Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 249472147

Έκδοση 1

brf0202

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ο ελληνικός λαός έδωσε σαφή εντολή να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές στις δομές της οικονομίας και του κράτους και συγχρόνως να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να θεραπεύσουμε την πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους μας, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, να φέρουμε ελπίδα και αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες.

Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε ως χώρα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Είμαστε όμηροι κερδοσκοπικών παιχνιδιών που πλήττουν άμεσα την Ελλάδα και έμμεσα την ευρωζώνη και το ευρώ. Βρισκόμαστε έκθετοι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση για σκληρή επιτήρηση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για τη σημερινή κατάσταση υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες σε πολιτικές του παρελθόντος που απεδείχθησαν καταστροφικές για τη χώρα. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, το πόρισμα της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε άμεσα, με στόχο την αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων των δημοσιονομικών στατιστικών, προκειμένου να συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Στο πολυσέλιδο αυτό πόρισμα, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αποδίδονται ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή και δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, αλλά και ο λαός, πληρώνει πολύ ακριβά τις πρακτικές των προκατόχων της. Δεν στεκόμαστε, όμως, σε αυτό, δεν αναλωνόμαστε σε καταλογισμό ευθυνών, γιατί οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν ψάχνουμε άλλοθι. Εμείς σε αυτό τον αγώνα, θα συνεχίσουμε το έργο μας και θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να βγει η χώρα -για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα- από την κρίση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Χρειάζεται, όμως, κοινή προσπάθεια, χρειάζεται εθνική προσπάθεια. Γι αυτό, χθες ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε όλους σε κοινή συστράτευση, κυρίως δε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους και θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα. Οι ώρες των μικροκομματικών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων έχουν παρέλθει προ πολλού. Είναι ώρες ευθύνης για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, για τις οποίες κρινόμαστε όλοι. Η συναίνεση και η συμπόρευση, στο σημείο που έχουμε φθάσει, είναι μονόδρομος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε, κύριε Εκπρόσωπε, για το πόρισμα της επιτροπής. Εάν και εφόσον προκύψουν ευθύνες και ποινικές ευθύνες, γιατί δεν μπορεί κάποιος που παραποιεί στοιχεία και εκθέτει τη χώρα, να είναι μόνο σε πολιτικό βαθμό, πιστεύω, προτείνετε εσείς και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν προκύψουν ευθύνες σε πολιτικό και ποινικό επίπεδο, θα πρέπει να αποδοθούν, γιατί κανείς και κυρίως οι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό, όμως, θα κριθεί από τη Βουλή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τι εννοείτε, θα κριθεί από τη Βουλή; Έχετε το πόρισμα εσείς, ως κυβέρνηση. Δεν βλέπετε ότι υπάρχουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε υπουργούς, σε πολιτικές ηγεσίες και πάει λέγοντας, σε κρατικούς αξιωματούχους, για να προτείνετε, να έχετε άποψη αυτή την ώρα, να προτείνετε Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς συμμετέχουμε και στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής. Και σαφώς, θα πάρουμε θέση εκεί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή μιλήσατε για συναίνεση και συστράτευση για μια κοινή πολιτική για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην οικονομία, θέλω να σας ρωτήσω, αν υπάρχει κοινή συστράτευση κατ` αρχήν στα στελέχη της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική και σας λέω απλά το παράδειγμα  για να ξεκαθαρίσουμε- διαβάζω σήμερα σε δυο, τρεις, τέσσερις εφημερίδες, διγλωσσία κυβερνητικών παραγόντων για το θέμα της πολιτικής έναντι των τραπεζών. Και βάζουν από τη μια τα όσα έχει πει η κ. Κατσέλη και από την άλλη μια ανταπάντηση κυβερνητικών κύκλων. Υπάρχει τελικά συμπόρευση και συναίνεση στο θέμα του τι θα γίνει με τις τράπεζες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, οι απόψεις των κυβερνητικών κύκλων δεν είναι συγκεκριμένες. Και ποιοι είναι αυτοί οι κυβερνητικοί κύκλοι; Η κ. Κατσέλη μάλιστα εξέδωσε και συγκεκριμένη ανακοίνωση γι` αυτά τα δημοσιεύματα, όπου αιτιολογεί πλήρως τις θέσεις και τις απόψεις της. Υπάρχει κοινή στάση, υπάρχει κοινή γραμμή στην κυβέρνηση για το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και εν πάση περιπτώσει, αυτά τα λέγαμε και πριν από τις εκλογές, τα λέμε και μετά. Δεν υπάρχει διαφορετική στάση. Αυτό είναι δεδομένο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα τους ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει; Γιατί, αν είναι να τους πει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι χάλια, αυτό όλοι το ξέρουν. Τι νόημα θα έχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ρωτάτε, αν θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στους πολιτικούς αρχηγούς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς είναι πάρα πολύ σημαντική. Μετά θα υπάρξει και ανακοίνωση, οπότε το τι ειπώθηκε εκεί, θα ανακοινωθεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επί ποίας συγκεκριμένης βάσης ζητάει συναίνεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η βάση είναι μια: Συναίνεση για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, κυρίως σήμερα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επί ποίων μέτρων; Όλοι συμφωνούν, οι περισσότεροι τέλος πάντων ότι είναι (δεν ακούγεται).

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ήδη κατατεθειμένο, είναι γνωστό. Μέσα σε αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιγράφεται όλο το σχέδιο, περιγράφεται η στρατηγική. Αυτό που βέβαια απομένει να δείξουμε και να αποδείξουμε, είναι ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, θα υλοποιηθεί. Και εκεί χρειάζεται πραγματικά η συναίνεση όλων, όλης της κοινωνίας και βεβαίως των πολιτικών κομμάτων και των αρχηγών. Αυτή είναι η βάση της συζήτησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαμαράς ήδη έχει προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση για την επιβολή επώδυνων μέτρων. Η συνάντηση είναι για να δεχθούν όλα τα κόμματα την επιβολή επώδυνων μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η επιβολή επώδυνων μέτρων δεν είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης. Εμείς είπαμε, ούτε ήπια, ούτε σκληρά μέτρα. Παίρνουμε αποφάσεις δίκαιες, για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία. Προστατεύουμε όσο μπορούμε, με τις σημερινές συνθήκες, τους χαμηλούς και μεσαίους σε εισοδήματα πολίτες και δεν μιλάμε για επώδυνα μέτρα. Αυτό είναι δεδομένο. Ούτε καν βεβαίως ζητάμε συναίνεση για επώδυνα μέτρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει χαρακτηριστικά αυτή τη φράση «επώδυνα μέτρα», σε πολλές ομιλίες του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επώδυνα μέτρα, υπό την έννοια αυτή που λέει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός ότι θα χρειαστεί να «ματώσουμε». Αλλά, δεν είναι επώδυνα μέτρα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σίγουρα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία σαφώς και δεν είναι ευχάριστη. Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο, όπου αναγκαζόμαστε να παίρνουμε αποφάσεις που δεν θα θέλαμε να τις πάρουμε, αλλά τις παίρνουμε με τον πιο δίκαιο τρόπου που επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Συναίνεση, κατά την αίσθησή μου, σημαίνει ταυτόχρονα ότι κάνω και ένα βήμα πίσω. Είστε έτοιμοι σαν κυβέρνηση να δεχθείτε προτάσεις άλλων πολιτικών κομμάτων, αν θεωρήσετε ότι είναι σωστές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο θέμα της οικονομίας εννοείτε;

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Συναίνεση σημαίνει και από τις δύο πλευρές. Εμείς, εκτός από τη συναίνεση που θέλουμε να υπάρχει, μιλάμε και για εθνική συνεννόηση. Εφόσον υπάρξουν προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να ενσωματωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και μπορούν πραγματικά να μας βγάλουν απ` αυτή την κρίση που περνάμε, σαφώς και μπορεί να ενσωματωθούν. Αρκεί, βεβαίως, να είναι στη γραμμή την οποία εμείς έχουμε χαράξει, στην τακτική και τη στρατηγική μας και μέσα στο πλαίσιο το οποίο έχουμε προδιαγράψει, ως κυβέρνηση, εννοείται.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Είπε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο συνέδριο του ECONOMIST, ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Μπορείτε να μας πείτε από πού προκύπτει αυτή η άποψη που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, δεδομένου ότι έχουμε τρεις εβδομάδες αγροτικών κινητοποιήσεων, το Φεβρουάριο πολλές κοινωνικές κατηγορίες προχωρούν σε απεργίες; Πού βλέπει ο Πρωθυπουργός ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας, όσων πολιτευόμαστε, όσων περιοδεύουμε, όσων ερχόμαστε σε επαφή με τους Έλληνες πολίτες και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ίσως για πρώτη φορά, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία είναι τόσο ώριμη. Έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης που περνάει η χώρα μας και πραγματικά, ακόμη και με τα πολύ στενά οικονομικά της καθημερινότητάς του, είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει, να δώσει ανοχή, να επιδείξει συναίνεση. Και αυτό το εισπράττουμε όλοι. Εμείς γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι ώριμος. Περιμένουμε να δούμε και τις πολιτικές δυνάμεις, κατά πόσο είναι ώριμες να συνεισφέρουν σε αυτό τον εθνικό κοινωνικό διάλογο και την εθνική συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, εκτός από τη συναίνεση που ζήτησε από τα κόμματα, τη ζήτησε και από τον ελληνικό λαό. Σε εκείνον θα απευθυνθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμη και σήμερα και βλέποντας τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ουσιαστικά είναι και μια πρόταση και μια πρόσκληση προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος εκπροσωπείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα έρθουν σε συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αλλά σαφώς θα υπάρχει και μετά κάποια δήλωση, η οποία θα απευθύνεται και στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σαφές.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω: Θα υπάρξει διάγγελμα, δηλαδή, μετά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Παρά ταύτα και ενώ λέτε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά στελέχη σας  όχι της κυβέρνησης και του Κινήματος- τα οποία λένε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, αρρυθμίες, ότι έχουν περάσει πέντε μήνες και πάρα πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει, το νομοθετικό έργο καθυστερεί. Τι απαντά η κυβέρνηση σε αυτά τα στελέχη τα οποία θεωρούν ότι ολιγωρεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει και άλλες φορές και το επαναλαμβάνω: Τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και οι βουλευτές, είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες πολιτικές οντότητες, με γνώση, με λόγο, στο πλαίσιο βέβαια του κόμματος στο οποίο βρισκόμαστε και ενστερνιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες του. Αλίμονο εάν τα στελέχη μας δεν εξέφραζαν τις απόψεις τους. Εμείς τις θέλουμε αυτές τις απόψεις, θέλουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Ως προς τις καθυστερήσεις που αναφέρατε, εννοείται ότι δεν τις συμμεριζόμαστε. Υπάρχει ένα πλούσιο νομοθετικό έργο. Και εν πάση περιπτώσει μιας και μιλάμε, αυτή την ώρα συνεδριάζει το θεσμικό όργανο στο πρωθυπουργικό γραφείο. Και πραγματικά εκεί προσπαθούμε να δούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ξεκινήσει και που έχουμε πάρει και τις οποίες σκοπεύουμε να πάρουμε, πώς θα τις χωρέσουμε μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι το καλοκαίρι, που συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής. Υπάρχει πλούσιο έργο, το οποίο και έχει παραχθεί μέσα σε αυτούς τους τέσσερις, περίπου, μήνες της διακυβέρνησης, αλλά και πολύ περισσότερο να παραχθεί, γιατί τώρα είναι μόνον η αρχή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή συζητάμε επί του Προγράμματος Σταθερότητας: Ο Αλμούνια, άκουσα, και γενικότερα οι Βρυξέλλες, λένε ότι εάν το σκέλος των εσόδων δεν πάει όπως το προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές στο σκέλος των δαπανών. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό, περικοπή των δαπανών, κ. Εκπρόσωπε, ώστε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας όπως πρέπει να υλοποιηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ήδη υπάρχουν θετικές αναφορές για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ήδη, τόσο ο κ. Αλμούνια, όσο και η κ. Τόρες που είναι εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου, έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι εφικτό και υλοποιήσιμο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως το έχουμε πει και εμείς πολλές φορές ότι, εάν χρειαστεί, θα πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αρκεί, έτσι όπως περιγράφεται. Έχει μέσα και τις εναλλακτικές λύσεις και βεβαίως το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Εάν μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε  και εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει αυτό- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αποκλείεται να υπάρχει ένα «σχέδιο Β» στην κυβέρνηση; Δηλαδή, δεν έχετε ένα σχέδιο εναλλακτικό για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε πιθανή ανατροπή του συγκεκριμένου σχεδίου Προγράμματος και Σταθερότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν χρειάζεται «σχέδιο Β», δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι από μόνο του ένα λεπτομερές σχέδιο, ένας λεπτομερής οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση, ακόμη και με εναλλακτικές λύσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οικονομία. Μάλιστα, αναφερόμενος στους αγρότες είπε ότι δεν αντέχει η χώρα άλλα μπλόκα, τους κάλεσε να αποσυρθούν και να έρθουν σε διάλογο. Όμως, οι αγρότες, που άκουσα και σήμερα το πρωί, λένε ότι έχουν εξαπατηθεί από την κυβέρνηση. Και χρήματα υπάρχουν και μπορούν να δώσουν  τουλάχιστον να καλυφθεί ένα μέρος από τη ζημιά που έχουν πάθει- για να μπορούν να γυρίσουν πίσω στα χωράφια τους. Να μην είναι «ηττημένοι», όπως είπαν, από αυτή τη διαδικασία. Ο διάλογος, φαίνεται, είναι σε αδιέξοδο. Τα μπλόκα δεν τα αντέχει η χώρα. Τι θα κάνετε και αν τελικά υπάρχουν χρήματα ή δεν υπάρχουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή: «Μπαλώματα» και πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες μάλιστα μας αφήνουν και έκθετους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να μεταχειριστούμε. Μόνο με βαθιές ριζικές αλλαγές και αποφάσεις στο μεγάλο αγροτικό ζήτημα πορευόμαστε. Αυτή ήταν η άποψή μας από την αρχή και με βάση αυτή θα πορευτούμε.

Στο ζήτημα των κινητοποιήσεων, όποιες κινητοποιήσεις γίνονται και από όποιες ομάδες αγροτών, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Εμείς, για άλλη μια φορά, καλούμε τους αγρότες που βρίσκονται στις κινητοποιήσεις, στα μπλόκα και κλείνουν τα σύνορα της χώρας μας, με αποτέλεσμα να εκτειθέμεθα στις γειτονικές χώρες και να κινδυνεύουμε να καταβάλλουμε αποζημιώσεις πολύ μεγάλου ύψους σε αυτή τη χρονική συγκυρία, να γυρίσουν στις δουλειές τους, να γυρίσουν στα χωράφια τους. Εμείς ήδη έχουμε φροντίσει, σε ανύποπτο χρόνο, να πάρουμε μια σειρά από ευεργετικά μέτρα για τους Έλληνες αγρότες. Και βεβαίως, το σχέδιό μας είναι πολύ πιο μεγάλης διάρκειας και με βάθος χρόνου από εδώ και πέρα. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, τους καλούμε σε διάλογο και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή που ενημερωνόμαστε εδώ, υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών με την αρμόδια υπουργό κ. Μπατζελή. Και ελπίζουμε ότι κάποτε θα αντιληφθούν οι αγρότες ότι το μέλλον τους είναι από εδώ και πέρα με συναπόφαση, μαζί με την κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια μερίδα αγροτών στέλνει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός σε αυτούς τους αγρότες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω τι επιστολή είναι αυτή. Αυτό που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση είναι να συζητάμε με τους αγρότες, να τους καλούμε σε διάλογο. Υπάρχει η αρμόδια υπουργός κ. Μπατζελή, η οποία εργάζεται πολύ σκληρά και ο κ. Καρχιμάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτά τα προβλήματα των αγροτών δεν τα ανακαλύψαμε σήμερα. Τα γνωρίζαμε πριν τις εκλογές, είχαμε σχέδιο, έχουμε στρατηγική. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να ζητά διάλογο και μάλιστα σε σταθερή και σοβαρή βάση, από αυτή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχουμε σήμερα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες βρέθηκε στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνεται, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν. Όπως γνωρίζετε, επισκέφθηκε κατά παράδοξο και περίεργο τρόπο και πρωτοφανή -για πρώτη φορά στα χρονικά έχει γίνει αυτό- το λεγόμενο, αποκαλούμενο «προεδρικό» στα κατεχόμενα, για να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ. Εσείς αξιολογείτε ότι αυτή η ενέργεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Διευκολύνει αυτή του η κίνηση; Και τέλος, θα ήθελα αν έχετε κάποιο σχόλιο αποτίμησης της κατάληξης αυτών των χθεσινών συνομιλιών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να δηλώσω εδώ ότι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου κ. Στεφάνου, στην οποία σας παραπέμπω και η οποία βεβαίως μας καλύπτει. Από εκεί και πέρα και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα κ. Ντάουνερ έχει δηλώσει ότι ο ΟΗΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ας παραμείνουμε μέχρι εκεί. Σας παραπέμπω, λοιπόν  και αυτή είναι η οριστική μου απάντηση- στην ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κύπρου.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μιας και μπήκαμε στα εθνικά θέματα, να το συνδυάσουμε λίγο με την οικονομία. Εσείς πιστεύετε -με όλες αυτές τις εξελίξεις, τις εξελίξεις στην οικονομία εννοώ- ως κυβέρνηση, ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας είναι ακέραιη ή έχει βληθεί, έχει περιοριστεί, μετά από όλες αυτές τις πιέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν μπαίνουμε καν στη λογική να σκεφθούμε για πλήγμα στην εθνική κυριαρχία. Και γι` αυτό ακριβώς, για να μην μπορούμε να σκεφθούμε κάτι τέτοιο, ζητάμε λύσεις, έχουμε προτάσεις, ζητάμε να συμπορευθούν όλοι, προκειμένου αυτή η εθνική κυριαρχία μας, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, να μην κινδυνεύει. Είναι πολύ σημαντικό, και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι μέσα σε μια οικονομική κρίση υπάρχουν και άλλες συνέπειες, παράπλευρες συνέπειες, για τις οποίες όμως εμείς ως κυβέρνηση φροντίζουμε, έτσι ώστε να μην υπάρχουν. Γι` αυτό ακριβώς και με τα ταξίδια του, τόσο ο Πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο κ. Δρούτσας ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσπαθούν και δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε η χώρα μας να ισχυροποιηθεί και πάλι και να μην κινδυνεύουμε από την οικονομική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Η εικόνα του Πρωθυπουργού να κάνει δηλώσεις σε ένα διάδρομο στο Νταβός και να τον κυνηγάει ένας δημοσιογράφος με μία κάμερα και να περιγράφει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τι θα κάνει, στο πόδι, στο όρθιο, σε έναν δημοσιογράφο αλλόφρονα, τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αν θα περικόψει δαπάνες, αν θα απολύσει κόσμο, αυτή η εικόνα παραπέμπει σε κράτος εθνικά κυρίαρχο κ. Εκπρόσωπε; Πως σας φάνηκε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα μείνω σε αυτό που είπατε για τον αλλόφρονα δημοσιογράφο. Δεν το λέω εγώ, αλλά νομίζω ότι όλοι είδαμε αυτές τις στιγμές. Από κει και πέρα σε αντιδιαστολή με αυτό που είπατε, να σας δηλώσω, έχετε ήδη ενημερωθεί  ίσως πολύ πριν από μένα, από τον διεθνή τύπο  ότι η ισχύς της Ελλάδος, η οποία έχει αποκατασταθεί, σήμερα πλέον είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Παπανδρέου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Είναι, και με την ιδιότητά του, του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από τους σοβαρούς συνομιλητές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, τις απόψεις τις οποίες έχει. Και νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τη χώρα μας από έναν Πρωθυπουργό όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ίδιο διαπιστώσαμε, όχι μόνο στο Νταβός, αλλά και στην Κοπεγχάγη, όπου βρισκόταν πλήθος αποστολών από όλες, σχεδόν, τις κυβερνήσεις του κόσμου, όπου ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος μπόρεσε και κράτησε αυτή τη διάσκεψη σε ένα επίπεδο, όταν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να αποχωρήσουν οριστικά οι αναπτυσσόμενες χώρες. Ήταν αυτός, που ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες και κράτησε, με την υπόσταση που έχει στον διεθνή χώρο, αυτή την διάσκεψη. Άρα, νομίζω, ότι η εθνική μας κυριαρχία δεν κινδυνεύει, εφόσον, βέβαια, υπάρχει συγκεκριμένη κυβέρνηση που τη διαφυλάσσει.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάτε για συμπόρευση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και αυτών που εκπροσωπούν. Ωστόσο, μάλλον, κατά τα 3/5 είναι εφικτή αυτή η συναίνεση, γιατί τα κόμματα της Αριστεράς έχουν ήδη προεξοφλήσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν, ούτε σε αυτήν δύσκολη και επώδυνη οδό που εσείς προτείνετε, πλην όμως δίκαια, όπως εσείς λέτε. Τι πρόκειται να πει σήμερα ο κ. Παπανδρέου περί αυτού: Συναίνεση δεν θα υπάρξει και με τα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν πάμε εξαρχής ότι δεν θα υπάρξει συναίνεση, δεν θα υπήρχε λόγος να γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Θεσμικά, ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει την υποχρέωση να ενημερώσει πρώτα από όλα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, να ζητήσει την συναίνεσή τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Ας περιμένουμε να τελειώσουν αυτές οι συναντήσεις για να δούμε και το αποτέλεσμα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συνέχεια ερώτησης συναδέλφου. Λέτε ότι έχετε την πλειοψηφία της κοινωνίας, ότι είναι έτοιμη να προσφέρει και να δεχθεί τα μέτρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβάλει. Στις 10 Φεβρουαρίου υπάρχει μεγάλη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και μία σειρά από σωματεία και συνδικάτα. Οι αγρότες είναι στο δρόμο. Έχουν προγραμματιστεί και άλλες κινητοποιήσεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα και προηγουμένως, ότι είναι ισχυρή πεποίθησή μας, ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη. Είναι μία κοινωνία, η οποία συναισθάνεται την ευθύνη. Είναι μία κοινωνία, η οποία υφίσταται όλες αυτές τις οικονομικές δυσχέρειες, που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι μία κοινωνία, η οποία βλέπει μπροστά και βλέπει ότι οι λύσεις και οι προτάσεις και οι πράξεις είναι μπροστά. Και βεβαίως, αυτή η κυβέρνηση είναι που διασφαλίζει αυτό το πέρασμα από τη κρίση στην σταθερότητα. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, αυτή είναι η συναίσθηση που έχουμε, αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε και ό,τι διαλαμβάνουμε με τις συζητήσεις που κάνουμε με τον πολίτη. Το ότι υπάρχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις  τις έχουμε αναλύσει κατά κόρον  και αν θα υπάρξουν άλλες κινητοποιήσεις, έχουν και συγκεκριμένες αιτίες. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να μιλάμε για το σύνολο της κοινωνίας, όταν γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που αντιτίθενται στα μέτρα, δηλαδή, δεν είναι ώριμοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα δεν αντιλαμβάνομαι για ποια μέτρα συζητάτε, όταν υπάρχει ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί. Θέμα ωριμότητας είναι το πώς αισθάνεται ο καθένας και πώς συναισθάνεται. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι όλες οι επαγγελματικές ομάδες, όλος ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα, ειδικά οι πολίτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Από κει και πέρα, όμως, αυτοί ακριβώς οι πολίτες είναι που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , είναι αυτοί που στηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, γιατί είναι οι πρώτοι που υφίστανται το βάρος από τη μεγάλη οικονομική κρίση που ήδη υπάρχει.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είχε μία επιτυχημένη παρουσία, κατά γενική ομολογία, στο Νταβός. Που οφείλεται, όμως, η δραματοποίηση των τόνων γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, αμέσως μετά το Νταβός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν προέκυψε κάτι από το Νταβός, ώστε να προκύψει και μία τέτοια δραματοποίηση των τόνων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Απλώς στο Νταβός υπήρχαν και διεθνείς συναντήσεις, διεθνείς επαφές. Για άλλη μία φορά είδαμε το κλίμα το οποίο υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για την χώρα μας. Για άλλη μία φορά συζητήθηκαν τα διεθνή, αλλά και τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα. Και φυσικά είναι ο χρόνος, ο οποίος θα έπρεπε τελειώνοντας και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να απευθυνθούμε και στα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό, γιατί είναι ο χρόνος, πλέον, υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας. Η κατάσταση δεν είναι δραματοποιημένη. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από μόνη της. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε την ελπίδα στον ελληνικό λαό και τείνουμε με αυτή τη στρατηγική και με αυτή την τακτική.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Να ρωτήσω κάτι επειδή προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Ο κ. Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει κάποια πράγματα, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα οποία είναι εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας ή είναι κάτι επιπλέον; Διότι εάν είναι εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας, τι νόημα έχει όλο αυτό το πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα και προηγουμένως ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι συγκεκριμένο. Έχει μέσα και εναλλακτικές λύσεις. Το θέμα είναι από εδώ και πέρα η υλοποίησή του. Για να υλοποιηθεί αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας απαιτείται κατά την άποψή μας - και με τη σοβαρή γνώση που έχουμε των προβλημάτων  η συναίνεση και για αυτό ακριβώς υπάρχει η πρόσκληση σε εθνική συναίνεση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε. Να το πάω κάπως πιο συγκεκριμένα. Ακούω σήμερα το πρωί ότι θα υπάρξει θέμα με τους μεικτούς μισθούς 1600  1800 περίπου ευρώ. Τι συμβαίνει με αυτή (δεν ακούγεται);

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Που θα υπάρξει θέμα, δηλαδή;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα υπάρξει «πάγωμα». Αν όχι περικοπή, πάγωμα. Αυτό ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και θα σας απαντήσω για άλλη μία φορά ότι ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική θα έρθει σύντομα και θα καθορίζονται όλες οι αποφάσεις, τις οποίες θα πάρει η κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πότε θα αρθεί αυτό για την εισοδηματική πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέσα στο Φεβρουάριο.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Θα εξέταζε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δεχθεί την ενίσχυση είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από τις ισχυρές χώρες-μέλη της Ένωσης, όπως τη Γερμανία ή τη Γαλλία, ας πούμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα εθνικά κυρίαρχη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, βεβαίως, σε κρίση. Αλλά με την κυβέρνηση αυτή και με τη στρατηγική την οποία χαράσσει, αλλά και με τα τακτικά μέτρα που παίρνει και μέσα από αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η ευρωπαϊκή κοινοτική αλληλεγγύη. Όμως εμείς δεν πρόκειται να ανατρέξουμε σε βοήθεια από το εξωτερικό. Είναι δική μας η ευθύνη να βγούμε από την κρίση. Είναι δική μας η ευθύνη να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η προεκλογική σας δέσμευση για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως ισχύει και θα εξειδικευτεί στην εισοδηματική πολιτική, όπως γίνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 February 2010 - 19:55:01 UTC