Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-06-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 272799072

Έκδοση 1

brf1406

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, εργαστεί σκληρά για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης και η οικονομική συγκυρία που έπληξε την ευάλωτη οικονομία της χώρας, μας έφεραν αντιμέτωπους με τον κακό μας εαυτό του παρελθόντος.

Κληθήκαμε να λάβουμε εξαιρετικά δύσκολες, επίπονες αλλά και ζωτικής σημασίας, κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αποφάσεις. Δεν διστάσαμε στιγμή να τις λάβουμε, αψηφώντας αυτό που παραδοσιακά ονομάζουμε «πολιτικό κόστος», μπροστά στις προκλήσεις και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Ανοίγουμε κρίσιμα ζητήματα, που έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη και αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλώς «κρύψει κάτω από το χαλί». Παθογένειες που έχουν σχέση με το κράτος, τη διοίκηση, την οικονομία.

Σήμερα, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είμαστε σε θέση βάσει στοιχείων να μπορούμε ελαφρώς να αισιοδοξούμε. Γνωρίζουμε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 40%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό πεντάμηνο, ενώ και τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Είμαστε μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει.

Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Δεν μπορούμε, όμως, και δεν πρέπει να στεκόμαστε εκεί. Εργαζόμαστε καθημερινά για να χτίσουμε ένα κράτος δικαίου που σέβεται και προστατεύει τον πολίτη. Ένα κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ένα κράτος δομημένο σε απλούς κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς είστε ελαφρώς αισιόδοξοι και πώς μειώθηκε το έλλειμμα κύριε Εκπρόσωπε, αφ` ης στιγμής δεν πληρώνετε καν, δεν επιστρέφετε το φόρο στις επιχειρήσεις και αφού έχουν σταματήσει οι δημόσιες επενδύσεις; Δεν είναι πλασματική αυτή η μείωση του ελλείμματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι πλασματική γιατί, αυτό που λέτε ότι δεν επιστρέφουμε το Φ.Π.Α. έχει άλλες διαστάσεις, απ` ό,τι έχει αναδειχθεί. Εμείς ελέγχουμε, διενεργούμε τους ελέγχους και δεν υπάρχει κανένα «πάγωμα» στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ως προς την επιστροφή του. Δεν μπορούμε, όμως, χωρίς έλεγχο, να επιστρέφεται ο Φ.Π.Α., ειδικά σε αυτούς τους καιρούς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και στις δημόσιες επενδύσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο στην οικονομική μας πολιτική. Έχουμε ζυγίσει και έχουμε μετρήσει όλες τις παραμέτρους και βάσει αυτού του σχεδίου προχωράμε.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, όταν είναι αντιπολίτευση και τους ρωτάει κανείς, από πού θα βρείτε τα λεφτά, το πρώτο που λένε, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εν τούτοις, τα έσοδα, όπως και εσείς γνωρίζετε, υστερούν. Είστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα απόδοση, στον τομέα αυτό εννοώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 8% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και φυσικά, υπάρχει και μια προοπτική την οποία δημιουργούμε, γνωρίζοντας μάλιστα και το κλίμα το οποίο υπάρχει στην αγορά. Σε εκείνο, όμως, που θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, είναι το να δημιουργήσουμε εκείνους τους θεσμούς και εκείνο το περιβάλλον, έτσι ώστε να καταλαμβάνεται η φορολογητέα ύλη, να διερευνάται και να αποδίδονται οι φόροι, όπως και όποτε πρέπει να αποδοθούν. Και το λέω αυτό συγκεκριμένα, γιατί όλα τα εργαλεία που είχε στο χέρι το κράτος, σε προηγούμενα χρονικά διαστήματα -και αναφέρομαι κατά πολύ περισσότερο στην προηγούμενη κυβέρνηση- ήταν ανενεργά. Είχαν σταματήσει να λειτουργούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Υπήρχε ένα κλίμα ασυδοσίας, έτσι ώστε ο πολίτης και να μη δηλώνει τα φορολογικά του εισοδήματα, αλλά και να μην ελέγχεται. Και γι` αυτό ακριβώς το λόγο φθάσαμε μέχρι εδώ. Ένας από τους λόγους, είναι αυτός.

Εμείς δημιουργούμε μηχανισμούς που ελέγχουν τα εισοδήματα, που να εισπράττουν τα εισοδήματα τα οποία διερευνώνται πριν. Και ένα πολύ σημαντικό, επί τη ευκαιρία να σας αναφέρω, είναι και το έργο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και το πιο σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τις διασταυρώσεις. Όλα αυτά γίνονται εφόσον υπάρχει η βούληση και σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει η βούληση.

ΜΙΧΑΗΛ: Και επειδή η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, από σήμερα, λοιπόν, είναι εδώ το τριμελές κλιμάκιο των διεθνών οργανισμών οι οποίοι μας έχουν δανείσει και ξεκινούν τις επαφές τους με τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τι ελπίζετε να βγει από αυτό τον έλεγχο; Τι περιμένετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το τριμελές κλιμάκιο που βρίσκεται εδώ, όντως θα κάνει τις επαφές και τις συνεργασίες που έχει ήδη δρομολογήσει, με σκοπό να συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση για το πού βρισκόμαστε και αν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Εμείς έχουμε να αντιτάξουμε εδώ, έχουμε να προβάλουμε ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και σε κάποιες περιπτώσεις είμαστε και πάνω από τους στόχους. Άρα, πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα είναι έκθεση η οποία επιβεβαιώνει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Καρδιά αυτής της προσπάθειας, σε αυτή τη φάση, φαίνεται να είναι το Ασφαλιστικό. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω, πρώτον: Εάν τα όσα γράφονται και λέγονται γύρω από το Ασφαλιστικό είναι αυτά στα οποία έχετε καταλήξει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεύτερον: Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι διαπραγματευτικό όπλο της, οι αντιδράσεις συνδικάτων και κοινωνικών φορέων για το Ασφαλιστικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς στο Ασφαλιστικό κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, μια δουλειά η οποία έχει να κάνει, όχι απλώς με τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά με την εδραίωση ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα κατοχυρώνει τη συνταξιοδότηση των παρόντων και των μελλοντικών γενεών. Και αυτό ήταν το πρώτο μέλημά μας, γιατί εάν δεν ανοίγαμε το Ασφαλιστικό, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ασφαλιστικό σύστημα από εδώ και πέρα. Στις 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους εταίρους και όποιες αλλαγές γίνουν, θα γίνουν με προεδρικά διατάγματα. Και φυσικά, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε περίπου προς το τέλος Ιουνίου να κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιέχει και όλες τις περαιτέρω ρυθμίσεις. Το δεύτερο ερώτημά σας, φυσικά, δεν μπορεί να απαντηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν μπορεί να απαντηθεί διότι, αν για παράδειγμα, η τρόικα βλέπει ότι είναι συνεχώς στο δρόμο κοινωνικοί φορείς, η κυβέρνηση θα μπορούσε, λοιπόν, να πει πως ότι μας ζητάτε μπορεί να το αφαιρείτε σωστά, αλλά υπάρχει μια κοινωνία από κάτω που δεν θα το δεχθεί. (Δεν ακούγεται) ή αντιστρόφως να πει ότι εγώ αδιαφορώ και το κάνω. Δεν ξέρω πως θα το χειριστεί. Αυτό ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η υπόδειξή σας είναι πολύ ωραία και θεμιτή και μπορούμε να τη λάβουμε υπόψη.

ΣΠΑΝΟΥ: Μια διευκρίνιση επ` αυτού: Όταν λέτε ότι οι αλλαγές θα γίνουν με προεδρικά διατάγματα, τι ακριβώς εννοείτε; Θα είναι, δηλαδή, εκτός νομοσχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν υπάρξουν αλλαγές, σε πολλά νομοσχέδια προβλέπονται ρυθμίσεις που προσδιορίζονται με προεδρικά διατάγματα. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχουμε, θα έχουμε όλες τις ρυθμίσεις. Εάν χρειαστούν κάποιες αλλαγές, θα γίνουν με προεδρικά διατάγματα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Είπατε ότι η τρόικα θα κάνει τις επαφές της και θα συντάξει μια έκθεση στην οποία θα αναφέρει αν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Είστε ικανοποιημένοι ως κυβέρνηση, όπως είπατε, από τα έσοδα και την πορεία του ελλείμματος, μπορείτε, λοιπόν, να αποκλείσετε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει, με βάση τις αποφάσεις που λάβαμε, βλέπουμε αυτό το πρόγραμμα να υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Είμαστε - επαναλαμβάνω- μέσα στους στόχους μας. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Άρα, δεν τίθεται σκέψη και συζήτηση για νέα μέτρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Λέτε ότι είστε μέσα στους στόχους, αλλά το 8% δεν είναι ο στόχος που βάλατε για την αύξηση των εσόδων. Ο στόχος είναι, αν θυμάμαι καλά, 14%. Αυτό αμέσως δημιουργεί μια «τρύπα» κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ, ίσως. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπιστεί αυτή η τρύπα, αν όχι με νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει ότι σε αυτό το 8% δεν έχουν υπολογιστεί συγκεκριμένες παράμετροι, όπως είναι η αύξηση του Φ.Π.Α., το ΕΤΑΚ, οι μειώσεις των αποδοχών και άλλες παράμετροι, που όταν συνυπολογιστούν θα μας φέρουν στο στόχο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δύο ερωτήσεις θα ήθελα να σας κάνω. Η πρώτη αφορά τα νοσοκομεία και αν υιοθετεί η κυβέρνηση τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας, που είπε ότι οι προμηθευτές εκβιάζουν για όλο αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, τα οποία είναι προ της κατάρρευσης. Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, είναι αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τι γίνεται. Να μας ξεκαθαρίσετε ποιο είναι το σκηνικό και τι απαντάτε στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καλεί τον Πρωθυπουργό στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας για τα νοσοκομεία, είναι μια κατάσταση που σαφώς μας ενδιαφέρει. Είναι μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο. Είναι γνωστές οι τεράστιες «μαύρες τρύπες» που υπάρχουν στα νοσοκομεία, με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες που παρέχονται, οι οποίες φυσικά δεν είναι και οι καλύτερες. Από κει και πέρα, εμείς από την προηγούμενη κυβέρνηση βρήκαμε ένα τεράστιο χρέος προς τους προμηθευτές, συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ, που αφορά ειδικά στους προμηθευτές. Στα τέλη Δεκεμβρίου αποχρεώσαμε τα 1,2 δισ. Και έχουν απομείνει 5 δισ. Όπως είναι λογικό, ζητήσαμε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός και μάλιστα σε κάθε διακανονισμό υπάρχει και μια έκπτωση περίπου 15% και ίσως λίγο παραπάνω. Αυτή η έκπτωση ήταν λογική. Είναι έκπτωση θεμιτή και μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς το βασικό, ότι δηλαδή τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία και μπορούμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και στη δημόσια περίθαλψη. Άρα, εμείς έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τα οικονομικά του ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζοντας συγχρόνως και την παροχή της δημόσιας υγείας. Από κει και πέρα, κάποιοι προμηθευτές δεν συμφωνούν με αυτό το διακανονισμό και αντιδρούν, ειδικά τώρα που εμείς είπαμε ότι τιμολογούμε ξανά και υπό-τιμολογούμε τα φάρμακα και θέλουμε να βάλουμε τάξη στις προμήθειες.

Από κει και πέρα, όμως, καθένας προασπίζει τα συμφέροντά του. Εμείς διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έχουμε χρέος να κάνουμε. Δεν σταματάμε τη συζήτηση με τους προμηθευτές. Να σας ενημερώσω ότι σήμερα, στις 4 η ώρα, υπάρχει μια συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών με τους προμηθευτές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που ελπίζουμε ότι θα είναι τέτοια, έτσι ώστε να συνεχίσει η ομαλή ροή των υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Είναι χρέος μας να τα κάνουμε όλα αυτά. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες. Γνωρίζουμε και τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν οι προμηθευτές και ελπίζουμε ότι θα λήξει σύντομα όλη αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία.

Όσον αφορά στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες δηλώσεις και από τη ρωσική, αλλά και από τη βουλγαρική πλευρά. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε να λειτουργήσει αυτό το έργο. Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να το λειτουργήσουμε, εφόσον βέβαια βρεθεί λύση με τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σας κατηγορεί, όμως, η Νέα Δημοκρατία πως από την ώρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα, τα νοσοκομεία κατέρρευσαν, μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων. Μάλιστα, καταλογίζει και προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό, καθώς λέει ότι η ετήσια πρόγνωση προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800.000.000 ευρώ και έχουμε φθάσει στο 1 δις. Τι απαντάτε στη Νέα Δημοκρατία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η Νέα Δημοκρατία μας κληροδότησε ένα χρέος 6,2 δις ευρώ. Αυτό το χρέος προς τους προμηθευτές είναι ακριβώς αυτό που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία. Θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων.

Ως προς το προσωπικό, είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις του δημόσιου τομέα που έχουν εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων. Δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και προσπαθούμε μέσα στα πολύ στενά όρια της σημερινής οικονομίας να έχουμε την υγεία σε προτεραιότητα, επειδή είναι το πρώτιστο αγαθό. Εμείς προσπαθούμε ακριβώς να θεραπεύσουμε και τις χρόνιες παθογένειες αλλά και την απαράδεκτη και εγκληματική διαχείριση του συστήματος υγείας από τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΕΓΚΟΣ: Για να επανέλθω λίγο στα νοσοκομεία. Αν οι ελεγκτές της τρόικα ζητήσουν νέες περικοπές και στα νοσοκομεία, θα τηρήσετε τα συμφωνηθέντα και τις δεσμεύσεις σας, όπως έχετε πει κατ` επανάληψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Περικοπές που έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού, εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε. Αλλά, επειδή γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες από τη δημόσια υγεία, το θέμα είναι να εξορθολογήσουμε τη δημόσια υγεία και να σταματήσουμε αυτό το ¨πάρτι¨ που γινόταν στο ΕΣΥ. Και εμείς το σταματάμε με τις ενέργειές μας σήμερα. Και αυτό, είναι θέμα κοινής λογικής. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρχε μια τεράστια σπατάλη. Υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται ότι προσπαθούμε να κάνουμε εξοικονόμηση στην παροχή υπηρεσιών και με καλύτερο αποτέλεσμα. Άρα, δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τις εικόνες ντροπής που είδαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο στη γέφυρα του πλωτού μουσείου Αβέρωφ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει εκδώσει σήμερα σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είχε ενημερωθεί ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση των «Ποσειδωνίων 2010», τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ναυτιλιακή εταιρεία και γι` αυτό δόθηκε η άδεια διοργάνωσης για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ήδη έχουν ζητηθεί από τους αρμόδιους να δοθούν έγγραφες εξηγήσεις. Φυσικά έχει ενδιαφερθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Παρόλα αυτά, όμως, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα, η καλύτερη έρευνα είναι οι φωτογραφίες, τα ντοκουμέντα, τα οποία δείχνουν τι ακριβώς έγινε. Δηλαδή, δεν προϋποθέτει αυτό το πράγμα τουλάχιστον μια ευθιξία από τους καθ` ύλην αρμόδιους ώστε να παραιτηθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να παραιτηθεί κάποιος ή να ζητηθεί η παραίτησή του θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Και φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που είπατε. Αλλά η έρευνα είναι σε διαδικασία και πολύ σύντομα θα υπάρχουν και αποφάσεις επ` αυτής.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τις ελλείψεις που είδαμε για τα νοσοκομεία σε επίπεδο του υλικού, υπάρχουν και χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες των γιατρών. Θα κάνει κάτι με αυτό η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη η κυβέρνηση και η υπουργός Υγείας ασχολούνται με την καταβολή των εφημεριών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι χρέη που υπάρχουν. Είναι αντιληπτό ότι οι σημερινές δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με το δέοντα τρόπο και φυσικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι εφημερίες θα πρέπει να πληρωθούν και ήδη άρχισαν να καταβάλλονται.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, πριν, ότι θα υπάρξουν προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν το υπάρχον νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Αυτά τα προεδρικά διατάγματα θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που θα γίνει με την τρόικα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα προεδρικά διατάγματα, αν υπάρξουν, θα είναι προς συμπλήρωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όπου απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο, προεδρικό διάταγμα. Τα συμφωνηθέντα και αυτά που θα περιέχονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα είναι σαφή από τη πρώτη στιγμή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουν να κάνουν, όμως, σε σχέση με την τρόικα, με τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν αυτό το διάστημα με τον υπουργό Εργασίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ακολουθεί μία διαδικασία. Από τη διαβούλευση μέχρι τη ψήφισή του, την υλοποίησή του. Όλα όσα περιέχονται σε αυτή τη διαδικασία, θα εμπεριέχονται και σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ΄ αυτού. Τι νόημα έχει το νομοσχέδιο, αφού «καραδοκούν» τα προεδρικά διατάγματα και για να μην σας καταλογίσουμε ότι το κάνετε εκ του πονηρού, με την έννοια να βάλετε κάποιους πιο μαλακούς όρους στο νομοσχέδιο και μετά να έρθει το προεδρικό διάταγμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν γίνεται νομικά και για αυτό δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και δεν μπορούμε να λέμε άλλα στο νομοσχέδιο και άλλα στα προεδρικά διατάγματα. Το Ασφαλιστικό είναι ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, στο οποίο οτιδήποτε προσπαθεί να προστεθεί ή να υπονοηθεί δεν έχει νόημα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Σας ικανοποιεί η απάντηση που έδωσε ο νέος επικεφαλής της Siemens στην επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας σχετικά με το θέμα των «μαύρων» ταμείων της Siemens; Και αν πιστεύετε ότι θα δοθούν νέα στοιχεία που θα βοηθήσουν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όπως είχαμε υποχρέωση, ζητήσαμε από τη Siemens - μία εταιρία που εμπλέκεται με το γνωστό τρόπο σε όλα αυτά τα οποία συζητούνται και εξετάζονται από την Εξεταστική Επιτροπή - με επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού προς τη Siemens Ελλάδος, αλλά και Γερμανίας προκειμένου να υπάρχει και μία νέα σχέση με την εταιρία. Ήδη, η Siemens Ελλάδος απάντησε και στην επιστολή της αναφέρει ότι θα συμβάλλει στη πλήρη διερεύνηση των σημαντικών θεμάτων τα οποία συζητούνται. Αυτά αναφέρονται στην επιστολή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε για νέα σχέση με τη Siemens, με την εταιρία. Θα υπάρξουν, για παράδειγμα, κάποιες κυρώσεις, αν θεωρήσει η κυβέρνηση ότι η Siemens δεν ενημερώνει επαρκώς και δεν συνεργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως πρέπει να συνεργαστεί; Θα υπάρξουν, για παράδειγμα, κυρώσεις σε σχέση με διαγωνισμούς και τη συμμετοχή της εταιρίας ή κάτι άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό το τι έγινε με τη Siemens. Τα μαθαίνουμε ημέρα με την ημέρα, προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή και φυσικά για όλα υπάρχουν οι συνέπειες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Την επιστολή προς την Siemens Γερμανίας, θα τη δημοσιοποιήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα φροντίσω να δημοσιοποιηθεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 June 2010 - 7:34:50 UTC