Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 278318783

Έκδοση 1

brf1507

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή, κατ άρθρον, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που επί χρόνια η Πολιτεία αρνείτο να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και σε βάθος λόγω των ιδιαιτεροτήτων και μίας εσφαλμένης, εμπεδωμένης πελατειακής λογικής.

Αυτό είχε οδηγήσει το σύστημα σε τέλμα, είχε δημιουργήσει έντονες στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα κάποιες ισχυρές θεσμικά ομάδες να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια εις βάρος άλλων συμπολιτών μας.

Εμείς βάζουμε τέρμα στους ασφαλισμένους των δύο ταχυτήτων και παράλληλα διασφαλίζουμε και εγγυόμαστε ως κράτος και ως Πολιτεία τη βιωσιμότητα του συστήματος και της σύνταξης σε βάθος χρόνου.

Αυτό θεωρούμε εμείς δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα ασφαλιστικό που δεν στέκεται στο να εξυπηρετήσει πρόσκαιρα, κοντόφθαλμα συμφέροντα αλλά, αντίθετα, χτίζει ένα σύστημα που θα είναι σε θέση να προσφέρει στις επόμενες γενιές και να εγγυηθεί την ομαλή συνέχειά τους.

Το νέο ασφαλιστικό του Δημοσίου έρχεται να προστεθεί στις άλλες μεγάλες αλλαγές, τομές στη δημόσια ζωή που προώθησε η κυβέρνηση, σε ελάχιστο χρόνο και μάλιστα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η ίδρυση της Ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας, το νέο φορολογικό σύστημα, η διοικητική επανάσταση με τον «Καλλικράτη», το ολοκληρωμένο πλέον ασφαλιστικό σύστημα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, που θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Προωθούμε δομικές αλλαγές που θεμελιώνουν ένα νέο επιτελικό κράτος, που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, που αφήνει στο παρελθόν την πελατειακή λογική και τις παρωχημένες τακτικές που ευθύνονται για τη σημερινή μας κατάσταση.

Δυστυχώς, ορισμένοι, και αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά, δείχνουν πραγματικά αμετανόητοι. Ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να παραδεχθεί ενώπιον του ελληνικού λαού την εγκληματική απραξία, την άτακτη φυγή μπροστά στα δύσκολα και την εξαετή συνεπέστατη προσπάθεια απαξίωσης και λεηλασίας του κράτους, αλλά αντίθετα, ο κ. Σαμαράς μίλησε και για πτώχευση. Θα έπρεπε, πιστεύω, τουλάχιστον να είναι πιο προσεκτικός.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγη ώρα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας, υπέβαλε δημόσια πρόταση, για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, που είναι τράπεζες που έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο και είπε ότι έστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ελληνικό Δημόσιο όντως έλαβε, από χθες, αυτή την επιστολή από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα. Η πρόταση, όπως είναι λογικό, εξετάζεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό Δημόσιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ΄ αυτού, εγώ θυμάμαι τον κ.Χρυσοχοΐδη, ως αρμόδιο τομεάρχη, όταν ήσαστε στην αντιπολίτευση, να λέει ότι θα κρατικοποιήσετε τις τράπεζες και όχι ότι θα τις ιδιωτικοποιήσετε. Βρίσκετε καμία αντίφαση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ αναφέρομαι στη σημερινή πρόταση που έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς και σας ανέφερα και τα κριτήρια τα οποία διέπουν την αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Να συμπεράνω, από τα κριτήρια τα οποία θέτετε ότι η πρόταση εξετάζεται θετικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα κριτήρια είναι αυτά και ας μείνουμε σε αυτά που λέω.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Η πρόταση του κ. Σάλλα εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων που είχε, ας το πούμε, προκρίνει το οικονομικό επιτελείο; Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο ή είναι κάτι διαφορετικό το οποίο βρίσκει μπροστά της, αίφνης η κυβέρνηση και το συζητάει; Γιατί, το προηγούμενο διάστημα ο κ. Παπακωνσταντίνου ενεθάρρυνε, με δημόσιες δηλώσεις του, τη συγχώνευση τραπεζών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι απαιτούνται να γίνουν κινήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Από εκεί και πέρα, κάθε πρόταση έχει την ιδιαιτερότητά της και εξετάζεται φυσικά, όσον αφορά στο Δημόσιο, με τα κριτήρια που σας ανέφερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με την πρόταση του κ. Σάλλα, με δεδομένο ότι ο κ. Σάλλας προσφέρει 700 εκατομμύρια για τις δύο τράπεζες, τα ποσοστά του κράτους, ενώ έχει πάρει ήδη από το πακέτο στήριξης 750 εκατομμύρια η Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή, επιστρέφει τα 750, με ένα τρόπο, για να πάρει δύο τράπεζες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι το κριτήριο είναι το δημόσιο συμφέρον και η βιωσιμότητα των τραπεζών, στις οποίες υπάρχει συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου. Η πρόταση θα εξεταστεί με αυτά τα κριτήρια και θα υπάρξει ανακοίνωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τους αγρότες που έχουν χρέη στην Αγροτική, τι θα τους κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας εξεταστεί πρώτα αυτή η πρόταση και εάν είναι θετική, τότε θα εξεταστούν και οι λεπτομέρειες που αφορούν επιμέρους θέματα. Ας μη προτρέχουμε. Σας είπα, ας μείνουμε εκεί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι γνωστή όμως η πρόταση από χθες. Δεν θα πάρετε θέση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι είναι αρκετά σύνθετο το όλο θέμα για να μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σε μία ημέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Πότε θα υπάρξει απάντηση χρονικά; Να την περιμένουμε εντός της ημέρας και θα βγει από το υπουργείο Οικονομικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει απόφαση, θα ανακοινωθεί.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αν υπάρξουν και άλλες προτάσεις ή αρχίσει μία διαδικασία προτάσεων, θα μπει η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία να εξετάζει πλειοδοτικές προτάσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση. Αυτή θα εξεταστεί, με τα κριτήρια που σας ανέφερα.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στις θεσμοθετημένες διαδικασίες, μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μια τράπεζα του Δημοσίου, χωρίς διαγωνισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα τα ζητήματα τα οποία, πέρα από οικονομικού περιεχομένου είναι και σύνθετου νομικού περιεχομένου, θα εξεταστούν από το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν κρατικοποιεί τις ιδιωτικές τράπεζες, με δεδομένο ότι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός τους, με βάση το πακέτο στήριξης και τα υπόλοιπα, που έχει δώσει τις εγγυήσεις και αυτά που θα πάρουν από το χρηματοδοτικό πακέτο, θα πάρουν 43 εκατ. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Γιατί δεν τις κρατικοποιεί, για να τις χρησιμοποιήσει, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, για να ενισχύσει τη ρευστότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική και τα κριτήρια είναι αυτά που σας ανέφερα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε στην αρχή και με αφορμή το Ασφαλιστικό του Δημοσίου είπατε ότι βάζετε τέλος στους ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων και προφανώς και με όλα τα μέτρα που παίρνετε, θέλετε να προχωρήσει σε αυτές τις δομικές αλλαγές. Για την ανεργία, θα κάνετε κάτι, η οποία καλπάζει; Ηδη, σήμερα, ανακοινώθηκε ότι σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση είναι γύρω στις 2,5 μονάδες, δηλαδή έχουμε σχεδόν 600.000 ανέργους. Τι θα κάνετε γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανεργία είναι ένα αναμενόμενο πρόβλημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Εμείς προσπαθούμε με όλες τις ενέργειές μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της υπανάπτυξης. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εύρεσης εργασίας, ιδιαίτερα από ειδικές ομάδες όπως είναι οι νέοι κάτω από 25, αλλά και να προστατεύσουμε την εργασία. Να σας θυμίσω την πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία κινήτρων για πρόσληψη των νέων κάτω από 25 και για μη απόλυση ανθρώπων που είναι πάνω από 50 και 55 ετών. Είναι αυτονόητο ότι η ανεργία θα υπάρχει, όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη. Και εμείς προωθούμε ενέργειες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον ζήτημα της αυξανόμενης ανεργίας.

ΣΕΓΚΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις και κάνοντας φτηνότερους τους εργαζόμενους, δεν ανάβετε το πράσινο φως για μαζικές απολύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις και δεν το κατάλαβα;

ΣΕΓΚΟΣ: Στους νέους κάτω των 25 ετών, οι μισθοί θα είναι κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αντιθέτως, δίνουμε κίνητρα στους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νέους κάτω από 25 ετών, αναλαμβάνοντας ο ΟΑΕΔ να πληρώνει ένα ποσοστό των βαρών προς τον εργοδότη. Είναι ένα κίνητρο στο οποίο πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις και του Πρωθυπουργού και τις σχετικές εντολές, βλέπουμε πάρα πολλά εσωκομματικά μέτωπα, ενδοκυβερνητικά μέτωπα, αυτή την περίοδο. Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό; Απαιτούνται διαρθρωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το δει κανείς από διάφορα πρίσματα και να διογκωθεί κατά το δοκούν. Εμείς, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο. Η κυβέρνηση το επιτελεί με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ένα άλλο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή και αφορά τη ρύθμιση των χρεών στα νοσοκομεία, έχει συγκεντρώσει πυρά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σας ανησυχεί μήπως δεν το ψηφίσουν οι βουλευτές σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για άλλη μια φορά, θα αναφερθώ στο θεσμικό ρόλο των βουλευτών. Οι βουλευτές εκλέγονται, έχουν την αυτοτέλειά τους. Εκπροσωπούν τον Έλληνα πολίτη, εκφράζουν τις αγωνίες και φυσικά ο ρόλος τους δεν είναι διακοσμητικός. Άρα, είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε αγωνία εκφράζουν, οποιαδήποτε πρόταση και θέση. Και φυσικά, όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο βελτίωσης των νομοθετημάτων που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πάνω σε αυτό. Για τις αγωνίες, που είπατε, των βουλευτών, υπάρχουν όμως και οι αγωνίες των πολιτών. Και χθες, υπήρξε ένα επεισόδιο, στο οποίο εκφράστηκε η αγωνία μιας ομάδας πολιτών σε μια λαϊκή ταβέρνα των Αθηνών στο πρόσωπο του κ. Κουτρουμάνη. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτά που μαθαίνω, ήταν οξύτατη η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Κουτρουμάνης, λεκτική πάντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ευθύνη όλων μας να μην απαξιώνουμε ούτε την πολιτική, ούτε τους πολιτικούς και ούτε φυσικά τους θεσμούς μέσα από τους οποίους εκφράζεται ο Έλληνας πολίτης. Εάν αρχίσουμε και δημιουργούμε τέτοιο θέμα, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι απαξιώνουμε τους ίδιους τους πολίτες. Και μάλιστα, όσον αφορά στον κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος πραγματικά και με την προσωπική του στάση και την πολιτική του συμπεριφορά έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα. Τέτοιου είδους ενέργειες, εάν έχουν γίνει, αδικούν και τον ίδιο και αυτούς οι οποίοι τις πυροδοτούν. Οι λύσεις βρίσκονται αλλού. Οι λύσεις βρίσκονται στο να συμβάλουμε όλοι από την πλευρά μας, έτσι ώστε να σταματήσει πλέον αυτή η λειτουργία αυτού του κράτους, όπως γίνεται χρόνια τώρα. Να δημιουργηθούν άλλες δομές, ώστε να υπάρχει και βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με την ευκαιρία, επαληθεύετε ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί με τον Πρωθυπουργό στην Πάρο, κατά την επίσκεψή του πριν από δύο Σαββατοκύριακα σε ταβέρνα του νησιού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Κάτι το οποίο γράφτηκε σε μια εφημερίδα, αναπαράχθηκε με το χειρότερο τρόπο και μάλιστα με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια διαμαρτυρία από την πλευρά της Ένωσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ότι δεν έχουν προσωπικό και δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την υπόθεση με τους ημιυπαίθριους. Τι λέτε επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω υπόψη μου αυτή τη διαμαρτυρία. Θεωρούμε ότι είναι άστοχη αυτή η διαμαρτυρία, προτού καν δημιουργηθεί θέμα, υποτίθεται με τη μαζική προσέλευση των πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους. Η δημοσιονομική πολιτική του κράτους είναι ενιαία. Οι νομαρχίες οφείλουν με τις υπηρεσίες τους να φροντίζουν ώστε να εξυπηρετείται ο Έλληνας πολίτης και να εξυπηρετείται και το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε να υπάρχει άρνηση από συγκεκριμένες υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η δημοσιονομική πολιτική είναι ενιαία και αφορά φυσικά και στις νομαρχίες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι είδους μεταβολές θα πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, με αφορμή και το σχέδιο εξυγίανσης που προωθεί η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπορούσα να μιλήσω εγώ τώρα για αλλαγές. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πραγματικά η πολύ άσχημη κατάσταση που βρήκαμε στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και γενικότερα στον τομέα των συγκοινωνιών, αντιμετωπίζονται από αυτή την κυβέρνηση. Βρίσκονται, ήδη, σε διαδικασία επεξεργασίας, διάφορες προτάσεις. Ήδη, για το θέμα αυτό γίνεται σοβαρή δουλειά μέσα από κυβερνητικές συσκέψεις. Θα ακολουθήσει η ρύθμιση και η διαβούλευση, έτσι ώστε να σταματήσουν πλέον να υπάρχουν τα τεράστια ελλείμματα και σε επίπεδο δημοσιονομικό, δηλαδή να υπάρξει τακτοποίηση, αλλά και να βελτιωθούν κατά το δυνατόν οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από αυτές τις συγκοινωνίες στον Έλληνα πολίτη.

ΣΕΓΚΟΣ: Η ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα γίνει μέσω της μετατροπής τους σε είδος πολυτελείας; Γιατί όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα έρθει πολύ μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων, γεγονός που θα είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν σχολιάζω δημοσιεύματα. Μας ενδιαφέρει το να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες και να βελτιωθούν και τα οικονομικά και οι υπηρεσίες των συγκοινωνιών. Προωθούμε θεσμικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές που προωθούμε θα ανακοινωθούν και θα μπορούν να συμμετέχουν και οι Έλληνες πολίτες στη διαδικασία της διαβούλευσης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ορατό και το ζείτε καθημερινά και θα το ζήσετε και σε 10 ημέρες, όπου θα κληθείτε και πάλι να βάλετε στα Ταμεία, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ειδικά στα λεωφορεία της Αθήνας. Τα κονδύλια υπάρχουν; Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Και αυτό που ρώταγε ο συνάδελφος περί ιδιωτικοποίησης ή το να πάρει μια ιδιωτική εταιρεία τα εισιτήρια, εσείς το επιβεβαιώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν επιβεβαιώνω και δεν διαψεύδω τίποτε. Είμαστε στη διαδικασία της επεξεργασίας προτάσεων για τις θεσμικές αλλαγές. Σας είπα ότι αυτές οι αλλαγές έγκεινται και στο να υπάρξει καλύτερη οικονομική διαχείριση. Γνωρίζουμε τα τεράστια ελλείμματα, τα απαράδεκτα ελλείμματα που έχουμε κληρονομήσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά μας ενδιαφέρει οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι οι καλύτερες δυνατές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξαναγυρίσουμε στις τράπεζες. Είναι πάγκοινη η διαπίστωση και όχι μόνο αυτή της κ. Κατσέλη, όλη η αγορά το λέει ότι υπάρχει μεγάλη στεγνότητα χρήματος και αυτό είναι ανατροφοδοτούμενο. Γιατί η κυβέρνηση δεν ενοποιεί τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ώστε να παράσχει χρήμα στην αγορά και να υπάρξει ανακύκλωση και ανάπτυξη, αφού οι ιδιωτικές με μεγάλη φειδώ το προσφέρουν, για να μην πω ότι δεν το προσφέρουν καθόλου. Το βασικό πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη ρευστότητας και η μη συμβολή των τραπεζών σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θέλετε να απαντήσω, μέσα από ένα άλλο τρόπο, για το τι θα γίνει με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, να απολογηθείτε, γιατί το προεκλογικό σας πρόγραμμα μιλούσε για ενοποιήσεις, αλλά κρατικών τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Εξηγώ την κυβερνητική πολιτική. Και πραγματικά, η κυβερνητική πολιτική, μέσα από αυτές τις ιδιαίτερες και αντίξοες συνθήκες που ζούμε, είναι πραγματικά μια πολιτική που είναι υπέρ του Έλληνα πολίτη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή, όπου ο κ. Ραγκούσης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες, υπήρξε ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ μεταξύ της κυβέρνησης και του ΚΚΕ. Ο κ. Σκυλάκος προεξόφλησε ότι δεν πρόκειται το ΚΚΕ, υπό την παρούσα μορφή του βέβαια, να εφαρμόσει το κυοφορούμενο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, άραγε, σε μια τέτοια προοπτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα αντίδρασης της κυβέρνησης. Είναι θέμα αντίδρασης της Πολιτείας. Και φυσικά, όταν μιλούμε για πολιτικά κόμματα, απολογούμαστε όλοι στον ελληνικό λαό. Και ένα σημαντικό ζήτημα είναι η διαφάνεια των οικονομικών και μάλιστα όταν η φυσιογνωμία, η εγκυρότητα και η διαφάνεια των κομμάτων έχει πληγεί, τότε νομίζω ότι όλοι μαζί θα πρέπει να ψάχνουμε τρόπους, έτσι ώστε να εισάγουμε θεσμούς που θα εγγυώνται αυτή τη διαφάνεια. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Αλλά, θεωρείτε ότι η διαφάνεια αυτή για την οποία κόπτεστε, εξυπηρετείται με το να στέλνετε τον κόσμο να «φακελώνετε» στις τράπεζες, καταθέτοντας υπέρ των κομμάτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι φακέλωμα, αλλά το να υπάρχει μια νόμιμη, υποτίθεται, διαδικασία συνδρομών όπου δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος τις δίνει, ούτε για ποιους λόγους, αυτό σαφώς και δεν είναι διαφάνεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό, εσείς που είστε επιχειρηματίας και που συναλλάσσεστε μπορεί να το ξέρετε καλύτερα, που τα παίρνετε αλλιώς. Αλλά, εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής, τι θα κάνετε με το ΚΚΕ, θα βάλετε φυλακή τους αγωνιστές του ΚΚΕ που θα αρνηθούν να πειθαρχήσουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Πολιτεία έχει όλα τα εργαλεία για να επιβάλει τους νόμους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, φυλακίσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα, εσείς εάν θέλετε να προεξοφλήσετε τις φυλακίσεις για να γίνει πιο αγωνιστικό το ΚΚΕ, είναι άλλο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό είπατε εσείς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα αυτό. Γνωρίζω πολύ καλά τι λέω, καθώς επίσης και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι λέει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το αποκλείσατε, όμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή, όμως, μιλάμε πολιτικά, επαναλαμβάνω ότι όλοι είμαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και αν συμφέρει σε κάποιους να υπάρχει αυτή η αδιαφάνεια, ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτή η αδιαφάνεια θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να υπάρχουν νέοι θεσμοί διαφάνειας και η κυβερνητική πολιτική προωθεί αυτούς τους θεσμούς. Καθένας είναι υπόλογος για τις πράξεις του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά την παταγώδη αυτή κατάρρευση του συκοφαντικού ισχυρισμού ότι το ΚΚΕ είναι μέτοχος στη «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», χθες, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να αποδοκιμάσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε αυτή την άθλια συκοφαντική εκστρατεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε άθλια συκοφαντική εκστρατεία, όπως λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τον καλύπτετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς βγάζετε συμπεράσματα, προτού καν μιλήσω. Είναι δικαίωμά σας και δικαίωμα του καθενός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού λέτε ότι δεν υπήρχε. Δεν είπε ο κ. Βερελής, χθες, ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία σχέση και το κατέθεσε και στον ανακριτή ότι δεν έχει καμία συμμετοχή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κατάθεση ενός μάρτυρα σε μια Εξεταστική Επιτροπή έχει μια συγκεκριμένη αξία. Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα και μάλιστα τόσο γενικόλογα και τόσο επιθετικά και αιχμηρά, έτσι όπως τα αναφέρετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, δεν αποδοκιμάζετε τον κ. Πάγκαλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να κλείσουμε ένα θέμα που έχει μείνει ανοιχτό. Μια απορία δικιά μου σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς. Με αφορμή, λοιπόν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έκλεισε αυτό το θέμα;

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Δεν έκλεισε. Θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικό με αυτό. Ενδιαφέρον άλλων ιδιωτών για άλλες ΔΕΚΟ, υπάρχει αυτή τη στιγμή; Ξέρετε κάτι στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει ενδιαφέρον, ανακοινώνεται κιόλας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την πρόθεση της κ. Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κόμματα μπορούν να δημιουργούνται από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε μέσα στα πλαίσια του νόμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως ενημερωθήκατε από τον κ. Πάγκαλο αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του ότι στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί πως υπάρχει η συμμετοχή του ΚΚΕ στον «Γερμανό», θα ζητήσει συγγνώμη και θα φύγει από την πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς τι έχετε τώρα; Συγκεκριμένο πρόβλημα με τον κ. Πάγκαλο;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω αν ενημερωθήκατε, γιατί είστε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αν ενημερωθήκατε, μήπως θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλαδή αν θα φύγει από την πολιτική;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, θα ζητήσει συγγνώμη και θα φύγει και από την πολιτική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε εκ της θέσεώς σας να διαβεβαιώσετε τους δημοσίους υπαλλήλους που καλούνται να απογραφούν για να υπάρχει ενιαία αρχή πληρωμών, ότι αυτή η διαδικασία δεν θα είναι δικό σας διαπραγματευτικό χαρτί για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που έχετε ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ; Γιατί υπάρχουν τέτοιοι φόβοι και για αυτό το λόγο πολλοί είναι απρόθυμοι και αντιδρούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απρόθυμοι δεν νομίζω να είναι, γιατί ακριβώς από την πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων είχε φορτώσει και είχε καταρρεύσει το κύκλωμα για πολύ ώρα. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε μια υποχρέωση: να δημιουργήσουμε μία ενιαία αρχή πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων. Και επιτέλους να γνωρίζουμε πόσοι πληρώνονται από αυτό το ελληνικό κράτος και το ελληνικό Δημόσιο. Η απογραφή έχει ως μοναδικό σκοπό τη σύσταση της ενιαίας αρχής, ώστε να μάθουμε ποιοι και πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος και κανένας φόβος όπως αυτός που είπατε. Ο λόγος που γίνεται αυτή η απογραφή είναι συγκεκριμένος. Κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά εμείς το κάνουμε τώρα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που μπορεί να έχουν υπογράψει αυτή την ώρα η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ, υπό το πρίσμα και των δηλώσεων Παναγόπουλου που έγιναν σήμερα, που λέει ότι με τη σύμβαση αυτή που υπογράφουν εργαζόμενοι και εργοδοσία, σπάνε ουσιαστικά το Μνημόνιο, διότι προχωρούν σε αυξήσεις που δεν επέτρεπε το Μνημόνιο. Και στο ότι σαφώς έχουμε κατώτερο μισθό διαφορετικό από αυτόν που η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή. Και βεβαίως, σε αντίθεση με το Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ξεκινήσει μία διαδικασία, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, για τη σύνταξη και υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει, και αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος της Πολιτείας, είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο μας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα τηρήσει η κυβέρνηση στον βαθμό που μπορεί, ή που μπορεί να παρέμβει, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν σήμερα εργαζόμενοι και εργοδοσία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει δύο μέρη: τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Εννοείται ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη.

ΣΕΓΚΟΣ: Για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση και να υπογράψει μια Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις που επί της ουσίας θα «παγώνουν» τους μισθούς, για να μην το κάνουν πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ και η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση. Υπάρχουν ξεχωριστοί ρόλοι και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ένα δημοσίευμα αναφέρει για μια υπόγεια ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ του κ. Ρέππα και της κ. Μπιρμπίλη. Υπάρχει ένα θέμα για το χρόνο δημοπράτησης του έργου και για την επέκταση της Αττικής Οδού. Γνωρίζετε αν υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Αλλά, επειδή τα θέματα με τα οποία ασχολείται αυτή η κυβέρνηση είναι πάρα πολλά, το να υπάρχει συνεργασία ή μία διαφορετική άποψη μεταξύ κάποιων υπουργών - εάν υπάρχει, γιατί δεν γνωρίζω σε ποιο θέμα αναφέρεστε- σαφώς και δεν είναι υπόγεια ενδοκυβερνητική έριδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 July 2010 - 18:48:27 UTC