Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 235523339

Έκδοση 1

brf1611

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την πορεία της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά προβλήματα, τα οποία κληρονομήσαμε, και απαιτούν και άμεσες λύσεις. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, η κυβέρνηση θα ανοίξει ευρύτατο διάλογο για όλα τα μείζονα θέματα, για τα οποία έχουμε προαναγγείλει και με το πρόγραμμά μας και με τις δεσμεύσεις μας, μεγάλες αλλαγές και τομές. Σε αυτό το διάλογο θα κληθούν όλοι να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Είναι αυτονόητο ότι απαιτούνται ταχύτατα βήματα. Θα ακουστούν όλοι. Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της και θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές. Στα επιμέρους ζητήματα, οι αρμόδιοι Υπουργοί τοποθετούνται, όταν υπάρχει ωριμότητα χρόνου και θέσεων. Αυτός είναι ο τρόπος που εκφράζονται οι υπεύθυνες θέσεις της κυβέρνησης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρίνιση, αρχικά: Όταν λέτε ότι οι Υπουργοί τοποθετούνται όταν υπάρχουν ώριμες θέσεις, επειδή έχουμε δει και τοποθετήσεις Υπουργών χωρίς να έχουν να πουν κάτι ιδιαίτερο, αυτό είναι μια μομφή του Μεγάρου Μαξίμου προς κάποιους συγκεκριμένους Υπουργούς της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ, όπως αντιλαμβάνεστε, εκπροσωπώ την κυβέρνηση, συλλογικά και συνολικά. Δεν υπάρχει  εννοείται- καμία μομφή. Οι Υπουργοί τοποθετούνται υπεύθυνα και με την ωριμότητα, που χρειάζεται στις περιπτώσεις αυτές. Είναι γνωστό ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν ανακοινώνουμε πλέον μόνο αποφάσεις. Τα θέματα ανοίγουν, έτσι ώστε να υπάρχει ο ανάλογος διάλογος με την κοινωνία, με τους φορείς, με τους πολίτες και εν τέλει η απόφαση λαμβάνεται από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και μια ερώτηση: Όταν λέτε ότι θα ακουστούν όλοι, θα υπάρξουν και συναντήσεις του Πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς ή κάποιο έκτακτο διάγγελμα, σε δραματικούς τόνους, όπως διαβάσαμε σε εφημερίδες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το διάγγελμα  και εγώ το διάβασα σε εφημερίδες- δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Αλλά είναι αυτονόητο ότι όταν μιλάμε για μεγάλο, ανοιχτό διάλογο, εννοείται ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και τα κόμματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θα έχει μορφή συναντήσεων με τους αρχηγούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα εξειδικευτεί και μάλλον θα υπάρξει τέτοια συνάντηση με τους αρχηγούς.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Υπάρχει το θέμα της γρίπης. Αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα προς την κοινωνία είναι αντιφατικά. Από τη μια εσείς βγαίνετε και τους λέτε να πάνε όλοι και να εμβολιαστούν, από την άλλη οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, είτε παραιτούνται, όπως έγινε σήμερα με τον επικεφαλής αυτής της διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη, και λένε, εγώ δεν μπορώ, από τη στιγμή που δεν το κάνω ο ίδιος να συστήνω στον κόσμο να το κάνει, σχολεία κλείνουν. Σήμερα είχαμε και τον θάνατο μιας νέας κοπέλας η οποία είχε χτυπηθεί από αυτή τη γρίπη. Τελικά, τι γίνεται; Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνετε εσείς προς τα έξω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι και στο θέμα της γρίπης υπάρχει μια έντονη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τοποθετείται υπεύθυνα. Είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής, και μάλιστα όταν αφορά σε τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την υγεία των πολιτών. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας έχει δείξει ότι έχει συγκεκριμένες πολιτικές σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχει εξαιρετικός συντονισμός πάνω σε αυτό το θέμα. Από σήμερα ξεκινούν εμβολιασμοί. Ήδη, η Υπουργός Υγείας έδωσε το πρώτο δείγμα και από κει και πέρα, ακολουθείται η υπεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης. Τα σχολεία δε, κλείνουν μόνο για λόγους πρόληψης, για να μη διαδοθεί η ασθένεια αυτή και σε άλλους μαθητές.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Γράφτηκε και γράφεται και σήμερα πως υπάρχει δυσαρμονία ενδοκυβερνητικής συναντίληψης μεταξύ κυβερνητικών μελών, όπως των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη, Βενιζέλου και Μπεγλίτη, Κατσέλη και Πάγκαλου  Ανωμερίτη. Ένα μήνα, λοιπόν, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση εργάζεται σε κλίμα και πνεύμα παραδείσιας συντροφικής αλληλεγγύης και αλτρουισμού ή όπως ισχυρίζονται άλλοι, βουλιάζει σε ενδοκυβερνητικές αλληλοϋπονομεύσεις και πώς σχολιάζετε τα φαινόμενα της κυβερνητικής δυσλειτουργίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική δυσλειτουργία. Η κυβέρνηση μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δείχνει ένα έργο εξαιρετικό. Είναι παραγωγική, είναι μια κυβέρνηση η οποία εργάζεται, μια κυβέρνηση η οποία συσκέπτεται και σε τυπικούς ρυθμούς, αλλά και σε άτυπους. Υπάρχει συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα θέματα, λαμβάνονται αποφάσεις τόσες και τέτοιας ποιότητας που σε προηγούμενες κυβερνήσεις, επί χρόνια, δεν είχαν ληφθεί. Δεν υπάρχουν ζητήματα ούτε αρρυθμίας της κυβέρνησης, ούτε δυσλειτουργίας, ούτε τέτοιου είδους σχέσεων, όπως περιγράψατε, μεταξύ των Υπουργών. Διαψεύδονται κατηγορηματικά.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε το πρωί, απ` ό,τι ενημερωθήκαμε, μια ακόμη αιφνιδιαστική επίσκεψη. Πήγε στο ΚΕΠ στην Πλατεία Συντάγματος. Ποιο είναι το σκεπτικό του Πρωθυπουργού; Γιατί κάνει αυτές τις επισκέψεις; Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στο ΙΚΑ. Ποιος είναι ο στόχος αυτών των επισκέψεων; Ακούει τους πολίτες γενικότερα για την πολιτική που ακολουθεί, τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει μέσα σε αυτές τις λίγες ημέρες διακυβέρνησης, αλλά και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ότι είναι ένας πολιτικός ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κοινωνία. Αυτή την τακτική, αυτή την πολιτική ακολουθούσε πριν γίνει Πρωθυπουργός, αυτή ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Και πιστεύω ότι το ζήτημα της επίσκεψης, τόσο στο ΙΚΑ όσο και σήμερα στο ΚΕΠ, είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους πολίτες. Βλέπουν τον Πρωθυπουργό της χώρας να βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα -όχι επικοινωνιακά, γιατί πηγαίνει και χωρίς κάμερες- να συζητά με εργαζόμενους, με πολίτες, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο άμεση εικόνα για τα προβλήματα της χώρας και το τι πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί πάνω σε αυτά. Είναι ένας Πρωθυπουργός που είναι δίπλα στην καθημερινότητα του απλού Έλληνα πολίτη.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί μπαίνοντας εδώ σήμερα αισθανθήκατε την ανάγκη να κάνετε αυτό το εισαγωγικό σχόλιο; Ποιο είναι το θέμα ακριβώς; Για ποιο λόγο αισθάνεται η κυβέρνηση ότι πρέπει να στείλει το μήνυμα διαλόγου, αλλά και το γεγονός ότι έχει κληρονομήσει πολύ σοβαρά προβλήματα από την προηγούμενη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να στείλει το μήνυμα διαλόγου σήμερα. Το έχει στείλει προ πολλού. Είναι μια κυβέρνηση η οποία συζητά. Ήδη, όπως είπα και στην εισήγησή μου, είναι γνωστό ότι θα αρχίσει ένας μεγάλος εθνικός κοινωνικός διάλογος. Γίνονται απλές διαπιστώσεις και νομίζω ότι τα μηνύματα τα οποία περνούν για το πώς δουλεύει η κυβέρνηση, είναι μηνύματα που απορρέουν από την καθημερινή της λειτουργία.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε άλλο θέμα: Ο Άγιος Ιωαννίνων, υπεύθυνος επί των οικονομικών της Εκκλησίας, σήμερα το πρωί φέρεται να έχει δηλώσει στα Γιάννενα ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να πληρώσει τους πειραματισμούς της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική ή κάπως έτσι, δεν σας το μεταφέρω επί λέξει. Αλλά, ότι εν πάση περιπτώσει, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μπορώ να πω εγώ σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανοίξει ένας διάλογος για τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Και είναι λογικό ότι σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε, δεν μπορεί η Εκκλησία  και νομίζω ότι το αντιλαμβάνεται και η ίδια- να μείνει έξω από αυτή τη συνεισφορά της στα οικονομικά της χώρας. Πρώτα από όλα, θα εξειδικευτεί μετά το διάλογο αυτή η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία. Όσον αφορά στα ακίνητα, υπάρχει η δέσμευση ότι θα φορολογηθούν ακίνητα που έχουν σχέση με την εμπορική της δραστηριότητα. Αλλά, και για την έκτακτη εισφορά, επαναλαμβάνω ότι η Εκκλησία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη συνεισφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε προσπαθώ να καταλάβω για πιο λόγο η κυβέρνηση ζητάει αυτό τον ευρύ διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα που έχει κληρονομήσει. Διότι, ήδη τα κόμματα και οι φορείς απαντούν, ακριβώς για αυτό την εξέλεξαν με 160 βουλευτές - μάλιστα, και με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία  για να δώσει λύσεις. Και λένε ότι εμείς δεν θα μπούμε σε μία λογική να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να πάρουμε μέρος του πολιτικού κόστους που θα υπάρχει για τις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζονται. Κατά συνέπεια όταν υπάρχει αυτή η εκ των προτέρων θέση των κομμάτων, η κυβέρνηση που στοχεύει με αυτόν τον διάλογο; Να αποφέρει, τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση σαφώς, είναι αυτή η οποία εν τέλει αποφασίζει και με τη μεγάλη δυναμική που έλαβε στις 4 Οκτωβρίου, εκλέγοντας 160 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από κει και πέρα, όμως, εμείς θέλουμε να κάνουμε συμμέτοχο όλη την ελληνική κοινωνία και μία έκφραση της ελληνικής κοινωνίας είναι και τα πολιτικά κόμματα. Ξεκινάμε, λοιπόν, αυτόν τον διάλογο, όχι μόνο με τα κόμματα, αλλά με φορείς και πολίτες. Επαναλαμβάνω ότι τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από αυτόν τον διάλογο. Δεν ζητάμε συνυπευθυνότητα, ζητάμε συμμετοχή από όλους.

ΜΙΧΑΗΛ: Όταν ζητάτε τη συμμετοχή, εκ των πραγμάτων οι συμμετέχοντες, με δεδομένο ότι έχουν εκφράσει ήδη, την άρνησή τους να μπουν στην ουσία των όσων θα ζητάτε για να βρεθούν λύσεις, το αποτέλεσμα είναι να γίνει ένας διάλογος, ο οποίος θα κρατήσει όσο θα κρατήσει και στο  δια ταύτα να μην έχει προκύψει τίποτα. Δεδομένου ότι και εσείς πάλι θα πάρετε τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρετε και τώρα. Δηλαδή, θέλω να πω ότι τα κόμματα δεν έχουν καμία διάθεση να σας διευκολύνουν (εντός ή εκτός εισαγωγικών η λέξη), για τις δύσκολες αποφάσεις οι οποίες αναμένονται σε μεγάλα κρίσιμα ζητήματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ξεκινάμε με μία ειλικρινή πρόσκληση διαλόγου. Ο διάλογος, στον οποίο καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους πολίτες, δεν είναι προσχηματικός. Είναι διάλογος ουσίας. Γιατί εμείς, επιδιώκουμε και προσδοκούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και ρήξεις στην ελληνική κοινωνία σε σχέση με την οικονομία και σε σχέση με την κοινωνία. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα μπορούσαν να μείνουν οι προσκαλούμενοι έξω από αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Με άλλα λόγια ζητάτε συναίνεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ζητάμε διάλογο και συμμετοχή στην έκφραση απόψεων και θέσεων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εισαγωγικά είπατε ότι απαιτούνται ταχύτατα βήματα. Να υποθέσουμε τόσο ταχύτατα, όπως αυτά με τα οποία ανακοινώνετε τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς των Υπουργείων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων, το έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές. Εμείς, ξεκινήσαμε μία διαδικασία, την οποία προχωράμε, έτσι ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι με τον πιο δημοκρατικό και ανοιχτό τρόπο. Και πιστεύουμε, ότι όταν θα έρθουμε να κάνουμε τον απολογισμό αυτών των αποφάσεων, αυτός θα είναι συνολικά τόσο για τη διαδικασία όσο και για τα πρόσωπα τα οποία επελέγησαν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωστόσο, έχετε επίγνωση ότι έχει μπλοκάρει η κρατική μηχανή, έχουν μπλοκάρει τα Υπουργεία, καθώς οι Υπουργοί δεν μπορούν να αντέξουν και το βάρος των ευθυνών των Γενικών Γραμματέων. Και οι καιροί ου μενετοί, μια και θέλετε να κάνετε δραματικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, στη Δημόσια Διοίκηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αλλαγές που κάνουμε στον κρατικό μηχανισμό περιλαμβάνουν και τη διαδικασία για τους Γενικούς Γραμματείς.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Χθες, κατατέθηκε μία πρόταση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό ή τηλεοπτικό διάλογο ανάμεσα στους πολιτικούς Αρχηγούς. Σκέπτεστε την αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες. Εμείς, είμαστε ακριβώς αυτοί, οι οποίοι θέλουμε να υπάρχει συζήτηση πάνω σε μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως είναι το Ασφαλιστικό. Και βεβαίως, η μεθόδευση της συζήτησης, θα δρομολογηθεί - με κοινή συμφωνία εννοείται - και κυρίως και μέσα στη Βουλή.

ΛΑΓΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία. Προφανώς, όμως τα προβλήματα της κοινωνίας και της διάρθρωσης του κράτους συνδέονται με το νούμερο ένα πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την οικονομία. Ποια (δεν ακούγεται) διαλόγου, όταν ήδη έχουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σαφείς ενδείξεις ότι θα υπαχθούμε στο 104 παρ. 9, δηλαδή, από τις αυστηρότερες μορφές επιτήρησης που έχουν ποτέ επιβληθεί στη χώρα μας. Και υπ αυτή έννοια ποιος και ο ορίζοντας του διαλόγου; Για ποιο λόγο και πότε τελειώνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος για την οικονομία είναι ένας ανοιχτός διάλογος. Εμείς, βάζουμε ακριβώς το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις διαστάσεις. Όταν μιλάμε για οικονομία, δεν εννοούμε μόνο έναν τρόπο διαφορετικής φορολόγησης. Μιλάμε για ανάπτυξη. Μιλάμε για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας. Από εδώ, ξεκινάμε να προσδιορίσουμε, μέσα στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες, τι οικονομία θέλουμε να δρομολογήσουμε, από δω και πέρα, με όλες τις εκφάνσεις και με όλους τους τρόπους.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Η κ. Λαγού σας ρώτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο, κ. Εκπρόσωπε, το οποίο καλό είναι να το προσέξετε και να μας δώσετε απάντηση. Ξεκινάτε, λέτε έναν ανοιχτό διάλογο. Τα χρονοδιαγράμματα, όμως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκεκριμένα. Οι άνθρωποι, αυτοί που μας πληρώνουν, μας λένε μέτρα εδώ και τώρα. Εμείς, θα ξεκινήσουμε διάλογο και θα σφυρίξουν αυτοί τη λήξη ή το έχουμε λάβει υπόψη μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το τι γίνεται με τα οικονομικά της χώρας, λαμβάνοντας υπ όψιν όλα αυτά τα οποία πρώτοι εμείς, αναδεικνύουμε ως καθημερινά, αλλά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, αυτές τις ημέρες, κατατίθεται ο Προϋπολογισμός. Θα υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για τον πρώτο Προϋπολογισμό. Για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Τον έχουμε χαρακτηρίσει Προϋπολογισμό ανάγκης. Από κει και πέρα, θα ξεκινήσει ένας διάλογος, για ένα νέο φορολογικό σύστημα. Άρα, είναι αντιληπτό ότι εμείς πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας και τις δυσκολίες, οι οποίες μας επισημαίνονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε να δώσουμε έναν διαφορετικό ορίζοντα, ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και σε οικονομικό επίπεδο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να σας πάω αλλού. Θα σας πάω στους απολυμένους της Ολυμπιακής, οι οποίοι μέχρι και σήμερα λένε ότι και η προηγούμενη, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, μας ξέχασε. Τι εννοούν με αυτό: Θα σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι όσοι απολυθούν θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει μία τέτοια προοπτική για τους εργαζομένους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής έχουν τη θέση τους στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ήδη, υπάρχει μία κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί από τους Υπουργούς Μεταφορών Οικονομικών, για την εργασιακή τους τακτοποίηση, όπως βρίσκεται εν εξελίξει και μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή αναφέρθηκε ο συνάδελφος στην Ολυμπιακή, πριν από λίγο η κυβέρνηση δέχθηκε την έντονη κριτική του κ. Βγενόπουλου, με αφορμή την υπόθεση των άγονων γραμμών. Και μάλιστα, σας κατηγόρησε ότι ενώ ο ίδιος έδωσε την καλύτερη προσφορά, με καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, χαμηλότερες τιμές, εσείς αποφασίσατε και δώσατε τις γραμμές αυτές σε δύο άλλες εταιρίες. Τι απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ δεν υπάρχει μία αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης. Σε τέτοιου είδους ζητήματα, υπάρχει μία νομική υπηρεσία, η οποία βλέπει και εξετάζει τους τυπικούς και τους ουσιαστικούς λόγους. Και απέρριψε την πρόταση και τις άλλες προτάσεις, εκτός από αυτές που έγιναν χθες, για συγκεκριμένους λόγους. Άρα, οι αποφάσεις αυτές απαντούν από μόνες τους το ερώτημα που θέσατε, αφού περιλαμβάνεται και το πλήρες αιτιολογικό των αποφάσεων αυτών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να γυρίσουμε λίγο στην οικονομία κ. Εκπρόσωπε. Είπατε νωρίτερα ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία. Ωστόσο, για τα spread, ας πούμε, και για τον δανεισμό, αποφασίζουν οι διεθνείς αγορές. Και οι διεθνείς αγορές περιμένουν μήνυμα τώρα και από ότι φαίνεται δεν έχουν πειστεί από τον Προϋπολογισμό, παρά τα όσα λέτε. Πότε θα πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα με αυτό τον διάλογο που ξεκινάτε; Θα πρέπει να τελειώσει ο διάλογος, μέσα στον Δεκέμβριο για παράδειγμα; Έχει χρονικό ορίζοντα για να μπορέσετε να στείλετε ένα μήνυμα, ώστε να πετύχετε καλύτερα πράγματα στις διεθνείς αγορές από Γενάρη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα που θέτετε με τα spread, είναι θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης. Και ο δανεισμός έχει άμεσα σχέση με την αξιοπιστία της κάθε χώρας. Εκεί ακριβώς, αυτό το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, προσπαθούμε να συμπληρώσουμε, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε και πιστεύουμε ότι το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό, στις σημερινές συνθήκες, τρόπο. Και μέσα από αυτόν τον Προϋπολογισμό, αλλά και μέσα από την προοπτική που δίνουμε για το πώς βλέπουμε εμείς και πως θα διαχειριστούμε την οικονομία της χώρας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, να υποθέσω ότι η αξιοπιστία είναι θέμα διαλόγου ή μέτρων, μπορείτε να μου πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αξιοπιστία χτίζεται, ημέρα με την ημέρα. Και βέβαια τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ο τελικός κριτής της αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης. Για να ληφθούν, όμως, μέτρα, απαιτείται διάλογος, έτσι όπως τον θέτουμε εμείς.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προτείνετε εθνικό κοινωνικό διάλογο για να ανοίξετε όλα τα θέματα και να προχωρείτε σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ποια είναι τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση κ. Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι ο διάλογος αυτός έχει να κάνει με όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας, έτσι όπως θα προσδιοριστούν μέσα από αυτόν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα; Το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Υγεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά και αυτά είναι μέσα στα μείζονα ζητήματα. Νομίζω ότι είναι άκαιρο, σήμερα, να προσδιορίσω εγώ το μέτρο του διαλόγου και σε ποια ζητήματα θα κινηθεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου δώσετε ένα παράδειγμα; Θα νομιμοποιήσετε τα ιδιωτικά κολέγια στο χώρο της Παιδείας, ας πούμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, «πάγωσε» την αδειοδότηση αυτών των κολεγίων, που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, το θέμα βρίσκεται σε νομική κρίση και περιμένουμε σύντομα απόφαση επ` αυτού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άκουσα την κ. Ξενογιαννακοπούλου να λέει ότι θα υπάρξει καθολική κατάργηση του καπνίσματος. Βέβαια, ελπίζω να μην μας απαγορεύσετε να καπνίζουμε και στα σπίτια μας. Αλλά, επειδή τίθεται θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καπνιστών και επειδή αυτό το πράγμα είναι μια «αμερικανιά» που ξεκίνησε από τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών της Αμερικής και εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, γιατί δεν δικαιούνται και οι καπνιστές να έχουν τους χώρους τους; Και γιατί να μην υπάρχουν καταστήματα στα οποία οι καπνιστές θα μπορούν να πηγαίνουν να καπνίζουν, όσο και αν είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους, δικό τους θέμα -και θα σας εξηγήσω γιατί το λέω- και να υπάρχουν καταστήματα όπου οι άκαπνοι και οι αποστειρωμένοι θα πηγαίνουν να περνούν τις ώρες τους; Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε πικράν πείρα σε όλο τον πλανήτη, σε ανατολικά και δυτικά μπλογκς, από το κράτος «πατερούλη» που θέλει να καθορίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων. Και αυτό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης είναι ένα τέτοιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του καπνίσματος είναι θέμα υγείας. Προσδιορίζεται από τα μέτρα που λαμβάνει κάθε φορά η κυβέρνηση. Για να θέσω ένα διαφορετικό στοιχείο από την πολύ σοβαροποίηση της συζήτησης εδώ, θα εισηγηθώ να ανοίξει δημόσια διαβούλευση και γι` αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε καθένας να εκφραστεί μέσα από το γνωστό τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι θέμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάγονται σε πλειοψηφίες. Δικαιούνται κάποιοι να καπνίζουν. Και σας είπα ότι το πρόβλημα είναι το κράτος «πατερούλης» που θέλει να καθορίζει τη ζωή των ανθρώπων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν διάφορες θεωρήσεις και όλες λαμβάνονται υπόψη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε μειωμένης ωριμότητας και αντιληπτικότητας αυτούς που καπνίζουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Για να καταλάβουμε τώρα την πολιτική της κυβέρνησης, γιατί άφησε κάτι η κ. Ξενογιαννακοπούλου να διαφανεί: Θα προχωρήσει τελικά η κυβέρνηση, επιτέλους, στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δική σας, είναι η αντίθετη θεώρηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ... ώστε να υπάρχουν κανόνες, για να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει στο πρόσωπο του άλλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει απόφαση του Υπουργείου Υγείας, θα ανακοινωθεί και με τον δέοντα τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ μπορώ, κ. Εκπρόσωπε, για να σας βοηθήσω στην ανοιχτή διαβούλευση, να πετάω νερό όπου θέλω, εδώ μέσα για παράδειγμα; Να καταβρέξω τους πάντες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω. Να γίνει ένας διάλογος εδώ, αυτή τη στιγμή, να δούμε;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να επανέλθω στην ενημέρωση, μου επιτρέπετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, βεβαίως. Αλλά και αυτή είναι ενημέρωση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι για τα ιδιωτικά κολέγια περιμένετε την εισήγηση των νομικών υπηρεσιών. Μια παρόμοια απάντηση δώσατε και για το θέμα του κ. Βγενόπουλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Δεν είναι εισήγηση νομικών υπηρεσιών. Υπάρχει μια δικαστική κρίση, εν εξελίξει και αναμένεται σύντομα να εκδοθεί απόφαση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε, ποια είναι η πολιτική θέση της κυβέρνησης και για το ένα και για το άλλο; Δηλαδή, ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όχι η πολιτική του Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα των άγονων γραμμών και για το θέμα των ιδιωτικών κολεγίων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τις άγονες γραμμές: Δεν μιλάμε για μια νομική θεώρηση και για μια νομική άποψη. Υπάρχει νομική υπηρεσία, κάθε φορά, σε κάθε διαγωνισμό, η οποία εισηγείται το αν θα γίνει δεκτή μια προσφορά, μια πρόταση ή όχι, τουλάχιστον όσον αφορά στα τυπικά ζητήματα. Άρα, δεν μιλάμε για άποψη, μιλάμε για μια εισήγηση, υποχρεωτική από το νόμο, την οποία εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία και έγινε δεκτή, γιατί ακριβώς δεν υπήρχαν στις προτάσεις που απορρίφθηκαν εκείνες οι προδιαγραφές που ήταν σύμφωνες με το νόμο. Για τα κολέγια: Ήδη, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της. Ήδη η κυβέρνηση, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, έχει δείξει τις προθέσεις της, όταν «πάγωσε» αυτές τις άδειες των κολεγίων. Και επαναλαμβάνω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει και μια απόφαση δικαστηρίου, ως προς αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δηλαδή, να εικάσουμε, αν έχω καταλάβει από τη φρασεολογία σας, ότι η κυβέρνηση είναι κατά της αδειοδότησης των κολεγίων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, ήδη, έχει πράξει ως προς αυτό το ζήτημα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το πάγωμα δεν λέει κάτι. Ναι ή όχι. Τα αδειοδοτούμε ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν λέει σε εσάς. Εγώ εμμένω σε αυτό που λέω.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Το πρωί, πηγαίνοντας να πάρω εφημερίδα, με ρώτησε ο ψιλικατζής μου και μου είπε να σας μεταβιβάσω το εξής, σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου της Κοινωνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Eurostat, που ήρθε να ελέγξει τα δημοσιονομικά της χώρας μας: Χρειάζεται χωροφύλακες η Ελλάδα για να μπορέσει να κάνει κάτι σωστά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μια πολύ γενική κουβέντα και μια πολύ γενική θεώρηση των πραγμάτων. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μάλιστα εδώ εξελίσσεται και μια επίσκεψη, η οποία είναι μεθοδολογική. Είναι μια επίσκεψη η οποία γίνεται κατά χρονικά διαστήματα. Νομίζω ότι η τελευταία επίσκεψη ήταν το φθινόπωρο που μας πέρασε. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι μια επίσκεψη την οποία επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση, όχι για να υπάρξουν χωροφύλακες, αλλά επειδή θα πρέπει, επιτέλους  και ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα βήματα - να γίνει αντικειμενική η καταγραφή των στατιστικών στοιχείων. Και αυτό, έχει άμεση σχέση και με το δανεισμό  για τον οποίο έγινε ερώτηση από συνάδελφό σας- έχει σχέση και με την οικονομική πορεία της χώρας και την αξιοπιστία της.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Σίτελ», που ανήκει στον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, χαρακτήρισε προχθές τις θέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου «μεγαλομανείς αξιώσεις» και ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις και εξωπραγματικές, ενώ συνυπέγραψε και ο ίδιος προσφυγή πολιτών της ΠΓΔΜ προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του κράτους, που είχε δημεύσει την πατρογονική του περιουσία στη Φλώρινα για αντεθνική δράση. Μετά από όλα αυτά τα δείγματα καλής ή κακής θέλησης, ο βαθμός αισιοδοξίας της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια υψηλά επίπεδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως χώρα, έχουμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, εδώ και χρόνια. Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη τακτική διαπραγματεύσεων. Και υπάρχει και μια εθνική κόκκινη γραμμή, από την οποία δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε με τίποτα, ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις εκφράζονται από τη γείτονα χώρα και από οποιονδήποτε άλλον.

ΜΙΧΑΗΛ: Την Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη να γίνει μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών για να εγκαθιδρύσουν τη θητεία της νέας Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο Έλληνας Επίτροπος για την επόμενη πενταετία. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει και αν ναι, πότε θα το πληροφορηθούμε; Κατά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου εκεί ή θα μας το ανακοινώσετε νωρίτερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν καταλήξει σε απόφαση η κυβέρνηση, θα το πληροφορηθείτε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε μια από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, η κ. Μπακογιάννη ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι το σύστημα ΠΑΣΟΚ που θα εκλέξει ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία. Ξέρω ότι είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά υπάρχει κάποιο σύστημα στο εσωτερικό του κόμματός σας που προτιμά τον κ. Σαμαρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό, νομίζω ότι θα έπρεπε να ρωτήσετε την ίδια την κ. Μπακογιάννη. Πάντως, το να επαναφέρεται αυτός ο όρος «σύστημα ΠΑΣΟΚ» μετά από αρκετά χρόνια, δείχνει ότι υπάρχει μια αμηχανία σε αυτούς που τον χρησιμοποιούν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για την πρόθεση των διαρθρωτικών αλλαγών, που είπαμε προηγουμένως, θα επιδιώξετε και τη συναίνεση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πρόσκληση απευθύνεται στους πολίτες, τους φορείς και τα κόμματα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σύμφωνα με τις οποίες η κ. Σιούτη ήταν κανονικά δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου, κάτι που η ίδια αρνούνταν στην προ ημερών απάντηση-δήλωσή της, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε ερώτηση δική σας, την προηγούμενη εβδομάδα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, επειδή χθες υπήρξαν καινούργια στοιχεία, που αποδεικνύουν τη στενή σχέση της κ. Σιούτη, της συμβούλου του Πρωθυπουργού, με τον κ. Χριστοφοράκο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμμένουμε στην απάντηση που έχουμε δώσει.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει ακόμα απόλυτη εμπιστοσύνη στη σύμβουλο του Πρωθυπουργού, η οποία ήταν δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι εμμένουμε στην ίδια απάντηση. Και αυτή είναι η απάντησή μου.

Σας ευχαριστώ.

" Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, λόγω του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 November 2009 - 15:04:25 UTC