Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 260889211

Έκδοση 1

brf0804

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Χαίρετε.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Ελλάδα πήρε αυτό που ζήτησε: Μια ξεκάθαρη απόφαση στήριξης, βασισμένη σε ένα συγκεκριμένο μηχανισμό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η απόφαση αυτή κρίθηκε ως μια επιτυχία, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά γενικότερα της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πλέον, ένα δίχτυ ασφαλείας, γύρω από τις χώρες που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οικονομικής φύσεως στο μέλλον. Η Ελλάδα με την απόφαση αυτή, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκεται πλέον σε ένα πεδίο που είναι διαχειρίσιμο. Σε αυτή την απόφαση εμμένουμε και με αυτήν την απόφαση προχωρούμε. Ανακτούμε διεθνώς τη χαμένη μας αξιοπιστία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τις δηλώσεις των εταίρων μας και αξιωματούχων της ΕΕ, με τον πιο επίσημο τρόπο και σίγουρα όχι μέσω δήθεν δηλώσεων, φημολογιών, ανωνυμίας και διαρροών. Η αξιοπιστία και η διαφάνεια υπήρξε για εμάς, μείζον ζήτημα, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης. Και την κατακτήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε διεθνώς. Εναπόκειται, πλέον, σε εμάς να συνεχίζουμε την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε να απαλλαγούμε δια παντός, και όχι μόνο στο ξεπέρασμα αυτής της κρίσης, από τις γνωστές χρόνιες παθογένειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται και σήμερα. Ένα τολμηρό νομοσχέδιο που φέρνει στη χώρα μας μια φορολογική μεταρρύθμιση, τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, μετά από την αναλυτική και επωφελή για όλους - και απαιτητική μάλιστα- διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Κατατίθεται σε έξι μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σε ένα χρόνο που με αυτά τα δεδομένα, με αυτές τις συνθήκες και με τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, κρίνεται ότι είναι άκρως ικανοποιητικός. Έχει προκαθορισμένο στόχο, ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο, αντικειμενικό και δικαιότερο, με ποινές, επιτέλους, γι αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

Χθες, όπως γνωρίζετε, συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προωθεί μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα εξοικονομεί χρήματα για εκεί όπου χρειάζονται. Δηλαδή, θεσμοθετεί παράλληλα καινοτόμες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αντί να έχουμε την εισπρακτική λογική, που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση και που φυσικά δεν τελεσφόρησε. Στη συνέχεια ακολουθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ένα πολύ μεγάλο τόλμημα στο οποίο οφείλουμε να συνεισφέρουμε όλοι, καθώς και η διοικητική και περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, το γνωστό σχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με την ίδια τη λειτουργία του επιτελικού κράτους.

Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές οι σημαντικές τομές αποτελούν για εμάς την απτή πραγματικότητα της μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, της χρηστής διοίκησης της χώρας και εκπλήρωσης της απαίτησης των πολιτών για αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν ριζικά και το κράτος, την Πολιτεία, αλλά και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Τέλος, μια ανακοίνωση για ένα θέμα που παρακολουθείτε από το πρωί. Οι πακιστανικές Αρχές ενημέρωσαν, σήμερα το πρωί, τον απεσταλμένο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Ισλαμαμπάντ, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων κ. Δ. Δόλλη, ότι ο απαχθείς εθελοντής στην πεδιάδα των Καλάς, κ. Θανάσης Λερούνης, έχει απελευθερωθεί από τους απαγωγείς του. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Θ. Λερούνης, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Δόλλη και τον ενημέρωσε ότι είναι καλά στην υγεία του, θα παρουσιαστεί στην ελληνική πρεσβεία στον Ισλαμαμπάντ. Αν όλα πάνε καλά -και πρέπει να πάνε καλά- αύριο το πρωί θα μεταφερθεί στην Αθήνα με μέσο που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σταθώ σε αυτό με το οποίο ξεκινήσατε τη δήλωσή σας. Μιλάτε για δίχτυ ασφαλείας, με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα γίνεται μια μικρή κόλαση, σε ό,τι αφορά γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, στα χρηματιστήρια, τα spreads. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει ή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να προσφύγει στο άμεσα ορατό μέλλον, δηλαδή εντός των επομένων ημερών, σε αυτό το δίχτυ ασφαλείας με την οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, προκειμένου να ησυχάσουν οι πάντες και εσείς βέβαια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι άκρως ανησυχητικό και ανησυχεί, τόσο την ελληνική κυβέρνηση, το κράτος, όσο και τους Έλληνες πολίτες, στους οποίους περνά και μια άσχημη ψυχολογία. Εκείνο, όμως, που πραγματικά θέλω να διαβεβαιώσω και σε εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου, αλλά και στους Έλληνες πολίτες είναι ότι εμείς δεν συζητάμε για καμία επαναδιαπραγμάτευση. Εμείς έχουμε και πήραμε μια πολύ σημαντική για εμάς απόφαση της ΕΕ, με αυτή πορευόμαστε. Με αυτή την απόφαση πιστεύουμε ότι θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις. Και αυτή η απόφαση απλώς αποτελεί για εμάς ένα δίχτυ ασφαλείας, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν και οι συνθήκες με τις οποίες, όταν χρειαστεί, θα δανειστούμε. Γιατί ακούμε για άνοδο των spreads, ευτυχώς όμως δεν χρειάστηκε να δανειστούμε αυτές τις ημέρες. Ελπίζουμε και προσδοκούμε βάσιμα ότι θα δανειστούμε με καλύτερους όρους όταν χρειαστεί, έχοντας αυτό το δίχτυ ασφαλείας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γινόταν στις συνθήκες δανεισμού εάν δεν υπήρχε αυτό το δίχτυ ασφαλείας και εάν οι αγορές γνώριζαν ότι δεν υπάρχει κανείς να μας στηρίξει όταν και εάν το χρειαστούμε. Άρα, και μόνο η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, που ήταν ένας μηχανισμός ο οποίος αποφασίστηκε με πολύ μεγάλη διεργασία και διαπραγματεύσεις είναι κάτι εξαιρετικά σημαντική. Γνωρίζουμε όλοι τις θέσεις κάποιων κρατών που απέκλειαν την ύπαρξη τέτοιου μηχανισμού, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά και μόνο η ύπαρξη είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Το κρατάμε ως εγγύηση και από εκεί και πέρα εμείς δουλεύουμε για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και είμαστε στην κατεύθυνση να δανειστούμε με τους καλύτερους όρους και τρόπους, έχοντας αυτό το δίχτυ ασφαλείας.

ΒΛΑΧΟΣ: Σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το δίχτυ ασφαλείας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν χρειαστεί. Μόνο εάν χρειαστεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Το βλέπετε να γίνεται αυτό σύντομα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση. Γίνονται κινήσεις για να υπάρξει ενεργοποίηση του μηχανισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Πορευόμαστε έτσι όπως προγραμματίζουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και όσων αποφάσισαν, πολύ θετικά κατά την γνώμη μας, την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού να προσδιορίσουν και τους όρους ενεργοποίησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν χρειαστεί και φυσικά δεν αφορά μόνον τη χώρα μας. Αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται ενεργοποίηση. Ας πούμε ένα υποθετικό παράδειγμα: Αν στις 16 και 17 Μαΐου θα χρειαστεί η χώρα μας να δανειστεί, θα πάτε στην ΕΕ και τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες; Ή χρειάζεται μια προεργασία σε αυτό το πράγμα; Τα spreads τότε θα είναι στα 580.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου είναι πάρα πολύ εύκολο, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο, όπως αποδείχθηκε. Εμείς πορευόμαστε με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την οικονομία μας τώρα. Έχουμε τις στοχεύσεις μας, θέλουμε να δανειστούμε όταν χρειαστεί, με τον τρόπο που βγαίνουμε στις αγορές. Το δίχτυ ασφαλείας που ονομάζεται ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, υπάρχει για να εγγυάται ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πρακτικά λοιπόν. Η χώρα δανείστηκε με 6.5% και έτσι έγινε όλη αυτή η φασαρία. Λάβατε τα μέτρα για να μην ξαναδανειστούμε με αυτό το επιτόκιο, αλλά να πάμε κοντά στα επιτόκια με τα οποία δανείζονται άλλες χώρες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... πήρατε αυτά τα σκληρά μέτρα γι αυτό το σκοπό...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι μόνον γι αυτό τον σκοπό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... και γι αυτό το σκοπό. Ο πρωθυπουργός είχε πει επί λέξει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε έτσι. Αυτό είπε, επακριβώς. Λέω, λοιπόν, το εξής: Μπορείτε να μας πείτε πότε θα ενεργοποιήσετε το μηχανισμό; Δηλαδή, πότε θα βγείτε για δανεισμό, όταν τα spreads είναι πάνω από 6,5 πάνω από 6, πάνω από 5,5, πάνω από 7,5, στο 10, πού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς δηλαδή λέτε εάν βάζουμε κατώφλι στο δανεισμό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, βεβαίως, βάζετε κατώφλι επιτέλους να ξέρουμε ή θα δανειστούμε και με 8%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν βάλουμε κατώφλι, αυτή τη στιγμή, αυτό το όριο που είπατε, είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε. Πρώτα από όλα, για να ξεκαθαρίσουμε: Τα μέτρα, πολλά από τα οποία είναι επώδυνα για τους πολίτες, αλλά και τις μεγάλες αποφάσεις δεν τις πήραμε μόνο για το δανεισμό. Έπρεπε να νοικοκυρέψουμε το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς παραλάβαμε μια κατάσταση, η οποία είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να την ξαναπούμε. Άρα, αυτά τα μέτρα και τις αποφάσεις τα λάβαμε και για άλλους λόγους: Και για να αλλάξουμε το κράτος, να πάμε και πιο μπροστά. Ο δανεισμός δεν είναι αυτοσκοπός. Αλίμονο, εάν υποβάλλαμε τον ελληνικό λαό σε αυτές τις θυσίες και εάν παίρναμε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις μόνο για να μπορούμε να δανειζόμαστε. Είναι μια παράμετρος πολύ σημαντική. Δεν είναι αυτοσκοπός ο δανεισμός. Ο δανεισμός είναι εργαλείο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά. Και σε αυτή τη λογική κινούμαστε, υπό την έννοια ότι παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις της αγοράς. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε -και το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο- είναι να προσπαθούμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο βασικός μπούσουλας, βάσει του οποίου κινούμαστε. Από εκεί και πέρα επιτρέψετε μου να σας πω ότι οι αγορές δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα, δεν πατάμε ένα κουμπί για να πέσουν τα spreads, αλλά χρειάζεται και ένα βάθος χρόνου, χρειάζεται και μια ανάσα την οποία θεωρούμε ότι πήραμε με αυτό το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας, για να μπορέσουμε και στο επίπεδο δανεισμού να έχουμε και να επιτύχουμε καλύτερες συνθήκες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Το πιστόλι στο τραπέζι το βάλατε για να πέσουν τα spreads και γι αυτό είπατε και το ΔΝΤ ότι είναι μια δυνατότητα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν χρειάστηκε να δανειστούμε όμως αυτές τις ημέρες που τα spreads είναι τόσο υψηλά. Όταν χρειαστεί να δανειστούμε, θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε με τις καλύτερες συνθήκες.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Ανεξαρτήτως του τι θα πράξετε όταν θα χρειαστεί η χώρα μας πάλι να δανειστεί, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν την ελληνική κυβέρνηση την προβληματίζει το γεγονός ότι μια ανώνυμη δήλωση, ή ενδεχομένως η παράφραση μιας δήλωσης και η παρανόηση είναι δυνατόν να δημιουργεί τέτοιους κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία και να στήνονται σε βάρος της τέτοια παιχνίδια κερδοσκοπίας. Έχετε σκεφθεί πως θα θωρακίσετε την ελληνική οικονομία, από αντίστοιχες τυχούσες άλλες ενέργειες που μπορεί να έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως μας ανησυχεί. Και μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος. Το θέμα είναι ότι έχουμε αυτή τη στιγμή ένα οικονομικό υπόβαθρο, για τους γνωστούς λόγους, το οποίο δημιουργεί μια επιρρέπεια. Μας κάνει τόσο επιρρεπείς και ευάλωτους σε διάφορες στοχεύσεις, σε κερδοσκοπίες ή και σε συνηθισμένες κινήσεις της αγοράς, οι οποίες όμως βρίσκουν ένα έδαφος πολύ γόνιμο, μέσα από την κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, την οποία εμείς βεβαίως προσπαθούμε να ανατρέψουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις επιπτώσεις σε κάθε υποτιθέμενη ανώνυμη διαρροή ή φήμη ή οποιαδήποτε διαστρέβλωση. Εάν καταφέρουμε -και αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος- να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό, δημοσιονομικό, οικονομικό περιβάλλον, τότε πολύ περισσότερες φημολογίες ή πολύ περισσότερες ηθελημένες και αθέλητες διαστρεβλώσεις δεν θα μπορούν να επιφέρουν τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Άρα, ο στόχος μας είναι εκεί: Να θωρακίσουμε την οικονομία μας, έτσι ώστε να μην είμαστε επιρρεπείς σε τέτοιου είδους κλυδωνισμούς ακόμη και σε παιχνίδια.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τις τελευταίες ώρες ακούστηκε το όνομα του πρώην υπουργού κ. Γ. Αρσένη. Πέρα από τη διάψευση του ιδίου, δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση εξετάζει την εμπλοκή του και εάν τελικά αυτό το πρόσωπο, αυτός ο αξιωματούχος είναι υπαρκτό. Και εάν όχι, τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση; Θα κινηθεί νομικά εναντίον της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, για την αποκατάσταση της αλήθειας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να αναφέρω για τον κ. Αρσένη ότι θεωρώ πως όποιος διακινεί τέτοιου είδους πληροφορίες εξυπηρετεί με τον τρόπο του τα χειρότερα συμφέροντα για όλους μας. Και το λέω αυτό γιατί ειδικά για τον κ. Αρσένη, πρόκειται για μια προσωπικότητα, η οποία έχει προσφέρει στον τόπο μας. Είναι ένας άνθρωπος δημοκρατικός, ο οποίος επί πολλά χρόνια είχε στα χέρια του το τιμόνι της οικονομίας και η προσφορά του είναι αναγνωρίσιμη σε όλα τα επίπεδα, από όποιο πόστο και αν πέρασε. Άρα, το να στοχοποιούμε έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με τις φήμες που υποτίθεται ότι δικαιολογούν και όλες αυτές τις ιστορίες των τελευταίων ημερών, το θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη. Ως προς το αν κινηθούμε απέναντι στην πηγή που τροφοδότησε αυτή τη φήμη, πρώτα από όλα υπάρχει ένα πεδίο άσκησης της δημοσιογραφίας, το οποίο κρίνεται σε πολλά επίπεδα και ο καθένας είναι υπεύθυνος γι αυτά που λέει, κάνει και βεβαίως υφίσταται και τις συνέπειες των δημοσιευμάτων που δίνει προς τα έξω. Επαναλαμβάνω ότι όσα αστυνομικά μέτρα και να πάρει κανείς απέναντι σε τέτοιους είδους δημοσιεύματα, δεν θα είχαν κανένα αντίκρισμα, ένα δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε πριν από λίγο ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό και ότι είναι θέμα της ΕΕ να προσδιορίσει τους όρους ενεργοποίησης εάν ποτέ και όταν τεθεί τέτοιο ζήτημα. Η ΕΕ δεν είναι «26» είναι «27» δηλαδή κι εμείς. Και δεύτερον, θέλω να ξέρω εάν εσείς από τώρα συζητάτε να ξεκαθαρίσουν οι όροι αυτού του μηχανισμού, ώστε όταν και εφόσον χρειαστεί να είναι σαφείς. Το λέω αυτό διότι και χθες στο Ευρωκοινοβούλιο πολλοί άσκησαν δριμύτατη κριτική ότι έχει ασάφεια αυτή η απόφαση. Θέλω, λοιπόν, να ξέρω εάν γίνονται συζητήσεις για να γίνει σαφές το περιεχόμενό της.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συζητήσεις πού δηλαδή; Στην κυβέρνηση, στην ΕΕ;

ΜΙΧΑΗΛ: Στην Ε.Ε. με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρακολουθήσατε κι εσείς τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία παρακολουθήσαμε κι εμείς. Και μόνο ότι υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης μας ευνοεί. Θα λειτουργήσει θετικά. Γνωρίζουν αυτοί που παίζουν διάφορα παιχνίδια ότι υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, όπως είπα και προηγουμένως. Αλλά και γενικώς -για να μην μιλάμε μόνο για όσους παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια- οι αγορές έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Για να μην δαιμονοποιούμε τα πάντα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια συμπεριφορά άξια της οικονομικής μας κατάστασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Ελλάδα πήρε πρωτοβουλία στο επίπεδο των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, να ζητήσει την αποσαφήνιση των όρων αυτού του μηχανισμού, έτσι ώστε να σταματήσουν και οι αγορές να βρίσκουν πάτημα ότι «δεν μας λέτε σαφώς τι θα κάνετε και άρα συμπεριφερόμαστε, όπως συμπεριφερόμαστε»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι πάτημα η ασάφεια κάποιων όρων. Η ΕΕ πήρε την απόφαση, έχει τους τρόπους της να προσδιορίσει τους όρους δανεισμού, απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα και μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι η ασάφεια το πάτημα για να ανεβαίνουν τα spreads.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε εάν ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός για την Ελλάδα, είπε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: ... αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την Ελλάδα για να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Βεβαίως δεν έχει υποβληθεί αίτημα. Δεν γνωρίζω...

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, όμως, για να καταλάβουμε. Κάποιος δουλεύει κάποιον εδώ. Δηλαδή...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ξεκάθαρα, αλλά πρέπει κάποιος να υποβάλει ένα αίτημα για να συγκεκριμενοποιηθεί και ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άλλο να συγκεκριμενοποιηθεί και άλλο να ενεργοποιηθεί. Εμείς δεν χρειαζόμαστε ενεργοποίηση, ούτε συγκεκριμενοποίηση, αυτή τη στιγμή, κανενός μηχανισμού. Εμείς, το μηχανισμό αυτόν τον θέλαμε και τον θέλουμε για συγκεκριμένο λόγο. Για να υπάρχει ως εγγύηση, για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες δανεισμού. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε καμία πρωτοβουλία, αυτή τη στιγμή.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κατ` αρχήν, πρέπει προφανώς να συμφωνήσει πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΔΝΤ, για να δημιουργηθεί αυτό το δίχτυ. Ακόμα αυτοί δεν τα έχουν βρει από ό,τι φαίνεται. Οπότε, δεν καταλαβαίνω πώς η κυβέρνηση λέει ότι έχει δίχτυ ασφαλείας. Πέρα από αυτό, ο Πρωθυπουργός χθες είπε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απόφαση υπάρχει. Δεν νομίζω ότι την αμφισβητεί κανείς.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους. Τέλος πάντων. Ο Πρωθυπουργός, χθες, είπε ότι θα θέσει μελλοντικά και όχι άμεσα τις νέες προτάσεις που υπάρχουν για τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου μηχανισμού. Ήθελα να σας ρωτήσω, σκοπεύετε να θέσετε το επόμενο διάστημα, ο ίδιος είπε στον κ. Ρομπάι ότι θα τον ενημερώσει. Θα ζητήσετε νέο μηχανισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Από εκεί και πέρα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, μακροπρόθεσμα πώς μπορούμε να βλέπουμε τη στήριξη των κρατών-μελών μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχει και μια συγκεκριμένη πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και είναι τελείως διαφορετικό το ότι υπήρξε μια απόφαση από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής -στην οποία εννοείται ότι και εμείς συμμετείχαμε, είναι αυτονόητο, άρα και δηλώσιμο- ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις στα Συμβούλια Κορυφής και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και γι` αυτό εμείς, με βάση τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και με βάση τις δηλώσεις και τη βούληση κάποιων χωρών πριν τη λήψη απόφασης, δηλώσαμε ότι με αυτά τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι. Από εκεί και πέρα, μακροπρόθεσμα, φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει τρόπους έτσι ώστε να στηρίζει τις χώρες-μέλη όποτε και αν χρειάζεται.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Πότε θα ενημερώσετε τον κ. Ρομπάι; Πόσο μακροπρόθεσμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν χρειαστεί να τον ενημερώσουμε, θα ανακοινωθεί κιόλας. Πάντως, ξεκαθαρίζω ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πρώτον, αναφορικά με τις διαρροές εάν στο συγκεκριμένο θέμα που έγινε προχθές υπήρξαν λάθος κυβερνητικοί χειρισμοί και καθυστερημένη αντίδραση σε αυτή τη διαρροή, πείτε την όπως θέλετε. Και δεύτερον, είπατε πριν ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι θα δανειστεί η Ελλάδα με καλύτερο επιτόκιο. Και θέλω να σας ρωτήσω, πού εδράζετε αυτή την προσδοκία, τη στιγμή που έχει προηγηθεί λήψη μέτρων, έχει προηγηθεί η ευρωπαϊκή απόφαση στο δίχτυ ασφαλείας και παρόλα αυτά οι αγορές δεν ακούν κανέναν. Σήμερα τα spreads ήταν 430.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπήρξε διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου. Άρα, να ξεκινήσουμε από αυτό. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνθήκες δανεισμού της αγοράς σήμερα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Από την αρχή εμείς μιλούσαμε για το ότι πρέπει να πάρουμε μια ανάσα, ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος, προκειμένου να αποδώσει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να πείσουν τα μέτρα και οι αποφάσεις που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση τους εταίρους μας -που ήδη τους πείσαμε και ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα- αλλά και τις αγορές που έχουν να κάνουν πλέον με μια χώρα, η οποία εγγυάται ότι σε περίπτωση που δανειστεί θα μπορεί να εκπληρώσει το χρέος της στο ακέραιο. Αυτό χρειάζεται δουλειά ημέρα με την ημέρα και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται - και μάλιστα πολύ θετικά και σκληρά- η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύοντας και προσδοκώντας ότι στο τέλος θα έχουμε καλύτερες συνθήκες δανεισμού.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για το πρώτο που σας ρώτησα, για το αν υπάρχουν λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στην αντιμετώπιση του δημοσιεύματος, αφού δημοσιεύθηκε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε ένα δημοσίευμα, το οποίο το ίδιο απόγευμα διαψεύστηκε με τον τρόπο που διαψεύστηκε. Αλίμονο εάν σε κάθε δημοσίευμα, σε κάθε φημολογία περί διαρροής από ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο υπήρχε και ανάλογη απάντηση. Όταν, όμως, κρίναμε ότι έπρεπε να υπάρχει απάντηση, αυτή δόθηκε. Και επειδή ίσως υπάρχει η απορία, μα, ήδη ανέβηκαν τα spreads, νομίζω ότι τα spreads με μια τέτοια δήλωση και με μια τέτοια φημολογία, δεν ανεβαίνουν αυτόματα. Γι` αυτό ακριβώς είπα ότι εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε τέτοιες συνθήκες που το παραμικρό να μην επηρεάζει τις συνθήκες των διεθνών αγορών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε το εξής, μια εξήγηση θέλουμε: Πώς η κυβέρνηση αποδίδει, ερμηνεύει την άνοδο των spreads; Δηλαδή, γιατί γίνεται αυτό; Πήγε 450. Έκαναν μια βόλτα προς τα επάνω και θα ξαναγυρίσουν ή υπάρχει κάτι άλλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ είπα προηγουμένως ότι οι εκδοχές μπορεί να είναι πολλές, ότι και κερδοσκοπικά παιχνίδια μπορεί να παίζονται, αλλά και όταν λειτουργεί το σύστημα υπό τέτοιες συνθήκες, είναι μια οικονομία η οποία πρέπει ακόμη να αποδείξει ότι είναι θωρακισμένη και ότι έχει εγγυήσεις. Φυσικά δίνουμε δικαίωμα να ανεβαίνουν κάπως τα spreads με τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνουν. Γι` αυτό λέω ότι είναι κατάκτηση, η οποία είναι βήμα προς βήμα να μπορέσουμε να πείσουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε μια λογική διασύνδεση ανάμεσα στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού στήριξης και στις μεταπτώσεις των spreads; Προσδοκάτε να πάνε προς τα κάτω; Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, υπάρχει περίπτωση η εξήγηση που δίνετε εσείς για την άνοδο των spreads να εμπεριέχει και κυβερνητικές αστοχίες; Όχι της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτής της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν με ρωτήσετε συγκεκριμένα για ποιες αστοχίες, μπορώ να σας πω εάν θεωρούμε ότι είναι αστοχία κάποιες κινήσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Φέρνει μερίδιο ευθύνης η ελληνική κυβέρνηση για το ότι τα spreads από τον Δεκέμβρη και μετά έχουν εκτιναχθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν πολύ θετικό, ίσως όχι επικοινωνιακά, αλλά ουσιαστικά, να υπήρχαν λάθη της ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε να έχουμε το περιθώριο, διορθώνοντάς τα, να κατέβουν τα spreads. Όμως, η αγορά και τα spreads λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να επιτελέσουμε το έργο μας με πολύ μεγάλη προσοχή, τηρώντας τέτοιες ισορροπίες ώστε να μην χρειάζεται να δανειζόμαστε με τέτοιες πραγματικά βάρβαρες συνθήκες. Παρακολουθούμε, δουλεύουμε. Αλλά αστοχίες μέσα από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορώ να εντοπίσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Από τις ομιλίες του κ. Παπανδρέου και κυρίως από αυτή τη χθεσινή, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Προσπαθεί να περάσει ένα κάβο για να κάνει κάτι διαφορετικό που θα δώσει μια ασφάλεια, όπως λέτε και εσείς, στην ελληνική οικονομία. Αν πιστεύει ο κ. Πρωθυπουργός ότι σε αυτό θα συμβάλλουν και διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Δηλαδή, εάν θα έχουμε σύντομα ένα μικρό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει δηλωθεί κατηγορηματικά και πάρα πολλές φορές -και με ειλικρίνεια αυτή τη φορά, γιατί είναι γνωστό ότι οι ανασχηματισμοί δεν προ αναγγέλλονται- πως είμαστε τόσο κατηγορηματικοί και σαφείς ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, όχι απόφαση, ούτε καν τέτοια σκέψη. Και αυτό ενισχύεται από τη λογική ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε τόσο κρίσιμο στάδιο, ότι όλα τα υπουργεία δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς και ότι το παραγόμενο έργο από τα υπουργεία αρχίζει τώρα να φαίνεται. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανασχηματισμό και λογικά, πέρα από τα διαδικαστικά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχω δύο ερωτήσεις. Η μία ερώτηση είναι, αν έχουν δίκιο κάποιοι αναλυτές στο διεθνή χώρο που εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Και δεύτερον, ενεργοποιήσατε το πακέτο των 28 δις για τις τράπεζες, αλλά αν θυμάμαι καλά, ως αντιπολίτευση το είχατε καταγγείλει. Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση εδώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο, εννοείται ότι διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους. Κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε σε τίποτα ως ελληνική οικονομία, παρ` όλες τις συνθήκες δανεισμού, παρ` όλες τις στρεβλώσεις. Άρα, είναι σαφέστατο ότι ο δανεισμός μας είναι άκρως εγγυημένος και ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους, όταν χρειάζεται, σαφέστατα μπορεί να γίνει. Άρα, δεν κινδυνεύει κανείς από δανεισμό της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, όντως ενεργοποιήσαμε τα υπόλοιπα 15 δις από το πακέτο των 28 δις ευρώ και όντως είχαμε καταγγείλει τότε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίες γι` αυτές τις ενέργειές της. Όμως, υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά: Εκείνο το πακέτο δεν είχε καμία ασφαλιστική δικλείδα, έτσι ώστε να πέσει πραγματικά στην αγορά. Εμείς, υπό τέτοιες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πρέπει να βρούμε τρόπους να διοχετευθεί χρήμα, να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Και ένας ξεκάθαρος και άμεσος τρόπος είναι η ενεργοποίηση του πακέτου των 15 δις ευρώ, έτσι ώστε όχι να τα πάρουν οι τράπεζες, αλλά μέσω των τραπεζών να διοχετευθούν στην αγορά.

Σύντομα, μάλιστα, θα υπάρξουν και αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα θέτει συγκεκριμένα αυτές τις δικλείδες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να κινηθεί η αγορά και αυτό το κάνουμε με όλους τους τρόπους. Κάτι που δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία.

ΣΠΑΝΟΥ: Δεν θα βοηθούσε προσωρινά την εθνική προσπάθεια, κατά τη γνώμη μας, η συμμετοχή στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων εκτός ΠΑΣΟΚ, αυτό που λένε κάποιοι «κυβέρνηση εθνικής ενότητας»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή αυτό το σενάριο ακούγεται κατά διαστήματα, πιστεύω ότι είναι κάτι που θολώνει το τοπίο. Η κυβέρνηση έχει μια σαφή, νωπή λαϊκή εντολή και έχει δείξει, έχει αποδείξει ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης έχει τέτοιο παραγόμενο έργο που πολλές κυβερνήσεις επί πολλά χρόνια δεν είχαν να επιδείξουν. Άρα, όλα αυτά είναι άνευ ουσίας, άνευ αντικειμένου και μάλλον προδιαγράφουν τις ορέξεις κάποιων για συμμετοχή στην εξουσία.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι τόσο μεγάλη η σπουδή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες που απέσυρε τη μόνη διάταξη που θα τους επιβάρυνε στοιχειωδώς; Αναφέρομαι στη διάταξη για την παρακράτηση του 8%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, θα ανακοινωθεί σήμερα αρμοδίως, από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, το τι θα γίνει με αυτή τη διάταξη του 8%. Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι συγκεκριμένες. Από τη μια μεριά υπάρχει ανάγκη για έσοδα, εδώ δεν είναι θέμα εσόδων του κράτους, είναι θέμα καταπολέμησης της διαδικασίας έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και αυτή η προείσπραξη του 8% θα είχε ακριβώς αυτό το νόημα. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια είναι μια πολύ μεγάλη πληγή για την οικονομία της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, όμως, γνωρίζουμε - και το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες- ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες που τέτοια μέτρα πραγματικά πρέπει να τα ξαναδούμε, αν θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε λειτουργία, να ανασταλούν ή να αναβληθούν. Αυτές τις δύο σκέψεις κάνει η κυβέρνηση. Δεν έχουμε δογματισμούς απέναντι σε αυτό. Εμείς θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να κινηθεί η αγορά και η οικονομία μας. Άρα, με μοναδικό κριτήριο τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα, λαμβάνονται και οι αποφάσεις της κυβέρνησης και σε αυτό το ζήτημα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχοποιεί ευθέως και προσωπικά πλέον τον Πρωθυπουργό και του προσάπτει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλλον είναι καινούργιο εφεύρημα αυτό, να προσωποποιούν τις ευθύνες στον Πρωθυπουργό. Σχόλιο δεν θα μπορούσα να κάνω εγώ. Σχόλιο μπορεί να κάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης, βλέποντας τη δραστηριότητα και τη δράση, όχι μόνο της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αλλά ιδίως του Πρωθυπουργού της χώρας. Και θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, τι θα γινόταν και πώς θα αντιμετωπιζόταν αυτή η κρίση με έναν άλλον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεν θα είχε αυτή την εμβέλεια στο εσωτερικό, αλλά κυρίως και στο εξωτερικό της χώρας, έτσι ώστε πραγματικά να φαίνεται ότι η χώρα μας είναι μια χώρα σταθερότητας που μπορεί να εγγυηθεί τα στοιχειώδη, κάτι για το οποίο σαφώς και δεν υπήρχε η εντύπωση με τις προηγούμενες καταστάσεις που ζήσαμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται ότι υπήρχε διαρροή από κυβερνητικό στέλεχος σε αυτά τα δημοσιεύματα. Έρευνα έγινε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν δεχόμαστε ότι υπήρχε διαρροή, γιατί δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του ΔΝΤ, της συμμετοχής του και όλα αυτά που ακούγονται. Άρα, χωρίς συζήτηση, τι διαρροή να υπάρχει; Και γι` αυτό ακριβώς το λόγο λέμε και αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι υπήρξε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος θα είχε κάνει αυτή τη διαρροή. Όσοι το ισχυρίζονται, ας έρθουν να κατονομάσουν ποιος μπορεί να το έκανε. Αλλά, επειδή δεν έγινε ποτέ τέτοια συζήτηση σε κεντρικό και κυβερνητικό επίπεδο, είναι άνευ αντικειμένου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το ρωτώ αυτό, γιατί χθες ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο ALTER είπε ότι μπορεί να είναι σύζυγος υπουργού ή να είναι κάποιος, φωτογραφίζοντας, δεν είπε όνομα. Και μετά είχαμε ένα μπαράζ δηλώσεων, αντιδηλώσεων από τον Γεράσιμο Αρσένη. Όλο αυτό το κλίμα, εσείς πώς το εισπράττετε αυτό; Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα υπόβαθρο από κάτω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για λόγους φθηνού εντυπωσιασμού, μπορεί οποιοσδήποτε, όταν υπάρχει μια πανσπερμία φημών και μια αναφορά σε διαρροές από κυβερνητικούς αξιωματούχους, να στοχοποιηθεί ο οποιοσδήποτε για οποιονδήποτε λόγο. Και μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο - όπως είπα προηγουμένως- έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία και ο οποίος, όλως τυχαίως, είναι σύζυγος της υπουργού Οικονομίας της ελληνικής κυβέρνησης. Άρα, η στοχοποίηση είναι συγκεκριμένη και βεβαίως την απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας και με την προσθήκη όσων είπα προηγουμένως για το πρόσωπο του κ. Αρσένη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα σε δολάρια. Χθες, είχαμε μια αντίδραση από τις ΗΠΑ, εν πάση περιπτώσει από τους εκεί κύκλους οικονομικούς, χρηματιστηριακούς κ.τ.λ., ότι αυτοί θα δανείσουν τη χώρα μας με επιτόκιο άνω του 7%. Θα επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την ενέργεια; Τι νόημα έχει πλέον μια τέτοια ενέργεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντώ σε ερωτήσεις που προσβλέπουν και προβλέπουν δανειακές ανάγκες της χώρας, για συγκεκριμένους λόγους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μιλώ για ανακοίνωση κυβερνητικών προθέσεων. Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, αλλά η απάντησή μου είναι αυτή, η συγκεκριμένη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι αυτό έμμεση αποδοκιμασία στον κ. Χριστοδούλου ή στο οικονομικό επιτελείο (δεν ακούγεται)...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία αποδοκιμασία. Ας μείνουμε σε αυτό που λέω.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... που έσπευσαν να φανερώσουν τέτοιες προθέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ απαντώ με αυτό τον τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πόσο πιθανή βλέπετε τη χρεωκοπία της χώρας κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 April 2010 - 9:07:54 UTC