Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 236107507

Έκδοση 1

brf2011

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Κατατίθεται, σήμερα, στη Βουλή, όπως είναι γνωστό και όπως προβλέπεται, το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2010. Ενός Προϋπολογισμού, τον οποίο έχουμε χαρακτηρίσει ως Προϋπολογισμό μεταβατικό, ως ένα νέο ξεκίνημα για μια διαφορετική πολιτική. Για μια πολιτική κοινωνικής Δικαιοσύνης, ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Θα υπάρξει και μια δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Χθες, σας λέγαμε συνέχεια ότι υπάρχει μια ανακολουθία σε όσα προεκλογικά είχατε πει και σε όσα μετεκλογικά κάνατε. Μετά τη χθεσινοβραδινή αναδίπλωση, σε σχέση με την υπόθεση του «παγώματος» των μισθών, τι ακριβώς υλοποιείται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποια αναδίπλωση. Δεν μιλήσαμε για «πάγωμα» μισθών. Εμείς στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτουμε, ορίζουμε τα όρια άσκησης της εισοδηματικής πολιτικής και μετά και από διευκρινιστική δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, ορίστηκε ότι η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 είναι αύξηση 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό 2.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, ο Προϋπολογισμός δείχνει τις κατευθύνσεις, η εισοδηματική πολιτική όμως προσδιορίζεται και ορίζεται με ειδικότερο νόμο, ο οποίος θα ακολουθήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι δεν υπάρχει αναδίπλωση. Προχθές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τι ακριβώς αποφασίστηκε; Αυτό που ανακοινώθηκε χθες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο, προχθές, συζητήθηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού. Υπήρχε ανάγκη διευκρίνισης, η οποία έγινε.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Το ότι χρειάστηκε από την κυβέρνηση διευκρίνιση, όπως είπατε τώρα, το θεωρείτε φυσιολογικό και σύνηθες ή συνιστά ανεπαρκή ενημέρωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανεπάρκειας της ενημέρωσης. Γίνεται συζήτηση. Είμαστε κυβέρνηση που συζητά. Και όπου υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης και στην περίπτωση που υπάρχει σύγχυση και μάλιστα πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού -γιατί η μόνη διευκρίνιση είναι όταν κατατίθεται επισήμως, όπως γίνεται σήμερα, ο Προϋπολογισμός- γίνεται και η ανάλογη διευκρίνιση. Αλλά, η τυπική διαδικασία είναι αυτή που γίνεται σήμερα και που δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εμείς δεν καταλάβαμε σωστά ή εσείς μας το είπατε λάθος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για το «πάγωμα», για τις 2.000 ευρώ. Ήταν άλλο πράγμα την Τετάρτη το βράδυ και ήταν άλλο πράγμα χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, λοιπόν, η λέξη «πάγωμα» είναι διαφορετική. Δεν εκφράζει τη δική μας αντίληψη. Υπάρχει εισοδηματική πολιτική, υπάρχουν όρια που μπαίνουν στην εισοδηματική πολιτική. Το να απομονώνεται, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών -όπου έχουν κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα αυτά που συζητήθηκαν, προχθές, στο Υπουργικό Συμβούλιο- μια λέξη και να παίρνει κι ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, νομίζω ότι αδικεί την πολιτική της κυβέρνησης πάνω σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Είπαμε και δηλώνουμε και σήμερα, επισήμως βεβαίως, αφού σήμερα κατατίθεται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή, ότι η εισοδηματική πολιτική ασκείται κατά τον τρόπο που σας είπα προηγουμένως.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θα επιμείνω ότι ήταν ελιγμός, επειδή άκουσα με τα αφτιά μου την εισοδηματική πολιτική. Τώρα, μήπως το αντίτιμο γι` αυτή την κίνηση, γι` αυτή την αναδίπλωση είναι επώδυνα μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι και η μέχρι τώρα πορεία μιας κυβέρνησης 40 ημερών έχει δείξει και τις στοχεύσεις και τους προσανατολισμούς, αλλά και την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων ως προς τα ζητήματα που είπατε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι βάζουμε σε αυτό τον Προϋπολογισμό 1 δις ευρώ για την Παιδεία, ότι υπάρχει μέριμνα να προσληφθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοσηλευτών και βέβαια στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος. Αυτά είναι συγκεκριμένα μέτρα, είναι μέτρα για τα οποία δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε στις λίγες, μόνο, ημέρες της κυβέρνησης. Άρα, δεν πρόκειται για θεωρητικές στοχεύσεις και προσανατολισμούς. Πρόκειται για συγκεκριμένες ενέργειες που δείχνουν την πολιτική μας πάνω σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί, όμως, έγινε αυτή η διευκρίνιση κ. Υπουργέ, μετά την τοποθέτηση του κ. Παπουτσή, ο οποίος, από ό,τι φαίνεται και αυτός άσκησε κριτική στη συγκεκριμένη κατεύθυνση του σχεδίου του Προϋπολογισμού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε την ανάγκη της διευκρίνισης με την ομιλία του στη Βουλή. Και η διευκρίνιση αυτή, έγινε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έλαβε κάποια μηνύματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μεταξύ των βουλευτών και αντιδράσεις και γι` αυτό έγινε αυτή η διευκρίνιση, θα λέγαμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διευκρίνιση έγινε, γιατί διαπιστώθηκε η ανάγκη να μην υπάρχει σύγχυση και να διευκρινιστεί το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής, δηλαδή τι αφορά ο μισθός των 2.000 ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει η συγκεκριμένη διαπίστωση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από βουλευτές οι οποίοι έχουν άποψη, από βουλευτές οι οποίοι παρακολουθούν τις διαδικασίες, από βουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Και νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διευκρίνιση, η οποία έγινε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού: Εσείς ήσασταν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο τι ακριβώς αποφάσισε; Αποφάσισε να «παγώσει» τους μισθούς μέχρι 2.000 ή τους βασικούς μισθούς μέχρι 2.000;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι να «παγώσει». Για τους μισθούς 2.000 ευρώ και πάνω, για να υπάρχει εισοδηματική πολιτική. Από εκεί και πέρα, όμως, έμεινε το θέμα προς διευκρίνιση, κάτι το οποίο έγινε χθες.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Σας διαβάζω από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»: «Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό περιορίζονται σημαντικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα λάβουν μηδενικές αυξήσεις, καθώς ο ανώτερος βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 1.666 ευρώ, με εξαίρεση ανώτατους δικαστικούς, στρατιωτικούς και διπλωμάτες». Με άλλα λόγια, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα είπαμε, ακόμη και για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ, ότι υπάρχει η διαδικασία της ωρίμανσης, όπου υπάρχει μια αύξηση περίπου 2%. Από εκεί και πέρα, υπάρχει κι ένας υπολογισμός, πόσοι από τους υπαλλήλους δεν θα πάρουν αύξηση. Και είναι ένας αριθμός, από όσο γνωρίζω, γύρω στις 40.000 υπαλλήλους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Οι βουλευτές σας είχαν ενημερωθεί για τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών; Γιατί αφήνουν να εννοηθεί ότι ενημερώθηκαν μέσω διαρροών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι βουλευτές συμμετέχουν στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων με διάφορους τρόπους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Χθες, πάντως, θα μου επιτρέψετε να σας πω, πως κάνατε αυτό τον ελιγμό, επειδή αντέδρασε ο κ. Παπουτσής. Αυτό φάνηκε, τουλάχιστον επικοινωνιακά. Οι θιγόμενοι δεν αντέδρασαν. Μήπως ξανασκέφτεστε, λοιπόν, να φέρετε αυτή τη ρύθμιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι «θιγόμενοι», ποιοι δηλαδή;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αυτοί οι οποίοι παίρνουν τα δύο χιλιάρικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά αναδίπλωση. Υπήρχε ανάγκη διευκρίνισης, η οποία και έγινε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω σε αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Η κυβέρνηση έκανε αυτή τη διευκρίνιση, θα λέγαμε, και έβγαλε έξω από αυτό το μέτρο πάρα πολλές χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Κάποιο ουσιαστικό διαρθρωτικό μέτρο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, θα πάρει η κυβέρνηση; Γιατί μέχρι τώρα βλέπουμε ότι με την πρώτη αντίδραση δίνει διευκρινίσεις και ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι ούτε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα περικοπούν. Κάποιο ουσιαστικό διαρθρωτικό μέτρο, που ζητούν οι Βρυξέλλες, θα πάρει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, παίρνουμε τα μέτρα, ως ελληνική κυβέρνηση, γιατί διαπιστώνουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Από κει και πέρα, και μέσα στον Προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα, υπάρχει μια σειρά από μέτρα, τα οποία πραγματικά στοχεύουν, αφενός μεν στην περικοπή της τεράστιας σπατάλης του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου στην είσπραξη φόρων, οι οποίοι δεν έχουν εισπραχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Προβλέπεται και μια σειρά μέτρων, έτσι ώστε να προλάβουμε αυτό το δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Να περισώσουμε ό,τι μπορούμε αυτή τη στιγμή. Γι` αυτό ακριβώς, υπάρχει και η μείωση του ελλείμματος μέσα από αυτό τον Προϋπολογισμό κατά 3,6 μονάδες, που σημαίνει ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα, προκειμένου να περισώσουμε και την αξιοπιστία μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οικονομικά μας, αλλά και την αξιοπιστία μας προς τον Έλληνα πολίτη για να μπορέσουν να ασκηθούν και οι πολιτικές της κυβέρνησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, χθες, μίλησε για την τεράστια φοροδιαφυγή που επικρατεί στους χώρους των επαγγελματιών, των μικρομεσαίων ευρύτερα κλπ. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να περιορίσετε αυτή τη φοροδιαφυγή συγκεκριμένα; Θα επαναφέρετε τα αντικειμενικά κριτήρια, για παράδειγμα; Θα βάλετε κριτήρια διαβίωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που μου λέτε, αυτά που ρωτάτε  και ευλόγως βέβαια- θα διευκρινιστούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση μέσα στο 2009 και θα δοθεί προς ψήφιση, με την κοινοβουλευτική διαδικασία, στις αρχές του 2010. Από κει και πέρα, νομίζω ότι η κυβέρνηση και με τις σημερινές πράξεις της, δείχνει ότι θα υπάρχει μια περιστολή της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να επέλθει, επιτέλους, και κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από αυτή τη διαδικασία.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό από τη Δευτέρα, θα λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις του ΟΑΣΑ, που ζητά διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ξεκινάμε έναν ευρύ διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο δεν έχει κλείσει ποτέ και γίνεται όλο και οξύτερο. Θα ληφθούν όλες οι γνώμες μέσα από μια δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Ατζέντα βάζει η κυβέρνηση; Πώς θα πάει στο διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι ήδη, ξεκινώντας ο διάλογος, θα τεθούν και οι όροι του διαλόγου. Εμείς είμαστε ανοιχτοί και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, πέρα από το διάλογο με τους συγκεκριμένους εμπλεκόμενους φορείς.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι ποσό υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα κερδίσει από αυτή τη ρύθμιση, μετά και από τη χθεσινή σας διευκρίνιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποια ρύθμιση;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μιλώ για το «πάγωμα» των μισθών, πάνω από 2.000 ευρώ, των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διευκρίνιση που έγινε και γίνεται προς το παρόν, είναι αυτή που αφορά σε πόσο αριθμό περίπου αναφέρεται αυτή η εισοδηματική πολιτική. Και είπαμε ότι είναι γύρω στους 40.000 υπαλλήλους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μήπως σκοπεύετε να διορθώσετε και το ποσοστό της αύξησης των μισθών; Γιατί όλοι λένε ότι το 1,5% είναι ψίχουλα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είχαμε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές -και το κάνουμε πράξη- ότι θα υπάρχουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Γνωρίζουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση του Έλληνα πολίτη. Προσπαθούμε και μέσα από τον Προϋπολογισμό αυτό, αλλά και με όλες τις ενέργειές μας, να δώσουμε μια ανάσα στην καθημερινότητα η οποία γνωρίζουμε ότι είναι πολύ άσχημη. Αλλά, έχουμε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ήδη, το να σχεδιαστεί και να κατατεθεί αυτός ο Προϋπολογισμός ήταν ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα της κυβέρνησης, γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι μόνο ένα πρώτο ξεκίνημα για την ανάταξη της οικονομίας και για την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΖΗΛΑΚΟΣ: Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η εισοδηματική πολιτική να προωθηθεί και να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα; Ως γνωστόν, υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις κτλ. Αλλά, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσει μια ανάλογη πολιτική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση μεριμνά και για τους μισθούς, εννοείται, του ιδιωτικού τομέα. Από κει και πέρα, η μεθοδολογία θα εξειδικευθεί στο μέλλον -οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια υπαρκτή διαδικασία- και θα κινηθεί σε αυτά τα πλαίσια.

ΖΗΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, αντίστοιχο εντός ή εκτός εισαγωγικών, πάγωμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια αντίστοιχο «πάγωμα». Πρώτα από όλα, εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει «πάγωμα».

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού για ένα τέτοιο ζήτημα, αυτό του ελιγμού, της διόρθωσης, όπως λέτε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διευκρίνισης.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Διευκρίνισης, όπως λέτε, δεν ήταν και το μείζον και κάνατε πίσω. Με 160 βουλευτές δηλαδή, σε άλλα ζητήματα που έρχονται, που είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν με το λιμάνι, πώς θα μπορέσετε να τα περάσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, δεν υπάρχει καμία διάσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές. Εγώ σας είπα ότι οι βουλευτές συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, στηρίζουν. Οι βουλευτές έχουν τις απόψεις τους. Είναι πολιτικές οντότητες, οι οποίες και αναδεικνύονται από τον ελληνικό λαό και βεβαίως συμμετέχουν με τον τρόπο, έτσι όπως ορίζεται και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, στη λήψη των γενικότερων κυβερνητικών αποφάσεων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, άρα με αυτά που λέτε καλώς έκανε ο κ. Παπουτσής και σήκωσε τους τόνους στη Βουλή. Δηλαδή, υπάρχει θέμα με τον κ. Παπουτσή για την τοποθέτησή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Παπουτσή. Ο κ. Παπουτσής είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Εξέφρασε τις απόψεις του και ακολούθησε η διευκρίνιση, η οποία έγινε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή λέτε ότι οι βουλευτές συμμετέχουν στις λήψεις των αποφάσεων κλπ. Χθες είδαμε, εκτός από αυτό το θέμα, και μια γκρίνια να υπάρχει στον ΚΤΕ για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Υπουργός δέχτηκε κριτική και για την πρακτική της, αλλά και για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου που φέρνει κτλ. Αυτή η εικόνα ικανοποιεί την κυβέρνηση; Ότι δηλαδή, κάθε φορά που πηγαίνουν στον ΚΤΕ οι Υπουργοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με βουλευτές οι οποίοι και ενημέρωση δεν έχουν, αλλά και σοβαρές παρατηρήσεις κάνουν στα νομοσχέδια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αντιμετωπίζουμε τους βουλευτές ως συμμέτοχους στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ορίζεται και από το νόμο και από το Σύνταγμα. Αυτή είναι και η πρακτική του ΠΑΣΟΚ. Οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας του ΠΑΣΟΚ εργάζονται και συμμετέχουν στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ζήτημα όταν εκφράζονται οι απόψεις μέσα σε έναν ΚΤΕ. Γι` αυτό συγκαλούνται, γι` αυτό συνεδριάζουν οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς. Οι Υπουργοί πηγαίνουν στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και συζητούν όλα τα ζητήματα. Αυτή είναι η Δημοκρατία και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατία που επιθυμεί η κυβέρνηση.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Παρά την κυβερνητική παραίνεση, η απογοητευτική προσέλευση και χθες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κέντρα εμβολιασμού, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να μας πείτε, εάν πιστεύετε πως οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάτι ξέρει παραπάνω από εμάς για τη χρησιμότητα και την επικινδυνότητα του εμβολίου ή πως όλοι αυτοί που δεν κάνουν το εμβόλιο, ακόμη και οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι θύματα κάποιων που ισχυρίζονται πως η εμβολιολαγνεία προκαλείται από συμφέροντα φαρμακοβιομηχανικών μεγαθηρίων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση ασκεί μια υπεύθυνη πολιτική στο θέμα της Υγείας και ειδικότερα στο θέμα των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να χαράξει την πολιτική, την οποία υλοποιεί κιόλας με τους εμβολιασμούς και με ένα εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης των πολιτών και μέριμνας, μέσα από τους εμβολιασμούς, έτσι ώστε να μη διαδοθεί η γρίπη.

ΖΗΛΑΚΟΣ: Χθες, τέσσερα τουρκικά μαχητικά, με ΝΑΤΟϊκή στην ουσία σημαία, και αυτό θέλω να το επισημάνω, εισέβαλαν σε χώρο δεσμευμένο όπου διεξαγόταν ελληνική άσκηση. Αυτό, πώς συμβιβάζεται με τη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Και εν πάση περιπτώσει, τι μέτρα πήρατε για τη συγκεκριμένη χθεσινή ενέργεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση συνεκτιμά τα πάντα για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει με τις γνωστές διπλωματικές οδούς.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 November 2009 - 18:40:23 UTC