Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-12-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 241969672

Έκδοση 1

BRIEFING(221209)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Παρά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που κληρονομήσαμε, τιμούμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης, την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, θέτουμε ένα φιλόδοξο, όσο και απαραίτητο δημοσιονομικό στόχο: Το έλλειμμα να μειωθεί σχεδόν τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ το 2010. Ο Προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα για το νοικοκύρεμα της οικονομίας μας. Το πρώτο βήμα της νέας πορείας της χώρας. Θα ακολουθήσει η κατάθεση προγράμματος σταθερότητας και οι προτάσεις μας με τον κοινωνικό διάλογο, που ήδη ανοίξαμε, για τις μεγάλες τομές και αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσουμε το 2010.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο διάλογος για τη δίκαιη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ σήμερα ξεκίνησε και ο διάλογος για τη ριζική, δίκαιη αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Μπροστά στην ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που καταθέσαμε, τις αλλαγές και τις τομές που προωθούμε, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται αμήχανη, με αποτέλεσμα να δίνει αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ένα ακόμη ρεσιτάλ πολιτικής ανευθυνότητας. Η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αόριστες αναφορές σε ενδεδειγμένα μέτρα. Περιμέναμε και από τη Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά, αντί γι` αυτό, ακούμε τον κ. Σαμαρά να νοσταλγεί τις πολιτικές του κ. Καραμανλή, χωρίς να μας λέει τι πιστεύει και τι πρέπει να γίνει. Και για την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και για την έλλειψη πολιτικού θάρρους που δείχνει, αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της, κρίνεται από τις πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς επιμένετε να λέτε ότι τιμάτε την εμπιστοσύνη των πολιτικών και ότι ακολουθείτε τις δεσμεύσεις σας. Ωστόσο, είχαμε ακόμη μια υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Moody`s, υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων. Αυτό για εσάς, τι είναι τώρα; Είναι ακόμα ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να ξεκαθαρίσουμε, τι έγινε με τον οίκο Moody`s. Υπάρχει μια σχετική υποβάθμιση, αλλά είναι πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις και από όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία. Και φαίνεται ότι έχει κριθεί θετική και από τις αγορές, καθότι πέφτουν τα spreads. Από κει και πέρα, νομίζω ότι έχει σημασία -μιας που θέτουμε το θέμα της συγκεκριμένης υποβάθμισης- και η ανακοίνωση που έβγαλε ο οίκος Moody`s, σύμφωνα με τον οποίο κρίνεται σε θετική κατεύθυνση, η πορεία και τα μέτρα της κυβέρνησης. Και αναμένουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Από κει και πέρα, γενικώς, αυτό που λέμε ως κυβέρνηση είναι ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν τη δουλειά τους, εμείς όμως, με τις συγκεκριμένες συνθήκες της οικονομίας που παραλάβαμε και με τις προτεραιότητες που έχουμε, κάνουμε τη δουλειά μας ως κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξεφύγουμε και να ανατάξουμε την αρνητική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, προστατεύοντας συγχρόνως και τον απλό πολίτη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, σας ακούω να λέτε ότι είναι ουσιαστικά πιο θετική από άλλες. Η προοπτική των Moody`s για την Ελλάδα είναι αρνητική για το μέλλον της οικονομίας. Εσείς πώς βλέπετε θετικό σε αυτό το πράγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συγκεκριμένη αξιολόγηση η οποία υπάρχει είναι αξιολόγηση Α. Υπάρχει, όπως είπα και προηγουμένως, μια υποβάθμιση, είναι όμως σχετική. Και βέβαια, συνοδευόμενη και με αυτά που είπα προηγουμένως.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ξέρω, εάν ο κ. Παπανδρέου, με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως εγράφη στον Τύπο, βρίσκεται σε μια συζήτηση, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο αρχών γύρω από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτοί οι οίκοι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σας το λέω, διότι πληροφορηθήκαμε ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Θαπατέρο, στο περιθώριο της Κοπεγχάγης και της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και το δεύτερο, ότι και στη Γαλλία υπάρχει ένας ανάλογος προβληματισμός. Κατά συνέπεια, υπάρχει κάτι τέτοιο σε εξέλιξη; Μπορείτε να μας πείτε κάτι, πού βρισκόμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως και επαναλαμβάνω ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, κάνουν τη δουλειά τους. Από κει και πέρα, όμως, υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας, είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και ειδικά αυτή η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί με τον πιο υπεύθυνο τρόπο που θα μπορούσε να λειτουργεί μια κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες και αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή έχουμε γίνει όλοι ειδικοί οικονομολόγοι αυτές τις ημέρες και αναλυτές οικονομικών συστημάτων κλπ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα μάθαμε όλοι αναγκαστικά, δυστυχώς.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Εντάξει, καμία αντίρρηση γι` αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα: Το ένα είναι, τι είναι αυτή η ιστορία περί έκτακτης εισφοράς, που ενώ το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά θεωρούσε ότι είναι αντισυνταγματική -και είναι- αυτή που είχε υποβάλει η Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι έχει ήδη επιβάλλει, αν ισχύει θέλω να ρωτήσω, δύο έκτακτες εισφορές που προφανώς, εφόσον η προηγούμενη ήταν αντισυνταγματική, θα είναι και αυτές, μιλάνε δηλαδή για μια έκτακτη εισφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας και άλλη μια  δεν τα ξέρω πολύ καλά τα οικονομικά- η δεύτερη, λέει, σε αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι έτσι αυτό; Το ένα σκέλος, του οικονομικού ερωτήματος. Και το δεύτερο σκέλος είναι: Πολύς λόγος γίνεται και πολύ σωστά, για τις αποδείξεις που πρέπει όλοι να εκδίδουν. Ήθελα να ρωτήσω, ας πούμε, γιατί δεν θα μπορούσαν -από του χρόνου θα δούμε τι θα γίνει, αλλά και για φέτος- όσοι συνταξιούχοι κυρίως, μαζεύουν αποδείξεις και φυσικά όχι από γυμναστήρια, όχι από κομμωτήρια, όχι τόσο πολύ από ταβέρνες, εφόσον μαζεύουν από τα σούπερ-μάρκετ ή από οπουδήποτε αυτοί οι άνθρωποι, έχουν κάποια έξοδα, δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και φέτος υπέρ τους ένα τέτοιο μέτρο εκτάκτως, ας το πούμε; Ένα είδος έκτακτης εισφοράς υπέρ συνταξιούχων για το 2009.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο: Τα πάντα είναι στο τραπέζι, τα πάντα συζητούνται σε σχέση με το φορολογικό σύστημα. Από και πέρα, το θέμα των αποδείξεων είναι ευνόητο ότι κινείται και πάλι, γιατί υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή, τεράστια μη καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και από τα καταστήματα. Και το μέτρο αυτό στοχεύει εκεί. Για το πρώτο που είπατε, υπάρχει μια βασική διαφορά. Εμείς, όντως, είχαμε κατακρίνει τη Νέα Δημοκρατία και τώρα βλέπουμε ότι σε πρώτο βαθμό, το Διοικητικό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική εκείνη η έκτακτη εισφορά. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία, ποια είναι; Ότι η Νέα Δημοκρατία επέβαλε έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο και εκεί κρίθηκε το αντισυνταγματικό από το συγκεκριμένο Διοικητικό Δικαστήριο. Εμείς μιλάμε για έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εκεί είναι η διαφορά μας, εκεί είναι το αντισυνταγματικό ή μη, το οποίο θα κριθεί και αμετάκλητα βεβαίως, αλλά εκεί φαίνεται και τι προτεραιότητες θέτει το κάθε κόμμα. Με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι θέλατε να πείτε με τη «σχετική υποβάθμιση του οίκου Moody`s»; Μια υποβάθμιση δεν είναι υποβάθμιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Μια υποβάθμιση είναι πάντα υποβάθμιση. Αλλά κρίνουμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και κρίνουμε τι σημαίνει η κάθε υποβάθμιση. Και αυτό που είπα, το επαναλαμβάνω: Στη συγκεκριμένη υποβάθμιση, βρισκόμαστε πάλι στο βαθμό Α και μάλιστα πέφτουν τα spreads, που σημαίνει ότι κρίνεται θετική από τις διεθνείς αγορές. Και μάλιστα ακολουθεί και μια ανακοίνωση στην υποβάθμιση αυτή, σύμφωνα με την οποία ο οίκος Moody`s θεωρεί ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται η εφαρμογή τους. Άρα, βλέποντας όλα τα σχετικά, μπορούμε και κρίνουμε και εμείς σήμερα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Άρα, είσαστε ικανοποιημένοι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ικανοποιημένος, κανένας δεν θα μπορούσε να είναι από μια υποβάθμιση. Αλλά, ζούμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με τις πιέσεις, οι οποίες υπάρχουν και με τη γνωστή άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εντάξει, έχετε δίκιο, 3,30 μονάδες ανέβαινε πριν λίγο το Χρηματιστήριο, αλλά είπατε ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν τη δουλειά τους και εσείς τη δική σας. Πότε θα κάνετε ολοκληρωτικά καλά τη δουλειά σας και θα τελειώσει αυτή η φαιδρότητα που έχει τείνει να γίνει με τους γενικούς γραμματείς; Έπιασαν Χριστούγεννα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά τους γενικούς γραμματείς, έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα από το οποίο κρίνονται, με συγκεκριμένα κριτήρια. Στις περισσότερες θέσεις, ήδη, οι γενικοί γραμματείς είναι εγκατεστημένοι και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής θα ανακοινώνονται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μεγάλη δυστοκία υπάρχει κύριε Εκπρόσωπε. Θα μας εξηγήσετε γιατί υπάρχει αυτή η δυστοκία; Τις πρώτες ημέρες υποτίθεται ότι κάνατε προσεκτική επιλογή. Πλέον, μετά από 70 ημέρες πόσο προσεκτική μπορεί να είναι και πόσο ανίκανο αυτό το σύστημα που δεν μπορεί να επιλέξει πλέον γενικούς γραμματείς και έφτασαν οι γιορτές και ακόμα τους επιλέγει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία ανικανότητα. Έχω πει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω ότι ξεκινήσαμε μια καινοτόμο διαδικασία, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα στελέχη, έτσι ώστε να πλαισιώσουν αυτές τις συγκεκριμένες ανώτερες κρατικές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει δυστοκία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι άποψή σας. Εγώ σας απαντάω με τον τρόπο που σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Ρόβλιας υπέβαλε την παραίτησή του και έγινε αποδεκτή. Και χθες ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του κ. Ντόλιος. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, ότι καλά για τους γενικούς γραμματείς μας έχετε εξηγήσει κατ` επανάληψη τη διαδικασία που ακολουθείται. Οι υφυπουργοί που διορίζονται από τον Πρωθυπουργό με την ανακοίνωση της κυβέρνησης πότε θα πάρουν αρμοδιότητες; Και μη μου πείτε ότι έχουν πάρει αρμοδιότητες, διότι θα σας παρακαλέσω να μας δώσετε συγκεκριμένα ΦΕΚ στα οποία αναφέρονται ποιοι υφυπουργοί έχουν παραλάβει και ποιες αρμοδιότητες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επιφυλάσσομαι να το κάνω.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προβλέπεται ότι θα πάρουν αρμοδιότητες, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, ήδη έχουν πάρει αρμοδιότητες οι υφυπουργοί και επιφυλάσσομαι να σας τις αναφέρω.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να μου πείτε, τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε τις προάλλες ότι οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι δεν μπορεί να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Φοβάται ανατροπή της κυβέρνησής του και το λέει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όχι ανατροπής, αλλά ούτε καν τέτοιου φόβου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό με το σαφέστερο τρόπο που θα μπορούσε να εκλεγεί. Με μια πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Είχε και εξακολουθεί να έχει μια τεράστια ισχυρή νομιμοποιητική βάση από τον ελληνικό λαό. Και αυτό που εισπράττουμε είναι ότι ο ελληνικός λαός, ο Έλληνας πολίτης κατανοεί, αναγνωρίζει σε τι δυσκολίες βρισκόμαστε, πώς παράτησε στην κυριολεξία, πώς εγκατέλειψε το καράβι η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό που κάνουμε, είναι να εφαρμόζουμε την εντολή του ελληνικού λαού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν 10 ημέρες ο Πρωθυπουργός κύριε Εκπρόσωπε είπε στις Βρυξέλλες ότι δεν θα επιβληθούν μέτρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ότι το πρόβλημα δεν είναι ο μισθωτός και πάει λέγοντας. Τρεις ημέρες μετά, στο Ζάππειο, ανακοίνωσε μέτρα όπως περικοπές κατά 10% των επιδομάτων και ενιαία φορολογική κλίμακα, κάτι που οδηγεί με αριθμούς σε μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στο Δημόσιο για παράδειγμα, που συζητούμε, της τάξης του 4, 5, 6, ανάλογα, εν πάση περιπτώσει, μόλις θα ξεκαθαρίσετε και αυτό θα βρούμε και εμείς τα νούμερα επακριβώς. Τι μεσολάβησε γι` αυτή την τούμπα; Μήπως ήταν οι διεθνείς οίκοι ή κάτι άλλο; Γιατί έγινε όλη αυτή η στροφή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μια δικαιότερη στροφή στο φορολογικό σύστημα δεν συνεπάγεται και δεν σημαίνει περικοπή μισθών. Είναι πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Όταν γνωρίζουμε ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι άδικο, όταν ήδη έχουμε δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι εμείς θα το αλλάξουμε και ξεκινάμε να το αλλάζουμε. Είναι άλλο το θέμα ότι τα βάρη δεν θα τα πληρώσει ο απλός πολίτης και άλλο ότι κάνουμε πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για το άλλο θέμα, στο 10% της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εκεί υπάρχει ένα θέμα, του να γίνει πιο δίκαια η κατανομή των βαρών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, επί του θέματος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, πρόσφατα, δήλωσε ότι η μείωση των επιδομάτων κατά 10% που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ισοδυναμεί με ονομαστική μείωση των μισθών κατά 4%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, όμως, είναι ως αποτέλεσμα. Δεν είναι μείωση του μισθού.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μείωση του μισθού αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάτι διαφορετικό και έτσι πρέπει να κρίνεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός είναι υπέρ της άμεσης Δημοκρατίας και της δημόσιας διαβούλευσης. Σήμερα θα συζητήσουν μεταξύ άλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους μετανάστες και την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές. Γιατί το θέμα αυτό δεν το βάζει σε δημοψήφισμα, για να αποφανθεί η κοινωνία, με μεθόδους και τακτικές άμεσης Δημοκρατίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένας τεράστιος αριθμός θεμάτων θα μπορούσε να τίθεται σε δημοψήφισμα, εάν όμως υπάρχει λόγος. Αφήστε να δούμε το σχέδιο νόμου, αφήστε να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ούτως ή άλλως θα γίνει δημόσια διαβούλευση μετά από αυτή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μπορεί να πάρουν μέρος όλοι  όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι- οι Έλληνες πολίτες. Και πολλά από αυτά τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, κάθε φορά, ενσωματώνονται και στο σχετικό σχέδιο νόμου. Όσον αφορά, όμως, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υπάρχει και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε συγκεκριμένες αξίες, έχουμε συγκεκριμένη ιδεολογία και την εφαρμόζουμε.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την ημέρα που η κυβέρνησή σας ανέλαβε τα πράγματα, μπήκατε στη γνωστή διαδικασία του να βάλετε τον κόσμο να υποβάλει τα βιογραφικά του, τα πτυχία του, τα μεταπτυχιακά του και τα διδακτορικά του. Πολλοί σκέφθηκαν τότε ότι δεν «υπάρχει στον ήλιο μοίρα» για ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν μεταπτυχιακά, δεν έχουν διδακτορικά, δεν έχουν σπουδάσει το εξωτερικό. Και αυτό είχε δημιουργήσει μια αίσθηση, ας πούμε. Τώρα βλέπουμε ότι στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ο νέος γενικός γραμματέας δεν έχει πτυχίο. Εγώ ήθελα να ρωτήσω τελικά. Πρέπει να έχει κανείς μόνο πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά από ξένα πανεπιστήμια για να μπορεί να ασχοληθεί με τα κοινά ή μπορεί να έχει και κάποια ας πούμε, κοινωνική, αγωνιστική διαδρομή σε τοπικό επίπεδο ή σε ευρύτερο επίπεδο για να μπορέσει να έχει αυτή την ευκαιρία; Τι από τα δύο ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εύλογη η απορία σας. Εμείς, για την ανάδειξη των στελεχών σε αυτή τη θέση, θέτουμε τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον, ουσιαστικά προσόντα. Δεύτερον, πολιτική εμπειρία. Και τρίτον, κοινωνική προσφορά. Δεν υπάρχει σύστημα ΑΣΕΠ, δεν υπάρχει μοριοδότηση, που σημαίνει ότι η συνεκτίμηση αυτών των τριών στοιχείων είναι αυτό που οδηγεί στη στελέχωση, κατά τεκμήριο τουλάχιστον, του κρατικού μηχανισμού, με τα καλύτερα στελέχη. Για το συγκεκριμένο γενικό γραμματέα που είπατε, γνωρίζουμε ότι ήταν επί χρόνια δήμαρχος στην Ίο και έχει μια πολύ μεγάλη προσφορά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του. Άρα, συνεκτιμήθηκαν τέτοιου είδους στοιχεία και γι` αυτό ακριβώς, λέμε ότι δεν είναι ΑΣΕΠ. Με βάση τη συνεκτίμηση κρίνεται και το ποιος πρέπει να στελεχώσει μια συγκεκριμένη θέση.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι τράπεζες πήραν από το κράτος 28 δισεκατομμύρια για εγγύηση της ρευστότητάς τους λόγω της κρίσης. Τώρα έχουν αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά. Πώς κρίνει η κυβέρνηση τη στάση τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι τράπεζες είναι και φορείς ανάπτυξης και σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες έχουν τις απόψεις τους, η κάθε τράπεζα έχει τη δική της. Η κυβέρνηση έχει τη δική της άποψη, τη δική της απόφαση, κάθε φορά, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων. Και μάλιστα, επειδή είπατε για αντιρρήσεις εγώ έχω υπόψη μου και το τι είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, όπου ουσιαστικά συμφωνούν με αυτό το νομοσχέδιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή συζητάμε το φορολογικό, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθούν πολλά ζητήματα. Άρα, ας μην προτρέχουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το θέσει αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από σήμερα ξεκινάει η διαβούλευση. Θα φανεί τι ζητήματα τίθενται. Πάντως, ισχύει η γενικότερη δέσμευσή μας για προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στο θέμα της εθελουσίας του ΟΛΠ, τελικά υπάρχει στην κυβέρνηση μια σύμπνοια; Γιατί ακούσαμε ότι τις περασμένες ημέρες τον κ. Λοβέρδο να διαφωνεί. Και όχι μόνο τον κ. Λοβέρδο. Τελικά, αυτή η σύμπνοια και ο συντονισμός, ο απαραίτητος για την κυβέρνηση υπάρχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει σύμπνοια, υπάρχει συντονισμός. Ο κ. Λοβέρδος διαφώνησε για το ποιος θα καταβάλει αυτά τα χρήματα τα οποία είναι πάρα πολλά και απορρέουν από τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα με το ποιες εγγυήσεις θα καταβληθούν. Από τη στιγμή που ξεκαθαρίστηκε ότι θα καταβάλει, όχι τα ταμεία, αλλά ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και μάλιστα με εγγυήσεις, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Να υπενθυμίσω ότι είναι υποχρέωση την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα είναι εθελούσια έξοδος η οποία στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά επίπεδα, έτσι όπως βρισκόμαστε σήμερα, φαίνεται ότι μιλάμε για μεγάλα ποσά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως ότι και ο αριθμός των εργαζομένων που υπέβαλαν αίτηση είναι πολύ μικρός, γύρω στους 40 και δεν έχει καμία σχέση με τους αριθμούς που ακούγονται. Αλλά, είναι μια υποχρέωση την οποία αναλάβαμε ως κράτος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού υπάρχει σύμπνοια στην κυβέρνηση και μεταξύ των υπουργών υπάρχει συνεννόηση, γιατί ο κ. Λοβέρδος έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω αντιληφθεί πού το έχει δηλώσει αυτό ο κ. Λοβέρδος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Πρωθυπουργό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πότε;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την ημέρα που άνοιξε το θέμα αυτό. Γιατί δεν υπήρχε συνεννόηση με την κ. Κατσέλη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ζήτημα, γι` αυτό λέω ότι δεν έχω αντιληφθεί πότε και πώς υπεβλήθη τέτοιο αίτημα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού. Ρωτήσατε τον κ. Λοβέρδο αν είχε την παραίτησή του στο τσεπάκι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι σχόλια των εφημερίδων. Εγώ σας απαντώ θετικότατα: Ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιβεβαιώνετε σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον κ. Λοβέρδο και του ζήτησε μια πλήρη ενημέρωση για όλο το ασφαλιστικό θέμα των υπό εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ, αλλά και γενικότερα για το ασφαλιστικό ζήτημα; Για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός ζητά σχεδόν καθημερινά ενημέρωση και μάλιστα για ζητήματα τα οποία είναι και τρέχοντα. Αυτό δεν είναι ούτε θέμα, ούτε είδηση και δεν έχει και καμία συγκεκριμένη αξία. Το θέμα είναι ότι προχωράμε με πολύ σκληρές συνθήκες στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο, τουλάχιστον διαδικαστικά. Και προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας μια τεράστια αποστολή για να κλείσει επιτέλους, αυτή η μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, που έχει άμεση επιρροή στην οικονομία και στα εισοδήματα του απλού Έλληνα πολίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού είναι έτσι όπως τα λέτε τα πράγματα, τότε ο κ. Παπανδρέου πώς δικαιολογεί τη σύμπνοια; Αν υπήρχε η σύμπνοια και η συνεννόηση και ο συγχρονισμός, δεν θα υπήρχε ούτε η διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου ότι δεν μπορούν να καταβάλουν τα ταμεία  δηλαδή να χρειαστεί το ξεκαθάρισμα όπως είπατε εσείς, ποιος θα πληρώσει την εθελουσία- δεύτερον δεν θα χρειαζόταν ο κ. Παπανδρέου  εφόσον θα υπήρχε όλη αυτή η συνεννόηση- να μιλήσει με τον υπουργό του για να αντιληφθεί ή να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για το τι υπάρχει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγνώμη, δηλαδή, εσείς μου λέτε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιληφθεί τι γίνεται με το ασφαλιστικό ζήτημα και τι γίνεται με τον ΟΛΠ;

ΜΙΧΑΗΛ: Το δημοσίευμα που σας ζήτησα να μου επιβεβαιώσετε αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου, χθες, τηλεφώνησε στον κ. Λοβέρδο και σήμερα θα δει την κ. Κατσέλη για το θέμα αυτό. Αυτό ζήτησα να μου επιβεβαιώσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν διαψεύδω ούτε επιβεβαιώνω δημοσιεύματα. Εγώ σας λέω ότι υπάρχει συλλογική δράση της κυβέρνησης. Υπάρχει συγκεκριμένο όραμα. Υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση και μάλιστα γνωρίζουμε όλοι και τις αντοχές των σημερινών ταμείων. Από κει και πέρα, το θέμα έχει ξεκαθαριστεί, ποιος καταβάλλει αυτές τις αποζημιώσεις για τις οποίες μας δέσμευσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ποιον θα βαρύνουν στο τέλος.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο ΟΛΠ στο δημόσιο δεν ανήκει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, αλλά ο ΟΛΠ είναι ένας συγκεκριμένος οργανισμός. Είναι νομικό πρόσωπο με δικά του έσοδα που δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό και γι` αυτό ακριβώς υπάρχει και αυτή η διάκριση.

ΜΙΧΑΗΛ: Η συνταξιοδότηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από τον ΟΛΠ είπαμε. Για τη συνταξιοδότηση; Εδώ μιλάμε για την εθελούσια έξοδο. Αυτό είναι άλλο πράγμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι οποίοι παίρνουν ό,τι παίρνουν από εθελουσία έξοδο και εντάσσονται πρόωρα στη συνταξιοδότηση. Αυτών τις συντάξεις τους θα τις καταβάλουν τα ταμεία. Δεν θα τις καταβάλει ο ΟΛΠ. Ο ΟΛΠ θα τους δώσει το εφάπαξ, θα φύγουν και μετά θα πρέπει μήνα, μήνα να τα πληρώνουν από τα ταμεία. Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ξεκαθάρισα και σας είπα ποιος ευθύνεται και ποιος δεσμεύεται εν τέλει. Και για την εθελούσια έξοδο ποιος καταβάλει την αποζημίωση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Λέτε ότι προχωράτε τον κοινωνικό διάλογο και μάλιστα υπό σκληρές συνθήκες. Ωστόσο, έμπειροι βουλευτές σας με τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή στην ουσία υποδηλώνουν ότι πάτε αργά και ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναβολές και καθυστερήσεις. Μήπως, τελικά υπάρχει πρόβλημα με την προώθηση του κυβερνητικού έργου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κυβερνητικό έργο προωθείται με τον ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, αλλά δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα. Χρειάζεται και ασφάλεια στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Ο καθένας από εμάς, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε την αγωνία του στο Ζάππειο για την επίσπευση αυτών των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος, προκειμένου να πετύχουμε σε πρώτη φάση το νοικοκύρεμα και συγχρόνως την ανάπτυξη, έτσι ώστε να σταματήσουμε να ζούμε σε αυτή την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με ευθύνη καθαρά της Νέας Δημοκρατίας.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Είπατε σχετικά με τους τραπεζίτες, ότι η κυβέρνηση έχει τη δική της άποψη και πάντα ακούει και τους κοινωνικούς εταίρους. Στο μέτωπο που φαίνεται ότι έχει ανοίξει ανάμεσα στην κ. Κατσέλη και στους τραπεζίτες, αναφορικά με το νομοσχέδιό της που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση στηρίζει την Λούκα Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα δεν νομίζω ότι υπάρχει μέτωπο ανάμεσα στην κ. Κατσέλη και τους τραπεζίτες. Σας είπα και προηγουμένως οι απόψεις του καθενός είναι σεβαστές. Η κυβέρνηση αποφασίζει και δεν αποφασίζει μόνη της η κ. Κατσέλη για να χρειάζεται στήριξη της κυβέρνησης. Αποφασίζει η κυβέρνηση με τον γνωστό συλλογικό τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε. Η κυβέρνηση, λέτε, δεν υπάρχει μέτωπο, δεν υπάρχει διαφωνία, ότι υπάρχει συμφωνία. Τότε, με συγχωρείτε, λαμβάνετε υπόψη σας την προειδοποίηση των τραπεζών, ότι αν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο και αυτές οι ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα δανείζουν λιγότερους και με πιο ακριβό επιτόκιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα, ότι όλες οι προτάσεις και οι απόψεις λαμβάνονται υπόψη. Από κει και πέρα όμως υπάρχει μία δέσμευση τη οποία την υλοποιούμε. Μας ενδιαφέρει η ρευστότητα στην αγορά. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή στις συναλλακτικές του σχέσεις. Και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και μέσα από τις δεσμεύσεις και του Κοινοτικού Δικαίου, αλλά και τις δεσμεύσεις της αγοράς. Σαφώς και τα λαμβάνουμε όλα υπόψη. Για αυτό είπα ότι δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, απαιτείται και ασφάλεια.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλάμε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί στις πρώτες 100 ημέρες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι οποίες δεν έχουν παρέλθει ακόμη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ή δεν θα υπάρξει νομοθετικό έργο μέχρι να παρέλθουν. Με συγχωρείτε, μόνο ο Προϋπολογισμός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι μόνο ο Προϋπολογισμός. Ήδη υπάρχει νομοθετικό έργο, μέρος του οποίου έχει ολοκληρωθεί και μέρος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μην μακρύνουμε τα ημερολόγια, εκτός ναι, αν μετράτε αλλιώς τις 100 ημέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ πάντως λέω ότι δεν φθάσαμε στις 100.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Λέω λοιπόν, έπρεπε να φτάσουμε στις 75, στις 80 ημέρες για να ζητήσει η κ. Κατσέλη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή να δει αν συμφωνούν οι ελληνικές τράπεζες με αυτό το πόνημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να σας υπενθυμίσω ότι η κ. Κατσέλη και με ανακοίνωσή της έχει δηλώσει ότι πριν από την κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου, ήδη υπήρχε μία άτυπη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα, από τη στιγμή που ηγέρθησαν κάποιες αμφισβητήσεις για τη συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο, δεσμεύτηκε - και ήδη έχει γίνει, έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς γνωμοδότηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - για συγκεκριμένες διατάξεις ώστε να μην υπάρχει ασυμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο. Άρα, για αυτό σας είπα ότι τα θέματα των νόμων επειδή είναι σύνθετα χρειάζονται και ασφάλεια, και μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε και με κοινοτική νομοθεσία προσπαθούμε να έχουμε ασφαλή σχέδια νόμου, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν στο μέλλον. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας ρωτήσω ένα άλλο σε σχέση με τους διεθνείς οίκους. Είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα ανατροπής από τους διεθνείς οίκους, τότε γιατί ο κ. Παπανδρέου νοιώθει την ανάγκη να δηλώνει στους συνεργάτες του από τους οποίους ερωτάται σχετικώς, ότι δεν δέχεται πιέσεις, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι πιέσεις. Νοιώθει ότι υπονομεύεται ή κουβέντα να γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως και απάντησα επανειλημμένως:  Ότι οι διεθνείς οίκοι κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά. Έχουν κάποιες απόψεις, τις εκφράζουν με το γνωστό τρόπο. Από κει και πέρα η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία είναι υπεύθυνη να κάνει τη δική της δουλειά για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να τοποθετήσει υφυπουργό στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αρμόδιο για τα θέματα Ναυτιλίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τους υπουργούς, υφυπουργούς όταν υπάρχει λόγος ανακοίνωσης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αυτό τι σημαίνει τώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στην παρούσα φάση ή γενικώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντα μιλάμε για την παρούσα φάση. Αυτό πλέον είναι ντε φάκτο.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέρες που είναι, άλλη μία ερώτηση για την αγορά. Ακούσαμε πρόσφατα για ένα σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο και ακούσαμε ότι η κ. Μπατζελή προτίθεται να ρίξει πολύ αυστηρές καμπάνες σε αυτές τις εταιρίες. Επειδή, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω πληροφορηθεί ποιες εταιρίες είναι και στην οικογένειά μου ψωνίζουν και δεν ξέρουν τι παίρνουν. Μπορούμε να μάθουμε ποιες εταιρίες είναι αυτές; Να το μάθει ο κόσμος να προφυλαχθεί μέχρι να πέσουν οι καμπάνες. Αληθεύουν αυτά που ακούσαμε για το διατροφικό σκάνδαλο ή όχι; Και ποιες εταιρίες είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αληθεύουν ότι υπάρχει. Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα σας απαντήσω.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Γιατί δεν έχουμε μάθει ακόμη, γιατί κρύβετε το όνομά τους; Γιατί πρέπει ο κόσμος να αγοράζει τρόφιμα από αυτές τις εταιρίες που υποτίθεται ότι έχουν κάνει αυτά που έχουν κάνει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα σας απαντήσω. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι πραγματικά αναμένεται η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων, γιατί το πρόστιμο το οποίο προβλέπεται έχει μία τεράστια διακύμανση. Θα υπάρξει απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να ανακοινωθεί έγκαιρα, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί και ποιες εταιρίες είναι.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Εντάξει για το πρόστιμο, αλλά τώρα αγοράζει ο κόσμος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια και στην ποιότητα, ειδικά των τροφίμων και μάλιστα γι΄ αυτό μιλάμε για πιστοποιημένα τρόφιμα. Και ειδικά όταν πρόκειται για πιστοποιημένα τρόφιμα, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη βαρύτητα, ακόμη, στις ποινές θα υπάρξει ανακοίνωση πολύ σύντομα.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Ναι, αλλά μέρες τώρα, δεν ξέρουμε ποιες εταιρίες είναι και οι κόσμος αγοράζει προφανώς από αυτές και ακούγονται διάφορα ονόματα γνωστά, βέβαια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρξει ανακοίνωση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα τις προηγούμενες ημέρες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο τι λένε οι διεθνείς οίκοι, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ανήκουμε. Χθες, είχαμε μία έκφραση ανησυχίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δια στόματος του κ. Σαϊλπλάν, αν δεν κάνω λάθος, ακούσαμε ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν θα πληρώνουν οι Γερμανοί για τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα. Ήθελα να σας ρωτήσω πρώτον: Κατά πόσο το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που πρόκειται να παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες θα ικανοποιεί αυτούς τους δύο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, στο βαθμό που σας ενδιαφέρει. Και δεύτερον: Σε τι φάση βρίσκεται αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς πλησιάζουν οι ημέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να σας δηλώσω ότι γνωρίζουμε σε πόσο άσχημη οικονομική κατάσταση βρισκόμαστε. Να σας δηλώσω ότι την ανησυχία δεν την εκφράζουν μόνο οι ξένοι, την εκφράζουμε και εμείς πολύ πιο έντονα, γιατί εμείς τη βιώνουμε και εμείς την πληρώνουμε, ο απλός Έλληνας πολίτης. Από κει και πέρα αυτή την ανησυχία εμείς την μετατρέπουμε σε δράση. Γι αυτό ακριβώς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε συγκεκριμένες πολιτικές, έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη, έτσι ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που είναι η δεύτερη φάση της αξιοπιστίας μας, μιλήσαμε στην αρχή για Προϋπολογισμό, για έναν, ουσιαστικά, έκτακτης ανάγκης Προϋπολογισμό. Πάμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγχρόνως με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε και την αξιοπιστία μας να τονώσουμε, αλλά και να κάνουμε ουσιαστικά βήματα στην αναπτυξιακή και οικονομική μας πορεία. Από κει και πέρα, όσο αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας ήδη για σήμερα στις 14:30 έχει προγραμματιστεί ο υπουργός Οικονομικών να προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο εμπλέκεται στην κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στο Υπουργείο, έτσι ώστε να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρη υλοποίησή του.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μία ερώτηση για την FYROM. Χθες ο πρόεδρος της FYROM κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να θίξει την εθνική γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα. Και βέβαια κατηγόρησε την Ελλάδα για ανορθολογική αντίρρηση στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εμένα αυτή η δήλωση που ξεχωρίζει το θέμα της ονομασίας από την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα, μου κάνει λίγο θετικό. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πάντως εκεί που απαντάμε, σε πρώτη φάση είναι στο θέμα της ονομασίας. Η θέση της κυβέρνησής μας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, από τότε που το έθεσε το ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστή: Η εθνική κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Από κει και πέρα, τα άλλα δεν τα συζητάμε.

ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Ναι, βλέπω ότι και αυτός τα ξεχωρίζει. Γι αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: (δεν ακούγεται) Αποδέχεστε ότι μπορεί να τεθεί θέμα ταυτότητας και γλώσσας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν αποδεχόμαστε τέτοιο θέμα. Δεν συζητάμε. Εκθέτουμε το θέμα της ονομασίας με τις γνωστές προϋποθέσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή συχνά ο Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, θα ήθελα να μου σχολιάσετε την δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος αναφερόμενος στη νέα εθνική συλλογική σύμβαση, δηλαδή στις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων, δήλωσε ότι αυτοί πρέπει να βασισθούν στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα και ότι επιβάλει μία σκληρή πραγματικότητα που επιβάλει τις δικές της κόκκινες γραμμές. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης πάνω σε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος και σχολιάζω ή ανακοινώνω τις αποφάσεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ έχει τη δική του άποψη και την εκφράζει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στις αυξήσεις των εργαζομένων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα. Προηγουμένως σας απάντησα. Ο ΣΕΒ έχει τις απόψεις του, η κυβέρνηση τις απόψεις και τις αποφάσεις της.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τώρα που η Σύνοδος της Κοπεγχάγης κατέληξε σε αδιέξοδο, συνεχίζει η πράσινη πολιτική, η πράσινη ανάπτυξη για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στην Κοπεγχάγη μπορεί να είχαμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία σαφώς και δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αλλά πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν στην Κοπεγχάγη έφυγαν από κει με ενδυναμωμένη την πεποίθηση ότι επιτέλους θα πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης στις σύγχρονες πολιτικές, στις σύγχρονες κοινωνίες, στα σύγχρονα κράτη. Να βαδίσουμε προς την πράσινη ανάπτυξη και αυτό δεν είναι μόνο θεωρία και άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, που ήδη τη συμμερίζονται και πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο. Εκεί φάνηκε πραγματικά ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέτοντας την ατζέντα πολλών συζητήσεων που έγιναν στο περιθώριο της Διάσκεψης με συγκεκριμένες προτάσεις για μια πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σας ευχαριστώ.

Καλές γιορτές.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 December 2009 - 16:56:29 UTC