Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 257143963

Έκδοση 1

brf1703

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση, με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σε εσωτερικό αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχει χαράξει, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, το δρόμο για να επιτύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος και να βγει η χώρα από την κρίση.

Οι πρωτοβουλίες αυτές της κυβέρνησης αποσκοπούν στην αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα: Ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα αξιόπιστη που τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι όλων και ότι έχουν οριστικά εγκαταλειφθεί πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίες άλλωστε μας δημιούργησαν το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που όλοι σήμερα βιώνουμε και πληρώνουμε, στη μορφή των υψηλών spreads.

Αυτό συνάγεται από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πλέον κοινή αίσθηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει για να επιτύχει τους στόχους της. Τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 και σταδιακά να φθάσει τον τελικό της στόχο. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω, πως το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο δίμηνο του 2010, ήταν 1 δισεκατομμύριο ευρώ, έναντι 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν το αντίστοιχο του 2009.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση και ο ίδιος Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, θέτουν δυναμικά το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταδεικνύουμε, λοιπόν, την ανάγκη να διαμορφωθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πια, οι μηχανισμοί εκείνοι οι οποίοι θα καλύπτουν ουσιαστικά αυτό το θεσμικό κενό σε περιπτώσεις παρόμοιας κρίσης με αυτήν της χώρας μας. Σε αυτό το επίπεδο ήδη οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, χθες, στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Η Ελλάδα προχωρά, η χώρα μας προχωρά. Λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας, ενώ παράλληλα προχωράμε σε αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου της χώρας μας, σε δικαιότερες και αναλογικότερες βάσεις, θέτοντας στο μικροσκόπιο τη μάστιγα της φοροδιαφυγής που πραγματικά αδικεί τους έντιμους πολίτες.

Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθειά μας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της τόνωσης της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, μέσω της απλούστευσης και της αποκέντρωσης του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να απελευθερωθούν και πόροι.

Τέλος, στο μέτωπο του Ασφαλιστικού, ολοκληρώθηκε χθες ένας πραγματικά ανοιχτός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, με την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών. Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, σε μορφή νομοσχεδίου, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα και θα τεθεί σε ψηφοφορία έως τα μέσα Μαΐου στη Βουλή.

Να σημειώσω, επίσης, ότι από χθες εφαρμόζεται πιλοτικά, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων στο ΙΚΑ, στην περιοχή της Λαμίας και της Λάρισας, με στόχο να επεκταθεί σε όλο το ΙΚΑ μέχρι την 1η Μαΐου και μετά σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επί αυτών που είπατε, αν σημείωσα καλά, είπατε ότι είναι κοινή η αίσθηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, σωστά μέτρα κλπ. Μπορείτε λίγο να μου το επεξηγήσετε αυτό το «κοινή αίσθηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως γνωστόν, δεσμευτήκαμε και υλοποιούμε ήδη το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, οι τελευταίες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, έχουν τεθεί υπόψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από παντού παίρνουμε μηνύματα, ότι τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε, είναι προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων μας: Να μειωθεί το έλλειμμα και να υπάρχει μια δημοσιονομική εξυγίανση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μόλις πριν από ένα λεπτό μιλήσατε για ένα δικαιότερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα χτυπά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής. Θέλω να σας ρωτήσω, αν το δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εξαντλείται στο τεκμήριο για τα αυτοκίνητα 1000 κυβικών, στην κατάργηση της απαλλαγής τόκων από δάνεια πρώτης κατοικίας, στην παράταση και εξαίρεση κλάδων που μέχρι πριν από λίγο καιρό λέγατε ότι είναι εστίες μακροχρόνιας φοροδιαφυγής ή έχετε και άλλα δίκαια μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιους κλάδους αναφέρεστε;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ταξί, βενζινάδικα, όλα αυτά στα οποία δίνετε παράταση σε ό,τι αφορά να κόβουν αποδείξεις...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ίσα-ίσα εκεί δεν εξαιρούμε. Το φορολογικό νομοσχέδιο αφού δημοσιευθεί θα εξειδικευθεί. Μιλάμε για ταμειακές μηχανές από φέτος και αυτό είναι ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, αναφέρατε λίγα στοιχεία μόνο...

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, σας διακόπτω. Γι` αυτά τα λίγα στοιχεία, η κυβέρνηση τα θεωρεί δίκαια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ένα πλέγμα φορολογικών μέτρων που έχουν μια γενικότερη κατεύθυνση, την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το να απομονώνουμε κάποια στοιχεία, νομίζω ότι αδικεί το φορολογικό σύστημα. Η ερώτησή σας βέβαια είναι σεβαστή και εύλογη. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς κινούμαστε με γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Υλοποιούμε μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο συστήματα και πλαίσιο λειτουργίας μηχανισμών, οι οποίοι θα διασταυρώνουν ανά πάσα στιγμή, θα συγκεντρώνουν τα περιουσιακά στοιχεία με το «περιουσιολόγιο», έτσι ώστε κανείς πλέον να μη ζει μια πολυτελή ζωή και να δηλώνει ελάχιστα εισοδήματα. Έχουμε σκοπό και στόχο να πληρώσουν αυτοί που πρέπει κάποτε να πληρώσουν. Πιστεύω ότι η κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Όσον αφορά δε, σε συγκεκριμένα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου, ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο σε μια πολύ δύσκολη, ίσως από τις δυσκολότερες οικονομικές συγκυρίες της χώρας μας. Παρ` όλα αυτά, εμείς έχουμε τις στοχεύσεις μας και μέσα από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, επιτυγχάνεται κοινωνική δικαιοσύνη σε πολύ μεγάλο βαθμό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Τι νόημα έχει η εξαίρεση, όχι για βενζινάδες και ταξιτζήδες, γιατί με ταξιτζήδες μπορούμε να το συζητήσουμε, η αναβολή να πληρώνουν ΦΠΑ οι γιατροί, οι δικηγόροι, ένας ολόκληρος κλάδος που θα πάνε από το 2011, άρα θα πληρώσουν από το 2012;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκεί υπάρχει μια συζήτηση σε νομικό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες, υπάρχει μια κοινοτική νομοθεσία για το πού πρέπει και μπορεί να επιβληθεί ΦΠΑ και χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, οι περιπτώσεις που αναφέρατε εντάσσονται σε νομικής αμφισβήτησης περιπτώσεις. Βούλησή μας είναι όλες οι περιπτώσεις και ειδικά επαγγελματιών, οι οποίοι δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους και δεν καταβάλλουν τους φόρους που πρέπει να καταβάλλονται, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και επιτέλους, όπως είπα και προηγουμένως, να πληρώσουν και αυτοί που πρέπει να πληρώσουν. Αλλά υπάρχουν νομικά ζητήματα, τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τόσο εύκολα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εάν δεν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, οι δικηγόροι και οι γιατροί πάλι θα εξακολουθούν να μην πληρώνουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Πρώτα απ` όλα, μιλάμε σε πολύ πρώιμο στάδιο για το φορολογικό νομοσχέδιο. Δεν έγινε καν η πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ας περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί, να γίνει η συζήτηση στις δύο Επιτροπές της Βουλής, στην Ολομέλεια και εκεί θα δούμε πραγματικά πού και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε, εάν χρειάζεται βελτίωση κάτι και κυρίως σε αυτά που ρωτάτε να υπάρχει μια εξήγηση με βάση τη νομιμότητα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας χωρίζουν μόνο οκτώ ημέρες από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τη χώρα μας και ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει συγκεκριμένη οικονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, μπορείτε να εκτιμήσετε εάν βρισκόμαστε πιο κοντά στο δρόμο για το ΔΝΤ ή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή ακριβώς είναι λίγες οι ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, γι` αυτό ακριβώς το λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε ως προς το ΔΝΤ, το οποίο το αναφέρουμε ως μια από τις δυνατότητες που έχουμε. Είναι γνωστό ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν ισορροπίες οι οποίες τηρούνται. Και αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιτελεί ένα σοβαρό καθήκον, έτσι ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μια πολιτική στήριξη, όπως αυτή που ζητάμε, με τον πιο έντονο τρόπο, είναι αυτή που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρωζώνη γενικότερα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Μια συμπληρωματική επ` αυτού. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, χθες, εκφράζοντας βεβαίως προσωπική εκτίμηση, απέδιδε 70% πιθανότητες η Ελλάδα τελικώς να προσφύγει στο ΔΝΤ αμέσως μόλις χρειαστεί να ξαναδανειστεί. Έχουμε μια εκτίμηση από την πλευρά σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, όπου η κ. Κατσέλη, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πιστεύει στην αποφασιστικότητα στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη βεβαιότητά της ότι θα υλοποιηθούν οι στόχοι και ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση στο οικονομικό επιτελείο. Και βεβαίως, η άποψη της κυβέρνησης είναι συλλογική, είναι σύσσωμη: Από τότε που άρχισε η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης η οικονομία μας βαδίζει σε ένα πολύ καλό δρόμο και βέβαια το ΔΝΤ είναι μια απλή δυνατότητα και μόνο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν από την ελληνική κυβέρνηση διατυπώνεται η άποψη -και επισήμως δηλαδή- πως βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί μόνον αν δηλώσει χρεωκοπία ή φθάσει στη χρεωκοπία, αυτό πόσα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει στην ελληνική κυβέρνηση για τον ευρωπαϊκό δρόμο στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αισιοδοξούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιληφθεί το σοβαρό ρόλο που έχει ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αισιοδοξούμε ότι αυτό που ονομάζουμε «κοινοτική αλληλεγγύη» δεν είναι απλώς μια θεωρητική αρχή που έχει ξεχαστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή θέση της Ελλάδας, αλλά σε ένα παγκόσμιο γίγνεσθαι όπου η οικονομία έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και μεγάλη ρευστότητα στη λειτουργία θεσμικών και εξωθεσμικών μηχανισμών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δει το ρόλο της με πολύ σοβαρότητα. Και η πρώτη απόδειξη θα είναι στην περίπτωση της Ελλάδας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ωστόσο κ. Εκπρόσωπε, να συνεχίζω επ` αυτού, όταν έχετε λάβει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα, πέρα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και παρά ταύτα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα από τη μεγαλύτερη χώρα και με τον πιο αποφασιστικό ρόλο στην όλη αυτή διαδικασία, εκφράζονται τέτοιες απόψεις, τι είδους πολιτική στήριξη είναι αυτή και γιατί να εκλάβουν αυτό το μήνυμα ως πολιτική στήριξη, εν πάση περιπτώσει, οι διεθνείς αγορές και να μειώσουν τα επιτόκια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, γι` αυτό ζητάμε μια σαφή, ξεκάθαρη και ρητή πολιτική στήριξη. Από εκεί και πέρα, αυτό που αναφέρατε ήταν μια δήλωση μέσα από τις δεκάδες δηλώσεις που διαβάζουμε κάθε ημέρα από διάφορες χώρες. Γι` αυτό στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, έτσι όπως εξελίσσεται και στο Eurogroup και στο ΕCOFIN αυτές τις ημέρες, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί πραγματικά θα κριθεί η σοβαρή, υπεύθυνη και αποφασιστική θέση κάθε χώρας, με συνέπειες και προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βέβαια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πολιτική στήριξη έχει εκφραστεί και από την κ. Μέρκελ και από τον κ. Σαρκοζί και στην προηγούμενη Σύνοδο. Οικονομικά, τι ζητάμε; Γιατί η πολιτική στήριξη, προφανώς και δεν φθάνει, δεν έχει φθάσει μέχρι τώρα για να μειωθούν τα spreads. Οικονομικά, έχουμε κάποιο αίτημα; Αυτό που λέει και ο κ. Σόιμπλε, δηλαδή στις δηλώσεις που έκανε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οικονομικό αίτημα έχουμε όταν θα ζητήσουμε να δανειστούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε οικονομικό αίτημα. Αλλά, η πολιτική στήριξη έχει πολλά περιθώρια -όπως ανέφερε και ο συνάδελφός σας προηγουμένως- να εκφραστεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Τέτοιον που να μην επιδέχεται αμφισβήτησης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μια χώρα του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και έχει τους τρόπους, με την πολιτική στήριξη, να εγγυηθεί για την οικονομία της.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, τι είναι προτιμότερο για την ελληνική κυβέρνηση και για τη χώρα, να ζητήσει την οικονομική στήριξη και να τη λάβει, όπως υποδεικνύουν οι περισσότερες πηγές και κυβερνήσεις και δη μάλλον ισχυρές, Γερμανία, Γαλλία, στη χώρα μας. Δηλαδή, λένε «ζητείστε λεφτά και θα τα πάρετε, αλλά ζητείστε τα» ή να προσφύγει στο ΔΝΤ, πέρα από τις δηλώσεις. Και αν θέλετε, συμπληρωματικά, εσείς πώς σχολιάζετε, αυτή τη στιγμή, τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που από τη μια στηρίζει πολιτικά - και είδαμε το ταξίδι του Πρωθυπουργού που χαρακτηρίστηκε επιτυχές και μετά τις δηλώσεις στήριξης- και από την άλλη μέσω επίσημων διαρροών και κυβερνητικών εκπροσώπων της κυβέρνησης Μέρκελ να λέγεται «πτωχεύστε και σας δίνουμε».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσει η Ελλάδα. Είναι μια χώρα, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό. Διαθέτει πλούτο, τον οποίο θα εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο και που για τις γνωστές αιτίες δεν τον έχουμε εκμεταλλευθεί μέχρι τώρα. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης. Αυτό είναι σαφέστατο, είναι ξεκάθαρο. Έχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση, αποφασιστική και αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι και έχουν ανταποκριθεί θετικά και μέσα από τα ταξίδια που έκανε ο Πρωθυπουργός. Θα σας παραπέμψω, όμως, σε μια δήλωση που έκανε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι και ο κατ` εξοχήν αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας μας και ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις οικονομικές διαδικασίες και εξελίξεις, ότι δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια, εάν δεν γνωρίζαμε και τους όρους με τους οποίους αυτή θα παρασχεθεί. Άρα, μιλάμε για πολιτική στήριξη. Και αυτό που είπα προηγουμένως, ότι υπάρχει τρόπος η πολιτική στήριξη να είναι τόσο σαφής και ρητή που και τα spreads να επηρεαστούν και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη βοήθεια, για την πολιτική στήριξη της χώρας μας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο χρηματοδότησης, εάν ζητήσουμε βοήθεια, είπατε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε τον τρόπο και τους χειρισμούς που θα επιβάλλει το ΔΝΤ, γιατί σε μεγάλο βαθμό τους γνωρίζουμε. Γι` αυτό σας ρώτησα, για την κυβέρνηση τι είναι προτιμότερο; Προσφυγή στο ΔΝΤ ή δάνειο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προτίμηση της κυβέρνησης είναι σαφής. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα της Ευρωζώνης και δεν θέλουμε να φύγουμε από τα στενά περιθώρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτως ή άλλως και εμείς έχουμε συμβάλλει με θετικό τρόπο, άσχετα με τα ελλείμματα του παρελθόντος, στην ισχυροποίηση αυτής της Ευρωζώνης. Άρα, είναι σαφές ότι το πλαίσιό μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΔΝΤ το αναφέρουμε ως μια δυνατότητα. Γιατί εάν χρειαστεί και όταν χρειαστεί να δανειστούμε, θα πρέπει να δανειστούμε από κάπου, με τέτοιους όρους που να μην είναι οι επιβαρυντικοί όροι που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά είναι σαφής η επιλογή μας να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη βοήθεια και να στηριχθούμε μέσα από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου και συνομίλησαν, με αφορμή και τις συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Ο κ. Παπανδρέου, εκτός από τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, με τον κ. Μπαρόζο, έχει προγραμματίσει και άλλες συναντήσεις μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής; Δηλαδή, θα χρειαστεί να κάνει και άλλο ταξίδι τη Δευτέρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Οι διεθνείς επαφές που έχουν γίνει είναι σε τόσο σημαντικό βαθμό που νομίζω ότι αρκούν. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις περιστάσεις αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια επικοινωνία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα μας, την οποία επιδιώκουμε εμείς. Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι ακόμα: Ο κ. Πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να είναι στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή και το Σάββατο, για το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και το εθνικό συμβούλιο. Έχει οριστικοποιηθεί, θα πάει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να απευθύνει χαιρετισμό, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο προγραμματισμός που υπάρχει είναι αυτός. Περιλαμβάνει και τη ΓΣΕΕ. Αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ειδικά σε τέτοιες συγκυρίες το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ρευστό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τελικά αυτές οι αντιρρήσεις που έχει η γερμανική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής θα καμφθεί αυτή η αρνητική συμπεριφορά που έχει η κ. Μέρκελ; Και ένα δεύτερο, θέλω να σας ρωτήσω, εάν η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι η κρίσιμη ημερομηνία για να πάμε στο ΔΝΤ. Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει μια στήριξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και είναι η κρίσιμη ημερομηνία, όχι για να πάμε στο ΔΝΤ, αλλά για να δούμε, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα μας στηρίξει πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδοκούμε ότι θα γίνει, όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει. Είναι ένα σημαντικό χρονικό και κομβικό σημείο, έτσι ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τις αποφάσεις της, αλλά και η Ελλάδα, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει τις δικές της αποφάσεις. Όσον αφορά στη γερμανική κυβέρνηση -γνωρίζουμε τις και εσωτερικές της διεργασίες- είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού με πολλές τάσεις στο εσωτερικό της. Το παρακολουθούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα αντιληφθούν όλοι την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προφανώς η κυβέρνηση έχει συνεκτιμήσει αυτόν τον παράγοντα. Αλλά, έχετε κάνει, έτσι μια προβολή στο μέλλον; Και σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ, ο πολιτικός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης πώς σκιαγραφείται ακριβώς; Παραπέμποντας δε, και στα άλλα παραδείγματα, που είδαμε κυβερνήσεις να εξωθούνται ουσιαστικά στο ΔΝΤ και μετά να καταποντίζονται πολιτικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να διασωθεί η ελληνική οικονομία, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις να διασωθεί. Από εκεί και πέρα, κάνουμε τις κινήσεις, κινήσεις οι οποίες έχει αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι είναι μελετημένες, κινήσεις σοβαρότητας, υπευθυνότητας, με την ευρεία συναίνεση του ελληνικού λαού, ο οποίος πλήττεται από κάποια μέτρα και αποφάσεις που αναγκαστήκαμε, λόγω της γνωστής συγκυρίας, να λάβουμε. Και ο μόνος στόχος στην πορεία μας είναι αυτός. Το λεγόμενο «πολιτικό κόστος», εμάς δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά είναι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του Έλληνα πολίτη, ειδικά στην οικονομική του ζωή.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε αρκετές φορές ότι αισιοδοξείτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, ότι ευελπιστείτε ότι γίνονται προσπάθειες. Έχετε κάτι χειροπιαστό, αυτή τη στιγμή για να αισιοδοξείτε; Γιατί εμείς τα μηνύματα τα οποία βλέπουμε από τους Γερμανούς εταίρους, δεν μας δίνουν περιθώριο να αισιοδοξούμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέχρι τις 25 και 26 Μαρτίου, είμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε και προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε τα πάντα για το ελληνικό δημόσιο συμφέρον.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή το έχουμε αφήσει, σαν δυνατότητα, το ΔΝΤ, απ` τις επαφές που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών με το Γραμματέα του ΔΝΤ, όταν ήταν στις ΗΠΑ, έχετε κάνει τις αναγκαίες διεργασίες για να ξέρουμε τουλάχιστον εάν το ΔΝΤ θα μας ζητήσει πρόσθετα μέτρα ή θα θεωρήσει αρκετά αυτά που έχουν παρθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες. Μένουμε στο ότι ζητάμε την πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τα άλλα, σαφώς έχουμε το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επεξεργάζεται όλες τις δυνατότητες. Προς το παρόν μένουμε στη λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία και επιδιώκουμε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο το αφήνετε ανοιχτό, θα διαφημίζεται. Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω στο θέμα της υπουργού κ. Κατσέλη και θέλω να σας ρωτήσω με πολύ απλά λόγια, πέρα από κάθε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η υπουργός: Ένα στέλεχος της κυβέρνησης που χαρακτηρίζει «μύθο» το σχέδιο σταθερότητας...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω, έγινε αυτός ο χαρακτηρισμός;

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι τουλάχιστον είπε μπροστά στους δημοσιογράφους και εν πάση περιπτώσει ότι κατά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεται σε μια off συζήτηση και γι` αυτό εγώ αμφιβάλλω εάν έχει γίνει.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, αμφιβάλλω. Είναι εκ των πραγμάτων αμφίβολο εάν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο. Αλλά, επειδή η κ. Κατσέλη συμμετέχει με πολύ ενεργό ρόλο και στην εξέλιξη των οικονομικών πραγμάτων της χώρας και γίνεται μια πολύ μεγάλη δουλειά από το επιτελείο της, σε αναπτυξιακό επίπεδο, δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι «μύθος» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όταν έχει συμβάλει με πολύ σημαντικό τρόπο και ρόλο στη διοργάνωση και υλοποίησή του.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εν μέρει με καλύψατε με την έκφρασή σας, ότι δεν μπορεί να θεωρεί «μύθο», απ` τη στιγμή που συμβάλει σε αυτό. Και εν κατακλείδι, για να ολοκληρώσω το ερώτημα, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού η κ. Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Και γι` αυτό ακριβώς και τις προηγούμενες ημέρες έχουμε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο, τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά από όλα τα υπουργεία, από όλους τους υπουργούς και κυρίως από το οικονομικό επιτελείο σ` αυτή τη φάση, αφού συζητάμε για την οικονομική επιβίωση της χώρας μας. Συνεπώς δεν πρέπει να αδικούμε τους υπουργούς, ειδικά του οικονομικού επιτελείου.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξάρτητα του τι θεωρεί ή δεν θεωρεί «μύθους» η κ. Κατσέλη, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένοι υπουργοί; Δηλαδή, να λένε αυτά που λένε, έστω και με τον τρόπο που τα λένε ή μεταφέρονται και μετά να εκδίδουν επίσημες ανακοινώσεις, να διευκρινίζουν αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εσείς πιστεύετε ότι όλη αυτή η προσπάθεια σ` αυτές τις περιπτώσεις, τι εννοούν και τι λένε, βοηθάει στο να γίνει κατανοητή η κυβερνητική γραμμή και κυρίως η σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουμε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην προκειμένη περίπτωση, έχω τη βεβαιότητα ότι η κ. Κατσέλη δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Και σας το αναφέρω επειδή γνωρίζω το έργο το οποίο παράγει. Από εκεί και πέρα, επίσης γνωρίζω ότι θέσεις μεταξύ υπουργών προτείνονται και προεκτείνονται κάθε ημέρα, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει υποψία θέματος. Σαφώς και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα - επαναλαμβάνω- σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι δεν τίθεται θέμα να ζητήσει η Ελλάδα οικονομική στήριξη. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου του κ. Ρομπέι, είπε χθες ότι δεν σκοπεύει ο Πρόεδρος της Ε.Ε. να θέσει στην ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής το ζήτημα της Ελλάδας, εκτός εάν η Ελλάδα ζητήσει από τους «27» της Ευρώπης ανοιχτά οικονομική στήριξη. Θα ζητήσει η Ελλάδα οικονομική στήριξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οικονομική στήριξη δεν ζητάμε, έτσι όπως έχει δηλώσει και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητάμε πολιτική στήριξη. Αυτό είναι δεδομένο και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο Κορυφής, θα τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Να επανέλθω στο αγαπημένο σας θέμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Και παρά το ότι αυτό την κάνει πιο εσωστρεφή, αναγκαστικά για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, εξακολουθεί να είναι μία από τις βασικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που και την ενίσχυσαν και τη διεύρυναν. Υπάρχει λοιπόν μία εκτίμηση αν αναγκαστούμε, ως χώρα, να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, τι θα σημάνει αυτό για τη ζώνη του ευρώ; Σοβαρός κλυδωνισμός, αλλαγή, ανατροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι θα υπάρχουν συνέπειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικότερα και ότι αυτές τις συνέπειες δεν θέλει κανείς να τις δει και να τις υποστεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ ότι χρωστάμε σε αυτό το περίφημο περιοδικό το FOCUS, λεφτά από διαφημίσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ το διάβασα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Είναι, όμως, σαφές ότι χρωστάμε, από διαφημίσεις του ΕΟΤ, πάρα πολλά χρήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε τις υποτιθέμενες διαφημίσεις να τις μετατρέψει στη μεγαλύτερη δυσφήμιση της χώρας μας. Αυτό είναι δεδομένο και το έχουμε βιώσει με τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, τα οποία κλείνουμε για να μην προλάβουν να μας τα κλείσουν λόγω χρεών. Υπάρχει και η περίπτωση να οφείλουμε, αλλά ζήτησα επ` αυτού διευκρινίσεις και θα σας ενημερώσω.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε κάποια στιγμή μαζί με αυτή τη διευκρίνιση, διότι προφανώς δεν είστε ενήμερος τώρα, τι χρήματα έχουν μπει σε αυτόν τον περίφημο εθνικό λογαριασμό, το ύψος των καταθέσεων και συγκεκριμένα εάν σε αυτό το λογαριασμό η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ανοίξει το πουγκί της να δώσει κανένα ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα με την κυρία Κατσέλη και το υπουργείο Οικονομικών. Επειδή καταλαβαίνω ότι έγινε ένας συσχετισμός από το Μέγαρο Μαξίμου, πιθανόν να έχετε συμμετάσχει κι εσείς σε αυτόν το χειρισμό, υπάρχει σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου γι αυτά που έχει πει το υπουργείο Οικονομικών ως απάντηση στην κυρία Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια δηλαδή;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχουν πει σε εφημερίδες ότι ακόμη περιμένουν να δουν την αναπτυξιακή πολιτική της κυρίας Κατσέλη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ε, όχι. Αυτά τα «φέρεται», τα λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι που έχετε κάποιες πηγές και διασταυρώνετε ή δεν διασταυρώνετε κάποιες πληροφορίες. Εμείς αναφερόμαστε σε αυτά που λένε και πράττουν οι υπουργοί της κυβέρνησης. Και μάλιστα, η κυρία Κατσέλη, από το πρωί, έχει εκφράσει την ανησυχία και τη σφοδρή αντίδρασή της ως προς αυτά που γράφτηκαν σήμερα.

Αλλά, επαναλαμβάνω: Πέραν από τις συζητήσεις που έγιναν με την κυρία Κατσέλη αλλά και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν μέσω του δελτίου Τύπου, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η υπουργός Οικονομίας, η οποία συμβάλλει με αυτόν το σπουδαίο τρόπο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αμφισβητεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο οποίο βασιζόμαστε, ούτως ή άλλως, για να ανατάξουμε την αξιοπιστία μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: (δεν ακούγεται) ότι είναι παρανόηση. Αυτό το κλίμα υπάρχει στην κυβέρνηση και που έχει πει η κυρία Κατσέλη, ότι είναι παρανόηση σε αυτά που είπε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το λέει κι η κυρία Κατσέλη στην ανακοίνωσή της.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Κάποια στιγμή, ως κυβέρνηση, κάνατε κάποιες δεύτερες σκέψεις όταν βλέπατε το τσουνάμι των κερδοσκόπων, πως θα έπρεπε «να μην κρεμάσετε στα μανταλάκια» τα του οίκου μας για να τα βλέπουν οι Ευρωπαίοι και να έχουμε την κριτική που έχουμε σήμερα, όπως δεν δέχτηκαν στο παρελθόν και άλλες χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία η οποία ειδικά δεν το είχε δεχτεί με σθένος. Έχετε κάνει δεύτερες σκέψεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είχαμε και έχουμε υποχρέωση να μην κρύβουμε τα προβλήματα. Τα αποτυπώνουμε. Δεν αποκαλύψαμε εμείς τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ήταν τόσο τεράστια -με ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο μάλιστα αποκρύπταμε ως χώρα με την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας- έτσι ώστε να μην μπορούμε, και να θέλαμε, να κρύψουμε τίποτα. Εμείς δεν αποκαλύψαμε. Εμείς διαχειριζόμαστε -και μάλιστα με τον πιο υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο- το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Από κει και πέρα, το να κρυβόμαστε σαν στρουθοκάμηλοι, όπως κάνει ακόμη και σήμερα η Νέα Δημοκρατία, που αμφισβητεί αν το πραγματικό έλλειμμα είναι όπως το παρουσιάζουμε εμείς σήμερα ως κυβέρνηση, νομίζω ότι κάθε άλλο παρά βοηθάει τον τόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 March 2010 - 13:38:34 UTC