Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 297966750

Έκδοση 1

BRIEFING(021110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των εγκληματιών που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, μάταια, και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

Η αστυνομία έδειξε πως λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της. Προχώρησε χθες σε συλλήψεις δύο ατόμων, ενώ οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Χθες, οι Έλληνες πολίτες, με τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, έγιναν μάρτυρες μίας απόπειρας παραπλάνησης και συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν ήταν καν βουλευτής όταν δημιουργούταν ή όταν αποκρυπτόταν το έλλειμμα. Να θυμίσουμε, όμως, ότι όταν ο ίδιος έλεγε τον Μάιο του 2009 ότι το έλλειμμα θα βρίσκεται στο 4 με 4,5%, ήταν υπουργός Πολιτισμού. Αυτά έλεγε η τότε κυβέρνηση, στέλεχος της οποίας ήταν ο κ. Σαμαράς, στους πολίτες, στους εταίρους, καθιστώντας την χώρα μας παντελώς αναξιόπιστη.

Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα ο κ. Σαμαράς αρνείται να πιστέψει και να παραδεχθεί το πραγματικό ύψος του ελλείμματος. Το αμφισβητεί κατηγορώντας την κυβέρνηση και την Eurostat, προφανώς, για δημιουργική λογιστική, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια.

Άλλο ένα σημείο διγλωσσίας του κ. Σαμαρά.

Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχει μία ανεξάρτητη Αρχή, την οποία θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μία αξιόπιστη στατιστική Αρχή, που σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Eurostat αποτυπώνει και καταθέτει, επιτέλους, τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία.

Τα ελλείμματα δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και δεν κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές όλες αυτές τις παθογένειες και τα μεγάλα ελλείμματα, αλλά τα αντιμετωπίζουμε και τα μειώνουμε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην πρωτοφανή του θεωρία για μηδενισμό του ελλείμματος, τη γνωστή θεωρία, που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να την ερμηνεύσει. Δυστυχώς, για τον ίδιο και την παράταξή του, βέβαια, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποπροσανατολισμού.

Έχουν μείνει λίγες ημέρες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, εκλογές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί αποτελούν μία διαδικασία ευθύνης και καθήκοντος για τον κάθε πολίτη. Οι προσεχείς εκλογές διαχωρίζουν το χθες από το αύριο, την οπισθοδρόμηση από την πρόοδο, την τόλμη και την αποφασιστικότητα από την απραξία και την ατολμία. Την ειλικρίνεια που φέρνουμε εμείς απέναντι στον λαό, από την υποκρισία και την απόκρυψη της αλήθειας με διάφορα πλαστά διλλήματα και τεχνάσματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός έχει σκοπό να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, και για αυτό θέλει να κάνει πρόωρες εκλογές, όπως είπε χθες ο κ. Σαμαράς και όπως από το πρωί συνεχίζουν να λένε τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα χθες και επαναλαμβάνω και σήμερα ότι ο κ. Σαμαράς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Θεωρεί ότι τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., υπουργός της οποίας ήταν, δηλαδή να καταστρέψει την χώρα και να την εγκαταλείψει, ότι θα μπορούσε να το κάνει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση και μάλιστα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτά ξέρει ο κ. Σαμαράς, αυτά έχει δει από την παράταξή του, αυτά έχει κάνει πρόσφατα η παράταξή του και αυτά νομίζει ότι μπορεί να τα κάνει καθένας.

Κάλεσε, χθες , τον κ. Καραμανλή να μιλήσει. Δεν μπορεί από τη μία - και πάλι υποκριτικά - να καλεί τον κ. Καραμανλή να μιλήσει. Να θεωρεί ότι έχει επωμιστεί υπέρμετρο βάρος και από την άλλη πλευρά να θεωρεί ότι όλοι είναι ίδιοι. Εμείς έχουμε δείξει, εδώ και ένα χρόνο, ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, και γι αυτό θα έπρεπε να απολογείται ακόμη ο κ. Σαμαράς, σταθήκαμε. Το κεφάλαιο που ονομάζεται Έλληνας Πρωθυπουργός, με τη διεθνή του αντανάκλαση και αξιοπιστία μας έφερε στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν πολλούς μήνες πριν. Άρα, όλες αυτές τις θεωρίες, τις παραφιλολογίες, τις συνομωσίες που είναι ξεκάθαρα ψεύδη, τις επιστρέφουμε σε αυτούς που και τις επινοούν και που πιστεύουν ότι μπορούν να παραπλανήσουν τον Έλληνα πολίτη με αυτόν τον τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτάω, με δεδομένο ότι αν, πράγματι, το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, το κρίνετε εσείς αρνητικό, και με δεδομένο την δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επαναζητήσει την επανανομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό, μήπως το γεγονός ότι η Ν.Δ. το καλλιεργεί, σας δημιουργεί περισσότερο πρόβλημα και ενόψει της κάλπης, αλλά και στην πορεία εφαρμογής του Προγράμματος που έχετε δεσμευτεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο Πρωθυπουργός βγήκε και μίλησε με κάθε ειλικρίνεια. Αποτύπωσε τα ζητήματα και τα προβλήματα της χώρας όπως έχουν και κάλεσε τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί, όπως το αντιλαμβάνεται εδώ και πολλούς μήνες, και να επανανομιμοποιήσει μέσα και από αυτές τις εκλογές την ψήφο του προς την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχει καμία τάση φυγής. Ίσα - ίσα, εμείς αποτυπώνουμε τα προβλήματα, εμείς τα παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό και θέτουμε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Την ωριμότητα, όμως, που δείχνει ο ελληνικός λαός, και είναι μία εξαιρετική ωριμότητα αυτή που δείχνει τον τελευταίο χρόνο, δυστυχώς δεν την μιμούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη απ όλα, φυσικά, τη Ν.Δ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή λέτε ότι μιλάτε με ειλικρίνεια και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό που θα βαρύνει, ώστε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής να αποφασιστεί αν θα πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς περιμένετε να πούμε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει γιατί, πρώτα από όλα, δεν έχουμε εθνικές εκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές, και είναι πολύ σύνθετο το ζήτημα να βάλουμε ποσοστά ή να βάλουμε έναν συγκεκριμένο πήχη λόγω του σύνθετου των υποψηφιοτήτων. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι και κρίση έχουμε όλοι μας και μπορούμε να αντιληφθούμε τα μηνύματα που θα στείλει ο ελληνικός λαός την Κυριακή των εκλογών. Και επειδή αυτές οι εκλογές δεν είναι σε ένα τυχαίο χρόνο, ούτε είναι τυχαίες εκλογές, τα μηνύματα αυτά και τα συμπεράσματα θα είναι κρίσιμα, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουμε και τη στάση μας απέναντι σε αυτό το διακύβευμα που έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Δεν το καταλαβαίνουμε, ούτε καταλαβαίνουμε τι πάει να πει μήνυμα. Δηλαδή, μήνυμα είναι αν θα βγει ο κ. Σγουρός, ας πούμε; Είναι μήνυμα εάν θα έχετε δέκα μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το περιορίζουμε σε πρόσωπα. Υπάρχει μια συνολική πολιτική πραγματικότητα, την οποία εμείς θα σταθμίσουμε. Και όσον αφορά στα ποσοστά, ακριβώς αυτό σας είπα. Δεν μπορούν να συγκριθούν ποσοστά εθνικών εκλογών, με ποσοστά αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών που έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αλλά, είναι σαφές ότι συμπεράσματα μπορεί να βγουν άμεσα και αυτό θα γίνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, χάσει την περιφέρεια Αττικής, αυτό θα θεωρηθεί πολιτική ήττα. Αν παρ` ελπίδα, πάλι γιατί λόγω των δημοσκοπήσεων, κερδίσετε την κεντρική Μακεδονία, αντί του κ. Ψωμιάδη, τότε τι θα είναι; Νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή ήττα; Σας το λέω γιατί είναι σχετικό. Αυτό εννοώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις εργασίας. Εμείς έχουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Το έχει δώσει με πλήρη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Δεν περιοριζόμαστε στο να βγάλουμε συμπεράσματα από μια περιφέρεια. Έχουμε κρίση και εμείς και ο ελληνικός λαός, έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μας λέτε, δηλαδή, κύριε Εκπρόσωπε, ότι το βράδυ των εκλογών ουσιαστικά η προοπτική προσφυγής εκ νέου σε βουλευτικές εκλογές, κρίνεται μόνο ή εξαρτάται μόνο από την ερμηνεία που θα δώσουν το κάθε πολιτικό κόμμα χωριστά στο αποτέλεσμα ή την ερμηνεία κάποιων άλλων κέντρων που δεν τα ονοματίζετε εσείς ή ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιών κέντρων, δηλαδή;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Αυτό είναι η συνάθροιση όλων των δεδομένων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν γνωρίζω αν μίλησε κάποιος για κέντρα. Πάντως, η κυβέρνηση δεν μίλησε για κέντρα. Η κυβέρνηση θα κάνει την ανάλυση. Η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η κυβέρνηση έθεσε το μεγάλο ζήτημα, τη μεγάλη βαρύτητα αυτών των εκλογών. Και φυσικά, η κυβέρνηση θα κρίνει ως προς αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχει η κυβέρνηση κρυφή ατζέντα, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, για μετά τις εκλογές, ο οποίος μάλιστα, με αφορμή και τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, κάλεσε τον Πρωθυπουργό, να τον διώξει από την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα του κ. Σαμαρά; Λύθηκαν όλα τα προβλήματα της χώρας, λύθηκαν τα προβλήματα του δικού του κόμματος και έμεινε το μεγάλο θέμα για τον κ. Σαμαρά, να αποπεμφθεί ο κ. Πάγκαλος. Ας δει, επιτέλους, τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Ας δει, επιτέλους, ότι η Ν.Δ., το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία σήμερα. Στερείται παντελώς πολιτικής πρότασης, ενστερνίζεται και υιοθετεί διλήμματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη δική της πολιτική πραγματικότητα και μετά να βάζει και θέμα αποπομπής υπουργών αυτής της κυβέρνησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κρυφή ατζέντα, έχετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει και εγώ έχω απαντήσει, ότι σαφώς δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Ίσα-ίσα, εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τα αποτυπώνουμε με τον καλύτερο τρόπο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά ακόμη και σε τεχνικό, υπηρεσιακό επίπεδο, με τη διαφάνεια και με τις διαδικασίες να είναι «όλα στο φως». Την κρυφή ατζέντα και τις κρυφές διαδικασίες τις έκανε η Ν.Δ. Δεν τη μιμούμαστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι δεν έχετε κρυφή ατζέντα και ότι δεν θα φέρετε νέα μέτρα. Παρ` όλα αυτά, ο κ. Πάγκαλος, στη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο ΒΗΜΑ, σημειώνει ότι οι προτάσεις του Προβόπουλου, του διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι πράξεις κοινής λογικής για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Θυμίζουμε ότι έχει μιλήσει για περικοπή των κονδυλίων για τα ΚΑΠΗ, για τη μεταφορά των μαθητών, για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Θα ήθελα ένα σχόλιο, πάνω σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Προβόπουλος είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχει αυτοτελή θεσμικό ρόλο και η κυβέρνηση έχει το δικό της συνταγματικά κατοχυρωμένο και αποφασιστικό ρόλο. Αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος είναι μια γενική αναφορά, την έχω διαβάσει και λέει και άλλα πράγματα. Φυσικά, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση ταυτίζεται ή ότι ενστερνιζόμαστε απολύτως αυτά που λέει ο κ. Προβόπουλος.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αλλά τις χαρακτηρίζει πράξεις κοινής λογικής, οι οποίες μάλιστα, σημειώνει στην ίδια συνέντευξη ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, χωρίς να συναντήσουν βάσιμη αντίρρηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι οι θεσμικοί ρόλοι είναι διαφορετικοί. Είναι τελείως διαφορετικός ο ρόλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τελείως διαφορετικός και αποφασιστικός, βεβαίως, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά έχει διατυπώσει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Άρα, είναι προτάσεις της κυβέρνησης, αυτές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Είναι γνωστό και θεσμικά και πολιτικά.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είπατε ότι θα συναθροίσει το εκλογικό αποτέλεσμα με άλλα δεδομένα για να δει αν θα πάμε ουσιαστικά σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί και ένα θετικό, κατά την κρίση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκλογικό αποτέλεσμα να μας πάει σε εκλογές, αν βαρύνουν δηλαδή τα υπόλοιπα δεδομένα, που θα συναθροίσει ο Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα ποτέ ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να πάει σε εκλογές, έτσι ανεξάρτητα και στα καλά καθούμενα. Η κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά σε πόσο κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε και ακριβώς επειδή γίνονται αυτοδιοικητικές εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο, είναι μια ευκαιρία να επανανομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Δεν θέλουμε να κάνουμε εκλογές για τις εκλογές. Τα ζητήματα τα έθεσε πολύ ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός.

ΣΠΑΝΟΥ: Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία, από ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρη εθνική κάλπη και ποια είναι αυτή η αποτίμηση που έχετε κάνει; Τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, με πλήρη υπευθυνότητα, όπως κάνουμε εδώ και ένα χρόνο, σταθμίζουμε τα πάντα. Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και την οικονομία, κυρίως, της χώρας μας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πώς αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της χώρας μας και πώς φθάσαμε να μιλάμε πλέον για θετική πορεία και θετική εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων της χώρας μας.

ΝΕΔΟΣ: Μετά τον κ. Πάγκαλο και τη δήλωσή του στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, έχουμε και μια δεύτερη δήλωση κυβερνητικού στελέχους, χθες, του κ. Μπεγλίτη, ο οποίος αναφέρει σαφώς ότι υφίσταται αυτό το ενδεχόμενο. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης; Τελικά υπάρχει τέτοια συζήτηση ή απλά είναι σε θεωρητικό επίπεδο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η όποια συζήτηση υπάρχει, είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει εκφραστεί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η συζήτηση που υπάρχει, όπως ακόμη και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας είναι θεωρητική. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα, δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή. Αλλά, για την αναδιάρθρωση του χρέους, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, είναι ξεκάθαρο.

XAΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αποφασίσετε να πάτε σε πρόωρες εκλογές, οι αλλαγές που έχετε εξαγγείλει θα προχωρήσουν; Δηλαδή, στις αστικές συγκοινωνίες, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όλες αυτές οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να πάει πίσω. Είναι ξεκάθαρο όχι γιατί απλώς είναι επιλογή μας και προγραμματική μάλιστα επιλογή, αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτές τις μεγάλες αλλαγές δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και οι οποίες αφέθηκαν να φθάσουν σ αυτό το σημείο, έτσι ώστε σήμερα να τις αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τρόπο. Δεν σταματάμε το έργο μας και μάλιστα όταν πρόκειται για προγραμματικές δεσμεύσεις μας, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να πάει μπροστά, απαλλαγμένη από παθογένειες και κυρίως να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αλλά και να μην κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές τεράστια χρέη, τεράστιες μαύρες τρύπες, οι οποίες δεν συνοδεύονται και με αντίστοιχες παροχές προς τους πολίτες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τουλάχιστον την τρόικα και με τις επιταγές που υπάρχουν: Το θέμα των αστικών συγκοινωνιών ήταν να ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και το θέμα των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Εάν πάμε σε εκλογές, το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε 12 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, δηλαδή, θα ανοίξετε εσείς σε προεκλογική περίοδο, για παράδειγμα, το θέμα των αστικών συγκοινωνιών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα και πάλι μιλάμε υποθετικά. Μιλάμε σαν να πηγαίνουμε σε εκλογές αύριο. Εδώ τέθηκε ένα ζήτημα, τέθηκε ένα διακύβευμα της νομιμοποίησης του πολίτη για το πολύ μεγάλο έργο που επιτελούμε και ας μείνουμε εκεί. Πάντως, είμαστε αποφασισμένοι να μην διασαλευθεί όλη αυτή η οικονομική, δημοσιονομική και θεσμική σταθερότητα, την οποία, ως κυβέρνηση, εφαρμόζουμε εδώ και τόσους μήνες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, φιλοξενούνται σήμερα στον Τύπο πληροφορίες από το ΔΝΤ ότι θα μας προτείνουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά 5 χρόνια, με ένα πρόσθετο επιτόκιο της τάξεως του 0,7% . Υπάρχει επίσημο έγγραφο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα επίσημο. Είναι σενάρια. Μας ενδιαφέρει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Όσο ξεφεύγουμε από τους στόχους, ξεφεύγουμε και από τη σταθερότητα την οποία επιδιώκουμε. Αυτό κάνουμε προς στιγμήν και θέλουμε να το κάνουμε καλά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι δεν τηρούνται πάρα πολύ οι στόχοι, καθώς υπάρχει μεγάλη τρύπα στα έσοδα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι στόχοι τηρούνται. Ούτως ή άλλως, καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια για να τηρούνται. Αλλά ακόμη και αυτή η μαύρη τρύπα που υπάρχει στα έσοδα, εάν καθίσουμε και δούμε αναλυτικά τί ακριβώς περιμένουμε, και μου δίδεται μια ευκαιρία για να το πω, τι έσοδα ακόμη περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο στόχος των εσόδων θα καλυφθεί. Ήδη, από τα προϋπολογισμένα έσοδα, δηλαδή τα 52,7 δις, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής τα 41 δις, επομένως μένουν 11,7 δις. Αλλά περιμένουμε έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), από τα Τέλη Κυκλοφορίας και από την περαίωση. Συνεπώς, αν συνυπολογίσει κανείς όλα αυτά, θα δει και θα αποδειχθεί στο τέλος ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Την ίδια ώρα που εντός και εκτός Ελλάδος αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανή πτώχευση της χώρας μας - και όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- σήμερα, με δημοσίευμά τους, οι Financial Times επικαλούνται κρίση του Οίκου Αξιολόγησης Moody s, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέγει ότι είναι πιθανή η αποφυγή της πτώχευσης. Τελικώς, τί από τα δύο ισχύει; Εσείς το έχετε καταλάβει στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βλέπουμε και παρακολουθούμε τις διάφορες θεωρίες, τα διάφορα σενάρια, τις διάφορες εκτιμήσεις που διατυπώνονται. Αυτό που μας αφορά και μας ενδιαφέρει είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι μία εβδομάδα, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, έχουν επανεμφανισθεί φαινόμενα τρομοκρατίας; Το ερωτώ αυτό, διότι ορισμένα κόμματα λέγουν ότι στήνεται επίτηδες ένα σκηνικό στο θέμα της τρομοκρατίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν μας έλεγαν και ποιοί το στήνουν αυτό το σκηνικό, θα ήταν καλά. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε δει θεωρίες συνωμοσίας. Είναι γνωστό ότι κάποιοι καταφεύγουν στη θεωρία της συνωμοσίας για να αποδείξουν και να ισχυροποιήσουν κάποιες απόψεις τους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να καταδικάσουμε το γεγονός αυτό και συγχρόνως να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της -που όπως φαίνεται την κάνει καλά μέχρι στιγμής- και ας μείνουμε εκεί.

Σας ευχαριστώ.

Καλό σας απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 November 2010 - 22:27:57 UTC