Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 290606131

Έκδοση 1

BRIEFING(230910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Έχουμε αφήσει στο παρελθόν την απραξία, την ατονία και την ακινησία του παρελθόντος.

Κινούμαστε, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής μας, διεθνώς παντού, με μέθοδο, σχέδιο και όραμα ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας μας, ημέρα με την ημέρα. Αποκτούμε τη φωνή που μας έλλειψε τα τελευταία χρόνια και τη διεθνή θέση που μας αρμόζει. Όχημά μας η ειλικρινής διάθεση για ριζικές αλλαγές, σε όλους τους τομείς, η αποφασιστικότητα των πολιτών μας για πρόοδο και η οριστική διαγραφή των πρακτικών του παρελθόντος που μας οδήγησαν ως εδώ και η αξιοπιστία μας με την οποία προχωράμε.

Προβάλουμε με αξιόπιστα στοιχεία, πλέον, την πραγματική εικόνα της χώρας μας, τις ρεαλιστικές μας δυνατότητες, το δυναμικό μας και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται και γινόμαστε πιστευτοί γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Ανακτούμε βήμα-βήμα τη σταθερότητα. Προχωράμε σε εξυγίανση, εξορθολογισμό και διαφάνεια του δημόσιου τομέα, που αποτελεί τη βάση για μια υγιή, διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα τα παραπάνω είναι ο μόνος δρόμος για την προσέλκυση αξιόπιστων και μακροπρόθεσμων μεγάλων επενδύσεων, ωφέλιμων για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ανάπτυξη εγχώριων επενδύσεων και την ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως όταν υπάρχει πραγματική βούληση, πολιτική βούληση, όρεξη και μεθοδική δουλειά, πλάνο και συνέπεια λόγων και έργων, τότε όντως η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία. Τότε εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητές μας, αλλά και όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, ο κ. Σαμαράς από το βήμα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έχει εγκατασταθεί για εβδομάδες στο εξωτερικό, ενώ, επιπρόσθετα, αναπτύσσεται και μια φημολογία σχετικά με το πού διαμένει ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία του, ότι το ξενοδοχείο είναι πανάκριβο κ.λπ., την ώρα που ο ελληνικός λαός πεινάει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, όντως από χθες υπάρχει μια τέτοια φιλολογία λογοτεχνικού περιεχομένου, γιατί πραγματικά πρόκειται για λογοτεχνικό σενάριο. Ο Πρωθυπουργός επ ουδενί διαμένει στο ξενοδοχείο που αναφέρθηκε στη Νέα Υόρκη και φυσικά ούτε με το ποσό που δημοσιοποιήθηκε. Μένει σε ένα λιτό ξενοδοχείο το οποίο είναι προσιτό και φυσικά τηρεί και τους όρους ασφαλείας. Δεν έχει καμία σχέση με το ξενοδοχείο που αναφέρεται από χθες. Όχι απλώς δεν διαμένει εκεί ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν υπήρχε ποτέ ούτε καμία επαφή, ούτε καμία σκέψη για να διαμένει στο συγκεκριμένο το ξενοδοχείο. Τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, στις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά ο οποίος για άλλη μια φορά έχει ξεχάσει πού απευθύνεται, γιατί απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και προσπαθώντας να πείσει και τους ίδιους τους βουλευτές του, τους ευρωβουλευτές του και τα στελέχη του γι αυτά τα οποία λέει, θα έπρεπε να σέβεται περισσότερο τον ελληνικό λαό. Θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται πού μιλάει και ενώπιον ποιών, πού απευθύνεται και να σταματήσει όλη αυτή την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, λέγοντας για άλλη μία φορά, ουσιαστικά, ότι θα μπορούσε να εξαλείψει το έλλειμμα μέσα στο 2011 και μάλιστα χωρίς θυσίες. Αυτό βέβαια απέφυγε να το εξηγήσει και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και σε μας. Λίγη σοβαρότητα παραπάνω δεν βλάπτει. Όσον αφορά δε στις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά και στην προσωπική του αναφορά στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, προφανώς είναι διαφορετικό το πρωθυπουργικό πρότυπο του κ. Σαμαρά από του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς έχει ως πρωθυπουργικό πρότυπο την εικόνα του κ. Καραμανλή. Ενός άτολμου, αναποφάσιστου Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν ταξιδεύει στο εξωτερικό, δεν έχει διεθνείς επαφές, είναι ακίνητος και κουρασμένος. Προφανώς αυτό το πρωθυπουργικό πρότυπο ενστερνίζεται ο κ. Σαμαράς και μ αυτό θέλει να κυβερνήσει τη χώρα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα Σαμαρά. Στην ίδια ομιλία, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό και είπε ότι η διαχείριση που επικαλείται ο κ. Παπανδρέου, της δημόσιας περιουσίας, μόνο ως ενέχυρο θα μπορούσε να την δικαιολογήσει η Νέα Δημοκρατία. Εσείς τι απαντάτε στον κ. Σαμαρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς για το πώς θα βγούμε από την κρίση, χωρίς να λέει τίποτα όμως επί της ουσίας, ένα επιχείρημα το οποίο ήταν έωλο, μετέωρο και αποσπασματικό, ήταν η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εμείς επ ουδενί είπαμε ότι με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορούμε βραχυπρόθεσμα να βγούμε από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός είπε και το λέμε και πρέπει να το πούμε ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Έχω ξαναπεί ότι το εγχείρημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ενέχει πολλές δυσχέρειες, δεδομένου ότι έχουμε μία συγκεκριμένη κρατική δομή, ότι έχουμε μία δημόσια περιουσία η οποία είναι εν πολλοίς ακατάγραπτη, συνεπώς, για ό,τι μιλάμε, μιλάμε για μακροπρόθεσμα. Αλλά και ό,τι μπορούμε να εκμεταλλευθούμε βραχυπρόθεσμα - μιλάμε όχι για εκποίηση, αλλά για αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας- με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος του Έλληνα πολίτη και με μόνο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, κάτι που δεν έκανε βέβαια η Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει και στην πράξη -δεν χρειάζεται θεωρητική αναζήτηση- κάτι που ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι ενστερνίζεται από τη στιγμή που δεν το καταγγέλλει, το πώς δηλαδή αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η υπόθεση Βατοπεδίου είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς την αξιοποιούσαν και πώς δεν μετανιώνουν ακόμη γι΄ αυτά που έκαναν.

ΠΑΠΠΑ: Με αφορμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, λοιπόν, θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε κάτι παραπάνω γι αυτήν την επένδυση από Κατάρ, που διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες και αντιλαμβανόμαστε ως πηγή πληροφορίας από τη Νέα Υόρκη, για την αξιοποίηση του πάρκου του Ελληνικού και της παραλιακής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια και δεν προβλέπεται καμία αξιοποίηση του Ελληνικού μέσα σ αυτή τη σύμβαση, σ αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση. Θα υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν, όταν πρέπει. Σήμερα το βράδυ, σε απογευματινή ώρα Αμερικής, θα υπογραφεί ένα πλαίσιο συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

ΠΑΠΠΑ: Λέτε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει στο πακέτο αυτό, στο πλαίσιο συνεργασίας το Ελληνικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπογραφεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο είναι γενικό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Διευκρινιστικά σ αυτό: Δεν περιλαμβάνεται λέτε το Ελληνικό σ αυτό το πλαίσιο συνεργασίας. Αυτό λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μέσα σ αυτό όμως, μπορεί να συμπεριληφθούν και επενδύσεις. Εδώ διαβάζουμε και για το ύψος των επενδύσεων. Θα είναι 5 δις ευρώ... .. Υπάρχει τέτοια σκέψη από το Κατάρ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε συγκεκριμένα για επενδύσεις. Θα υπάρξει ένα πλαίσιο και σ αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά, αλλά και η πλευρά του Κατάρ, αυτονόητα, θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα και φυσικά σε αναπτυξιακό επίπεδο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ανάπτυξη θα την περιμένουμε μετά την ψήφιση του fast track; Υποθέτω ότι θέλετε και τα αντίστοιχα εργαλεία για να προωθηθεί μία αναπτυξιακή, επενδυτική πρωτοβουλία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Η ψήφιση του fast track είναι το πιο σημαντικό εργαλείο. Είναι ακριβώς αυτό το εργαλείο το οποίο μας κάνει να ξεπερνάμε τις πολλαπλές δυσχέρειες που υπάρχουν μέχρι τώρα και που ήταν ένας αποτρεπτικός λόγος για τους ξένους και τους Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν σε συγκεκριμένους τομείς και προς όφελος φυσικά της ελληνικής οικονομίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πότε θα γίνει η ψήφιση του fast track, αν θέλετε να μας πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα περάσει από Επιτροπή και θα ψηφιστεί φυσικά και από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΑΠΠΑ: Μέχρι τον Οκτώβριο δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω χρονικά, αλλά η σειρά είναι αυτή και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεδομένου ότι αυτό το ποσό το εξομοιώσατε και ο Πρωθυπουργός και εσείς για λόγους σαφώς επικοινωνιακούς, με το ποσό που θα προκύψει ως όφελος για τη χώρα μας, αν αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, στο ύψος του ελληνικού χρέους, το συνδέσατε αυτονοήτως για να υπάρξει και η αυτόματη διασύνδεση στο μυαλό του κάθε Έλληνα πολίτη. Μήπως αργήσατε να το προχωρήσετε αυτό ως πρωτοβουλία, ως σκέψη; Ξέρω, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αυτό που λέτε, αλλά γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε στην ύστατη ώρα να αναζητούμε, σχεδόν να επαιτούμε για επενδύσεις στο εξωτερικό, όταν αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα, να υπενθυμίσω ότι είμαστε έντεκα μήνες κυβέρνηση. Δεν είναι η ύστατη ώρα. Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να κάνουμε σημαντικότατες αλλαγές. Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα. Τις πολιτικές μας τις ξεδιπλώνουμε με τόσο ταχείς ρυθμούς που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα. Δεν θα μπορούσαμε να βασιστούμε ότι βραχυπρόθεσμα θα σώσουμε τη χώρα με την αξιοποίηση αυτή. Πρώτα απ όλα, είναι υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει την περιουσία του, να την προστατεύσει και από εκεί και πέρα να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε τα ωφελήματα που θα προέλθουν απ αυτή την αξιοποίηση να είναι προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Δεν είναι η ύστατη ώρα. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε. Ούτε φυσικά βασιζόμασταν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να σώσουμε οτιδήποτε. Αλλά είναι στοιχειώδης και αυτονόητη υποχρέωση και πάνω σ αυτό γίνονται και τα τεχνικά βήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε σε ποια φάση βρίσκεται η επένδυση του Εμιράτου του Κατάρ στον Αστακό; Προχωράει, έχουν περάσει τα τεχνικά ζητήματα, πότε θα ξεκινήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα σας το αναφέρω.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δύο ερωτήσεις, η μία επί του θέματος. Με άλλη χώρα υπογράφουμε ανάλογο πλαίσιο αναπτυξιακής συνεργασίας είτε στην Αμερική είτε αυτό το διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα και όπου υπήρχαν ώριμες συνθήκες, έχουν υπογραφεί πλαίσια συνεργασίας και συμφωνίες, όπως για παράδειγμα με τη Λιβύη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να επανέλθω σε ένα θέμα που ετέθη νωρίτερα από συναδέλφους. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη σημερινή τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πώς σχολιάζει επίσης η κυβέρνηση την απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να απαντήσει στην Προανακριτική με επιστολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι. Υπήρχε μια ομόφωνη απόφαση μάλιστα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής με τους συμμετέχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και σ αυτή την απόφαση, ο κ. Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, έχει ανταποκριθεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή θα απαντήσει με επιστολή. Δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην εξακρίβωση της αλήθειας και ότι αυτό θα βοηθήσει στο έργο της Προκαταρκτικής Επιτροπής.

Η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά σήμερα στην Κ.Ο. ως προς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο και για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ είναι προφανώς μέρος μιας τακτικής που επέλεξε, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ότι μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Είναι σαφέστατα μια υπεκφυγή και κυρίως είναι μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, πώς φθάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, πώς παρέδωσε τη χώρα η κυβέρνηση στην οποία ήταν υπουργός ο κ. Σαμαράς. Και την παρέδωσε γιατί δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει τα στοιχειώδη μετά την καταστροφή που επέφερε στη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή. Συνεπώς, τέτοιου είδους υπεκφυγές, όπως το να κάνουμε εξεταστική για το τι γίνεται σήμερα είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός όχι απλώς δεν μπορεί να τις δεχθεί αλλά είναι σαφές ότι εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Εάν νομίζει ο κ. Σαμαράς ότι με αυτού του είδους την τακτική, με αυτού του είδους τις πολιτικές μπορεί να προχωρήσει μπροστά το κόμμα της Ν.Δ. είναι δικαίωμά του. Αλλά εκτός από τον ελληνικό λαό υποθέτω, υποπτεύομαι, ότι υποτιμά και την νοημοσύνη των βουλευτών του και αυτό νομίζω ότι είναι και το πιο ακραίο που έκανε σήμερα ο κ. Σαμαράς.

ΘΕΩΔΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου χθες μιλώντας στην Νέα Υόρκη είπε ότι θα εξασφαλίσει ειδικό φορολογικό δεκαετές καθεστώς για τις επενδύσεις fast track. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η φορολογία για τους ξένους επενδυτές κάτω από 20%;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Είναι μία σκέψη. Είναι όμως δεδομένο ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας και φυσικά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση ούτε στις αρχές του κράτους μας αλλά ούτε και στη βασική αρχή ότι οποιαδήποτε επένδυση που θα πρέπει να γίνεται θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και εν τέλει προς όφελος του έλληνα πολίτη.

ΘΕΩΔΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνδυαστεί και με αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις το νομοσχέδιο για το fast track. Να θεωρήσουμε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις όπως προωθεί το υπουργείο εργασίας θα είναι πάνω από τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τις εγχώριες και τις διεθνείς να διατυπώσουμε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις που θα προστατεύουν πρώτα απ όλα την εργασία, το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική οικονομία.

ΣΠΑΝΟΥ: Υπάρχει ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα και μάλιστα όταν τέτοιο αίτημα συνδέεται δημοσιογραφικά και με παράταση του μνημονίου. Εμείς αυτό που δηλώνουμε κατηγορηματικά είναι ότι τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους που έχουμε θέσει στο πρόγραμμα σταθερότητας, τους πολιτικούς στόχους και τους οικονομικούς που έχουμε θέσει και με βάση αυτό το πρόγραμμα βλέπουμε ότι ευρισκόμενοι μέσα στους στόχους μας, υπάρχει προοπτική να βγούμε από την κρίση και μάλιστα μέσα στο 2013.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εάν δεν υπάρξει παράταση του μνημονίου θα ζητήσετε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του μνημονίου. Είμαστε κατηγορηματικοί και φυσικά δεν τίθεται ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριε Εκπρόσωπε, για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν πρώην και έναν τέως; Χθες, εσείς είπατε ότι εάν δεν καλούσαμε έναν ουσιώδη μάρτυρα, θα ήταν σαν συγκαλύπταμε την υπόθεση για το Βατοπέδι. Αντιστοίχως, ουσιώδης μάρτυρας δεν είναι και ο κ. Σημίτης; Δεν θα μπορούσε να ήταν και ο κ. Σημίτης επί πρωθυπουργίας του οποίου, άνθρωποι δικοί του παραδέχθηκαν ότι πήραν μίζες από τη Siemens; Γιατί κάνατε αυτό το διαχωρισμό, επικαλούμενοι - ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλαδή, ο κ. Βαλυράκης- μια απόφαση τυπική που είχε πάρει η Επιτροπή, πλην του ΛΑ.Ο.Σ., να μην καλούνται πρώην πρωθυπουργοί, εάν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Με βάση την αρχή που εσείς ο ίδιος διατυπώσατε χθες, θα μπορούσε να έχει κληθεί και ο κ. Σημίτης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τονίζω για μια ακόμα φορά ότι και για τους πρώην πρωθυπουργούς και για τους πρώην υπουργούς και για όλους πρέπει να ισχύουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μέσα στη χώρα μας. Και αυτή είναι η αρχή με την οποία πορευόμαστε και σε αυτά τα ζητήματα των εξεταστικών επιτροπών. Από κει και πέρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κρίθηκε ότι θα πρέπει να κληθεί ο κ. Καραμανλής να καταθέσει ως μάρτυρας, θα πρέπει να καλούνται συλλήβδην όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία πραγματικά τείνουν στην αναγκαιότητα της κλήσης, αυτές οι κλητεύσεις σαφώς και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, πρέπει να γίνονται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Τα στοιχεία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρχουν αυτές οι κλητεύσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αντιλαμβάνεστε όμως ότι θα μπορούσατε να είστε πειστικοί, ως κυβέρνηση εννοώ, αν συνέβαινε το αντίθετο. Αν είχε κλητευθεί ο κ. Σημίτης και όχι ο κ. Καραμανλής. Τώρα, φαίνεται ότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να φανούμε πειστικοί δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε ούτε την τάξη, ούτε τη δυνατότητα διερεύνησης της αλήθειας. Εδώ το ζητούμενο είναι να διερευνηθεί η αλήθεια. Η διερεύνηση της αλήθειας δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα και σε καμία αίσθηση που θα πρέπει να δώσουμε ότι καλούμε ή δεν καλούμε πρώην πρωθυπουργούς. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία, θα καλούνται οι πάντες. Αυτό είναι δεδομένο. Ως προς τον κ. Σημίτη, η εξεταστική επιτροπή στις 14 Σεπτεμβρίου αποφάσισε, διέγνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να κληθεί ο κ. Σημίτης. Είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ήσασταν μέλος της πρώτης εξεταστικής για το θέμα του Βατοπεδίου. Φτάσαμε τώρα να είμαστε ένα χρόνο μετά και ακόμα η εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν έχει κάνει αποτίμηση του αν υπήρξε ζημιά του δημοσίου. Αυτό δεν είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών, όχι τώρα, ενόψει της προανακριτικής επιτροπής, αλλά σε χρόνο ανύποπτο, πριν από μήνες, έχει δώσει εντολή σε πραγματογνώμονες να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν, αλλά και τη ζημία που έχει επιφέρει αυτή η σκανδαλώδης ανταλλαγή και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο ελληνικό δημόσιο. Με βάση αυτή την αντικειμενική πραγματογνωμοσύνη κινείται, ήδη, δικαστικά. Ήδη υπάρχει αγωγή. Και βεβαίως θα υπάρξει και λεπτομερής περιγραφή της ζημίας την οποία υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Πάντως, η εντολή ήδη έχει δοθεί και οι πραγματογνώμονες δουλεύουν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά, τώρα δουλεύουν οι πραγματογνώμονες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι τώρα. Η εντολή δόθηκε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορώ να σας πω και συγκεκριμένα στοιχεία και έκτοτε εργάζονται.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Περιμέναμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτηγών και λέγαμε ότι θα λήξει η απεργία, θα απελευθερωθούν οι δρόμοι και θα πάψουμε να είμαστε όμηροι στους φορτηγατζήδες. Σήμερα, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Ενισχύονται τα μπλόκα τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σκοπεύει η κυβέρνηση να μπει δυναμικά και αποτελεσματικά σε αυτή τη λήξη της απεργίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δική μας εκτίμηση είναι η εξής: Ο νόμος για το άνοιγμα αυτού του επαγγέλματος, είναι νόμος του κράτους. Έχει τελειώσει. Κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, γι` αυτό φθάσαμε μέχρι εδώ. Οι δρόμοι είναι ελεύθεροι, η κυκλοφορία των προσώπων ή των προϊόντων γίνεται ανεμπόδιστα. Όπου υπάρχουν καταγγελίες ή όπου θεωρείται ότι τελείται ποινικό αδίκημα ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα πάνω σε αυτό το θέμα, το κράτος διαθέτει τους μηχανισμούς και φυσικά θα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, προκειμένου να μην επιτρέψει να γίνεται η κοινωνία όμηρος κανενός. Αλλά, η εκτίμησή μας είναι διαφορετική απ` αυτή που λέτε. Η εκτίμησή μας είναι ότι κλείνει το όλον ζήτημα με τις καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει όντως μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ακτοπλοΐα που δίνει παράταση στο χρόνο ζωής των πλοίων, έτσι ώστε να μην έχουμε τις αποσύρσεις πλοίων τύπου «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», που ξεπερνούν τα 35 χρόνια, πια, αλλά να μπορούν και αυτά να μπαίνουν στους διαγωνισμούς για τις ακτοπλοϊκές γραμμές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιο νομοσχέδιο αναφέρεστε;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Στο νομοσχέδιο που πέρασε χθες για την απελευθέρωση των μεταφορών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το γνωρίζω, μπορώ να το δω, όμως, και να σας απαντήσω.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τη συμφωνία με το Κατάρ, αυτή την αναπτυξιακή, ποιος θα την υπογράψει από ελληνικής πλευράς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες. Θα υπογραφεί περίπου στις 23.00 ώρα Ελλάδας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στο ΡΟΪΤΕΡΣ, ότι δεν θα υπάρχει αύξηση στο ΦΠΑ. Και επειδή από αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου, στο ΡΟΪΤΕΡΣ επίσης, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών, πότε θα ανακοινωθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς είχαμε μιλήσει, η ελληνική κυβέρνηση έχει παροτρύνει για τις συγχωνεύσεις τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Έχουμε μιλήσει ακόμη και για ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Ως προς τη μη αύξηση του ΦΠΑ, το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι κύριο μέλημά μας είναι - γι` αυτό ακριβώς είχαν εμφανιστεί και τρία εναλλακτικά σενάρια - να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, έτσι όπως ήταν δρομολογημένο, γιατί φροντίζουμε και είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας, να προστατεύουμε το εισόδημα του Έλληνα πολίτη, βρίσκοντας άλλους ισοδύναμους εναλλακτικούς τρόπους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, ποιος θα είναι ο ισοδύναμος τρόπος; Έχετε καταλήξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν καταλήξουμε θα το ανακοινώσουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μιας και πήγαμε στο ΦΠΑ, έχουν μπει μπροστά οι διαδικασίες από πλευράς κυβέρνησης, για το στήσιμο του μηχανισμού εκείνου που θα καταγράψει τους αναξιοπαθούντες πολίτες της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί στο πετρέλαιο η εξίσωση της τιμής του θερμάνσεως, με του κινήσεως; Έχει μπει μπροστά η διαδικασία να φτιάχνεται ο μηχανισμός, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει απόφαση, προκειμένου να εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Και φυσικά υπάρχουν τρόποι από το δημόσιο να διακριβωθούν όλα τα στοιχεία.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μα, εσείς λέτε ότι ως προϋπόθεση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είχα πει ότι θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να είμαστε σίγουροι ποιοι μπορούν να προστατευθούν, ποιοι πρέπει να προστατευθούν. Το δημόσιο έχει τους τρόπους, έχει τις μεθόδους και θα τις εφαρμόσει, όταν χρειαστεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Έχουμε μπει δηλαδή σε διαδικασία ωρίμανσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν ωριμάσει θα το δούμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκλείεται αύξηση του ΦΠΑ από το 11%, για προϊόντα, στο 13% ή σε κάποιο άλλο ποσοστό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι υπάρχουν σενάρια. Τα σενάρια τείνουν στο να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, έτσι όπως ήταν δρομολογημένο και αυτό θα το κάνουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Δρομολογημένο ήταν να αυξηθεί, να πάει από το 11% στο 23%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα, ότι για να μη γίνει κάτι τέτοιο, υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, δεν αποκλείεται μερική αύξηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όποιο σενάριο θα προκριθεί, θα ανακοινωθεί κιόλας. Θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σύντομα. Ήδη έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και εντός των ημερών θα κατατεθεί στην επιτροπή για την ανάλογη επεξεργασία, συζήτηση και έπειτα κανονικά στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε νωρίτερα στην ανάγκη, να δώσουμε κίνητρα σε επενδυτές που θα έρθουν στη χώρα μας. Αυτά τα κίνητρα θα ισχύουν για επενδυτές εντός της χώρας μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και στην εισήγησή μου αναφέρθηκα στις ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Μπορεί να υπάρχει διάκριση, δεν το γνωρίζω, ακόμη, αυτή τη στιγμή. Πάντως, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν επενδύσεις. Να υπάρξουν τέτοιες επενδύσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, να ενισχυθεί το δημόσιο συμφέρον και ο Έλληνας πολίτης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τη δήλωση του κ. Πάγκαλου, προχθές στη Βουλή, ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί», θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν φάει τόσα χρήματα, ώστε να δημιούργησαν αυτοί τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, ο κ. Πάγκαλος, δεν είπε αυτό. Είπε κάτι άλλο, απαντώντας σε ερώτηση για τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεύτερον, απάντησα χθες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Χθες, ο κ. Λοβέρδος, ο νέος υπουργός Υγείας, συναντήθηκε με διοικητές νοσοκομείων, οι οποίοι του περιέγραψαν μια άθλια κατάσταση. Να υποθέσω ότι οι προηγούμενοι 11 μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πήγαν χαμένοι; Διότι είναι καταστάσεις που χρονίζουν μεν, αλλά δεν είδαμε και κάτι, δε. Ακούσαμε τα ίδια που ακούμε κάθε φορά, όταν τίθεται θέμα υγείας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ελλείψεις και οι παθογενείς καταστάσεις των ελληνικών νοσοκομείων είναι γνωστές. Είναι τόσο μεγάλες, που δεν λύνονται εν μία νυκτί. Χρειάζονται μεγάλα βήματα, τολμηρά και αποφασιστικά. Έντεκα μήνες η κυβέρνηση προσπάθησε να συμμαζέψει τα οικονομικά των νοσοκομείων, γιατί είναι μια τεράστια «μαύρη τρύπα». Προσπάθησε και το κατάφερε να σταματήσει εκείνους τους μηχανισμούς, μέχρι σε ένα βαθμό, φυσικά, δεν είναι εύκολο, οι οποίοι ροκάνιζαν το δημόσιο χρήμα και το ροκανίζουν ακόμη. Αλλά, επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, τουλάχιστον ένας πρώτος περιορισμός έγινε. Και φυσικά με τις συνταγές και τη συνταγογράφηση στα δημόσια νοσοκομεία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Υπάρχουν μια σειρά από τολμηρές αποφάσεις, που θα φέρουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά, σαφώς και δεν πήγε χαμένος ο χρόνος των 11 μηνών, γιατί έγιναν πολύ σημαντικά βήματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης, ίσως και κάποιες αποφάσεις θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πολύ γρηγορότερα. Έντεκα μήνες είναι πάρα πολλοί, για να διαπιστωθούν τα ίδια πράγματα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και έγιναν πάρα πολλά. Εμείς δεν μιλούσαμε για διαπιστώσεις, μιλούσαμε για παρεμβάσεις που έγιναν. Και αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ανακοινωθεί κατά διαστήματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι, αυτές οι παρεμβάσεις προφανώς δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, τα οποία ίσχυαν επί δεκαετίες. Όταν λέει ο διοικητής ενός νοσοκομείου ότι πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια, στα κεφάλια των ασθενών, δεν χρειαζόταν ούτε η κρίση ούτε η αλλαγή υπουργού για να γίνει κάτι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς τι λέτε; Ότι έτσι αυτόματα γίνονται αυτές οι μεγάλες αλλαγές ή έτσι αυτόματα σταματούν τα νοσοκομεία να έχουν προβλήματα; Και εν πάση περιπτώσει έχουμε να κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και θα πρέπει να μην περιορίζουμε τον ορίζοντα των μεγάλων αλλαγών. Εάν φθάσουμε στις λεπτομέρειες, θα θυμηθούμε και την κατσαρίδα που έδειχναν πριν το 2004 στον κ. Καραμανλή, όπου ήταν η εμβληματική του αναφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας, βλέποντας φυσικά τι έκανε μετά. Θέλω να πω ότι τέτοιου είδους συνθήκες μπορεί να επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει σε ένα βαθμό ο οποίος κάθε άλλο παρά ο επιθυμητός είναι. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, που σημαίνει ότι χρειάζεται και περισσότερος χρόνος. Κανείς δεν αμφισβητεί, δηλαδή, αυτή την κατάσταση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επ` αυτού: Θεωρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο των νοσοκομείων ότι ένα από τα αρνητικά, όσον αφορά τη σπατάλη και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, είναι η έλλειψη μηχανοργάνωσης. Υπ` αυτές τις έκτακτες, λοιπόν, συνθήκες η κυβέρνηση βάζει αυτό το έργο σε προτεραιότητα και υπό τις συνθήκες που έβαλε τα ολυμπιακά έργα, για να προχωρήσει αυτή η μηχανοργάνωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, η μηχανοργάνωση είναι εκείνος ο μηχανισμός και εκείνος ο τρόπος που θα φρενάρει την κατασπατάληση των δημοσίων δαπανών στα νοσοκομεία και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό είναι σαφές.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 September 2010 - 16:37:38 UTC