Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 209833346

Έκδοση 1

brf2506

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για οικονομικά θέματα. Στις 3 το μεσημέρι, σε λίγη ώρα δηλαδή, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου θα κάνει ανακοινώσεις για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, προς τους διαπιστευμένους εκεί δημοσιογράφους.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση επισήμως τη σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου; Και αν ναι, υπάρχουν κινήσεις συγκεκριμένες που θα κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ζητήσει την έκδοσή του στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να επιβεβαιώσω κάτι, με την έννοια ότι οι πρώτες πληροφορίες, που όπως γνωρίζετε είναι πληροφορίες που υπάρχουν εδώ και πολύ λίγη ώρα, είναι πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες, ανεπίσημες. Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όπως για όλες τις υποθέσεις, έτσι και γι` αυτή την υπόθεση, την ενδιαφέρει η πλήρης, σε βάθος διαλεύκανσή της.

Και βεβαίως, γνωρίζετε, γνωρίζουν όλοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι επιτρέπεται και ό,τι απαιτείται, προκειμένου η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση αυτή, όπως οφείλει, σε βάθος.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο για τις εξελίξεις με την Εμπορική Τράπεζα, που ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 1.500 εργαζομένων, αλλά και περιορισμό των καταστημάτων της σε όλη τη χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Δεν γνωρίζω το θέμα αυτό επ` ακριβώς. Πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση και θα σας παρακαλούσα για περισσότερες λεπτομέρειες - -θα έχουν άλλωστε αυτή την ευκαιρία οι συνάδελφοί σας- - να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας, όπου σε λίγο ο Υπουργός Οικονομίας δίνει συνέντευξη Τύπου.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Για τους απολυμένους στον «Ελεύθερο Τύπο» θα κάνει κάτι η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκφράζω, για μια ακόμη φορά, όπως έκανα και προχθές, τη λύπη μου, τη λύπη όλων μας, για το γεγονός ότι έπαψε να εκδίδεται μια εφημερίδα και να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Θα ήθελα, όμως, από την άλλη πλευρά να υπενθυμίσω ότι εν προκειμένω πρόκειται για μια επιχειρηματική απόφαση στην οποία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο η κυβέρνηση. Για τους εργαζομένους σε αυτές τις επιχειρήσεις θα ισχύσουν βεβαίως όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επανέλθω στην υπόθεση Χριστοφοράκου. Είπατε ότι πρόκειται για πληροφορίες, το ότι παραδόθηκε ή συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές, «μη επιβεβαιωμένες». Δεν υπήρξε ενημέρωση από τις γερμανικές Αρχές προς τις ελληνικές Αρχές, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την υπόθεση Χριστοφοράκου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι οι πρώτες πληροφορίες τις οποίες έχουμε, είναι ανεπίσημες. Έχουμε και εμείς τις ίδιες πηγές που ενδεχομένως έχετε και εσείς. Η επίσημη ενημέρωση δεν γίνεται σε αυτούς τους χρόνους που νομίζετε - -όχι εσείς- - ενδεχομένως ότι γίνεται. Υπάρχει μια διαδικασία η οποία ακολουθείται. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επ` αυτού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, η ερώτησή μου είναι πιο συγκεκριμένη: Οι γερμανικές Αρχές δεν σας έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ενημερωθείτε αν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιβεβαίωση. Δεν θέλω να σπείρω αμφιβολίες ως προς αυτά τα οποία μεταδίδονται από τα ΜΜΕ. Αλλά, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από την επίσημη επιβεβαίωση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: ΄Εχετε κάποιο σχόλιο για το κείμενο της προκήρυξης της ΣΕΧΤΑ Επαναστατών που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι κάτι πολύ απλό και ξεκάθαρο: Καμία απειλή βίας δεν μπορεί να μειώσει την αποφασιστικότητα των Αρχών να αντιμετωπίσουν, όπως πρέπει να αντιμετωπίσουν, εκείνους που μετέρχονται βία, με κάποια δήθεν πολιτικά επιχειρήματα που απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται κάποιο άλλοθι, κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να ασκεί βία και να αφαιρεί τη ζωή ή να απειλεί τη ζωή οποιουδήποτε ανθρώπου, οποιουδήποτε πολίτη.

Η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο «αγώνας», η «προσπάθεια» την οποία επικαλούνται κάποιοι, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Γιατί ακριβώς, απορρίπτουν αυτά τα δήθεν επιχειρήματα όλοι οι ΄Ελληνες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στην υπόθεση Χριστοφοράκου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία της έκδοσης του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Δηλαδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι να λογοδοτήσει ο κ. Χριστοφοράκος ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, πράγματα τα οποία προφανώς γνωρίζετε, αλλά ενδεχομένως δεν τα θυμάστε αυτή τη στιγμή. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές συνεπικουρούμενες από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Γι΄ αυτό άλλωστε και εκδόθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη διεθνές ένταλμα σύλληψης και έγιναν όλες οι συναφείς ενέργειες. Σ΄ αυτό ακριβώς αποβλέπει το διεθνές ένταλμα σύλληψης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή όμως είχα ακούσει τον ίδιο τον κ. Δένδια ότι σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του συγκεκριμένου αυτού εγγράφου, υπήρχαν ορισμένες - - ας το πούμε - - παραδρομές, λάθη ή δεν είχε συνταχθεί για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ έχω εντελώς άλλη πληροφόρηση. Δεν νομίζω ότι αποδίδετε ακριβώς δηλώσεις τις οποίες ενδεχομένως έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου. Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκτελέστηκε ένα ένταλμα ελληνικής εκδόσεως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Πώς δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως βλέπετε και σεις, σε πληροφορίες αναφέρεστε. Σας είπα ότι έρχομαι από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν σας λέω ότι δεν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες. Σας λέω ότι η επίσημη επιβεβαίωση γίνεται με τη μορφή ανακοίνωσης από τις αρμόδιες Αρχές της ελληνικής Πολιτείας. Όταν υπάρξει αυτό, τότε θα έχουμε την επίσημη επιβεβαίωση. Αυτό εννοώ και τίποτε άλλο.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έχει κριθεί θετική μία σύλληψη, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί. Για εσάς είναι το ίδιο θετική; Θεωρείτε ότι θα συμβάλει στο φωτισμό της υπόθεσης Siemens;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς, η πλευρά μας, η ελληνική κυβέρνηση - - το λέω για μία ακόμη φορά- - θέλει, επιδιώκει και έχει κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή σε βάθος. Θα μπορούσα να επικαλεστώ πολλές τοποθετήσεις, τις οποίες έχω κάνει σε αυτή εδώ την αίθουσα, αλλά και τοποθετήσεις που έχουν κάνει, τόσο ο Πρωθυπουργός - - αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι θυμάμαι καλά - - όσο και αρμόδιοι Υπουργοί, ότι εμάς μας ενδιαφέρει να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Συνεπώς, ότι συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι βεβαίως θετικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 June 2009 - 21:46:54 UTC