Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1469090125-1295565318=:4035 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 311979749

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ (20012011)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεχίζεται και σήμερα, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η προσήλωση της κυβέρνησης σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, επαγγελματικής ελευθερίας, είναι ζήτημα ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών.

Δίνουμε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους ανθρώπους να έχουν το δικαίωμα της επιλογής, να έχουν πρόσβαση σε επαγγέλματα που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν, είτε λόγω αυτών των περιορισμών, είτε λόγω υψηλού κόστους και αδιαφανών διαδικασιών.

Επιπλέον, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα και αυτό επιφέρει μειώσεις σε τιμές και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Η ελευθερία των επαγγελμάτων αυτών θα συμβάλει και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ενώ αποτελεί και άλλη προεκλογική μας δέσμευση, την οποία πλέον τηρούμε και γίνεται πράξη.

Παρουσιάστηκε, επίσης, χθες και συζητήθηκε η τροποποίηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ώστε με αυτό τον τρόπο να αυστηροποιηθούν οι διατάξεις, εντός των δυνατοτήτων βέβαια που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα. Μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας καθώς, όπως ανέφερα, είναι ουσιαστικό ζήτημα διαφάνειας στην πολιτική ζωή, αλλά και σαφές δείγμα ότι εμείς, ως κυβέρνηση, δεν συμβιβαζόμαστε, αλλά αναθεωρούμε τους όρους λειτουργίας του παρόντος πολιτικού συστήματος και τις στρεβλώσεις που αυτό παράγει.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, ότι κανένας νόμος από μόνος του δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, αν δεν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για διερεύνηση των ζητημάτων που άπτονται του νόμου. Και αυτό το αποδείξαμε, όπως και το απέδειξε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε τη βούληση, ότι ακόμη και στο στενό πλαίσιο του υφιστάμενου Συντάγματος εξαντλούμε κάθε περιθώριο, ώστε να είμαστε συνεπείς με τη διαφάνεια. Αντίθετα, σας υπενθυμίζω ότι η Ν.Δ. εκμεταλλεύτηκε ακριβώς αυτό το νόμο, αυτές τις ρυθμίσεις του Συντάγματος και έκλεισε τη Βουλή το Μάιο του 2009, ώστε να οδηγήσει συγκεκριμένες υποθέσεις σε παραγραφή. Εκεί ακριβώς έγκειται και η διαφορά μας. Στη διαφορετική πολιτική βούληση. Είναι διαφορά πολιτικής βούλησης, ήθους, στάσης και φιλοσοφίας. Προχωράμε μεθοδικά με σχέδιο, με προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους και επιτυγχάνουμε.

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες, από τις ίδιες πηγές που «μας χρεοκοπούν» εδώ και 15 μήνες, ανά κάθε εβδομάδα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και αυτό κάνουμε. Παρά την εμμονή κάποιων που επιμένουν σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτή η παραφιλολογία, η οποία ανακυκλώνεται προφανώς για λόγους και σκοπούς που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Έχουμε στόχους, τους επιτυγχάνουμε και τα καταφέρνουμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Με αφορμή, αν θέλετε, τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτό το θέμα, στο θέμα του δανεισμού, αν κατάλαβα καλά εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπανδρέου αποδοκίμασε τα όσα είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, περί επιμήκυνσης του συνολικού χρέους, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που αφορούν τη δανειοδότηση ή να συνεννοούμεθα και να είμαστε στην ίδια ευθεία με τον υπουργό Οικονομικών. Κατάλαβα καλά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα πρέπει όλοι, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που περνάμε όπου μπορεί να παρερμηνευθεί οποιαδήποτε δήλωσή μας, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί κάθε δήλωση που μπορεί να είναι διαφορετική, να δίνει δυνατότητα σε παρερμηνεία, μπορεί να έχει πολύ σημαντικά, αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Και γι` αυτό ακριβώς θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχει ένας μπούσουλας, που είναι οι δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Είναι το αυτονόητο και αυτό είπε ο Πρωθυπουργός.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού: Συνεπώς να υποθέσω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν δικαιούται, για θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας, να εκφράζει δημόσια προσωπικές πολιτικές απόψεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει και είπα ότι ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο. Θα πρέπει οι δηλώσεις όλων μας να είναι προσεκτικές και να είναι σ` αυτό το μήκος, όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δηλαδή, ο κ. Πάγκαλος ή οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος μιλά από εδώ και πέρα, για την πορεία της οικονομίας και του δανεισμού της χώρας, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και να είναι προσεκτικοί από εδώ και πέρα στις διατυπώσεις τους. Ή να το πω και αλλιώς, ο κ. Πάγκαλος δεν ήταν προσεκτικός όταν εξέφραζε προσωπικές απόψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήμασταν και είμαστε προσεκτικοί εδώ και 15 μήνες που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, γιατί αυτοί οι οποίοι θέλουν να ανακυκλώνουν, όπως είπα και προηγουμένως, διάφορα σενάρια, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί σενάρια φαντασίας και προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την οποιαδήποτε δήλωση. Μιλάμε για συγκεκριμένα ζητήματα και φυσικά καθένας έχει τις απόψεις του, μπορεί να τις εκφράζει, αλλά ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους ζητήματα σαφώς και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

KOYKΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κατάθεση του νομοσχεδίου περί της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε μία σχεδόν ταυτόχρονη συγκυρία με την έκδοση του πορίσματος για το σκάνδαλο της Siemens. Σας κατηγορούν αρκετοί ότι θέλετε να λειτουργήσετε αποπροσανατολιστικά. Τί απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω ποιοί μας κατηγορούν. Υποθέτω, μας κατηγορούν αυτοί οι οποίοι έχουν μεθοδεύσει παραγραφές της ευθύνης των υπουργών τους, δηλαδή, η Ν.Δ. Εμείς είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά και αυτό κάναμε πράξη. Και μάλιστα δεν ήταν κάτι το αιφνιδιαστικό και ξαφνικό, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη ιστορία. Εμείς είχαμε δεσμευθεί ότι στις δυνατότητες που παρέχει το παρόν Σύνταγμα, θα τροποποιήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να αυστηροποιήσουμε τις διατάξεις, να επιμηκύνουμε το χρόνο παραγραφής και να τον εξομοιώσουμε με αυτόν των απλών πολιτών, καθώς και να θέσουμε μια σειρά από ζητήματα που απορρέουν από την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Να υπενθυμίσω, επειδή υπήρχε και ένας ψόγος από την πλευρά της Ν.Δ. ότι αργήσαμε να το κάνουμε, κάτι που δεν έκαναν αυτοί μέσα στα έξι χρόνια που κυβέρνησαν, ότι είχαμε δεσμευθεί, μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναλάβει προσωπικά αυτή τη δέσμευση, πώς θα υπάρξει θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Να υπενθυμίσω επίσης ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι αρμόδιο όργανο για να υποβάλει τις προτάσεις είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέσα από διαδικασίες προσεκτικές, μελετημένες, επιστημονικές, συναινετικές. Και αυτό πράξαμε. Από τον Μάιο του 2010 ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης, απηύθυνε επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να του υποβάλουν τις προτάσεις για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τελικά υπήρχε σχέδιο το οποίο παρέδωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τον Οκτώβριο του 2010. Και τον Ιανουάριο του 2011 φέρνουμε την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δεν ήταν κάτι το ξαφνικό. Και πολύ περισσότερο, δεν ήταν πυροτέχνημα, όπως μας κατηγορεί η Ν.Δ., η οποία από τη μία λέει ότι δεν αλλάζει τίποτα, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λόγω Συντάγματος και από την άλλη, στην προχθεσινή ανακοίνωσή της, έλεγε ότι εντός ολίγων ημερών θα καταθέσει την πρότασή της για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ακριβώς, αυτή η ταραχή που υπάρχει και στις σκέψεις και στις πράξεις της Ν.Δ. δεν βοηθά στο να υπάρχουν διαδικασίες διαφάνειας στον πολιτικό βίο. Εμείς κάνουμε πράξη αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε. Και φυσικά, ισχύει και η δέσμευσή μας ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα τεθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86, το οποίο προβλέπει και περιγράφει λεπτομερώς τα περί ευθύνης των υπουργών.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο τρόπος που εξελίσσεται η Εξεταστική για την υπόθεση της Siemens, δηλαδή με συνεχείς διαρροές, ονοματολογία και ένα άγριο παρασκήνιο, δικαιώνει την πρόθεσή σας για κάθαρση, την οποία ισχυρίζεστε ότι κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είχαμε δεσμευθεί ότι όλα τα σκοτεινά σημεία και τις σκιές που υπάρχουν στον πολιτικό βίο, θα τα φέρουμε ενώπιον της Βουλής. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Και με το Βατοπέδι αυτό έγινε, άσχετα αν η Ν.Δ. μεθόδευσε την παραγραφή με το κλείσιμο της Βουλής. Αυτό κάνουμε και με τη Siemens. Αυτή τη στιγμή, εξ όσων γνωρίζω, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens συνεδριάζει και περιμένουμε να εκδοθεί το πόρισμα, το οποίο θα είναι ένα πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που, υποθέτω, θα κατανέμει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι έχουν πολιτικές ευθύνες. Δεν γνωρίζω εάν θα πάει παραπέρα, δεν γνωρίζω τί πόρισμα θα προκύψει. Εμείς, πάντως, αυτό που είναι να κάνουμε, το κάνουμε και θα μείνουμε αταλάντευτοι σ' αυτό. Οτιδήποτε έχει πάνω του σκιά κι έχει να κάνει με διαχείριση δημόσιου χρήματος, έστω κι ενός ευρώ, εμείς θα το φέρνουμε ενώπιον της Βουλής με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έτσι ώστε να διερευνάται. Από εκεί και πέρα, θα επανέλθω και θα πω ότι δεν αρκεί η νομοθεσία. Αρκεί η ισχυρή πολιτική βούληση μέσα από πλειοψηφίες που υπάρχουν, έτσι ώστε η διαφάνεια να μετουσιώνεται σε πράξη.

Ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1469090125-1295565318=:4035--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 January 2011 - 23:14:59 UTC