Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 291633187

Έκδοση 1

Briefing

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία προσθήκη, στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί αύριο για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζονται οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την άρνηση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, που έχουν τεθεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ή είναι ιδιοκτήτες επιταγμένων πραγμάτων προκειμένου να σεβαστούν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, αλλά και τις ίδιες τις βασικές λειτουργίες της έννομης τάξης και της κοινωνίας, όπως είναι η άρνηση κάποιων ιδιοκτητών φορτηγών να επιτελέσουν το καθήκον τους για τις δημόσιες μεταφορές. Τέτοιου είδους συμπεριφορές επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη και στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, όπως προβλέπεται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα αφαίρεσης αδειών άσκησης επαγγέλματος ή δημόσιας χρήσης πράγματος, ως αναγκαία και ανάλογη διοικητική κύρωση για τη συμπεριφορά αυτή. Και προκειμένου, μάλιστα, να καλυφθούν και ζωτικές ανάγκες της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να ανατίθεται η εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας και έργου δημόσιας χρήσης, σε οχήματα, μηχανήματα ή άλλα μέσα ιδιωτικής χρήσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες, στην επιστολή που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή, ο κ. Καραμανλής, σχετικά με το Βατοπέδι, φαίνεται να αναιρεί τα όσα είχε προ ετών αναφέρει για πολιτική ευθύνη, είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη και είχε αναφέρει για μέγα σκάνδαλο. Χθες, φαίνεται, με την επιστολή του να μην αναγνωρίζει το σκάνδαλο που είχε αναγνωρίσει πριν δυο χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Σε αυτή την επιτροπή, σήμερα το πρωί, άκουσα μέλη της επιτροπής να σπέρνουν φήμες ότι πιθανόν να υπάρξουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και να χρειαστεί η σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου. Έχει δύο μέρη η ερώτησή μου: Θα ήθελα να μου απαντήσετε σχετικά με την επιστολή του κ. Καραμανλή και πώς την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και σχετικά με τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με χθεσινή μου δήλωση ανέφερα ότι είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να μην θέλει να απαντήσει επί της ουσίας. Βεβαίως, θα πρέπει να σεβόμαστε και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, συμπληρώνω σήμερα. Γιατί, ακριβώς, το να υπάρχει μια θέση της Νέας Δημοκρατίας την οποία, δυστυχώς, υιοθετεί και ο πρώην Πρωθυπουργός, ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Βατοπεδίου, δηλαδή το αυτονόητο και αποδεδειγμένο εδώ και πολλά χρόνια, πιστεύω ότι υποτιμά την πραγματικότητα. Από εδώ και πέρα, δεν αναφερόμαστε σε Ειδικό Δικαστήριο. Με δική μας πρόταση, όπως έγινε και όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και απορρίφθηκε τότε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία γνωρίζουμε ότι αποχώρησε όταν έπρεπε να συζητά για το Βατοπέδι, αλλά και με πρόταση τώρα, ως κυβέρνηση, έχει συσταθεί αυτή η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ασκεί προανακριτικό έργο. Θα υπάρχει πόρισμα της επιτροπής και με βάση αυτό το πόρισμα θα υπάρχει και η συνέχιση της διαδικασίας. Εκείνο το οποίο θέλω να προσθέσω είναι ότι εμείς δεν ερχόμαστε ούτε να εκδικηθούμε ούτε να τιμωρήσουμε κανέναν. Υπάρχει ο νόμος, υπάρχει το Σύνταγμα, αλλά το Σύνταγμα και ο νόμος ισχύει για όλους και φυσικά και για τους πολιτικούς, εφόσον διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες. Δεν δικάζουμε, δεν καταδικάζουμε ούτε η κυβέρνηση, αλλά, φυσικά ούτε και αυτή η επιτροπή, η οποία έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα να διερευνήσει την αλήθεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, διερεύνησης της αλήθειας, όποιος θέλει να βοηθήσει, βοηθάει και όποιος θέλει να αποκρύψει, αποκρύπτει.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες που έχει έρθει στη δημοσιότητα το φως με τα πορίσματα του ΣΟΕ, περί βλάβης ή μη βλάβης του δημοσίου από αυτή την ιστορία, είναι διάχυτη πλέον η εντύπωση στον κόσμο, ότι βρισκόμαστε μπροστά στο κουκούλωμα μιας υπόθεσης. Η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, θα ανοίξει τους λογαριασμούς της μονής Βατοπεδίου στην Κύπρο και αλλού και όλων των off shore εταιριών, για να δούμε που πήγαν τα χρήματα που έχουν εισέλθει σε αυτούς τους λογαριασμούς ή που περιεστράφησαν γύρω από την υπόθεση Βατοπεδίου; Γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, εγώ θα σας μεταφέρω το κλίμα του κόσμου, ότι δεν ανοίγουν αυτοί οι λογαριασμοί, γιατί ενδεχομένως να οδηγούν σε κάποια πρόσωπα που δεν θα ήθελαν κάποιοι να εμφανιστούν. Τι απαντάει η κυβέρνηση σ` αυτό; Είναι κομβικό, νομίζω, το σημείο να απαντήσει η κυβέρνηση, εάν πρέπει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί του Βατοπεδίου, όπου υπάρχουν και να δούμε τις κινήσεις που υπάρχουν μέσα από αυτούς τους λογαριασμούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Την έχουμε προτείνει κατά κόρον και ως αντιπολίτευση. Υπάρχει η Δικαιοσύνη που μπορεί, εφόσον διαπιστώνει ότι υπάρχει «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος, εκτός από τις ποινικές ευθύνες, να απονείμει και ευθύνες και να ζητήσει το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε εντοπίσει μέσα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ως αντιπολίτευση και έχουμε διακριβώσει και βγάλει στο φως, όλο αυτό το σκάνδαλο που πλέχτηκε γύρω από τη μονή Βατοπεδίου, με τον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς βρήκαμε και ανακαλύψαμε, συνεισφέροντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής τότε, ότι είχε συσταθεί μια πολύ μεγάλη επιχείρηση γύρω από το ξεπούλημα της δημόσιας γης, με τις χαριστικές πράξεις προς την ιερά μονή Βατοπεδίου, αλλά και με εργολαβικά συμφέροντα, τα οποία βρίσκονταν γύρω από τη μονή, ότι υπάρχουν off shore εταιρίες - τις έχουμε κατονομάσει και στο πόρισμά μας- όπως είναι η «Ρασαντέλ» και άλλες off shore εταιρίες και εταιρίες που έδρευαν μάλιστα και στην Κύπρο, από τις οποίες φαινόταν ότι υπήρχε ροή μαύρου χρήματος, μέσα από λογαριασμούς οι οποίοι ήταν αφανείς.

Αυτά όλα είναι στη Δικαιοσύνη. Αυτά όλα τα επεξεργάζεται η τακτική Δικαιοσύνη, η οποία έχει επιληφθεί. Και σε επίπεδο ευθύνης πολιτικών, αυτή η προκαταρκτική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με δική μας πρωτοβουλία, είναι ακριβώς αυτή που θα επιληφθεί για όλα αυτά τα ζητήματα. Αλλά, η τακτική Δικαιοσύνη, ήδη έχει επιληφθεί και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ως προς αυτό.

Εδώ, όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εάν είναι κάποιος να κατηγορηθεί για κουκούλωμα, οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν είμαστε εμείς, είναι το ΠΑΣΟΚ. Εάν δεν αναδεικνύαμε εμείς το θέμα, εάν δεν γινόταν αυτή η δουλειά στην εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, θα ήταν ελάχιστα γνωστά από αυτά που σήμερα χειρίζεται η τακτική Δικαιοσύνη και που χειρίζεται, φυσικά, ως ένα πρωτογενές υλικό, αυτή η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να παραμείνω για λίγο στο θέμα και να πω, πώς αξιολογεί η κυβέρνηση ή μάλλον συνέβαλε στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ, το γεγονός ότι ο μάρτυρας που κλήθηκε στην επιτροπή να καταθέσει, έχει σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, σύμβουλός του συγκεκριμένα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι ακόμη και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών έχει κάνει μια αποτίμηση της ζημίας του δημοσίου. Εάν δεν είναι του ύψους, το οποίο θα έπρεπε να είναι, είναι ακριβώς γιατί πήρε εντολή τότε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, όπου υπήρχε μια συγκεκριμένη διοίκηση. Αυτά τα έχουμε αναδείξει. Ήταν οι άνθρωποι της κυβέρνησης Καραμανλή, ακριβώς αυτοί που κουκούλωναν την όλη υπόθεση. Και φυσικά, εκείνο που μας εκπλήσσει, γιατί από αυτή την υπόθεση δεν εκπλησσόμεθα σχεδόν τα έχουμε δει όλα, είναι αυτός ο ισχυρισμός, ο παντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν υπήρχε ζημία, όταν και η ίδια η Νέα Δημοκρατία σε δύο πορίσματά της σε εξεταστικές επιτροπές και στο 2008 και στο 2010 αναφέρει ρητά ότι υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου. Ξαφνικά, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, ότι δεν υπάρχει ζημία του ελληνικού δημοσίου. Όταν η βάση από την οποία ξεκινούν τα πάντα, είναι ότι δημόσια περιουσία χαρίστηκε στην ιερά μονή Βατοπεδίου με τη γνωστή διαδικασία της μη έκδοσης απόφασης, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, τουλάχιστον, δύο μοναχοί και η τότε πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης. Και με βάση εκείνη τη μεθόδευση, που γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας, αυτή η περιουσία ουσιαστικά, πέρασε στη μονή και ακολούθησαν αυτές οι πολύ αμαρτωλές ανταλλαγές, μέσα από συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, που ακόμα κι αν ήταν νόμιμες, λόγω της γραφειοκρατίας, δεν θα είχαν περαιωθεί σήμερα ούτε στο ένα εκατοστό.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θέλετε να πείτε δηλαδή ότι οι όποιες εκτιμήσεις του ΣΟΕ, είχαν παραγγελθεί από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία με έναν πρωτοφανή ρυθμό για δημόσια υπηρεσία, είχε προβεί σε όλες τις ανταλλαγές. Οι όποιες εκτιμήσεις, δηλαδή, του ΣΟΕ δεν προήλθαν από παραγγελία είτε της επιτροπής είτε οποιουδήποτε άλλου κρατικού φορέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών πραγματοποιήθηκε με παραγγελία της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Από εκεί και πέρα, όπου υπήρχε δημόσια παρέμβαση στην υπόθεση αυτή, υπάρχει αποτίμηση της ζημίας. Γιατί ακούμε ότι δεν υπάρχει αποτίμηση της ζημίας. Το ύψος της αποτίμησης, μπορεί να διαφέρει, μπορεί να είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο, αλλά το ότι υπάρχει ζημία δεν περιμέναμε ποτέ να το αμφισβητήσει η Νέα Δημοκρατία.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, να γυρίσω στο θέμα των ιδιοκτητών φορτηγών, για να μας δώσετε μερικές διευκρινήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που μας είπατε ότι θα έρθουν στη Βουλή. Θέλω να ρωτήσω αν θα έρθει σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που είναι η περαίωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι άσχετο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο. Υπάρχει η επιτακτική ανάγκη να υπάρχει μία ρύθμιση, για αυτό και εισάγεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Εξάλλου, σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και ποινικές και άλλες ρυθμίσεις. Αλλά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση και για αυτό επιλέχθηκε το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλήσατε για αφαίρεση αδειών, (δεν ακούγεται) έτσι όπως τέλος πάντων έχει δημιουργηθεί η κατάσταση. Και πριν, αν δεν κάνω λάθος, με το θέμα της επίταξης, δεν προβλεπόταν η αφαίρεση των αδειών; Τι αλλάζει με αυτή τη ρύθμιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα για όσους, αν και είναι σε επίταξη οι υπηρεσίες τους ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον, γιατί τους έχουν παραχωρηθεί αυτές οι δημόσιες άδειες. Και για αυτό ακριβώς προβλέπεται και ποινή φυλάκισης τριών ετών και σε υποτροπή, εάν επαναληφθεί ξανά, ποινή κάθειρξης πέντε ετών. Και ως παρεπόμενη ποινή, μπορεί να αφαιρείται η άδεια χρήσης του μεταφορικού μέσου. Ως προς την ανάθεση σε ιδιωτικής χρήσεως φορτηγά αυτοκίνητα, υπάρχει η ρύθμιση ότι εφόσον υπάρχει διαπιστωμένη έκτακτη ανάγκη, μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικής χρήσεως φορτηγά αυτοκίνητα να εκτελούν επαγγελματική δραστηριότητα δημοσίας χρήσεως.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά την αφαίρεση των αδειών, γνωρίζαμε μέχρι πρότινος ότι αυτή γίνεται ύστερα από κάποια στάδια. Ευσταθούν οι πληροφορίες που λένε ότι πλέον υπάρχει σύντμηση χρονική και αφαιρείται επιτόπου η άδεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ρύθμιση, την οποία σας ανακοινώνω- με την επιφύλαξη ότι θα ψηφιστεί αύριο, που σημαίνει ότι μέσα στη διαδικασία μπορεί να προκύψει κάτι άλλο, αυτή είναι, όμως, η βούληση της κυβέρνησης - η οποία κατατίθεται στη Βουλή και προβλέπει ότι εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της άσκησης ποινικής δίωξης, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μπορεί με απόφασή του να αφαιρεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή την άδεια δημόσιας χρήσης του οχήματος. Δεν υπάρχει σύντμηση. Πρόκειται για δυνατότητα που δίνεται στον αρμόδιο υπουργό να αφαιρεί τις άδειες αυτές, γιατί οι άδειες παραχωρούνται για συγκεκριμένους λόγους. Το σκεπτικό είναι το εξής: εάν κάποιος αρνείται, παρόλο που του έχει παραχωρηθεί από το δημόσιο η άδεια να εκτελεί τέτοιου είδους μεταφορές και δεν τις εκτελεί για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτή τη ρύθμιση, τότε λογικά ο υπουργός τις ανακαλεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Επιτόπου, εφόσον διαπιστώνεται ποινικό αδίκημα. Αυτό δεν μας είπατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση είναι υπερήφανη που κάνει ακόμη σκληρότερο ένα χουντικό νόμο εις βάρος των φορτηγατζήδων; Και αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Να κατεβάσετε τα τανκς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιος είναι δηλαδή ο χουντικός νόμος;

ΣΕΓΚΟΣ: Για την επίταξη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ, ξεκινάμε από λάθος βάση. Έχει παραχωρηθεί, και δεν χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, η άδεια χρήσεως, η άδεια του να κάνουν δημόσιες μεταφορές κάποιοι συγκεκριμένοι πολίτες. Είναι κατά παραχώρηση της δημόσιας αρχής. Εφόσον, λοιπόν, αυτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί αυτή η άδεια - και τις άδειες αυτές γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τις πουλάει ο ένας ιδιοκτήτης στον άλλον και μάλιστα χωρίς να εμφανίζεται στην εφορία το αντίτιμο, που είναι πολύ μεγάλο - όποιος εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο, αυτή την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας, γιατί περί αυτού πρόκειται, και μάλιστα με τρόπο που να εμποδίζει να απολαμβάνουν οι πολίτες τα δημόσια αγαθά, τότε η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη. Ακριβώς αυτό θα ήταν το ακραίο και το χουντικό. Κάποιοι να εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των μεταφορών και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Θα μου δώσετε την ευκαιρία να πω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα. Θα πρέπει να καταδικάσουν αυτή τη λειτουργία μιας πολύ μικρής μερίδας, γιατί πρόκειται για μία πολύ μικρή μερίδα, ιδιοκτητών φορτηγών, οι οποίοι εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να δουλέψουν. Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ξανά τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό. Και ενώ η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό τον νόμο, έρχεται μία εβδομάδα μετά, για να τα έχει καλά με όλους, να ζητάει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Ως προς κάποια κόμματα της Αριστεράς, πραγματικά μας κάνει εντύπωση η θέση που παίρνουν και που είναι θέση ταύτισης με συντεχνιακά οργανωμένα συμφέροντα που εμποδίζουν τη ροή των δημοσίων αγαθών προς τον ελληνικό λαό. Γι αυτό όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό κάνει το κράτος, γιατί έχει υποχρέωση και από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Θέλω επίσης να πω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών αυτών των μεταφορικών μέσων έχουν αντιληφθεί τι γίνεται, θέλουν να δουλέψουν και εμποδίζονται με συγκεκριμένους τρόπους, με ξυλοδαρμούς ακόμη και με πυροβολισμούς. Και φυσικά για αυτήν την επαγγελματική ομάδα, εμείς ως κυβέρνηση ήμασταν που θέσαμε και μεταβατική περίοδο τριών ετών, αλλά δώσαμε και φορολογικά, αναπτυξιακά, ασφαλιστικά ευεργετήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν από το ένα καθεστώς το οποίο δουλεύουν σε ένα άλλο καθεστώς με τον πιο ομαλό τρόπο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Από όσα μας είπατε, καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το νέο αίτημα των μεταφορέων για αναστολή εφαρμογής του νόμου για ένα εξάμηνο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητα που όφειλε να δείξει προς τους Έλληνες πολίτες. Ψήφισε αυτόν το νόμο, ένα νόμο που είναι πραγματικά προοδευτικός, υπό την έννοια ότι απελευθερώνεται αυτό το κλειστό επάγγελμα. Που σημαίνει ότι επιφέραμε και την κοινωνική δικαιοσύνη γιατί πρόσβαση πλέον σε αυτό το επάγγελμα θα μπορούν να έχουν όλοι οι πολίτες. Και φυσικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, απελευθερώθηκε το κόμιστρο, συνεπώς ο ελληνικός λαός θα απολαμβάνει την κυκλοφορία των αγαθών σε πιο ευεργετικές συνθήκες. Δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητα, δείξαμε και δείχνουμε την ψυχραιμία, γιατί κάποιοι μας παρότρυναν για άλλα πράγματα. Και φυσικά υπάρχει νόμος του κράτους, ο οποίος θα εφαρμοστεί. Αυτό είναι δεδομένο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών, υπάρχουν περίπου 35.000 φορτηγά και 3.300 που δε βγαίνουν να κάνουν τις μεταφορές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία πλειάδα ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν. Αυτοί, λοιπόν, παρακωλύονται. Πέραν, όμως της παρακώλυσης και δεν ξέρω πόσο προοδευτικό θα ακουστεί αυτό, εδώ έχουμε απόπειρες δολοφονίας. Και ήθελα να σας ρωτήσω: Προτίθεστε να κάνετε κάτι για αυτό, πέραν από τη σύλληψη αυτού που δεν θέλει να εργαστεί ή την αφαίρεση άδειας του ιδιοκτήτη του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, έχουν δώσει εντολή στους κατά τόπους εισαγγελείς να κινηθούν, να σχηματιστούν δικογραφίες σε συνεργασία κατά αρμοδιότητα με τις αστυνομικές διευθύνσεις. Όπου αποδεικνύεται ότι ασκείται βία, όπως έχουμε δει, όπου αποδεικνύεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν και γίνονται αντικείμενο βίαιης συμπεριφοράς από κάποιους που παραμένουν άγνωστοι, αλλά που η Δικαιοσύνη ήδη ερευνά, τότε θα επεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου κάνει εντύπωση το εξής: Προχωράτε σήμερα στην ανακοίνωση κάποιων ρυθμίσεων για να διευκολύνετε την κατάσταση. Η ιστορία με τους ιδιοκτήτες φορτηγών έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, τέλος Ιουλίου προχωρήσατε σε επίταξη. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε το καθεστώς της επίταξης; Δηλαδή, μία μειοψηφία ανθρώπων έκανε κουμάντο στην τεράστια πλειοψηφία, και έρχεστε αφού γίνεται πρώτο θέμα στις τηλεοράσεις και βλέπουμε αυτές τις απαράδεκτες εικόνες στα λιμάνια και παντού, εκ των υστέρων ας πούμε να ανακοινώσετε αυτά τα πράγματα; Αυτά όλα δεν μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει πιο νωρίς, όχι η ρύθμιση, η εφαρμογή του νόμου της επίταξης και να είχε η ιστορία αυτή ομαλοποιηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πάρα πολύ εύκολο να το λέμε στα λόγια και πάρα πολύ εύκολο να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να γίνει το ένα ή το άλλο. Πρώτα από όλα, δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε, γιατί πραγματικά βλέπουμε και εικόνες που δεν προσιδιάζουν την πραγματικότητα. Δίνεται μία υπερβολή σε επίπεδο εικόνας ότι υπάρχουν άδεια ράφια, και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, δίνεται μια υπερβολή ότι γίνονται σοβαρότατα επεισόδια, όταν αυτά τα επεισόδια είναι μεμονωμένα και αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους. Και φυσικά όλη αυτή η αναστάτωση που περιγράψατε είναι της τελευταίας εβδομάδας. Έχουν δικαίωμα να κάνουν κινητοποιήσεις, όταν όμως είναι σε επίταξη, πρέπει να δουλεύουν με βάση την επίταξη που υπάρχει. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι σε λίγες ημέρες, μετά την ψήφιση του νόμου εξακολουθούν κάποιοι να παρεμποδίζουν κάποιους συναδέλφους τους να κάνουν τη δουλειά τους, υπήρχε ανάγκη να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο που υπήρχε. Και εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Προχωράμε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και ισορροπία όχι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά επειδή ακριβώς βλέπουμε όλες τις συνισταμένες αυτού του ζητήματος.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Τόσες ημέρες μας δίνετε την εντύπωση ότι είχατε τον ρόλο του παρατηρητή. Λέγατε δηλαδή ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ως εκεί. Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι περίμενε να κουραστούν οι οδηγοί των φορτηγών ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι τόσο δυσάρεστη η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος. Και μάλιστα σε μία περίοδο όπου ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με αγανάκτηση πολλούς από αυτούς τους μεταφορείς, οι οποίοι επαναλαμβάνω είναι μία πολύ μικρή μειοψηφία, να κατευθύνονται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Άρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα για το τι περιμέναμε και τι δεν περιμέναμε. Και φυσικά θα είμαστε η τελευταία κυβέρνηση που μπορεί να κατηγορηθεί για απλή παρακολούθηση. Αυτά τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις και μάλιστα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν τόλμησε να κάνει καμία από τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε, δηλαδή να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα. Προτιμούσε να πληρώνουμε καθημερινά πρόστιμα για να μην έρθει σε ρήξη με καμία κοινωνική ομάδα και με καμία συντεχνία. Εμείς αυτά προς χάριν του δημόσιου συμφέροντος τα έχουμε υπερβεί. Αυτό που κάνουμε, όμως, είναι να προσεγγίζουμε τα ζητήματα με τη δέουσα σοβαρότητα. Επαναλαμβάνω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να λέει κάποιος λόγια, όμως εμείς κλείνουμε αυτό το θέμα - και θα αποδειχθεί - με τον καλύτερο τρόπο, με οριστικό τρόπο, με απελευθέρωση ενός επαγγέλματος που έπρεπε να απελευθερωθεί και μάλιστα με τις καλύτερες κοινωνικές συνθήκες. Αυτή είναι η εκτίμησή μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Διαβάζοντας σήμερα τον Τύπο, και σας άκουσα πολύ προσεκτικά σε όλα αυτά που λέγατε, διαβάζουμε φυλακές, αυτόφωρα για φορολογικές παραβάσεις, κακουργήματα, απειλές για καθείρξεις, μιλήσατε πριν από λίγο για διοικητικές κυρώσεις κλπ. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που θα μπει σήμερα στην αίθουσα θα μείνει με την εντύπωση ότι στρέφεστε κατά των πολιτών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιών πολιτών όμως;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θα σας πω. Είμαι σίγουρος ότι δεν είχατε αυτή την πρόθεση. Όμως, κ. Εκπρόσωπε με όλα αυτά δε δημιουργείται ένα ασφυκτικό κλίμα στην κοινωνία; Οι εικόνες στους δέκτες, που περιγράψατε εσείς, όλη αυτή η αναστάτωση και η χρήση κατασταλτικών μεθόδων και μάλιστα η απειλή χρήσης κατασταλτικών μεθόδων μέσω του Τύπου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αυτό το οποίο κάποιοι μας κατηγορούν, ότι δεν είμαστε όσο αποφασιστικοί θα έπρεπε στην επιβολή της τάξης. Άρα, όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, εμείς είμαστε κατά της καταστολής, αλλά φυσικά εμπλουτίζουμε το νομικό οπλοστάσιό μας προκειμένου να εμπεριέχει κυρώσεις, όπου πρέπει σε αυτούς οι οποίοι δημιουργούν απαράδεκτες συνθήκες για την κοινωνία, σε αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Και να διαβεβαιώσω ότι κανείς Έλληνας πολίτης, που είναι συνεπής, νόμιμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να φοβούνται τις κυρώσεις εκ μέρους του κράτους, είναι όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα φοροδιαφυγής. Και φυσικά όσοι παρεμποδίζουν την κυκλοφορία προϊόντων, αγαθών και δημιουργούν συνθήκες που κάθε άλλο παρά βοηθούν την κοινωνία. Άρα, το ότι τυχαίνει να διαβάζουμε κάποιες διατάξεις, κάποιους νόμους, οι οποίοι αναγκαστικά ως μέσο επιβολής του νόμου και καθόλου τρομοκράτησης των πολιτών προβλέπουν και ποινικές κυρώσεις, είναι μέρος της λειτουργίας της Πολιτείας. Και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να αφήνουμε στην προαίρεση του καθενός να σέβεται τους νόμους, νόμους που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση, την καταβολή των φόρων ή με άλλα ζητήματα, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούμε σε συνθήκες θερμοκηπίου, λειτουργούμε σε συνθήκες πραγματικότητας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ, από τη στιγμή που οι ισχύουσες ποινές δεν εφαρμοζόντουσαν τόσες ημέρες, ποιος μας εγγυάται ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου θα εφαρμοστεί πια, και θα το δούμε, δηλαδή, από αύριο, μεθαύριο, μετά την ψήφιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται τώρα, όπως και η δυνατότητα αφαίρεσης των αδειών και της χρήσης ιδιωτικής χρήσεως φορτηγών αυτοκινήτων. Η αυστηροποίηση των ποινών, γενικώς, δεν βοηθάει. Αυτό το έχουμε ως αρχή και το έχουμε πει πολλές φορές και είχαμε κατακρίνει τη Νέα Δημοκρατία όταν αυστηροποιούσε, κατά το δοκούν, κάποιες ποινές, πιστεύοντας ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα. Εμείς τα προβλήματα δεν τα λύνουμε με τις ποινές. Τα προβλήματα τα λύνουμε με διαβούλευση, με σωστή νομοθέτηση, αλλά επαναλαμβάνω, ότι για να θωρακιστούν αυτοί οι νόμοι και να υπάρχει πρόβλεψη και βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν, αναγκαστικά προβλέπονται και κυρώσεις σε όσους τους παραβιάζουν.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιος θα υλοποιήσει αυτή τη ρύθμιση και εάν ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος. Δηλαδή, θα είναι η αστυνομία, ποιος θα είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω πει και άλλες φορές ότι υπάρχει το κράτος, υπάρχει η Δικαιοσύνη, υπάρχει η αστυνομία. Όπου πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας, υπάρχουν όλες οι νόμιμες προβλέψεις, χωρίς να γίνεται καμία κατάχρηση, εννοείται. Εμείς πολιτευόμαστε, μέσω της διαβούλευσης, μέσω της εξήγησης, της ανάλυσης. Αλλά, φυσικά, όλα έχουν και τα όριά τους, πού αρχίζει και πού τελειώνει η κοινωνική ειρήνη.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, θα πάει κάποιος αστυνομικός, συνοδεία εισαγγελέα, σε κάποιον ιδιοκτήτη και θα του πει «έχεις φύλλο πορείας, δεν έχεις, έχεις επιταχθεί, δεν δουλεύεις»; Να μας το εξηγήσετε λίγο. Θα του πει δηλαδή «παίρνω εγώ την άδεια» ή «υλοποιώ εγώ την εντολή του υπουργού»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν διαδικασίες όπου προβλέπονται όλα αυτά.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, με την άδειά σας: Διαβάζω για μια ηλεκτρονική κάρτα αγορών, αντί αποδείξεων, στον Τύπο σήμερα και μάλιστα μεγάλα ρεπορτάζ. Η δική μου ερώτηση είναι η εξής: Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση με τα προσωπικά δεδομένα; Και ποιος θα διαχειρίζεται τις πληροφορίες για την οικονομική μας δραστηριότητα και ποιος εν τέλει θα μας φυλάει από τους φύλακες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα μέρος ενός ζητήματος, το οποίο θέτετε. Και φυσικά η κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει την κάρτα πολίτη, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες, έτσι ώστε να απλοποιούνται οι συναλλαγές, να απλοποιείται δηλαδή η συναλλαγή του Έλληνα πολίτη με το δημόσιο, ακόμη περισσότερο. Και φυσικά για τα προσωπικά δεδομένα υπάρχουν και διατάξεις.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, εάν εγώ θέλω να κάνω μια αγορά σε ένα sex shop, θα πρέπει να υπάρχει το ηλεκτρονικό αποτύπωμα της αγοράς μου; Σας δίνω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, για να σας δείξω τα διλήμματα τα οποία προκύπτουν, τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Γιατί το να υπάρχει καταγραφή της οικονομικής δραστηριότητας, κύριε Εκπρόσωπε, σημαίνει ότι υπάρχει την ίδια στιγμή καταγραφή και της προσωπικής δραστηριότητας. Το σχόλιό σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα τεθεί γενικότερα, και για την κάρτα του πολίτη και για όλα τα ζητήματα που αφορούν μια ηλεκτρονική παρακολούθηση των συναλλαγών μας. Υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα. Είναι μια ευκαιρία να τα θέσουμε.

ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω λίγο στην υπόθεση Βατοπεδίου. Μιλήσατε και για ζημιά και χθες και σήμερα. Αναρωτιέμαι, στην ομιλία του ο κ. Ρόβλιας, τον περασμένο Ιούνιο, κοστολόγησε τη ζημιά στο 1 δις ευρώ. Χθες, ο κ. Αμοιρίδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είπε ότι αυτή είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η διαφορά; Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Ένα είναι αυτό και ένα δεύτερο: Θέλω να μου απαντήσετε, άραγε, πόσο θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος αυτές οι οκτώ νέες εκτιμήσεις που έχει παραγγείλει η επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, οι εκτιμήσεις έχουν παραγγελθεί από την επιτροπή της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή της Βουλής ορίζει και το κόστος αυτών των εκτιμήσεων. Από εκεί και πέρα, είπα και προηγουμένως ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι υπάρχει ζημία. Το ύψος της ζημίας μπορεί να ποικίλει. Και φυσικά, δεν είναι και εύκολο να καθοριστεί επακριβώς το ύψος αυτής της ζημίας, από τη στιγμή που όλες αυτές οι περιουσίες, οι ιδιοκτησίες, πέρασαν αρχικά από το δημόσιο προς την ιερά μονή με τις γνωστές μεθοδεύσεις. Από εκεί και πέρα, έγιναν ανταλλαγές, οι οποίες είναι σύνθετες. Δόθηκαν με εργολαβική αντιπαροχή σε ιδιώτες ιδιοκτησίες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στην κατοχή τρίτων και τέταρτων. Συνεπώς, το να αποτιμηθεί ακριβώς το ύψος της ζημίας, ενέχει μια δυσχέρεια. Σήμερα, σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, δεν μας ενδιαφέρουν πόσα εκατομμύρια πάνω ή πόσα εκατομμύρια κάτω είναι η ζημία. Μας ενδιαφέρει ότι υπάρχει ζημία. Με την αποκατάσταση της περιουσίας του δημοσίου τίθενται τέτοια ζητήματα. Υπάρχει, όμως, μια διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, όταν πρέπει να ακολουθηθεί. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει σε τίποτε να προχωρήσουν αυτές οι επιτροπές, γιατί είναι άλλος ο ρόλος αυτών των επιτροπών.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Συγνώμη, αλλά πέραν της αμφισβήτησης της ύπαρξης ζημίας, που έγινε και σήμερα από μέλη της εξεταστικής επιτροπής...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από τη Νέα Δημοκρατία μόνο αμφισβητείται η ύπαρξη της ζημίας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ναι, μιλώ για μέλος της εξεταστικής επιτροπής, πριν πάμε στην προανακριτική, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αμφισβήτησε σήμερα στο ραδιόφωνο -ο κ. Πλακιωτάκης- ότι ακόμη και στα δικά τους πορίσματα υπήρχε αυτή η αναγνώριση ζημίας, που εσείς επικαλείστε. Πέραν αυτού, σας κατηγορούν για κάποιο οργανωμένο σχέδιο, προφανώς να στείλετε τον κ. Καραμανλή σε Ειδικό Δικαστήριο. Αν όχι τόσο «χοντρά», σίγουρα για κάποιο σχέδιο να σπιλώσετε τη δημόσια εικόνα του. Την απάντησή σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανένα τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Εμείς σεβόμαστε τον κ. Καραμανλή, ως πρώην Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι, αυτοί οι οποίοι εμπλέκουν τον κ. Καραμανλή σε τέτοιου είδους σενάρια και που είναι μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, πόσο τον σέβονται οι ίδιοι, πόσο ταυτίζονται με τις δικές του απόψεις και πόσο εκθέτουν έναν πρώην Πρωθυπουργό, όταν τον βάζουν να γράψει στην επιστολή του ότι σήμερα δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, ότι δεν υπήρξε ποτέ ζημία στο ελληνικό δημόσιο, όταν οι υπουργοί του κ. Καραμανλή έχουν πάρει το δρόμο της πολιτικής τους απομόνωσης, λόγω της συμμετοχής τους σε αυτό το σκάνδαλο και όταν οι βουλευτές της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και της σημερινής Νέας Δημοκρατίας γράφουν στα πορίσματά τους ότι υπάρχει σαφέστατα ζημία του ελληνικού δημοσίου. Άρα, το θέμα σπίλωσης του κ. Καραμανλή δεν έχει καμία σχέση με την όλη υπόθεση. Και αν έχει, αφορά τη Νέα Δημοκρατία και όχι εμάς. Σε εμάς καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική αντιπαράθεση, μας ενδιαφέρει η διερεύνηση και η αποκάλυψη της αλήθειας, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη βλάβη του Έλληνα πολίτη μέσα από την απώλεια της δημόσιας περιουσίας και αυτό μόνον.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Χθες, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, του κ. Δημήτρη Δρούτσα, ακούσαμε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ύμνους για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Η ερώτησή μου έχει δύο σκέλη: Έχετε καταργήσει ως κυβέρνηση το κράτος-έθνος έστω και σε θεωρητικό επίπεδο ή κάποιοι απλά βιάζονται να δουν τον Πρωθυπουργό στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το χιουμοριστικό σενάριο στο οποίο αναφερθήκατε προσπαθούν κάποιοι να το κυκλοφορήσουν. Είναι ευσεβείς πόθοι κάποιων, ίσως. Πάντως, αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, είναι αυτός, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει συνεισφέρει με την παρουσία του, με την προσωπικότητά του και με τις κινήσεις του στη σωτηρία της χώρας και έχει πολύ δουλειά να κάνει ακόμη, να την κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά στα περί «παγκόσμιας διακυβέρνησης», αυτό ήταν το θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Άρα, πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχουν τοποθετήσεις των ομιλούντων. Και φυσικά τον σεβασμό προς το έθνος και προς το κράτος, εμείς τον αποδεικνύουμε συνέχεια και είναι αυτονόητο για εμάς. Δεν χρειάζεται καν απόδειξη.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μια τουρκική κορβέτα, κόβει βόλτες στο Αιγαίο και έφτασε μάλιστα πολύ κοντά στο Σούνιο. Θυμάμαι τα σχόλια των στελεχών του κόμματός σας, επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, όταν υπήρχαν ανάλογα περιστατικά. Αλήθεια, τώρα που κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η διεθνής θέση της χώρας μας αναβαθμίζεται, γιατί συμβαίνει όλο αυτό το πράγμα στο Αιγαίο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, τις αντιμετωπίζουμε με το νόμιμο και δέοντα τρόπο.

ΣΕΓΚΟΣ: Χθες, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο θα κατατεθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, έναντι των κλαδικών. Είναι κάτι τέτοιο στις προθέσεις της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Κατσέλη μίλησε για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μόνο προσωρινά και μόνον όταν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, χωρικές και χρονικές. Δηλαδή, αν κάποια επιχείρηση κινδυνεύει να κλείσει, τότε μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για ευελιξία σε εργασιακές σχέσεις, για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και για να μην χάσουν τη δουλειά τους και οι εργαζόμενοι. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι οποιαδήποτε ρύθμιση υπάρχει θα έχει σαν γνώμονα τα εργασιακά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 September 2010 - 19:30:48 UTC