Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 218226469

Έκδοση 1

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ(110809)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ

Σας καλωσορίζω, εδώ στην αίθουσα ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Καλωσορίζω, επίσης, και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είναι μαζί μας για δεύτερη φορά, μέσα σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να κάνει όπως πάντα μια πλήρη, σφαιρική ενημέρωση για το θέμα της νέας γρίπης. Για όλα όσα έχουν συμβεί στο διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων που κύλησαν, από την τελευταία κοινή ενημέρωση την οποία κάναμε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε σήμερα το πρωί  ερχόμαστε από εκεί- τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για τα καινούργια στοιχεία, τις καινούργιες αποφάσεις, για ό,τι έχει δρομολογηθεί σε αυτό το διάστημα. Και κρίνουμε ότι για όλους τους Έλληνες πολίτες υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να πούμε. Είμαστε συνέχεια από πάνω, παρακολουθούμε από κοντά αυτή την υπόθεση, η οποία εξελίσσεται, με αβεβαιότητα επιστημονική, όπως θα σας πει και ο Υπουργός, με διαφορετικούς ρυθμούς σε διάφορες χώρες, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Και η εγρήγορση, η στενή παρακολούθηση, η συγκέντρωση των στοιχείων, η άρτια προετοιμασία όλων των αρμόδιων Αρχών της ελληνικής Πολιτείας, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό σε αυτή την πανδημία, όπως έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τον λόγο τώρα έχει ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Αντώναρο. Ευχαριστώ και εσάς που μπήκατε στον κόπο σήμερα να βρεθείτε κοντά μας και την ενημέρωση που πριν από λίγο σας γνωστοποίησε ο κ. Αντώναρος.

Σε συνέχεια τώρα της πρώτης ενημέρωσης που ακολούθησε, όπως θυμόσαστε, την έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την νέα γρίπη, συνεχίζουμε σήμερα την υπεύθυνη και πάντα διάφανη ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και βέβαια παράλληλα την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πανδημία της γρίπης, στην οποία έχει εισέλθει και η χώρα μας, αποτελεί μία πολυδιάστατη πρόκληση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ήδη καταγραφεί μέχρι σήμερα 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι. Στην χώρα μας τώρα τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 1.002. Πάντοτε θυμίζουμε ότι επί αυτού του αριθμού ένα ποσοστό της τάξεως του 95% έχουν ήδη ιαθεί πλήρως και είναι υγιέστατοι στα σπίτια τους. Και το λέω αυτό για να θυμίσω για πιο λόγο σταματήσαμε την καταμέτρηση. Δεν έχει κανένα νόημα όταν κάποιος έχει ιαθεί να προσμετράται ως ασθενής. Έχουμε σήμερα δύο σοβαρά περιστατικά. Όπως είχαμε πει θα ενημερώνεστε πάντοτε για τα περιστατικά εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως σοβαρά. Οι συμπολίτες μας βρίσκονται στην εντατική. Τα βαρειάς μορφής περιστατικά, που είχαμε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνέντευξη, έχουν πάρει πλέον την πορεία της ανάρρωσης.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά στην ελληνική Πολιτεία, αφορά κυρίως την Κυβέρνηση, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Θα πρέπει να αποδείξουμε, ότι ως κοινωνία, ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη δοκιμασία με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και με αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Ποια είναι τα νέα μέτρα, τώρα;

" Απελευθερώθηκε, το γνωρίζετε ήδη, η χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας με ελεγχόμενη όμως ιατρική συνταγή και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Αυτό έγινε γιατί από την στιγμή που η χώρα μας πέρασε από την φάση της περιχαράκωσης στην φάση της προστασίας της δημόσιας υγείας, έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε την φαρμακευτική αγωγή των πολιτών, που αιτιολογημένα όμως χρειάζονται τα αντιϊκά φάρμακα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι για τη χρήση των αντιϊκών επιβάλλονται όχι για λόγους οικονομίας στο απόθεμα των φαρμάκων, αλλά κυρίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εφόσον η αλόγιστη χρήση τους δημιουργεί αντοχή του ιού στα αντιϊκά φάρμακα.

Ταυτόχρονα και πρέπει να το υπογραμμίσουμε, παραμένει σταθερό-«ανέπαφο» θα έλεγα το Εθνικό Απόθεμα αντιϊκών Φαρμάκων, το οποίο καλύπτει το 20,5 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

" Επεκτείναμε, το έχετε ήδη πληροφορηθεί και αυτό, το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για την νέα γρίπη με στόχο πάντα την παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και την αποσυμφόρηση κατά συνέπεια των νοσοκομείων μας.

" Μέχρι τώρα έχει συγκληθεί 2 φορές το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την πανδημία και εισηγήθηκε θέματα που αφορούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Στην χθεσινή συνάντηση Γενικών Γραμματέων στο Υπουργείο Υγείας υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Συμβουλίου: Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους στις 17 Αυγούστου 2009. Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2009.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις εισηγήσεις του σε συνάντηση που θα έχει, αύριο Τετάρτη, και για τα θέματα αυτά βέβαια θα σας ενημερώσουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Θα ασχοληθεί ειδικότερα με τα σχολεία, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξει μια γενική και ρεαλιστική εκτίμηση του όλου θέματος με γνώμονα όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

" Όπως είπα και πρωτύτερα η διατομεακή συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τα άλλα Υπουργεία για την υλοποίηση, έχει θέσει δηλαδή την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμών, έχει μπει στην τελική ευθεία. Η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο μας ήταν σύντομη, περιεκτική και αποτελεσματική.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε συνδυασμό με τα όσα σας είπα πριν.

" Για το πρόγραμμα εμβολιασμού, που ήδη συζητείται και σε επίπεδο διατομεακής διϋπουργικής συνεργασίας, προτεραιότητα θα έχουν δύο κυρίως ομάδες: Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας και τα άτομα που υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους.

Για την πρώτη κατηγορία αναμένουμε τις εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου μέσα στα πλαίσια του εθνικού στρατηγικού σχεδίου δράσης. Για τη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη διατομεακή συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων.

" Έχει ήδη γίνει καταγραφή των ατόμων που εργάζονται σε κρίσιμες δομές της Πολιτείας.

Πολλές από αυτές σας είναι ήδη γνωστές όπως οι επαγγελματίες υγείας, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, προσωπικό του ευρύτερου δικαστικού χώρου, προσωπικό του Τομέα Καθαριότητας των Ο.Τ.Α., προσωπικό που εργάζεται σε ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

" Όσον αφορά τώρα στην λειτουργία των κέντρων αναφοράς, στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τη γρίπη και από τις 24 Αυγούστου 2009 αρχίζουν να λειτουργούν ως εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και τα εξής: - Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης - Μικροβιολογικό Εργαστήριο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων - Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Το Υπουργείο μας παράλληλα εξετάζει, πάντα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τη δυνατότητα πραγματοποίησης της εξέτασης για τον ιό της νέας γρίπης (Επίχρισμα και εξέταση πραγματικού χρόνου PCR) και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Εξετάζουμε επίσης, σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και με την ΚΕΔΚΕ, τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό της χώρας στα πλαίσια της διαλειτουργικής  διατομεακής συνεργασίας. Ήδη τα επιχειρησιακά σχέδια της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων Νομαρχιών, έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Δήμος Αθηναίων επίσης έχει ήδη ετοιμάσει 27 εμβολιαστικά Κέντρα και 7 Ιατρεία Γρίπης συμπεριλαμβανόμενα και αυτά στο «Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Γρίπης».

Στο αμέσως τώρα προσεχές χρονικό διάστημα θα κινηθούμε στους άξονες δράσης πάνω στους οποίους προετοιμαζόμαστε εντατικά αυτή την περίοδο:

1. Στην κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, στελεχών της Ιατρικής Κοινότητας, ώστε συντεταγμένα, προγραμματισμένα και οργανωμένα να εργασθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό τα πιο σύγχρονα μέσα της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα συνεργαστούμε με την επιστημονική κοινότητα και βέβαια τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας.

2. Στον απόλυτο έλεγχο των εμβολιασμών με την χρήση της τεχνολογίας και σύγχρονων λογισμικών, που θα καταγράψουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία των εμβολιαζόμενων (ιστορικό υγείας, στοιχεία επικοινωνίας), ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και να αποφευχθούν λάθη, παραλείψεις και ταλαιπωρίες, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει, απαιτεί δύο δόσεις για κάθε πολίτη.

Θέμα προσωπικών δεδομένων, γιατί μας τέθηκε το ερώτημα, δεν τίθεται στο πλαίσιο αυτό.

3. Στην υποστήριξη της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα οργανώσουν τα Κέντρα Εμβολιασμού, τα οποία θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα από ιατρούς διαμέσου των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

4. Μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξουν τόσο τους εμβολιασμούς, όσο και την πρωτοβάθμια περίθαλψη όσων νοσούν. Στόχος μας είναι να μην οδηγείται ο πολίτης στα νοσοκομεία, αλλά να του παρέχεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να είναι στην υπηρεσία μόνο για αυτούς που νοσούν πραγματικά.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν θα τεθεί στο πλαίσιο της πανδημίας γρίπης. Και τούτο, διότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού, που γίνεται με ταχύτατες, συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να αυξηθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε ανακοινώσει την προηγούμενη φορά, τα κρεβάτια κατά 50 έως 60 στον αριθμό και αυτό θα γίνει άμεσα, για κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε επαφή και με την Εταιρία Εντατικολόγων.

Επίσης, σε περίπτωση που θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη που θα χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια, είναι αυτονόητο ότι όλα τα κρεβάτια εντατικής του ιδιωτικού τομέα, θα τεθούν άμεσα στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης.

5. Στη σωστή και άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσω της λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 1135, του οποίου οι γραμμές επικοινωνίας διπλασιάζονται, ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών.

Λειτουργεί ήδη, όπως γνωρίζετε, από την 1η Ιουλίου και έχει κάνει όλη τη βασική προετοιμασία για να αντιμετωπίσει το πρώτο μαζικό κύμα ζήτησης πληροφόρησης. Παράλληλα, ήδη ξεκίνησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η πρώτη ενημερωτική εκστρατεία για την πανδημία της γρίπης, η οποία θα εξελίσσεται ανάλογα με τις στοχευμένες ανάγκες που θα επιβάλουν οι εξελίξεις.

Πρέπει να υπενθυμίσω εδώ ότι η πανδημία της Γρίπης Α εξακολουθεί ακόμα να κινείται στον αστερισμό, στην τροχιά θα έλεγα, της επιστημονικής και επιδημιολογικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω και μέσω υμών να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες, αλλά και τους κατοίκους αυτής της χώρας, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Σε διαρκή επαγρύπνηση, με όλο το μηχανισμό της Πολιτείας, έτοιμο να ανταποκριθεί μόλις κριθεί η δύσκολη στιγμή. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια, προετοιμαζόμαστε, είμαστε ήδη σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε τίποτα να διολισθήσει η κοινωνία σε κατάσταση πανικού. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για το οποίο κανείς δεν μπορεί, ούτε επιστημονικά, ούτε και διαχειριζόμενος το θέμα πολιτικά να προβλέψει πότε και εάν θα προκύψει. Είμαστε όμως πανέτοιμοι. Η ελληνική Πολιτεία έχει αποδείξει, μέχρι στιγμής, ότι διαχειρίζεται την υπόθεση με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σύνεση και κυρίως με αποτελεσματικότητα.

Η Κυβέρνησή μας, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, λειτουργεί συντεταγμένα, οργανωμένα και συντονισμένα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που σήμερα έγινα δεκτός από τον κ. Πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για όλες τις πτυχές του θέματος, για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Τον ενημέρωσα, επίσης, για τις θέσεις και τις απόψεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ιατρικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας, που δίνουν αυτή τη στιγμή μια μεγάλη μάχη. Μία μάχη για την οποία, δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι τελικά όλοι μαζί θα την κερδίζουμε.

Αυτό που πρέπει να σας διαβεβαιώσω είναι ότι παρακολουθούμε το πρόβλημα σε συνεχή βάση, λύνουμε άμεσα χωρίς χρονοτριβές και αγκυλώσεις ζητήματα που προκύπτουν και που στο μέλλον θα προκύψουν, ενδεχομένως, ακόμα πιο έντονα. Και τούτο οφείλεται στην έγκαιρη κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτείας συνολικά.

Οφείλεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη λειτουργία της Κυβέρνησης, τη λειτουργία του Κράτους, τη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και την ενσυνείδητη βούληση των πολιτών, αλλά και ειδικά των ΜΜΕ να συνεισφέρουν και αυτά στη δημιουργία εθνικού τοίχους προστασίας απέναντι στην πανδημία. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε αυτόν τον δρόμο και εκπέμπουμε ένα μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική Πολιτεία και στην ελληνική Κοινωνία. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαστε στη διάθεσή σας για το ενδεχόμενο που θέλετε να μας κάνετε κάποιες ερωτήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλυσε τις περισσότερες απορίες ή ερωτήσεις που είχατε, τις ερωτήσεις σας όμως τις περιμένουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα κέντρα εμβολιασμού θα δημιουργηθούν; Υπάρχει ο αριθμός;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο υπάρχει, αλλά έχει γίνει και η κατανομή τους επί χάρτου σε ολόκληρη τη χώρα. Παρακαλώ, ο κ. Ευσταθίου να σας δώσει τις λεπτομέρειες. Ο πίνακας με τα κέντρα εμβολιασμού θα σας διανεμηθεί την επόμενη φορά -δεν υπάρχει λόγος βιασύνης- και ο αριθμός και ο χάρτης.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Οι δύο μεγαλύτεροι νομοί αυτή τη στιγμή, Θεσσαλονίκης και Αθήνας κινούνται περίπου στα 140 με 150 εμβολιαστικά κέντρα. «Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης», ΚΕΓ. Να υπολογίσετε ότι από κάθε νομό θα αφαιρεθούν οι κρίσιμες εκείνες δομές οι οποίες έχουν αυτόνομη υγειονομική κάλυψη, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι υπηρεσίες εκείνες οι οποίες είναι στον τομέα Υγείας. Όλος ο τομέας Υγείας έχει δική του αυτόνομη κάλυψη. Μάλιστα χθες στην ενημέρωση, είχαμε ακριβώς και τα σημεία στα οποία υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα. Από τις 17 του μηνός, κάθε Νομαρχία με το σχέδιό της θα έρχεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με τον αντίστοιχο Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, με τον αντίστοιχο Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, με εκπροσώπους από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καθορίζουμε το τελικό σχέδιο και τον τελικό αριθμό. Τέλος Αυγούστου, θα έχουμε ακριβή αριθμό ΚΕΓ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση, που θα στηθούν δηλαδή, τα ΚΕΓ;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Εκτός από τις αυτόνομες μονάδες, τις ομάδες κριτικής σημασίας, οι οποίες θα έχουν τις δικές τους υπηρεσίες που θα κάνουν τα εμβολιαστικά κέντρα, θα στηθούν στα σχολεία. Θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί, επειδή θα έχουμε τέσσερις διαφορετικές, πιθανώς, περιόδους εμβολιασμού, ανάλογα πώς θα έρθουν οι παρτίδες, θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα, είτε Σαββατοκύριακο, για να μην επηρεάσουν τα σχολεία και η δομή του κάθε εμβολιαστικού κέντρου θα έχει έναν γιατρό, θα έχει μια-δυο νοσηλεύτριες, επισκέπτριες υγείας, θα έχει μια γραμματειακή υποστήριξη και όπως είπε ο κ. Υπουργός θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση. Έτσι όλα τα στοιχεία θα τα έχουμε με ηλεκτρονική μορφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, μόνο στα σχολεία θα στηθούν;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα χρησιμοποιηθούν και μικρές, άλλες, δομές. Να φέρω ένα παράδειγμα: Φερ` ειπείν, ο Δήμος της Αθήνας έχει, μας έδωσε ήδη σε ένα σχέδιο, 27 κέντρα. Θα υπάρξουν και άλλοι δήμοι, θα υπάρξουν και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο Οίκος Ναύτου ή κάποια άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα δώσουν μικρές μονάδες. Η Πολυκλινική στην Αθήνα, που είναι στο Ολυμπιακό Χωριό, θα αποτελέσει ένα μικρό κέντρο.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Να καλύψουμε μέρος της ενημέρωσης μετά από 15 περίπου μέρες, οπότε θα σας διανεμηθεί πλήρως ο χάρτης με όλα τα σημεία, όπου θα αναπτυχθούν εμβολιαστικά κέντρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας για τον ιό της γρίπης, σε μετανάστες, ανασφάλιστους, άπορους, τσιγγάνους, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως είναι δύσκολη...

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι πολύ σωστή η ερώτηση, και όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε σε προηγούμενη ενημέρωση, η ελληνική Πολιτεία έχει προβλέψει την κάλυψη όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μεταναστών ή ακόμη και εκείνων που  συμβαίνει και αυτό- βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα. Σε αυτό θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα  ήδη έχουμε συνεννοηθεί με την ΚΕΔΚΕ- η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και εκεί είναι ακριβώς που θα εγκατασταθούν οι ειδικές αυτές μονάδες για τον εμβολιασμό τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη για την υπομονή, αλλά μια διευκρίνιση: Πώς θα συγκεντρωθούν οι παράνομοι μετανάστες για να εμβολιαστούν; Δηλαδή, συνήθως κρύβονται...

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, είπα κάτι πριν, αλλά προφανώς δεν το σημειώσατε: Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων για την όλη αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν. Το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει τους πολίτες, τους κατοίκους, τους επισκέπτες και όσους διαβιούν σε αυτό τον τόπο ισότιμα και το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι το καθεστώς με το οποίο βρίσκονται εδώ. Το αντιμετωπίζουμε ανθρώπινα και μόνον έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είναι πιο κοντά στους χώρους όπου συναθροίζονται όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας και έχουν αναλάβει οι Δήμαρχοι να μας βοηθήσουν στο να τους προσεγγίσουμε. Εκείνο που πρέπει εμείς να εκπέμψουμε προς όλους αυτούς, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου και ανησυχίας στη σχέση τους με την ελληνική Πολιτεία. Αντίθετα να νιώσουν την θαλπωρή, τη φροντίδα και την προστασία της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δεδομένο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς; Δηλαδή, υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιταχθούν κάποιοι;

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικότερα για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού θέματος, δεν υπάρχει χώρος για τον όρο αυτό, επίταξη και τέτοιου είδους στρατιωτικά μέτρα. Ενσυνείδητα οι Έλληνες γιατροί έχουν ανταποκριθεί και οι επαφές που είχαμε με τους ιατρικούς συλλόγους, και έγιναν ανακοινώσεις πριν από λίγες ημέρες, το επιβεβαιώνουν. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της χώρας, όλων των επιπέδων, το υγειονομικό προσωπικό, έχουν ταχθεί ενσυνείδητα δίπλα στην Πολιτεία και κάτω από τις κατευθύνσεις του Υπουργείου μας και τις εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν έχουμε δηλαδή καμία περίπτωση όπου υπήρξε είτε αντίρρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα πληρωθούν αυτοί οι γιατροί; Από το Υπουργείο Υγείας; Υπάρχει κάτι...

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει να πληρωθούν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί τον ιδιώτη γιατρό του, καλύπτεται από το ασφαλιστικό του ταμείο, μια εξέταση ή οτιδήποτε άλλο, όπως συμβαίνει για μια απλή γρίπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτοί που δεν...

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε: Το δίκτυο κινείται κανονικά μέσω των ασφαλιστικών. Είναι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι έχουν δώσει τα ονόματά τους και κάνουν το ιατρείο τους. Αν πάει κάποιος στις 22:00 με το άρρωστο παιδί του, το οποίο είναι στο ΙΚΑ, το ΙΚΑ θα είναι κλειστό. Θα πάρει απόδειξη, θα τη δώσει στο ΙΚΑ και θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Οπότε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, 24 ώρες το 24ωρο, για την περίπτωση αυτή θα καλυφθούν και κανένας Έλληνας δεν θα πληρώσει, παρά το ασφαλιστικό του ταμείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, στα κέντρα, από πού θα πληρωθούν; Όλο αυτό το προσωπικό που θα βρίσκεται στα κέντρα εμβολιασμού.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Έγινε μια εξέταση με τους Γενικούς Γραμματείς και με τον Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα υπάρξουν προσλήψεις, θα υπάρξουν άτομα τα οποία θα τα προσλάβουν οι Νομαρχίες. Όσον αφορά το βοηθητικό προσωπικό και οι γιατροί οι οποίοι θα συμμετέχουν μέσω των ιατρικών συλλόγων, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει όπως στους δικαστικούς εκπροσώπους. Δηλαδή, θα υπάρξει μια νόμιμη αμοιβή που προβλέπεται όταν ο γιατρός θα ενταχθεί στο σύστημα αυτό. Όπως, είπε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός, ότι μέχρι τώρα όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν δηλώσει εθελοντικά ήδη τη συνεργασία αυτή. Είναι κάτι όμως το οποίο θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και είπα και κάτι πριν, να σας το θυμίσω, ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και το Εθνικό Συμβούλιο εξετάζουν, και θα εισηγηθούν βέβαια, σε εμάς εναπόκεινται να προχωρήσουμε στην απόφαση, η εξέταση για τη διάγνωση αυτού του τύπου γρίπης να γίνεται και από ιδιωτικά νοσοκομεία ή και από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Δεν ακούγεται).

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα καλύπτεται από το Ταμείο τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τους χώρους εργασίας. Γιατί έχετε αφήσει το θέμα της διαχείρισης της νέας γρίπης στους εργοδότες και δεν τους επιβάλλετε να κάνουν το αυτονόητο, που είναι να προσλάβουν γιατρούς εργασίας;

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Από το νόμο δεν υπάρχει περίπτωση επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής να μην έχει γιατρό εργασίας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν είναι θέμα να το επιβάλει το Υπουργείο. Δεν παίρνει άδεια να λειτουργήσει. Άρα, όλες οι εταιρείες έχουν γιατρό εργασίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 August 2009 - 16:14:46 UTC