Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-06-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 205621595

Έκδοση 1

brf0206

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Αύριο, Τετάρτη 3 Ιουνίου στις 12.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η Κυβερνητική Επιτροπή. Για το θέμα θα ενημερωθείτε αργότερα.

Αύριο το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Η χθεσινή απάντηση του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου, στο ερώτημα αν θα μείνει, εφόσον χάσει τις εθνικές εκλογές, «θα μείνω, αν με θέλουν», αυτό είπε, τι ακριβώς σημαίνει; Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό ακριβώς που καταλάβατε. Ο Πρωθυπουργός, είπε το αυτονόητο. Δείχνει, ακριβώς, τη δημοκρατική ευαισθησία που έχει ο Πρωθυπουργός. Είναι κάτι πολύ απλό. Το αυτονόητο δεν θέλει εξηγήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει εκλεγεί δύο φορές από τον ελληνικό λαό - -όπως είπε και ο ίδιος και το θεωρεί μεγάλη τιμή- - προκειμένου να έχει ο ίδιος την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό, ακριβώς, δείχνει την εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Το «αν με θέλουν» αφορά προφανώς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, γιατί τις εκλογές θα τις έχει χάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφορά όλους αυτούς οι οποίοι αποφασίζουν αν κάποιος είναι να γίνει Πρωθυπουργός, να μείνει Πρωθυπουργός και να είναι αρχηγός ενός κόμματος. Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πρυτανεύουν, όπως γνωρίζετε, δημοκρατικές διαδικασίες. Σας λέω ότι προσπαθείτε να αποδώσετε περιεχόμενο το οποίο δεν υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρώ αστείο και κωμικό, είπε ο Πρωθυπουργός και να λέγεται ότι μια κυβέρνηση ζήτησε από τις υπηρεσίες της να καθυστερήσουν πράγματα για να προλάβει ο περί ου ο λόγος να φύγει από τη χώρα. Αυτό είπε για τη διαφυγή του κ. Καραβέλα. Αλλά, γιατί δεν είναι κωμικό και μάλλον κωμικοτραγικό, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτε και να αφήνει να διαφεύγουν στο εξωτερικό υπόδικοι για την υπόθεση αυτή, δύο βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Siemens και γιατί δεν είναι κωμικό και κωμικοτραγικό ταυτόχρονα, να κλείνει η Βουλή ή να μη γίνεται τίποτε και να παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες των Υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που θέσατε, σας παραπέμπω στην απάντηση του Πρωθυπουργού. Είναι πλήρης, σαφής και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα: Αποδίδετε στην κυβέρνηση αρμοδιότητες τις οποίες δεν έχει. Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση έκανε, η κυβέρνηση δεν έκανε, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει. Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Και εγώ, όπως γνωρίζετε, τη λειτουργία της ανεξάρτητης και αυτόνομης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα - -που είναι ένας από τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας μας- - δεν τη σχολιάζω ποτέ. Και δεν θα το κάνω ούτε και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, ήταν το επιχείρημα του Πρωθυπουργού για τη διαφυγή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι προφανές ότι είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να απαγορεύσει ή να μην απαγορεύσει σε κάποιον την έξοδο από τη χώρα. Αλλά, για να το προλάβει, για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει ενημερωθεί γι` αυτά που γνώριζε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαφυγής του κ. Καραβέλα. Και αυτό έγινε καθυστερημένα. Έτσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, γι` αυτά τα θέματα έχω τοποθετηθεί από χθες, επαρκέστατα με όλες τις λεπτομέρειες. Λυπάμαι που δεν ήσαστε εδώ.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, το λέω γιατί είπατε ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα λειτουργούσε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεύτερον, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χθες - -το επαναλαμβάνω και εγώ για μια ακόμη φορά σήμερα- - ο εν λόγω φυγόδικος είναι ύποπτος για πράξεις οι οποίες διενεργήθησαν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Εκείνη είναι η περίοδος που έγιναν οι μεγάλες αναθέσεις με όρους που αν μη τι άλλο, είναι αμφισβητήσιμοι. Εκείνη είναι η περίοδος που έγιναν οι προγραμματικές συμφωνίες με όρους που για μάς είναι συζητήσιμοι.

Συνεπώς, η κυβέρνηση - -εφόσον λέτε για την κυβέρνηση, για την οποία εγώ απαντώ ότι δεν έχει αρμοδιότητα επ` αυτού- - δεν έχει κανένα απολύτως λόγο, κανένα απολύτως κίνητρο να παρεμποδίσει, να διευκολύνει ή να κάνει κάτι άλλο σχετικά με τις κινήσεις του εν λόγω προσώπου. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούν αυτοί οι οποίοι σπέρνουν διάφορες πληροφορίες, τι έχουν να κρύψουν οι ίδιοι. Και αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτούς αφορά.

Το να προσπαθούν, λοιπόν, τώρα να αλλάξουν, όπως λέμε στην κοινή γλώσσα την ατζέντα, δεν βολεύει σε τίποτε. Μια υποχρέωση έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα πράγμα χρωστάει στους Έλληνες πολίτες: Να λέει την αλήθεια και να πει το πρόγραμμά του. Και επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, προσπαθεί με διάφορες παρελκυστικές κινήσεις και εγείροντας θέματα τα οποία δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο, να θολώσει τη γενική εικόνα.

Καλά θα κάνει, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Και να μην πετιέται ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του σαν κοκοράκι να εκτοξεύει διάφορες κατηγορίες. Εάν υπήρξε, σας το είπα και χθες, κάποια διοικητική καθυστέρηση, αυτό θα το βρει η διοικητική έρευνα. Τα στοιχεία τα ελέγχει η Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πάντως κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Καράβελας Γενικός Διευθυντής της Siemens ήταν και την περίοδο 1990-1993, έτσι δεν είναι; Λέει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν γνωρίζω το ακριβές χρονικό διάστημα. Γνωρίζω όμως ...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι και στις δύο περιόδους ο κ. Καράβελας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν γνωρίζω πότε ήταν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Πώς δεν γνωρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω όμως ότι την περίοδο 1990-1993 - - και σας παραπέμπω στις δηλώσεις του τότε Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη - - δεν συνήφθησαν συμφωνίες. Αντιθέτως, οι συμφωνίες έγιναν μόλις έγινε η κυβερνητική αλλαγή, στο τέλος του 1993. Συμφωνίες τις οποίες η τότε κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει, τις έκανε η καινούργια κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μόλις ήρθε στην εξουσία. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε έγιναν οι μεγάλες συμφωνίες επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά εσείς ποτέ δεν αποκαλύψατε κάτι πάνω σ΄ αυτές. Αντίθετα, τις εκτελέσατε και τις υλοποιήσατε όλες στο ακέραιο. Επιπλέον, δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται συμβάσεις με την Siemens και επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Συνέχισε η Siemens να παίρνει δουλειές, νόμιμα πάντα, αλλά νόμιμα υποτίθεται ότι έπαιρνε και το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΄Η κάνετε ότι δεν γνωρίζετε ή ενδεχομένως δεν γνωρίζετε. Σας λέω λοιπόν, για μια ακόμη φορά: Όλες οι αποφάσεις για την ψηφιοποίηση, όλες οι αποφάσεις για την προμήθεια πολλών ψηφιακών κέντρων, όλες οι προγραμματικές συμφωνίες, όλες οι συμφωνίες για τα ολυμπιακά έργα, έγιναν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τελεία και παύλα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το C4I, τις συμβάσεις, τις αναθέσεις της ΔΕΗ, διάφορες άλλες υποθέσεις ποιος τις υπέγραψε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξεχνάτε προφανώς ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τα εν λόγω πράγματα σε μια κατάσταση κυκεώνα και τα επαναδιαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αποκαλύψατε κάτι το παράνομο; Κάτι το μεμπτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επαναδιαπραγμάτευση κάτι σημαίνει.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαίνεται ότι υπάρχει «μια αντιδικία» ανάμεσα της Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Δικαιοσύνης όσον αφορά τη διαδικασία και το χρόνο που έφτασε το περίφημο τηλεγράφημα. Έχετε κάποια εικόνα εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις επίσημες ανακοινώσεις. Και γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση, η οποία λέει ότι διετάχθη ΕΔΕ. Αυτό είναι σαφές. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Δεν βλέπω, συνεπώς, καμία αντιδικία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και κάτι άλλο για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Είπατε ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Αυτό στην πράξη τι σημαίνει; Ότι αναλαμβάνει φραστικά την πολιτική ευθύνη και τελείωσε εκεί η υπόθεση; Ή ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη έναντι του κόσμου, ας πούμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι θα ελεγχθεί πού ακριβώς, σε διοικητικό επίπεδο, υπήρξε - - αν υπήρξε- - καθυστέρηση. Το να αποδίδουμε σε ένα δευτερεύον θέμα σημασία και να χάνουμε το δάσος προσπαθώντας να δούμε ένα δένδρο, δεν εξυπηρετεί τίποτε στην υπόθεση. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν, ενδεχομένως, υποπέσει σε παράνομες πράξεις, να υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Αυτό δεν θα το κρίνω εγώ.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις χθεσινοβραδινές συλλήψεις συγγενικών προσώπων του κ. Καράβελα, διότι ξέρω ότι δεν σχολιάζετε αποφάσεις της Δικαιοσύνης (δεν ακούγεται), αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι είναι μια υπεραντίδραση στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη για το γεγονός ότι δύο βασικοί κατηγορούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σωστά είπατε, δεν σχολιάζω ποτέ λειτουργίες της Δικαιοσύνης. Και είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Οι διωκτικές Αρχές, όταν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, διαθέτουν προφανώς τα απαραίτητα στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάποιοι λένε ότι αυτές οι κινήσεις της Δικαιοσύνης εμπνέονται από τη φασιστική αντίληψη περί οικογενειακής ευθύνης την οποία έχετε αποδοκιμάσει και εσείς σαν κυβέρνηση στο παρελθόν. Αυτό...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Σας είπα...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά τα νυχτερινά εντάλματα, όμως, πώς εξηγούνται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι είμαι βέβαιος ότι οι διωκτικές αρχές οι οποίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, θα διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 June 2009 - 20:53:58 UTC