Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-987061292-1300832076=:2180 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 322585010

Έκδοση 1

BRIEFING (210111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουμε την προσπάθειά μας στο επίπεδο της Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε τα θετικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν εφησυχάζουμε ούτε λεπτό. Αντίθετα βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Μια εγρήγορση που αποσκοπεί πρωτίστως στο να διασφαλιστούν οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, και οι προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι και συνεχίζουμε να καταβάλουμε.

Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε την απαραίτητη αξιοπιστία, το σχέδιο και τη μέθοδο, αλλά και τη φωνή που απαιτείται για να διεκδικούμε τα δίκαιά μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στις διαπραγματεύσεις - και μάλιστα με 17 ή 27 χώρες - με συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα, τίποτε δεν χαρίζεται από κανέναν, για κανένα λόγο και τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο.

Απαιτείται συστηματική προσέγγιση των θεμάτων, δημιουργία συμμαχιών που εμείς προωθούμε, θέτοντας τις δίκαιες προτάσεις μας, αλλά και μεγάλα θέματα αξιοπιστίας.

Έχουμε λάβει τις αποφάσεις που πρέπει, έχουμε αποδείξει σε όλους πως είμαστε ειλικρινείς και κυρίως ότι διαθέτουμε την απαραίτητη βούληση να τακτοποιήσουμε, επιτέλους, τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα. Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε κανέναν να φέρει τη χώρα στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.

Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό και γι` αυτό οι προτάσεις μας πλέον, έχουν άλλο ειδικό βάρος. Δεν εξαντλούνται στα στενά δικά μας συμφέροντα, αλλά αντίθετα υιοθετούνται από ευρύτερες συμμαχίες και αποτελούν συνολικές ευρωπαϊκές λύσεις, τις οποίες επιδιώκουμε, φυσικά, με κάθε θεμιτό και νόμιμο τρόπο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελευταία πληθαίνουν κάποια φαινόμενα τραμπουκισμών κατά πολιτικών ουσιαστικά, από δήθεν - θα έλεγα εγώ - αγανακτισμένους πολίτες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αυτά τα φαινόμενα ανησυχούν την κυβέρνηση, πόσο μάλλον που απ` ό,τι έχω πληροφορηθεί και στη Σύρο υπήρξε μια ομάδα η οποία επιχείρησε να μπει σ` αυτό το κλίμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω, από την αρχή, ένα πράγμα: Εμείς θα είμαστε παντού. Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται παντού, όπου υπάρχει χώρος για να επιλυθούν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι ασκούμε την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει αυτή την κυβέρνηση.

Αυτό το παραμύθι με τους αγανακτισμένους πολίτες, με τις γνωστές ομάδες των αγανακτισμένων πολιτών, το έχουμε βιώσει και το έχουμε πληρώσει, ως ελληνικός λαός, εδώ και δεκαετίες. Δεν θα επιτρέψουμε να το επαναφέρει καμία μα καμία δύναμη. Όσον αφορά, ειδικά στην παρουσία του Πρωθυπουργού και των υπουργών στην περιφέρεια, αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν ή μάλλον ελπίζουν, ονειρεύονται να εμποδίσουν την παρουσία μας στον κόσμο, θα πρέπει να μας πουν γιατί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια ήταν εξαφανισμένες από την περιφέρεια, από τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και του ελληνικού λαού. Και τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό και με υπουργούς, με συνεχή παρουσία στον κόσμο, στους χώρους όπου υπάρχουν προβλήματα, προσπαθούν να μας αποτρέψουν να βρισκόμαστε εκεί.

Γι` αυτό στέλνω το μήνυμα από το βήμα της ενημέρωσης: Εμείς θα είμαστε παντού. Αυτοί οι φθηνοί λαϊκισμοί και οι δήθεν εύκολες διαμαρτυρίες, δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη δουλειά μας. Ενοχές θα πρέπει να έχουν αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκράτησης. Είναι ξεκάθαρο - το έχουμε πει πολλές φορές και το λέω για άλλη μια φορά από εδώ - ότι καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Αυτό είναι σαφές. Καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις προτάσεις του, να έχει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του σε όλα τα επίπεδα, απ` αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, αλλά, κανείς δεν δικαιούται, ούτε να αμαυρώνει, αλλά ούτε, κυρίως, να εμποδίζει την παρουσία πολιτικών οπουδήποτε επιθυμούν και όταν μάλιστα έχουν σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση έχουν άλλα στο μυαλό τους και πλανώνται οικτρά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να μας πείτε κατ` αρχάς, αν έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί και αν προέρχονται από συγκεκριμένο κομματικό χώρο, τι έχουν στο μυαλό τους - αυτό που είπατε - και αν συμφωνείτε με αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος το πρωί, με αφορμή τον προπηλακισμό που δέχθηκε στα Καλύβια, ότι εάν τυχόν γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ηθικός αυτουργός θα είναι ο κ. Τσίπρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ονοματεπώνυμο αυτών που τα κάνουν, σαφώς και δεν μπορώ να το πω, δεν το γνωρίζω και ούτε υπάρχει λόγος να το μάθουμε, ως ονοματεπώνυμο. Το θέμα είναι ότι έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία και η ιδεολογία αυτή είναι να απομακρυνθούν από τους πολίτες οι πολιτικοί και κυρίως η κυβέρνηση, η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών με τον πιο ενδεδειγμένο και με τον πιο εργατικό τρόπο. Τώρα, στο ποιοι συγκλίνουν σ` αυτές τις απόψεις και σ` αυτές τις προτάσεις και κυρίως σε αυτές τις πράξεις, ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματά. Καλούμε, για άλλη μια φορά, όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξαιρέτως, τουλάχιστον αυτές που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, να καταδικάσουν ρητά και κατηγορηματικά τέτοιου είδους ενέργειες που διαφεύγουν και που δεν έχουν καμία σχέση με την εκδήλωση κάποιας διαμαρτυρίας.

Ξεκαθαρίζω: Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε σε τέτοιους εκβιασμούς, σε τέτοιες τρομοκρατικές, ουσιαστικά, ενέργειες, υπό την έννοια ότι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Εμείς καθιστούμε σαφές ότι δεν φοβηθήκαμε και δεν φοβόμαστε να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά, με τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε. Άρα, όποιοι πιστεύουν και προσπαθούν να επηρεάσουν και τους υπόλοιπους πολίτες, ότι αυτό είναι το πιο ενδεδειγμένο μέτρο στο να διαμαρτυρηθούν, -εκτός του ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία και αποδεικνύεται αυτό- αλλά θα πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη για ό,τι γινόταν, γίνεται και θα γίνεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για τον κ. Πάγκαλο; Εάν ασπάζεστε αυτό που είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο δηλαδή;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος στην πρωινή εκπομπή του MEGA είπε ότι σε περίπτωση δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, ηθικός αυτουργός θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω αυτά που ανέφερε ο κ. Πάγκαλος. Προφανώς έχει τους λόγους του, έχει τις προτάσεις του, έχει τους ισχυρισμούς του. Αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι ο κ. Πάγκαλος γίνεται δέκτης μιας επανειλημμένης απαράδεκτης συμπεριφοράς. Αυτό δεν έχει καμία σχέση, ούτε με την άσκηση πολιτικής, αλλά ούτε και με την ειρηνική και λογική διαμαρτυρία των πολιτών. Άρα, όποιοι καταφέρονται με τον τρόπο που καταφέρονται και εναντίον του κ. Πάγκαλου, εμπίπτουν σε όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να αναδιατυπώσω το ερώτημα του συναδέλφου. Θεωρείτε ότι το μήνυμα που στέλνετε σήμερα, από αυτό το βήμα της ενημέρωσης, όπως είπατε, το συμμερίζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου; Και αν δεν το συμμερίζονται όλες, ποιες εκτιμάτε ότι είναι αυτές που δεν το συμμερίζονται και άρα υποκινούν, υποδαυλίζουν τέτοιες ενέργειες; Γιατί φοβάστε, δηλαδή, να πείτε το όνομά τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν φοβάμαι τίποτε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μιλάω για τη θέση της κυβέρνησης. Το αντίθετο έκανα. Κάλεσα όλες τις πολιτικές δυνάμεις ξεκάθαρα και με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις και χωρίς υποβολιμαίες ενέργειες να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και να περιφρουρήσουν την ομαλότητα στον πολιτικό βίο και την παρουσία πολιτικών σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις κρίνουν ότι θα πρέπει να παρίστανται. Δεν θα πρέπει, ούτε να υπερτιμούμε, ούτε να υποτιμούμε τίποτε. Φαίνεται ποιες μειοψηφίες είναι αυτές που προσπαθούν να περάσουν ένα τέτοιο κλίμα. Αυτές οι μειοψηφίες δεν μας αφορούν. Αυτό, ακριβώς, τόνισα και στην αρχή: Θα είμαστε παντού. Βγαίνουμε στον κόσμο. Είμαστε στον κόσμο και φυσικά οποιαδήποτε άλλη προοπτική και επιδίωξη προσπαθήσουν να δημιουργήσουν, σαφώς και θα πέφτει στο κενό.

Αυτή τη στιγμή, εμάς μας προβληματίζουν όλες οι δυσάρεστες καταστάσεις που περνάει ο Έλληνας πολίτης. Αυτές προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με καθαρά πολιτικό τρόπο και με την πολιτική και φυσική μας παρουσία. Φυσικά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανένα λόγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση τάχθηκε ασμένως με τη συμμαχία των προθύμων κατά της Λιβύης. Ποιος είναι ο σεβασμός στην αυτονομία και την αυτοδιάθεση των κρατών αφενός και αφετέρου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η προσπάθεια είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Οι ζωές των ενόπλων εξισώνονται με τους απλούς άοπλους πολίτες και έχετε αποδείξει ότι ήταν άοπλοι πολίτες αυτοί που σκοτώθηκαν στη Λιβύη ή ένοπλοι αντάρτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν ταχθήκαμε με καμία συμμαχία κατά της Λιβύης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε συγκεκριμένη θέση, έχουμε συγκεκριμένες απόψεις, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένους άξονες και όρια. Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα μας σέβεται την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως σέβεται και τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και στους οποίους συμμετέχει. Αυτή η συμμετοχή έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα. Οι στόχοι της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ξεκάθαροι και πάνω σ` αυτούς τους στόχους έχουμε και εμείς τις προτάσεις και τις απόψεις μας. Αυτούς τους στόχους συμμεριζόμαστε και τίποτε παραπέρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μου επιτρέπετε και μια άλλη ερώτηση; Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις απόψεις που γράφτηκαν από τις διαρροές για τα Wikileaks στην «Καθημερινή», ότι ο κ. Πάγκαλος είναι Μαοϊκών επιδράσεων και επιρροών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάγια θέση μας είναι να μην χαρακτηρίζουμε και να μην σχολιάζουμε οποιεσδήποτε διαρροές σχολίων και οτιδήποτε άλλο διαρρέει. Εμείς είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Απαντάμε σε υπεύθυνες αιτιάσεις και συγκεκριμένα ζητήματα. Οποιεσδήποτε διαρροές οποιονδήποτε πρεσβειών δεν μας αφορούν.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα Σαββατιάτικα και Κυριακάτικα φύλλα, παρακολουθήσαμε μια σειρά υπουργών να εκφράζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε συνεντεύξεις τους για ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα των 50 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο δεν πρόκειται να βγει. Έχει κατά κάποιο τρόπο διχάσει την κυβέρνηση; Υπάρχει κάποια απάντηση, ως προς αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπάρχει διχασμός στην κυβέρνηση, ως προς αυτό. Νομίζω ότι όσες συνεντεύξεις έχω διαβάσει τουλάχιστον, υπουργών, δεν καταλήγουν στο ότι δεν θα βγει αυτό το πρόγραμμα. Το ότι αυτό το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται φιλόδοξο, όντως είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο, όμως, έχει και ρεαλιστικές στοχεύσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο στο θέμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με δεδομένο ότι επί πολλές δεκαετίες αφήναμε, ως κράτος, τη δημόσια περιουσία, είτε να χάνεται και να την εκμεταλλεύονται διάφοροι, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε, είτε στην καλύτερη περίπτωση η πολύ μεγάλη δημόσια περιουσία ήταν και είναι αναξιοποίητη. Έχουμε υποχρέωση, χωρίς να μας το έχει επιβάλει κανείς, αυτή τη δημόσια περιουσία να την αξιοποιήσουμε και αυτό έπρεπε να το κάνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν και οι αποκρατικοποιήσεις. Αποκρατικοποιήσεις που έχουν σαν στόχο να μειωθεί και το δημόσιο χρέος που είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχει άμεσες συνέπειες και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, αλλά με στοχεύσεις, χωρίς γενικεύσεις, χωρίς γενικότητες, με πλήρη αιτιολόγηση, με αποκρατικοποιήσεις που θα έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και όποιες αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν θέσεις εργασίας, θα φέρουν ρυθμούς ανάπτυξης που πραγματικά είναι πολύ σημαντικοί και άκρως ωφέλιμοι για τη σημερινή περίοδο. Και φυσικά, εκεί κινούμαστε. Ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι φιλόδοξος, αλλά συγχρόνως δείχνει και την κατεύθυνση. Μπορεί να φαίνεται μαξιμαλιστικός, αλλά κατά βάθος και κατά βάση είναι ρεαλιστικός στόχος, αρκεί να κάνουμε τη σωστή δουλειά που ήδη προγραμματίζεται.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Να επανέλθω λίγο στο θέμα της Λιβύης. Πόσο ανοιχτό είναι κύριε Εκπρόσωπε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε βομβαρδισμούς, εφόσον σε αυτό το κομμάτι επιχειρήσει το ΝΑΤΟ συνολικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνουμε ότι ο χαρακτήρας εμπλοκής της χώρας μας, θα είναι υποστηρικτικός, στο πλαίσιο των συμβατικών μας υποχρεώσεων.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις δημοσιονομικές αλχημείες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σ' αυτό έχουμε απαντήσει κατ' επανάληψη. Το θέμα παραμένει ανοικτό. Τα στοιχεία της οικονομίας τα οποία δίνονταν πλαστά και παραποιημένα στους εταίρους μας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή οικονομική κατάσταση που έχουμε φτάσει, είναι ένα θέμα προς διερεύνηση και φυσικά δεν το εγκαταλείπουμε.

ΝΕΔΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω ο κ. Πάγκαλος σήμερα το πρωί είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η κατάλληλη ονομασία για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι «Μακεδονία». Είναι προσωπική του άποψη ή είναι άποψη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πού το έχει δηλώσει αυτό ο κ. Πάγκαλος;

ΝΕΔΟΣ: Στο MEGA.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και τι δήλωσε; Ή αναφέρεστε στα Wikileaks ;

ΝΕΔΟΣ: Στα Wikileaks το είχε πει, αλλά ρωτήθηκε επί τούτου και είπε ότι «εξακολουθεί να είναι αυτή η άποψή μου».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η οποία συγκεκριμένα ποια είναι;

ΝΕΔΟΣ: Ότι η ΠΓΔΜ θα έπρεπε να λέγεται «Μακεδονία».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω πώς ειπώθηκε από τον κ. Πάγκαλο. Οι διαρροές κάτι τέτοιο έλεγαν, αλλά επαναλαμβάνω ότι οι διαρροές δεν μας αφορούν, δεν τις σχολιάζουμε και η αξιοπιστία τους ελέγχεται.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φοβάται η ελληνική κυβέρνηση αντίποινα από το καθεστώς Καντάφι, με δεδομένο ότι ο Καντάφι έχει απειλήσει όλους όσοι συμμετέχουν σ' αυτή την επιχείρηση και όπως συμμετέχει η Ελλάδα σ' αυτή τη συμμαχία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα αντίποινα δεν τα φοβόμαστε. Υπάρχει πλήρης διασφάλιση σ' αυτόν τον τομέα. Επ' αυτού υπάρχει πλήρης και διεξοδική απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Βενιζέλου. Δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιων αντιποίνων.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την εικόνα που έχει η ελληνική κυβέρνηση από τη Σύνοδο της Συμμαχίας ή της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας το Σάββατο στο Παρίσι, έχει καταλάβει η κυβέρνηση γιατί το ΝΑΤΟ ή η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη; Να πετύχουν τι ακριβώς; Δηλαδή, η επόμενη μέρα έχει σκιαγραφηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ή απλώς τώρα εφαρμόζουμε δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν έχουμε καμία απολύτως εικόνα για το πού θα οδηγηθεί και πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη, μετά από την επέμβαση των Δυτικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το καθορίσουμε εμείς. Εμείς και οι σύμμαχες χώρες αυτό που κάνουν είναι να εφαρμοστεί η Απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι πολύ συγκεκριμένη και φυσικά δεν αποτελεί εμπλοκή στην πολιτική κατάσταση της Λιβύης. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρήση βίας, η δολοφονία άμαχου πληθυσμού και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ συγκεκριμένος ο στόχος και η αποστολή των συμμαχικών δυνάμεων, καθώς και ο υποστηρικτικός ρόλος της χώρας μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαφυλάξουμε και να επιφυλάξουμε στη Λιβύη το δικαίωμά της, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που θα επιλέξει ο λιβυκός λαός, να αποφασίσει για τις ιστορικές στιγμές που διέρχεται η χώρα του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τους βομβαρδισμούς συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση ή διαφωνεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει επ' αυτού σαφής τοποθέτηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Δρούτσα και Ευάγγελο Βενιζέλο, ποιος είναι ο χαρακτήρας της εμπλοκής του ελληνικού κράτους. Υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί αποφασίστηκαν οι στόχοι. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη εμπλοκή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ' αυτού: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από τη Λιβύη υπάρχει και το Μπαχρέιν όπου μπήκαν τα σαουδαραβικά στρατεύματα και έσφαξαν κόσμο, επειδή είχε τα ίδια συνθήματα με αυτά που είχαν στη Λιβύη και στην Τυνησία. Υπάρχει η Υεμένη που σφάζεται κόσμος, γιατί έχουν τα ίδια συνθήματα. Και υπάρχει και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Γιατί αυτή η επιλεκτική χρήση βίας μόνο στη Λιβύη; Μήπως είναι και το πετρέλαιο και συμβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε ένα διαγούμισμα του ορυκτού πλούτου της χώρας; Γιατί η Υεμένη δεν έχει πετρέλαιο, ούτε η Ακτή του Ελεφαντοστού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ειδικά αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει συγκεκριμένα αντανακλαστικά και συγκεκριμένους ιδεολογικούς άξονες ως προς την αυτοδιάθεση των λαών. Ήδη, υπήρξε και μία εξαιρετική δήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδρίασε προχθές το Σάββατο στην Αθήνα, με κριτήριο και κύριο άξονα τη Δημοκρατία. Σε αυτή τη δήλωση αναφέρεται και ο ιδεολογικός χαρακτήρας της άποψης και των προτάσεων που έχουμε για τα διεθνή γεγονότα και για τα τεκταινόμενα. Σαφώς και δεν μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Από εκεί και πέρα, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά τη Λιβύη, έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, ξεκάθαρη αιτιολογία και συγκεκριμένους λόγους. Δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το τι γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο με αυτό που γίνεται στη Λιβύη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια που το αναφέρατε, ο κ. Παπανδρέου μίλησε προχθές στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μεταμοντέρνες εξεγέρσεις. Αν αυτές οι μεταμοντέρνες εξεγέρσεις δεν φθάσουν σε πέρας και παραμείνουν οι ηγεσίες των κρατών ως έχουν, πώς θα έχετε διακρατικές σχέσεις και πώς θα κάνετε δουλειά τη στιγμή που χαιρετίζετε. Εσείς δεν είστε ένα κίνημα ακτιβιστικό ή ένα κόμμα μικρό της αντιπολίτευσης. Είστε κυβέρνηση. Πώς θα κάνετε δουλειές με αυτούς τους ανθρώπους μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση με πλήρη περίσκεψη, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με μεγάλη προσοχή παρεμβαίνει με τον τρόπο που θεώρησε και έκρινε σκόπιμο, χωρίς στρατιωτική εμπλοκή, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, με γνώμονα πάντα τους πάγιους άξονες άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και γενικώς παρουσίας της στα διεθνή γεγονότα. Ακριβώς αυτή η στάση της είναι που κάνει αποφασιστική ακόμη και τη συμμετοχή της. Εξ άλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στη Σύνοδο των Παρισίων το περασμένο Σάββατο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένη πρόταση: Να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές μέθοδοι, ακόμη και με την αποστολή κάποιων αρχηγών κρατών, προκειμένου να υπάρξει μία εκτόνωση, πριν αρχίσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Κρίθηκε από εκείνη τη Σύνοδο ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας του λιβυκού καθεστώτος. Και εμείς, ως χώρα, ως κυβέρνηση - και αυτή ήταν δήλωση του Πρωθυπουργού- θα πρέπει να κρατάμε ανοικτό και το ενδεχόμενο της διπλωματικής οδού, ακόμη και τώρα που έχουν αρχίσει οι πολεμικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε πάντοτε να είναι εφικτή μία λύση που να είναι λύση ειρηνική, δίκαιη και φυσικά διά της διπλωματικής οδού. Και αυτές εδώ ακριβώς είναι οι προτάσεις του Πρωθυπουργού και ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας, αλλά και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Προτάσεις που εμπεριέχουν συγκεκριμένη ιδεολογία και συγκεκριμένη οπτική των πραγμάτων.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μία πληροφορία ότι κάποιοι βουλευτές έχουν αρχίσει και μαζεύουν υπογραφές για να θέσουν το αίτημα στη Βουλή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τα ομόλογα. Υπάρχει αυτή η σκέψη στην κυβέρνηση; Είναι κάτι που θα γίνει άμεσα ή είναι απλά μία φήμη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονικά. Πάντως, θα γίνει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γερμανικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι στο πολιτικό γραφείο του κ. Λοβέρδου έχουν τοποθετηθεί 20 άτομα τα οποία μάλιστα πληρώνονται και υπερωρίες και νυκτερινά. Ισχύει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως υπάρχει ένα δημοσίευμα που αναπαράγεται από ελληνική εφημερίδα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι, εδώ και χρόνια, έχει επιλεγεί ένα συγκεκριμένο σύστημα: Ο νόμος στελέχωσης των υπουργικών γραφείων που ισχύει από το 1985. Αυτό το σύστημα ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια. Είναι ένα σύστημα, που έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα αποκλείει την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων από τους υπουργούς. Δύο είναι οι κατηγορίες υπαλλήλων που σύμφωνα με τον νόμο, βάσει συγκεκριμένου και περιορισμένου αριθμού, δικαιούνται οι υπουργοί να προσλάβουν: Οι μετακλητοί συνεργάτες οι οποίοι αποχωρούν όταν λήγει η θητεία του υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο και οι αποσπασμένοι οι οποίοι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους απ' όπου αποσπάστηκαν. Άρα, δεν υπάρχει καμία αυθαίρετη πρόσληψη. Και το δημοσίευμα, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι γίνεται σπατάλη στο συγκεκριμένο γραφείο έξω από την λογική και την πρακτική του Πρωθυπουργού, δεν ευσταθεί. Το συγκεκριμένο γραφείο δεν βαρύνεται με καμία περαιτέρω δαπάνη, πέραν εκείνων που προβλέπονται από τον νόμο. Εξ άλλου, επειδή έχω μιλήσει με τον κ. Λοβέρδο, γνωρίζω ότι οι θέσεις που προβλέπονται για το υπουργικό γραφείο του δεν έχουν εξαντληθεί. Δηλαδή, δικαιούται θέσεις τις οποίες δεν έχει καλύψει, παρ' όλο που πρόκειται για συνεργάτες του, για υπαλλήλους σε όλη την κλίμακα, από την φύλαξη μέχρι επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι σαφώς και εργάζονται Σαββατοκύριακα και νυκτερινές ώρες. Έχουν δε μία παρουσία σε ένα υπουργείο το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, όπως γνωρίζουμε, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Αυτή είναι η απάντηση. Φυσικά, καθένας μπορεί να κρίνει εάν οι ισχυρισμοί και αυτά τα οποία λέγονται έχουν βάση και για ποιόν λόγο γράφονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σήμερα, ξεκινά στη Χάγη η διαδικασία της ανάπτυξης των θέσεων μετά την προσφυγή που έχουν κάνει τα Σκόπια καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, ίσως Πέμπτη και Παρασκευή είναι η σειρά της Ελλάδας να καταθέσει τις δικές της προτάσεις. Ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, εάν η ενδιάμεση συμφωνία συνεχίζει να υφίσταται για την ελληνική πλευρά και δεύτερον, τις θέσεις που θα αναπτύξει η ελληνική πλευρά, θα μας τις ανακοινώσετε αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δοθεί απάντηση στην ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ισχύει η ενδιάμεση συμφωνία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω, γιατί υπάρχει σε εκκρεμότητα δικαστική διαδικασία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή ερωτηθήκατε πριν από τον συνάδελφο, για τον κ. Πάγκαλο για τα όσα είπε περί Σκοπίων στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA, πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. έβγαλε μία ανακοίνωση όπου καλεί τον Πρωθυπουργό να πάρει μέτρα εναντίον του κ. Πάγκαλου γι' αυτή τη θέση του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς είπε ο κ. Πάγκαλος στο MEGA. Γνωρίζω για πολλά άλλα που είπε. Αυτήν όμως τη θέση δεν την άκουσα να την εκφράζει. Όσον αφορά στην αιτίαση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. που εσείς μου τη λέτε τώρα - προφανώς τώρα εκδόθηκε - είμαστε συνηθισμένοι ο κ. Μιχελάκης, κάθε εβδομάδα, να εγκαλεί και κάποιον υπουργό της κυβέρνησης. Να στοχοποιεί η Ν.Δ. κάποιον υπουργό και να ζητά την παραίτησή του από την κυβέρνηση. Είναι μία τακτική και μία μέθοδος αποποίησης δικών τους ευθυνών για πολλές πολιτικές, οι οποίες αποδείχθηκαν καταστροφικές για τη χώρα μας. Είναι προφανώς μία τακτική και μία μέθοδος που δεν διαθέτει και τη δέουσα σοβαρότητα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Να επιστρέψω λίγο στις αντιδράσεις, στα πρόσωπα πολλών πολιτικών και δη κυβερνητικών. Ήθελα να ξέρω πώς σκοπεύετε να τις αντιμετωπίσετε μια και ήδη υπάρχουν φήμες για επικείμενες τέτοιες αντιδράσεις. Έχω ακούσει ήδη τον κ. Πάγκαλο ότι θα κάνει μηνύσεις, έπεσαν και δακρυγόνα σήμερα στη Σύρο - δεν ξέρω αν αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος. Η δεύτερη ερώτησή μου. Επειδή αναφερθήκατε στις προτάσεις του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, αν καταλαβαίνω καλά, αυτό που πρότεινε ο Πρωθυπουργός είναι η διπλωματική οδός. Άρα δεν εισακούσθηκε. Άρα, γιατί ενημερώνετε αύριο τη Βουλή και δεν πήρατε την έγκρισή της προτού συμπλεύσετε με τις αποφάσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντησή μου: Εμείς θα είμαστε παντού. Και αυτό θα πρέπει να το ενστερνιστούν και να το δείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όσο δεν υπάρχει μια καταδίκη και μια ξεκάθαρη θέση παρόμοια με αυτήν της κυβέρνησης, ότι οι πολιτικές και οι πολιτικοί κρίνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι με προσπάθεια κατατρομοκράτησης και μη φυσικής παρουσίας μέσα στους πολίτες, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Εμείς δίνουμε το στίγμα μας και την καθαρή πολιτική μας απόφαση.

Στην αναφορά σας για τα δακρυγόνα στη Σύρο, υπάρχει και η αντίδραση με μεθόδους και σε μεθοδεύσεις που κάθε άλλο, παρά συνάδουν με τη Δημοκρατία. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα δεχθούμε να επιχειρεί κανείς να τρομοκρατήσει την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε πολιτικό επιθυμεί να παραστεί ανάμεσα στους πολίτες. Δεν θα εμποδίσει κανένας την παρουσία του Πρωθυπουργού και των υπουργών, ειδικά στην περιφέρεια, που επί χρόνια είχε να δει Πρωθυπουργό και υπουργούς. Γι` αυτό, ακριβώς, κάλεσα προηγουμένως και τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: Πρώτον, ότι δεν στηρίζουν τέτοιες ενέργειες και δεύτερον, ότι ξεκάθαρα τις καταδικάζουν.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ο Πρωθυπουργός αυτό που έκανε, ήταν να προβάλει την άποψη και τη θέση της Ελλάδας. Έπρεπε να κρίνεται ως πολύ θεμιτό και πολύ θετικό ότι αύριο ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή για την κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και για τη θέση που διαμορφώνει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η αποφασιστικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης έπρεπε να είναι άμεση και μάλιστα όταν δεν υπάρχει εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Άρα, το να προσπαθεί να εμφανιστεί ότι είναι πρωθύστερη η ενημέρωση, νομίζω ότι δεν προσιδιάζει με την πραγματικότητα και την ορθή πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχει γίνει πολύς λόγος για την ιστορία του προπηλακισμού του κ. Πάγκαλου δεν έχει γίνει πολύς λόγος και με ευθύνη των Μέσων ίσως για το θέμα της Κερατέας. Και επειδή πάλι είχαμε επεισόδια χθες βράδυ και επειδή ο χρόνος πιέζει για να βρεθεί μια λύση, ποια είναι η γραμμή, ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και τι θα κάνει με το συγκεκριμένο ζήτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως υπάρχει μια κατάσταση η οποία κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να κριθεί. Μια κατάσταση που θα πρέπει να την δούμε από όλες τις πλευρές για να μπορούμε να την κρίνουμε. Δεν νοείται να υπάρχουν περιοχές που να βιώνουν καταστάσεις πολιορκίας από συγκεκριμένες ομάδες. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές που να είναι πραγματικά κατειλημμένες από συγκεκριμένες ομάδες. Εκείνο το οποίο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και θα το κάνει ακόμη περισσότερο μήπως επιτέλους και πειστούν κάποιοι και σταματήσει αυτή η κατάσταση, είναι να εξηγηθεί ακόμη περισσότερο για ποιο λόγο επιχειρείται να γίνει αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή αλλά και ευρύτερα για την Αττική. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση η αυτοδικία και οι δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους έτσι ώστε μέσα από διάλογο, μέσα από συζήτηση και να πειστούν γι' αυτά που πρέπει και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με θετικό τρόπο προκειμένου να υπάρχει διέξοδος σε μια ολόκληρη περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή, με αυτή την κατάσταση που επικρατεί εκεί, σαφώς και αδικείται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-987061292-1300832076=:2180--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 March 2011 - 22:14:10 UTC