Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 208261653

Έκδοση 1

brf1606

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλησπέρα.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν, σήμερα, στο ΚΥΣΕΑ:

Πρώτον, όσον αφορά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες στο στρατό ξηράς: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες, προκειμένου οι στρατευμένοι να υπηρετούν από τον Αύγουστο 9 μήνες από 12 που υπηρετούν σήμερα. Μείωση της θητείας προβλέπεται και για τις ΕΣΣΟ του 2009 που ήδη υπηρετούν. Δηλαδή, μείωση κατά δύο μήνες σε ό,τι αφορά την ΕΣΣΟ του Μαΐου 2009 και κατά ένα μήνα σε ό,τι αφορά την ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου 2009.

Ως εκ τούτου, όσοι κατατάχθηκαν τον Μάιο θα υπηρετήσουν θητεία 10 μηνών και όσοι κατατάχθηκαν το Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν 11 μήνες. Και αυτό, χωρίς βεβαίως να θιγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εισήγηση αυτή και η απόφαση που ελήφθη ασφαλώς και δεν είναι αποσπασματική. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης πριν από τις εκλογές του 2007 είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση της θητείας εάν δεν υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους.

Μετά τις εκλογές του 2007, άρχισε η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες, παρεμβάσεις και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, προωθήθηκαν οι απαιτούμενες αλλαγές στη χωροθέτηση των στρατοπέδων.

Δεύτερον, προωθήθηκε η διαδικασία για την ηλεκτρονική φύλαξη των στρατιωτικών μονάδων.

Τρίτον, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Τέταρτον, ολοκληρώθηκε η μηχανοργάνωση των στρατολογικών υπηρεσιών και εκπαιδεύτηκε το σύνολο του προσωπικού των στρατολογικών γραφείων της χώρας.

Επίσης, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, σταμάτησαν από τις αρχές του 2009 οι μετατάξεις στρατευσίμων από το στρατό ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Επελέγη, βάσει σχεδιασμού, να μη γίνουν ανακοινώσεις στις αρχές του 2009 και αυτό για να μην υπάρχουν αιτήματα αναβολών, αφού η μείωση είχε προβλεφθεί να ισχύσει από τον Αύγουστο του 2009.

Επελέγη, επίσης, με υπευθυνότητα, να μη γίνουν ανακοινώσεις στην περίοδο πριν από τις ευρωεκλογές, αν και η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν έτοιμη και μπορούσε να εξαγγείλει το μέτρο αυτό, ακόμη και κατά την ορκωμοσία των στρατευμένων, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές. Και όμως δεν έγινε. Και αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν λαϊκίστικες μικροκομματικές κορώνες.

Η μείωση της θητείας είναι μέτρο θετικό και δεν πρέπει κάποιος να αντιμετωπίζει την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρα άρνηση. Και είναι θετικό διότι:

Πρώτον, με τη μείωση της θητείας μειώνεται και ο χρόνος ένταξης ενός στρατευμένου στην αγορά εργασίας ή στην ολοκλήρωση των σπουδών του.

Δεύτερον, μειώνεται αισθητά το οικονομικό κόστος για την οικογένεια του στρατευμένου, αφού θα υπάρχουν λιγότερα έξοδα στον οικογενειακό προϋπολογισμό του στρατευμένου που αντιστοιχούν σε χρόνο τριών μηνών, δηλαδή, όσο είναι η μείωση της θητείας.

Πρέπει να διευκρινιστεί, παρά τα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η μείωση της θητείας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία και το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα επαυξήσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των σχηματισμών και των μονάδων του στρατού ξηράς.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στους επαγγελματίες οπλίτες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σχετικά:

Είναι σημαντικό ότι αυξάνεται ο αριθμός των ΕΠΟΠ. Από το 2007, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε τις διαδικασίες που οδήγησαν στην αύξηση της οροφής των ΕΠΟΠ, από 25.000 σε 40.000. Αυτή η απόφαση ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίστηκε το 2008.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνεται ήδη ο αριθμός των ΕΠΟΠ που εντάσσονται στο στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, στο στρατό ξηράς, εντός του 2009, εντάχθηκαν 1.700 ΕΠΟΠ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία για την ένταξη άλλων 2.000 έως τα τέλη του έτους. Οι επαγγελματίες οπλίτες καλύπτουν θέσεις που σήμερα οι στρατεύσιμοι δεν μπορούν να καλύψουν, αφού δεν έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση, την οποία φυσικά δεν μπορούν να αποκτήσουν στο μικρό χρόνο της θητείας τους ή καλύπτουν περιστασιακά αποσπώμενοι, όμως, από άλλες ειδικότητες.

Πέραν των προσλήψεων ΕΠΟΠ για το στρατό ξηράς, βρίσκεται σε εξέλιξη - -ενημερωτικά σας το λέω- - και η διαδικασία για την πρόσληψη επιπλέον επαγγελματιών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε σήμερα στο ΚΥΣΕΑ, ήταν η μείωση των λεγομένων «οροφών» για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Υλοποιώντας την εντολή του Πρωθυπουργού για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ τη μείωση των οροφών για τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν εγκριθεί για το διάστημα αρχικά 2006-2015 και αφορούν την περίοδο 2010-2015.

Στόχος είναι η μείωση των δαπανών, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποτελεί το γεγονός ότι οι αμυντικές στρατιωτικές δαπάνες, από 4,1% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος της τετραετίας 1999-2003, διαμορφώθηκαν σε ποσοστό κάτω του 3%, ενώ την ίδια στιγμή οι εξοπλιστικές δαπάνες περιορίστηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό κάτω του 1% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτούνταν από δύο πηγές: Αφενός από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφετέρου μέσω δανεισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Έτσι, δεν καταγράφηκαν εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από προϊόντα δανεισμού.

Σε αντίθεση με αυτά που μόλις σας είπα, από το 2004 και μετά, η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών δαπανών γίνεται αποκλειστικά από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του παρελθόντος που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση να αποπληρώσει, ανέρχονταν στο ποσό των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι δημοσιονομικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, επιβάλουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης των δαπανών αυτών.

Με οδηγό, λοιπόν, τις νέες συνθήκες και αφού ελήφθη υπόψη το ύψος των υφισταμένων ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προχωρεί σήμερα στη μείωση των οροφών για εξοπλισμούς: Κατά 15% για το έτος 2010 και κατά 10% κατ` έτος για τα έτη 2011-2015, με επιδίωξη τη συνεχή διατήρηση των εξοπλιστικών δαπανών, κατά μέσο όρο κάτω του 1% του ΑΕΠ.

Τα Επιτελεία θα ανασχεδιάσουν κάνοντας τις αντίστοιχες περικοπές προγραμμάτων εντός του 2009, έτος ολοκλήρωσης του ΕΜΠΑΕ 2011-2015 και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα θέσει τις προτεραιότητες με βάση τις νέες συγκεκριμένες οροφές του ΚΥΣΕΑ.

Για πρώτη φορά, ο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μειώνει τις οροφές για εξοπλισμούς των ετών 2010-2015, από 18 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 16 δισεκατομμύρια, 67 εκατομμύρια ευρώ, μείωση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

" Να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί, μεθαύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουνίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει γίνει πάλι ολόκληρη ιστορία με τον κ. Μανώλη. Χθες, έστειλε μια επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Σήμερα έχει κάνει μια δήλωση. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο βουλευτή κατά καιρούς. Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που έχουν συμβεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει επανειλημμένως ότι δεν σχολιάζω απόψεις βουλευτών, πόσω μάλλον μια επιστολή που ο ίδιος ο αποστολέας τη χαρακτηρίζει προσωπική και εμπιστευτική.

Το αν κάποιος θέλει να είναι ή να μην είναι υποψήφιος ή αν θέλει να παραιτηθεί από τη θέση του, είναι δικαίωμά του.

Ο καθένας, άλλωστε, με τις πράξεις του και τα λεγόμενά του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και την παράταξη.

Και πάντως, θέλω να επαναλάβω μια βασική αρχή που ισχύει γενικά: Εάν κάποιος διαφωνεί με βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συνέπειες αυτής της επιλογής του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προτρέπετε τον βουλευτή να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για ποιο λόγο αντικαταστάθηκε ο κ. Μανώλης από το πρώτο θερινό Τμήμα της Βουλής και μεταπήδησε χωρίς να το ξέρει ο ίδιος, στο τρίτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Αφορά, δε, τη λειτουργία της Βουλής όπου και παρακαλώ να απευθυνθείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν σας ενημέρωσε ο κ. Τραγάκης, εννοώ στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χαρακτηρίζετε εσείς, υποθέτω γνωρίζοντας αυτά που λέει ο κ. Μανώλης, ότι το κείμενο της επιστολής χαρακτηρίζεται προσωπικό και εμπιστευτικό. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια σειρά διαρροών στον Τύπο που εμφανίζουν τον κ. Μανώλη να κάνει συστάσεις προς τον Πρωθυπουργό για συνένωση της Νέας Δημοκρατίας με το ΛΑΟΣ, να του λέει να διώξει όσους ενεπλάκησαν σε «γκρίζες» ιστορίες, με πρώτη το Βατοπαίδιο και να του ρίχνει στο τέλος το γάντι, λέγοντάς του πως αν αυτός θεωρείται υπεύθυνος για την ήττα στις ευρωεκλογές, τότε μπορεί να οδηγηθεί και σε παραίτηση. Αυτά όλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση πώς τα σχολιάζει στην ουσία τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα βγήκε ο κ. Πάγκαλος σε ραδιοφωνικό σταθμό και χαρακτήρισε κωμικό τον κ. Μανώλη, νούμερο τον κ. Παυλόπουλο και γελοίο τον κ. Αβραμόπουλο. Ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, όπως σας έχω πει, δηλώσεις βουλευτών, πολύ περισσότερο όταν με τις δηλώσεις τους απαξιώνουν οι ίδιοι τα λεγόμενά τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το νόημα της τελευταίας φράσης σας για τον κ. Μανώλη, που είπατε ότι αν κάποιος διαφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη; Να εννοήσουμε ότι στην επιστολή που έχει στείλει, βάζει θέμα διαφωνιών με επιλογές της κυβέρνησης; Γιατί γενικά, δεν συνηθίζετε να μιλάτε με υποθετικές ερωτήσεις. Αυτό γιατί το βάλατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ο,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Λέτε ότι όποιος διαφωνεί, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα: Και θέλω να επαναλάβω μια βασική αρχή που ισχύει γενικά...

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Σύμφωνοι. Το ερώτημα είναι, εφόσον πριν από λίγο ο κ. Μανώλης έδωσε μια διευκρινιστική δήλωση-ανακοίνωση και λέει ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει, η σταθερότητά της δεν κινδυνεύει από εμένα, ποιος ο λόγος υπενθύμισης αυτού του ισχύοντος, την οποία κάνατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει στο ακέραιο η δήλωσή μου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή τώρα δύο ημέρες ασχολούμαστε με τον κ. Μανώλη και εμείς και εσείς και εικάζουμε ή τέλος πάντων υπάρχουν πληροφορίες, το τι αναφέρει στην επιστολή του, γιατί η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να τη δώσει αυτή την επιστολή στη δημοσιότητα και να ξέρουμε όλοι περί τίνος μιλάμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν ακούσατε αυτό που σας είπα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Γιατί; Τι σχέση έχει αυτό που σας ρωτάω με αυτό που είπατε; Λέω, γιατί δεν (ακούγεται) η επιστολή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση εμπεριέχεται στην τοποθέτηση την οποία έκανα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Άρα, να τη δώσει ο ίδιος, λέτε.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Το σχόλιο που κάνατε, θα το κάνατε ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία είχε πλειοψηφία 155-160 βουλευτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε σενάρια, σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ δεν θα σας ρωτήσω για σενάρια και υποθετικές ερωτήσεις. Ο κ. Μανώλης υπέβαλε την παραίτησή του χθες; Εσείς μιλάτε εδώ για το ενδεχόμενο άρσης ή τον καλείτε, κατά τη δική μου ερμηνεία, αν ο ίδιος θέλει να παραιτηθεί, να παραιτηθεί. Στην επιστολή του, ο ίδιος δηλώνει ότι παραιτείται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωσή μου, όπως ακριβώς την έκανα.

ΠΑΛΑΙΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, τελεί υπό παραίτηση ο κ. Μανώλης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που σας είπα, αυτό ισχύει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να φύγω από τον κ. Μανώλη και να πάω στα του ΚΥΣΕΑ, κ. Εκπρόσωπε, στις ανακοινώσεις που μας κάνατε για το ΚΥΣΕΑ. Μείωση θητείας και μείωση των εξοπλισμών. Είπατε ότι ενώ ήταν έτοιμος ο Υπουργός να τα ανακοινώσει, δεν τα ανακοίνωσε προεκλογικά και προς τιμήν του που δεν τα ανακοίνωσε προεκλογικά. Μήπως, όμως, όλα αυτά μας βάζουν σε μια νέα προεκλογική περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η φαντασία σας είναι αχαλίνωτη.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν άλλοι τομείς της δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους εξετάζεται να περικοπούν οι δαπάνες, να περικοπεί το κόστος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να περάσουμε στο θέμα των πυρκαγιών: Ήθελα να ρωτήσω αν τελείωσε η περίοδος των βροχών, ώστε να μπουν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής, όπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης ή θα περιμένουμε ακόμα να βρέξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης έκανε μια συνολική δήλωση την οποία κάποιοι έσπευσαν να παρουσιάσουν αποσπασματικά. Σημασία έχει ότι με τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος αντιμετωπίστηκε χθες ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθης για τα χρονικά δεδομένα της εποχής. Και έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες προετοιμασίες, ώστε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι δεν έθεσε όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής, γιατί δεν θέλει να σπαταλά άσκοπα πόρους σε βάρος του φορολογούμενου ΄Ελληνα πολίτη. ΄Εχουν γίνει παράπονα στη κυβέρνηση ότι διαθέτετε πολλά για την προστασία των δασών; Ότι διατίθενται πολλά κονδύλια για την προστασία των δασών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πράγματα για την προστασία των δασών. Ευχαρίστως να σας εγχειρίσω τις επόμενες ημέρες όλο το σχετικό ντοσιέ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση των μηχανισμών προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι οποίοι δοκιμάστηκαν τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ήδη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό που ρωτάω κ. Εκπρόσωπε. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι η επίδοση των μηχανισμών ήταν χαμηλή και η προετοιμασία τους υποδεέστερη σε σχέση με την πρόκληση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας κρίση την οποία δεν συμμερίζομαι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στα πολλά που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προστασία των δασών είναι και η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, η οποία την έχει σημαδέψει με τις πυρκαγιές του 2007;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεστε σε πράγματα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, πώς λέτε ότι έχει κάνει πολλά; Ερώτηση ήθελα να κάνω. Είναι τόσα; Στα πολλά που έχετε κάνει για την προστασία των δασών, είναι και αυτή η καταστροφή του 2007, η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που σημαδεύει την κυβέρνησή σας; Και που παρόλη την καταστροφή αυτή, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να λέει ότι ανταποκρίνεται, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθήκον του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα. Το ίδιο λέω και εγώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς το λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς κ. Κακαλή έχετε μικρά μνήμη εσείς. Εγώ δεν έχω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εγώ έχω πολύ μεγάλη μνήμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θυμάμαι ότι σας έλεγα - -και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, δεν έχει αλλάξει κάτι δύο χρόνια μετά- - ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή που όμοιά της στην ένταση και στο εύρος, δεν έχει ξαναζήσει η Ευρώπη. Αυτό είναι διαπιστωμένο εάν - -και είμαι βέβαιος ότι έχετε αυτή τη δυνατότητα - - διαβάσετε εκ των υστέρων πολλές αναφορές οι οποίες γίνονται σε εξειδικευμένα έντυπα, του εξωτερικού - - και θα δείτε ότι έτσι χαρακτηρίζεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είχαμε μια νέα τοποθέτηση από έναν άλλο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος απειλεί και αυτός σαν άλλος κ. Γιαννέλης, εάν δεν γίνει το Εφετείο, λέει, κάτω στο Ηράκλειο της Κρήτης, να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του κ. Δένδια για τους κουκουλοφόρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί για δηλώσεις των βουλευτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εδώ μιλάμε για απειλές βουλευτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν τοποθετούμαι, δεν σχολιάζω παγίως δηλώσεις, τοποθετήσεις βουλευτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα αντικατασταθεί και αυτός όπως και ο κ. Μανώλης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με οποιονδήποτε τρόπο και αν προσπαθείτε να προκαλέσετε μια απάντηση - - θα έλεγα με άκομψο τρόπο - - δεν θα το καταφέρετε. Προφανώς θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Βουλή γι΄ αυτά τα θέματα. Σας το λέω για δεύτερη φορά, αλλά με τον άκομψο τρόπο τον οποίο χρησιμοποιείτε προσπαθείτε να εκμαιεύσετε από μένα μια απάντηση η οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς μου.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Λίγες μέρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το πολιτικό κλίμα το οποίο διαμορφώνεται, θεωρείτε ότι επιτρέπει επιτυχή ανάληψη πρωτοβουλιών για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς συνέχεια αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Σας ανέφερα τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοί σας οι οποίοι καλύπτουν άλλους τομείς, θα σας ενημέρωσαν σήμερα για τις ανακοινώσεις, τις τοποθετήσεις τις οποίες έκανε ο Υπουργός Μεταφορών ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων. Ό,τι λοιπόν προγραμματίζουμε οργανωμένα, συστηματικά, καλά προετοιμασμένα, μετουσιώνεται σε πράξεις.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Μια διευκρινιστική: Εννοούσα πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει πράξη το μεταρρυθμιστικό της έργο. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες μας. Εκεί πάνω οργανώνουμε όλη μας τη δράση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, γιατί δεν απελευθερώνετε την έξοδο της χώρας στους μετανάστες που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης; Και πολύ περισσότερο που είναι δεδομένη η μη ύπαρξη κοινοτικής αλληλεγγύης. Απ΄ ό,τι είδαμε δεν υπάρχει τίποτα, ούτε στα Συμπεράσματα, ενώ ο κ. Μπαρό λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει θέσει θέμα δημιουργίας Ακτοφυλακής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλετε να επαναλάβω αυτά που είπα ξανά χθες; Όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και δια του Πρωθυπουργού...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι συγκεκριμένη η ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, βεβαίως και έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για την Ακτοφυλακή και αμφισβητώ εάν έγινε αυτή η δήλωση με τον τρόπο που μεταδόθηκε. Δεύτερον: Προφανώς δεν είστε ενήμερος για τον τρόπο με τον οποίον επιτρέπεται να μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης παράνομοι μετανάστες. Αυτά ισχύουν. Εμείς είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η οποία τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και πώς ζητάτε κοινοτική αλληλεγγύη μετά, από τη στιγμή που δεν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επιμένετε. Σας είπα ότι εκδηλώνεται η κοινοτική αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς, τους οποίους εσείς, προφανώς λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, δεν έχετε καταγράψει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 June 2009 - 17:52:12 UTC