Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 215701910

Έκδοση 1

brf2807

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 11:30 το πρωί, συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλου.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την κ. Γιαμαρέλου για τα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σχετικά με την πανδημία της γρίπης, η οποία απασχολεί, όπως γνωρίζετε όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς και για όλα τα μέτρα τα οποία συνιστά να ληφθούν το Συμβούλιο υπό την κ. Γιαμαρέλου.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, όπως είπε άλλωστε σε δηλώσεις τις οποίες έκανε μετά τη συνάντηση, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νέα γρίπη. Ενός σχεδίου - - όπως άλλωστε σας έχω πει και εγώ σε αυτή την αίθουσα - - το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το σχεδιασμό της Πολιτείας και της κυβέρνησής μας φυσικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 2005, αλλά και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την νέα γρίπη που ολοκληρώθηκε από τον Μάιο του 2009.

Έχω πει και άλλες φορές - - το επαναλαμβάνω και σήμερα - - ότι μία οργανωμένη Πολιτεία φροντίζει ώστε όλα τα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων ή ειδικών περιστάσεων να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και να επικαιροποιούνται συνεχώς σε ανύποπτες περιόδους και σε ανύποπτο χρόνο. Όταν δηλαδή δεν υπάρχει μία κρίση, όταν δεν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα στις θέσεις τους και να χρειάζονται απλώς οι αναγκαίες για κάθε περίσταση προσαρμογές, όταν προκύψει ένα τέτοιο φαινόμενο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε, επίσης, τον Πρωθυπουργό ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα επικαιροποιείται με επιμέρους τεύχη, νέες προσθήκες, νέα συμπληρώματα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έχει εκπονήσει εγκαίρως - - το υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά - - σχέδιο δράσης για τη νέα γρίπη, ιδίως από τη στιγμή που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση σε ένα περιβάλλον επιστημονικής αβεβαιότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές από τις παραμέτρους της νέας αυτής μορφής γρίπης, όπως εξελίσσεται και όπως εμφανίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανάλογα με τις κλιματολογικές και άλλες συνθήκες, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά. Υπάρχουν συνέχεια καινούργια στοιχεία. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει το παν και για αυτό χρειάζεται αυτό το οποίο κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία: Συνεχής εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο Υπουργός, επίσης, είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν αφορά επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξη του ιού της νέας γρίπης, αλλά προβλέπει, όπως πρέπει, εξειδικευμένα σενάρια για την οργάνωση του Υγειονομικού Συστήματος της χώρας και για το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουμε κάθε στιγμή, εν προκειμένω αυτή τη στιγμή, για την εξέλιξη της νόσου.

Ο σχεδιασμός της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης βρίσκει την επιστημονική του θεμελίωση στη σύσταση του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου, όπως γνωρίζετε, μετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας μας σε αυτό τον τομέα.

" Σε λίγο ο Πρωθυπουργός, το γνωρίζετε, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εθνική Ομάδα Νέων μπάσκετ, που κατέκτησε την Κυριακή το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στους τελικούς της Ρόδου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί όλος ο ελληνικός πληθυσμός και οι κάτοικοι που βρίσκονται στη χώρα. Για πόσα εμβόλια μιλάμε και με τι κόστος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι ειδικά επιχειρησιακά θέματα, στα οποία δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω. Ισχύουν στο ακέραιο όσα είπε ο Υπουργός. Για περισσότερες ειδικές λεπτομέρειες, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες, σας ρωτήσαμε για την επιστολή που έστειλαν δεκαέξι συνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου στον Πρωθυπουργό. Είχατε πει ότι δεν γνωρίζετε κάτι. Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Κοκκινούλης σας απαντά και λέει ότι τον Αντώναρο τον διόρισε ο Πρωθυπουργός, αν δεν πήρε τώρα το μήνυμα θα το πάρει τις επόμενες μέρες με νέο κύμα επιστολών. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω απόψεις. Σας το έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε μέχρι πότε η κυβέρνηση θα συντηρεί το κλίμα εκλογολογίας; Από τη μία οι προεκλογικές επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε φορείς του Δημοσίου. Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, πυροδοτούν διαρκώς το κλίμα εκλογολογίας και ως συνέπεια έχουμε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για σχεδιασμό εκλογών τον Σεπτέμβριο. Τι λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στο έργο της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό δεν απαντά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε με να τελειώσω παρακαλώ. Η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στο έργο της. Κάνει τη δουλειά της. Έχει πολλά ακόμη να κάνει και όλα τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν έχουν ήδη απαντηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, πριν ενάμιση μήνα δηλαδή, στη συνέντευξη την οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε αυτή την περίπτωση, αν μου επιτρέπετε, δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παρόλο που δεν είχε καμία πρόθεση να πάει σε εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν σαφές αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός. Άλλοι είναι εκείνοι, οι οποίοι συντηρούν για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους αυτό που λέτε «εκλογολογία».

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή λέτε ότι κάποιοι άλλοι συντηρούν την εκλογολογία, κ. Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση για ποιο λόγο συντηρεί την προεδρολογία; Δεν παίζει και αυτή με τους θεσμούς; Δεν ευτελίζει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα αυτό, γνωρίζετε, δεν το προκάλεσε, δεν το δημιούργησε η κυβέρνηση. Το θέμα αυτό το προκάλεσε με τη στάση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τα όσα έχουν ειπωθεί δημόσια και από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και από κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου, εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το επικίνδυνο, δυσάρεστο, απολύτως καταδικαστέο παιχνίδι, το οποίο κάνει με τους θεσμούς. Αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Με τους θεσμούς και με το Σύνταγμα και με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος κανείς δεν παίζει. Το Σύνταγμα εφαρμόζεται στο ακέραιο. Δεν εφαρμόζεται κατ επιλογήν ή κατά το γούστο - - ας μου επιτραπεί η έκφραση - - της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 July 2009 - 22:25:20 UTC