Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-12-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-801014411-1292108391=:22602 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 304537635

Έκδοση 1

BRIEFING (101210)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων, ο νέος επενδυτικός νόμος. Ένας νόμος που αλλάζει το σκηνικό που επικρατούσε μέχρι σήμερα στις επενδύσεις και συνεπώς στην ανάπτυξη, με τα γνωστά προβλήματα, τις γνωστές παθογένειες που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες. Υπάρχει πλήρης έλεγχος στις δαπάνες. Δεν επιτρέπονται πλέον προνομιακές, χαριστικές και συντεχνιακές ρυθμίσεις. Η ενημέρωση είναι πληρέστατη και για τους επενδυτές, αλλά φυσικά και για το κράτος, για το πώς ακριβώς υλοποιείται μια επένδυση.

Αποτελεί τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αφετηρία της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η λειτουργία ενός επενδυτικού νόμου δεν είναι αυτόματη, ούτε οι συνέπειες στην ανάπτυξη της χώρας. Ο συγκεκριμένος, ωστόσο, νόμος δημιουργείται, έρχεται, θεσπίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο υπόστρωμα ρευστότητας με εξασφαλισμένους πόρους, που με σωστή, χρηστή και στοχευμένη διαχείριση, θα επιφέρει επιτέλους ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και εν τέλει ευημερία.

Το επενδυτικό πλαίσιο είναι πλέον ξεκάθαρο, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πλήρη σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Επενδυτές, επιχειρηματίες και κράτος χτίζουν σχέσεις αλληλοσεβασμού που βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και ξεκάθαρες σχέσεις με σκοπό την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, προχωράμε τάχιστα σε εξορθολογισμό της λειτουργίας τους με τις γνωστές παθογένειες, με τη γνωστή λειτουργία τους και τις συνέπειες στη δημόσια και στην οικονομική ζωή. Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά και τις θέσεις εργασίας στους οργανισμούς αυτούς, που επί σειρά ετών αποτέλεσαν πληγές στα δημοσιονομικά μας μεγέθη και συνεπώς στην τσέπη και του Έλληνα πολίτη. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, η σχέση αμοιβής και απόδοσης αποτελούσε πρόκληση για τους απλούς Έλληνες πολίτες.

Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ υπερδιπλασιάστηκαν την πενταετία 2004-2009, από 5,6 δις ευρώ μέσα σε αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε η Ν.Δ., έφθασαν στα 13,2 δις ευρώ, ενώ οι συντεχνιακές αντιλήψεις που πολλές φορές επικράτησαν, επί δεκαετίες, σε αυτούς τους οργανισμούς, οδήγησαν σε μισθολογικές δαπάνες που ξεπερνούσαν τα συνολικά έσοδα του οργανισμού.

Βάζουμε, λοιπόν, τάξη, σε αυτή την κατάσταση, όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων. Διαφυλάσσουμε, επίσης, τους μισθούς αυτών που αμείβονται μέχρι και 1.800 ευρώ μηνιαίως. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι δυνατόν να προκαλείται το κοινωνικό σύνολο από τις εξόφθαλμα υπέρογκες αμοιβές που πολλές φορές ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία, με την παραγωγικότητα ορισμένων στελεχών. Αυτό αλλάζει με τον καθορισμό του πλαφόν ανώτερης αμοιβής των 4.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, περισώσαμε τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, διατηρώντας το δικαίωμα του κράτους να επεκτείνει τη γενική ισχύ τους σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Η επιχείρηση, από την πλευρά της, αποκτά την ευελιξία, όταν είναι εμφανώς και αντικειμενικά σε δυσχερή θέση, μια ευελιξία όμως, με μέτρο και αυτό είναι το πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Γι` αυτό, ακριβώς, θεσπίζουμε και την αιτιολογική έκθεση του να ζητήσει μια επιχείρηση να υπαχθεί σε ειδική επιχειρησιακή σύμβαση και φυσικά μόνο με τη συμφωνία και τη συναίνεση και των εργαζομένων, έτσι ώστε να συνάπτεται ειδική επιχειρησιακή σύμβαση που σε καμία περίπτωση, μισθολογικά, δεν μπορεί να πάει κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ο στόχος βέβαια είναι, σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι, να επιβιώσουν εκείνες οι προβληματικές επιχειρήσεις που έχουν προοπτική, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και σε συνάρτηση με τον επενδυτικό νόμο να υπάρχει και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε κάτι. Πριν από λίγο, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, στη Βουλή, είπε ότι δεν υπάρχει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ρητά και κατηγορηματικά ότι όντως δεν θα υπάρξει μείωση μισθών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο του νόμου και στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που γίνονται, εμείς επιχειρούμε στον ιδιωτικό τομέα να σωθούν, πρώτα απ` όλα, οι θέσεις εργασίας που είναι κάτι πάρα πολύ βασικό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνονται σήμερα θέσεις εργασίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουν επιχειρήσεις οι οποίες απλώς διανύουν ένα πολύ δύσκολο χρόνο. Από εκεί και πέρα, φυσικά, κατοχυρώνουμε το πλαίσιο του νόμιμου τρόπου παρέμβασης της Πολιτείας, έτσι ώστε να μη θιγεί το εισόδημα των εργαζομένων σ` αυτές τις επιχειρήσεις και γι` αυτό, ακριβώς, βάζουμε και το κατώφλι της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι αν όντως συμβαίνει αυτό το οποίο λέτε, δεν υπήρχε λόγος να γίνεται όλη αυτή η φασαρία και όλος αυτός ο θόρυβος. Ή όλοι εμείς έχουμε πάθει ομαδική παράκρουση και δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται ή εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω ποιος δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Πάντως, έχουμε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει. Αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μπορείτε να δεσμευτείτε ρητά, λοιπόν, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει το αμέσως προσεχές διάστημα, από 1ης Ιανουαρίου μείωση των μισθών στον ιδιωτικό χώρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο που μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία, αυτό ακριβώς κάνουμε. Και επιτέλους, να μη στρουθοκαμηλίζουμε, να μη θεωρούμε ότι υπήρχε ένας εργασιακός παράδεισος τον οποίο εμείς καταργούμε. Είναι γνωστό, ότι κλείνουν επιχειρήσεις κάθε ημέρα. Είναι γνωστό ότι χάνονται θέσεις εργασίας κάθε ημέρα. Είναι γνωστό ότι σε πολλές επιχειρήσεις γίνεται ουσιαστικά νόμος το να υπάρχουν ατομικές συμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν ευτελισμένοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θέτουμε κανόνες. Εμείς, αυτή την ευελιξία και την τέλεια απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων τη ρυθμίζουμε και φέρνουμε την ευελιξία όπου χρειάζεται και με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους συναίνεσης των εργαζομένων. Και φέρνουμε το μέτρο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ατομικές συμβάσεις και γι` αυτό διασφαλίζουμε και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Όποιος θέλει να μας πει ότι σήμερα στα εργασιακά υπάρχει παράδεισος και εμείς φέρνουμε το μεσαίωνα, σίγουρα δεν αντιμετωπίζει σωστά και λογικά τους Έλληνες πολίτες. Ακριβώς, μέσα σ` αυτό το τεράστιο θολό τοπίο που υπάρχει, αλλά που θα υπάρξει και ακόμη περισσότερο, λόγω του βαθέματος της κρίσης εάν δεν παρέμβει η Πολιτεία για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι θέσεις εργασίας, αλλά να προστατεύεται και το εργασιακό status των Ελλήνων εργαζομένων. Και αυτό θα φανεί και στην πράξη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πήρα απάντηση, στο αν δεσμεύεστε ότι δεν υπάρξει μείωση στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατά πόσο το αντιλαμβάνεστε αυτό, είναι δικό σας θέμα. Εσείς μιλήσατε για ομαδική παράκρουση. Είναι το πώς το αντιλαμβάνεται καθένας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή το επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Παπανδρέου, ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, τον ακούμε να λέει και για το τέλος του 2011, μπορείτε να μας πείτε με ποιον μαθηματικό τύπο μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, όταν μειώνονται οι μισθοί; Δηλαδή, η δύναμη της αγοράς είναι ο καταναλωτής. Αυτός που δεν έχει χρήμα να καταναλώσει, πώς θα έρθει η ανάπτυξη, πώς θα κινηθεί το χρήμα στην αγορά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές, ότι δεν ήταν και δεν θα ήταν συνειδητή επιλογή μας του να μειώνεται η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη για πολλούς λόγους, όχι μόνο για να μπορεί να καταναλώνει και να κινείται η αγορά, αλλά γιατί το εισόδημα του Έλληνα πολίτη είναι ιερό για εμάς. Ζούμε, όμως, σε συγκεκριμένες συνθήκες. Υπάρχει μια παγκόσμια πραγματικότητα. Υπάρχει μια ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχει μια κρίση, από την οποία σαφώς και δεν βγήκαμε. Βρισκόμαστε στο μέσον αυτής της κρίσης. Εμείς, δημιουργούμε προοπτικές και ελπίδα. Και μέσα σε αυτή την κρίση που υπάρχει, προσπαθούμε και θεωρούμε επιτυχώς, να ρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις και να κατοχυρώσουμε το εισόδημα του Έλληνα πολίτη, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι σαφέστατο ότι θα προτιμούσαμε να είναι τα πράγματα διαφορετικά. Θα προτιμούσαμε να μιλάμε για αυξήσεις των μισθών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε από αυτή την κρίση, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας μας, πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τη σύμβαση που περιέχεται στο μνημόνιο και με τις δεσμεύσεις μας, για να μπορέσουμε να δανειστούμε. Γιατί ήταν απαραίτητο να μπορέσουμε να δανειστούμε για να μπορέσουμε να υπάρχουμε. Σήμερα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν, φυσικά, πολλές ρυθμίσεις που υπάρχουν στο μνημόνιο, αλλά και να κατοχυρώσουμε με ισοδύναμα μέτρα, αναφέρομαι και στην αύξηση και μείωση, φυσικά, του ΦΠΑ, έτσι ώστε με ισοδύναμα αποτελέσματα και συνεπείς να είμαστε στις υποχρεώσεις μας, απέναντι στους εταίρους, αλλά κυρίως έστω και με αυτό το συντηρητικό ρυθμό να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των πολιτών.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για τις βολές που δέχθηκε χθες η κ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με το ότι καλλιέργησε ένα κλίμα ουσιαστικά προσδοκίας ότι θα μπορούσατε να πετύχετε πολύ περισσότερα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι να υπάρχει αποτέλεσμα. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Γνωρίζουμε σε τι δύσκολες συνθήκες βρισκόμαστε. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και για να επιτευχθεί το μνημόνιο, έπρεπε να γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί μας τις έκαναν. Πραγματικά, εξάντλησαν κάθε περιθώριο. Αλλά και για να γίνει μια ειδικότερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών και οποιονδήποτε άλλων ρυθμίσεων, που περιέχονται ως δεσμεύσεις στο μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι σκληρές και είναι διαπραγματεύσεις που γίνονται κάθε ημέρα και κάθε ώρα. Οι διαπραγματεύσεις τέλειωσαν λίγο πριν από το υπουργικό συμβούλιο, γιατί ψάχνουμε να βρούμε εκείνα τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες πολίτες, τα οποία θα είναι τα λιγότερα επώδυνα για τον Έλληνα πολίτη. Και αυτό το κάνουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Φυσικά, το έκανε και η κ. Κατσέλη.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Η διαπραγμάτευση ήταν πετυχημένη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκ του αποτελέσματος, βεβαίως η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχημένη, χωρίς να είναι ο κατάλληλος χρόνος να αναφέρουμε τι είχε μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Φυσικά, όταν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση ήταν πετυχημένη. Φυσικά, τηρουμένων των αναλογιών και γνωρίζοντας, για να μη μας κατηγορούν και για αμετροέπεια, πολύ καλά όλοι μας όμως, όχι μόνο η κυβέρνηση, σε ποιες συνθήκες κινούμαστε και ποια είναι τα δημοσιονομικά μας όρια, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μισθούς οι οποίοι να είναι αντίστοιχοι της ελληνικής πραγματικότητας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: ΄Εχω δύο ερωτήσεις. H πρώτη: Προ ολίγου, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοψήφισμα για την αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισαβόνας. Σε τί ακριβώς θα συνίσταται το ερώτημα του δημοψηφίσματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θεωρείτε ότι το άφησε ανοιχτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιτρέψτε μου: Είπε ότι «έχω πει στη Μέρκελ πως μπορεί να χρειαστεί να κάνω δημοψήφισμα».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι μέρος μιας συζήτησης που διεξάγεται. Και φυσικά, δεν μπορούμε να καθορίσουμε από τώρα ούτε τον τρόπο, ούτε τα ερωτήματα ενός δημοψηφίσματος. Αυτό όμως μου δίνει την ευκαιρία, κύριε Σιδέρη, να πω είναι ότι η οικονομική μας κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και με άμεσες συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αλλά θα πρέπει, όντως, να θυμηθούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα κριθούν πολύ σημαντικά ζητήματα για την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης. Και εκεί, πραγματικά, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης μας. Γιατί έχουμε να κάνουμε όχι με απλές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά για διαπραγματεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καθορίζουν το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών, της ευρωπαϊκής ενότητας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο ζωής του ΄Ελληνα πολίτη. Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε. Θα πρέπει να μην το ξεχνάμε. Γι' αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, με πλαίσιο την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, όπου είναι πολύ σημαντικά τα ζητήματα και όχι θεωρητικά ευρωπαϊκά. Σημαντικά και για τη χώρα μας, η οποία κινείται βεβαίως εντός του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου: Στη Βουλή ο κ. Πρωθυπουργός είπε: «Εμείς οι σοσιαλιστές». Δεδομένου ότι είναι και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αυτό το θαυμαστό μοντέλο των εργασιακών σχέσεων, θα το προτείνει και στους άλλους σοσιαλιστές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄όλα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι κινούμαστε σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, σε πολύ σκληρές συνθήκες και φυσικά προσπαθούμε με μέτρο την κοινωνική δικαιοσύνη να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, που και ως χώρα θα μας επιτρέπουν να υπάρχουμε και ήδη το κάνουμε φυσικά, αλλά και μία στενωπό την οποία περνάμε αναγκαστικά αυτό το χρονικό διάστημα, να την περάσει Έλληνας πολίτης με τις λιγότερο επώδυνες αποφάσεις. Όταν έχουμε να κάνουμε με σοσιαλιστικό και προγραμματικό λόγο, πραγματικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν και τις συγκεκριμένες συνθήκες. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε θεωρητικά, είναι πάρα πολύ ωραίο και πολύ εύκολο να μιλάμε, αλλά η ιδεολογία πολλές φορές κρίνεται στην πράξη. Κι εμείς το κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας μας, που είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, το θέτουμε ως κριτήριο και φυσικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον ως κριτήριο όλων των αποφάσεών μας, ακόμη και των επώδυνων αποφάσεών μας για τον Έλληνα πολίτη, όπου χρειάζεται φυσικά.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω γιατί η κυβέρνηση προχωρεί στην ψήφιση αυτού του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου- και δεν δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα και τους βουλευτές να το μελετήσουν και να πουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους και τις απόψεις τους στην Ολομέλεια, την ώρα που για άλλα νομοσχέδια, ίσως μικρότερης σημασίας, υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση και ψήφιση από την ελληνική Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, έχουμε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, έτσι ώστε να υπάρξει ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων. Περιθώρια τα οποία έχουν σχέση με τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε και πολιτευόμαστε όλοι μας. Συνεπώς, με δεδομένο ότι τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά χρονικά, που σημαίνει ότι θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να περάσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές - είναι αλήθεια- υπάρχει χώρος, χρόνος και περιθώριο να ακουστούν όλες οι απόψεις, να γίνει δημόσια συζήτηση και φυσικά στο πλαίσιο της Βουλής είναι όλα ανοιχτά. Και ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, μιλάμε για τα οικονομικά στοιχεία των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, τα οποία τώρα ρυθμίζουμε. Για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, θα υπάρξει επόμενο νομοσχέδιο, όπου θα μπορέσουν να κληθούν και να εκφράσουν την άποψή τους όλες οι δυνάμεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ικανοποιεί και πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Ρεν ότι χάνει τον χρόνο του ασχολούμενος με την Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, υποθέτω ότι το είπε ο κ. Ρεν χαριτολογώντας και έτσι πρέπει να το κρίνουμε. Ο κ. Ρεν κάνει μια σκληρή δουλειά. Ακόμη και χθες που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου συζητούσαν για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και τις σχέσεις της χώρας μας με αυτά.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: ΄Ηθελα να σας ρωτήσω το εξής: Μήπως υπάρχει μια αντίφαση στα όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν, ότι από τη μια πλευρά γίνονταν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νομοσχέδιο περί τα εργασιακά μέχρι την τελευταία στιγμή και από την άλλη τώρα μας λέτε ότι υπάρχει περιθώριο και χρόνος να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων; Τελικά υπάρχει, είναι προϊόν διαπραγμάτευσης αυτό το νομοσχέδιο ή είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους; Να ξέρουμε δηλαδή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να γνωρίζουμε ότι κινούμεθα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Να γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Να μην ξεπερνάμε τα δημοσιονομικά μας όρια. Και αυτά τα όρια τα συζητάμε με τους εταίρους μας. Από εκεί και πέρα, αν γίνεται να υπάρξουν ρυθμίσεις ισοδύναμες αλλά εντός των στόχων μας, αυτές είναι ευπρόσδεκτες.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν επεδίωξε ο Πρωθυπουργός αυτές τις συναντήσεις για την εξασφάλιση της συναίνεσης με τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν πάρει όλες αυτές τις επώδυνες και οδυνηρές αποφάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν είναι όλες οι αποφάσεις επώδυνες και οδυνηρές. Είναι αποφάσεις που αφορούν και διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν με αλλαγές οι οποίες είναι διαρθρωτικές και αποτινάσσουν παθογένειες πολλών δεκαετιών, για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα. Και φυσικά, επανέλαβα και επαναλαμβάνω ότι τα χρονικά όρια που είχαμε ήταν πάρα πολύ στενά και μέσα σ' αυτά τα όρια γίνονται όσα μπορούμε να κάνουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει περιθώριο σκέψεων, συζητήσεων και προτάσεων. Υπάρχει δημόσιος διάλογος, υπάρχει δημόσια συζήτηση. Στις επαφές που θα γίνουν με τους πολιτικούς αρχηγούς μπορούν να τεθούν ζητήματα τα οποία θα ήθελαν, προφανώς, να θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα αδικήσετε όσους θα σας κατηγορήσουν ότι τους φέρνετε προ τετελεσμένων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιούς;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: ΄Οσοι εκ των πολιτικών αρχηγών, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, υποστηρίξουν ότι τους φέρνετε προ τετελεσμένων. Και άρα, σε ποιο πεδίο θα επιτευχθεί συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ζητούμενο είναι να λαμβάνονται αποφάσεις. Μακάρι και η Ν.Δ. να έπαιρνε αποφάσεις, έστω και μία διαρθρωτική αλλαγή να έκανε στα 5,5 - 6 χρόνια διακυβέρνησής της. Εμείς έχουμε υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό, προς τον Έλληνα πολίτη, να προχωρήσουμε κάποιες καταστάσεις. Και αυτό κάνουμε. Η συναίνεση είναι μία διαρκής πρόκληση. Υπάρχει δυνατότητα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και όλοι οι διεθνείς συνομιλητές να εκφράζουν τις απόψεις τους. Είμαστε από τις πιο ανοιχτές κυβερνήσεις στο να ακούμε και να συζητάμε. Συνεπώς, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν εισακούστηκε σ' αυτή τη συζήτηση, η οποία γίνεται για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω 2-3 πράγματα σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο. Πρώτον, γιατί δεν έχει την υπογραφή του κ. Βενιζέλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Έχει κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις. Δηλώσεις οι οποίες, φυσικά, συνάδουν με τις δηλώσεις της κυβέρνησης. Και αιτιολογεί με έναν εξαιρετικό τρόπο τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Τυπικά, δεν γνωρίζω εάν το πολυνομοσχέδιο έπρεπε να φέρει την υπογραφή του. Πάντως, σαφώς και δεν υπάρχει ζήτημα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μας είπατε πριν ότι βάζετε τάξη στα της ΔΕΚΟ, εξορθολογίζετε μισθούς και τα λοιπά. Διαβάζω, εδώ, σε ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου ότι «επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αυτού (των 1.800 και των 4.000 που είπατε) για στελέχη ανωτέρω φορέων που κατέχουν θέση ευθύνης και έχουν ειδικά προσόντα». Η εξαίρεση για ποιόν ακριβώς λόγο γίνεται; Υπάρχουν ειδικά προσόντα και ειδικές ανάγκες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς υπάρχει πρόβλεψη για ανθρώπους με εξαιρετικά προσόντα οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επιπλέον, στο άρθρο 7 γίνεται αναφορά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχάριστο είναι, πάντως, ότι «ξεκοκαλίζετε» το νομοσχέδιο! Αυτό είναι σημαντικό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: ... στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία βεβαιωμένα από τις ΔΥΟ είναι 32 δις 500 εκατομμύρια και έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης ένα ποσό γύρω στα 24 δις. Αυτά πάνε υπέρ πίστεως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν επισφαλείς απαιτήσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων, αντικειμενικά έχει αποδειχθεί ότι δεν εισπράττονται, δεν μπορούν να εισπραχθούν για διαφόρους λόγους. Όταν οι αντικειμενικοί λόγοι είναι τόσο ισχυροί που κατατείνουν στο ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν, τότε εκκαθαρίζονται από τα μητρώα, χωρίς να χάνεται η υποχρέωση αυτού που τα οφείλει, ότι εάν υπάρξουν οι συνθήκες που επιτρέπουν την είσπραξή τους, θα εισπραχθούν. Αλλά το να γεμίζουμε και να «φουλάρουμε» με χρέη τα οποία όμως εκ των πραγμάτων δεν θα εισπραχθούν αντικειμενικά, νομίζω ότι δημιουργεί τεχνικό πρόβλημα. Πάντως, δεν χαρίζεται σε κανέναν τίποτα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Ήθελα να ρωτήσω γιατί ουσιαστικά πλέον τους καλείτε στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια τέτοια συνάντηση, από τη στιγμή που όπως είπατε κι εσείς πριν, το ζητούμενο είναι να παίρνονται αποφάσεις. Τις αποφάσεις σας τις πήρατε και μάλιστα και με εξπρές διαδικασίες τις καταθέσατε στη Βουλή. Τώρα, τί περιμένετε απ' αυτούς; Συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η συναίνεση είναι ένα στοιχείο της πολιτικής μας. Είναι το ζητούμενο. Είναι μία διαρκής πρόκληση.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είναι αιφνιδιασμός η συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και πρόσκληση. Το πλαίσιο το οποίο θα τεθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι ένα πλαίσιο γενικότερο, ένα πλαίσιο ευρύτερο. ΄Εχουμε τη Σύνοδο Κορυφής μπροστά μας, όπου θα τεθούν σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη, με άμεση επίπτωση και για τη χώρα μας. Και εκεί θέλουμε να υπάρχει η θέση, η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μία συνολική θέση ευθύνης αυτή την πραγματικότητα, η οποία αναγεννάται μέσα στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, φυσικά, oτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης. Και η συναίνεση δεν αρχίζει ούτε τελειώνει σε ένα νομοσχέδιο. Αλίμονο αν λέγαμε ότι ζητάμε τη συναίνεση για ένα νομοσχέδιο μόνο, τότε εκ του αποτελέσματος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τη λεγόμενη συναίνεση, η οποία θα ήταν συναίνεση a la carte.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πώς αντιμετωπίζει ή πώς σχολιάζει προκαταβολικά, ίσως, η κυβέρνηση τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα και οι οποίες πολλές έχουν αποφασισθεί από σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κλάδους που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ, τη συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται, έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Από εδώ και πέρα, είναι θέση και πρόκληση και του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα να έχει μία θέση ευθύνης, χωρίς να χάνει τον διεκδικητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα του. Αλλά, όταν λέμε ότι όλοι μας θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, εννοούμε όλοι μας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το 5% επί του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα, που μας ζητά η τρόικα τον Μάρτιο. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ξεκινήσαμε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν θα σταματήσουμε να προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες είναι πάρα πολλές, πολλές απ' αυτές σύνθετες και όλες λαμβάνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε ούτως ή άλλως, γιατί όντως και παραπάνω έσοδα θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε τα θεμέλια, έτσι ώστε, μετά την κρίση να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες. Εμείς κάνουμε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, που επί δεκαετίες δεν μπορούσε να τις διανοηθεί κανείς.

Ευχαριστώ.

Kαλό Σαββατοκύριακο. --1427249692-801014411-1292108391=:22602--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 11 December 2010 - 22:59:43 UTC