Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 263193583

Έκδοση 1

brf2004

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για τους πολίτες της χώρας. Από την αρχή της θητείας μας υπήρξαμε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες, χωρίς να ωραιοποιούμε ή να στρογγυλοποιούμε καταστάσεις. Αποκαλύψαμε αμέσως πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα, πόσο ρευστό και καθημερινά μεταβαλλόμενο είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε.

Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά αναγκαίες, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Προωθούμε κρίσιμες αλλαγές και δεν αρκούμαστε σε πρόσκαιρα, μικροκομματικής λογικής, ημίμετρα που ίσως θα ήταν αρεστά, αλλά θα υποθήκευαν το μέλλον της χώρας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τους πολίτες πλήρως και για τα πάντα. Είπαμε την πλήρη αλήθεια και έτσι θα συνεχίσουμε.

Υπάρχουν, όμως, ευκαιρίες μέσα στην κρίση, τις οποίες δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν. Ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, για αναδιανεμητική λογική και τελικά για ένα καλύτερο ποιοτικό, διαφανές και ανθρωποκεντρικό κράτος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με σταθερά βήματα και καλούμε τους πολίτες να είναι αρωγοί και καταλύτες της κοινής μας προσπάθειας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, χθες εντοπίστηκε ένα διαμέρισμα -γιάφκα στην Κυψέλη, με όπλα και εκρηκτικά. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αστυνομικές Αρχές εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά για την εξάρθρωση αυτού του εγκληματικού φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Ακόμη, θα μου επιτρέψετε να μείνω λίγο στις εξαγγελίες της υπουργού Υγείας, σχετικά με το ότι επιτέλους μπαίνει τάξη στον τομέα των προμηθειών, με μια σειρά κινήσεων και δημιουργία πρατηρίου τιμών για τα υλικά που προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως και η καθιέρωση υποχρέωσης, πλέον, των ιδιωτικών νοσοκομείων να διατηρούν φαρμακείο με μικρότερη συνολική επιβάρυνση στα ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, καταργούμε το Προεδρικό Διάταγμα που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αιφνιδιαστικά - δύο ημέρες νομίζω πριν τις εκλογές- έδινε την ευκαιρία σε διαγνωστικά κέντρα, να ιδρύονται, να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και μάλιστα χωρίς ποσοστό ιατρικής συμμετοχής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση, κατ` αρχήν, την εκτίμηση ότι πια είναι θέμα χρόνου να υποβάλει την αίτηση για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση παίρνει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, όταν και αν χρειάζονται, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, φυσικά και με όρους κοινωνίας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίζουμε, με όλες τις ενέργειές μας, και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή. Από κει και πέρα, εμείς συζητάμε, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, για να είναι έτοιμος όταν και αν τον χρειαστούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι δεν έχετε υποβάλει την αίτηση, αλλά εργάζεστε, όπως λέτε, για να είναι πάντα έτοιμος, δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο δεν βοηθάει ούτε την οικονομία να περπατήσει, δημιουργεί μια ανησυχία στον κόσμο για το τι μπορεί να σημαίνει ενεργοποίηση του μηχανισμού, ειδικά με την παρουσία των ανθρώπων του ΔΝΤ εδώ και επιπλέον παρατείνει μια κατάσταση, η οποία δεν φαίνεται να τελειώνει. Όλο αυτό το κλίμα, σας προβληματίζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ενεργούμε με πλήρη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα. Και γι` αυτό ακριβώς, χωρίς να έχουμε υποβάλει αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού - αυτό θα το κάνουμε εάν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί- θέλουμε αυτοί οι όροι να είναι οι πιο ξεκάθαροι, έτσι ώστε εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων με ποιους όρους θα τον ενεργοποιήσουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, σήμερα είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από το μηχανισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με τα spreads στα 4,70, λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το γνωρίζουμε. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Όταν και αν χρειαστεί, θα τον ενεργοποιήσουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση, δηλαδή, να βγει να δανειστεί με αυτά τα επιτόκια στις αγορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, σας είπα, εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Και γι` αυτό ακριβώς κάνουμε όλον αυτόν τον αγώνα δρόμου, όλους αυτούς τους μήνες, προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες δανεισμού για τη χώρα μας, οι οποίες θα είναι συνθήκες ενός δίκαιου και βιώσιμου δανεισμού. Γιατί ο δανεισμός, επαναλαμβάνω, είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά και να κάνουμε τις αλλαγές στη χώρα μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κόκκινες γραμμές υπάρχουν, όσον αφορά το ΔΝΤ; Δηλαδή, όσον αφορά τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, στις συντάξεις, όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κόκκινες γραμμές; Η μόνη κόκκινη γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον της χώρας. Εμείς, ακριβώς αυτό κάνουμε με τους όρους τους οποίους θα συζητήσουμε και με την προετοιμασία που κάνουμε. Να προασπίζουμε το συμφέρον της χώρας και τίποτε άλλο. Και φυσικά, να επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως: με όρους κοινωνίας. Την κοινωνική συνοχή δεν την διαπραγματευόμαστε. Θέλουμε να υπάρχει σκοπός και υπάρχει στόχευση γι` αυτό το δανεισμό που τον θεωρούμε απλώς ένα εργαλείο.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι θα κάνετε χρήση του μηχανισμού όταν και αν χρειαστεί, παρά το γεγονός ότι τα spreads είναι στα ύψη. Και αυτό μοιάζει λιγάκι αντιφατικό. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει κάποιον προβληματισμό, όσον αφορά αυτό που κυοφορείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια επανεξέταση ώστε ο μηχανισμός αυτός να μην έχει και το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα επαναλάβω αυτό που έχουμε πει πολλές φορές. Η συμμετοχή, έστω και αυτή η εν μέρει συμμετοχή, του ΔΝΤ δεν ήταν δική μας επιλογή. Δεν ήταν καν δική μας πρόταση και φυσικά δεν αποφασίσαμε εμείς μόνοι μας. Αποφάσισε το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, με τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις, με τη συγκεκριμένη ιδεολογία που έχουν. Εμείς, είχαμε μια διαφορετική πρόταση ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, όπου δεν υπήρχε μέσα το ΔΝΤ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ζητούσαμε και επιδιώκαμε μια πιο αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει αυτή η απόφαση, με βάση αυτή θα πορευθούμε και όταν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό στο πλαίσιο αυτής της απόφασης. Το πότε θα ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, πολλών παραμέτρων και φυσικά στον κατάλληλο χρόνο και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση πάρει την απόφαση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, πριν το ζητήσετε θα φέρετε το θέμα στη Βουλή να συζητηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ούτως ή άλλως, ενημερώνουμε το Κοινοβούλιο, είτε έχουμε την τυπική υποχρέωση, είτε όχι. Πάντως, θα ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός, αλλά και το Κοινοβούλιο. Τον τρόπο θα τον δούμε.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή χθες ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, κατά τις συσκέψεις που είχε με τους υπουργούς, είπε ότι θα συνεχιστούν οι αλλαγές, χωρίς το βάρος να πέφτει στα μεσαία και στα αδύναμα στρώματα, αλλά πρόσθεσε ότι «εάν για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές τις οποίες χρειάζεται ο τόπος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, να καταφύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «στο μηχανισμό στήριξης, αυτό θα το κάνουμε», πώς θα επιτευχθεί αυτό; Καθώς στο μηχανισμό υπάρχει το ΔΝΤ που από την πληροφόρηση που έχουμε, από όσα ακούμε και από όσα διαβάζουμε, όπου ενεπλάκη το ΔΝΤ έφερε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι «βομβαρδιζόμαστε» αυτές τις ημέρες με πληροφόρηση σχετικά με το ΔΝΤ. Αφού επαναλάβω ότι σαφώς και δεν ήταν δική μας επιλογή να υπάρχει μέσα στο μηχανισμό το ΔΝΤ, θα ήθελα να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Δεν μπορούμε να συγκριθούμε ούτε με τις συνθήκες της Ρουμανίας, ούτε της Ουγγαρίας, ούτε της Λετονίας, ούτε καμίας άλλης χώρας. Είμαστε μια χώρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με συγκεκριμένες ανάγκες, με συγκεκριμένους μηχανισμούς. Και κυρίως μια κυβέρνηση, η οποία προτού προσφύγει σε οποιονδήποτε μηχανισμό, έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με μέτρα που πολλές φορές ήταν και είναι οδυνηρά για τον απλό Έλληνα πολίτη. Συνεπώς, εμείς δεν θα κληθούμε να πάρουμε μέτρα, εάν ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό, από εδώ και πέρα. Ήδη, έχουμε κάνει μια προετοιμασία, η οποία εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι είναι αρκετή.

Και θα μείνω σε αυτό που είπα και τις προηγούμενες ημέρες, ότι για το 2010 τα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι αρκετά, είναι μέτρα που προβλεπόταν, ούτως ή άλλως, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Για το 2011 και το 2012, καθότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι τριετές, θα εξειδικευθούν οι περαιτέρω αποφάσεις, όταν χρειαστεί. Άρα, είναι αδόκιμο και ίσως είναι και παραπλανητικό, να συγκρίνουμε την περίπτωση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ. Και μάλιστα, όχι μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης -ο οποίος είναι ένας μηχανισμός που κατακτήθηκε, μπορώ να πω, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κυρίως με πρωτοπόρο τη χώρα μας- αλλά πήγαν κατευθείαν στο ΔΝΤ. Αυτές είναι καταστάσεις οι οποίες δεν είναι συγκρίσιμες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω καλά, έτσι όπως το λέτε, λέτε ότι το πρώτο μέλημά σας είναι η κοινωνική συνοχή. Και τώρα λέτε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με άλλες χώρες. Το ΔΝΤ σε καμία περίπτωση δεν μπήκε σε καμία χώρα - δεν ξέρω αν ξέρετε τη διαχρονική ιστορία του ΔΝΤ - δεν μπήκε σε καμία περίπτωση για την κοινωνία. Μπήκε για άλλους λόγους. Στόχος σας είναι να κάνετε σοσιαλιστικό το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι βέβαια. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Εμείς, μέσα στη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των συνθηκών, προσπαθούμε και λειτουργούμε με ψυχραιμία. Είμαστε σταθεροί στις αρχές μας. Δεν αφήνουμε απροστάτευτο τον Έλληνα πολίτη. Απλώς, αυτό που είπα και το τονίζω: Η χώρα μας δεν έχει σχέση με τις άλλες χώρες. Αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν υπήρχε σε άλλες περιπτώσεις χωρών. Μιλούσαμε για χώρες, οι οποίες προσέφυγαν αμιγώς στο ΔΝΤ με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Άρα, το να κινδυνολογούμε για το ΔΝΤ, έστω και σε επίπεδο πληροφόρησης, νομίζω ότι δεν προσφέρει και πολλά πράγματα σήμερα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε συνέχεια ότι τα μέτρα που πήρατε είναι αρκετά. Αυτό δεν θα το κρίνετε εσείς. Θα το κρίνουν οι πιστωτές μας. Δεν σκέφτεστε μήπως εκτίθεστε και εσείς και η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν κρίνουν ότι τα μέτρα είναι αρκετά, αφενός. Αφετέρου, δεν είχατε σκοπό να πάτε στο ΔΝΤ. Ποιος το έβαλε στη συζήτηση; Ποιος εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να το βάλει στη συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς προχωράμε σε μία συζήτηση προετοιμασίας αυτού του μηχανισμού. Συνεπώς, γνωρίζουμε και σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Και για αυτό λέμε ότι το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να προχωρεί η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Θα μας επιτρέψετε να κρίνουμε - εμείς κρίνουμε, εμείς είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση αυτού του τόπου - εάν αυτές οι αποφάσεις που λάβαμε ή αυτά τα μέτρα δίνουν πραγματικά τη διάσταση του δανεισμού που θα χρειαστεί, εάν χρειαστεί, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Και να θεωρούμε εάν πραγματικά βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο ή όχι. Επαναλαμβάνω, το μεγάλο στοίχημά μας είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι τουλάχιστον αφελής η θεώρηση ότι εμείς βάλαμε στη συζήτηση το ΔΝΤ και ότι κανείς δεν το είχε υποπτευθεί μέχρι τότε, και επειδή μιλήσαμε εμείς για ΔΝΤ, γι` αυτό μπήκε το ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Εμείς, και αυτό που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν να απαριθμήσει τις δυνατότητες δανεισμού που έχει η χώρα μας. Και επειδή ακριβώς επρόκειτο για μία κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που λειτουργεί με ψυχραιμία και σοβαρότητα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά σήμερα ότι εμείς βάλαμε το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ας μην γελιόμαστε, αν δεν υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός, θα είχαμε χρεοκοπήσει ή θα είχαμε πάει αμιγώς στο ΔΝΤ πολύ πριν από ότι συζητάμε σήμερα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον λέτε ότι πρώτο ρόλο σε αυτό τον μηχανισμό τον έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τέλος πάντων η Commission. Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου πηγαίνει το Σαββατοκύριακο στο ΔΝΤ, πριν κάνει γύρα με τους Ευρωπαίους και πριν καταλήξουν σε συζητήσεις; Δεν τον ικανοποιούν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ εδώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στην τακτική ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ. Δεν πάει να διαπραγματευτεί. Αυτό είναι δεδομένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Έτσι όπως στήθηκε ο μηχανισμός με την απόφαση της 25ης Μαρτίου και όπως εξειδικεύτηκε μετά, έχουμε χονδρικά τα 2/3 ευρωπαϊκή συμμετοχή και το 1/3 περίπου του ΔΝΤ. Από την πληροφόρηση που έχετε ως ελληνική κυβέρνηση, μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ εάν το ΔΝΤ και η Commission έχουν βρει ένα πλαίσιο συμφωνίας για τι ακριβώς θα κάνουν και τι ακριβώς θα πράξουν αν και εφόσον εμείς πάμε και τους πούμε «παιδιά θέλουμε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Προετοιμάζουμε τον μηχανισμό, έτσι ώστε αν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, να γίνει με τους καλύτερους όρους. Είναι σαφές - και θα σας παρακαλέσω να μείνετε σε αυτό - ότι εμείς θέλουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός έτοιμος, έτσι ώστε εάν χρειαστεί, να μας στηρίξει. Άρα, όταν λέμε «μηχανισμός έτοιμος», εννοούμε ότι όλες οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί από όλες τις πλευρές.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Από τα λεγόμενά σας και από τη γενική εξέλιξη των πραγμάτων, καταλαβαίνω ότι οι ενέργειες του Πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση που μας επιτρέπει να παζαρέψουμε και να έχουμε και μία εναλλακτική λύση. Άρα, δεν είμαστε αυτή η χώρα, η Ουγγαρία ή οποιαδήποτε άλλη που με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει το ΔΝΤ. Έτσι είναι ή κάνω λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Κάθε χώρα έχει τη δική της οικονομία και οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Σε αυτές τις χώρες υπήρχε απευθείας προσφυγή στο ΔΝΤ με τους συγκεκριμένους όρους. Εμείς έχουμε προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης - αν και όταν θα έχουμε - με τελείως διαφορετικές συνθήκες και με μία απλή συμμετοχή του ΔΝΤ, περίπου στο 1/3.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα ότι ο Πρωθυπουργός απλά απαρίθμησε τις δυνατότητες που έχουμε για δανεισμό. Και μία από αυτές τις δυνατότητες είναι και το ΔΝΤ. Πρώτον, παραμένει αυτή η δυνατότητα ως σκέψη στην κυβέρνηση; Δεύτερον, εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα η ενεργοποίηση του μηχανισμού; Και τρίτον, εάν μέσα στις δυνατότητες μιας διαπραγμάτευσης για καλύτερους όρους με τον μηχανισμό στήριξης, υπάρχει και το ενδεχόμενο της αποτυχίας, αν δεν τα βρούμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πάντως κάνουμε τα πάντα για να τα βρούμε. Για αυτό λέμε ότι θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε λεπτομερείς, έτσι ώστε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος όταν και αν τον χρειαστούμε. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, δεν συζητάμε για απευθείας προσφυγή στο ΔΝΤ. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όρους και συνθήκες που θα είναι οι καλύτερες για τη χώρα μας, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει η προσφυγή σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι εννοούσε χθες ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε στους στενούς του συνεργάτες, θα κάνω στην άκρη όσους δεν βοηθούν για να περάσουν τις αλλαγές. Μήπως σκέφτεστε να βάλετε τη χώρα στον γύψο, γιατί μόνο αυτό δεν μας είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν ανέχεται η κυβέρνηση την πολιτική κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός όχι απλώς ανέχεται την κριτική, αλλά την επιδιώκει. Είναι ο Πρωθυπουργός ο οποίος συζητάει, ο Πρωθυπουργός ο οποίος ενημερώνει. Και φυσικά θέλουμε την κριτική από τα πολιτικά κόμματα και το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Εμείς επιθυμώντας συναίνεση, λέμε όμως και κάτι άλλο. Ότι κάθε κόμμα, κάθε πολιτική δύναμη και κάθε πολιτικός αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία σε αυτές τις στιγμές που ζούμε. Η παρομοίωσή σας με το γύψο και λόγω των ημερών, νομίζω ότι είναι ατυχέστατη.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επειδή είπατε ότι σκοπός σας είναι να προασπίσετε την κοινωνική συνοχή και ότι δεν θα δεχθείτε κάποια μέτρα που θα την βάζουν σε κίνδυνο, υπάρχει λοιπόν θέμα να μην δεχθείτε τελικά το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι συγκεκριμένος, είναι αποφασισμένος. Δεν ήταν επιλογή μας να υπάρχει το ΔΝΤ μέσα, αλλά αποφασίστηκε και υπάρχει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Και πως θα προασπίσετε λοιπόν την κοινωνική συνοχή αν τα μέτρα που ζητήσει το ΔΝΤ, τα οποία όλοι γνωρίζουμε, είναι τόσο σκληρά που τη βάζουν σε κίνδυνο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μόνο που τα γνωρίζετε εσείς, χωρίς να τα γνωρίζουμε εμείς. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένη περίπτωση διαπραγμάτευσης, όταν θα υπάρξει διαπραγμάτευση - αυτή τη στιγμή κάνουμε προετοιμασία. Και μάλιστα σας είπα με συνθήκες που είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες. Κανείς δεν γνωρίζει λοιπόν.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Αν λοιπόν σας τεθούν αυτά τα μέτρα, θα τα δεχτείτε; Απλή είναι η ερώτηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν είμαστε σε προετοιμασία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να σας πούμε ποια μέτρα θα δεχτούμε και ποια όχι. Εμείς, αυτό που έχουμε να πούμε μέχρι στιγμής είναι ότι ήδη έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, ήδη έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να σωθεί η οικονομία μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω, το ΠΑΣΟΚ τελικά τι σοσιαλιστικό κόμμα είναι και τι πρεσβεύει; Έναν σοσιαλισμό αυτοδιαχειριστικό ή έναν σοσιαλισμό νεοφιλελεύθερο όπως είπε ο κ. Σαμαράς στο Ναύπλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν είναι να κάνουμε θεωρητική συζήτηση, θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά. Αλλά επειδή ζούμε σε έκτακτες συνθήκες, οι οποίες δεν οφείλονται στη δική μας διακυβέρνηση, αλλά υπάρχει ένα αντικειμενικό περιβάλλον, έχουμε ένα συγκεκριμένο δίλλημα. Ή σώζουμε τη χώρα ή δεν τη σώζουμε. Και σε αυτό το μεγάλο δίλλημα εμείς απαντάμε με πράξεις, με συγκεκριμένη πολιτική δράση για να σώσουμε τη χώρα. Και αυτό κάνουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αποτελεί επιλογή σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επιστροφή στη δραχμή, για να είναι πιο ανταγωνιστική η οικονομία κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι παραφράζετε τον κ. Πρωθυπουργό. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν χαρακτήρισε το ΔΝΤ ως μια από τις παραμέτρους των λύσεων. Το ξεχώρισε και είπε ότι είναι «το πιστόλι πάνω στο τραπέζι».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, δεν παρακολουθήσατε τη συζήτηση που γινόταν τόσο καιρό, όταν λέγαμε ότι το ΔΝΤ, εμείς το αναφέρουμε ως δυνατότητα. Αυτό λέγαμε και αυτή ήταν η άποψή μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Συγνώμη, το «πιστόλι» τότε, ποιο ήταν; Επειδή τώρα με τους τρομοκράτες τα μπερδεύουμε. Το «πιστόλι» ποιο ήταν; Δεν ήταν η δυνατότητα του ΔΝΤ, για να μην τρελαθούμε δηλαδή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Δυνατότητα του ΔΝΤ. Για δυνατότητα μιλούσαμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή, λοιπόν, λέτε ότι στην κουβέντα και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δεν έβαλε τη δυνατότητα αυτή, το ΔΝΤ δεν το έβαλε ο Πρωθυπουργός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ήταν προτεραιότητά μας. Εμείς απαριθμούσαμε το τι δυνατότητες υπάρχουν, ευρωπαϊκή λύση, λύση ΔΝΤ, ελεύθερες αγορές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πολλοί καλοί ρεπόρτερς. Πάμε παρά κάτω. Όταν, λοιπόν, φώναξαν τον Πρωθυπουργό η Μέρκελ και ο Σαρκοζί και του είπαν, κύριε Πρόεδρε εμείς αποφασίσαμε αυτό, θα είναι και το ΔΝΤ μέσα, γιατί ο κ. Παπανδρέου το αποδέχθηκε ασμένως και δεν είπε, δεν θέλω το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ασμένως; Σας υπενθυμίζω ότι δεν αποδεχθήκαμε τίποτε ασμένως. Όλο αυτό το διάστημα, τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού τις παρακολουθεί, όχι μόνον η ελληνική κοινωνία, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα. Εμείς κάναμε το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη χώρα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μόλις πριν λίγο αποκλείσατε το ενδεχόμενο επιστροφής σε ένα ιστορικό νόμισμα, στη δραχμή. Πείτε μου, όμως, όταν ο κ. Στρος-Καν σας λέει ότι πρέπει να υπάρξει αποπληθωρισμός και αυτό θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα, δηλαδή μείωση τιμών και μείωση εργατικής δύναμης, όταν αποκλείετε αυτό το πράγμα που λέτε, τη δραχμή, πώς αλλιώς θα το κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συζητάμε για επιστροφή στη δραχμή. Αυτό είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι πολλές. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις είναι ακόμη περισσότερες. Αποφασίζει, όμως, η ελληνική κυβέρνηση. Και η απόφασή μας είναι σαφώς ότι είμαστε τελείως εκτός τέτοιας σκέψης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς αξιολογείτε κ. Εκπρόσωπε το σημερινό δανεισμό με τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Έχει υπερκαλυφθεί το ποσό με ένα επιτόκιο που γνωρίζουμε. Από κει και πέρα, είναι στο πλαίσιο της διαχείρισης του χρέους μας και του δανεισμού μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Η μία, εάν έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα του Ασφαλιστικού, ως προς το αν θα γίνει δεκτό ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί μαθαίνω ότι συνεργάτης του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Μου το επιβεβαιώνετε ή μου το διαψεύδετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, το χειρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος με τον υφυπουργό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μέριμνα για το ΔΝΤ πήρατε. Μέριμνα για την ηφαιστειακή λάβα που έρχεται, είναι προ των πυλών εδώ κοντά μας, στην Αλβανία, έχει λάβει το ελληνικό κράτος; Υπάρχει κάτι τέτοιο στα σχέδιά σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολύ καλή ερώτηση, γιατί αποδεικνύεται ότι η φύση δεν γνωρίζει ούτε από ΔΝΤ, ούτε από Ασφαλιστικό. Η χώρα μας ακολουθεί την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, οι οποίοι έχουν τεθεί, ότι καθορίζεται μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάθε έξι ώρες, με επικαιροποιημένα στοιχεία από τους δορυφόρους. Και φυσικά να αναφέρω ότι και το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας έχει αποστείλει άμεσα εγκύκλιο σε όλες τις προξενικές αρχές και τις άλλες αρχές που έχουμε στο εξωτερικό, έτσι ώστε να παρακολουθούν και να συνδράμουν όλες εκείνες τις περιπτώσεις των Ελλήνων πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια του εξωτερικού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση για τα όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος, χθες το βράδυ, που επιτέθηκε στο πολιτικό σύστημα, συγκεκριμένα στην κυβέρνηση και ποιο συγκεκριμένα σε δύο στελέχη της κυβέρνησης, τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Σηφουνάκη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τον κ. Σηφουνάκη, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αιτίαση, ο κ. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι τότε, στις πυρκαγιές στη Σάμο, δέχθηκε τον κ. Βγενόπουλο, συνοδευόμενο από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. Τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εκείνες τις πυρκαγιές όπου οι προσπάθειες ήταν πολύ σημαντικού αποτελέσματος. Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει με ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε κατέβαλε. Δεν προσκόμισε στον κ. Σηφουνάκη κανένα παραστατικό και οτιδήποτε που να έχει σχέση με αυτό το ποσό. Από κει και πέρα, εάν παρέδωσε το ποσό αυτό σε άλλους φορείς, είναι άλλο ζήτημα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού: Από τη στιγμή που δεν κατέβαλε, αλλά λέει ότι το έδωσε, θα κινηθείτε εναντίον του, ο κ. Σηφουνάκης, η κυβέρνηση, ενός επιχειρηματία που λέει ότι έδωσε λεφτά και κάπου φαγώθηκαν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, κατά την κρίση, θα υπάρχει και η ανάλογη ενέργεια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για τα όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος για τον κ. Πάγκαλο, αν υπάρχει κάποιο σχόλιο και γενικά για το πολιτικό σύστημα και τις αστοχίες της παρούσας κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος είναι ένας Έλληνας πολίτης. Είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δικαιούται να κάνει κρίση στο πλαίσιο του δικαιώματος των πολιτών. Εννοείται ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις κρίσεις και μάλιστα όταν έχουν μια χροιά μιας πολιτικής που δεν μας αφορά. Αλλά ο καθένας εφ` ω ετάχθη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Βλέπετε σκοπιμότητα πίσω από αυτή την κριτική-επίθεση που εξαπέλυσε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ασχολούμαστε με τις σκοπιμότητες των κρίσεων του κάθε Έλληνα πολίτη, που τις κάνει για τους δικούς του λόγους.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Χθες, συμμετείχατε σε μία τηλεοπτική εκπομπή και υπήρξε μία καταγγελία από τον κ. Μίχαλο, για υπάλληλο της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε διαμορφώσει διαφορετικά τους όρους του δανεισμού προς όφελος... Όσον αφορά, λοιπόν, αυτή την καταγγελία, αν ευσταθεί. Δεύτερον, εάν η κυβέρνηση εξετάζει ένα θέμα που έχει προκύψει με την εκτίμηση ορισμένων ότι κρατική τράπεζα και συγκεκριμένα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έδρασε όπως αναφέρουν ορισμένοι στις εκτιμήσεις τους, εις βάρος της χώρας με το να μπει σε διαπραγματεύσεις των C.D.S.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν κάνω κάποιο σχόλιο ή κάποια περαιτέρω ανακοίνωση τώρα, υπό την έννοια ότι κάποια δημοσιεύματα που είδαμε σήμερα σαφώς και δεν έχουν καμία βάση. Σας παραπέμπω στις αναλυτικές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες και μας καλύπτουν. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, πιστεύουμε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, για να ελαφρύνει λίγο η βαριά ατμόσφαιρα, από ΔΝΤ κλπ., θα μπορούσαμε να κάνουμε μία επικεφαλίδα, ένα τίτλο: ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε εντολή «βυθίσατε το ΧΩΡΑ» και ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή, έστω και μέσω ΔΝΤ, που είναι και μέσα στη λέξη δυνατότητα, «σώστε τη χώρα».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 April 2010 - 22:03:45 UTC