Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 256799616

Έκδοση 1

brf1503

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Η κυβέρνηση δίνει μια πραγματική, καθημερινή και πολυμέτωπη μάχη, τόσο στο εσωτερικό, με το πλήθος των συσσωρευμένων χρόνιων παθογενειών, όσο και στο εξωτερικό, με το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας που δημιούργησε και μας κληροδότησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας είχε διαφανεί από νωρίς και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και με επιτυχία από τον Πρωθυπουργό, με αλλεπάλληλες επαφές, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε τα προβλήματά της. Αντίθετα, τα αποδέχθηκε και τέθηκε απέναντί τους. Οφείλαμε και οφείλουμε ακόμη να δείξουμε στους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πως οι πρακτικές και οι τακτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν και πως η Ελλάδα, επώδυνα μεν, αλλά αποφασιστικά και οριστικά θα αλλάξει σελίδα.

Χρειάζεται, βεβαίως, να καταβάλουμε βαρύ τίμημα, για πολλούς που δεν ευθύνονται. Ένα τίμημα άδικο, αλλά εθνικά αναγκαίο και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε και που έχουν διαμορφωθεί από τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας. Κερδοσκοπικά παιχνίδια που πρώτος και μόνος έθεσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπόψη των εταίρων και της διεθνούς κοινότητας και τα καταστήσαμε ως χώρα αντικείμενο μελέτης καθώς και κεντρικό ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

Υπάρχει, όμως, προοπτική και ελπίδα για τους Έλληνες πολίτες. Η εικόνα της χώρας σήμερα διεθνώς αλλάζει. Γινόμαστε και πάλι συνδιαμορφωτές των εξελίξεων. Μπαίνουμε μπροστά στη μάχη εναντίον μιας διεθνούς κατάστασης που απειλεί να πλήξει κράτη και πολίτες. Συνυπογράφουμε την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για τον περιορισμό των κερδοσκοπικών επιθέσεων και επιχειρούμε να θέσουμε κανόνες σε αγορές που μέχρι σήμερα δρουν ανεξέλεγκτες.

Σε αυτή μας την επιτυχία, κύριος παράγοντας καθίσταται η διάθεση και η ωριμότητα του ελληνικού λαού να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Απέναντι σε αυτόν τον λαό υπάρχει μόνο μια δέσμευση, ότι κανενός οι θυσίες δεν θα πέσουν στο κενό, ότι θα έχουμε ξανά ως χώρα τη θέση που μας αρμόζει και οι πολίτες μας θα έχουν ξανά τη θέση που είχαν στην ελληνική κοινωνία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή η άσκηση διπλωματίας την οποία ο κ. Παπανδρέου με επιτυχία έκανε, έδωσε πράγματι κάποια στοιχεία αλλαγής στις στάσεις που μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι και ως ένα βαθμό, ανέτρεψε και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όμως, πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει. Και η αγωνία μήπως τον επόμενο μήνα που θα χρειαστούμε ξανά δανεισμό, να μην έχει αποτέλεσμα. Τι περαιτέρω μέτρα μπορείτε να λάβετε σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να διασφαλίσετε ότι πράγματι όλοι αυτοί οι κόποι και όλη αυτή η προσπάθεια, θα έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, κανείς δεν είπε ότι τελειώσαμε. Ίσα-ίσα ξεκινάει από τώρα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Την επιτυχία που έχουμε από τις διεθνείς επαφές, να την εξαργυρώσουμε, να την κεφαλαιοποιήσουμε σε επιτυχία που έχει να κάνει με την αξιοπιστία μας και που ήδη έχουμε δει τα αποτελέσματά της. Από εδώ και πέρα, όμως, υπάρχει μια πραγματικά καθημερινή μάχη, έτσι ώστε όταν χρειαστεί να ξαναδανειστούμε, να δανειστούμε με τις προϋποθέσεις που δανείζονται όλες οι υπόλοιπες χώρες. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία. Είναι, όμως, αυτονόητο και ευνόητο ότι αυτή η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι γνωστό ότι οι αγορές λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Είναι επίσης γνωστό ότι μέχρι στιγμής έχουμε τη στήριξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμη και σήμερα, αύριο, δίνονται μάχες πραγματικά στο Eurogroup και στο ECOFIN από τον υπουργό Οικονομικών. Μάχες οι οποίες συνεχίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην έχει η Ελλάδα τη θέση που έχει σήμερα και να μπορούμε πραγματικά να αποδείξουμε στον Έλληνα πολίτη, ότι αυτές οι θυσίες τις οποίες καλείται να υποστεί σήμερα, πραγματικά θα πιάσουν τόπο. Και εμείς, μέχρι στιγμής, αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα χαμηλότοκο δάνειο, της τάξεως των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάποιες πηγές το διαψεύδουν αυτό. Άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα άλλο σχέδιο στήριξης, τη στιγμή που θα χρειαστεί η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές και να δανειστεί. Ένα σχέδιο στήριξης που αφορά χαμηλό επιτόκιο, όπως είπατε και εσείς. Μπορείτε να μας διαφωτίσετε περισσότερο; Πρόκειται για δάνειο; Πρόκειται για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Πρόκειται για την ενεργοποίηση κάποιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή ακριβώς οι εργασίες του Eurogroup και του ECOFIN αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μου επιτρέψετε να μη μπω σε λεπτομέρειες. Εμείς, όμως, αυτό που ζητήσαμε μέχρι τώρα, ήταν η πολιτική στήριξη και μόνο των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα μείνουμε εκεί. Οι λεπτομέρειες θα επεξεργαστούν αυτό το διάστημα, το οποίο διανύουμε, έτσι ώστε πραγματικά να μη χρειαστεί να ξαναδανειστούμε με το βάρβαρο τρόπο που δανειζόμασταν όλο το τελευταίο διάστημα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ` αυτού: Υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν κοινοτικούς αξιωματούχους να ζητούν εμμέσως, πλην σαφώς, από την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική στη ρητορική της, δηλαδή να θέσει αίτημα απ` ευθείας βοήθειας. Η κυβέρνηση το σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ανακοινώνουμε ό,τι αποφασίζουμε και ό,τι θεωρούμε καλό για το συμφέρον της χώρας μας και το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτή την κατεύθυνση που κινηθήκαμε, κινούμαστε μέχρι και σήμερα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τα έσοδα του Φεβρουαρίου φαίνεται ότι είναι μειωμένα και οφείλονται ή αποδίδονται εν πάση περιπτώσει στην ύφεση. Ανησυχεί την κυβέρνηση αυτή η προοπτική της ύφεσης που ενδεχομένως θα φέρει και άλλα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, οι αποφάσεις τις οποίες ανακοινώσαμε μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι αυτές οι αποφάσεις οι οποίες πραγματικά θα μας βγάλουν από την ύφεση. Είναι αυτές οι αποφάσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έλαβε με περισσή σκέψη και εν γνώσει των συνεπειών αυτών των αποφάσεων. Είμαστε πεπεισμένοι πως ό,τι αποφασίσαμε μέχρι στιγμής, δηλαδή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται εντός των ημερών, οι αναγκαίες αποφάσεις που ανακοινώσαμε πριν από λίγες ημέρες, αρκούν για να φθάσουμε στο στόχο που έχουμε θέσει, δηλαδή να περιοριστεί το έλλειμμα κατά 4% στη χρονιά που διανύουμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει για εμάς ένα τεράστιο θέμα, το θέμα της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας. Αυτή την αναπτυξιακή προοπτική δίνουμε με συγκεκριμένα νομοθετήματα, τα οποία είτε έχουν έρθει, είτε θα έρθουν στην ελληνική Βουλή, όπως είναι: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το «ξεπάγωμα» του ΕΣΠΑ μέσα από την περιφερειοποίηση και αποκέντρωσή του. Και με αυτή την αναπτυξιακή πολιτική  κύριο και απαραίτητο συμπλήρωμα, επιτρέψτε μου να πω, στις αποφάσεις που λάβαμε μέχρι τώρα- θα βγούμε και από την ύφεση η οποία υπάρχει λόγω του άσχημου δημοσιονομικού και αναπτυξιακού παρελθόντος μας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Δηλαδή, καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι αποκλείετε ένα πακέτο νέων μέτρων, γιατί υπάρχει και αυτή η φημολογία τα τελευταία 24ωρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και το αποκλείω. Λάβαμε αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είναι επώδυνες για τον Έλληνα πολίτη, όμως, ήταν αποφάσεις εθνικά αναγκαίες. Σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες αποφάσεις που είχαμε λάβει, κυρίως με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μας για το 2010. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για νέα μέτρα. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι κάναμε μέχρι τώρα και τι θα κάνουμε στο μέλλον.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο πολίτης όταν αισθάνεται τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων που πήρατε, περιμένει ένα αντιστάθμισμα. Αυτό μπορεί να προέλθει είτε από την ανάπτυξη, όπως έχετε πει, είτε από το δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κατά συνέπεια, ενώ βλέπουμε την ανάπτυξη να μην έχει ακόμα ξεκινήσει ή εν πάση περιπτώσει να μην έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ή να μην αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια αποτελέσματα, στο φορολογικό που είναι πιο άμεσο μαθαίνουμε και ακούμε ότι όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές θα ήταν πιο δίκαιες, μετατίθενται ένα χρόνο μετά. Κατά συνέπεια, γιατί ο πολίτης που περιμένει να το δει αυτό να σας δώσει και την πίστωση χρόνου ότι όλα αυτά που λέτε θα γίνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης, είναι ευνόητο ότι τα αποτελέσματα της αναπτυξιακής πολιτικής την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να φανούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά το φορολογικό, ας κάνουμε υπομονή, σε λίγες ημέρες κατατίθεται. Διάβασα και εγώ στοιχεία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία, όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν ισχύουν. Αλλά, εντός των ημερών κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα δημοσιοποιηθεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που θέτει πλέον σε καινούργια βάση το φορολογικό μας σύστημα και αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη. Πραγματικά, ο Έλληνας πολίτης θα δει ότι οι κόποι και οι θυσίες του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν θα πάνε χαμένες.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όταν λέτε «εντός των ημερών», τι εννοείτε; Διότι έχουμε συνεχείς αναβολές για το φορολογικό. Θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα κατατεθεί, εντός της εβδομάδας, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια, αφού βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΠΑΝΟΥ: Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στην κρατική τηλεόραση, σε ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους οργανισμούς, με τον τρόπο που το ζητά ο κ. Σχοινιωτάκης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δουλεύει για το δημόσιο συμφέρον. Πολλές φορές έχουμε πει ότι υπάρχουν παθογένειες του παρελθόντος, αλλά υπάρχει και μια πολύ άσχημη και καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον διαχείριση από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, ως κυβέρνηση έχουμε την αυτονόητη υποχρέωση -και έχουμε λάβει την εντολή- να προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με κακή διαχείριση στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν γύρω από αυτόν. Αυτή είναι μια σταθερή μας θέση και την υλοποιούμε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν κατάλαβα, συμμερίζεστε αυτό που είπε ο κ. Σχοινιωτάκης; (δεν ακούγεται)

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διευκρίνισα τη θέση της κυβέρνησης: Είναι αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φροντίζει για το δημόσιο συμφέρον και όπου υπάρχει κακοδιαχείριση, σαφώς και τίθεται αυτή η υποχρέωση.

ΣΕΓΚΟΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει δείξει, και με τολμηρές αποφάσεις, ότι κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το θέμα της ελληνικής οικονομίας, τους τελευταίους μήνες τέθηκε πολύ συμπυκνωμένα. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την τιτάνια μάχη που δίνει, έδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ότι υπάρχει η βούληση να τα αντιμετωπίσει με βάση την ιδεολογία της, με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και με βάση την πολύ δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε.

ΣΕΓΚΟΣ: Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Γκουρία τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συνάντηση γίνεται τώρα.

ΣΕΓΚΟΣ: Τέθηκε θέμα εργασιακών σχέσεων, επειδή ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατώτατου μισθού, περισσότερη ευελιξία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ως κυβέρνηση δεν συζητάμε τέτοια θέματα.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εκτός από τις φήμες και τις πληροφορίες σε σχέση με νέα μέτρα ή για το φορολογικό νομοσχέδιο, ακούγονται και γράφονται πολλές φήμες και πληροφορίες σε σχέση με τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο αποφάσεων από τον Πρωθυπουργό για διορθωτικές κινήσεις, ακόμη και για ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε ορισμένα κρίσιμα υπουργεία, τα οποία δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής. Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Εξετάζει ο Πρωθυπουργός ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει υπουργείο που να μην αποδίδει. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση που εργάζεται σκληρά. Ο αριθμός των υπουργικών συμβουλίων, τυπικών και άτυπων, και των συσκέψεων και διασκέψεων που γίνονται καθημερινά, δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά που γινόταν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα στα έξι αυτά χρόνια  και τα ίδια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, και έχω αναφερθεί συγκεκριμένα και σε αυτή την αίθουσα. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Πέραν όμως, από την ουσία, υπάρχει η ρητή και κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης ότι τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Αυτό σας το λέω για άλλη μια φορά με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο ο κ. Πάγκαλος όσο και εσείς, τις τελευταίες ημέρες δείξατε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα που δημιουργήθηκε από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία αντέδρασαν στα μέτρα, μάλιστα είχαμε και τα γνωστά περιστατικά εντός και εκτός Βουλής. Αν αυτά τα περιστατικά επαναληφθούν με αφορμή, φερ` ειπείν, το φορολογικό νομοσχέδιο, σκοπεύει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να πάρει μέτρα εναντίον αυτών των στελεχών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ερώτησή σας είναι εύλογη, αλλά επειδή είναι υποθετική θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Ως προς το τι έγινε μέχρι τώρα, ως κυβέρνηση έχουμε ήδη απαντήσει. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις και δεν υφίσταται κανένα ζήτημα μέχρι τώρα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να το θέσω αλλιώς: Υπάρχει κόκκινη γραμμή για το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις διαφοροποιήσεις; Δηλαδή, πόσες διαφοροποιήσεις, αριθμός, ένταση; Πόσο αντέχει το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει αντοχή του Μεγάρου Μαξίμου. Κόκκινη γραμμή, ούτως ή άλλως υπάρχει πάντοτε σε μια κυβέρνηση. Ο καθένας μπορεί με κάποιο τρόπο να εκφράζει δικές του απόψεις. Όταν όμως υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για ορισμένα ζητήματα, τότε οφείλουμε όλοι να συντασσόμαστε με την απόφαση αυτή.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ECOFIN και το Eurogroup, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία. Ανάμεσα στ` άλλα, θα τεθεί και το θέμα του Ασφαλιστικού. Οι Βρυξέλλες ζητούν αύξηση του ορίου ηλικίας, να πάει από τα 65 στα 67. Θα μας ανακοινώσει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς αυτό το θέμα ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος έχει απαντήσει ότι δεν τίθεται  ούτε τέθηκε- τέτοιο ζήτημα στο Ασφαλιστικό. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς, ως κυβέρνηση λαμβάνουμε τολμηρές αποφάσεις, πρώτα απ` όλα για την ίδια την ύπαρξη του ασφαλιστικού συστήματος. Εάν δεν το ανοίγαμε με τον τρόπο που το ανοίξαμε, θα κινδύνευαν να μην πληρώνονται οι συντάξεις. Εμείς παρεμβαίνουμε με τολμηρές αποφάσεις, χωρίς μπαλώματα και χωρίς διορθωτικές κινήσεις, αλλά με σαφείς αποφάσεις ως προς τη διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Και ήδη σε λίγο χρονικό διάστημα, μετά τις γνωστές διαβουλεύσεις, τόσον όσον αφορά τα θεσμικά, αλλά και τα χρηματοδοτικά, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλιστικού συστήματος που θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Εκεί, θα δούμε πραγματικά τι προβλέπει αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αλλά, το να επεκταθεί το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια, δεν έχει τεθεί ως ζήτημα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός στις 2 Φλεβάρη έλεγε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης, τι εννοούσε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχει εξηγήσει ο κ. Λοβέρδος. Όταν μιλάμε για αύξηση των ορίων ηλικίας δεν εννοούμε από τα 65 στα 67. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στο ασφαλιστικό μας σύστημα εμπεριέχονται διατάξεις όπου συμπολίτες μας σε πολύ νεαρή ηλικία βγαίνουν στη σύνταξη και άρα υπήρχε ανάγκη αυτό να αντιμετωπιστεί. Σε τέτοιου είδους ζητήματα έχουμε και ανάλογες ρυθμίσεις. Δεν τέθηκε, όμως, θέμα αύξησης του ορίου από τα 65 στα 67 χρόνια.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραμένει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κυβέρνηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια δυνατότητα, η οποία έχει τεθεί πάρα πολλές φορές. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξαναδανειστεί με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο, όπως δανειζόταν τόσες φορές στο παρελθόν λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης, το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα. Εφόσον δεν τελειώσει το θέμα του δανεισμού μας, δεν σταματούν και οι δυνατότητες που παρέχονται.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι άλλαξε και μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, τελικά, να αγοράσει τα έξι γερμανικά υποβρύχια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν άλλαξε κάτι μετά το ταξίδι στο Βερολίνο. Άλλαξε ως προς την σχέση μας και ως προς την θέση μας με τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον, να κατοχυρωθεί η συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να μην θιχτούν εργασιακά δικαιώματα και να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με τα χρήματα που επιβαρυνόταν και τα οποία έχει καταβάλλει χωρίς, μάλιστα, να παραλάβει τα υποβρύχια, τα οποία είχαν παραγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα ανακοινωθεί η συμφωνία. Και η συμφωνία αυτή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι είναι προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι δουλειά θα κάνει το υποβρύχιο που γέρνει και θα το πάρουμε; Σε τι αποστολές θα πηγαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί η τύχη αυτού του υποβρυχίου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί να το μεταπωλήσουμε κάπου; Υπάρχει καμία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Που; Στους Σομαλούς, ας πούμε, πειρατές; Ξέρω εγώ; Ποιός θα πάρει ένα υποβρύχιο που γέρνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε μία χώρα, όπου οι εξοπλισμοί μας έχουν πλήρη διαφάνεια. Συνεπώς, να μην ανησυχείτε ως προς αυτό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, να ξανάρθω στον κ. Σχοινιωτάκη, ο οποίος λέει ότι είναι παράνομες όλες οι αμοιβές που υπερβαίνουν το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ερώτημα: Ο κ. Γαμπρίτσιος τι κουβεντιάζει με τον κ. Γερουλάνο; Υπάρχει πλαφόν. Να υποθέσω, παράδειγμα λέω για τον κ. Γαμπρίτσιο και τον κ. Γερουλάνο, ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτό που λέει ο κ. Σχοινιωτάκης; Δηλαδή...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα σε όλα της τα επίπεδα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα θα πάει μέχρι εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απαντώ. Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα. Εμείς έχουμε έρθει σε ρήξη με το παρελθόν και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συνέβαινε. Γνωρίζουμε τις τεράστιες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ, στις δημόσιες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις γύρω από τον δημόσιο τομέα. Αμοιβές, οι οποίες ήταν εξωφρενικά ανάρμοστες και δεν είχαν καμία σχέση με τις αμοιβές του απλού Έλληνα πολίτη. Σε όλο αυτό το καθεστώς, το οποίο, πραγματικά, ήταν και είναι προκλητικό, όπου ακόμη υπάρχει, εμείς βάζουμε τέρμα γιατί δεν μπορεί, ειδικά στη σημερινή συγκυρία να υπάρχουν αμοιβές, οι οποίες προκαλούν όχι μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Για αυτό να είστε σίγουροι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άρα να υποθέσω, λοιπόν, ότι ο κ. Γαμπρίτσιος, παράδειγμα λέω πάλι, επειδή δεν μας έχει πει ακόμα στη Βουλή ο κ. Γερουλάνος τι θα πάρει ο κ. Γαμπρίτσιος, για αυτό το λέω...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζω γιατί το λέτε...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... επειδή υπήρξε μια περίεργη τακτική, δεν θα πάρει περισσότερα από αυτά που παίρνει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλες οι αμοιβές όλων των στελεχών του δημοσίου θα είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τότε, γιατί οι τρείς αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, θέσεις τις οποίες θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΗ, παίρνουν 180.000 ευρώ, απλώς 20.000 ευρώ λιγότερα από ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα; Δηλαδή έπαιρναν 200.000 ευρώ και τώρα θα παίρνουν 180.000 ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ούτως ή άλλως μία μεταβατική περίοδος, όπου ακόμη οι μεγάλες αμοιβές, όπου δεν μπορούσαν να καταγγελθούν υφίστανται μειωμένες κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό σε μεταβατική φάση. Αυτό όμως που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι στόχος και κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί η νομιμότητα, έτσι ώστε να μην έχουμε προκλητικές αμοιβές.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και αρκεί η μεταβατική περίοδος να μην κρατήσει όσο η Οκτωβριανή Επανάσταση. Εβδομήντα χρόνια κ. Εκπρόσωπε, γιατί έτσι ξεκίνησε και τελικά σταμάτησε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μην ανησυχείτε.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ο κ. Σαμαράς, χθες, στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΕΔ σας κατηγόρησε ότι προσπαθείτε να επαναφέρετε το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Έχετε, επ αυτού, να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά και εγώ το άκουσα και ελπίζω να αναφέρθηκα χαριτολογώντας ο κ. Σαμαράς στο ¨σύστημα ΠΑΣΟΚ¨, γιατί ήταν το μεγάλο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που ηγείται σήμερα ο κ. Σαμαράς, το 2004 για να κερδίσει τις εκλογές. Μιλούσαν για ¨σύστημα ΠΑΣΟΚ¨ όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε το πιο σάπιο καθεστώς που υπήρξε ποτέ στα σύγχρονα πολιτικά χρονικά. Ένα καθεστώς το οποίο μας οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες καλείται σήμερα να καταβάλει και να πληρώσει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός. Εάν ο κ. Σαμαράς προσπαθεί με τέτοιου είδους χαριτολογήματα και με ανακοινώσεις του εκπροσώπου τύπου του να διαχωρίσει το παρελθόν της σημερινής Νέας Δημοκρατίας από την προηγούμενη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας, μάλιστα, για Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά, άρα και Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή, αυτή η ενέργειά του πέφτει στο κενό και δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί, ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του, γιατί έχασαν ως κόμμα. Δεν έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν μέχρι σήμερα για την σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω στην τελευταία απάντηση που δώσατε στον κ. Μακρυγιάννη. Εκτός από αυτές τις συμβάσεις και όλη αυτή την διασπάθιση, για την οποία είπατε ότι θα τηρηθεί πια η νομιμότητα. Υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων, από ότι πληροφορούμεθα, και μερικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και το ερώτημά μου είναι γιατί η κυβέρνηση όλα αυτά τα στοιχεία δεν τα δίνει η ίδια στη δημοσιότητα, όχι ντε και καλά για να παρέμβει ο εισαγγελέας, αλλά για να μάθει ο ελληνικός λαός ότι πραγματικά υπήρξαν καταχρήσεις. Και δεύτερον, εκτός από τις αμοιβές υπήρχαν και νομοθετικές ρυθμίσεις, να έχουμε, ας πούμε, γενική ρύθμιση για να μπορούν να παίρνουνε επιχορήγηση σύλλογοι εργαζομένων. Λοιπόν, αυτά δεν χρειάζονται. Θα καταργηθούν; Τι έχετε κάνει; Έχετε κάνει κάποια ενέργεια επ αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε κάνει πολλές ενέργειες. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες τις έχουμε ανακοινώσει, αλλά ο γνώμονας των ενεργειών μας είναι να καταργηθεί οποιαδήποτε κρατική ενέργεια που αποφέρει ως αποτέλεσμα μια τεράστια δημόσια σπατάλη. Πρώτον, να σας θυμίσω ότι εμείς έχουμε καταργήσει τον τεράστιο αριθμό των επιτροπών, που είτε ήταν θεσπισμένες από παλιά, είτε θέσπισε επιπλέον η Νέα Δημοκρατία. Καταργήσαμε αυτές τις επιτροπές γιατί ήταν αμειβόμενες με τεράστια ποσά και ελάχιστο αποτέλεσμα. Εμείς κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα, το οποίο το βλέπει ο ελληνικός λαός και δίνουμε κίνητρο σε όσους θέλουν να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές, χωρίς χρήματα στις περισσότερες ή όπου είναι αναγκαία, τα χρήματα αυτά να είναι συμβολικά. Και μία σειρά από άλλες ενέργειες, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε ένα σπάταλο κράτος, το οποίο δεν θα τιμά τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς είπε χαριτολογώντας για τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ελπίζω.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Το πλέον βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς καταδίκασε τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί, πως αλλιώς να εκληφθεί η προσπάθεια να εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι δεν προχωρεί γρήγορα στις αλλαγές. Δηλαδή, σας κατηγορεί ότι δεν αλλάξατε γρήγορα τους Γενικούς Γραμματείς, ότι έχετε μηχανισμούς που είναι διαλυμένοι και δεν προχωράτε στην ανασύστασή τους. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά, το κόμμα του κ. Σαμαρά, η Νέα Δημοκρατία, είχε επιδείξει φοβερό ζήλο, όταν άλλαξε , ξεκάθαρα, με κομματικά κριτήρια όλες τις θέσεις του δημόσιου τομέα. Εμείς έχουμε απαντήσει στην πράξη. Εμείς επιλέξαμε η επιλογή των κρατικών στελεχών να γίνεται από ένα συγκεκριμένο ανοιχτό σύστημα, με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια, που τείνουν στην αξιοποίηση των πλέον αξιόλογων στελεχών που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και δεν έχουμε κανένα σκοπό να καταστήσουμε για άλλη μία φορά το ελληνικό κράτος, κράτος κομματισμού και πελατειακών σχέσεων. Προφανώς αυτά είναι τα κριτήρια, με τα οποία ο κ. Σαμαράς θέτει τα ζητήματα που έθεσε. Είναι όμως κριτήρια τα οποία εμάς δεν μας αφορούν. Εάν, ποτέ, το κόμμα του κ. Σαμαρά έρθει στην εξουσία, υποπτεύομαι ότι θα θέλει να κυβερνήσει με τον γνωστό τρόπο που κυβερνούσε ως Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε για αυτό το σύστημα το αντικειμενικό, το οποίο πράγματι είναι με τη μορφή νομοθετήματος στη Βουλή και ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος. Είναι μία φιλότιμη, σοβαρή κι ειλικρινής προσπάθεια, πιστεύω να θεσπίσετε, μάλλον, αντικειμενικά κριτήρια. Τότε γιατί στο υπουργείο Οικονομικών έγινε την Παρασκευή εσπευσμένα υπηρεσιακό συμβούλιο και καλύφθηκαν 70 κενές θέσεις στις Εφορίες, παρότι θα μπορούσε αυτό να γίνει πριν 4 μήνες και να δουλέψουν κι οι Εφορίες λίγο κι έγινε μόλις 5 μέρες πριν υπάρξει αυτή η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και το επιτρέψατε; Δηλαδή με αντικειμενικά κριτήρια έγινε αυτή η τοποθέτηση από το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών στις Εφορίες, μόλις 5 μέρες πριν εφαρμοστεί το νέο αντικειμενικό σύστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν δεν καλύπτουμε κάποιες θέσεις, κατηγορούμαστε γιατί δεν τις καλύπτουμε. Όταν τις καλύπτουμε, κατηγορούμαστε γιατί τις καλύπτουμε λίγες μέρες προτού έρθει ένα νομοσχέδιο. Η δημόσια διοίκηση προχωράει και πρέπει να προχωρήσει. Οι ρυθμοί που επιλέγει η κυβέρνηση είναι ρυθμοί δουλειάς και όπου υπάρχει πρόβλημα κι αναγκαιότητα να καλυφθούν κάποιες θέσεις, καλύπτονται.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για επιθέσεις του Μανώλη Γλέζου απέναντι στη φρουρά του Άγνωστου Στρατιώτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τη βία και τα βίαια επεισόδια από όπου κι αν προέρχονται. Εμείς θέλουμε να υπάρχει κοινωνική γαλήνη. Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της απεργίας είναι κατοχυρωμένο για μας και νομικά και ηθικά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το με ποιο τρόπο εκδηλώνει τη διαμαρτυρία του. Όσον αφορά στο θέμα του Μανώλη Γλέζου, ενός ανθρώπου της Αντίστασης και αγωνιστή, που εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε τιμήσει και με ιδιαίτερο τρόπο πολλές φορές και με τις θέσεις που είχε, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε την ηθική του, την εντιμότητά του, την αγωνιστικότητα του. Το θέμα έχει λήξει. Και από όσο γνωρίζω και ο αστυνομικός ο οποίος εστράφη εναντίον του με τον τρόπο του ψεκασμού, ήδη, τον έχει επισκεφθεί και έχει ζητήσει συγνώμη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 March 2010 - 16:22:02 UTC