Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 209326596

Έκδοση 1

brf2206

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε προ ολίγου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η οποία έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζετε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον Πρωθυπουργό, ήταν βεβαίως το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Και σας είναι γνωστά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ελλάδας που μαζί με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες φρόντισε ώστε να γίνουν δεκτές οι περισσότερες από τις δικές μας θέσεις που εξυπηρετούν, όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ελλάδα από τη γεωγραφική της θέση, αλλά και από τη μεγάλη ακτογραμμή την οποία έχει, τα τελευταία χρόνια, είναι χώρα αναγκαστικής υποδοχής πολλών εκατοντάδων χιλιάδων λαθραίων μεταναστών, με ρυθμό συνεχώς αυξανόμενο. Εντυπωσιακά αυξανόμενο, λόγω της πίεσης που ασκούν οι μετανάστες από τις χώρες προέλευσης, (της Ασίας και της Αφρικής), προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό αυτό που καταγράφεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ότι δηλαδή χώρες οι οποίες είναι είτε χώρες προέλευσης είτε χώρες διέλευσης των λαθραίων μεταναστών (μεταξύ των οποίων και η γειτονική μας Τουρκία) υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η δική μας εν προκειμένω, μέχρις ότου συναφθούν συνολικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες αυτές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα μάθαμε ότι έκλεισαν η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και ο ραδιοφωνικός σταθμός City. Νομίζω ότι πρέπει να κάνετε ένα σχόλιο γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είναι αυτονόητο εκφράζουμε - -και προσωπικά εκφράζω- - τη λύπη μας για κάθε Μέσο Ενημέρωσης που παύει να λειτουργεί. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια εφημερίδα με μεγάλη, ιστορική μακρά παράδοση και διαδρομή. Κάθε φωνή πληροφόρησης - -το τονίζω αυτό- - συμβάλλει, ενισχύει την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή το θέμα της λαθρομετανάστευσης, υπήρχαν τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αποτυχία προώθησης των ελληνικών θέσεων στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Έχετε ένα σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρίσκω τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειχνε να χαίρεται για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν αυτό που λέμε «οι εθνικοί στόχοι», να μην φέρει δηλαδή αποτελέσματα η ελληνική προσπάθεια. Και βρίσκω ιδιαίτερα δυσάρεστο, αλλά και χαρακτηριστικό της στάσης που παίρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της νοοτροπίας που το διακατέχει, την τοποθέτηση που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μισή ώρα, τρία τέταρτα πριν ανακοινωθούν τα τελικά Συμπεράσματα, από τα οποία αποδεικνύεται, με χειροπιαστό, αδιαμφισβήτητο τρόπο, τι ακριβώς συνέβη, τι ακριβώς επετεύχθη, τι ακριβώς συμφωνήθηκε.

Η βιασύνη είναι πολύ κακός σύμβουλος σε κάθε ενέργεια. Πολύ περισσότερο σε κάθε ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου και πολύ περισσότερο, όταν συνδέεται με ευαίσθητα εθνικά θέματα που πρέπει όλοι, από κοινού να συμβάλλουμε στην επιτυχία των κοινών, των εθνικών προσπαθειών μας.

ΜΠΑΛΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μάλλον μια τακτική που φέρεται ολίγο βιαστική, και σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Γιατί χθες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ναι» στον κ. Κάρολο Παπούλια, αν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά από μια νέα Βουλή που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή, όπως είπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκε, με απόλυτη σαφήνεια, ο Πρωθυπουργός, μόλις την Παρασκευή, σε αυτό το θέμα. Εγώ θα επαναλάβω και θα πω το εξής ξεκάθαρο: Έχουμε ένα δημοφιλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια. Έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος συμβολίζει την ενότητα. Έναν Πρόεδρο αγαπητό. Έναν Πρόεδρο που εμείς λέμε ότι θα στηρίξουμε ανεπιφύλακτα, εφόσον βεβαίως ο ίδιος το θέλει, για δεύτερη θητεία.

Ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του εξακολουθούν να παίζουν με τους θεσμούς, με τον ανώτατο θεσμό που υπάρχει στη χώρα μας και είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και είμαστε στο θέμα των μεταναστών, είδα ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης άσκησε κριτική στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί ανέλαβε δέσμευση με τη Συνθήκη του Δουβλίνου για να κρατούνται οι μετανάστες στη χώρα μας. Η κυβέρνηση διαφώνησε ποτέ σε αυτό το θέμα; Εξέφρασε στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός κάποια διαφορετική άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που μας ενδιαφέρει, επειδή ακριβώς - -το είπα και προηγουμένως- - η Ελλάδα είναι η σημαντική χώρα εισόδου λαθραίων μεταναστών, είναι να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε από δω και πέρα, με τις κατάλληλες δράσεις να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του προβλήματος για τη χώρα μας.

Είπα και άλλες φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Τα τελευταία τρία χρόνια έχει υπερτριπλασιαστεί, σχεδόν τετραπλασιαστεί ο αριθμός των λαθραίων, μη νόμιμων μεταναστών που προσπαθούν, με διάφορους τρόπους, να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, είτε τα χερσαία είτε τα θαλάσσια και να φθάσουν στη χώρα μας.

Γνωρίζετε ότι έχουμε μια τεράστια ακτογραμμή που είναι περίπου 9.000 χιλιόμετρα. Γι` αυτό και χρειάζεται ακριβώς να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρχει η αποτροπή. Και βεβαίως, ζητάμε και παίρνουμε τη συμπαράσταση και την ουσιαστική σύμπλευση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό το πολύ λεπτό θέμα.

Έχουν καταλάβει οι Ευρωπαίοι, μετά από δυσκολίες, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά σε όλες τις χώρες, διότι πολλοί από αυτούς που περνούν λαθραία, παράνομα τα δικά μας σύνορα, δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Θέλουν να κατευθυνθούν βορειότερα και να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Εκείνο, λοιπόν, το οποίο μετράει είναι η κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος που συνεχώς οξύνεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, ομολογήσατε και μόνος σας ότι πολλοί από αυτούς που έρχονται εδώ, από τους μετανάστες, θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Γιατί δεν απελευθερώνετε τις εξόδους προς τα έξω, γιατί εφαρμόζετε τη Συνθήκη του Δουβλίνου, με την οποία, απ` ό,τι κατάλαβα, διαφωνεί ο Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες αυτοί που υποβάλουν, φερ` ειπείν - -σας το λέω ενδεικτικά- - αίτηση για πολιτικό άσυλο, ακόμη και αν γνωρίζουμε καλά ότι είναι οικονομικοί μετανάστες, η αίτησή τους πρέπει να κριθεί στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πατούν το πόδι τους, απ` ό,τι γνωρίζω. Συνεπώς, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες, φυσικά, εφαρμόζουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θεωρεί ειλικρινή τα αίτια της αναβολής της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, όταν μάλιστα, λίγες ώρες μετά την επίκληση λόγων υγείας, είναι γνωστό ότι περιόδευσε στη Σμύρνη και όταν, ακόμη και σήμερα, συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία είχε με τον Πρωθυπουργό το Σάββατο το μεσημέρι στις 13.30. Πέραν τούτου, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Μια διευκρίνιση: Γνωρίζετε αν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ορίστηκε νέο ραντεβού για το ορατό μέλλον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω αυτό που αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση την οποία συνέταξα ο ίδιος: Ο κ. Ερντογάν, μόνος του, από την πλευρά του, είπε ότι επιθυμεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρθει στην Αθήνα, προκειμένου από κοινού με τον κ. Καραμανλή, να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης. Άλλωστε, η επίσημη πρόσκληση έγινε προς τον κ. Ερντογάν, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, εάν μου επιτρέπετε. Έχετε κάποια εξήγηση για το γεγονός ότι τρεις κυριακάτικες εφημερίδες στην πρώτη έκδοσή τους είχαν ρεπορτάζ για την έλευση του κ. Ερντογάν και μάλιστα και με λεπτομέρειες; Έχει καμία ανάμειξη σε αυτή την ιστορία η κυβέρνηση; Στα ρεπορτάζ των εφημερίδων εννοώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Η κυβέρνηση, ξέρετε, δεν είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη των κυριακάτικων εφημερίδων και βεβαίως καμίας εφημερίδας. Την ευθύνη...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προφανώς δεν είναι. Η κυβέρνηση δίνει πληροφορίες. Έβγαλαν από το κεφάλι τους το ρεπορτάζ οι συνάδελφοι, πιστεύετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ευθύνη για τη σύνταξη των εφημερίδων την έχει αποκλειστικά το δημοσιογραφικό επιτελείο της κάθε εφημερίδας. Και βεβαίως είναι θλιβερό, λυπηρό, κατακριτέο το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να γράψουν - -μάλιστα και ορισμένοι πολύ γλαφυρά- - για τη συνάντηση, η οποία, όπως είδατε, για κάποιους λόγους που είναι γνωστοί, δεν έγινε.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα αν μπορείτε ένα σχόλιο για τις αρνητικές αντιδράσεις των Βρετανών σε σχέση με το Μουσείο της Ακρόπολης, το γεγονός ότι δεν εκπροσωπήθηκε η Βρετανία σε υψηλό επίπεδο και αν θέλετε να μας πείτε ένα σχόλιο, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση για μικροψυχία, όσον αφορά στη μη αναγνώριση της συμβολής της Μελίνας Μερκούρη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, θα ζητούσα από το ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, να διαβάσει όλες τις ομιλίες που έγιναν από τους κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής Πολιτείας, μεταξύ των οποίων - -πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια- - και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την τάση, όπως είπα και προηγουμένως σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, να τοποθετείται σε θέματα πριν διαβάσει καν επίσημες ανακοινώσεις, πριν ακούσει τι αποφασίζουν όργανα, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν ακούσει τι λένε οι επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι κεκτημένη ταχύτητα ή κεκτημένη ταχύτητα για παραπληροφόρηση. Μάλλον, το δεύτερο πρέπει να ισχύει. Αλλά γι` αυτό κρίνεται το ΠΑΣΟΚ από τους Έλληνες πολίτες.

Στο πρώτο και ουσιαστικό θέμα, για το οποίο με ρωτήσατε, θα ήθελα να πω το εξής: Είμαι και εγώ όπως, είμαι βέβαιος, όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και όπως όλοι οι πολίτες του κόσμου, πολύ περήφανος για το θαυμάσιο Μουσείο της Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ, μετά από προσπάθειες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μεταπολιτευτικά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Είναι ένα Μουσείο κόσμημα, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα Μουσείο που έγινε από προχθές το σπίτι όλων των θησαυρών του ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, από εδώ και πέρα ούτε η παραμικρή δικαιολογία για εκείνους που εφεύρισκαν μέχρι τώρα διάφορες προφάσεις για να διατηρούν τμήματα, αναπόσπαστα τμήματα, αυτού του μοναδικού μνημείου σε άλλους χώρους εκτός Ελλάδας. Πρέπει να τα γυρίσουν πίσω. Να έρθουν στην Ελλάδα. Να έρθουν στο χώρο που πραγματικά ανήκουν. Δεν μπορεί ένα μνημείο να είναι σπασμένο σε κομμάτια. Και είμαι βέβαιος ότι όσοι έρθουν και δουν και από κοντά το Μουσείο - -γιατί είμαι βέβαιος ότι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο το είδαν από τη μετάδοση που έγινε το Σάββατο, αλλά και πριν- - δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό πρέπει να γίνει. Και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός Mega φιλοξένησε δηλώσεις της εκπροσώπου του βρετανικού Μουσείου, δηλώσεις οι οποίες έγιναν μετά από τα εγκαίνια του Μουσείου, η οποία είπε ότι μπορεί το βρετανικό Μουσείο να εξετάσει όλα τα αιτήματα για ανταλλαγή κάποιων αρχαιοτήτων, ωστόσο δεν αλλάζει τη θέση του σε ό,τι αφορά στο να δώσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω. Αυτό το είπε με ξεκάθαρο τρόπο. Θέλω να ρωτήσω, η κυβέρνηση θα κινηθεί με κάποιο τρόπο δικαστικά; Θα κινηθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα πιέσει με κάποιον άλλο τρόπο; Γιατί το να λέμε ότι «ναι, πρέπει να τα φέρουν πίσω οι Βρετανοί τα μάρμαρα» είναι πολύ ωραίο να ακούγεται, ωστόσο όμως οι ίδιοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, είναι οι απελπισμένες τελευταίες προσπάθειες κάποιων που βρίσκονται σε άδικο, να υπερασπιστούν τη θέση τους.

ΜΠΑΛΗΣ: Εσείς θα κινηθείτε με κάποιο τρόπο δικαστικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα το θέσετε το θέμα, θα γίνει με κάποιο τρόπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία, η φυσική παρουσία του νέου Μουσείου, θα επιδράσει τόσο καταλυτικά που αυτοί που μένουν προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες θέσεις δεν θα μπορέσουν πια να τις υπερασπιστούν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε αυτό το μεγαλοπρεπές φιάσκο; Ενώ είχατε προσκαλέσει όλους τους ηγέτες του κόσμου, τελικά ήρθαν κάτι βαλκάνιοι ηγέτες και μάλιστα κάποιων προτεκτοράτων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου κάνει εντύπωση, ειδικά από εσάς, να κάνετε τέτοια επιλεκτική παρουσίαση ξένων επισήμων, Πρωθυπουργών, Προέδρων της Δημοκρατίας, αξιωματούχων και άλλων φορέων. Δεν το περίμενα από εσάς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπα κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Πέστε μου ποιοι ήρθαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκτός εάν εσείς θεωρείτε υποδεέστερο τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας από τον Πρωθυπουργό, φερ` ειπείν, της Ολλανδίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τον πήρε στο αεροπλάνο ο Πρωθυπουργός και ήρθε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ζήτησε ο κ. Βατάνεν, όπως σας είπα, να τον διευκολύνει ο Πρωθυπουργός και να τον μεταφέρει. Έχετε πέσει, προφανώς, θύμα κάποιας παραπληροφόρησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την πραγματική εικόνα είδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκτός και αν θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας της Κύπρου είναι υποδεέστερος από κάποιους άλλους. Εκτός και αν θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υποδεέστερος από κάποιους άλλους. Η ελληνική Πολιτεία απέστειλε προσκλήσεις και όποιος είχε το χρόνο και τη βούληση να έρθει, ήρθε. Το Μουσείο θα το επισκεφθούν πολλοί ακόμα στο επόμενο διάστημα και αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει να το επισκεφθούν οι πολίτες όλου του κόσμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχατε θέσει μεγαλεπήβολους στόχους για τα εγκαίνια. Γι` αυτό λέω: Αυτούς του στόχους που είχατε θέσει πώς εξυπηρετούνται με τη λειψή, με την πενιχρή παρουσία ξένων ηγετών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συμφωνώ με τις λέξεις τις οποίες εσείς χρησιμοποιείτε. Είναι τόσο μεγάλο και τόσο σημαντικό το Μουσείο που δεν χρειάζεται κοσμητικά επίθετα για να περάσει στη συνείδηση του κόσμου.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ο κ. Ερντογάν επικοινώνησε με το πρωθυπουργικό γραφείο και δήλωσε ότι δεν θα έρθει. Τις επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων από μια χώρα σε άλλη καλύπτει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Για την αναβολή των, πέραν του κ. Ερντογάν, κυβερνητικών παραγόντων από την Τουρκία υπήρξε κάλυψη από το πρωτόκολλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγιναν όλες οι συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να σας πω, μέχρι και σήμερα εξακολουθούν ορισμένες εφημερίδες και ορισμένα ΜΜΕ, να μιλούν για αναβληθείσα, μη πραγματοποιηθείσα έλευση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του οποίου η έλευση ουδέποτε είχε ανακοινωθεί. Ουδέποτε είχε βεβαιωθεί. Λοιπόν, ορισμένοι καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση. Εξετέθησαν, άλλωστε, το Σαββατοκύριακο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τη λύπη σας για το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» η κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, πολύ περισσότερο που εκτιμά ότι όταν σιγεί μια τέτοια φωνή, είναι πλήγμα στην ποιότητα της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα «κάθε φωνή». Βεβαίως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι. Λέω, μόνος στο να εκφράσετε τη λύπη σας εξαντλείται η παρέμβαση της κυβέρνησης; Γιατί σε άλλες περιπτώσεις - -σε άλλες επιχειρηματικές περιπτώσεις- - δεν ισχύει αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω επιχειρηματικές αποφάσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά η ελευθεροτυπία και το αγαθό της ενημέρωσης είναι καθαρά υπόθεση που άπτεται των επιχειρηματικών αποφάσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πολυφωνία στη χώρα μας είναι, ούτως ή άλλως, εξασφαλισμένη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα με το ταξίδι, που δεν έγινε, του κ. Ερντογάν. Γράφτηκε κάπου και αυτό θέλω να ρωτήσω εάν ισχύει είχε προσυμφωνηθεί το περιεχόμενο της συζήτησης που θα γινόταν, εάν ερχόταν ο κ. Ερντογάν στην Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόνο έκπληξη μπορεί να μου προκαλέσει η αναφορά σας σε τέτοια απίθανα σενάρια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στο ίδιο δημοσίευμα επίσης δεν είδα να αναφέρεται καθόλου το θέμα της λαθρομετανάστευσης για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι θα το έθετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε να συζητήσουμε μια συνάντηση η οποία δεν έγινε;

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ακούγεται απολύτως εύλογο, απολύτως εύλογη προϋπόθεση να θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια ακόμη υποψηφιότητά του. Η αντιπολίτευση την αποστροφή «αν θέλει ο ίδιος ο Πρόεδρος» τη χρησιμοποιεί συνεχώς. Αν δεν κάνω λάθος εσείς σήμερα την χρησιμοποιήσατε για πρώτη φορά. Σε περίπτωση που ο κ. Παπούλιας δεν επιθυμεί, η κυβερνητική πλευρά θα προτείνει κάποιον άλλον, θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ στη στήριξή του ώστε να πάμε σε εκλογές μετά την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπάρχει πρόθεση του κ. Παπούλια να μην είναι υποψήφιος. Η αναφορά, την οποία έκανα, έχει απλώς ένα λόγο: Έχει την έννοια της φυσικής ευγένειας και του σεβασμού τον οποίο πρέπει να επιδεικνύει κάθε ΄Ελληνας πολίτης, φυσικά και ο υποφαινόμενος, όταν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχετε υπόψη σας εάν ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αυτό και επίσημα στη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ότι θα τον στηρίξει για δεύτερη θητεία στο αξίωμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ένα ήταν το θέμα της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μίλησα με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση, διότι η συνάντηση ολοκληρωνόταν την ώρα που άρχιζε η δική σας ενημέρωση. Γνωρίζω, λοιπόν, ότι το θέμα για το οποίο ο Πρωθυπουργός ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ξέρω, ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Γι΄αυτό και λέω αν δεν γίνει σήμερα κάποια κρούση, κάποια συζήτηση έστω άτυπη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την Κέρκυρα το επόμενο Σαββατοκύριακο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι οριστικό να σας πω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στα καθήκοντά σας, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, περιλαμβάνεται και το «στήσιμο» των συνεντεύξεων του Πρωθυπουργού, όπως έγινε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου αποκλείστηκε μια σειρά εφημερίδες και συνάδελφοι από τις ερωτήσεις; Τόση ανασφάλεια υπάρχει πια στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα καθήκοντά μου - -τα οποία επιτελώ, νομίζω, με απόλυτη επάρκεια και είστε ίσως ένας από τους λίγους οι οποίοι ασκούν κριτική - - δικαίωμά σας - - την οποία και καταγράφω- - περιλαμβάνουν βεβαίως να κρίνω και να αποφασίζω ποια έκταση θα έχει μια συνέντευξη και πού θα δοθούν οι ερωτήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Απολυταρχικώ δικαιώματι το κάνετε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε πάρει πολλές φορές το λόγο ενώ άλλοι συνάδελφοί σας δεν τον έχουν πάρει. Όπως και οι συνάδελφοί σας οι οποίοι διαμαρτύρονταν προχθές ότι δεν πήραν το λόγο, έχουν πάρει το λόγο στην προηγούμενη ή στην προ-προηγούμενη συνέντευξη. Δεν μπορούν όλοι, από τους εικοσιπέντε-τριάντα, να παίρνουν το λόγο κάθε φορά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα έφευγε το αεροπλάνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΄Εχω τοποθετηθεί. Την ειρωνεία, που είναι και ατυχής άλλωστε, μπορείτε να την κρατήσετε για τον εαυτό σας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σήμερα συναντώνται στην Γενεύη οι εκπρόσωποι Ελλάδας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. ΄Εχει αλλάξει κάτι από ελληνικής πλευράς ως προς την διαπραγματευτική θέση και ως προς την άποψη για το χρόνο εντός του οποίου θα εκταθούν οι διαπραγματεύσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απ΄ ό,τι γνωρίζω όχι. Παρακαλώ, ωστόσο, να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχω περισσότερη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 June 2009 - 16:18:10 UTC