Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-2128058941-1299090141=:22957 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 319211132

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ (02032011)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα και από αυτό το βήμα να εκφράσω τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για την άνανδρη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Στις οικογένειες και στους οικείους των αστυνομικών εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας, όπως βέβαια και στους τραυματίες καλή ανάρρωση.

Οι δύο αυτοί αστυνομικοί έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Δύο νέοι αστυνομικοί που εκτελούσαν το χρέος τους απέναντι στην υπηρεσία τους για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, χάθηκαν και αυτό από μόνο του είναι ένα τραγικό γεγονός. Έκαναν τη δουλειά τους προστατεύοντας το κοινωνικό σύνολο και βρέθηκαν μπροστά σε αιμοσταγείς δολοφόνους.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, χάρη και στην τιτάνια προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ειδικότερα της ομάδας ΔΙΑΣ, της οποίας η εξωστρέφεια και η έγκαιρη παρουσία παντού, όπου υπάρχει ανάγκη, έχει αναγνωριστεί από τους πολίτες, ως ένα από τα θετικότερα βήματα που έχουν γίνει στην κατοχύρωση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και να καμφθεί.

Παρουσιάστηκε χθες, επίσης, η κοινή έκθεση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με την αποτύπωση της μισθολογικής κατάστασης στο ελληνικό Δημόσιο. Για πρώτη φορά στη χώρα μας -και σε συνέχεια της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων- γνωρίζουμε πλέον πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχει το ελληνικό κράτος. Έγινε μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη για τη μισθολογική κατάσταση των υπηρετούντων στο Δημόσιο. Στην παρούσα μελέτη θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Η μελέτη, εκτός των άλλων, αποτυπώνει και τις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες, μεταξύ υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που υπάρχουν σήμερα. Το δίκαιο μισθολόγιο, η μισθολογική δικαιοσύνη αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και θα υλοποιήσουμε την κατεύθυνση για την οποία έχουμε δεσμευτεί, να σταματήσει να υπάρχει αυτή η τεράστια ανισότητα. Η ίση μισθολογική αντιμετώπιση από την Πολιτεία, ανθρώπων με τα ίδια προσόντα και με το ίδιο έργο που παράγουν, κάτι που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο σήμερα, είναι για εμάς ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αρμονίας στο ελληνικό Δημόσιο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με αφορμή τη δολοφονία των δύο παιδιών της Αστυνομίας, ήρθαν στο φως αποκαλύψεις για πολύ μεγάλες παραλείψεις και πολύ μεγάλα κενά που υπάρχουν και σε υλικά. Μάλιστα πολλοί από την ομάδα ΔΙΑΣ είπαν ότι έχουν αγοράσει τα αλεξίσφαιρα και τα κράνη μόνοι τους. Όλα αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν σε περίοδο, έστω, μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να αποσυνδέσουμε αυτή την τραγική κατάσταση της δολοφονίας των δύο νέων ανθρώπων, με τις οποιεσδήποτε ελλείψεις υποδομών που υπάρχουν. Γιατί κάποιοι προσπαθούν να τα συνδέσουν. Αυτοί οι άνθρωποι, επαναλαμβάνω, οι δύο νέοι αστυνομικοί, βρέθηκαν μπροστά σε αιμοσταγείς δολοφόνους και αυτό δεν έχει καμία σχέση, καμία διασύνδεση με την οποιαδήποτε έλλειψη υποδομών.

Ως προς το θέμα που ρωτήσατε, υπάρχουν ελλείψεις, αυτό είναι δεδομένο. Οι ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μεγάλες, πάντοτε ήταν μεγάλες, δεν είναι τωρινές. Εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει και ερωτήσεις και ασκούσαμε αντιπολιτευτική κριτική για τις τεράστιες ελλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου υπήρχαν και χωρίς να υπάρχουν και τα σημερινά παραγόμενα θετικά αποτελέσματα. Πολλές από τις ελλείψεις αυτές έχουν θεραπευτεί. Όποιες ελλείψεις γεννώνται σήμερα - γιατί η ομάδα ΔΙΑΣ, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία με πολύ θετικά παραγόμενα αποτελέσματα - οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν σε νέες δομές, μελετώνται από την ελληνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μας και στο πλαίσιο των δύσκολων και σκληρών οικονομικών συνθηκών, προσπαθεί το ελληνικό κράτος να αναπληρώσει αυτές τις ελλείψεις. Και φυσικά, αυτό θα γίνεται όλο και πιο εντατικά έτσι ώστε η Ελληνική Αστυνομία - που η ηθική στήριξή της είναι απαιτούμενη από όλους μας, ειδικά σε τέτοιου είδους στιγμές - να ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Χθες, ο κ. Παπουτσής άφησε ανοιχτό ένα μικρό ενδεχόμενο, ένα παραθυράκι, να υπάρχει διασύνδεση του χθεσινού τραγικού περιστατικού με τρομοκρατία. Ουσιαστικά την επόμενη ημέρα, έχουμε κάποια πληροφόρηση περισσότερο γι` αυτό το περιστατικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε, η τραγική αυτή κατάσταση είναι σε επίπεδο ερευνών και προτού ολοκληρωθεί η έρευνα δεν θα μπορούμε να πούμε τίποτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο βουλευτής Ηλείας, κ. Αντωνακόπουλος, στην εφημερίδα METRO, ζητάει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού χαρακτήρα, είτε εθνικής ενότητας ή μιας άλλης μορφής, υπό τον κ. Παπανδρέου. Είναι συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση πλέον είναι αδύναμη να βγάλει πέρα την πολιτική του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από ποιον να είναι συνειδητοποίηση;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από τον εν λόγω βουλευτή. Το εκτιμάτε έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να υποστηρίζει τις απόψεις του. Έχει υποχρέωση κάθε βουλευτής να έχει άποψη για την πολιτική κατάσταση της χώρας, για την πολιτική μας ζωή. Αυτό που εμείς μπορούμε να πούμε, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με τον πιο σκληρό τρόπο. Το είπα και το πρωί, θα το επαναλάβω και τώρα, ότι οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, με αυτές τις συνθήκες, δεν θα άντεχε πολλές ώρες. Εμείς όχι απλώς αντέχουμε, αλλά ασχολούμαστε αποκλειστικά, κάνοντας μια πολύ σκληρή δουλειά, για την έξοδο από την κρίση, με το να βάλουμε σε τάξη επιτέλους τη χώρα μας, με το να αντιτείνουμε απέναντι στις χρόνιες παθογένειες ένα σχέδιο αλλαγών σε όλους τους τομείς. Και αυτή η δουλειά που κάνουμε, εννοείται, δεν είναι καθόλου εύκολη. Προσπαθούμε και στο τέλος είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε. Δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να υπάρχει κυβέρνηση άλλου χαρακτήρα. Είμαστε μια κυβέρνηση την οποία ο ελληνικός λαός έχει εμπιστευτεί να κυβερνήσει και αυτό κάνει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν συνάγεται όμως το συμπέρασμα, ότι ο εν λόγω βουλευτής βλέπει ότι η σκληρή δουλειά δεν παράγει αντίστοιχο αποτέλεσμα και αποτελεσματικότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τι λέει κάθε βουλευτής. Είναι δικό του θέμα, επαναλαμβάνω. Είναι σεβαστά τα όσα ακούγονται από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση κάνει το έργο της.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, την ώρα που βλέπουμε να πληθαίνουν όλο και περισσότερο φωνές που να ζητούν ένα πιο οικουμενικό σχήμα διακυβέρνησης, να ασκούν μια κριτική ότι η μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, δεν είναι τουλάχιστον οξύμωρο ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος να θέτει τέτοιο θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το ακούω από τον κ. Σιδέρη. Που σημαίνει ότι δεν γνωρίζω πώς τέθηκε αυτό το ζήτημα και με ποια αφορμή. Και φυσικά, σε απομονωμένες εκφράσεις δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται οι φωνές περί οικουμενικότητας. Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία έχει πρόγραμμα, έχει σχέδιο. Μέσα σε αυτή τη ρευστότητα που αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προσπαθούμε να τηρούμε τους στόχους μας, παράλληλα με το να βγούμε από την κρίση, προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε και να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε σε αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές και γι` αυτό ακριβώς δεν συζητάμε για άλλου είδους και χαρακτήρα, κυβερνήσεις. Είμαστε μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Αυτά που κάνουμε τα κάνουμε με πλήρη επίγνωση. Βλέπουμε ότι όταν υπάρχουν στόχοι, τότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Πετυχαίνουμε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε και αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από την Τουρκία ο Ερντογάν έθεσε θέμα, πάλι, αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση των εκλεγμένων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Και είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει το λόγο της ότι θα έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα της Τουρκίας, αλλά δεν τήρησε το λόγο της. Ποιος έδωσε το λόγο και την υπόσχεση στον Ερντογάν για εκλεγμένους Μουφτήδες στη Θράκη και πόσο αυτό συνάδει με τη Συνθήκη της Λωζάνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιο χρονικό διάστημα αναφέρεται ο κ. Ερντογάν; Δεν γνωρίζω αν το λέει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι. Αφήνει να εννοηθεί ότι με δικιά σας κυβέρνηση δόθηκε ο λόγος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα. «Αφήνει να εννοηθεί», άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τις δηλώσεις του. Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι, πρώτα απ` όλα, υπάρχουν νόμιμοι Μουφτήδες, έτσι όπως προβλέπονται από τον ελληνικό νόμο και από τις διεθνείς συνθήκες. Είναι αλήθεια, ότι στα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει - και αυτός είναι ο γενικός κανόνας - είναι να διασφαλίζονται τα δικαιώματά της μειονότητας σε θέματα θρησκείας, άσκησης των θρησκευτικών της καθηκόντων, σε θέματα παιδείας, σε θέματα σχέσεων με την υπόλοιπη πλειονότητα, με το χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής. Και αυτά τηρούνται με πολύ μεγάλη προσοχή. Εκείνο το οποίο, βεβαίως, θέλουμε να πούμε, είναι ότι υπάρχει πάντοτε ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών και αυτό έγινε και γίνεται σε βάθος χρόνου. Όταν υπάρχουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Να αναφέρω, όμως και κάτι εδώ, που είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό και απαντά, νομίζω, στον κ. Ερντογάν: Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, το πώς ζει σε εκείνη την περιοχή, είναι θέμα του πώς ζουν Έλληνες πολίτες μέσα στην ελληνική επικράτεια. Όπως ενδιαφέρεται η κυβέρνηση και όχι μόνο η σημερινή, για τη βελτιωμένη παροχή συνθηκών διαβίωσης και καθημερινότητας όλων των Ελλήνων πολιτών, το ίδιο ισχύει και με τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, από αυτό το βήμα είπατε ότι κάποια στελέχη της Ν.Δ. υποθάλπτουν, ή αν όχι, υποκινούν ή οργανώνουν καλύτερα κάποια φαινόμενα αυθαιρεσίας πολιτών. Έχουν όνομα αυτά τα στελέχη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Ας μην αναρωτιούνται το ποιους εννοούμε, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, γιατί φαίνεται ότι έρχονται και σε επαφή με αυτά τα στελέχη, προκειμένου ή να τα συμμορφώσουν ή να διαψεύσουν αυτά που γίνονται.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Αναρωτιόμαστε κι εμείς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθούμε σε ονόματα. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να επαναλάβω και σήμερα είναι: Περιμένουμε από τη Ν.Δ. μία ευθεία καταδίκη τέτοιου είδους φαινομένων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ., προσπαθώντας να βρει έναν προσανατολισμό - γιατί φαίνεται ότι δεν τον έχει, εάν βρίσκεται στα δεξιά, στα αριστερά, στα συντηρητικά ή στα επαναστατικά - είναι αλήθεια ότι παλινδρομεί, είναι αλήθεια ότι πελαγοδρομεί. Ας αποδείξει και σε αυτό το θέμα ποιους στόχους έχει και ποια γραμμή ακολουθεί. Πέρα από τα στελέχη, υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική η οποία διαρρέεται και διαχέεται και από τη Ν.Δ. πιστεύοντας ότι βγαίνει έξω από την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και ας μην κάνουν τους ανήξερους, γιατί γνωρίζουμε οι πάντες τι ρόλο παίζει καθένας στην πολιτική ζωή.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω ένα σχόλιο για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που επανέρχονται πάλι στο προσκήνιο, κυρίως από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και ουσιαστικά το τελεσίγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές Τράπεζες για να υπάρξει απεξάρτηση από τη ροή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Υπήρξε, άλλωστε, δήλωση του Επιτρόπου ΄Ολι Ρεν, σε ερώτηση που του έγινε, εάν θα τεθεί τέτοιο θέμα συζήτησης. Εμείς πηγαίνουμε στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Έχουμε φωνή, κύρος, παρουσία σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο αξιοπιστίας, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση το πώς βρισκόμαστε ως κράτος, δηλαδή στο ζενίθ της αναξιοπιστίας, όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας, του προγράμματός μας. Υπάρχει θέμα επιμήκυνσης το οποίο συζητάμε, υπάρχει θέμα μείωσης των επιτοκίων. Πάνω σ' αυτά διαπραγματευόμαστε. Και φυσικά, δεν τίθεται καν ζήτημα για αναδιάρθρωση του χρέους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Έχει δημιουργηθεί η συζήτηση και πολλοί ψίθυροι γι' αυτή τη ρύθμιση που έφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο φορολογικό νομοσχέδιο, για την υποχρέωση που είχε το Μέγαρο Μουσικής να αποπληρώσει το δάνειο των 95 εκατομμυρίων ευρώ και τελικά δεν μπορεί και αυτό θα το κάνει το ελληνικό δημόσιο. Μπορείτε να δώσετε μία πειστική απάντηση γιατί γίνεται αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, για την ιστορία του πράγματος να εξηγήσουμε ότι το 2007, με κυβέρνηση Ν.Δ., δόθηκε εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο για δάνειο που πήρε το Μέγαρο Μουσικής. Σήμερα, το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το δάνειο. Άρα, ή εκπίπτει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και χάνει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματά του και κλείνει και το Μέγαρο Μουσικής ή αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, μέσα από συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής. Συνεπώς, η επιλογή μας ήταν ούτε να χαθούν τα χρήματα του δημοσίου, ούτε να κλείσει το Μέγαρο Μουσικής. Εμείς κάνουμε τέτοιου είδους επιλογή, που και τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν τα χάνει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής που είναι μια μονάδα παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών, ένα κύτταρο πολιτισμού - είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, αντικειμενικά η λειτουργία του είναι ένα κύτταρο πολιτισμού- με κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, μέσα από τη λειτουργία του, θα συνεχίσει να υπάρχει. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρο δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εντάξει, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σας κατηγορήσει κανείς ότι προσπαθείτε να στηρίξετε ένα κύτταρο πολιτισμού, σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, η συγκυρία είναι τέτοια που καταλαβαίνετε πως οι συνειρμοί είναι πολλοί. Την ώρα που κόβονται μισθοί, συντάξεις κ.λπ., εσείς προβαίνετε σε αυτή την κίνηση. Και επειδή αναφέρεσθε και στη Ν.Δ., σας ερωτώ εάν θεωρείτε πως εγκλημάτησε το 2007, εσείς συνεχίζετε να εγκληματείτε όταν συνυπογράφετε αυτή την επιλογή του 2007.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, δεν έγινα αντιληπτός και θα το επαναλάβω: To 2007 δόθηκε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το δάνειο που προαναφέρατε. Σήμερα, εάν δεν πληρωθεί αυτό το δάνειο, η εγγύηση εκπίπτει, επομένως το ελληνικό δημόσιο χάνει τα χρήματά του και συγχρόνως κλείνει το Μέγαρο Μουσικής. Με την ρύθμιση που επιλέχτηκε, και το δημόσιο δεν χάνει τα χρήματά του και το Μέγαρο συνεχίζει να υπάρχει. Εγώ δεν θα κρίνω ως εγκληματική ή μη εγκληματική τη στάση που τήρησε η Ν.Δ. Είναι, όμως, σαφές ότι δόθηκε η εγγύηση χωρίς να μπορεί να υπάρξει και πραγματική εγγύηση ότι θα αποπληρωθεί αυτό το δάνειο, όπως προκύπτει από τη σημερινή κατάσταση. Με την κίνησή μας αυτή και διαφυλάσσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού - δεν τα αφήνουμε να πεταχτούν - αλλά και την λειτουργία ενός σημαντικότατου για τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα πολιτιστικού κυττάρου, δεν την αφήνουμε να σταματήσει να υπάρχει.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών είχε επαφές με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, οι οποίοι δέχθηκαν να έρθουν στον διάλογο για την κατάρτιση του δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2012-2015. Ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον βρήκε τη συναίνεση που έψαχνε και αν θα υπάρξουν κάποιες άλλες κινήσεις για συναίνεση και από άλλα κόμματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών, με αυτή την κίνησή του να έλθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των κομμάτων - όσοι προσέρχονται αποδεχόμενοι τη συναίνεση- υλοποιεί την κυβερνητική και πρωθυπουργική θέση να υπάρχει μία δημόσια συνεννόηση, μία εθνική συνεννόηση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά σε ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που υπερβαίνει, υπερκαλύπτει μια κυβερνητική θητεία την οποία διανύουμε. Είχαμε και έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε πώς μπορεί να σταθεί η χώρα μας, πέρα από 1-2 χρόνια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτή την υποχρέωση κάποιοι την αντιλαμβάνονται και προσέρχονται σ' αυτή την εθνική συνεννόηση και κάποιοι όχι. Εμείς δεν είπαμε να έρθει κάποιος και οπωσδήποτε να συμφωνήσει με τις δικές μας θέσεις. Αλλά το εάν συμφωνούν τα κόμματα με αυτή τη θέση που είναι θέση υπευθυνότητας και ευθύνης, αυτό προκύπτει από την αποδοχή ή από την άρνησή τους. Δυστυχώς, η Ν.Δ. που είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, περιφρονεί αυτή τη βούλησή μας: Τη βούληση του να υπάρξει μία εθνική συνεννόηση μέχρι το 2015, για το πώς θα πορευθούμε έτσι ώστε να υπάρχει μία συντεταγμένη πορεία προς την ανάπτυξη και προς ένα καλύτερο αύριο. Τα κόμματα τα οποία προσέρχονται εκφράζουν τις απόψεις τους. Και φυσικά θα υπάρξει μία συνολική αποτίμηση γι' αυτή την συνεννόηση που γίνεται με τα κόμματα.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να επιχειρηθεί ένας νέος κύκλος συνεννόησης και συναίνεσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε ανοικτοί και η πρόσκληση για συναίνεση ήταν και είναι πάντοτε διαρκής. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συνεννόηση. Επαναλαμβάνω, για μιαν ακόμη φορά ότι, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που κάνει το κάθε πολιτικό κόμμα, ανεξάρτητα από την ιδεολογία και την πολιτική τοποθέτηση, πιστεύουμε πως σε μία μίνιμουμ βάση συγκεκριμένων προτάσεων και αξόνων που έχουν σχέση με τη σωτηρία της χώρας και με τη συμπόρευση σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχουν έναν χαρακτήρα που ξεπερνά απλώς κάποιες κομματικές γραμμές και τοποθετήσεις, υπάρχει πάντοτε περιθώριο να συνεννοούμαστε. Πόσο μάλλον, όταν σε τέτοιου είδους κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας διακυβεύονται πολύ σημαντικά στοιχεία, της ίδιας της πορείας της χώρας από εδώ και πέρα. Και κάποτε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σ' αυτή τη συζήτηση, χωρίς ηγεμονισμούς και μαξιμαλισμούς που δεν έχουν θέση σε τέτοιου είδους συζητήσεις, θα πρέπει επιτέλους να προσερχόμαστε και να συζητάμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο εκλεκτός σας για τον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Καμίνης, προχωρά σε ένα σχέδιο εξυγίανσης - και υποθέτω δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την εξυγίανση - του δημοτικού Ραδιοφώνου. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και το δικό σας βεβαίως, για το γεγονός ότι αυτή η εξυγίανση ξεκινά από συμβασιούχους των 800 και 900 ευρώ και από ανθρώπους που έχουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και εργάζονται, βεβαίως, καθημερινά στον συγκεκριμένο σταθμό και εάν υπάρχει κάποιος νόμος που επιτρέπει τις απολύσεις, έστω στους ΟΤΑ, για ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σας αναλύσω από αυτό το βήμα το νομικό σκέλος. Υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι μπορούν να αποφανθούν για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ούτε φυσικά μπορώ να σχολιάσω από το βήμα του κυβερνητικού εκπροσώπου τις ενέργειες που γίνονται στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ-9,84. Βέβαια, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι κατάσταση υπήρχε διαχρονικά εκεί. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του ίδιου του Δήμου Αθηναίων. Και δεν μιλάμε για «εκλεκτό». Μιλάμε για τον Δήμαρχο τον οποίο στήριξε το ΠΑΣΟΚ ως επιλογή. Άρα, το «εκλεκτός» πηγαίνει αλλού, δεν μας αφορά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πως σχολιάζετε αυτά τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που δείχνουν ότι, την περίοδο 2008-2009 το τακτικό προσωπικό του δημοσίου αυξήθηκε κατά 31.000 άτομα και έτσι εκτοξεύτηκε και το μισθολογικό κόστος. Πως σχολιάζετε αυτά τα στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα συγκεκριμένα στοιχεία πραγματικά προσδίδουν τον χαρακτήρα του πως λειτούργησε η Ν.Δ. και πως ουσιαστικά λεηλάτησε το δημόσιο τομέα, λειτουργώντας με πελατειακές σχέσεις. Θα πρέπει όλοι να σκεφθούμε - γιατί σήμερα κάποιοι έρχονται και μιλάνε, λες και ξεκινάμε από το μηδέν, λες και μέχρι τώρα βρισκόμαστε σε ένα κενό, και από δω και πέρα δημιουργούμε κάτι - τι παραλάβαμε και πώς βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο. Αυτό που παραλάβαμε το γνωρίζουμε πλέον πάρα πολύ καλά. Ακριβώς γι' αυτό έγινε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων γιατί η Ν.Δ., πέρα από τις παθογένειες των δεκαετιών, πραγματικά, ασέλγησε στον δημόσιο τομέα, λειτουργώντας με καθαρά πελατειακές σχέσεις και καταστάσεις ομηρίας. Δημιούργησε έναν υπέρογκο δημόσιο τομέα, χωρίς καμία αξιολόγηση των αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών και φυσικά καταργώντας το μόνο αντικειμενικό σύστημα πρόσληψης που υπήρξε μέχρι τώρα στο ελληνικό δημόσιο, το ΑΣΕΠ, όταν το κατήργησε βάζοντας και τη γνωστή συνέντευξη και μάλιστα πριμοδοτώντας την με υπερβολικό αριθμό μορίων που φυσικά υπερέβαιναν της αξιολόγησης όλων των τυπικών προσόντων που είχαν οι νέοι μας.

Ας μην ξεχνάμε, ότι άνθρωποι που είχαν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά έμεναν εκτός ελληνικού δημοσίου ενώ προσλαμβάνονταν οι «ημέτεροι» οι οποίοι έπαιρναν το μάξιμουμ της βαθμολογίας στη γνωστή συνέντευξη.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ακόμη και οι εξεταστές διευρύνθηκαν και διευρύνονταν ολοένα - αυτό προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής - έτσι ώστε όταν οι εξεταστές δεν ήταν αρεστοί από τη Ν.Δ. να διευρύνονται από έναν κύκλο απίθανων ανθρώπων.

Άρα, είναι γνωστό ότι η Ν.Δ. ασέλγησε, δημιουργώντας έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, χωρίς καμία ιεράρχηση αναγκών, χωρίς κανέναν εξορθολογισμό εκτινάσσοντας στα ύψη το μισθολογικό κόστος. Γι' αυτό ακριβώς ερχόμαστε σήμερα εμείς και βάζουμε τάξη και ως προς το αντικειμενικό σύστημα πρόσληψης που το επαναφέραμε, καθώς και το αντικειμενικό σύστημα προαγωγών μέσα στο ελληνικό δημόσιο, ώστε να μην έχει καμία σχέση η κομματική τοποθέτηση του κάθε επιλεγόμενου προϊσταμένου, αξιολογώντας και ιεραρχώντας και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. Δεσμευτήκαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος του ελληνικού δημοσίου και αυτή ακριβώς η μείωση προέρχεται από τον εξορθολογισμό των αναγκών του. Έτσι για να μην ξεχνάμε τι έκανε η Ν.Δ., που σήμερα θρασύτατα ομιλεί για τον δημόσιο τομέα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε, τι σκέφτεστε να κάνετε, σε σχέση με την τιμή της βενζίνης, η οποία πλέον κοντεύει να ξεπεράσει τα 2 ευρώ; Πριν από αρκετούς μήνες είχατε διαφημίσει την υποχρέωση των βενζινοπωλών να μπαίνουν στο site του υπουργείου και να αναγράφουν την τιμή πώλησης καθημερινά, τους είχατε δώσει ένα σχετικό κωδικό. Κανείς δεν μπαίνει, μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες ότι αυτοί που μπαίνουν, βάζουν πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που πραγματικά πουλάνε. Και όλοι αυτοί δρουν ανεξέλεγκτα σε βάρος της τσέπης του καταναλωτή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης, ειδικά αυτές τις μέρες, πραγματικά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση με δεδομένο ότι έχουμε τις γνωστές ταραχές σε χώρες που παράγουν πετρέλαιο. Η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί και θα βρει τρόπους, έτσι ώστε - στο πλαίσιο του δυνατού πάντοτε - να υπάρχει προστασία των καταναλωτών.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να βάλετε πλαφόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Πάντως, υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-2128058941-1299090141=:22957--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 March 2011 - 18:21:56 UTC