευθύνσεις μας. Το να συζητάμε κρυφά ή μυστικά ή οτιδήποτε άλλο, δεν μας αφορά. Θα μπορούσε να έχουν γίνει συζητήσεις τέτοιες, όπως γινόταν και στο παρελθόν πολλές φορές. Εμείς συζητάμε ανοιχτά, συζητάμε δημόσια. Και οι συζητήσεις - και οι προσωπικές - που γίνονται δεν αφίστανται καθόλου από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για σημαντικά ζητήματα και οι απόψεις των συνομιλητών είναι καθαρά δικές τους απόψεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, άκουσα στη ΝΕΤ τον κ. Μηταράκη, ουσιαστικά να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου και να λέει ότι η δική του άποψη είναι ότι δεν προετοίμασαν, οι συγκεκριμένοι πρώην υπουργοί της Ν.Δ., τη χώρα για μια διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη απ` ό,τι περιμέναμε. Είπε, ακόμη ο κ. Μηταράκης ότι κινήθηκαν με «αργούς ρυθμούς ήπιας προσαρμογής», ενώ τα διεθνή δεδομένα άλλαξαν ξαφνικά. Πώς κρίνετε όλη αυτή την κριτική του κ. Μηταράκη στην οικονομική διακυβέρνηση της Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ενημερώθηκα και εγώ όπως όλοι μας για την άποψη και τη θέση που εξέφρασε ο θεσμικός αρμόδιος για τα οικονομικά της Ν.Δ., ο κ. Μηταράκης. Και εκεί, νομίζω, ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση, εάν ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις για την ήπια προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής που ασκούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπουργός της οποίας ήταν. Και μάλιστα όταν, μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει συστηματικά η Ν.Δ. να αποστασιοποιείται από το κυβερνητικό της παρελθόν. Αντίθετα, το υποστηρίζει όπου μπορεί και όσο μπορεί, όσο επιτρέπουν φυσικά και οι εσωκομματικές της ισορροπίες. Αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα πραγματικά θα έπρεπε και πρέπει να πάρει θέση ο κ. Σαμαράς. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στη Ν.Δ. είναι γνωστό. Είναι γνωστά και έχουν βγει και στη δημοσιότητα τα παράπονα και οι διαφορετικές θέσεις των τομεαρχών της Ν.Δ., τόσο για τη λειτουργία της Ν.Δ., όσο και για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Παλαιότερα είχαμε τον κ. Βάρδα, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του κ. Σαμαρά, ο οποίος εξέφραζε άλλες απόψεις απ` αυτές που διατύπωνε ο κ. Σαμαράς. Όμως, θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματικά, να πάρει θέση σε συγκεκριμένα σημεία και στοιχεία της οικονομικής πολιτικής. Όσο δε, ως προς την ακολουθούμενη από τον κ. Καραμανλή οικονομική πολιτική, δεν είναι ξεκομμένη από το παρόν της Ν.Δ. Και εκεί πραγματικά είναι και οι επιλογές τις οποίες έχει να κάνει σήμερα η Ν.Δ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας το διευκρινίσει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Και μάλιστα όταν εμείς σήμερα και όλο αυτό το διάστημα λέμε ότι μας έβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τελείως αθωράκιστους μέσα σε μια παγκόσμια κρίση που διαφαινόταν ότι ερχόταν άμεσα για τη χώρα μας, μας κατηγορούν ότι μιλάμε για το παρελθόν. Ο κ. Μηταράκης μίλησε ξεκάθαρα για το παρελθόν, δηλώνοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας προετοίμασε για μια διεθνή οικονομική κρίση μεγαλύτερη απ` ό,τι περιμέναμε. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν και ας μας πουν πραγματικά ποιες είναι οι θέσεις τους.

ΣΕΓΚΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε, τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Σόρος για το θέμα της Β. Αφρικής; Γιατί γράφεται στον Τύπο ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Και τελικά, μήπως ο κ. Σόρος έχει αναλάβει έναν άτυπο ρόλο κομιστή των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει ανάγκη να είναι κανείς κομιστής θέσεων μιας κυβέρνησης. Υπάρχει θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις. Πόσο, δε, όταν μιλάμε για την κυβέρνηση Ομπάμα, ο οποίος έχει δείξει ότι εκτιμά τη χώρα μας, εκτιμά τις προσπάθειές μας και μάλιστα, υπάρχουν και σημαντικές φιλικές σχέσεις. Έχει ανακοινωθεί τι συζητήθηκε με τον κ. Σόρος. Και φυσικά δεν εμπίπτει σε τίποτα, αυτό που λέτε, όσον αφορά στην πραγματικότητα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Ελλάδα έκλεισε την πρεσβεία μας στη Λιβύη και τα χρέη, τέλος πάντων για τις διεργασίες εκεί, θα μας εξυπηρετεί η πρεσβεία της Ουγγαρίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό το λόγο ή επειδή από εκεί είναι ο κ. Σόρος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι καλό να σκεφτόμαστε πιο βαθιά και να διερευνούμε. Εσείς, ως δημοσιογράφοι, κάνετε πολύ καλά το καθήκον σας και είστε πολύ διερευνητικοί. Αλλά, επειδή γύρω από κάποια πρόσωπα και πράγματα, πολλές φορές, υπάρχει μια συνομωσιολογία, πολλές φορές άλλα είναι σωστά και άλλα είναι λάθος -αυτό αποδεικνύεται στην πράξη - δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Τρίπολη για λόγους ασφαλείας και την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων επιτελεί η Ουγγαρία γιατί είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. και μόνο. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον κ. Σόρος, ούτε με κανέναν άλλον. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να έχει σχέση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, άκουσα τον κ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίζει ότι υπάρχουν σειρήνες που κάθε μέρα κηρύττουν την καταστροφολογία και που ουσιαστικά λένε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και οδηγούμαστε προς την καταστροφή. Ποιες είναι αυτές οι σειρήνες, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αυτές που ακούμε συνέχεια από πολλές πλευρές, εδώ και ενάμιση χρόνο που ασκούμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε ακούσει κατά κόρον ότι «πτωχεύουμε», ότι «θα πτωχεύσουμε». Μέχρι και διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αναπτύσσονται κάθε μέρα. Πράγματα, φυσικά, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αναληθή. Και αν κάποτε, όντως, στην αρχή της κυβέρνησής μας βρισκόμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας - γιατί πράγματι μια τέτοια χώρα και μια τέτοια οικονομική κατάσταση μας κληροδότησε η Ν.Δ. - σήμερα έχουμε καταφέρει και αυτό έχει καταστεί σαφές, να φθάσουμε σε ένα σημείο το οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως θετικό και το οποίο απέχει έτη φωτός από την προτεραία κατάσταση.

Κατά συνέπεια, όχι μόνον αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες, δεν δικαιολογείται καμία μα καμία τέτοια φημολογία. Γι' αυτό, θα πρέπει όλοι μας να δίνουμε την πρέπουσα απάντηση στους κινδυνολογούντες. Και όταν λέω «όλοι μας», εννοώ φυσικά, πέραν και πρωτίστως της κυβερνήσεως, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συναισθανόμενες τις ευθύνες τους, οφείλουν να διαπαιδαγωγούν και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, όπως και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το να έχουμε συνέχεια ένα συγκεκριμένο μότο καταστροφολογίας, πτώχευσης, χρεοκοπίας, αναδιάρθρωσης, πράγμα που αποδεικνύεται ότι εδώ και πολλούς μήνες ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά βοηθά την εθνική προσπάθεια που γίνεται στο σημείο, βέβαια, που όλοι την αντιλαμβανόμεθα ως εθνική προσπάθεια.

Όταν, όμως κάποιες πολιτικές δυνάμεις την αντιλαμβάνονται με τελείως διαφορετικούς όρους προσβλέπουσες, σε βάθος χρόνου, στο μέλλον του κόμματός τους αντί να βλέπουν το μέλλον της χώρας, τότε μπορεί και να ανέχονται τέτοιες φημολογίες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ και μέρες, η Ν.Δ. έχει προτείνει τη σύσταση επιτροπής ελέγχου του «πόθεν έσχες» όλων των υπουργών από το 1974 έως και σήμερα. Η κυβέρνηση τι θέση παίρνει πάνω σ' αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και πάλι η Ν.Δ. έφθασε ασθμαίνοντας να προτείνει κάτι το οποίο εμείς προαναγγείλαμε στις 6 Ιανουαρίου του 2011. Προαναγγείλαμε τότε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία: - Πρώτον, για τη διαφάνεια των κομμάτων που είναι ένα πολύ σημαντικό και κομβικό σημείο για το πολιτικό σύστημα, για την οικονομία, αλλά και για την ίδια τη χώρα και την αξιοπιστία όλων μας. - Δεύτερον, στην ίδια νομοθετική πρωτοβουλία θα εμπεριέχεται η αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Εκεί, πράγματι, εμείς προτείναμε και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα φέρουμε στο πλαίσιο της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους πολίτες και με τα κόμματα, τα οποία θα κληθούν να πουν τις απόψεις τους.

Επομένως, εμείς, από τις 6 Ιανουαρίου του 2011, είχαμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, η Ν.Δ., κάπως αργά, μόλις χθες θυμήθηκε να φέρει υποτιθέμενη δική της πρόταση στη Βουλή για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη. Και εάν, πράγματι, θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον ένα νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην οικονομική και πολιτική ζωή, εμείς αυτό, ως κυβέρνηση, το κάνουμε πράξη κάθε μέρα. Και το «κάθε μέρα» έχει τεράστια βαρύτητα, κάτι στο οποίο, πολλές φορές, η Ν.Δ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-325073141-1302036056=:19969--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 April 2011 - 20:40:28 UTC