Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 275135672

Έκδοση 1

brf2806

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή ενημέρωση, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την έντονη και απερίφραστη καταδίκη από την πλευρά της κυβέρνησης, της άνανδρης και ύπουλης επίθεσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και φυσικά να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.

Θα ήθελα να τονίσω πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πολίτες τρομοκρατούνται από τέτοιες ύπουλες και ανώνυμες, προς το παρόν, ενέργειες, που στόχο έχουν μόνο τον εκφοβισμό και τη δημιουργία χαοτικών καταστάσεων. Είναι δε κρίμα και ασέβεια προς τους πολίτες, οι έντονες προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι, να προσβάλλονται κατ` αυτό τον τρόπο, εκθέτοντας σε εθνικά κρίσιμες στιγμές τη χώρα. Παρόλα αυτά, η βούληση της κυβέρνησης να πατάξει την εγκληματικότητα, τόσο σε επίπεδο τρομοκρατίας, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας και της καθημερινής ασφάλειας των πολιτών, παραμένει αμείωτη. Και όλοι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι ένοχοι θα βρεθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τις ρυθμίσεις στα εργασιακά. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καθώς αφορά όχι μόνο στις σημερινές γενιές, αλλά κυρίως στις μελλοντικές. Είναι ένα θέμα την επίλυση του οποίου, ούτε μπορούσαμε, ούτε και θέλαμε να κρύψουμε, καθώς η κατάσταση είχε πραγματικά φθάσει σε οριακό σημείο. Με το νέο Ασφαλιστικό βάζουμε τέλος στις συγκυριακές συντεχνιακές λογικές λίγων ισχυρών ομάδων, που διαχρονικά αποβαίνουν σε βάρος των πολλών ασφαλισμένων. Με αίσθηση της ευθύνης μας θέτουμε τις βάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και των Ταμείων, σε βάθος χρόνου. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και υπό το βάρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, διαπραγματευτήκαμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος, παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, στην 64η Σύνοδο των Πρυτάνεων, το σχέδιο για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ήρθε να συμπληρώσει τη συστηματική και μεθοδική προσπάθεια που γίνεται και ξεκίνησε από τη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι πυλώνες των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο Παιδείας είναι καθορισμένες, είναι σημαντικές, όπως είναι η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η αξιολόγηση και η κοινωνική λογοδοσία, η διεθνοποίηση της λειτουργίας τους και η τόνωση της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Η κυβέρνηση πρόκειται να βγει σε έκδοση εντόκου γραμματίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, το επόμενο διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα δανειακό δρόμο. Καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες, έτσι όπως τις έχουμε ρυθμίσει και εάν και όταν κριθεί απαραίτητο, και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας τότε θα δούμε και τα επόμενα βήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορούμαστε ότι αρκετοί βουλευτές του κόμματός σας είναι πολύ διστακτικοί να στηρίξουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία προωθείτε και επιπλέον οι εργαζόμενοι αντιδρούν με την αυριανή πανελλαδική απεργία. Πολλοί κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη δυσκολία και ένα τεστ δοκιμασίας της κυβέρνησης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν όλο αυτό σας ανησυχεί, τόσο για την πορεία αυτού καθ` αυτού του νομοθετήματος, όσο και για το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα σας αναφέρω ότι η κυβέρνηση έχει μάθει να δοκιμάζεται κάθε μέρα. Δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας με τις γνωστές συνθήκες, που να μην εργαζόμαστε σκληρά, με το να μη δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Γι` αυτό ακριβώς εντάσσουμε και στη δράση μας και στην προοπτική που δίνουμε στη χώρα και στην κοινωνία, όλες τις μεγάλες αλλαγές, όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες είναι και αναγκαίες και δεν ήταν και επιλογή μας. Γι` αυτό ακριβώς, αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να εξηγήσουμε στον απλό πολίτη την αναγκαιότητα και το είδος των ρυθμίσεων που προωθούμε, έτσι ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο και κατά το δυνατόν δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, ήμασταν σε οριακό σημείο. Και το οριακό σημείο, με απλά λόγια, είναι ότι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν σε λίγο οι συντάξεις, άρα έπρεπε κάτι να κάνουμε. Συνεπώς αυτή είναι άλλη μια δοκιμασία. Μια δοκιμασία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας για την οποία παλεύουμε και αγωνιζόμαστε ως κυβέρνηση. Δεν μας φοβίζει τίποτα και φυσικά, δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία που έχουμε όλοι μας, ακόμη και εμείς τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά γνωρίζουμε όλοι την αναγκαιότητα αυτών των ρυθμίσεων, καθώς και το δικαιότερο δυνατόν που αυτές προωθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Να προσθέσω κάτι ακόμα. Ναι, εντάξει, αλλά ποιος ο λόγος να προχωρήσετε σε τόσο εκτεταμένες αλλαγές. Για παράδειγμα, δεν σας ζήτησε κανείς να θεσμοθετήσετε απ` ό,τι μάθαμε και διαβάζουμε οι μητέρες ανηλίκων να παίρνουν σύνταξη στα 65. Ενώ σε συνέντευξή του χθες στον κυριακάτικο Τύπο, όσον αφορά τα εργασιακά, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ εδώ κ. Τόμσεν, λέει ότι εμείς δεν ζητήσαμε καμία μείωση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Και το ερώτημα είναι, αφού, λοιπόν, δεν είναι έτσι, γιατί πήγατε σε τόσο εκτεταμένες αλλαγές που δυσκολεύουν μεγάλα στρώματα του ελληνικού λαού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, και το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, δεν μειώνουμε την αποζημίωση στις απολύσεις. Μειώνουμε το χρόνο προειδοποίησης. Ένα χρόνο που ούτως ή άλλως ήταν ανενεργός και δεν εφαρμοζόταν στην πράξη γιατί κανείς εργοδότης δεν προειδοποιούσε 24 μήνες πριν τον υπάλληλό του ότι θα τον απολύσει. Από εκεί και πέρα, εμείς κάναμε τις αλλαγές, σε τέτοια έκταση που επιβαλλόταν να γίνουν, είτε από το μνημόνιο, είτε από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Και φυσικά, επαναλαμβάνω ότι οι αλλαγές αυτές, είναι οι δικαιότερες κατά το δυνατό.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία τους. Αν το κάνουν αυτό και διά της ψήφου τους, αν δεν υπακούσουν στην κομματική πειθαρχία, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δεχθεί εύκολα η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία. Και δεύτερον, αυτή την εβδομάδα συζητείται το Ασφαλιστικό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την επόμενη θα είναι στην Ολομέλεια, οπότε, ας περιμένουμε για να μη μιλάμε με εικασίες και υποθέσεις, ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ψηφοφορία. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει ως κυβέρνηση, είναι να εξηγηθεί στους πάντες, εντός και εκτός Κοινοβουλίου και κυρίως να περάσει στον απλό Έλληνα πολίτη - και ήδη αυτό έχει περάσει, αυτό προσλαμβάνουμε- ότι αυτές οι αλλαγές είναι αναγκαίες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θέμα πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να τεθεί σε περίπτωση διαρροών στην ψήφιση του Ασφαλιστικού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, πρώτα απ` όλα, έτσι ώστε μετά από την έξοδο από την κρίση να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε, προς τον ελληνικό λαό. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος στόχος μας είναι το ξεπέρασμα της κρίσης, ακόμη και μέσα σ` αυτές τις δύσκολες προσπάθειες που κάνουμε. Προσπαθούμε να έχουμε στοιχεία του προγράμματός μας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον ελληνικό λαό να περάσει αυτή την κρίση, όσο το δυνατόν καλύτερα και με καλύτερους και επιεικέστερους όρους. Από εκεί και πέρα, το έργο που μας περιμένει, είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί οι προγραμματικές αλλαγές, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, θα γίνουν. Έχουμε υποχρέωση να τις κάνουμε, προς όφελος του ελληνικού λαού.

ΣΠΑΝΟΥ: Αν αύριο είναι μεγάλη η συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, με ποιο τρόπο θα δείξετε ότι πήρατε το μήνυμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συμμετοχή σε απεργίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού, του Έλληνα πολίτη, του εργαζόμενου. Εμείς, όμως, κάνουμε σταθερά τη δουλειά μας, γιατί πιστεύουμε - και το πιστεύουμε βαθιά- πως ό,τι κάνουμε είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Και αυτό θα αποδειχθεί και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τίθεται θέμα αλλαγών στη συζήτηση, αυτή την εβδομάδα ή πρόκειται για το τελικό κείμενο της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά;

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, για τα εργασιακά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ότι υπάρχει ένα περιθώριο έτσι ώστε να υπάρξει, εντέλει, σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους. Εμείς, είμαστε διατεθειμένοι ως κυβέρνηση να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, προς όφελος του απλού Έλληνα πολίτη, εφόσον φυσικά είναι συμβατές με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος. Από κει και πέρα, μπαίνει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου και εκεί γίνεται συζήτηση. Και φυσικά, εάν οι βουλευτές σε αυτή την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προτείνουν αλλαγές που είναι βελτιωτικές και συμβατές, θα γίνουν δεκτές και φυσικά υπάρχει και η Ολομέλεια, η οποία εντέλει και θα αποφασίσει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μιλήσαμε για πρόωρες εκλογές. Μιλήσαμε για τις αντιδράσεις των στελεχών της κυβέρνησης. Θα ήθελα να ήξερα, εάν μεθαύριο, στην ψήφιση του νομοσχεδίου, υπάρξουν πραγματικά διαρροές μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ικανές να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει όμηρος αυτών των διαρροών από όπου και αν προέρχονται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη - και το δείχνει όλους αυτούς τους μήνες που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας - να τραβήξει μέχρι τέλους αυτές τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε στον ελληνικό λαό για τη σωτηρία της χώρας. Δυστυχώς, είναι γνωστό σε ποια κατάσταση καταστροφής μας είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινήσαμε με δύσκολες συνθήκες και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν και για τίποτε. Αυτή είναι μια άποψη που ούτως ή άλλως συμμερίζεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι μια άποψη που έχει περάσει -κατά την άποψή μας- και στην ελληνική κοινωνία.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Επειδή, κακά τα ψέματα, οι πολίτες θα αναγκαστούν να υποστούν κάποιες σκληρές αποφάσεις...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και επώδυνες, το έχουμε πει και εμείς.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: ... θα έχουν τη δυνατότητα κάποια στιγμή να μάθουν ακριβώς τι ζητήθηκε από την τρόικα και τι τελικά έγινε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η κυβέρνησή μας, ούτως ή άλλως, έχει αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό εξαιρετικής προτεραιότητας. Και φυσικά, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου με κάποια λογικά, φυσικά, στοιχεία, ότι εμείς, πρώτον, κάναμε περισσότερα από ό,τι μας είχε ζητηθεί και δεύτερον, περισσότερα από όσα χρειαζόταν να γίνουν, έτσι ώστε να είναι πιο επώδυνες οι αλλαγές που γίνονται για το Έλληνα πολίτη. Θέλω να πω ότι περιοριστήκαμε στις αναγκαίες επώδυνες αλλαγές και προβήκαμε στο μάξιμουμ των επιλογών που είχαμε, έτσι ώστε αυτό το σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάντως και στο παρελθόν, όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν ότι η κυβέρνηση τους έφερε ένα έτοιμο σχέδιο και επί της ουσίας δεν ζήτησαν τίποτα. Η κυβέρνηση όλα τα είχε ήδη σχεδιασμένα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το μνημόνιο, όπως γνωρίζετε, είναι ένα σύμφωνο μεταξύ των δανειστών μας και της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό που λέτε, είναι ακριβώς αυτό που έρχεται προς επίρρωση ότι δεν κάνουμε ό,τι μας λέει η τρόικα -όπως φημολογείται και υπάρχει ένας τέτοιος ισχυρισμός που, ούτως ή άλλως, είναι ανυπόστατος- αλλά είναι αλλαγές που δρομολογήσαμε εμείς στο πλαίσιο, βεβαίως, της συμφωνίας που κάναμε για να τύχουμε του δανεισμού. Είναι γνωστό ότι πολλές από τις αλλαγές που γίνονται δεν ήταν επιλογή μας. Η επιλογή μας ήταν να υπάρχει δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που να προστατεύει τον απλό Έλληνα πολίτη. Από κει και πέρα, όμως, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία με τους δανειστές μας, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια δόση από το δάνειο που ήταν αναγκαίο, έπρεπε να προσαρμοστούμε και σε υποδείξεις. Εμείς αυτό κάνουμε και τίποτε παραπέρα. Αλλά, επειδή δεν θέλουμε νομοθετήματα, τα οποία δεν θα στέκουν στο χρόνο και απλώς θα είναι για να πάρουμε κάποιο δάνειο, γι` αυτό ακριβώς γίνεται αυτή η σοβαρή δουλειά στο ασφαλιστικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι επιτέλους θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και εφόσον ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που περνάμε, θα μπορεί να γίνονται και βελτιωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να επωφελείται από αυτές ο απλός Έλληνας πολίτης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ούτως ή άλλως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει λίγο έως πολύ πειστεί, εφόσον έχουμε διαρροές μόνο επί του συγκεκριμένου άρθρου, ποια είναι η διαδικασία που συνεχίζεται μετά από αυτό; Εάν υπάρξουν αρκετές διαρροές επί του συγκεκριμένου άρθρου, ενώ έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό. Μετά, τι γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας αφήσουμε τα πράγματα να έρθουν στην ώρα τους. Ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί αυτό που κάνουμε να μιλάμε υποθετικά για διαρροές, είναι ακριβώς η άλλη άκρη, η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι θα κάνουν. Οι βουλευτές - το έχω πει πολλές φορές - έχουν την αυτονομία τους, εκφράζουν την αγωνία τους, έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αλλαγών που έχουμε δρομολογήσει. Άρα, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για το τι θα ψηφιστεί από τους βουλευτές, νομίζω ότι δεν βοηθά καθόλου την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς κάνατε τις επιλογές σας και τραβάτε το πρόγραμμά σας, μας είπατε και ότι θα συνεχίσετε να καταθέτετε τις αλλαγές. Την ίδια ώρα, όμως, στο πολιτικό σκηνικό έχουμε και άλλες ανακατατάξεις. Η Νέα Δημοκρατία έκανε το συνέδριό της, ο κ. Σαμαράς πια έχει βάλει τη δική του σφραγίδα και τυπικά. Είναι πια η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά. Η ανανεωτική πτέρυγα που έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ του Συνασπισμού προχωρά στη συγκρότηση ενός δικού της φορέα. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ ορισμένα στελέχη ζητούν και αποστασιοποιούνται, εν πάση περιπτώσει, από αυτές τις επιλογές. Όλες αυτές οι εξελίξεις, πώς τις εκτιμά η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πώς τις εκτιμά θεωρητικά ή πώς τις εκτιμά και αναλόγως...

ΜΙΧΑΗΛ: Πολιτικά. Από το ότι ο κ. Σαμαράς πια κάνει το δικό του «μαγαζί» με το δικό του τρόπο ή ότι ήταν το δικό τους από την άλλη μεριά, μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε διεργασίες. Όλο αυτό το πράγμα δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Εσάς, σας απασχολεί; Πώς το εκτιμάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς, αυτό που μας απασχολεί είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο που είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ένα έργο το οποίο είναι πάρα πολύ βαρύ και υπεύθυνο και αυτό κάνουμε. Από κει και πέρα, οι πολιτικές ανακατατάξεις που γίνονται είναι αντανάκλαση των ζυμώσεων και των αναγκών της ίδιας της κοινωνίας. Εάν πραγματικά οι πολιτικές ανακατατάξεις και σε επίπεδο κομμάτων είναι γνήσια ανάγκη της κοινωνίας, αυτό θα το δείξει η πορεία αυτών των σχηματισμών και το ίδιο το μέλλον.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, ωστόσο, τον Πρωθυπουργό χθες ότι κάνει τις αλλαγές, παίρνει τα μέτρα κλαψουρίζοντας. Υπάρχει κάποια απάντηση σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως κυβέρνηση απαντήσαμε, χθες με δήλωση μου, στα όσα είπε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο. Μια ομιλία, η οποία δείχνει τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας, από εδώ και πέρα, και η οποία δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι αισιόδοξη για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Την κρίση, την έχουμε όλοι μας. Μπορούμε να κατανοήσουμε εάν ένα κόμμα έχει πολιτική πρόταση, εάν έχει στρατηγική ή εάν βλέπει ως στρατηγική απλώς την απαλλαγή από το μνημόνιο - αυτό είναι κάτι πρωτοφανές- και τι προοπτική δίνει στη χώρα. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε, ακόμη και αυτή τη στιγμή, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι μας να πάμε τη χώρα μας μπροστά. Ειδικότερα εκείνες οι δυνάμεις, όπως η Νέα Δημοκρατία, που έφθασαν σε αυτό το άσχημο σημείο τη χώρα, έχουν ακόμη περισσότερη ευθύνη να «βάλουν πλάτη», έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και από κει και πέρα, να γίνουν οι συζητήσεις για το πολιτικό όραμα της χώρας μας. Αυτό, όποιος το κατανοεί, το δείχνει κιόλας και το αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διερωτώμαι πού πήγαν οι εκκλήσεις περί συναίνεσης που είχαμε ακούσει στις αρχές της θητείας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις ακούσατε και πριν από λίγο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Δεν βλέπουμε το αρχικό αποτέλεσμα. Και θέλω να ρωτήσω αν επιρρίπτετε τη συγκεκριμένη εξέλιξη - γιατί η πολιτική συναίνεση προφανώς παραπέμπεται στις πολιτικές καλένδες - μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εσείς δεν έχετε κάποιο μερίδιο ευθύνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε τη χώρα, στο πλαίσιο που θέτουμε ως υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ζητάμε συναίνεση, όχι ανοχή. Αλλά συναίνεση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι προτάσεις μας, τα νομοθετήματά μας και οι πρακτικές μας. Το θέμα όμως είναι εάν κάποιος πολιτικός χώρος είναι πρόθυμος να δώσει αυτή τη συναίνεση. Και φυσικά οι πρακτικές όλων των πολιτικών κομμάτων κρίνονται στο τέλος από τον ελληνικό λαό.

ΧΥΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μια γενική ερώτηση. Σας άκουσα προ ολίγου να λέτε ότι έχετε αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό. Εγώ έχω την εξής απορία. Με ποιους ακριβώς διαβουλεύεστε κ. Εκπρόσωπε; Διαβουλεύεστε με την κοινωνία; Και ένα δεύτερο ερώτημα : Μιλάτε συνεχώς για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κάποιος ας δεχθεί (δεν ακούγεται ) ότι μετά τις αλλαγές που θα κάνετε, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι βιώσιμο. Μήπως όμως αυτό το ασφαλιστικό σύστημα θα κάνει το βίο αβίωτο των πολιτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαβούλευση γίνεται με όλους. Γίνεται με την ίδια την κοινωνία, τους θεσμούς που εκφράζουν την κοινωνία, με τους πολιτικούς φορείς, με τα κόμματα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Και φυσικά εμείς υιοθετήσαμε και τη διαβούλευση μέσω του διαδικτύου, όπου υπάρχει άμεση διαβούλευση για κάθε Έλληνα πολίτη. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ποιότητα ζωής και για καλό βιώσιμο επίπεδο του απλού Έλληνα πολίτη, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επαναλαμβάνω ότι αν δεν προβούμε σε αυτές τις αλλαγές τις οποίες κάνουμε αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις. Αυτό είναι δεδομένο. Όποιος το ξεχνάει είναι δικό του ζήτημα. Εμείς ενδιαφερόμαστε στο να υπάρχει καλή ποιότητα ζωής για τον Έλληνα πολίτη και ειδικά όταν συνταξιοδοτηθεί. Όμως, έχουμε συγκεκριμένες συνθήκες πάνω στις οποίες εργαζόμαστε. Υπάρχουν συγκεκριμένες συγκυρίες, γι αυτό είπα και προηγουμένως ότι πρώτο μέλημά μας είναι να ξεπεράσουμε τη κρίση με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Και από κει και πέρα θα μπορούμε να μιλάμε και για βελτιώσεις προκειμένου η ζωή του Έλληνα πολίτη να είναι καλύτερη. Και φυσικά, εμείς δίνουμε προοπτική στο μέλλον της χώρας μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή σήμερα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ολοκληρώνεται η διαδικασία της επιτροπής για το Βατοπέδι, μιας και έχουμε την ψηφοφορία για την προκαταρτική, θα ήθελα να μας πείτε: εφόσον έχει ψηφιστεί ήδη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, πότε θα είναι αυτή και αν περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι την Εξεταστική για την οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα της Βουλής και το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για τη σύσταση και λειτουργία των Επιτροπών. Θα ανακοινωθεί αρμοδίως από τη Βουλή.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας την Παρασκευή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 June 2010 - 11:44:57 UTC