Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 216085136

Έκδοση 1

brf3007

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι οι διαφωνίες κορυφής, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ξέσπασαν στο ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσουν την τελική γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω εσωτερικές διεργασίες ή εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται ή μεταφέρονται από τον Τύπο ότι γίνονται στο εσωτερικό άλλων κομμάτων. Να μείνω σε ένα θέμα: Σημασία έχει να γίνεται απόλυτα σεβαστό το Σύνταγμα και στο γράμμα του και στο πνεύμα του. Και κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς. Με κανένα θεσμό, πολύ περισσότερο με τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό της χώρας μας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τη σύλληψη μουσουλμάνου, ο οποίος φωτογράφιζε και εγχείριζε φωτογραφίες από στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Τούρκους πράκτορες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω σχετικές πληροφορίες. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο, στις αρμόδιες Αρχές.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια αξιολόγηση από εσάς, μια πληροφόρηση; Γιατί έχει δει το φως της δημοσιότητας αυτή η ιστορία. Αντιλαμβάνεστε ότι θεωρείται σοβαρή αυτή η υπόθεση κατασκοπίας στη Θράκη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο, για να παραβρεθεί στη συμφωνία για την κατάργηση της βίζας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό ότι κατά την πρόσφατη διμερή συνάντηση που έγινε στο Στρασβούργο, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, απευθύνθηκε πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όπως γνωρίζετε, σε κάθε τέτοια περίπτωση, όταν υπάρχει μια πρόσκληση, η οποία εν προκειμένω έγινε αποδεκτή, συζητούνται δια της διπλωματικής οδού οι λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Δεν έχω, δηλαδή, να προσθέσω κάτι παραπάνω πέραν αυτού. Είναι γνωστή η πρόσκληση. Είναι γνωστή η αποδοχή της πρόσκλησης. Είναι γνωστό ότι γίνονται προετοιμασίες, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μου επιτρέπετε συμπληρωματικά; Τα δώρα που θα κουβαλά ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον είναι τα πρωτόκολλα που υπέγραψε πρόσφατα η κ. Μπακογιάννη, στην Κέρκυρα, και παραμένουν μυστικά, με τα οποία εκχωρούνται τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων στις διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ και η αναβαθμισμένη συμφωνία για τη βάση της Σούδας; Αυτά είναι τα δώρα που θα προσκομίσει ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα αυτά τα θέματα, έχει τοποθετηθεί, με κρυστάλλινες λεπτομέρειες, η κ. Μπακογιάννη εκείνο το διάστημα στο οποίο αναφερθήκατε, δηλαδή στην Κέρκυρα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών γίνεται πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού όλων των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες υπάρχουν. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κατά την περίοδο κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει θέμα συνάντησής του με άλλους ηγέτες της περιοχής, με Ευρωπαίους, διεθνών οργανισμών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συζητάτε για κάτι το οποίο, όπως σας είπα, είναι αντικείμενο διπλωματικών διευθετήσεων αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσω, πέρα από αυτά που σας είπα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διπλωματικές διεργασίες, ώστε να καταλήξουμε σε διευθετήσεις για επαφές υψηλού επιπέδου του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε «στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο Πρωθυπουργός, όταν γίνει δυνατή, μέσω της διπλωματικής οδού, η πραγματοποίηση της επίσκεψης, προφανώς θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν πας σε μια χώρα, συναντιέσαι με την πολιτική ηγεσία της χώρας την οποία επισκέπτεσαι. Απλά πράγματα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε και δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου, αλλά μιλώ για συναντήσεις με ηγέτες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά από πού προκύπτουν αυτά τα σενάρια. Αυτά είναι σενάρια φαντασίας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου, το πρωί στη ΝΕΤ, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις των συμβασιούχων και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις 65.000 προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2009, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, πως όταν έρθει η κυβέρνηση, όποτε και αν γίνει αυτό, του ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει μόνον όσους εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Με άλλα λόγια, δηλαδή, για άλλη μια φορά βλέπουμε τους συμβασιούχους να γίνονται «μπαλάκι» από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση οι συμβασιούχοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα παρακολουθήσω τον κ. Παπακωνσταντίνου σε όλα αυτά τα τραγελαφικά, τα οποία λέει το τελευταίο διάστημα σε πολλά θέματα. Έχει επιλέξει αυτό το δρόμο: Να λέει τερατολογίες. Χθες, σε ένα ημιεπίσημο κείμενο το οποίο διανέμει το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους καθημερινά, γίνεται λόγος για 800.000 δήθεν προσλήψεις - -και σας λέω το νούμερο, γιατί μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο νούμερο- - κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 μέχρι σήμερα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο όλων όσων με κάποια μορφή απασχόλησης εργάζονται στο ελληνικό Δημόσιο. Διαπιστώσατε εσείς διπλασιασμό των ατόμων που εργάζονται στο ελληνικό Δημόσιο; Οι «φωστήρες» αυτοί κάνουν αυτού του είδους την παραπληροφόρηση, προφανώς προσθέτοντας ακόμη και τρίμηνες συμβάσεις που έχουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, κάποιον ο οποίος έχει τέσσερα τρίμηνα σε ένα χρόνο, τον θεωρούν ότι είναι τετραπλή πρόσληψη.

Αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε είναι αστειότητες. Δηλαδή, δεν αντέχουν ούτε καν σε διάψευση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μπορώ να μπω σε αυτό το διάλογο. Πρόκειται περί λεκτικών τερατουργημάτων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ας πείσουν πρώτα τους ίδιους τους εαυτούς τους και μετά να προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες, δόξα τω Θεώ, και κρίση έχουν και καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.

Σας είπα και χθες: Θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ επιλήψιμο ακόμη και το γεγονός ότι προσλαμβάνονται, όπως προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, ωρομίσθιοι ή όπως αλλιώς λέγεται η κατηγορία στην οποία ανήκουν, καθηγητές και δάσκαλοι στο σύστημα της Παιδείας. Δηλαδή, δεν θέλουν να προσληφθούν; Απάντησε σε όλα αυτά τα θέματα, χθες και σήμερα με δημόσιες παρεμβάσεις τις οποίες έκανε, και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παυλόπουλος.

Αυτά, λοιπόν, γιατί τα λέω; Για να επισημάνω τις τερατολογίες τις οποίες χρησιμοποιεί, το τελευταίο διάστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας μην προσπαθούν επιτέλους να καλύψουν την άγνοια θεμάτων την οποία έχουν ή τις παραλείψεις τις οποίες έχουν κάνει, μη διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πραγματικά θέματα, όπως η γρίπη ή η διεθνής οικονομική κρίση για πολλούς μήνες. Ας μην προσπαθούν, λοιπόν, να τα καλύψουν με κάποια δήθεν φυγή προς τα εμπρός και με επιχειρήματα σε θέματα που είναι εντελώς έωλα. Αυτές είναι ασκήσεις μικροκομματικής συμπεριφοράς που είναι καταδικασμένες από όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τον τρέχοντα αριθμό δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και άλλες φορές ότι πάντα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε όσες ενέργειες επιβάλλεται να γίνουν. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι αποφασίσαμε τον ορισμό και την παρουσία Επιτρόπων στις τράπεζες που μετέχουν στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι Επίτροποι - -δεν έχω καμία αμφιβολία για το αντίθετο- - κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα πρέπει, όμως, ποτέ κανείς να ξεχνά ότι το πρόβλημα της ρευστότητας εξακολουθεί και απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρώπης. Είναι ένα θέμα τουλάχιστον πανευρωπαϊκό. Γίνονται συνέχεια παρεμβάσεις σε διάφορες χώρες, μικρές και μεγάλες, προκειμένου να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι έχουν και κοινωνική αποστολή στην οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιο πρόβλημα ρευστότητας μας μιλάτε, όταν θα διαβάσατε σήμερα ότι οι τράπεζες επιστρέφουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 200 δις ευρώ. Όχι ότι δεν έχουν πρόβλημα. Εκείνο που κατηγορούνται και αποδίδεται στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι παρακρατούν τη ρευστότητα και τη χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε - -και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε- - τις αναφορές που γίνονται στο σημερινό ημερήσιο Τύπο, που παρουσιάζουν ένα πολύ πιο πολύπλοκο, πολυεπίπεδο θέμα. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Δεύτερον, εγώ είπα ότι είμαστε από πάνω και το παρακολουθούμε, κάνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις όποτε χρειάζεται. Και πρέπει και οι τράπεζες να κάνουν ό,τι μπορούν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν. Αλλά, η διεθνής κρίση - -σας το είπα και χθες και ίσως αυτό να προκάλεσε και κάποια απορία- - συνεχίζεται. Μην κάνουμε ή μην προσποιούνται κάποιοι - -και δεν εννοώ τους παρισταμένους εδώ σήμερα- - ότι η κρίση έχει τελειώσει. Η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχουμε δει όλες τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης για όλες τις χώρες που πλήττονται.

Εκείνο το οποίο είπα και εξακολουθώ να λέω είναι ότι για διάφορους λόγους, ουσιαστικούς, κυρίως όμως την άσκηση πολιτικής με προνοητικότητα, οι συνέπειες μέχρι τώρα για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, είναι σημαντικά, αισθητά μικρότερες, σε πολλούς τομείς από ότι άλλες χώρες της Ευρώπης. Και πολλές από αυτές - -το λέω για μια ακόμη φορά και δεν βλέπω και το ΠΑΣΟΚ καθόλου να αντιδρά- - όπου τη διακυβέρνηση την έχουν ομοϊδεάτες του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Χώρες όπου η ανεργία φθάνει το 18%. Χώρες όπου η βιομηχανική παραγωγή πέφτει κατακόρυφα. Χώρες όπου η ανάπτυξη είναι σε πολύ μεγάλα νούμερα αρνητική, κάτω από το μηδέν.

Εγώ δεν θα ισχυριστώ ποτέ ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρόδινη. Αλλά είμαστε συνέχεια πάνω από την κρίση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της. Παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις της, αν θέλετε, τις παραφυάδες της και λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που αφενός είναι απαραίτητα και αφετέρου μας επιτρέπει η γενική οικονομική κατάσταση της χώρας και τα δημοσιονομικά προβλήματα που κληρονομήσαμε. Ετσι ώστε και εκείνοι που έχουν την πραγματική και μεγαλύτερη ανάγκη να στηριχθούν κατά το δυνατόν. Και η οικονομία να παίρνει εκείνο το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Και κλάδοι που πλήττονται να έχουν τη στήριξη που επιβάλλεται. Γιατί αυτοί οι κλάδοι - -το προσθέτω- - είναι κλάδοι που απασχολούν μεγάλους, σημαντικούς αριθμούς Ελλήνων εργαζομένων, όπως ο κατασκευαστικός και ο τουριστικός.

Και το τελευταίο, να γίνουν όλες εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε όταν τελειώσει η κρίση - -και θα τελειώσει κάποτε- - να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι οι συνέπειες της κρίσεις είναι οι χειρότερες σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι ομοϊδεάτες του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική από εσάς; Δεν εφαρμόζουν την πολιτική που προκύπτει από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από αυτές που αποφασίζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέλος πάντων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, έχετε την αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι βγάζει κάθε μήνα ή κάθε εξάμηνο ένα φετβά...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις αποφάσεις Κορυφής βλέπω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... ο οποίος εφαρμόζεται μονοσήμαντα, χωρίς δυνατότητες επεξεργασίας ή κινήσεων από την κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Δεν είναι έτσι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού διαφοροποιείστε εσείς σε σχέση με την κυβέρνηση του Θαπατέρο, για παράδειγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα αναφερθώ σε διαφοροποιήσεις από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Εγώ αναφέρομαι συνέχεια σε αυτά τα οποία εμείς εδώ κάνουμε και τα οποία αποδεικνύουν, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, ότι και σχέδιο έχουμε και ολοκληρωμένο είναι και την ευελιξία εκείνη διαθέτουμε, ώστε να κάνουμε και τις αναγκαίες προσαρμογές και τις βελτιώσεις όποτε χρειάζεται. Αυτό είναι μια καθαρή, σταθερή γραμμή την οποία ακολουθούμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Δεν χρειάζονται, αυτή τη στιγμή, ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε με ένα γνώμονα: Το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας και ενός, καθενός, πολίτη ξεχωριστά.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο η καινούργια κυβέρνηση της Βουλγαρίας να λειτουργήσει με μεγαλύτερες καθυστερήσεις για την υπόθεση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει πρόσφατη δήλωση, τις προηγούμενες ημέρες, του αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη στην οποία και σας παραπέμπω.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης ευχήθηκε να μην υπάρξει πρόβλημα και δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα υπάρξει. Το ίδιο μπορεί να υποστηρίξει και η βουλγαρική πλευρά; Η επικοινωνία με την Αθήνα, τι λέει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση του κ. Χατζηδάκη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 August 2009 - 20:57:05 UTC